Komentar

Odtisi časa: Vladavina prava, papeževa pamet in Rdeči noski

Proti neumnosti so se bogovi bojevali zaman, je svojčas zapisal avstrijski mislec Karl Kraus. Neumnost pa ima moč vode – kljub vsem oviram vedno najde pot in deluje kot kepa. Današnja količina neumnosti je neprimerljivo večja kot v času Sokrata. Hitra je kot svetloba – v času, ki ga pamet potrebuje, da obuje čevlje, neumnost obhodi svet. Neumnost je vesoljni pojav.

01.12.2020 22:30
Piše: Anej Sam
Ključne besede:   Anej Sam   vladavina prava   papež   Rdeči noski   Evropa   Poljska   Madžarska   humanitarnost

Spoštujoč vladavino prava so usmrtili Sokrata, na grmadi skurili Giordana Bruna, utemničili Galilea, kastrirali Abelarda, pregnali Danteja in Voltaira, osramotili Heineja, Baudelairja in tudi Cankarja – bolehal je za enurezo, močil posteljo, kakšna sramota!

 

Napredna Evropa je na nogah: Madžarska in Poljska ne sledita vladavini prava. Ne dovolita ilegalnega prečkanja meje, niti propagiranja istospolnosti. Po pameti jedrne Evrope – razlog za alarm! Madžarska in Poljska ne sledita vladavini … česa? Aha, prava. Kaj pa je pravo? Sistem družbenih norm, s katerimi država regulira družbeno življenje. Kdo je napisal prve in vse norme v zgodovini civilizacije, s katerimi se upravlja družbena skupnost? Država, seveda. Ali je med pravom in pravičnostjo znak enakosti – ali države stremijo po pravičnosti? Oh, dajte no! Najbližje temu stanju so bile Atene pod vodstvom modreca Solona. Od takrat se razdalja med pravom in pravičnostjo povečuje, neumnost se debeli po načelu snežne kepe. Pravo je namreč nadgradnja življenjskega programa najmočnejše interesne skupine v družbi. Zato je absolutizacija vladavine prava namesto nenehne tvorne problematizacije najbolj tragična človeška zabloda.

 

Spoštujoč vladavino prava so usmrtili Sokrata, na grmadi skurili Giordana Bruna, utemničili Galilea, kastrirali Abelarda, pregnali Danteja in Voltaira, osramotili Heineja in Baudelaira. Tudi Cankarja – bolehal je za enurezo, močil posteljo, kakšna sramota!

 

Spoštujoč vladavino prava 70 odstotkov žensk v Afganistanu prisilno vstopa v zakon, v Pakistanu več kot tisoč žensk na leto umorijo zaradi časti, v Somaliji 95 odstotkov žensk živi brez ščegetavčka, ker ženska "ne sme uživati". Sledeč vladavini prava so na Danskem legalizirali bordele z živalmi, v nizozemskem parlamentu je predlog zakona za legalizacijo pedofilije, v Švedskem pa za uzakonitev nekrofilije in incesta. V "napredni" Evropi so že registrirane zakonske zveze med žensko in konjem, moškim in mačko.

 

Sledeč vladavini prava sprejemamo migrante z življenjskim programom, po katerem mora zahodna civilizacija izginiti, prepričani pa so, da si s samomorilskimi atentati zagotavljajo večno življenje v cvetnem vrtu, kjer bodo obdani z lepoticami (berite Alamut).

 

Danes so voditelji Madžarske in Poljske na sramotilnem stebru zaradi "nespoštovanja vladavine prava". Kaj pa je, če sledimo izvirni logiki na vrhu lestvice človekovih pravic? Vsekakor je to pravica do življenja. Prva naloga vsake države – pogodba z državljani oziroma ustava – je državljanom zagotavljati pravico do življenja. EU bi že zdavnaj morala biti na nogah zaradi nespoštovanja vladavine prava v Franciji, Nemčiji, na Švedskem, Nizozemskem, Finskem … in tudi v Sloveniji. Poglejte lestvico deset evropskih mest z največ umori na sto tisoč prebivalcev. Po Litvi so najhujše kršitve vladavine prava v Franciji, Celje je na šestem mestu. Na seznamu ni Poljske.

  

Tako je z vladavino prava v Evropi – to je evropska pamet!

 

 

Papež Frančišek: "Bog te je naredil slepega in te ima rad."

 

 

Papežev sij        

 

Istospolna naravnanost je – splošno znano – posledica "neuglašenosti" nekaterih sestavin našega organizma ali pa je "naučena" (zaradi slednjega izvajajo LGBT aktivisti aktivnosti v vrtcih in šolah). Ko papež pravi "Bog te je naredil za homoseksualca in te ima rad. Homoseksualci so božji otroci in imajo pravico do družine", ima očitno v mislih podedovano istospolno naravnanost. Slepcem je torej papež sporočil: "Bog te je naredil slepega in te ima rad. Slepci so božji otroci in imajo pravico uživati v opazovanju plesa snežink."

 

Povsem dovolj za osvetlitev papeževe pameti, moralne celovitosti in spoštovanja Boga!

 

 

Rdeči noski in pamet množic

 

Razlogi za nespečne noči so različni. Umetnik išče odnos barv ali besedno zvezo, s katero bo izrazil močno doživetje, znanstvenik cepivo zoper smrtonosni virus (upam, da je največ bedenja v ljubezenskem zanosu), nekateri pa iščejo formulo bogatenja. Kako ganiti človeško srce in na nekazniv način izvabiti denar (pa še zagotoviti si družbeno priznanje) – to veščino so nekateri izoblikovali do popolnosti. Takšna je med drugimi mednarodna organizacija Red Noses Clowndoctors (Rdeči noski, bolnišnični klovni), del katere so tudi naši dobro znani in priljubljeni Rdeči noski.

 

 

Slovenski Rdeči noski so lani kot humanitarna organizacija pridelali 599.000 evrov dobička.

 

 

Kaj počnejo? Klovni z rdečim nosom obiskujejo bolne in jih, kot pravijo, "tolažijo s humorjem, podarjajo naklonjenost ter vračajo voljo do življenja". Simpatično. Na prvi pogled – koristno. Splošno pa je znano, da humor – nasploh – ob sproščanju krepi mišljenje ali poneumlja; poživlja lepo v človeku ali ogroblja, zdravi ali hipnotizira. Kdor je srečal rdeče noske, ve … Bolniki, posebej otroci, so jih veseli. Dokler so zraven, je bolnikom verjetno nekoliko lažje. Toda za njimi ne ostaja izročilo, ki deluje; ne sprožijo miselnih ali čustvenih procesov, ki učinkujejo, ko jih ni. Ko zapustijo prostor, je praznina. Vprašanje je, če ni globlja. Treba je premisliti, ali ne delujejo kot zdravilo, ki bolečino omili, bolezen pa poglobi.

 

Tudi če niso škodljivi, tudi če so bolnikom nekoliko koristni, je treba njihovo poslanstvo resno ovrednotiti. Z redko dodelanimi marketinškimi prijemi so prepričali večji del prebivalstva in številne gospodarstvenike, da so prav oni tisti, ki "delujejo na področju zdravstvenega varstva" (pred tem so prepričali nemislečo državo in si zagotovili status humanitarne organizacije). Državljani so prepričani, da bo denar, namenjen Rdečim noskom, porabljen za zdravstveno in socialno varstvo bolnikov. Kajti oni so registrirani kot "humanitarna, nepridobitna, nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu". In ji je v lanskem letu 18.409 državljanov z delom dohodnine zagotovilo 236.486,29 evrov (več kot Slovenski Karitas, Društvu Hospic, Zvezi društev za cerebralno paralizo in Rdečemu križu skupaj), neznano število državljanov z donacijami nadaljnjih 433.094,45 evrov, pravne osebe pa 285.386,08 evrov, na razpisih so si zagotovili 8.652,90 evrov.

 

Skupni prihodki so 982.063,09 evrov, dobiček 599.000,00 evrov.

 

Bistvo je, da niti cent tega dobička ne bo šel za zdravstveno in socialno varstvo bolnikov. A s tem denarjem bi bilo možno veliko narediti, predvsem za socialno ogrožene. Njim je namenjen le obisk klovnese/klovna (v tem letu pa zaradi epidemiološkega stanja niti to). Čeprav so uradno prostovoljci humanitarci, so v lanskem letu mesečno zaslužili tri povprečne slovenske plače. Kot humanitarna nevladna organizacija si vodilni ne morejo med seboj razdeliti 600.000 evrov. Kje pa je ta denar, kje so končali dobički iz prejšnjih let – nekdo bi to moral pregledati. Kajti za zdravje gre, za zdravje družbe!

 

Nič obetavnega v odtisih časa! A kdo ve, kako zajeziti hudournik neumnosti?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
16
22.10.2021 21:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
17
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.310
02/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.473
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.253
04/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.436
05/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.563
06/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.291
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.465
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.062
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 954
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 827