Komentar

Popolnost vesolja: Kozmični dež je misleča umetnina Tilna Sepiča

V današnjem komentarju bom opazoval in komentiral umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ovinkarjenja: umetnina Kozmični dež je izjemno lepa. Rad se ponavljam: lepo ima v različnih obdobjih različne definicije, v XXI. stoletju je lepo tisto, kar je misleče. Točno takšno umetnino je proizvedel Tilen Sepič – mislečo.

28.11.2020 21:54
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Tilen Sepič   Ljudmila   Osmosa   ALU   Ljubljana   MIT   Luka Frelih

 To je univerzalistična umetnost brez kulturnih, ideoloških ali socialnih kontekstov, umetnost, ki operira s kozmičnimi osnovnimi delci.

Beseda - lep, - lepo se je po vsej verjetnosti razvila prek vmesnih pomenov. Lepo je tisto, kar je ustrezno, se prilagaja. Izhaja iz besede loipo – namazano z mastjo, namazano na kruh. Če je domneva pravilna, je sorodna praslovanski besedi - lep/iti, - na/lep/iti. Po eni od možnih razlag je sorodna tudi besedi lišpati. V današnjem komentarju mi bo ta etimološka domneva pomagala, da se bom lažje gibal v razponu med tem, ali je umetnina ustrezna ali nališpana. Opazoval in komentiral bom umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ovinkarjenja: umetnina Kozmični dež je izjemno lepa. Rad se ponavljam: lepo ima v različnih obdobjih različne definicije, v XXI. stoletju je lepo tisto, kar je misleče. Točno takšno umetnino je proizvedel Tilen Sepič – mislečo. 

 

Tilen Sepič je po poklicu produktni oblikovalec, dizajn je študiral na oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), v Ljubljani. Sam se nima za umetnika, a svoje produkte obravnava kot umetniška dela, saj jih razstavlja tudi v umetniških galerijah. Ta kontradiktorna pozicija je tema in motiv komentarja. Vsebina umetnine Kozmični dež pa je svetlobno-zvočna reakcija na kozmične žarke, na pljuske mionov, ki nas vsak trenutek znova in znova prebadajo, ne da bi se tega sploh zavedali. 

 

Ta pomembna umetnina je razstavljena v projektnem prostoru konzorcija OSMO/ZA. Dnevno jo gledam. Umetnino je produciral Laboratorij za znanost in umetnost – Ljudmila, umetniška vodja projketa je Maja Burja. Te dni sem zelo redek gledalec umetnine, saj vsi skupaj živimo v zastoju. Želim pa, da bi jo v prihodnje doživelo čim več ljudi.

 

Tilen Sepič je na prvi stopnji pri vzpostavitvi svoje detektorske mreže najprej proizvedel kompleksen produkt, ki ga delovno imenujem "aparatil". To je medij zaznavanja, ki detektira kozmične energetsko nabite delce – mione. Na drugi stopnji pa "aparatil" sproža svetlobno-zvočne odzive. Ko doživljaš v postavitvi gostoto mionov, šele vidiš in slišiš intenzivnost kozmičnih aktivnosti v naši resničnosti. V tem trenutku na svetu ni veliko produktov, katerih namen je, da reagirajo na naravni pojav, na preboj visoko energetskih mionov. Še manj je umetnin, ki proizvajajo s pomočjo mionov svetlobno-zvočno umetniško atraktnost.

Produktno oblikovanje kot posebno znanje se je v zadnjih tridesetih letih poudarjeno usmerilo k znanstvenim izhodiščem in iz njih oblikuje predmetnost. Tilen Sepič pa radikalizira to novoveško pozicijo produktnega oblikovanja. Samo da z njo oblikuje znanstveno-tehnološka izhodišča za sprožanje "aparatilov", da nam ti zaigrajo svojo kozmično svetlobno-zvočno ritmizacijo. To je njegov produkt.

 

Enciklopedična dejstva: V fiziki so mioni osnovni delci, ki jih kot elektrone uvrščamo v družino leptonov, njihov razpadni čas je 2,2 mikrosekundi, kljub temu pa jih lahko na površju Zemlje zaznamo, vendar tehnologije za takšne meritve dolgo niso bile dostopne izven laboratorijskega in raziskovalno-institucionalnega konteksta. Vse se je spremenilo leta 2017 s Cosmic Watchom (iz napovedi umetnine). 

 

Za potrebe umetnine je Tilen Sepič dobil od Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz Bostona znanstveno-tehnološke načrte za konstruiranje "aparatilov". Na tem mestu nastopi Luka Frelih z Ljudmilo (Staš Vrenko, Brane Ždralo). Neskončno pomembno je, da obstajajo v skupnosti produkcijske enote, ki umetniku omogočajo proizvodnjo tako zahtevnih novoveških praks, ki se radikalno razlikujejo od modeliranja z glino za potrebe podobarstva. Aparatili so do neke mere zahtevni produkti. Njihova velikost je 10 x 11cm. Sestavljeni so iz več kot sto elementov. Kompozitno so vpeti v krožni trak, v neke vrste aluminijsko orbito širine 1 cm. Izdelavo vseh elementov je vodil Tilen Sepič skupaj Luko Frelihom tako na Kitajskem kakor tudi v Sloveniji.

 

Ključni umetniški pojem, ki določa Kozmični dež, je proces. Procesualnost omogoča mreža sedmih "aparatilov", prostorsko vpetih s pomočjo jeklenih pletenk debeline 1 mm. V prostoru so videti, kot da bi lebdeli.

 

Digresija: Podoben učinek lebdenja so dosegli mladi tržaški umetniki, ko so leta 1927 v konstruktivističnem ambientu s pomočjo prozornih ribiških vrvic obesili svoje konstrukcije v prostor. Tako smo leta 1927 dobili v ambientu občutek lebdenja, čeprav človek takrat še ni imel realne izkušnje v breztežnosti. Dobili smo novo zvrst v umetnosti – levitacijske konstrukcije. Konec digresije.

 

Mreža sedmih levitacijskih "aparatilov" pod napetostjo 24V je tako postala detektor, istočasno pa je postala svetlobno-zvočni inštrument, na katerega igra Tilen Sepič. Iz kozmično nevidnega je s pomočjo mreže "aparatilov" naredila vidno in slišno umetnino.

 

 

In zdaj bistveno I.: umetnino vzpostavi inštrument.

 

Dve generalni težnji v umetnosti XX. stoletja sta vzpostavili umetniška postopka, ki sta se prenesla tudi v umetnost XXI. stoletja: odvzemanje in dodajanje. Končna konsekvenca odvzemanja je umetnost brezpredmetnega – abstrakcija. Konsekvenca dodajanja pa je popartistična produktnost, navdušenje nad predmetnim svetom, včasih tudi kritičnost do predmetnega sveta. Redukcionisti s svojo umetnostjo niso na noben način želeli dodati svetu še eno umetnino več. Vse svoje umetniško znanje so usmerili v doživljanje percepcije "nove realnosti", v smeri univerzalističnih kategorij. 

 

Zame ena najlepših umetnin v Republiki je umetnina Milenka Matanovića (OHO) z naslovom Žito in vrvica; zamik klasja na žitnem polju s pomočjo vrvice. Samo delo pa nam je posredovano s pomočjo fotografije – dokaza. Dodajanje predmetnosti pa je vsaka umetnina v trenutku, ko jo opredmetimo. Tako postane še en predmet več v vrsti predmetov na planetu Zemlja.

 

Tilen Sepič razstavlja svetlobo, usklajeno z zvokom!

 

Eden od osrednjih elementov "aparatila" je prozorna plastika, imenovana scintilator, ki je ovita v posebne vrste folijo, ki ne prepušča svetlobe, ta omogoča absolutno črnino. Ravno s to folijo je ovita prozorna senzorna plastika scintilator. V čisti črnini material reagira na radioaktivne mione, ki prežarčijo čisto vsako materialnost. Ko prežarči prozorni scintilator, se začne mionovo zaviranje v materialu. Tako kozmični osnovni delec doživi trk, umetnik pa ga s pomočjo fotosenzorja zazna. Umetnik ga ojača s fotopomnoževalko. V naslednjem hipu se sproži blisk. Vzporedno s tem Tilen Sepič fizikalno dinamiko ozvoči s pomočjo aktuatorja. Proces je zaključen.

 

Aparat / Scin/til/ator – Apara/til/.

 

 

In zdaj bistveno II.: vzporedno s svetlobno-zvočno sprožitvijo se v gledalcu istočasno sproži še – estesija. Sprožilna estesija proizvede v gledalco občutenje estetskega. Vsak produkt je s svojo utilitaristično obliko usmerjen v človeka kot uporabnika. Umetnina pa je s svojo obliko usmerjena v človeka kot gledalca in poslušalca. Tako produkt kot umetnina računata na doživetje avditorija. Te dni je umetniški avditorij zdesetkan. Toda le začasno. Umetniška sila pa še zdaleč ne. Pripravlja se na sprožitev novih estesij, na sprožilce lepega – mislečega. Prepolna je človeških moči! To nam dokazuje detektorska umetnina Tilna Sepiča, ki teži k znanstveno-tehnološkim atributom, njegov oblikovni talent pa je usmerjen k funkcionalnemu razumevanju struktur, k razumevanju njihovega pomena znotraj univerzuma. Izhaja iz popolnosti vesolja. To je univerzalistična umetnost brez kulturnih, ideoloških ali socialnih kontekstov, umetnost, ki operira s kozmičnimi osnovnimi delci. Meni neskončno blizu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
19
08.12.2022 23:59
Bili bi naivni, če bi mislili, da bo pod Golobom kaj bolje, reče sogovornik iz centra t.i profesionalne državne uprave, za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
20
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.032
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.957
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.366
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.518
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.344
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.250
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 825
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 544