Opazili smo

28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi

O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika Slovenija oziroma v njenem imenu vlada. In ker petletni mandat direktorjev galerij, muzejev in drugih javnih zavodov s področja kulture ni zakonsko omejen na, recimo, dva ali največ tri zaporedne mandate, kar bi bilo higienično, prihaja do precejšnjih anomalij, zlorab in manipulacij. Primer ljubljanske Moderne galerije je že eden takšnih.

23.11.2020 20:27
Ključne besede:   Zdenka Badovinac   Moderna galerija   razpis   Vasko Simoniti   pismo   kultura   Boris Groys   Peter Weibel   Viktor Misiano

Fotomontaža: portal+

Nenavadno je, da se kulturna politika v Sloveniji, zlasti pa osebne stiske dolgoletnih direktorjev javnih zavodov s področja kulture, zdaj poskušajo reševati že prek tujih institucij in posameznikov.

Zdenka Badovinac je že 28 let direktorica Moderne galerije v Ljubljani, kar je podatek, ki sam po sebi odpira določena vprašanja. Toda ker zakon ne prepoveduje nekomu, da bi bil 100 let direktor nekega javnega zavoda s področja kulture, teh 28 let Zdenke Badovinac vsaj formalno ni prav v ničemer spornih. Mitja Rotovnik, denimo, je Cankarjev dom vodil celih 32 let in bržkone je to svojevrsten rekord v zgodovini slovenske (javne) kulture. Rotovnik je bil dolga leta siva eminenca slovenske kulture, neke vrste minister za kulturo v senci, vsekakor pa je Cankarjev dom dobro vodil vse do svoje upokojitve. Če bo Badovinčeva, ki jo od Rotovnikovega rekorda ločijo še slaba štiri leta, postala absolutna zmagovalka v trajanju svojega direktorovanja, bo jasno že kmalu, kajti razpis za (novega) direktorja Moderne galerije se izteče 22. decembra letos. Nobena skrivnost ni, da minister za kulturo Vasko Simoniti na tem mestu vidi nekoga drugega in da v.d. direktorice, kar je Zdenka Badovinac že skoraj eno leto, ne uživa njegove podpore.

 

Vendar pa zgodba dobiva nenavadne razsežnosti, ki nakazujejo, da gre pri imenovanju direktorja Moderne galerije tudi za neusmiljen spopad. Zaradi tega utegne imeti minister Simoniti težave. Pred kratkim mu je okoli 200 podpisnikov iz področja kulture poslalo odprto javno pismo, v katerem so ga pozvali, naj začne delati v korist kulture ... v bistvu kuturnikov. Na to pismo se je Simoniti 18. novembra odzval in avtorjem odgovoril (vir).

 

 

Ministrov odgovor povsem nevtralno omenja Groysa, Weibela in Misiana. 

 

 

V svojem odgovoru, konketno v tistem delu, ki se nanaša ravno na Moderno galerijo, je Simoniti omenil - v povsem nevtralnem kontekstu, kar je razvidno tudi iz faksimila - tudi Borisa Groysa, Petra Weibela in Viktorja Misiana.

 

Potem se je zgodilo nekaj, česa slovenska kultura ne pomni: oglasili so se vsi trije omenjeni (Groys, Weibel in Misiano) in vsak zase v pismu ministru Simonitiju protestirali zaradi omembe svojega imena (?!). Kaj jih je tako vznemirilo oziroma zakaj so se oglasili Peter Weibel (direktor Centra za umetnost in medije v Karlsruheju), Viktor Misiano (glavni urednik ruske revije Moscow Art Magazine) in Boris Groys (profesor na College of Arts and Science univerze New York)?

 

In še eno zanimivo vprašanje: kako to, da so si vsa tri pisma, ki jih prav tako objavljamo, podobna kot jajce jajcu (in je očitno, da gre zgolj za rahlo predelavo enega in istega teksta)? Vse kaže, da je avtor samo eden in da glede na kontekst obstaja utemeljen sum, da gre za slovenskega avtorja (kontekst pa je ta, da vsi trije avtorji Simonitiju očitajo zlorabo njihovega imena pri upravičevanju poskusa zamenjave Zdenke Badovinac).

 

 

 

 

 Bodite pozorni na dikcijo: ta tri pisma je napisala ena in ista oseba.

 

 

Ali je 28 let Zdenke Badovinac predolg mandat, je vsekakor diskutabilno. Formalno je lahko direktorica do smrti, dejansko pa bi morali obstajati vsaj neki minimalni higienski standardi glede dolžine mandata. Omenjeni avtorji, ki jih je k pisanju po naših informacijah spodbudil nekdo iz Slovenije, pravijo, da je Moderna Galerija v zadnjih desetletjih pod vodstvom Zdenke Badovinac prehodila izjemno pot ter postala mednarodno ugledna institucija, s katero sodelujejo tudi najuglednejši muzeji od New Yorka do Madrida.

 

Temu verjetno nihče ne more oporekati, težava je le v tem, da nimamo nobenega referenčnega okvirja, s pomočjo katerega bi lahko objektivno in korektno ocenili delo Zdenke Badovinac, kajti razen nje po osamosvojitvi še nihče ni vodil Moderne galerije! Bolj je nenavadno, da se kulturna politika v Sloveniji, zlasti pa osebne stiske dolgoletnih direktorjev javnih zavodov s področja kulture zdaj poskuša reševati že prek tujih institucij in posameznikov.

 

Nikjer ni rečeno, da so se Weibel, Groys in Misiano oglasili zato, ker jih je k temu nagovorila gospa Badovinac. Je pa jasno, da se (ji) takšna strategija ne bo obnesla in da se utegne kot bumerang vrniti k naročniku. S tem pa škodovati tudi Zdenki Badovinac, ki je bila za direktorico Moderne galerija imenovana že tistega davnega leta, ko je Slovenija postala mednarodno priznana država ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.580
02/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.587
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.353
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.709
05/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.365
06/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.031
07/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.612
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.136
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.081
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 901