Komentar

Vse najboljše ob vaši smrti, Konstantin Eduardovič Ciolkovski!

Ciolkovski je raziskoval je bivališča v vesolju, v okolju brez gravitacije vesoljske obleke in splošne prilagoditve človeka. Poseben užitek mu je proizvajala analiza gravitacije na različnih planetih sončevega sistema in potencialna raznolikost življenja zaradi različne stopnje intenzivnosti gravitacije. Veliko svojega časa je posvečal procesu dihanja. Oglejte si na medmrežju njegovo skico vesoljskega sprehoda – ne boste verjeli, kakšen vizionar je bil.

05.12.2020 22:53
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Konstantin Eduardovič Ciolkovski   vesolje   raketna znanost   Rusija   Sovjetska zveza   rakete   Nikolaj Fjodrovič Fjodorov   Kaluga   Herman Potočnik Noordung

"Če je Zemlja (res) naša zibelka, ne moremo vse življenje preživeti v njej."

(Konstantin E. Ciolkovski)

Moj prijatelj arhitekt Jurij Avakumov, član Ruske akademije umetnosti, je iz formativnih izhodišč "papirne arhitekture" osemdesetih let prejšnjega stoletja proizvedel izvrsten koncept za javni spomenik z naslovom "Konstantin Ciolkovski – kenotaf". Zasnovan je bil leta 2011. Splet okoliščin mi ga je te dni pripeljal v moj svet. V trenutku sem si zaželel, da bi ga komentiral v kontekstu umetniške biografije Jurija Avakumova v povezavi s kenotafom. A ker razmišljam o umetnosti obsesivno in ne komentiram realnosti, se mi zdi smiselno pred vami reflektirati pionirja kozmonavtike in astronavtike Konstantina Eduardoviča Ciolkovskega (1857–1935). Sploh glede na to, da z Miho Turšičem in Dunjo Zupančič že petnajst let bolj ali manj redno obiskujem Kaluško oblast v Rusiji, kjer se nahaja dom vizionarja Ciolkovskega. Kaluga je oddaljena od Moskve dvesto kilometrov.

 

Jurij Avakumov je za model javne skulpture vzel obliko "slušne cevi", ki jo je Ciolkovski dnevno uporabljal za komunikacijo z zunanjim svetom. Bil je namreč gluh. Danes ni v Rusiji srednje izobraženega človeka, ki ne bi poznal fotografij Ciolkovsega, ter njegove "zvočne cevi" za poslušanje. Jurij Avakumov je s kenotafom želel ozvočiti tako realno vesolje, v katerega smo vrojeni kakor tudi genialno – osebno vesolje – Ciolkovskega.

 

Beseda tedna: Kenotaf. Lažni grob je simbolični grob, nagrobnik ali nagrobni spomenik, v katerem ni trupla.

 

Enciklopedična dejstva: Konstantin Eduardovič Ciolkovski je bil rojen 17. septembra leta 1857 v Iževskem kot peti otrok od osemnajstih v poljsko-ruski družini. Pri desetih letih je zbolel za škrlatinko in skoraj popolnoma oglušel. Od leta 1867 je živel zaradi svoje gluhote v posebne vrste izolaciji. Po oktobrski revoluciji leta 1917 je doživel vsesplošno priznanje svoje teorije o vesoljski znanosti. 

 

Njegova izobražena mati in oče učitelj sta ga kot otroka spodbujala k intenzivnemu branju. Usmerjala sta ga v knjige znanj, ki so ga zanimala: v matematiko, vejo matematike – geometrijo, mehaniko, kemijo in fiziko. Konstantin je postal odličen autodidakt. Po smrti matere ga je šestnajstletnega poslal oče študirat v Moskvo, kjer je tri leta skoraj dobesedno preživel v knjižnicah. Več kot logično je bilo, da se je srečal z briljantnim knjižničarjem, kozmistom Nikolajem Fjodrovičem Fjodorovim. To srečanje ga je kot mladostnika v celoti zaznamovalo. Če razumemo Nikolaja Fjodoroviča Fjodorova kot starega očeta vesoljske znanosti, je Konstantin Eduardovič Ciolkovski zagotovo njen oče. 

 

Izhodiščni stavek Ciolkovskega: Če je Zemlja res naša zibelka, ne moremo vse življenje preživeti v njej.

 

 

Preprosto osupnemo ob njegovi prodornosti, s katero je Ciolkovski zasnoval svoja vesoljska plovila.

 

 

Triindvajsetleten je postal učitelj v Rjazanju. Njegova prva profesionalna učiteljska premestitev pa je bila v nižjo gimnazijo – Kaluga. Tu je preživel večji del svojega življenja. S svojo soprogo Barabaro Sokolovo je na obrobju Kaluge zgradil hišo – brunarico, v njej pa si je postavil v prvem nadstropju posebne vrste kozmistični laboratorij, v katerem je prišel do briljantnih filozofskih in znanstvenih zaključkov ter tehnološko-raketnih rešitev. In to v času, ko še ni bilo na nebu letečih strojev.

 

Vse najboljše ob vaši smrti, Konstantin Eduardovič Ciolkovski!, je bil kozmističen izraz sožalja, ko je leta 1935 – umrl.

 

Vse svoje življenje se je zavzemal za osvboditev človeka od sile gravitacije! Njegov koncept raziskovanja je bil nadvse blizu renesančnemu modelu: vznemirjal ga je vsestranski znanstvenik, idealist, ne pa globinski specialist. Deloval je v območju optimalnega trikotnika: umetnik – znastvenik – filozof. Skoraj vsi njegovi temeljni premisleki o vesoljskih tehnologijah so izhajali iz kozmistične filozofije, nikakor ne iz tehokratske nuje. 

 

Ruski kozmizem je posebna veja filozofije narave, izhajajoča iz XVIII. stoletja. Svoj prvi vrhunec je dosegla v XIX. stoletju ravno z Nikolajem Fjodorovičem Fjodorovom. Še danes ima kozmizem izjemne nadaljevalce, večinsko naravoslovno naravnane. Z vso strastjo je podpiral idejo, da si bomo ravno z razvojem znanosti podaljašali naša življenja, na določeni stopnji razvoja pa bomo postali vsi nesmrtni. 

 

Veliko generalnih idej Ciolkovskega se sklada s teozofijo XIX. stoletja. Zanj je bila ključna planetarna raznolikost, predvsem njen model ravnovesja kot osrednji del človekovega kozmičnega preživetja. V resnici težko ločimo njegove znanstve spise od literarnih (fikcijskih) besedil. Njegovo raziskovalno delo je bilo totalno odmaknjeno od akademske togosti in dogme. Če ne bi bilo Oktobrske revolucije, bi zagotovo obupal v prepričevanju akademske srenje o svojih principih vesoljske znanosti.

 

Prepričan je bil, da bo postal človek z raziskovanjem vesolja in z bivanjem v vesolju – odgovorno bitje. Leta 1903 je v reviji Znanstveni pregledi objavil rokopis z naslovom "Raziskovanje vesoljskega prostranstva z napravami na reaktivni pogon". Danes je to delo splošno priznano kot prvo znanstveno delo o vesoljskih poletih. Preprosto osupnemo ob njegovi prodornosti, s katero je zasnoval svoja vesoljska plovila. 

 

V spisu Ali je tam Bog?, Boga enači z vesoljem. Kozmos je zanj živa samozavedna entiteta. Oboževal je Spinozo!

 

 

Ciolkovski je razvil tudi prve ideje o vesoljskih geostacionarnih postajah.

 

 

V kozmistični filozofiji sta dve smeri: prva, ki izhaja iz religioznih izhodišč, druga pa iz znanstvenih predpostavk. Ciolkovski je sam sebe razumel kot raziskovalca materije, a mu niso bila na noben način tuja vprašanja metafizike. Univerzum je razumel kot celoto sestavljeno iz posamičnih delov. Dr. Mitja Peruš bi rekel: Vse v enem – eno v vsem! Vesolje je bilo zanj celostno občutljivo in od snovi nedeljivo. Vsak posamezen atom je bil zanj živ in občutljiv – ravno zato smrt zanj ni obstajala. Filozofija vesolja in vesoljsko pravo sta bila enako pomembna kot inženirski problemi raketnih tehnologij. Raziskoval je bivališča v vesolju; v okolju brez gravitacije vesoljske obleke in splošne prilagoditve človeka. Poseben užitek mu je proizvajala analiza gravitacije na različnih planetih sončevega sistema in potencialna raznolikost življenja zaradi različne stopnje intenzivnosti gravitacije. Veliko svojega časa je posvečal procesu dihanja. Oglejte si na medmrežju njegovo skico vesoljskega sprehoda – ne boste verjeli.

 

Ciolkovski: Moj raziskovalni horizont so hipoteze! 

 

Premišljal je svet onkraj Zemljine atmosfere: o reaktivnem pogonu raket, o tlakih plinov. Posvečal se je problematiki spodaj–zgoraj v prostoru izven atmosfere, v območju vakuuma, v tistem času imenovanega – eter. Razvijal je koncepte rastlinjakov, kroženja vode in gojenja hrane v vesolju. Ciolkovski je v Kalugi razvil prve ideje o večstopenjskih raketah, ki dosegajo velike hitrosti in prve ideje o vesoljskih geostacionarnih postajah. Za svoj teoretični raketni motor je predlagal gorivo; mešanico tekočega kisika in tekočega vodika. Še danes uporabljamo točno takšno gorivo za raketne motorje. Nikoli ni izdelal vesoljskega plovila, toda s svojimi knjigami, ki jih je bilo štirideset, in petsto besedili, večinoma objavljenih, je vplival na celo vrsto vesoljskih pionirjev.

 

Najpomembnejše se bo šele zgodilo: ko je Ciolkovski opisoval konec XIX. stoletja v romanu Onkraj Zemlje leto 2017, je imela Zemlja univerzalno vlado, univerzalni jezik, versko svobodo oziroma svobodo nasploh. Kategorično je zavračal v vseh oblikah obredni del religije: Vse svoje življenje se je deklariral za socialista, ki je pripravljen sprejeti koncept Kristusa, ampak le kot popolnega človeka, nikakor pa ne kot Boga.

 

Menim, da večina bralcev portala+ pozna dejstvo, da imamo v Republiki doprsno skulpturo, posvečeno geniju Konstantinu Eduardoviču Ciolkovskemu, ki je pomembno vplival na razvoj vesoljskega znanstvenika druge generacije – Hermana Potočnika Noordunga (1892 -1929).

 

Model javnega spomenika, kenotafa, posvečenega Ciolkovskemu, je Jurij Avakumov zasnoval v obliki akustičnega lijaka (slušne cevi), ki se dviguje monumentalno nad krožnim avditorijem. Postavljen je tako, da ga lij s svojo krožnico pokriva. Ko gledalec pogleda navzgor, se gledališki avditorij v hipu spremeni v poslušališče. Tako postane lij komora za zajemanje in prelivanje ojačanih zvokov, postane inštrument kozmičnega zvočenja, ki ga posluša človeštvo.

 

Vse najboljše nam želim ob naših smrtih!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
10
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.163
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.185
03/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 2.149
04/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.062
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.489
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.325
07/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.472
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.091
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.605
10/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 577