Komentar

Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)

Naš britanski kolumnist Keith Miles je kot nevtralni opazovalec razmer v Evropski uniji odreagiral na Janševo pismo evropskim voditeljem in sestavil osnutek odgovora Ursule von der Leyen, predsednice Evropske komisije, ki bi ga slovenski premier lahko dobil iz Bruslja, pa ga seveda ne bo, saj gre za gloso, začinjeno z nekaj britanskega humorja.

25.11.2020 22:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Keith Miles   Ursula von der Leyen   Janez Janša   Evropska komisija   EU   Poljska   Madžarska   vladavina prava

Foto: Twitter

Najprej, preden se lotim glavnih vprašanj, bom pojasnila nekaj točk: Evropska komisija ni demokratično telo.

Dragi ministrski predsednik Janša,

 

hvala za vaše izčrpno in poglobljeno pismo z dne 17. novembra 2020, ki ste ga, kot razumem, poslali voditeljem Evropske unije ter vsem državam članicam in medijem. Najprej, preden se lotim glavnih vprašanj, bom pojasnila nekaj točk. Evropska komisija ni demokratično telo. Mi smo izvršilni organ nadnacionalnega telesa in kot ključni cilj vidimo spodbujanje "vedno tesnejše zveze", kot je zapisano v Rimski pogodbi. Torej je vedno treba to upoštevati, ko se odločamo in sprejemamo določene korake. Vi bi morda rekli, da gradimo imperij in da bodo države članice na koncu izgubile svojo neodvisnost in postale province, zato je treba vsako krizo izkoristiti za dosego tega cilja. Medtem moramo upoštevati njihovo delno suverenost. Zato na primer ne mislimo, da je v našem dolgoročnem interesu, da se vpletemo v reševanje slovensko-hrvaških mejnih sporov. Veseli me, ker mislite, da sta bila večletni finančni okvir in EU naslednje generacije narejena hitro in odločno. 

 

Drugi pravijo, da smo bili zelo počasni, ker smo januarja in februarja preveč mislili na pandemijo; to je kritika, ki jo odločno zavračamo. Čeprav so bile države devet mesecev prepuščene same sebi, imamo zdaj inštrument za oživitev in odpornost – Sklad, ki bo izplačal 672,5 milijard evrov posojil in subvencij.

 

Glede zadrževanja sredstev s strani držav, ki kršijo 7. člen, boste razumeli, da je to ključni način, s katerim moramo disciplinirati države, za katere menimo, da kršijo standarde temeljnih načel. Morda se bo zdelo, da je to samo pravna zadeva, vendar je politična in moramo oceniti, ali naj ta člen uporabimo zaradi naših kratkoročnih in dolgoročnih ciljev. Prejšnji zadevi, ki so ju obravnavali v duhu 7. člena, vendar ju niso politično presojali, sta bili situacija z avstrijsko koalicijo, ki je v vlado vključila Haiderjevo desničarsko stranko Svobodnjakov, in francoski izgon Romov. Če uporabim vaš namig o konvoju, potem je Francija ladja z viceadmiralom na krovu, Nemčija pa močna letalonosilka. Vse druge države so majhna plovila, nekatere križarke, druge fregate in tretje majhne oskrbovalne ladje. Vam prepuščam, katera vrsta ladje v tej metafori je Slovenija. To je realnost tega, kje je nadzor, tako da lahko večje države izvajajo ukrepe, na primer vabila migrantom, ki niso bila premišljena.

 

Kar zadeva vladavino prava, tega ni v prvotni Rimski pogodbi, iz katere izvajamo naše ključne strateške cilje "vedno tesnejše povezave", ampak jo vsebujejo poznejše pogodbe. V vsakem primeru se odločitve dokončno sprejmejo v Evropskem svetu. Zadeve o delovanju pravosodnih sistemov, ki jih opisujete, so po našem mnenju sekundarne in predvsem stvar posameznih držav. Seveda je s stališča Komisije obžalovanja vredno, da ne moremo neposredno preprečiti odlokov lokalnih vlad, zato če obstaja dilema, jo prepuščamo vam. Žal vam Sodišče Evropske unije ne more pomagati in razumeli boste, da je Sodišče tudi s svojimi odločitvami učinkovito sprejelo nov zakon, kar imajo nekateri za politično dejanje, vendar njegovo politično delovanje ne bi bilo mogoče v situaciji, ki jo opisujete, ne glede na to, kako moralno bi bilo. Poleg tega mora vsak ukrep na tem področju upoštevati mnoge reformirane komuniste in njihove prijatelje, ki so zastopani v Evropskem parlamentu.

 

V primeru Poljske in Madžarske nam povzroča skrbi njun neodvisni odnos, ki meji na nesprejemljiv nacionalizem in nasprotuje našim dolgoročnim ciljem. Ohranjanje ločenih valut je problematično, ker jim daje več prostora za neodvisno ukrepanje in ne omogoča Komisiji popolne zmožnosti (čeprav sta ti dve državi največji proračunski neto prejemnici), da bi uporabila pritisk in vplivala na spremembo vlade, ko smo lahko v Grčiji, Italiji in na Cipru. Kot pravijo moji reformirani komunistični prijatelji, si ne moremo privoščiti nobenega frakcionaštva pri načrtovanju formiranja Združenih držav Evrope. In kot pravimo v Nemčiji – ne grizi roke, ki te hrani.

 

Zelo cenim, da želite napraviti Unijo močnejšo in razumem vašo plemenito in moralno stališče, kakor tudi vašo željo zagotoviti demokratični realizem, vendar to ni v pristojnosti Komisije.

 

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
13
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.433
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.659
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.576
04/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.201
05/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.266
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.353
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.000
08/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.184
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 684
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.168