Komentar

Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci

V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki prevladuje izven Združenega kraljestva, je to država, ki ni proti priseljevanju, temveč samo proti nezakoniti imigraciji. Ohranja tradicijo, odprto za napredek in uspeh tistih, ki so prišli iz prekomorskih dežel oziroma so od tam prišli njihovi starši. Primeri tega v trenutni vladi so štirje ministri: Priti Patel, Rishi Sunak, Alok Sharma in Kemi Badenoch. Vsi izhajajo iz etničnih manjšin.

23.11.2020 21:30
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Združeno kraljestvo   Judje   manjšine   Lordska zbornica   Jonathan Sacks   Priti Patel   Rishi Sunak   Alok Sharma   Kemi Badenoch   Margaret Thatcher

Foto: The Tablet

Judje so odličen primer, kako je majhna skupnost lahko oboje, britanska in obenem obdrži svoje starodavne običaje.

Majhna skupina, ki je v zadnjih dvesto letih največ prispevala, so Judje. Njihovo število ni veliko, blizu 300.000 od 66 milijonov prebivalcev. Takoj po drugi svetovni vojni, ko je prispelo mnogo beguncev, jih je bilo največ, nekaj nad 400.000. Njihov prispevek umetnosti, znanosti, medicini, akademskim krogom in podjetništvu je bil ogromen. Judje so odličen primer, kako je majhna skupnost lahko oboje, britanska in obenem obdrži svoje starodavne običaje. Pokazali so, kako je v Združenem kraljestvu mogoče biti raznolik in obenem izkoristiti priložnosti svobode. To ni bilo narejeno zlahka, s posebnimi privilegiji, ampak z možnostjo uspeti s trdim delom. Lestve k napredku obstajajo, okna napredovanja v družbi se lahko odprejo.

 

Najnovejši primer tega je nedavno preminuli nekdanji glavni rabin Britanije in Britanske skupnosti narodov (Commonwealth) lord Jonathan Sacks. Lord Sacks je umrl 7. novembra 2020. Bil je sin poljskega priseljenca, majhnega trgovca v delavskem predelu Londona. Njegova družina ni bila posebna verna, hodil je v lokalno osnovno šolo in gimnazijo. Na univerzi v Cambridgeu je študiral filozofijo in zapadel pod dva vpliva; prvi je bil filozof Roger Scruton, katerega je opisal kot enega največjih vsevedov našega časa, drugi pa dejstvo, da je začel razmišljati o verskem življenju. V Združenem kraljestvu ni nedosegljivo, da bi človek nizkega rodu napredoval v visoko družbo, ali da bi človek iz majhne manjšinske skupnosti postal lord, član Lordske zbornice (House of Lords). Izjemno je to, da so Sacksa občudovale vse verske skupnosti. Resnično so številni kristjani govorili, samo deloma v šali, da je škoda, da ni bil nadškof v Canterburyju. Tudi princ Charles ga je imenoval "luč temu narodu, trden prijatelj in cenjen svetovalec"

 

Kot verski voditelj je seveda imel spore in težave, ne najmanjše z nekaterimi v lastni skupnosti, toda njegova ponižnost, intelekt in sposobnost, doseči vse člane naroda brez dogmatičnosti, so bili izjemni, njegovo zaupanje v medverski dialog pa je pomagalo pri nacionalni povezanosti. Tudi njegova trdna vera v integriteto družine, tradicionalno šolanje in samoupravne ustanove je pridobila mnogo prijateljev svobode in demokracije. Predvsem pa je bila velik dar Sacksova sposobnost posredovanja moralnih in verskih resnic vsem članom družbe. 

 

Še en pozabljen in na nek način podoben primer, zlasti v tem času, ko se zdi, da prevladuje politika enakosti, je Learie Constantine, temnopolti moški zahodnoindijskega izvora. Nekateri so ga pozabili, mnogi pa ne vedo, da je bil Lord Constantine, ki leta 1969 kot prvi črnec postal član lordske zbornice, vrhunski športnik, pravnik in diplomat. V znamenitem sodnem postopku leta 1943 je dokazal, da je rasna diskriminacija na osnovi barve kože nezakonita v angleškem pravu; to je bila zmaga običajnega prava (v Veliki Britaniji) in zdrave pameti brez uporabe zakonodaje. 

 

Torej dva človeka z manjšinskim poreklom sta lahko uspela, vendar ne pozabimo, da je bila prva velika država v svobodnem svetu, ki je imela ministrsko predsednico, prav Združeno kraljestvo z Margaret Thatcher.

 

Kaj vse to pove? To pove, da je bilo v Združenem kraljestvu vedno mogoče priti v najvišje sloje države brez ozira na poreklo talentirane osebe. To ne pomeni, da je bila pot lahka ali enostavna, toda nadarjeni ljudje in tisti, ki sprejmejo vlogo, ki jo morajo igrati v skupnosti, lahko pridejo tja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
6
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.310
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.252
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.851
04/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.341
05/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.543
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.799
07/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.286
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.636
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.253
10/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.272