Komentar

Odtisi časa: Vladavina prava, papeževa pamet in Rdeči noski

Proti neumnosti so se bogovi bojevali zaman, je svojčas zapisal avstrijski mislec Karl Kraus. Neumnost pa ima moč vode – kljub vsem oviram vedno najde pot in deluje kot kepa. Današnja količina neumnosti je neprimerljivo večja kot v času Sokrata. Hitra je kot svetloba – v času, ki ga pamet potrebuje, da obuje čevlje, neumnost obhodi svet. Neumnost je vesoljni pojav.

01.12.2020 22:30
Piše: Anej Sam
Ključne besede:   Anej Sam   vladavina prava   papež   Rdeči noski   Evropa   Poljska   Madžarska   humanitarnost

Spoštujoč vladavino prava so usmrtili Sokrata, na grmadi skurili Giordana Bruna, utemničili Galilea, kastrirali Abelarda, pregnali Danteja in Voltaira, osramotili Heineja, Baudelairja in tudi Cankarja – bolehal je za enurezo, močil posteljo, kakšna sramota!

 

Napredna Evropa je na nogah: Madžarska in Poljska ne sledita vladavini prava. Ne dovolita ilegalnega prečkanja meje, niti propagiranja istospolnosti. Po pameti jedrne Evrope – razlog za alarm! Madžarska in Poljska ne sledita vladavini … česa? Aha, prava. Kaj pa je pravo? Sistem družbenih norm, s katerimi država regulira družbeno življenje. Kdo je napisal prve in vse norme v zgodovini civilizacije, s katerimi se upravlja družbena skupnost? Država, seveda. Ali je med pravom in pravičnostjo znak enakosti – ali države stremijo po pravičnosti? Oh, dajte no! Najbližje temu stanju so bile Atene pod vodstvom modreca Solona. Od takrat se razdalja med pravom in pravičnostjo povečuje, neumnost se debeli po načelu snežne kepe. Pravo je namreč nadgradnja življenjskega programa najmočnejše interesne skupine v družbi. Zato je absolutizacija vladavine prava namesto nenehne tvorne problematizacije najbolj tragična človeška zabloda.

 

Spoštujoč vladavino prava so usmrtili Sokrata, na grmadi skurili Giordana Bruna, utemničili Galilea, kastrirali Abelarda, pregnali Danteja in Voltaira, osramotili Heineja in Baudelaira. Tudi Cankarja – bolehal je za enurezo, močil posteljo, kakšna sramota!

 

Spoštujoč vladavino prava 70 odstotkov žensk v Afganistanu prisilno vstopa v zakon, v Pakistanu več kot tisoč žensk na leto umorijo zaradi časti, v Somaliji 95 odstotkov žensk živi brez ščegetavčka, ker ženska "ne sme uživati". Sledeč vladavini prava so na Danskem legalizirali bordele z živalmi, v nizozemskem parlamentu je predlog zakona za legalizacijo pedofilije, v Švedskem pa za uzakonitev nekrofilije in incesta. V "napredni" Evropi so že registrirane zakonske zveze med žensko in konjem, moškim in mačko.

 

Sledeč vladavini prava sprejemamo migrante z življenjskim programom, po katerem mora zahodna civilizacija izginiti, prepričani pa so, da si s samomorilskimi atentati zagotavljajo večno življenje v cvetnem vrtu, kjer bodo obdani z lepoticami (berite Alamut).

 

Danes so voditelji Madžarske in Poljske na sramotilnem stebru zaradi "nespoštovanja vladavine prava". Kaj pa je, če sledimo izvirni logiki na vrhu lestvice človekovih pravic? Vsekakor je to pravica do življenja. Prva naloga vsake države – pogodba z državljani oziroma ustava – je državljanom zagotavljati pravico do življenja. EU bi že zdavnaj morala biti na nogah zaradi nespoštovanja vladavine prava v Franciji, Nemčiji, na Švedskem, Nizozemskem, Finskem … in tudi v Sloveniji. Poglejte lestvico deset evropskih mest z največ umori na sto tisoč prebivalcev. Po Litvi so najhujše kršitve vladavine prava v Franciji, Celje je na šestem mestu. Na seznamu ni Poljske.

  

Tako je z vladavino prava v Evropi – to je evropska pamet!

 

 

Papež Frančišek: "Bog te je naredil slepega in te ima rad."

 

 

Papežev sij        

 

Istospolna naravnanost je – splošno znano – posledica "neuglašenosti" nekaterih sestavin našega organizma ali pa je "naučena" (zaradi slednjega izvajajo LGBT aktivisti aktivnosti v vrtcih in šolah). Ko papež pravi "Bog te je naredil za homoseksualca in te ima rad. Homoseksualci so božji otroci in imajo pravico do družine", ima očitno v mislih podedovano istospolno naravnanost. Slepcem je torej papež sporočil: "Bog te je naredil slepega in te ima rad. Slepci so božji otroci in imajo pravico uživati v opazovanju plesa snežink."

 

Povsem dovolj za osvetlitev papeževe pameti, moralne celovitosti in spoštovanja Boga!

 

 

Rdeči noski in pamet množic

 

Razlogi za nespečne noči so različni. Umetnik išče odnos barv ali besedno zvezo, s katero bo izrazil močno doživetje, znanstvenik cepivo zoper smrtonosni virus (upam, da je največ bedenja v ljubezenskem zanosu), nekateri pa iščejo formulo bogatenja. Kako ganiti človeško srce in na nekazniv način izvabiti denar (pa še zagotoviti si družbeno priznanje) – to veščino so nekateri izoblikovali do popolnosti. Takšna je med drugimi mednarodna organizacija Red Noses Clowndoctors (Rdeči noski, bolnišnični klovni), del katere so tudi naši dobro znani in priljubljeni Rdeči noski.

 

 

Slovenski Rdeči noski so lani kot humanitarna organizacija pridelali 599.000 evrov dobička.

 

 

Kaj počnejo? Klovni z rdečim nosom obiskujejo bolne in jih, kot pravijo, "tolažijo s humorjem, podarjajo naklonjenost ter vračajo voljo do življenja". Simpatično. Na prvi pogled – koristno. Splošno pa je znano, da humor – nasploh – ob sproščanju krepi mišljenje ali poneumlja; poživlja lepo v človeku ali ogroblja, zdravi ali hipnotizira. Kdor je srečal rdeče noske, ve … Bolniki, posebej otroci, so jih veseli. Dokler so zraven, je bolnikom verjetno nekoliko lažje. Toda za njimi ne ostaja izročilo, ki deluje; ne sprožijo miselnih ali čustvenih procesov, ki učinkujejo, ko jih ni. Ko zapustijo prostor, je praznina. Vprašanje je, če ni globlja. Treba je premisliti, ali ne delujejo kot zdravilo, ki bolečino omili, bolezen pa poglobi.

 

Tudi če niso škodljivi, tudi če so bolnikom nekoliko koristni, je treba njihovo poslanstvo resno ovrednotiti. Z redko dodelanimi marketinškimi prijemi so prepričali večji del prebivalstva in številne gospodarstvenike, da so prav oni tisti, ki "delujejo na področju zdravstvenega varstva" (pred tem so prepričali nemislečo državo in si zagotovili status humanitarne organizacije). Državljani so prepričani, da bo denar, namenjen Rdečim noskom, porabljen za zdravstveno in socialno varstvo bolnikov. Kajti oni so registrirani kot "humanitarna, nepridobitna, nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu". In ji je v lanskem letu 18.409 državljanov z delom dohodnine zagotovilo 236.486,29 evrov (več kot Slovenski Karitas, Društvu Hospic, Zvezi društev za cerebralno paralizo in Rdečemu križu skupaj), neznano število državljanov z donacijami nadaljnjih 433.094,45 evrov, pravne osebe pa 285.386,08 evrov, na razpisih so si zagotovili 8.652,90 evrov.

 

Skupni prihodki so 982.063,09 evrov, dobiček 599.000,00 evrov.

 

Bistvo je, da niti cent tega dobička ne bo šel za zdravstveno in socialno varstvo bolnikov. A s tem denarjem bi bilo možno veliko narediti, predvsem za socialno ogrožene. Njim je namenjen le obisk klovnese/klovna (v tem letu pa zaradi epidemiološkega stanja niti to). Čeprav so uradno prostovoljci humanitarci, so v lanskem letu mesečno zaslužili tri povprečne slovenske plače. Kot humanitarna nevladna organizacija si vodilni ne morejo med seboj razdeliti 600.000 evrov. Kje pa je ta denar, kje so končali dobički iz prejšnjih let – nekdo bi to moral pregledati. Kajti za zdravje gre, za zdravje družbe!

 

Nič obetavnega v odtisih časa! A kdo ve, kako zajeziti hudournik neumnosti?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
11
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.430
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.659
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.575
04/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.196
05/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.262
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.353
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 998
08/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.183
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 678
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.166