Komentar

Odtisi časa: Vladavina prava, papeževa pamet in Rdeči noski

Proti neumnosti so se bogovi bojevali zaman, je svojčas zapisal avstrijski mislec Karl Kraus. Neumnost pa ima moč vode – kljub vsem oviram vedno najde pot in deluje kot kepa. Današnja količina neumnosti je neprimerljivo večja kot v času Sokrata. Hitra je kot svetloba – v času, ki ga pamet potrebuje, da obuje čevlje, neumnost obhodi svet. Neumnost je vesoljni pojav.

01.12.2020 22:30
Piše: Anej Sam
Ključne besede:   Anej Sam   vladavina prava   papež   Rdeči noski   Evropa   Poljska   Madžarska   humanitarnost

Spoštujoč vladavino prava so usmrtili Sokrata, na grmadi skurili Giordana Bruna, utemničili Galilea, kastrirali Abelarda, pregnali Danteja in Voltaira, osramotili Heineja, Baudelairja in tudi Cankarja – bolehal je za enurezo, močil posteljo, kakšna sramota!

 

Napredna Evropa je na nogah: Madžarska in Poljska ne sledita vladavini prava. Ne dovolita ilegalnega prečkanja meje, niti propagiranja istospolnosti. Po pameti jedrne Evrope – razlog za alarm! Madžarska in Poljska ne sledita vladavini … česa? Aha, prava. Kaj pa je pravo? Sistem družbenih norm, s katerimi država regulira družbeno življenje. Kdo je napisal prve in vse norme v zgodovini civilizacije, s katerimi se upravlja družbena skupnost? Država, seveda. Ali je med pravom in pravičnostjo znak enakosti – ali države stremijo po pravičnosti? Oh, dajte no! Najbližje temu stanju so bile Atene pod vodstvom modreca Solona. Od takrat se razdalja med pravom in pravičnostjo povečuje, neumnost se debeli po načelu snežne kepe. Pravo je namreč nadgradnja življenjskega programa najmočnejše interesne skupine v družbi. Zato je absolutizacija vladavine prava namesto nenehne tvorne problematizacije najbolj tragična človeška zabloda.

 

Spoštujoč vladavino prava so usmrtili Sokrata, na grmadi skurili Giordana Bruna, utemničili Galilea, kastrirali Abelarda, pregnali Danteja in Voltaira, osramotili Heineja in Baudelaira. Tudi Cankarja – bolehal je za enurezo, močil posteljo, kakšna sramota!

 

Spoštujoč vladavino prava 70 odstotkov žensk v Afganistanu prisilno vstopa v zakon, v Pakistanu več kot tisoč žensk na leto umorijo zaradi časti, v Somaliji 95 odstotkov žensk živi brez ščegetavčka, ker ženska "ne sme uživati". Sledeč vladavini prava so na Danskem legalizirali bordele z živalmi, v nizozemskem parlamentu je predlog zakona za legalizacijo pedofilije, v Švedskem pa za uzakonitev nekrofilije in incesta. V "napredni" Evropi so že registrirane zakonske zveze med žensko in konjem, moškim in mačko.

 

Sledeč vladavini prava sprejemamo migrante z življenjskim programom, po katerem mora zahodna civilizacija izginiti, prepričani pa so, da si s samomorilskimi atentati zagotavljajo večno življenje v cvetnem vrtu, kjer bodo obdani z lepoticami (berite Alamut).

 

Danes so voditelji Madžarske in Poljske na sramotilnem stebru zaradi "nespoštovanja vladavine prava". Kaj pa je, če sledimo izvirni logiki na vrhu lestvice človekovih pravic? Vsekakor je to pravica do življenja. Prva naloga vsake države – pogodba z državljani oziroma ustava – je državljanom zagotavljati pravico do življenja. EU bi že zdavnaj morala biti na nogah zaradi nespoštovanja vladavine prava v Franciji, Nemčiji, na Švedskem, Nizozemskem, Finskem … in tudi v Sloveniji. Poglejte lestvico deset evropskih mest z največ umori na sto tisoč prebivalcev. Po Litvi so najhujše kršitve vladavine prava v Franciji, Celje je na šestem mestu. Na seznamu ni Poljske.

  

Tako je z vladavino prava v Evropi – to je evropska pamet!

 

 

Papež Frančišek: "Bog te je naredil slepega in te ima rad."

 

 

Papežev sij        

 

Istospolna naravnanost je – splošno znano – posledica "neuglašenosti" nekaterih sestavin našega organizma ali pa je "naučena" (zaradi slednjega izvajajo LGBT aktivisti aktivnosti v vrtcih in šolah). Ko papež pravi "Bog te je naredil za homoseksualca in te ima rad. Homoseksualci so božji otroci in imajo pravico do družine", ima očitno v mislih podedovano istospolno naravnanost. Slepcem je torej papež sporočil: "Bog te je naredil slepega in te ima rad. Slepci so božji otroci in imajo pravico uživati v opazovanju plesa snežink."

 

Povsem dovolj za osvetlitev papeževe pameti, moralne celovitosti in spoštovanja Boga!

 

 

Rdeči noski in pamet množic

 

Razlogi za nespečne noči so različni. Umetnik išče odnos barv ali besedno zvezo, s katero bo izrazil močno doživetje, znanstvenik cepivo zoper smrtonosni virus (upam, da je največ bedenja v ljubezenskem zanosu), nekateri pa iščejo formulo bogatenja. Kako ganiti človeško srce in na nekazniv način izvabiti denar (pa še zagotoviti si družbeno priznanje) – to veščino so nekateri izoblikovali do popolnosti. Takšna je med drugimi mednarodna organizacija Red Noses Clowndoctors (Rdeči noski, bolnišnični klovni), del katere so tudi naši dobro znani in priljubljeni Rdeči noski.

 

 

Slovenski Rdeči noski so lani kot humanitarna organizacija pridelali 599.000 evrov dobička.

 

 

Kaj počnejo? Klovni z rdečim nosom obiskujejo bolne in jih, kot pravijo, "tolažijo s humorjem, podarjajo naklonjenost ter vračajo voljo do življenja". Simpatično. Na prvi pogled – koristno. Splošno pa je znano, da humor – nasploh – ob sproščanju krepi mišljenje ali poneumlja; poživlja lepo v človeku ali ogroblja, zdravi ali hipnotizira. Kdor je srečal rdeče noske, ve … Bolniki, posebej otroci, so jih veseli. Dokler so zraven, je bolnikom verjetno nekoliko lažje. Toda za njimi ne ostaja izročilo, ki deluje; ne sprožijo miselnih ali čustvenih procesov, ki učinkujejo, ko jih ni. Ko zapustijo prostor, je praznina. Vprašanje je, če ni globlja. Treba je premisliti, ali ne delujejo kot zdravilo, ki bolečino omili, bolezen pa poglobi.

 

Tudi če niso škodljivi, tudi če so bolnikom nekoliko koristni, je treba njihovo poslanstvo resno ovrednotiti. Z redko dodelanimi marketinškimi prijemi so prepričali večji del prebivalstva in številne gospodarstvenike, da so prav oni tisti, ki "delujejo na področju zdravstvenega varstva" (pred tem so prepričali nemislečo državo in si zagotovili status humanitarne organizacije). Državljani so prepričani, da bo denar, namenjen Rdečim noskom, porabljen za zdravstveno in socialno varstvo bolnikov. Kajti oni so registrirani kot "humanitarna, nepridobitna, nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu". In ji je v lanskem letu 18.409 državljanov z delom dohodnine zagotovilo 236.486,29 evrov (več kot Slovenski Karitas, Društvu Hospic, Zvezi društev za cerebralno paralizo in Rdečemu križu skupaj), neznano število državljanov z donacijami nadaljnjih 433.094,45 evrov, pravne osebe pa 285.386,08 evrov, na razpisih so si zagotovili 8.652,90 evrov.

 

Skupni prihodki so 982.063,09 evrov, dobiček 599.000,00 evrov.

 

Bistvo je, da niti cent tega dobička ne bo šel za zdravstveno in socialno varstvo bolnikov. A s tem denarjem bi bilo možno veliko narediti, predvsem za socialno ogrožene. Njim je namenjen le obisk klovnese/klovna (v tem letu pa zaradi epidemiološkega stanja niti to). Čeprav so uradno prostovoljci humanitarci, so v lanskem letu mesečno zaslužili tri povprečne slovenske plače. Kot humanitarna nevladna organizacija si vodilni ne morejo med seboj razdeliti 600.000 evrov. Kje pa je ta denar, kje so končali dobički iz prejšnjih let – nekdo bi to moral pregledati. Kajti za zdravje gre, za zdravje družbe!

 

Nič obetavnega v odtisih časa! A kdo ve, kako zajeziti hudournik neumnosti?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Da, Balkan je dada, umetniki na Balkanu vedno nihajo med politično direktnostjo ali nezavedno asociativnostjo
4
27.12.2020 06:27
Dada je umetnost emigrantov. Umetniška združba si je v eksilu osvobodila ozemlje, da je lahko uveljavljala svojo umetniško ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
EU proti Madžarski in Poljski: Čas je za jasne besede in odločna dejanja
14
25.12.2020 23:00
Kot odgovor na madžarsko-poljsko blokado je imelo nemško predsedstvo EU zdaj priložnost, da končno prizna to ostro resničnost in ... Več.
Piše: Josip Juratovic
Gospod Kučan mi je že leta 2012 rekel: "Vili, pusti narod, narod je butast."
20
22.12.2020 21:00
Tudi biti neumen, tj. neveden vSlovenijivse bolj postaja človekova pravica. Milan Kučan mi je že leta 2012 ob referendumu za ... Več.
Piše: Vili Kovačič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.947
02/
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.150
03/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.070
04/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.624
05/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.133
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.388
07/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.402
08/
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
Miha Burger
Ogledov: 1.144
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 697
10/
Samo bedaki in virusi
Ana Jud
Ogledov: 2.753