Opazili smo

Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo

Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba zbirni center za komunalne odpadke. Občina ga uporablja za predhodno skladiščenje vseh vrst komunalnih odpadkov, ki spadajo v okvir izvajanja gospodarske javne storitve (GJS). A si je župan občine Milan Turk v želji, da bi znižal stroške občanom, z neracionalnimi ukrepi nakopal še več težav kot prej.

08.03.2021 20:00
Ključne besede:   odpadki   smeti   komunala   Šempeter-Vrtojba   župan   Milan Turk   Komunala Nova Gorica

Če županu občine Šempeter-Vrtojba na novem javnem razpisu za odvoz in predelavo odpadkov ne bo uspelo dobiti za občane cenejše rešitve, se prvič v zgodovini Slovenije utegne zgoditi, da bo zaradi odpadkov ogroženo javno zdravje prebivalcev in kršena gora predpisov in zakonov.

Občina Šempeter-Vrtojba je pričela z gradnjo zbiralnega centra na podlagi Odloka o načinu izvajanja obvezne občinske GJS zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov v občini Šempeter-Vrtojba, ki so ga občinski svetniki potrdili na seji septembra 2020 brez tehtnih finančnih analiz. Zdaj ima samovoljni župan Milan Turk na vratu logistična podjetja in avtoprevoznike, ki so ostali brez parkirnih mest zaradi zbirnega centra odpadkov, več nacionalnih inšpekcij, ker gre po naših podatkih za precej kršitev zakonov in odlokov, oglasile so se območne gospodarske zbornice, občani so jezni, ker nimajo celovite komunalne storitve.

 

Model delovanja poenostavljeno pomeni naslednje: občina izvajalcem zaračuna najemnino za vso infrastrukturo, ki je v njeni lasti in je potrebna za izvajanje gospodarske javne storitve (GJS). Izvajalci javnih služb in centri za ravnanje z odpadki (CERO), ki odpadke zbirajo, shranjujejo, reciklirajo in predelajo, morajo imeti ekonomsko korist od ravnanja z odpadki skladno z uredbo MEDO, drugače tega ne bi izvajali. Cene javnih služb določajo na podlagi elaboratov, ki ga pripravijo izvajalci GJS posamezne občine in se razlikujejo glede na obseg in vrednost javne infrastrukture, ki je v uporabi in samem izvajanju storitve. Uporabnikom javnih služb se prav tako zaračuna okoljska dajatev za onesnaževanja okolja, ki se plačuje na količino odloženih odpadkov. Čeprav so verjetno kdaj stroški ravnanja z odpadki višji od prihodka, ki ga bodo prinesli, se to ne more primerjati s tem, da bomo živeli v čistejšem in bolj zdravem okolju.

 

Predelane in obdelane odpadke se proda ali odda v nadaljnjo obdelavo, s tem pa se pokrije stroške, ki so nastali pri prevozu, skladiščenju, recikliranju in predelavi v CERO. Odpadke, ki jih ne morejo predelati, se odloži na deponiji, kar predstavlja strošek, saj je treba plačati davek za obremenjevanje okolja, ki jo povzročajo odpadki.

 

Povzročitelji odpadkov so odgovorni, da se odpadki do njihovega prevzema hranijo neškodljivo in varno za okolje. Prav tako morajo odpadke ločevati na samem začetku (na izvoru) njihovega nastajanja. Izvajalcu GJS zbiranja komunalnih odpadkov jih morajo prepustiti v zabojniku, namenjenem za odvoz določene vrste odpadkov, ali v posebnih vrečkah (najbolje biorazgradljivimi), namenjenih za zbiranje odpadkov. Če so izpolnjeni zgornji pogoji, je izvajalcem veliko lažje pri nadaljnjem ločevanju in recikliranju odpadkov, prav tako pa jim prihranimo dragoceni čas in denar. 

 

Gospodarske družbe, ki izvajajo storitve gospodarske javne službe, v samem bistvu delovanja skrbijo za zbiranje, odvoz ločenih odpadkov, njihovo obdelavo in odlaganje ter s tem za čisto in varno življenjsko okolje. 

 

 

Posebnež Turk iz Šempeter-Vrtojba

 

Severnoprimorska občina Šempeter-Vrtojba je ostala brez pogodbe z novogoriško Komunalo, ki izvaja javno gospodarsko službo za zbiranje komunalnih odpadkov. Občina je dobila odpoved pogodbenega sodelovanja, ker je župan predlagal občinskemu svetu v sprejem nižjo ceno, kot jo je z elaboratom o oblikovanju cene predlagala novogoriška Komunala. 

 

Posledično to pomeni, da je župan občine Šempeter-Vrtojba s svojo odločitvijo postavil uporabnike  svoje občine trenutno v privilegiran položaj, ker za isto storitev plačujejo nižjo ceno kot uporabniki v ostalih občinah, ki jih servisira Komunala Nova Gorica (KNG). 

 

Župan občine Šempeter-Vrtojba je septembra lani svetnikom predložil v sprejem akte, da bo GJS zbiranja komunalnih odpadkov organizirano v okviru občinskega režijskega obrata, pretovarjanje odpadkov pa naj bi se izvajalo v okviru novega zbirnega centra na občinski parceli na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba. Svetnikom odločitve o izgradnji svojega zbirnega centra in drugačni organizaciji službe za zbiranje odpadkov ni podkrepil z natančno finančno analizo, ki bi bila podkrepljena z argumenti, kjer bi ga svetniki lahko nadzorovali oziroma revidirali njegovo odločitev

 

Župan Milan Turk je čez noč zgradil na  svoj zbirni center le za odpadke iz svoje občine na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba, ki dodatno obremenjuje okolje in to na razdalji, ki ni večja od deset kilometrov od CERO v Stari Gori, ki se ga je doslej uporabljalo za predhodno skladiščenje odpadkov iz šestih občin, odslej pa le še za pet občin. Zakaj? 

 

Župan občine je razlagal svetnikom, da je to potrebno storiti ker jim je izvajalec GJS Komunala Nova Gorica odpovedal pogodbo o izvajanju, v resnici pa je bila Komunala prisiljena odpovedati pogodbo, ker je župan predlagal občinskemu svetu znatno nižjo ceno izvajanja kot jo je predlagal izvajalec (Komunala NG) in katero je sprejelo že pet občin na  področju katerih izvaja storitev GJS isti izvajalec.

 

Res je, da je občina lastnica zemljišča, na katerem leži kamionski terminal, vendar je župan s tem čez noč ogradil parkirišče in odvzel prevoznikom približno 40 parkirnih mest ne da bi za to pridobil ustrezna dovoljenja. Po naših informacijah sta bili okoljska in gradbena inšpekcija že na terenu, vendar odločitev še ni znana, kljub temu, da gre za evidenten primer kršenja zakonodaje, kar je še bolj absurdno pa je župan v tem primeru kršil lastne občinske akte.

 

 

Besni logisti in avtoprevozniki

 

S postavitvijo obrata zbiranja  komunalnih odpadkov na tovornem terminalu Vrtojba-sever je Občina Šempeter Vrtojba zmanjšala površine za parkiranje okrog 40 do 50 tovornih vozil in javno tovorno postajališče spremenila v pogodbeno parkirišče tovornih vozil brez možnosti parkiranja tovornjakov, ki na nekdanjem  prehodu opravljajo storitve carinjenja, pregleda kvalitete blaga, prehrane in obveznega dnevnega počitka voznikov itd. S postavitvijo tega obrata  je bržkone občina kršila svoje akte o ravnanju z odpadkih in zbirnem centru. 

 

Na javnem tovornem parkirišču, ki ga občina s postavitvijo zbirnega centra za odpadke uničuje,  bodo zdaj  lahko parkirana tovorna vozila  prevoznikov, ki imajo sklenjene pogodbe o najemu parkirišča, drugi tovornjaki ne bodo mogli parkirati. Tovorni terminal tem postaja pogodbeno najemno parkirišče in izgublja funkcijo tako tovornega terminala,  kot javnega parkirišča. S tem izgublja svojo logistično funkcijo tudi sam prostor mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba.

 

Z ukinitvijo javnega parkirišča bo največ izgubila storitev dejavnosti cestnega prevoza blaga, carinskega posredovanja in druge spremljajoče dejavnosti (gostinstvo, trgovina, mehaniki)  in še povečala probleme logistike na tem območju. Občinski gospodarstveniki so prepričani, da tak zbirni center  ruši načelo regijskega sodelovanja, organiziranja in skupnega nastopanja.

 

 

Igrice župana Turka bodo plačali občani

 

Ali bo logika vodstva občine Šempeter Vrtojba, da bodo stroški odvoza odpadkov  po uveljavitvi svojega koncepta nižji, je vprašanje. Osnovna ekonomska logika pravi, da je za znižanje stroškov treba primerljive družbe povezovati. V primeru KNG in spora z občino Šempeter Vrtojba je jasno, da bo v Komunali ostal del fiksnih stroškov, ki jih bo potrebno razdelit na pet občin, v občini Šempeter Vrtojba pa bo nastal nov del fiksnih stroškov, ki bo veljal le za njih. Na koncu imamo še nezadovoljne občane zato, ker jim dosedanji izvajalec Komunala Nova Gorica na svojem zbirnem centru v Stari Gori ne sme več prevzemati kosovnih in drugih vrst odpadkov iz občine Šempeter-Vrtojba, saj bi sicer ta strošek padel na pleča občanov ostalih petih občin.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.769
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.582
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.446
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.336
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.452
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.397
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 864
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.056
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 912
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.839