Komentar

Zakaj je Janševo pismo pomembno

Po vseh teh letih ukvarjanja s komuniciranjem sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem prostoru in posledično tudi med obema prostoroma, to je političnim in sodnim, pač določen način, orodje, tj. določena metoda argumentacije, ki jo je treba še temeljito preizkusiti in stalno preizkušati. O tem tudi pišem skoraj v vsakem prispevku na portalu+. Morda pa se bo celo kakšno drugo orodje komunikacije izkazalo za primernejše. A važno je le, da se najbolj odgovorni odločijo za to pot iskanja najprimernejše oblike, orodja, metode, kar je v tem pismu tudi nakazal slovenski predsednik vlade. Zato je Janševo pismo pomembno. 

27.11.2020 23:59
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Janša   EU   pismo   komunikacija   Evropska unija   vladavina prava

Fotomontaža: portal+

Ali ne poudarjamo stalno, kako je v demokraciji važna ločitev na tri samostojne veje oblasti, zakonodajno, izvršno in sodno? Zakaj se potem tega ne držimo?

Verjetno nisem edini, ki sem temeljito prebral Janševo pismo evropskim voditeljem. Sem eden tistih - in to so pozornejši bralci tega portala verjetno opazili -, ki zelo nasprotuje nastali izraziti polarizaciji v slovenskem političnem prostoru. Navsezadnje to dokazujem skoraj v vsakem od svojih prispevkov. In ker je Janša voditelj enega od polov te polarizacije, sem toliko bolj kritično pozoren do njegovih zapisov. Povrhu sem dokaj nenaklonjen tvitanju kot obliki komunikacije, kar tudi opisujem v prispevku na portalu+ pred nekaj meseci. Z Janševimi tviti sem seznanjen predvsem posredno, v zapisih v drugih medijih. Tudi zato sem to pismo, kot rečeno, pozorno prebral. In preprosto začutil, da je dobro, koristno in predvsem da opozarja na nujo nove oblike komunikacije v političnem prostoru; tako pri nas, kot v Evropi in povsod po svetu. Ja, Janša opozarja na nekaj, za kar se zavzemam in aktivno poskušam uveljaviti v političnem in medijskem prostoru že mnogo let tudi sam.

 

Na kaj mislim? Mislim na to, da je treba nujno poskusiti z novimi oblikami, načini in orodji komunikacije v političnem prostoru. Posebej v tem trenutku, ko je prevladala popolna zmeda, kdaj je neko vprašanje rešljivo po političnih odločitvah, kdaj pa po pravnih. In ko je nad vsem zavladala skovanka "vladavina prava". Konec koncev, ali ne poudarjamo stalno, kako je v demokraciji važna ločitev na tri samostojne veje oblasti (zakonodajno, izvršno in sodno)? Iz tega izhaja, da je izjemno pomembno čim bolj jasno določiti ločnico med odločanjem v političnem prostoru, kamor spadata zakonodajna in izvršna oblast, in odločanjem v sodnem prostoru, kamor spada sodna oblast oziroma nova skovanka "vladavina prava". Še pomembneje, jasno določiti načine komuniciranja v enem in drugem prostoru. Zagotovo najpomembnejše pa je čim bolj jasno in točno določiti način komuniciranja med obema prostoroma. Kdor hoče, ta vidi, da se Janša v pismu voditeljem Evropske unije dotakne tega problema. Hote ali nehote. Tega ne vem. A za kontekst tega prispevka to niti ni važno. Pa poglejmo vsaj na kratko, kje in kako se v pismu tega dotakne.

 

Zapisano je:   " … Vladavina prava po definiciji pomeni, da v primeru spora odloča neodvisno sodišče. In ne politična večina v katerikoli drugi instituciji. Če politični organ svoje odločitve poimenuje za 'vladavino prava', je s tem narejen prvi korak stran od realnosti. Sicer pa je EU utemeljena na vladavini prava. Na ločenosti izvršne, zakonodajne in sodne oblasti ... " – in malo naprej stoji čisto dober nasvet: "Potrebujemo spoštovanje drug drugega. Potrebujemo skupno obrambo dostojanstva vseh volivcev v vseh državah članicah EU. Potrebujemo institucije EU, ki ne bodo vključene v notranjepolitične spopade v državah članicah. Potrebujemo ravnanja, ki temeljijo na modrosti, kakršna je krasila ustanovne očete EU. Potrebujemo spoznanje, da temelj EU ni denar, ampak vrednote … "

 

Vsakemu, ki se dotakne politike, je kmalu jasno, da imajo odločilno besedo vedno voditelji, odločevalci. Pustimo vse ostale detajle kdo, kaj, kako. In če je voditelj, odločevalec, za iskanje poti k izboljšanju orodij komunikacije med obema ključnima prostoroma demokracije, pač obstaja realna možnost da se po tej poti tudi pride naprej v reševanju problematike te komunikacije. Ne več ne manj. Če je predsednik vlade za to, je to to. Se bo na tej poti kaj zgodilo. Ne glede na to, ali mu polarizacija odgovarja ali ne, se strinja z mnenjem, da je polarizacija škodljiva, ali se ne strinja. 

 

Po dolgih letih ukvarjanja s to problematiko sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem prostoru in posledično tudi med obema prostoroma, to je političnim in sodnim, pač določen način, orodje, to je, določena metoda argumentacije, ki jo je treba seveda še temeljito preizkusiti. Še več, stalno preizkušati. O tem tudi pišem skoraj v vsakem prispevku na portalu+. Morda pa se bo celo kakšno drugo orodje komunikacije izkazalo za primernejše. A važno je le, da se najbolj odgovorni odločijo za to pot iskanja najprimernejše oblike, orodja, metode, kar je v tem pismu tudi nakazal slovenski predsednik vlade.

 

Zato je Janševo pismo pomembno. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
0
25.10.2021 21:00
1. novembra se bo v Glasgowu, škotski prestolnci, začel nov t.i. podnebni vrh, na katerem naj bi svetovni voditelji v dveh ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
14
24.10.2021 22:00
Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o glupih davkih. Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj ... Več.
Piše: Ana Jud
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
22
24.10.2021 12:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
7
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
18
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.583
02/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.593
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.353
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.709
05/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.365
06/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.042
07/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.613
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.136
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.082
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 902