Opazili smo

28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi

O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika Slovenija oziroma v njenem imenu vlada. In ker petletni mandat direktorjev galerij, muzejev in drugih javnih zavodov s področja kulture ni zakonsko omejen na, recimo, dva ali največ tri zaporedne mandate, kar bi bilo higienično, prihaja do precejšnjih anomalij, zlorab in manipulacij. Primer ljubljanske Moderne galerije je že eden takšnih.

23.11.2020 20:27
Ključne besede:   Zdenka Badovinac   Moderna galerija   razpis   Vasko Simoniti   pismo   kultura   Boris Groys   Peter Weibel   Viktor Misiano

Fotomontaža: portal+

Nenavadno je, da se kulturna politika v Sloveniji, zlasti pa osebne stiske dolgoletnih direktorjev javnih zavodov s področja kulture, zdaj poskušajo reševati že prek tujih institucij in posameznikov.

Zdenka Badovinac je že 28 let direktorica Moderne galerije v Ljubljani, kar je podatek, ki sam po sebi odpira določena vprašanja. Toda ker zakon ne prepoveduje nekomu, da bi bil 100 let direktor nekega javnega zavoda s področja kulture, teh 28 let Zdenke Badovinac vsaj formalno ni prav v ničemer spornih. Mitja Rotovnik, denimo, je Cankarjev dom vodil celih 32 let in bržkone je to svojevrsten rekord v zgodovini slovenske (javne) kulture. Rotovnik je bil dolga leta siva eminenca slovenske kulture, neke vrste minister za kulturo v senci, vsekakor pa je Cankarjev dom dobro vodil vse do svoje upokojitve. Če bo Badovinčeva, ki jo od Rotovnikovega rekorda ločijo še slaba štiri leta, postala absolutna zmagovalka v trajanju svojega direktorovanja, bo jasno že kmalu, kajti razpis za (novega) direktorja Moderne galerije se izteče 22. decembra letos. Nobena skrivnost ni, da minister za kulturo Vasko Simoniti na tem mestu vidi nekoga drugega in da v.d. direktorice, kar je Zdenka Badovinac že skoraj eno leto, ne uživa njegove podpore.

 

Vendar pa zgodba dobiva nenavadne razsežnosti, ki nakazujejo, da gre pri imenovanju direktorja Moderne galerije tudi za neusmiljen spopad. Zaradi tega utegne imeti minister Simoniti težave. Pred kratkim mu je okoli 200 podpisnikov iz področja kulture poslalo odprto javno pismo, v katerem so ga pozvali, naj začne delati v korist kulture ... v bistvu kuturnikov. Na to pismo se je Simoniti 18. novembra odzval in avtorjem odgovoril (vir).

 

 

Ministrov odgovor povsem nevtralno omenja Groysa, Weibela in Misiana. 

 

 

V svojem odgovoru, konketno v tistem delu, ki se nanaša ravno na Moderno galerijo, je Simoniti omenil - v povsem nevtralnem kontekstu, kar je razvidno tudi iz faksimila - tudi Borisa Groysa, Petra Weibela in Viktorja Misiana.

 

Potem se je zgodilo nekaj, česa slovenska kultura ne pomni: oglasili so se vsi trije omenjeni (Groys, Weibel in Misiano) in vsak zase v pismu ministru Simonitiju protestirali zaradi omembe svojega imena (?!). Kaj jih je tako vznemirilo oziroma zakaj so se oglasili Peter Weibel (direktor Centra za umetnost in medije v Karlsruheju), Viktor Misiano (glavni urednik ruske revije Moscow Art Magazine) in Boris Groys (profesor na College of Arts and Science univerze New York)?

 

In še eno zanimivo vprašanje: kako to, da so si vsa tri pisma, ki jih prav tako objavljamo, podobna kot jajce jajcu (in je očitno, da gre zgolj za rahlo predelavo enega in istega teksta)? Vse kaže, da je avtor samo eden in da glede na kontekst obstaja utemeljen sum, da gre za slovenskega avtorja (kontekst pa je ta, da vsi trije avtorji Simonitiju očitajo zlorabo njihovega imena pri upravičevanju poskusa zamenjave Zdenke Badovinac).

 

 

 

 

 Bodite pozorni na dikcijo: ta tri pisma je napisala ena in ista oseba.

 

 

Ali je 28 let Zdenke Badovinac predolg mandat, je vsekakor diskutabilno. Formalno je lahko direktorica do smrti, dejansko pa bi morali obstajati vsaj neki minimalni higienski standardi glede dolžine mandata. Omenjeni avtorji, ki jih je k pisanju po naših informacijah spodbudil nekdo iz Slovenije, pravijo, da je Moderna Galerija v zadnjih desetletjih pod vodstvom Zdenke Badovinac prehodila izjemno pot ter postala mednarodno ugledna institucija, s katero sodelujejo tudi najuglednejši muzeji od New Yorka do Madrida.

 

Temu verjetno nihče ne more oporekati, težava je le v tem, da nimamo nobenega referenčnega okvirja, s pomočjo katerega bi lahko objektivno in korektno ocenili delo Zdenke Badovinac, kajti razen nje po osamosvojitvi še nihče ni vodil Moderne galerije! Bolj je nenavadno, da se kulturna politika v Sloveniji, zlasti pa osebne stiske dolgoletnih direktorjev javnih zavodov s področja kulture zdaj poskuša reševati že prek tujih institucij in posameznikov.

 

Nikjer ni rečeno, da so se Weibel, Groys in Misiano oglasili zato, ker jih je k temu nagovorila gospa Badovinac. Je pa jasno, da se (ji) takšna strategija ne bo obnesla in da se utegne kot bumerang vrniti k naročniku. S tem pa škodovati tudi Zdenki Badovinac, ki je bila za direktorico Moderne galerija imenovana že tistega davnega leta, ko je Slovenija postala mednarodno priznana država ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.265
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.676
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.581
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.546
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.410
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 848
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.081
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 906
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 619
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.144