Komentar

Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci

V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki prevladuje izven Združenega kraljestva, je to država, ki ni proti priseljevanju, temveč samo proti nezakoniti imigraciji. Ohranja tradicijo, odprto za napredek in uspeh tistih, ki so prišli iz prekomorskih dežel oziroma so od tam prišli njihovi starši. Primeri tega v trenutni vladi so štirje ministri: Priti Patel, Rishi Sunak, Alok Sharma in Kemi Badenoch. Vsi izhajajo iz etničnih manjšin.

23.11.2020 21:30
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Združeno kraljestvo   Judje   manjšine   Lordska zbornica   Jonathan Sacks   Priti Patel   Rishi Sunak   Alok Sharma   Kemi Badenoch   Margaret Thatcher

Foto: The Tablet

Judje so odličen primer, kako je majhna skupnost lahko oboje, britanska in obenem obdrži svoje starodavne običaje.

Majhna skupina, ki je v zadnjih dvesto letih največ prispevala, so Judje. Njihovo število ni veliko, blizu 300.000 od 66 milijonov prebivalcev. Takoj po drugi svetovni vojni, ko je prispelo mnogo beguncev, jih je bilo največ, nekaj nad 400.000. Njihov prispevek umetnosti, znanosti, medicini, akademskim krogom in podjetništvu je bil ogromen. Judje so odličen primer, kako je majhna skupnost lahko oboje, britanska in obenem obdrži svoje starodavne običaje. Pokazali so, kako je v Združenem kraljestvu mogoče biti raznolik in obenem izkoristiti priložnosti svobode. To ni bilo narejeno zlahka, s posebnimi privilegiji, ampak z možnostjo uspeti s trdim delom. Lestve k napredku obstajajo, okna napredovanja v družbi se lahko odprejo.

 

Najnovejši primer tega je nedavno preminuli nekdanji glavni rabin Britanije in Britanske skupnosti narodov (Commonwealth) lord Jonathan Sacks. Lord Sacks je umrl 7. novembra 2020. Bil je sin poljskega priseljenca, majhnega trgovca v delavskem predelu Londona. Njegova družina ni bila posebna verna, hodil je v lokalno osnovno šolo in gimnazijo. Na univerzi v Cambridgeu je študiral filozofijo in zapadel pod dva vpliva; prvi je bil filozof Roger Scruton, katerega je opisal kot enega največjih vsevedov našega časa, drugi pa dejstvo, da je začel razmišljati o verskem življenju. V Združenem kraljestvu ni nedosegljivo, da bi človek nizkega rodu napredoval v visoko družbo, ali da bi človek iz majhne manjšinske skupnosti postal lord, član Lordske zbornice (House of Lords). Izjemno je to, da so Sacksa občudovale vse verske skupnosti. Resnično so številni kristjani govorili, samo deloma v šali, da je škoda, da ni bil nadškof v Canterburyju. Tudi princ Charles ga je imenoval "luč temu narodu, trden prijatelj in cenjen svetovalec"

 

Kot verski voditelj je seveda imel spore in težave, ne najmanjše z nekaterimi v lastni skupnosti, toda njegova ponižnost, intelekt in sposobnost, doseči vse člane naroda brez dogmatičnosti, so bili izjemni, njegovo zaupanje v medverski dialog pa je pomagalo pri nacionalni povezanosti. Tudi njegova trdna vera v integriteto družine, tradicionalno šolanje in samoupravne ustanove je pridobila mnogo prijateljev svobode in demokracije. Predvsem pa je bila velik dar Sacksova sposobnost posredovanja moralnih in verskih resnic vsem članom družbe. 

 

Še en pozabljen in na nek način podoben primer, zlasti v tem času, ko se zdi, da prevladuje politika enakosti, je Learie Constantine, temnopolti moški zahodnoindijskega izvora. Nekateri so ga pozabili, mnogi pa ne vedo, da je bil Lord Constantine, ki leta 1969 kot prvi črnec postal član lordske zbornice, vrhunski športnik, pravnik in diplomat. V znamenitem sodnem postopku leta 1943 je dokazal, da je rasna diskriminacija na osnovi barve kože nezakonita v angleškem pravu; to je bila zmaga običajnega prava (v Veliki Britaniji) in zdrave pameti brez uporabe zakonodaje. 

 

Torej dva človeka z manjšinskim poreklom sta lahko uspela, vendar ne pozabimo, da je bila prva velika država v svobodnem svetu, ki je imela ministrsko predsednico, prav Združeno kraljestvo z Margaret Thatcher.

 

Kaj vse to pove? To pove, da je bilo v Združenem kraljestvu vedno mogoče priti v najvišje sloje države brez ozira na poreklo talentirane osebe. To ne pomeni, da je bila pot lahka ali enostavna, toda nadarjeni ljudje in tisti, ki sprejmejo vlogo, ki jo morajo igrati v skupnosti, lahko pridejo tja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.996
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.485
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.054
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.128
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.047
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469