Opazili smo

Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo

Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba zbirni center za komunalne odpadke. Občina ga uporablja za predhodno skladiščenje vseh vrst komunalnih odpadkov, ki spadajo v okvir izvajanja gospodarske javne storitve (GJS). A si je župan občine Milan Turk v želji, da bi znižal stroške občanom, z neracionalnimi ukrepi nakopal še več težav kot prej.

08.03.2021 20:00
Ključne besede:   odpadki   smeti   komunala   Šempeter-Vrtojba   župan   Milan Turk   Komunala Nova Gorica

Če županu občine Šempeter-Vrtojba na novem javnem razpisu za odvoz in predelavo odpadkov ne bo uspelo dobiti za občane cenejše rešitve, se prvič v zgodovini Slovenije utegne zgoditi, da bo zaradi odpadkov ogroženo javno zdravje prebivalcev in kršena gora predpisov in zakonov.

Občina Šempeter-Vrtojba je pričela z gradnjo zbiralnega centra na podlagi Odloka o načinu izvajanja obvezne občinske GJS zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov v občini Šempeter-Vrtojba, ki so ga občinski svetniki potrdili na seji septembra 2020 brez tehtnih finančnih analiz. Zdaj ima samovoljni župan Milan Turk na vratu logistična podjetja in avtoprevoznike, ki so ostali brez parkirnih mest zaradi zbirnega centra odpadkov, več nacionalnih inšpekcij, ker gre po naših podatkih za precej kršitev zakonov in odlokov, oglasile so se območne gospodarske zbornice, občani so jezni, ker nimajo celovite komunalne storitve.

 

Model delovanja poenostavljeno pomeni naslednje: občina izvajalcem zaračuna najemnino za vso infrastrukturo, ki je v njeni lasti in je potrebna za izvajanje gospodarske javne storitve (GJS). Izvajalci javnih služb in centri za ravnanje z odpadki (CERO), ki odpadke zbirajo, shranjujejo, reciklirajo in predelajo, morajo imeti ekonomsko korist od ravnanja z odpadki skladno z uredbo MEDO, drugače tega ne bi izvajali. Cene javnih služb določajo na podlagi elaboratov, ki ga pripravijo izvajalci GJS posamezne občine in se razlikujejo glede na obseg in vrednost javne infrastrukture, ki je v uporabi in samem izvajanju storitve. Uporabnikom javnih služb se prav tako zaračuna okoljska dajatev za onesnaževanja okolja, ki se plačuje na količino odloženih odpadkov. Čeprav so verjetno kdaj stroški ravnanja z odpadki višji od prihodka, ki ga bodo prinesli, se to ne more primerjati s tem, da bomo živeli v čistejšem in bolj zdravem okolju.

 

Predelane in obdelane odpadke se proda ali odda v nadaljnjo obdelavo, s tem pa se pokrije stroške, ki so nastali pri prevozu, skladiščenju, recikliranju in predelavi v CERO. Odpadke, ki jih ne morejo predelati, se odloži na deponiji, kar predstavlja strošek, saj je treba plačati davek za obremenjevanje okolja, ki jo povzročajo odpadki.

 

Povzročitelji odpadkov so odgovorni, da se odpadki do njihovega prevzema hranijo neškodljivo in varno za okolje. Prav tako morajo odpadke ločevati na samem začetku (na izvoru) njihovega nastajanja. Izvajalcu GJS zbiranja komunalnih odpadkov jih morajo prepustiti v zabojniku, namenjenem za odvoz določene vrste odpadkov, ali v posebnih vrečkah (najbolje biorazgradljivimi), namenjenih za zbiranje odpadkov. Če so izpolnjeni zgornji pogoji, je izvajalcem veliko lažje pri nadaljnjem ločevanju in recikliranju odpadkov, prav tako pa jim prihranimo dragoceni čas in denar. 

 

Gospodarske družbe, ki izvajajo storitve gospodarske javne službe, v samem bistvu delovanja skrbijo za zbiranje, odvoz ločenih odpadkov, njihovo obdelavo in odlaganje ter s tem za čisto in varno življenjsko okolje. 

 

 

Posebnež Turk iz Šempeter-Vrtojba

 

Severnoprimorska občina Šempeter-Vrtojba je ostala brez pogodbe z novogoriško Komunalo, ki izvaja javno gospodarsko službo za zbiranje komunalnih odpadkov. Občina je dobila odpoved pogodbenega sodelovanja, ker je župan predlagal občinskemu svetu v sprejem nižjo ceno, kot jo je z elaboratom o oblikovanju cene predlagala novogoriška Komunala. 

 

Posledično to pomeni, da je župan občine Šempeter-Vrtojba s svojo odločitvijo postavil uporabnike  svoje občine trenutno v privilegiran položaj, ker za isto storitev plačujejo nižjo ceno kot uporabniki v ostalih občinah, ki jih servisira Komunala Nova Gorica (KNG). 

 

Župan občine Šempeter-Vrtojba je septembra lani svetnikom predložil v sprejem akte, da bo GJS zbiranja komunalnih odpadkov organizirano v okviru občinskega režijskega obrata, pretovarjanje odpadkov pa naj bi se izvajalo v okviru novega zbirnega centra na občinski parceli na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba. Svetnikom odločitve o izgradnji svojega zbirnega centra in drugačni organizaciji službe za zbiranje odpadkov ni podkrepil z natančno finančno analizo, ki bi bila podkrepljena z argumenti, kjer bi ga svetniki lahko nadzorovali oziroma revidirali njegovo odločitev

 

Župan Milan Turk je čez noč zgradil na  svoj zbirni center le za odpadke iz svoje občine na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba, ki dodatno obremenjuje okolje in to na razdalji, ki ni večja od deset kilometrov od CERO v Stari Gori, ki se ga je doslej uporabljalo za predhodno skladiščenje odpadkov iz šestih občin, odslej pa le še za pet občin. Zakaj? 

 

Župan občine je razlagal svetnikom, da je to potrebno storiti ker jim je izvajalec GJS Komunala Nova Gorica odpovedal pogodbo o izvajanju, v resnici pa je bila Komunala prisiljena odpovedati pogodbo, ker je župan predlagal občinskemu svetu znatno nižjo ceno izvajanja kot jo je predlagal izvajalec (Komunala NG) in katero je sprejelo že pet občin na  področju katerih izvaja storitev GJS isti izvajalec.

 

Res je, da je občina lastnica zemljišča, na katerem leži kamionski terminal, vendar je župan s tem čez noč ogradil parkirišče in odvzel prevoznikom približno 40 parkirnih mest ne da bi za to pridobil ustrezna dovoljenja. Po naših informacijah sta bili okoljska in gradbena inšpekcija že na terenu, vendar odločitev še ni znana, kljub temu, da gre za evidenten primer kršenja zakonodaje, kar je še bolj absurdno pa je župan v tem primeru kršil lastne občinske akte.

 

 

Besni logisti in avtoprevozniki

 

S postavitvijo obrata zbiranja  komunalnih odpadkov na tovornem terminalu Vrtojba-sever je Občina Šempeter Vrtojba zmanjšala površine za parkiranje okrog 40 do 50 tovornih vozil in javno tovorno postajališče spremenila v pogodbeno parkirišče tovornih vozil brez možnosti parkiranja tovornjakov, ki na nekdanjem  prehodu opravljajo storitve carinjenja, pregleda kvalitete blaga, prehrane in obveznega dnevnega počitka voznikov itd. S postavitvijo tega obrata  je bržkone občina kršila svoje akte o ravnanju z odpadkih in zbirnem centru. 

 

Na javnem tovornem parkirišču, ki ga občina s postavitvijo zbirnega centra za odpadke uničuje,  bodo zdaj  lahko parkirana tovorna vozila  prevoznikov, ki imajo sklenjene pogodbe o najemu parkirišča, drugi tovornjaki ne bodo mogli parkirati. Tovorni terminal tem postaja pogodbeno najemno parkirišče in izgublja funkcijo tako tovornega terminala,  kot javnega parkirišča. S tem izgublja svojo logistično funkcijo tudi sam prostor mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba.

 

Z ukinitvijo javnega parkirišča bo največ izgubila storitev dejavnosti cestnega prevoza blaga, carinskega posredovanja in druge spremljajoče dejavnosti (gostinstvo, trgovina, mehaniki)  in še povečala probleme logistike na tem območju. Občinski gospodarstveniki so prepričani, da tak zbirni center  ruši načelo regijskega sodelovanja, organiziranja in skupnega nastopanja.

 

 

Igrice župana Turka bodo plačali občani

 

Ali bo logika vodstva občine Šempeter Vrtojba, da bodo stroški odvoza odpadkov  po uveljavitvi svojega koncepta nižji, je vprašanje. Osnovna ekonomska logika pravi, da je za znižanje stroškov treba primerljive družbe povezovati. V primeru KNG in spora z občino Šempeter Vrtojba je jasno, da bo v Komunali ostal del fiksnih stroškov, ki jih bo potrebno razdelit na pet občin, v občini Šempeter Vrtojba pa bo nastal nov del fiksnih stroškov, ki bo veljal le za njih. Na koncu imamo še nezadovoljne občane zato, ker jim dosedanji izvajalec Komunala Nova Gorica na svojem zbirnem centru v Stari Gori ne sme več prevzemati kosovnih in drugih vrst odpadkov iz občine Šempeter-Vrtojba, saj bi sicer ta strošek padel na pleča občanov ostalih petih občin.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Drugo pismo državnemu sekretarju Frangežu in ministru Hanu
2
26.02.2023 21:59
Prvega oktobra lani sem pisal Matevžu Frangežu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ter ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.763
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.812
03/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.816
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.405
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.076
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.144
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 705
08/
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
Valerio Fabbri
Ogledov: 813
09/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.798
10/
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.144