Opazili smo

28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi

O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika Slovenija oziroma v njenem imenu vlada. In ker petletni mandat direktorjev galerij, muzejev in drugih javnih zavodov s področja kulture ni zakonsko omejen na, recimo, dva ali največ tri zaporedne mandate, kar bi bilo higienično, prihaja do precejšnjih anomalij, zlorab in manipulacij. Primer ljubljanske Moderne galerije je že eden takšnih.

23.11.2020 20:27
Ključne besede:   Zdenka Badovinac   Moderna galerija   razpis   Vasko Simoniti   pismo   kultura   Boris Groys   Peter Weibel   Viktor Misiano

Fotomontaža: portal+

Nenavadno je, da se kulturna politika v Sloveniji, zlasti pa osebne stiske dolgoletnih direktorjev javnih zavodov s področja kulture, zdaj poskušajo reševati že prek tujih institucij in posameznikov.

Zdenka Badovinac je že 28 let direktorica Moderne galerije v Ljubljani, kar je podatek, ki sam po sebi odpira določena vprašanja. Toda ker zakon ne prepoveduje nekomu, da bi bil 100 let direktor nekega javnega zavoda s področja kulture, teh 28 let Zdenke Badovinac vsaj formalno ni prav v ničemer spornih. Mitja Rotovnik, denimo, je Cankarjev dom vodil celih 32 let in bržkone je to svojevrsten rekord v zgodovini slovenske (javne) kulture. Rotovnik je bil dolga leta siva eminenca slovenske kulture, neke vrste minister za kulturo v senci, vsekakor pa je Cankarjev dom dobro vodil vse do svoje upokojitve. Če bo Badovinčeva, ki jo od Rotovnikovega rekorda ločijo še slaba štiri leta, postala absolutna zmagovalka v trajanju svojega direktorovanja, bo jasno že kmalu, kajti razpis za (novega) direktorja Moderne galerije se izteče 22. decembra letos. Nobena skrivnost ni, da minister za kulturo Vasko Simoniti na tem mestu vidi nekoga drugega in da v.d. direktorice, kar je Zdenka Badovinac že skoraj eno leto, ne uživa njegove podpore.

 

Vendar pa zgodba dobiva nenavadne razsežnosti, ki nakazujejo, da gre pri imenovanju direktorja Moderne galerije tudi za neusmiljen spopad. Zaradi tega utegne imeti minister Simoniti težave. Pred kratkim mu je okoli 200 podpisnikov iz področja kulture poslalo odprto javno pismo, v katerem so ga pozvali, naj začne delati v korist kulture ... v bistvu kuturnikov. Na to pismo se je Simoniti 18. novembra odzval in avtorjem odgovoril (vir).

 

 

Ministrov odgovor povsem nevtralno omenja Groysa, Weibela in Misiana. 

 

 

V svojem odgovoru, konketno v tistem delu, ki se nanaša ravno na Moderno galerijo, je Simoniti omenil - v povsem nevtralnem kontekstu, kar je razvidno tudi iz faksimila - tudi Borisa Groysa, Petra Weibela in Viktorja Misiana.

 

Potem se je zgodilo nekaj, česa slovenska kultura ne pomni: oglasili so se vsi trije omenjeni (Groys, Weibel in Misiano) in vsak zase v pismu ministru Simonitiju protestirali zaradi omembe svojega imena (?!). Kaj jih je tako vznemirilo oziroma zakaj so se oglasili Peter Weibel (direktor Centra za umetnost in medije v Karlsruheju), Viktor Misiano (glavni urednik ruske revije Moscow Art Magazine) in Boris Groys (profesor na College of Arts and Science univerze New York)?

 

In še eno zanimivo vprašanje: kako to, da so si vsa tri pisma, ki jih prav tako objavljamo, podobna kot jajce jajcu (in je očitno, da gre zgolj za rahlo predelavo enega in istega teksta)? Vse kaže, da je avtor samo eden in da glede na kontekst obstaja utemeljen sum, da gre za slovenskega avtorja (kontekst pa je ta, da vsi trije avtorji Simonitiju očitajo zlorabo njihovega imena pri upravičevanju poskusa zamenjave Zdenke Badovinac).

 

 

 

 

 Bodite pozorni na dikcijo: ta tri pisma je napisala ena in ista oseba.

 

 

Ali je 28 let Zdenke Badovinac predolg mandat, je vsekakor diskutabilno. Formalno je lahko direktorica do smrti, dejansko pa bi morali obstajati vsaj neki minimalni higienski standardi glede dolžine mandata. Omenjeni avtorji, ki jih je k pisanju po naših informacijah spodbudil nekdo iz Slovenije, pravijo, da je Moderna Galerija v zadnjih desetletjih pod vodstvom Zdenke Badovinac prehodila izjemno pot ter postala mednarodno ugledna institucija, s katero sodelujejo tudi najuglednejši muzeji od New Yorka do Madrida.

 

Temu verjetno nihče ne more oporekati, težava je le v tem, da nimamo nobenega referenčnega okvirja, s pomočjo katerega bi lahko objektivno in korektno ocenili delo Zdenke Badovinac, kajti razen nje po osamosvojitvi še nihče ni vodil Moderne galerije! Bolj je nenavadno, da se kulturna politika v Sloveniji, zlasti pa osebne stiske dolgoletnih direktorjev javnih zavodov s področja kulture zdaj poskuša reševati že prek tujih institucij in posameznikov.

 

Nikjer ni rečeno, da so se Weibel, Groys in Misiano oglasili zato, ker jih je k temu nagovorila gospa Badovinac. Je pa jasno, da se (ji) takšna strategija ne bo obnesla in da se utegne kot bumerang vrniti k naročniku. S tem pa škodovati tudi Zdenki Badovinac, ki je bila za direktorico Moderne galerija imenovana že tistega davnega leta, ko je Slovenija postala mednarodno priznana država ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Aleksandra Pivec o bontonu Jožeta "Primitivca" Damijana
11
14.11.2020 22:59
Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in predsednica upokojenske stranke v odstopu, se je oglasila s krajšim ... Več.
Piše: Uredništvo
IZUM in COBISS.Net: Sprememba strategije in zavajanje na mednarodni sceni
1
01.11.2020 20:10
Na spletni strani www.cobiss.net je objavljen zapisnik 5. seje Sveta COBISS.Net z dne 9. 9. 2020. Iz njega je razvidno, kako ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ko glave skupaj staknejo Nikolić, Eberlinc, Barbič in Mervar, je ...
2
30.10.2020 21:41
Javnost je presenetila novica, da so štiri slovenske družbe s področja energetike (HSE, ELES, Plinovodi in HESS) na evropski ... Več.
Piše: Uredništvo
22 "neuklonljivih": Posledice obračunavanja z mediji so za vse družbe uničujoče!
12
28.10.2020 21:46
Včeraj je bilo v razvid medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, vpisanih 2366 medijev. Med njimi so tudi Večer, Delo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
Kordiš spet strelja kozle, oprostite, tokrat zdravnike zasebnike
18
13.10.2020 20:00
Nad izjavo poslanca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zasebne zdravnike označil za mazače, so se ostro odzvali v skupini ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
Zoran Leban Trojar
Ogledov: 1.605
02/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.251
03/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.173
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.406
05/
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.541
06/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.278
07/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 914
08/
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
Miha Burger
Ogledov: 954
09/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 772
10/
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
Lucija Mulej
Ogledov: 849