Komentar

Odtisi časa: Vladavina prava, papeževa pamet in Rdeči noski

Proti neumnosti so se bogovi bojevali zaman, je svojčas zapisal avstrijski mislec Karl Kraus. Neumnost pa ima moč vode – kljub vsem oviram vedno najde pot in deluje kot kepa. Današnja količina neumnosti je neprimerljivo večja kot v času Sokrata. Hitra je kot svetloba – v času, ki ga pamet potrebuje, da obuje čevlje, neumnost obhodi svet. Neumnost je vesoljni pojav.

01.12.2020 22:30
Piše: Anej Sam
Ključne besede:   Anej Sam   vladavina prava   papež   Rdeči noski   Evropa   Poljska   Madžarska   humanitarnost

Spoštujoč vladavino prava so usmrtili Sokrata, na grmadi skurili Giordana Bruna, utemničili Galilea, kastrirali Abelarda, pregnali Danteja in Voltaira, osramotili Heineja, Baudelairja in tudi Cankarja – bolehal je za enurezo, močil posteljo, kakšna sramota!

 

Napredna Evropa je na nogah: Madžarska in Poljska ne sledita vladavini prava. Ne dovolita ilegalnega prečkanja meje, niti propagiranja istospolnosti. Po pameti jedrne Evrope – razlog za alarm! Madžarska in Poljska ne sledita vladavini … česa? Aha, prava. Kaj pa je pravo? Sistem družbenih norm, s katerimi država regulira družbeno življenje. Kdo je napisal prve in vse norme v zgodovini civilizacije, s katerimi se upravlja družbena skupnost? Država, seveda. Ali je med pravom in pravičnostjo znak enakosti – ali države stremijo po pravičnosti? Oh, dajte no! Najbližje temu stanju so bile Atene pod vodstvom modreca Solona. Od takrat se razdalja med pravom in pravičnostjo povečuje, neumnost se debeli po načelu snežne kepe. Pravo je namreč nadgradnja življenjskega programa najmočnejše interesne skupine v družbi. Zato je absolutizacija vladavine prava namesto nenehne tvorne problematizacije najbolj tragična človeška zabloda.

 

Spoštujoč vladavino prava so usmrtili Sokrata, na grmadi skurili Giordana Bruna, utemničili Galilea, kastrirali Abelarda, pregnali Danteja in Voltaira, osramotili Heineja in Baudelaira. Tudi Cankarja – bolehal je za enurezo, močil posteljo, kakšna sramota!

 

Spoštujoč vladavino prava 70 odstotkov žensk v Afganistanu prisilno vstopa v zakon, v Pakistanu več kot tisoč žensk na leto umorijo zaradi časti, v Somaliji 95 odstotkov žensk živi brez ščegetavčka, ker ženska "ne sme uživati". Sledeč vladavini prava so na Danskem legalizirali bordele z živalmi, v nizozemskem parlamentu je predlog zakona za legalizacijo pedofilije, v Švedskem pa za uzakonitev nekrofilije in incesta. V "napredni" Evropi so že registrirane zakonske zveze med žensko in konjem, moškim in mačko.

 

Sledeč vladavini prava sprejemamo migrante z življenjskim programom, po katerem mora zahodna civilizacija izginiti, prepričani pa so, da si s samomorilskimi atentati zagotavljajo večno življenje v cvetnem vrtu, kjer bodo obdani z lepoticami (berite Alamut).

 

Danes so voditelji Madžarske in Poljske na sramotilnem stebru zaradi "nespoštovanja vladavine prava". Kaj pa je, če sledimo izvirni logiki na vrhu lestvice človekovih pravic? Vsekakor je to pravica do življenja. Prva naloga vsake države – pogodba z državljani oziroma ustava – je državljanom zagotavljati pravico do življenja. EU bi že zdavnaj morala biti na nogah zaradi nespoštovanja vladavine prava v Franciji, Nemčiji, na Švedskem, Nizozemskem, Finskem … in tudi v Sloveniji. Poglejte lestvico deset evropskih mest z največ umori na sto tisoč prebivalcev. Po Litvi so najhujše kršitve vladavine prava v Franciji, Celje je na šestem mestu. Na seznamu ni Poljske.

  

Tako je z vladavino prava v Evropi – to je evropska pamet!

 

 

Papež Frančišek: "Bog te je naredil slepega in te ima rad."

 

 

Papežev sij        

 

Istospolna naravnanost je – splošno znano – posledica "neuglašenosti" nekaterih sestavin našega organizma ali pa je "naučena" (zaradi slednjega izvajajo LGBT aktivisti aktivnosti v vrtcih in šolah). Ko papež pravi "Bog te je naredil za homoseksualca in te ima rad. Homoseksualci so božji otroci in imajo pravico do družine", ima očitno v mislih podedovano istospolno naravnanost. Slepcem je torej papež sporočil: "Bog te je naredil slepega in te ima rad. Slepci so božji otroci in imajo pravico uživati v opazovanju plesa snežink."

 

Povsem dovolj za osvetlitev papeževe pameti, moralne celovitosti in spoštovanja Boga!

 

 

Rdeči noski in pamet množic

 

Razlogi za nespečne noči so različni. Umetnik išče odnos barv ali besedno zvezo, s katero bo izrazil močno doživetje, znanstvenik cepivo zoper smrtonosni virus (upam, da je največ bedenja v ljubezenskem zanosu), nekateri pa iščejo formulo bogatenja. Kako ganiti človeško srce in na nekazniv način izvabiti denar (pa še zagotoviti si družbeno priznanje) – to veščino so nekateri izoblikovali do popolnosti. Takšna je med drugimi mednarodna organizacija Red Noses Clowndoctors (Rdeči noski, bolnišnični klovni), del katere so tudi naši dobro znani in priljubljeni Rdeči noski.

 

 

Slovenski Rdeči noski so lani kot humanitarna organizacija pridelali 599.000 evrov dobička.

 

 

Kaj počnejo? Klovni z rdečim nosom obiskujejo bolne in jih, kot pravijo, "tolažijo s humorjem, podarjajo naklonjenost ter vračajo voljo do življenja". Simpatično. Na prvi pogled – koristno. Splošno pa je znano, da humor – nasploh – ob sproščanju krepi mišljenje ali poneumlja; poživlja lepo v človeku ali ogroblja, zdravi ali hipnotizira. Kdor je srečal rdeče noske, ve … Bolniki, posebej otroci, so jih veseli. Dokler so zraven, je bolnikom verjetno nekoliko lažje. Toda za njimi ne ostaja izročilo, ki deluje; ne sprožijo miselnih ali čustvenih procesov, ki učinkujejo, ko jih ni. Ko zapustijo prostor, je praznina. Vprašanje je, če ni globlja. Treba je premisliti, ali ne delujejo kot zdravilo, ki bolečino omili, bolezen pa poglobi.

 

Tudi če niso škodljivi, tudi če so bolnikom nekoliko koristni, je treba njihovo poslanstvo resno ovrednotiti. Z redko dodelanimi marketinškimi prijemi so prepričali večji del prebivalstva in številne gospodarstvenike, da so prav oni tisti, ki "delujejo na področju zdravstvenega varstva" (pred tem so prepričali nemislečo državo in si zagotovili status humanitarne organizacije). Državljani so prepričani, da bo denar, namenjen Rdečim noskom, porabljen za zdravstveno in socialno varstvo bolnikov. Kajti oni so registrirani kot "humanitarna, nepridobitna, nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu". In ji je v lanskem letu 18.409 državljanov z delom dohodnine zagotovilo 236.486,29 evrov (več kot Slovenski Karitas, Društvu Hospic, Zvezi društev za cerebralno paralizo in Rdečemu križu skupaj), neznano število državljanov z donacijami nadaljnjih 433.094,45 evrov, pravne osebe pa 285.386,08 evrov, na razpisih so si zagotovili 8.652,90 evrov.

 

Skupni prihodki so 982.063,09 evrov, dobiček 599.000,00 evrov.

 

Bistvo je, da niti cent tega dobička ne bo šel za zdravstveno in socialno varstvo bolnikov. A s tem denarjem bi bilo možno veliko narediti, predvsem za socialno ogrožene. Njim je namenjen le obisk klovnese/klovna (v tem letu pa zaradi epidemiološkega stanja niti to). Čeprav so uradno prostovoljci humanitarci, so v lanskem letu mesečno zaslužili tri povprečne slovenske plače. Kot humanitarna nevladna organizacija si vodilni ne morejo med seboj razdeliti 600.000 evrov. Kje pa je ta denar, kje so končali dobički iz prejšnjih let – nekdo bi to moral pregledati. Kajti za zdravje gre, za zdravje družbe!

 

Nič obetavnega v odtisih časa! A kdo ve, kako zajeziti hudournik neumnosti?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Goerge Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
0
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
19
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
15
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
12
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
16
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
18
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
"Čim bolj totalitarna je narava nekega režima, tem bolj bo poskušal prisiliti ljudi, da pozabijo na svoj kulturni spomin"
7
04.07.2021 11:00
V prihajajočem tednu bo Slovenijo obiskal Rod Dreher, ameriški novinar, urednik, kritik in pisatelj, ki ga uvrščajo med ... Več.
Piše: Rod Dreher
Spoznanje! Upor! Reakcija! Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu
5
03.07.2021 18:00
Svobode ni mogoče prodati za nič na svetuje bilo že zdavnaj vklesano v zidove renesančnega Dubrovnika. Slaven Tolj trmasto ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
Zoran Leban Trojar
Ogledov: 1.607
02/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.252
03/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.173
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.407
05/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.285
06/
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.541
07/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 916
08/
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
Miha Burger
Ogledov: 954
09/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 780
10/
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
Lucija Mulej
Ogledov: 849