Komentar

Zakaj je Janševo pismo pomembno

Po vseh teh letih ukvarjanja s komuniciranjem sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem prostoru in posledično tudi med obema prostoroma, to je političnim in sodnim, pač določen način, orodje, tj. določena metoda argumentacije, ki jo je treba še temeljito preizkusiti in stalno preizkušati. O tem tudi pišem skoraj v vsakem prispevku na portalu+. Morda pa se bo celo kakšno drugo orodje komunikacije izkazalo za primernejše. A važno je le, da se najbolj odgovorni odločijo za to pot iskanja najprimernejše oblike, orodja, metode, kar je v tem pismu tudi nakazal slovenski predsednik vlade. Zato je Janševo pismo pomembno. 

27.11.2020 23:59
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Janša   EU   pismo   komunikacija   Evropska unija   vladavina prava

Fotomontaža: portal+

Ali ne poudarjamo stalno, kako je v demokraciji važna ločitev na tri samostojne veje oblasti, zakonodajno, izvršno in sodno? Zakaj se potem tega ne držimo?

Verjetno nisem edini, ki sem temeljito prebral Janševo pismo evropskim voditeljem. Sem eden tistih - in to so pozornejši bralci tega portala verjetno opazili -, ki zelo nasprotuje nastali izraziti polarizaciji v slovenskem političnem prostoru. Navsezadnje to dokazujem skoraj v vsakem od svojih prispevkov. In ker je Janša voditelj enega od polov te polarizacije, sem toliko bolj kritično pozoren do njegovih zapisov. Povrhu sem dokaj nenaklonjen tvitanju kot obliki komunikacije, kar tudi opisujem v prispevku na portalu+ pred nekaj meseci. Z Janševimi tviti sem seznanjen predvsem posredno, v zapisih v drugih medijih. Tudi zato sem to pismo, kot rečeno, pozorno prebral. In preprosto začutil, da je dobro, koristno in predvsem da opozarja na nujo nove oblike komunikacije v političnem prostoru; tako pri nas, kot v Evropi in povsod po svetu. Ja, Janša opozarja na nekaj, za kar se zavzemam in aktivno poskušam uveljaviti v političnem in medijskem prostoru že mnogo let tudi sam.

 

Na kaj mislim? Mislim na to, da je treba nujno poskusiti z novimi oblikami, načini in orodji komunikacije v političnem prostoru. Posebej v tem trenutku, ko je prevladala popolna zmeda, kdaj je neko vprašanje rešljivo po političnih odločitvah, kdaj pa po pravnih. In ko je nad vsem zavladala skovanka "vladavina prava". Konec koncev, ali ne poudarjamo stalno, kako je v demokraciji važna ločitev na tri samostojne veje oblasti (zakonodajno, izvršno in sodno)? Iz tega izhaja, da je izjemno pomembno čim bolj jasno določiti ločnico med odločanjem v političnem prostoru, kamor spadata zakonodajna in izvršna oblast, in odločanjem v sodnem prostoru, kamor spada sodna oblast oziroma nova skovanka "vladavina prava". Še pomembneje, jasno določiti načine komuniciranja v enem in drugem prostoru. Zagotovo najpomembnejše pa je čim bolj jasno in točno določiti način komuniciranja med obema prostoroma. Kdor hoče, ta vidi, da se Janša v pismu voditeljem Evropske unije dotakne tega problema. Hote ali nehote. Tega ne vem. A za kontekst tega prispevka to niti ni važno. Pa poglejmo vsaj na kratko, kje in kako se v pismu tega dotakne.

 

Zapisano je:   " … Vladavina prava po definiciji pomeni, da v primeru spora odloča neodvisno sodišče. In ne politična večina v katerikoli drugi instituciji. Če politični organ svoje odločitve poimenuje za 'vladavino prava', je s tem narejen prvi korak stran od realnosti. Sicer pa je EU utemeljena na vladavini prava. Na ločenosti izvršne, zakonodajne in sodne oblasti ... " – in malo naprej stoji čisto dober nasvet: "Potrebujemo spoštovanje drug drugega. Potrebujemo skupno obrambo dostojanstva vseh volivcev v vseh državah članicah EU. Potrebujemo institucije EU, ki ne bodo vključene v notranjepolitične spopade v državah članicah. Potrebujemo ravnanja, ki temeljijo na modrosti, kakršna je krasila ustanovne očete EU. Potrebujemo spoznanje, da temelj EU ni denar, ampak vrednote … "

 

Vsakemu, ki se dotakne politike, je kmalu jasno, da imajo odločilno besedo vedno voditelji, odločevalci. Pustimo vse ostale detajle kdo, kaj, kako. In če je voditelj, odločevalec, za iskanje poti k izboljšanju orodij komunikacije med obema ključnima prostoroma demokracije, pač obstaja realna možnost da se po tej poti tudi pride naprej v reševanju problematike te komunikacije. Ne več ne manj. Če je predsednik vlade za to, je to to. Se bo na tej poti kaj zgodilo. Ne glede na to, ali mu polarizacija odgovarja ali ne, se strinja z mnenjem, da je polarizacija škodljiva, ali se ne strinja. 

 

Po dolgih letih ukvarjanja s to problematiko sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem prostoru in posledično tudi med obema prostoroma, to je političnim in sodnim, pač določen način, orodje, to je, določena metoda argumentacije, ki jo je treba seveda še temeljito preizkusiti. Še več, stalno preizkušati. O tem tudi pišem skoraj v vsakem prispevku na portalu+. Morda pa se bo celo kakšno drugo orodje komunikacije izkazalo za primernejše. A važno je le, da se najbolj odgovorni odločijo za to pot iskanja najprimernejše oblike, orodja, metode, kar je v tem pismu tudi nakazal slovenski predsednik vlade.

 

Zato je Janševo pismo pomembno. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
8
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
2
13.06.2021 22:44
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
12
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
11
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
Neozdravljiva bolest nesmrtnih očetov naroda
15
30.05.2021 11:05
Janševa politika ne ponuja ničesar, kar bi dosegalo osnovno raven sodobne, socialne, razvojno učinkovite in kulturno razvite ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Hommage Tonetu Stojku: Naša jeza je brezmejna
9
30.05.2021 05:10
Slovenski narod se je konec koncev porodil iz protesta, ki se mu reče protestantizem, protesti so nam položeni v zibelko. Svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija d.o.o., Janševa družba z omejeno odgovornostjo
18
29.05.2021 05:00
Oblast oglašuje cepljenje in glede na moč nasprotnikov cepljenja je takšna aktivnost smotrna. Ne moremo pa mimo dejstva, kako se ... Več.
Piše: Ana Jud
30-letnica Slovenije: Narod, ki ne ve, kaj hoče, se vrti v večnem krogu
15
28.05.2021 06:17
Po neuspeli ustavni obtožbi predsednika vlade je jasno predvsem dvoje: da je levi del opozicije nesposoben prevzeti oblast brez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekateri simptomi koronavirusa spominjajo na izgubo spomina in "možgansko meglo" v postkomunističnih deželah
6
27.05.2021 06:32
Ko sem bral o različnih simptomih novega koronavirusa, denimo o težavah s spominom in koncentracijo, me je prešinila njihova ... Več.
Piše: Keith Miles
Ali bomo v Sloveniji sploh našli pot sodelovanja in argumentacije, kajti zdi se, da se znamo samo še zmerjati in žaliti?
17
25.05.2021 05:00
Zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so se doslej v Sloveniji že večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne ... Več.
Piše: Miha Burger
O neenakosti v zdravstvu: Kaj nam razkriva primerjava razmer glede Covid-19 med Indijo in Slovenijo?
7
24.05.2021 06:06
Mediji so zadnje čase polni dramatičnih poročil o razmerah v Indiji, kjer naj bi covid-19 zdravstveni sistem že skoraj spravil ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
Matija Ogrin
Ogledov: 1.843
02/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.031
03/
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.184
04/
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
Shane Quinn
Ogledov: 1.275
05/
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
Ivan Simič
Ogledov: 2.477
06/
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 781
07/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 697
08/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 566
09/
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
Borut Pahor
Ogledov: 1.216
10/
Današnja množična družba je družba kiča ...
Dragan Živadinov
Ogledov: 569