Komentar

Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)

Naš britanski kolumnist Keith Miles je kot nevtralni opazovalec razmer v Evropski uniji odreagiral na Janševo pismo evropskim voditeljem in sestavil osnutek odgovora Ursule von der Leyen, predsednice Evropske komisije, ki bi ga slovenski premier lahko dobil iz Bruslja, pa ga seveda ne bo, saj gre za gloso, začinjeno z nekaj britanskega humorja.

25.11.2020 22:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Keith Miles   Ursula von der Leyen   Janez Janša   Evropska komisija   EU   Poljska   Madžarska   vladavina prava

Foto: Twitter

Najprej, preden se lotim glavnih vprašanj, bom pojasnila nekaj točk: Evropska komisija ni demokratično telo.

Dragi ministrski predsednik Janša,

 

hvala za vaše izčrpno in poglobljeno pismo z dne 17. novembra 2020, ki ste ga, kot razumem, poslali voditeljem Evropske unije ter vsem državam članicam in medijem. Najprej, preden se lotim glavnih vprašanj, bom pojasnila nekaj točk. Evropska komisija ni demokratično telo. Mi smo izvršilni organ nadnacionalnega telesa in kot ključni cilj vidimo spodbujanje "vedno tesnejše zveze", kot je zapisano v Rimski pogodbi. Torej je vedno treba to upoštevati, ko se odločamo in sprejemamo določene korake. Vi bi morda rekli, da gradimo imperij in da bodo države članice na koncu izgubile svojo neodvisnost in postale province, zato je treba vsako krizo izkoristiti za dosego tega cilja. Medtem moramo upoštevati njihovo delno suverenost. Zato na primer ne mislimo, da je v našem dolgoročnem interesu, da se vpletemo v reševanje slovensko-hrvaških mejnih sporov. Veseli me, ker mislite, da sta bila večletni finančni okvir in EU naslednje generacije narejena hitro in odločno. 

 

Drugi pravijo, da smo bili zelo počasni, ker smo januarja in februarja preveč mislili na pandemijo; to je kritika, ki jo odločno zavračamo. Čeprav so bile države devet mesecev prepuščene same sebi, imamo zdaj inštrument za oživitev in odpornost – Sklad, ki bo izplačal 672,5 milijard evrov posojil in subvencij.

 

Glede zadrževanja sredstev s strani držav, ki kršijo 7. člen, boste razumeli, da je to ključni način, s katerim moramo disciplinirati države, za katere menimo, da kršijo standarde temeljnih načel. Morda se bo zdelo, da je to samo pravna zadeva, vendar je politična in moramo oceniti, ali naj ta člen uporabimo zaradi naših kratkoročnih in dolgoročnih ciljev. Prejšnji zadevi, ki so ju obravnavali v duhu 7. člena, vendar ju niso politično presojali, sta bili situacija z avstrijsko koalicijo, ki je v vlado vključila Haiderjevo desničarsko stranko Svobodnjakov, in francoski izgon Romov. Če uporabim vaš namig o konvoju, potem je Francija ladja z viceadmiralom na krovu, Nemčija pa močna letalonosilka. Vse druge države so majhna plovila, nekatere križarke, druge fregate in tretje majhne oskrbovalne ladje. Vam prepuščam, katera vrsta ladje v tej metafori je Slovenija. To je realnost tega, kje je nadzor, tako da lahko večje države izvajajo ukrepe, na primer vabila migrantom, ki niso bila premišljena.

 

Kar zadeva vladavino prava, tega ni v prvotni Rimski pogodbi, iz katere izvajamo naše ključne strateške cilje "vedno tesnejše povezave", ampak jo vsebujejo poznejše pogodbe. V vsakem primeru se odločitve dokončno sprejmejo v Evropskem svetu. Zadeve o delovanju pravosodnih sistemov, ki jih opisujete, so po našem mnenju sekundarne in predvsem stvar posameznih držav. Seveda je s stališča Komisije obžalovanja vredno, da ne moremo neposredno preprečiti odlokov lokalnih vlad, zato če obstaja dilema, jo prepuščamo vam. Žal vam Sodišče Evropske unije ne more pomagati in razumeli boste, da je Sodišče tudi s svojimi odločitvami učinkovito sprejelo nov zakon, kar imajo nekateri za politično dejanje, vendar njegovo politično delovanje ne bi bilo mogoče v situaciji, ki jo opisujete, ne glede na to, kako moralno bi bilo. Poleg tega mora vsak ukrep na tem področju upoštevati mnoge reformirane komuniste in njihove prijatelje, ki so zastopani v Evropskem parlamentu.

 

V primeru Poljske in Madžarske nam povzroča skrbi njun neodvisni odnos, ki meji na nesprejemljiv nacionalizem in nasprotuje našim dolgoročnim ciljem. Ohranjanje ločenih valut je problematično, ker jim daje več prostora za neodvisno ukrepanje in ne omogoča Komisiji popolne zmožnosti (čeprav sta ti dve državi največji proračunski neto prejemnici), da bi uporabila pritisk in vplivala na spremembo vlade, ko smo lahko v Grčiji, Italiji in na Cipru. Kot pravijo moji reformirani komunistični prijatelji, si ne moremo privoščiti nobenega frakcionaštva pri načrtovanju formiranja Združenih držav Evrope. In kot pravimo v Nemčiji – ne grizi roke, ki te hrani.

 

Zelo cenim, da želite napraviti Unijo močnejšo in razumem vašo plemenito in moralno stališče, kakor tudi vašo željo zagotoviti demokratični realizem, vendar to ni v pristojnosti Komisije.

 

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Goerge Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
0
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
19
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
15
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
12
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
16
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
18
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
"Čim bolj totalitarna je narava nekega režima, tem bolj bo poskušal prisiliti ljudi, da pozabijo na svoj kulturni spomin"
7
04.07.2021 11:00
V prihajajočem tednu bo Slovenijo obiskal Rod Dreher, ameriški novinar, urednik, kritik in pisatelj, ki ga uvrščajo med ... Več.
Piše: Rod Dreher
Spoznanje! Upor! Reakcija! Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu
5
03.07.2021 18:00
Svobode ni mogoče prodati za nič na svetuje bilo že zdavnaj vklesano v zidove renesančnega Dubrovnika. Slaven Tolj trmasto ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
Zoran Leban Trojar
Ogledov: 1.609
02/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.255
03/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.177
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.410
05/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.294
06/
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.545
07/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 920
08/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 807
09/
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
Miha Burger
Ogledov: 955
10/
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
Lucija Mulej
Ogledov: 849