Opazili smo

Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo

Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba zbirni center za komunalne odpadke. Občina ga uporablja za predhodno skladiščenje vseh vrst komunalnih odpadkov, ki spadajo v okvir izvajanja gospodarske javne storitve (GJS). A si je župan občine Milan Turk v želji, da bi znižal stroške občanom, z neracionalnimi ukrepi nakopal še več težav kot prej.

08.03.2021 20:00
Ključne besede:   odpadki   smeti   komunala   Šempeter-Vrtojba   župan   Milan Turk   Komunala Nova Gorica

Če županu občine Šempeter-Vrtojba na novem javnem razpisu za odvoz in predelavo odpadkov ne bo uspelo dobiti za občane cenejše rešitve, se prvič v zgodovini Slovenije utegne zgoditi, da bo zaradi odpadkov ogroženo javno zdravje prebivalcev in kršena gora predpisov in zakonov.

Občina Šempeter-Vrtojba je pričela z gradnjo zbiralnega centra na podlagi Odloka o načinu izvajanja obvezne občinske GJS zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov v občini Šempeter-Vrtojba, ki so ga občinski svetniki potrdili na seji septembra 2020 brez tehtnih finančnih analiz. Zdaj ima samovoljni župan Milan Turk na vratu logistična podjetja in avtoprevoznike, ki so ostali brez parkirnih mest zaradi zbirnega centra odpadkov, več nacionalnih inšpekcij, ker gre po naših podatkih za precej kršitev zakonov in odlokov, oglasile so se območne gospodarske zbornice, občani so jezni, ker nimajo celovite komunalne storitve.

 

Model delovanja poenostavljeno pomeni naslednje: občina izvajalcem zaračuna najemnino za vso infrastrukturo, ki je v njeni lasti in je potrebna za izvajanje gospodarske javne storitve (GJS). Izvajalci javnih služb in centri za ravnanje z odpadki (CERO), ki odpadke zbirajo, shranjujejo, reciklirajo in predelajo, morajo imeti ekonomsko korist od ravnanja z odpadki skladno z uredbo MEDO, drugače tega ne bi izvajali. Cene javnih služb določajo na podlagi elaboratov, ki ga pripravijo izvajalci GJS posamezne občine in se razlikujejo glede na obseg in vrednost javne infrastrukture, ki je v uporabi in samem izvajanju storitve. Uporabnikom javnih služb se prav tako zaračuna okoljska dajatev za onesnaževanja okolja, ki se plačuje na količino odloženih odpadkov. Čeprav so verjetno kdaj stroški ravnanja z odpadki višji od prihodka, ki ga bodo prinesli, se to ne more primerjati s tem, da bomo živeli v čistejšem in bolj zdravem okolju.

 

Predelane in obdelane odpadke se proda ali odda v nadaljnjo obdelavo, s tem pa se pokrije stroške, ki so nastali pri prevozu, skladiščenju, recikliranju in predelavi v CERO. Odpadke, ki jih ne morejo predelati, se odloži na deponiji, kar predstavlja strošek, saj je treba plačati davek za obremenjevanje okolja, ki jo povzročajo odpadki.

 

Povzročitelji odpadkov so odgovorni, da se odpadki do njihovega prevzema hranijo neškodljivo in varno za okolje. Prav tako morajo odpadke ločevati na samem začetku (na izvoru) njihovega nastajanja. Izvajalcu GJS zbiranja komunalnih odpadkov jih morajo prepustiti v zabojniku, namenjenem za odvoz določene vrste odpadkov, ali v posebnih vrečkah (najbolje biorazgradljivimi), namenjenih za zbiranje odpadkov. Če so izpolnjeni zgornji pogoji, je izvajalcem veliko lažje pri nadaljnjem ločevanju in recikliranju odpadkov, prav tako pa jim prihranimo dragoceni čas in denar. 

 

Gospodarske družbe, ki izvajajo storitve gospodarske javne službe, v samem bistvu delovanja skrbijo za zbiranje, odvoz ločenih odpadkov, njihovo obdelavo in odlaganje ter s tem za čisto in varno življenjsko okolje. 

 

 

Posebnež Turk iz Šempeter-Vrtojba

 

Severnoprimorska občina Šempeter-Vrtojba je ostala brez pogodbe z novogoriško Komunalo, ki izvaja javno gospodarsko službo za zbiranje komunalnih odpadkov. Občina je dobila odpoved pogodbenega sodelovanja, ker je župan predlagal občinskemu svetu v sprejem nižjo ceno, kot jo je z elaboratom o oblikovanju cene predlagala novogoriška Komunala. 

 

Posledično to pomeni, da je župan občine Šempeter-Vrtojba s svojo odločitvijo postavil uporabnike  svoje občine trenutno v privilegiran položaj, ker za isto storitev plačujejo nižjo ceno kot uporabniki v ostalih občinah, ki jih servisira Komunala Nova Gorica (KNG). 

 

Župan občine Šempeter-Vrtojba je septembra lani svetnikom predložil v sprejem akte, da bo GJS zbiranja komunalnih odpadkov organizirano v okviru občinskega režijskega obrata, pretovarjanje odpadkov pa naj bi se izvajalo v okviru novega zbirnega centra na občinski parceli na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba. Svetnikom odločitve o izgradnji svojega zbirnega centra in drugačni organizaciji službe za zbiranje odpadkov ni podkrepil z natančno finančno analizo, ki bi bila podkrepljena z argumenti, kjer bi ga svetniki lahko nadzorovali oziroma revidirali njegovo odločitev

 

Župan Milan Turk je čez noč zgradil na  svoj zbirni center le za odpadke iz svoje občine na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba, ki dodatno obremenjuje okolje in to na razdalji, ki ni večja od deset kilometrov od CERO v Stari Gori, ki se ga je doslej uporabljalo za predhodno skladiščenje odpadkov iz šestih občin, odslej pa le še za pet občin. Zakaj? 

 

Župan občine je razlagal svetnikom, da je to potrebno storiti ker jim je izvajalec GJS Komunala Nova Gorica odpovedal pogodbo o izvajanju, v resnici pa je bila Komunala prisiljena odpovedati pogodbo, ker je župan predlagal občinskemu svetu znatno nižjo ceno izvajanja kot jo je predlagal izvajalec (Komunala NG) in katero je sprejelo že pet občin na  področju katerih izvaja storitev GJS isti izvajalec.

 

Res je, da je občina lastnica zemljišča, na katerem leži kamionski terminal, vendar je župan s tem čez noč ogradil parkirišče in odvzel prevoznikom približno 40 parkirnih mest ne da bi za to pridobil ustrezna dovoljenja. Po naših informacijah sta bili okoljska in gradbena inšpekcija že na terenu, vendar odločitev še ni znana, kljub temu, da gre za evidenten primer kršenja zakonodaje, kar je še bolj absurdno pa je župan v tem primeru kršil lastne občinske akte.

 

 

Besni logisti in avtoprevozniki

 

S postavitvijo obrata zbiranja  komunalnih odpadkov na tovornem terminalu Vrtojba-sever je Občina Šempeter Vrtojba zmanjšala površine za parkiranje okrog 40 do 50 tovornih vozil in javno tovorno postajališče spremenila v pogodbeno parkirišče tovornih vozil brez možnosti parkiranja tovornjakov, ki na nekdanjem  prehodu opravljajo storitve carinjenja, pregleda kvalitete blaga, prehrane in obveznega dnevnega počitka voznikov itd. S postavitvijo tega obrata  je bržkone občina kršila svoje akte o ravnanju z odpadkih in zbirnem centru. 

 

Na javnem tovornem parkirišču, ki ga občina s postavitvijo zbirnega centra za odpadke uničuje,  bodo zdaj  lahko parkirana tovorna vozila  prevoznikov, ki imajo sklenjene pogodbe o najemu parkirišča, drugi tovornjaki ne bodo mogli parkirati. Tovorni terminal tem postaja pogodbeno najemno parkirišče in izgublja funkcijo tako tovornega terminala,  kot javnega parkirišča. S tem izgublja svojo logistično funkcijo tudi sam prostor mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba.

 

Z ukinitvijo javnega parkirišča bo največ izgubila storitev dejavnosti cestnega prevoza blaga, carinskega posredovanja in druge spremljajoče dejavnosti (gostinstvo, trgovina, mehaniki)  in še povečala probleme logistike na tem območju. Občinski gospodarstveniki so prepričani, da tak zbirni center  ruši načelo regijskega sodelovanja, organiziranja in skupnega nastopanja.

 

 

Igrice župana Turka bodo plačali občani

 

Ali bo logika vodstva občine Šempeter Vrtojba, da bodo stroški odvoza odpadkov  po uveljavitvi svojega koncepta nižji, je vprašanje. Osnovna ekonomska logika pravi, da je za znižanje stroškov treba primerljive družbe povezovati. V primeru KNG in spora z občino Šempeter Vrtojba je jasno, da bo v Komunali ostal del fiksnih stroškov, ki jih bo potrebno razdelit na pet občin, v občini Šempeter Vrtojba pa bo nastal nov del fiksnih stroškov, ki bo veljal le za njih. Na koncu imamo še nezadovoljne občane zato, ker jim dosedanji izvajalec Komunala Nova Gorica na svojem zbirnem centru v Stari Gori ne sme več prevzemati kosovnih in drugih vrst odpadkov iz občine Šempeter-Vrtojba, saj bi sicer ta strošek padel na pleča občanov ostalih petih občin.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.584
02/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.610
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.353
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.709
05/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.365
06/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.060
07/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.136
08/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.084
09/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.613
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 903