Komentar

Vse najboljše ob vaši smrti, Konstantin Eduardovič Ciolkovski!

Ciolkovski je raziskoval je bivališča v vesolju, v okolju brez gravitacije vesoljske obleke in splošne prilagoditve človeka. Poseben užitek mu je proizvajala analiza gravitacije na različnih planetih sončevega sistema in potencialna raznolikost življenja zaradi različne stopnje intenzivnosti gravitacije. Veliko svojega časa je posvečal procesu dihanja. Oglejte si na medmrežju njegovo skico vesoljskega sprehoda – ne boste verjeli, kakšen vizionar je bil.

05.12.2020 22:53
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Konstantin Eduardovič Ciolkovski   vesolje   raketna znanost   Rusija   Sovjetska zveza   rakete   Nikolaj Fjodrovič Fjodorov   Kaluga   Herman Potočnik Noordung

"Če je Zemlja (res) naša zibelka, ne moremo vse življenje preživeti v njej."

(Konstantin E. Ciolkovski)

Moj prijatelj arhitekt Jurij Avakumov, član Ruske akademije umetnosti, je iz formativnih izhodišč "papirne arhitekture" osemdesetih let prejšnjega stoletja proizvedel izvrsten koncept za javni spomenik z naslovom "Konstantin Ciolkovski – kenotaf". Zasnovan je bil leta 2011. Splet okoliščin mi ga je te dni pripeljal v moj svet. V trenutku sem si zaželel, da bi ga komentiral v kontekstu umetniške biografije Jurija Avakumova v povezavi s kenotafom. A ker razmišljam o umetnosti obsesivno in ne komentiram realnosti, se mi zdi smiselno pred vami reflektirati pionirja kozmonavtike in astronavtike Konstantina Eduardoviča Ciolkovskega (1857–1935). Sploh glede na to, da z Miho Turšičem in Dunjo Zupančič že petnajst let bolj ali manj redno obiskujem Kaluško oblast v Rusiji, kjer se nahaja dom vizionarja Ciolkovskega. Kaluga je oddaljena od Moskve dvesto kilometrov.

 

Jurij Avakumov je za model javne skulpture vzel obliko "slušne cevi", ki jo je Ciolkovski dnevno uporabljal za komunikacijo z zunanjim svetom. Bil je namreč gluh. Danes ni v Rusiji srednje izobraženega človeka, ki ne bi poznal fotografij Ciolkovsega, ter njegove "zvočne cevi" za poslušanje. Jurij Avakumov je s kenotafom želel ozvočiti tako realno vesolje, v katerega smo vrojeni kakor tudi genialno – osebno vesolje – Ciolkovskega.

 

Beseda tedna: Kenotaf. Lažni grob je simbolični grob, nagrobnik ali nagrobni spomenik, v katerem ni trupla.

 

Enciklopedična dejstva: Konstantin Eduardovič Ciolkovski je bil rojen 17. septembra leta 1857 v Iževskem kot peti otrok od osemnajstih v poljsko-ruski družini. Pri desetih letih je zbolel za škrlatinko in skoraj popolnoma oglušel. Od leta 1867 je živel zaradi svoje gluhote v posebne vrste izolaciji. Po oktobrski revoluciji leta 1917 je doživel vsesplošno priznanje svoje teorije o vesoljski znanosti. 

 

Njegova izobražena mati in oče učitelj sta ga kot otroka spodbujala k intenzivnemu branju. Usmerjala sta ga v knjige znanj, ki so ga zanimala: v matematiko, vejo matematike – geometrijo, mehaniko, kemijo in fiziko. Konstantin je postal odličen autodidakt. Po smrti matere ga je šestnajstletnega poslal oče študirat v Moskvo, kjer je tri leta skoraj dobesedno preživel v knjižnicah. Več kot logično je bilo, da se je srečal z briljantnim knjižničarjem, kozmistom Nikolajem Fjodrovičem Fjodorovim. To srečanje ga je kot mladostnika v celoti zaznamovalo. Če razumemo Nikolaja Fjodoroviča Fjodorova kot starega očeta vesoljske znanosti, je Konstantin Eduardovič Ciolkovski zagotovo njen oče. 

 

Izhodiščni stavek Ciolkovskega: Če je Zemlja res naša zibelka, ne moremo vse življenje preživeti v njej.

 

 

Preprosto osupnemo ob njegovi prodornosti, s katero je Ciolkovski zasnoval svoja vesoljska plovila.

 

 

Triindvajsetleten je postal učitelj v Rjazanju. Njegova prva profesionalna učiteljska premestitev pa je bila v nižjo gimnazijo – Kaluga. Tu je preživel večji del svojega življenja. S svojo soprogo Barabaro Sokolovo je na obrobju Kaluge zgradil hišo – brunarico, v njej pa si je postavil v prvem nadstropju posebne vrste kozmistični laboratorij, v katerem je prišel do briljantnih filozofskih in znanstvenih zaključkov ter tehnološko-raketnih rešitev. In to v času, ko še ni bilo na nebu letečih strojev.

 

Vse najboljše ob vaši smrti, Konstantin Eduardovič Ciolkovski!, je bil kozmističen izraz sožalja, ko je leta 1935 – umrl.

 

Vse svoje življenje se je zavzemal za osvboditev človeka od sile gravitacije! Njegov koncept raziskovanja je bil nadvse blizu renesančnemu modelu: vznemirjal ga je vsestranski znanstvenik, idealist, ne pa globinski specialist. Deloval je v območju optimalnega trikotnika: umetnik – znastvenik – filozof. Skoraj vsi njegovi temeljni premisleki o vesoljskih tehnologijah so izhajali iz kozmistične filozofije, nikakor ne iz tehokratske nuje. 

 

Ruski kozmizem je posebna veja filozofije narave, izhajajoča iz XVIII. stoletja. Svoj prvi vrhunec je dosegla v XIX. stoletju ravno z Nikolajem Fjodorovičem Fjodorovom. Še danes ima kozmizem izjemne nadaljevalce, večinsko naravoslovno naravnane. Z vso strastjo je podpiral idejo, da si bomo ravno z razvojem znanosti podaljašali naša življenja, na določeni stopnji razvoja pa bomo postali vsi nesmrtni. 

 

Veliko generalnih idej Ciolkovskega se sklada s teozofijo XIX. stoletja. Zanj je bila ključna planetarna raznolikost, predvsem njen model ravnovesja kot osrednji del človekovega kozmičnega preživetja. V resnici težko ločimo njegove znanstve spise od literarnih (fikcijskih) besedil. Njegovo raziskovalno delo je bilo totalno odmaknjeno od akademske togosti in dogme. Če ne bi bilo Oktobrske revolucije, bi zagotovo obupal v prepričevanju akademske srenje o svojih principih vesoljske znanosti.

 

Prepričan je bil, da bo postal človek z raziskovanjem vesolja in z bivanjem v vesolju – odgovorno bitje. Leta 1903 je v reviji Znanstveni pregledi objavil rokopis z naslovom "Raziskovanje vesoljskega prostranstva z napravami na reaktivni pogon". Danes je to delo splošno priznano kot prvo znanstveno delo o vesoljskih poletih. Preprosto osupnemo ob njegovi prodornosti, s katero je zasnoval svoja vesoljska plovila. 

 

V spisu Ali je tam Bog?, Boga enači z vesoljem. Kozmos je zanj živa samozavedna entiteta. Oboževal je Spinozo!

 

 

Ciolkovski je razvil tudi prve ideje o vesoljskih geostacionarnih postajah.

 

 

V kozmistični filozofiji sta dve smeri: prva, ki izhaja iz religioznih izhodišč, druga pa iz znanstvenih predpostavk. Ciolkovski je sam sebe razumel kot raziskovalca materije, a mu niso bila na noben način tuja vprašanja metafizike. Univerzum je razumel kot celoto sestavljeno iz posamičnih delov. Dr. Mitja Peruš bi rekel: Vse v enem – eno v vsem! Vesolje je bilo zanj celostno občutljivo in od snovi nedeljivo. Vsak posamezen atom je bil zanj živ in občutljiv – ravno zato smrt zanj ni obstajala. Filozofija vesolja in vesoljsko pravo sta bila enako pomembna kot inženirski problemi raketnih tehnologij. Raziskoval je bivališča v vesolju; v okolju brez gravitacije vesoljske obleke in splošne prilagoditve človeka. Poseben užitek mu je proizvajala analiza gravitacije na različnih planetih sončevega sistema in potencialna raznolikost življenja zaradi različne stopnje intenzivnosti gravitacije. Veliko svojega časa je posvečal procesu dihanja. Oglejte si na medmrežju njegovo skico vesoljskega sprehoda – ne boste verjeli.

 

Ciolkovski: Moj raziskovalni horizont so hipoteze! 

 

Premišljal je svet onkraj Zemljine atmosfere: o reaktivnem pogonu raket, o tlakih plinov. Posvečal se je problematiki spodaj–zgoraj v prostoru izven atmosfere, v območju vakuuma, v tistem času imenovanega – eter. Razvijal je koncepte rastlinjakov, kroženja vode in gojenja hrane v vesolju. Ciolkovski je v Kalugi razvil prve ideje o večstopenjskih raketah, ki dosegajo velike hitrosti in prve ideje o vesoljskih geostacionarnih postajah. Za svoj teoretični raketni motor je predlagal gorivo; mešanico tekočega kisika in tekočega vodika. Še danes uporabljamo točno takšno gorivo za raketne motorje. Nikoli ni izdelal vesoljskega plovila, toda s svojimi knjigami, ki jih je bilo štirideset, in petsto besedili, večinoma objavljenih, je vplival na celo vrsto vesoljskih pionirjev.

 

Najpomembnejše se bo šele zgodilo: ko je Ciolkovski opisoval konec XIX. stoletja v romanu Onkraj Zemlje leto 2017, je imela Zemlja univerzalno vlado, univerzalni jezik, versko svobodo oziroma svobodo nasploh. Kategorično je zavračal v vseh oblikah obredni del religije: Vse svoje življenje se je deklariral za socialista, ki je pripravljen sprejeti koncept Kristusa, ampak le kot popolnega človeka, nikakor pa ne kot Boga.

 

Menim, da večina bralcev portala+ pozna dejstvo, da imamo v Republiki doprsno skulpturo, posvečeno geniju Konstantinu Eduardoviču Ciolkovskemu, ki je pomembno vplival na razvoj vesoljskega znanstvenika druge generacije – Hermana Potočnika Noordunga (1892 -1929).

 

Model javnega spomenika, kenotafa, posvečenega Ciolkovskemu, je Jurij Avakumov zasnoval v obliki akustičnega lijaka (slušne cevi), ki se dviguje monumentalno nad krožnim avditorijem. Postavljen je tako, da ga lij s svojo krožnico pokriva. Ko gledalec pogleda navzgor, se gledališki avditorij v hipu spremeni v poslušališče. Tako postane lij komora za zajemanje in prelivanje ojačanih zvokov, postane inštrument kozmičnega zvočenja, ki ga posluša človeštvo.

 

Vse najboljše nam želim ob naših smrtih!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Da, Balkan je dada, umetniki na Balkanu vedno nihajo med politično direktnostjo ali nezavedno asociativnostjo
4
27.12.2020 06:27
Dada je umetnost emigrantov. Umetniška združba si je v eksilu osvobodila ozemlje, da je lahko uveljavljala svojo umetniško ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
EU proti Madžarski in Poljski: Čas je za jasne besede in odločna dejanja
14
25.12.2020 23:00
Kot odgovor na madžarsko-poljsko blokado je imelo nemško predsedstvo EU zdaj priložnost, da končno prizna to ostro resničnost in ... Več.
Piše: Josip Juratovic
Gospod Kučan mi je že leta 2012 rekel: "Vili, pusti narod, narod je butast."
20
22.12.2020 21:00
Tudi biti neumen, tj. neveden vSlovenijivse bolj postaja človekova pravica. Milan Kučan mi je že leta 2012 ob referendumu za ... Več.
Piše: Vili Kovačič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.947
02/
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.150
03/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.070
04/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.624
05/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.133
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.388
07/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.402
08/
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
Miha Burger
Ogledov: 1.144
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 697
10/
Samo bedaki in virusi
Ana Jud
Ogledov: 2.753