Komentar

Vse najboljše ob vaši smrti, Konstantin Eduardovič Ciolkovski!

Ciolkovski je raziskoval je bivališča v vesolju, v okolju brez gravitacije vesoljske obleke in splošne prilagoditve človeka. Poseben užitek mu je proizvajala analiza gravitacije na različnih planetih sončevega sistema in potencialna raznolikost življenja zaradi različne stopnje intenzivnosti gravitacije. Veliko svojega časa je posvečal procesu dihanja. Oglejte si na medmrežju njegovo skico vesoljskega sprehoda – ne boste verjeli, kakšen vizionar je bil.

05.12.2020 22:53
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Konstantin Eduardovič Ciolkovski   vesolje   raketna znanost   Rusija   Sovjetska zveza   rakete   Nikolaj Fjodrovič Fjodorov   Kaluga   Herman Potočnik Noordung

"Če je Zemlja (res) naša zibelka, ne moremo vse življenje preživeti v njej."

(Konstantin E. Ciolkovski)

Moj prijatelj arhitekt Jurij Avakumov, član Ruske akademije umetnosti, je iz formativnih izhodišč "papirne arhitekture" osemdesetih let prejšnjega stoletja proizvedel izvrsten koncept za javni spomenik z naslovom "Konstantin Ciolkovski – kenotaf". Zasnovan je bil leta 2011. Splet okoliščin mi ga je te dni pripeljal v moj svet. V trenutku sem si zaželel, da bi ga komentiral v kontekstu umetniške biografije Jurija Avakumova v povezavi s kenotafom. A ker razmišljam o umetnosti obsesivno in ne komentiram realnosti, se mi zdi smiselno pred vami reflektirati pionirja kozmonavtike in astronavtike Konstantina Eduardoviča Ciolkovskega (1857–1935). Sploh glede na to, da z Miho Turšičem in Dunjo Zupančič že petnajst let bolj ali manj redno obiskujem Kaluško oblast v Rusiji, kjer se nahaja dom vizionarja Ciolkovskega. Kaluga je oddaljena od Moskve dvesto kilometrov.

 

Jurij Avakumov je za model javne skulpture vzel obliko "slušne cevi", ki jo je Ciolkovski dnevno uporabljal za komunikacijo z zunanjim svetom. Bil je namreč gluh. Danes ni v Rusiji srednje izobraženega človeka, ki ne bi poznal fotografij Ciolkovsega, ter njegove "zvočne cevi" za poslušanje. Jurij Avakumov je s kenotafom želel ozvočiti tako realno vesolje, v katerega smo vrojeni kakor tudi genialno – osebno vesolje – Ciolkovskega.

 

Beseda tedna: Kenotaf. Lažni grob je simbolični grob, nagrobnik ali nagrobni spomenik, v katerem ni trupla.

 

Enciklopedična dejstva: Konstantin Eduardovič Ciolkovski je bil rojen 17. septembra leta 1857 v Iževskem kot peti otrok od osemnajstih v poljsko-ruski družini. Pri desetih letih je zbolel za škrlatinko in skoraj popolnoma oglušel. Od leta 1867 je živel zaradi svoje gluhote v posebne vrste izolaciji. Po oktobrski revoluciji leta 1917 je doživel vsesplošno priznanje svoje teorije o vesoljski znanosti. 

 

Njegova izobražena mati in oče učitelj sta ga kot otroka spodbujala k intenzivnemu branju. Usmerjala sta ga v knjige znanj, ki so ga zanimala: v matematiko, vejo matematike – geometrijo, mehaniko, kemijo in fiziko. Konstantin je postal odličen autodidakt. Po smrti matere ga je šestnajstletnega poslal oče študirat v Moskvo, kjer je tri leta skoraj dobesedno preživel v knjižnicah. Več kot logično je bilo, da se je srečal z briljantnim knjižničarjem, kozmistom Nikolajem Fjodrovičem Fjodorovim. To srečanje ga je kot mladostnika v celoti zaznamovalo. Če razumemo Nikolaja Fjodoroviča Fjodorova kot starega očeta vesoljske znanosti, je Konstantin Eduardovič Ciolkovski zagotovo njen oče. 

 

Izhodiščni stavek Ciolkovskega: Če je Zemlja res naša zibelka, ne moremo vse življenje preživeti v njej.

 

 

Preprosto osupnemo ob njegovi prodornosti, s katero je Ciolkovski zasnoval svoja vesoljska plovila.

 

 

Triindvajsetleten je postal učitelj v Rjazanju. Njegova prva profesionalna učiteljska premestitev pa je bila v nižjo gimnazijo – Kaluga. Tu je preživel večji del svojega življenja. S svojo soprogo Barabaro Sokolovo je na obrobju Kaluge zgradil hišo – brunarico, v njej pa si je postavil v prvem nadstropju posebne vrste kozmistični laboratorij, v katerem je prišel do briljantnih filozofskih in znanstvenih zaključkov ter tehnološko-raketnih rešitev. In to v času, ko še ni bilo na nebu letečih strojev.

 

Vse najboljše ob vaši smrti, Konstantin Eduardovič Ciolkovski!, je bil kozmističen izraz sožalja, ko je leta 1935 – umrl.

 

Vse svoje življenje se je zavzemal za osvboditev človeka od sile gravitacije! Njegov koncept raziskovanja je bil nadvse blizu renesančnemu modelu: vznemirjal ga je vsestranski znanstvenik, idealist, ne pa globinski specialist. Deloval je v območju optimalnega trikotnika: umetnik – znastvenik – filozof. Skoraj vsi njegovi temeljni premisleki o vesoljskih tehnologijah so izhajali iz kozmistične filozofije, nikakor ne iz tehokratske nuje. 

 

Ruski kozmizem je posebna veja filozofije narave, izhajajoča iz XVIII. stoletja. Svoj prvi vrhunec je dosegla v XIX. stoletju ravno z Nikolajem Fjodorovičem Fjodorovom. Še danes ima kozmizem izjemne nadaljevalce, večinsko naravoslovno naravnane. Z vso strastjo je podpiral idejo, da si bomo ravno z razvojem znanosti podaljašali naša življenja, na določeni stopnji razvoja pa bomo postali vsi nesmrtni. 

 

Veliko generalnih idej Ciolkovskega se sklada s teozofijo XIX. stoletja. Zanj je bila ključna planetarna raznolikost, predvsem njen model ravnovesja kot osrednji del človekovega kozmičnega preživetja. V resnici težko ločimo njegove znanstve spise od literarnih (fikcijskih) besedil. Njegovo raziskovalno delo je bilo totalno odmaknjeno od akademske togosti in dogme. Če ne bi bilo Oktobrske revolucije, bi zagotovo obupal v prepričevanju akademske srenje o svojih principih vesoljske znanosti.

 

Prepričan je bil, da bo postal človek z raziskovanjem vesolja in z bivanjem v vesolju – odgovorno bitje. Leta 1903 je v reviji Znanstveni pregledi objavil rokopis z naslovom "Raziskovanje vesoljskega prostranstva z napravami na reaktivni pogon". Danes je to delo splošno priznano kot prvo znanstveno delo o vesoljskih poletih. Preprosto osupnemo ob njegovi prodornosti, s katero je zasnoval svoja vesoljska plovila. 

 

V spisu Ali je tam Bog?, Boga enači z vesoljem. Kozmos je zanj živa samozavedna entiteta. Oboževal je Spinozo!

 

 

Ciolkovski je razvil tudi prve ideje o vesoljskih geostacionarnih postajah.

 

 

V kozmistični filozofiji sta dve smeri: prva, ki izhaja iz religioznih izhodišč, druga pa iz znanstvenih predpostavk. Ciolkovski je sam sebe razumel kot raziskovalca materije, a mu niso bila na noben način tuja vprašanja metafizike. Univerzum je razumel kot celoto sestavljeno iz posamičnih delov. Dr. Mitja Peruš bi rekel: Vse v enem – eno v vsem! Vesolje je bilo zanj celostno občutljivo in od snovi nedeljivo. Vsak posamezen atom je bil zanj živ in občutljiv – ravno zato smrt zanj ni obstajala. Filozofija vesolja in vesoljsko pravo sta bila enako pomembna kot inženirski problemi raketnih tehnologij. Raziskoval je bivališča v vesolju; v okolju brez gravitacije vesoljske obleke in splošne prilagoditve človeka. Poseben užitek mu je proizvajala analiza gravitacije na različnih planetih sončevega sistema in potencialna raznolikost življenja zaradi različne stopnje intenzivnosti gravitacije. Veliko svojega časa je posvečal procesu dihanja. Oglejte si na medmrežju njegovo skico vesoljskega sprehoda – ne boste verjeli.

 

Ciolkovski: Moj raziskovalni horizont so hipoteze! 

 

Premišljal je svet onkraj Zemljine atmosfere: o reaktivnem pogonu raket, o tlakih plinov. Posvečal se je problematiki spodaj–zgoraj v prostoru izven atmosfere, v območju vakuuma, v tistem času imenovanega – eter. Razvijal je koncepte rastlinjakov, kroženja vode in gojenja hrane v vesolju. Ciolkovski je v Kalugi razvil prve ideje o večstopenjskih raketah, ki dosegajo velike hitrosti in prve ideje o vesoljskih geostacionarnih postajah. Za svoj teoretični raketni motor je predlagal gorivo; mešanico tekočega kisika in tekočega vodika. Še danes uporabljamo točno takšno gorivo za raketne motorje. Nikoli ni izdelal vesoljskega plovila, toda s svojimi knjigami, ki jih je bilo štirideset, in petsto besedili, večinoma objavljenih, je vplival na celo vrsto vesoljskih pionirjev.

 

Najpomembnejše se bo šele zgodilo: ko je Ciolkovski opisoval konec XIX. stoletja v romanu Onkraj Zemlje leto 2017, je imela Zemlja univerzalno vlado, univerzalni jezik, versko svobodo oziroma svobodo nasploh. Kategorično je zavračal v vseh oblikah obredni del religije: Vse svoje življenje se je deklariral za socialista, ki je pripravljen sprejeti koncept Kristusa, ampak le kot popolnega človeka, nikakor pa ne kot Boga.

 

Menim, da večina bralcev portala+ pozna dejstvo, da imamo v Republiki doprsno skulpturo, posvečeno geniju Konstantinu Eduardoviču Ciolkovskemu, ki je pomembno vplival na razvoj vesoljskega znanstvenika druge generacije – Hermana Potočnika Noordunga (1892 -1929).

 

Model javnega spomenika, kenotafa, posvečenega Ciolkovskemu, je Jurij Avakumov zasnoval v obliki akustičnega lijaka (slušne cevi), ki se dviguje monumentalno nad krožnim avditorijem. Postavljen je tako, da ga lij s svojo krožnico pokriva. Ko gledalec pogleda navzgor, se gledališki avditorij v hipu spremeni v poslušališče. Tako postane lij komora za zajemanje in prelivanje ojačanih zvokov, postane inštrument kozmičnega zvočenja, ki ga posluša človeštvo.

 

Vse najboljše nam želim ob naših smrtih!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.145
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.463
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.292
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.352
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.457
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 977
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 736
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 532
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.967