Komentar

Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)

Naš britanski kolumnist Keith Miles je kot nevtralni opazovalec razmer v Evropski uniji odreagiral na Janševo pismo evropskim voditeljem in sestavil osnutek odgovora Ursule von der Leyen, predsednice Evropske komisije, ki bi ga slovenski premier lahko dobil iz Bruslja, pa ga seveda ne bo, saj gre za gloso, začinjeno z nekaj britanskega humorja.

25.11.2020 22:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Keith Miles   Ursula von der Leyen   Janez Janša   Evropska komisija   EU   Poljska   Madžarska   vladavina prava

Foto: Twitter

Najprej, preden se lotim glavnih vprašanj, bom pojasnila nekaj točk: Evropska komisija ni demokratično telo.

Dragi ministrski predsednik Janša,

 

hvala za vaše izčrpno in poglobljeno pismo z dne 17. novembra 2020, ki ste ga, kot razumem, poslali voditeljem Evropske unije ter vsem državam članicam in medijem. Najprej, preden se lotim glavnih vprašanj, bom pojasnila nekaj točk. Evropska komisija ni demokratično telo. Mi smo izvršilni organ nadnacionalnega telesa in kot ključni cilj vidimo spodbujanje "vedno tesnejše zveze", kot je zapisano v Rimski pogodbi. Torej je vedno treba to upoštevati, ko se odločamo in sprejemamo določene korake. Vi bi morda rekli, da gradimo imperij in da bodo države članice na koncu izgubile svojo neodvisnost in postale province, zato je treba vsako krizo izkoristiti za dosego tega cilja. Medtem moramo upoštevati njihovo delno suverenost. Zato na primer ne mislimo, da je v našem dolgoročnem interesu, da se vpletemo v reševanje slovensko-hrvaških mejnih sporov. Veseli me, ker mislite, da sta bila večletni finančni okvir in EU naslednje generacije narejena hitro in odločno. 

 

Drugi pravijo, da smo bili zelo počasni, ker smo januarja in februarja preveč mislili na pandemijo; to je kritika, ki jo odločno zavračamo. Čeprav so bile države devet mesecev prepuščene same sebi, imamo zdaj inštrument za oživitev in odpornost – Sklad, ki bo izplačal 672,5 milijard evrov posojil in subvencij.

 

Glede zadrževanja sredstev s strani držav, ki kršijo 7. člen, boste razumeli, da je to ključni način, s katerim moramo disciplinirati države, za katere menimo, da kršijo standarde temeljnih načel. Morda se bo zdelo, da je to samo pravna zadeva, vendar je politična in moramo oceniti, ali naj ta člen uporabimo zaradi naših kratkoročnih in dolgoročnih ciljev. Prejšnji zadevi, ki so ju obravnavali v duhu 7. člena, vendar ju niso politično presojali, sta bili situacija z avstrijsko koalicijo, ki je v vlado vključila Haiderjevo desničarsko stranko Svobodnjakov, in francoski izgon Romov. Če uporabim vaš namig o konvoju, potem je Francija ladja z viceadmiralom na krovu, Nemčija pa močna letalonosilka. Vse druge države so majhna plovila, nekatere križarke, druge fregate in tretje majhne oskrbovalne ladje. Vam prepuščam, katera vrsta ladje v tej metafori je Slovenija. To je realnost tega, kje je nadzor, tako da lahko večje države izvajajo ukrepe, na primer vabila migrantom, ki niso bila premišljena.

 

Kar zadeva vladavino prava, tega ni v prvotni Rimski pogodbi, iz katere izvajamo naše ključne strateške cilje "vedno tesnejše povezave", ampak jo vsebujejo poznejše pogodbe. V vsakem primeru se odločitve dokončno sprejmejo v Evropskem svetu. Zadeve o delovanju pravosodnih sistemov, ki jih opisujete, so po našem mnenju sekundarne in predvsem stvar posameznih držav. Seveda je s stališča Komisije obžalovanja vredno, da ne moremo neposredno preprečiti odlokov lokalnih vlad, zato če obstaja dilema, jo prepuščamo vam. Žal vam Sodišče Evropske unije ne more pomagati in razumeli boste, da je Sodišče tudi s svojimi odločitvami učinkovito sprejelo nov zakon, kar imajo nekateri za politično dejanje, vendar njegovo politično delovanje ne bi bilo mogoče v situaciji, ki jo opisujete, ne glede na to, kako moralno bi bilo. Poleg tega mora vsak ukrep na tem področju upoštevati mnoge reformirane komuniste in njihove prijatelje, ki so zastopani v Evropskem parlamentu.

 

V primeru Poljske in Madžarske nam povzroča skrbi njun neodvisni odnos, ki meji na nesprejemljiv nacionalizem in nasprotuje našim dolgoročnim ciljem. Ohranjanje ločenih valut je problematično, ker jim daje več prostora za neodvisno ukrepanje in ne omogoča Komisiji popolne zmožnosti (čeprav sta ti dve državi največji proračunski neto prejemnici), da bi uporabila pritisk in vplivala na spremembo vlade, ko smo lahko v Grčiji, Italiji in na Cipru. Kot pravijo moji reformirani komunistični prijatelji, si ne moremo privoščiti nobenega frakcionaštva pri načrtovanju formiranja Združenih držav Evrope. In kot pravimo v Nemčiji – ne grizi roke, ki te hrani.

 

Zelo cenim, da želite napraviti Unijo močnejšo in razumem vašo plemenito in moralno stališče, kakor tudi vašo željo zagotoviti demokratični realizem, vendar to ni v pristojnosti Komisije.

 

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Udarna pest (mehke) diplomacije
13
05.02.2023 20:00
Obstaja več razlag, zakaj je novica o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji prišla v javnost. V obdobju, ko se Zahod združuje in ... Več.
Piše: Anže Logar
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
11
03.02.2023 20:00
Antijanšizem, Borut Pahor, civilna družba, človekove pravice, depolitizacija, ekstremizem, fašizem, heroji osamosvojitve, Milan ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
37
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
16
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
13
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.345
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.381
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.415
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.353
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.323
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.291
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.742
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 653
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 622
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.919