Komentar

220 let večnega Prešerna: Nestanovitno srce v skrbno nastavljeni mreži

Slovensko srce je res nestanovitno, in mreže, v katere se je ujelo, so bile zares skrbno nastavljene. Po eni strani nič ne kaže, da bi - ker so bile skrbno nastavljene - popustile. Po drugi strani bomo od občudovalcev Prešerna, ki se je rodil na današnji dan pred 220 leti (3. decembra 1800), težko pričakovali, da se bodo odpovedali sili spomina, želji nesrečnega srca, da se vrne v stare čase, ki jih ne bo mogoče pozabiti do zadnjega dne. 

02.12.2020 21:28
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   France Prešeren   rojstvo   Sila spomina   mediji   ZDA   Edvard Kocbek

Drug ti je v skrbno nastavljene mreže

nestanovitno zasačil srce … 

(France Prešeren, Sila spomina)

Prešernova pesem Sila spomina je na prvi pogled - kot še več drugih Prešernovih pesmi - pesem o porazu. Če se zamislimo nad to ugotovitvijo, bomo dodali, da pesmi nasploh in pogosto - če ne gre ravno za "himne na bogove in hvalnice plemenitim ljudem" [1], skratka, za državi koristno poezijo - poročajo o porazih. Prešeren jih imenuje "nesreča". Če pa pesem ponovno in skrbno preberemo, bomo videli, da ne gre za dokončen poraz: omrežena nestanovitna oseba si bo skoraj želela nazaj "stari čas", v vsakem primeru pa se ga bo spominjala "do zadnjega dne".

 

Himne in hvalnice, ki jih imenujemo tudi epska poezija, se ne ukvarjajo s porazi, torej jim tudi niso potrebni nobeni zasilni izhodi. V nasprotju s klasično epsko poezijo ima dvodelno sestavo celo romantični Prešernov ep Krst pri Savici, ki opisuje po eni strani praktični poraz, po drugi strani pa idealno rešitev; s čimer predstavlja - recimo ji - napoved moderne miselnosti. To protislovje je značilno za vso moderno književnost in sploh moderno umetnost. Njeni junaki propadejo, vendar izzivajo k uporu in k reviziji razmer, ki so povzročile propad. To je navsezadnje tudi formula moderne demokracije in politike. Ali sta se v najnovejšem (po-modernem) času umetnost in politika spet razšli, je drugo vprašanje.

 

 

***

 

Brez pretiravanja lahko rečem, da danes - ne glede na to, kako imenujemo ta čas - brez Prešerna ne bi mogli, pravzaprav ne moremo oziroma ne znamo oblikovati misli in (kolikor toliko domiselnih) besedil v slovenščini. Na to pomislim, ko prebiram in poslušam različna (s)poročila slovenskih medijev, predvsem tista, ki se tičejo strankarskih, v zadnjem času celo zunanjepolitičnih vojn. Predvsem se mi zdi, da so povsod "skrbno nastavljene mreže". Njihova skrbnost sprva ni očitna, saj se zdi, kot da gre za posamezne "ribolovne" pojave in za samostojno muharjenje ribičev, ki se med seboj ne poznajo. Podrobnejši pogled bo odkril, da so povezani v skupine in omrežja, med katerimi mnoga segajo v tujino; nekateri ribiči so tesni prijatelji, drugi so v sorodu, tretji se imajo preprosto radi …

 

Vendar glavni razlog tukajšnjega občudovanja Prešernovih verzov in njihove (ne)skladnosti z aktualno jezikovno-medijsko sceno ni vladno financiranje nevladnih organizacij, vojske, muzeja slovenske osamosvojitve in Slovenske tiskovne agencije … ampak podivjana medijska vojna z aktualno zunanjo politiko. Nekaj časa že prebiram lamentacije, ki prihajajo iz opisanih omrežij. Naj jih zaradi slikovitosti imenujem slovenska "zaščitna ekološko-ribolovna cona" [2], saj gre v bistvu za to, da si hočejo zagotoviti trajen in neprekinjen monopol, ne na morju, ki so ga bolj ali manj zapravila, ampak na celini slovenske - v najnovejšem času tudi zunanje - politike.

 

Ves čas po letošnjem 13. marcu se pojavljajo, v zadnjem času pa se prav gnetejo in prerivajo ocene, da je Slovenija na področju zunanje politike zašla s prave poti, da njeni predstavniki ravnajo v nasprotju s sprejetimi zunanjepolitičnimi smernicami in uradnimi listinami; najbolj drzni kritiki pa celo pravijo, da država ravna v nasprotju z evropskimi merili in svetinjami, kot je npr. vladavina prava. Med zablodami omenjajo simpatije do ZDA in srednjeevropskih držav, predvsem do t.i. Višegrajske skupine, s katero Slovenija "nič nima". Omenjajo pisma, ki jih kolegom v Bruslju in še komu pišejo ministri oziroma njihov predsednik, češ da Slovenijo ponižujejo in sramotijo …

 

O tem sem napisal daljši prispevek o treh desetletjih slovenske zunanje politike. Glede na naloge, usmeritve in rezultate sem dogajanje razdelil na tri obdobja: prvo obdobje med letoma 1990 in 1998, drugo obdobje med letoma 1999 in 2008, in tretje obdobje med letoma 2009 in 2020. Najbolj me je potrlo zadnje obdobje, za katero pravim, da predstavlja "čas restavracije režima, ki je želel preprečiti vstop v Nato, čas kulturnega boja in zunanjepolitične zadržanosti, ki se kaže v prikriti ameriko-fobiji in ruso-filiji". Glavni problem slovenske zunanje politike v tem času so bili "slovensko-hrvaški odnosi, ki so po zaslugi nesposobne in nedostojne diplomacije zašli v slepo ulico. To je obdobje diplomatskega sektašenja, nerealnih ambicij in celo blamaž, predvsem pa - zaradi neprepoznavne zunanje politike - čas zatona priljubljenosti in ugleda Slovenije".

 

Svoje opazke sem sklenil s spodbudno ugotovitvijo, da je na koncu tega obdobja prišlo do obujanja povezovanja z ZDA in do rehabilitacije sodelovanja med srednjeevropskimi državami, s katerim je povezana npr. prihodnost koprskega pristanišča. Z drugimi besedami: v času oziroma za čas resničnega pešanja slovenske zunanje politike in diplomacije bomo v t.i. medijih glavnega toka komaj našli kakšno kritično besedo; ko se zadeve izboljšujejo, doživljamo ravno nasprotno.

 

Slovensko srce je res nestanovitno, in mreže, v katere se je ujelo, so bile zares skrbno nastavljene. Po eni strani nič ne kaže, da bi - ker so bile skrbno nastavljene - popustile. Po drugi strani bomo od občudovalcev Prešerna, ki se je rodil pred 220 leti, težko pričakovali, da se bodo odpovedali sili spomina, želji nesrečnega srca, da se vrne v stare čase, ki jih ne bo mogoče pozabiti do zadnjega dne.

 

Stari časi? Prešeren jih je opisoval kot čase upa in strahu, slovo od njih pa kot praznino in nesrečo. Praznina in nesreča izvirata iz skrbno nastavljenih mrež. Vanje se je pozneje kot Prešeren s strahom in pogumom ujel tudi Edvard Kocbek. Paradoks je v tem, da si - po besedah - vrnitve starih časov želijo tudi nastavljalci mrež, saj kar naprej govorijo o njih kot o času enotnosti in soglasja na začetku slovenske države. (Kateri so à propos nasprotovali!) Paradoks ali nemara kaj hujšega? Nastavljalci mrež si namreč predstavljajo enotnost kot svoj monopol.

 

________________

[1] Oznaka je Platonova (Država, Slovenska matica, Ljubljana 1976, str. 337).

 

[2] Prvi so izraz "zaščitna ekološko-ribolovna cona" (ZERC) jeseni 2003 uporabili na Hrvaškem z namenom, da izrinejo Slovenijo iz uporabe Jadranskega morja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.033
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.924
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.161
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.320
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 677
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 903
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.921
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503