Komentar

Kdo pa je na tem svetu že videl, da bi oblast kontrolirala sama sebe?

Smo res vsi v Sloveniji, z menoj vred, takšne reve, pohlevne riti, da si ne upamo dovolj na glas in javno povedati, kaj je bolj prav v zvezi z največjimi tremi javnimi problemi v Sloveniji? Se res ne najde več pet aktivnih državljanov, tako kot se nas je pet usedlo v okrogli dvorani Cankarjevega doma 1. julija 1993 in smo izvedli določeno obliko argumentacije o takrat velikem javnem problemu izgradnje avtocestnega križa v Sloveniji?

10.12.2020 21:55
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   civilna družba   oblast   opozicija   Miha Burger   Civilna iniciativa   Marjan Podobnik   aktivni državljani   portal+   odločevalci   nadzor

Foto: Mediaspeed

V vsem tridesetletnem obdobju naše demokracije doslej je bil Marjan Podobnik edini v funkciji odločevalca, ki je podpiral kontrolo oblasti, ki smo jo kot Civilna iniciativa izvajali z različnimi oblikami argumentacije.

Kaj pa če bi se nas ponovno našlo pet aktivnih državljanov, ki bi preko določene institucionalizirane oblike argumentacije povedali, kaj je bolj prav s predlogom Zakona o sistemskih preiskavah velikih projektov ali pa denimo z Zakonom o javnem naročanju, ali pa ne nazadnje s predlogom Vilija Kovačiča o dopolnitvi naše zakonodaje z vpeljavo t.i. obratnega dokaznega bremena? Vsi ti trije našteti javni problemi imajo namreč en skupni imenovalec, in sicer najbolj kompleksno problematiko naše družbe: kontrolo odločevalcev. Na čelu z devetdesetimi poslanci Državnega zbora in vsemi ostalimi odločevalci v vseh državnih organih in institucijah. Ta problematika je rešljiva s postavitvijo primerne oblike argumentacije.

 

Opozicija v parlamentu je za kontrolo osnovnih odločevalcev premalo. Parlamentarna opozicija ni in ne more biti uspešna pri kontroli odločevalcev. Kontrola odločevalca, vsaj za normalnega državljana oz. v njegovem najbolj elementarnem interesu, ima in bi morala imeti predvsem funkcijo, da le-ta dela čim bolj prav, čim bolj pravično. Tista kontrola, če dela kaj narobe ali protizakonito, pa bi morala biti v rokah sodne veje oblasti. Opoziciji namreč po osnovni politični logiki ni v interesu, da pozicija dela dobro, saj se ji s tem zmanjšuje možnosti za boljši uspeh ali celo zmago na prihodnjih volitvah! Še enkrat: opozicija je za kontrolo odločevalca, da bi delal dobro in prav, enostavno premalo. To vidi vsak normalen državljan, če si kdaj vzame pet minut in pogleda kak prenos iz Državnega zbora na 3. programu RTV Slovenija. Tudi tista večna mantra, saj imate na prihodnjih volitvah možnost izvoliti boljše od nas, je premalo in očitno ne izboljšuje stanja, še najmanj pri naštetih javnih problemih. Torej je potrebno še kaj, še kakšen korak k boljši kontroli odločevalcev. Postaviti kakšen dodaten način. Preizkusiti kakšno novo orodje demokracije, samo volitve so tudi očitno premalo.

 

Utopija? Donkihotstvo? So res samo tisti drugi (uradniki različnih kontrolnih institucij, ki še kako pazijo, da se ne zamerijo, saj veste, tisti nevidni sili, tisti globoki državi, o kateri smo že veliko pisali na portalu+) poklicani in dobro plačani, da to rešujejo? Se res ne da nič narediti?

 

Bom nadaljeval, kjer sem končal s svojim komentarjem na moj prispevek na portalu+ 23. junija 2020:

 

"Nek ameriški antropolog je odgovoril na vprašanje, zakaj so izumrli neandertalci: Niso izumrli zato, ker so naredili kaj narobe, ampak zato, ker so naredili premalo prav. Ne bi našteval, kaj vse sem poskušal v političnem prostoru na področju javnega naročanja narediti bolj prav. Trdim, da očitno še premalo, tako jaz kot kdorkoli od naštetih v prispevku. Tudi gospod Kovšca, ki verjamem, kar je zapisal na twiterju, da se je v 12 letih trudil na tem področju. Tisti pa, ki ne prepoznate poante prispevka, nič hudega, glavno da bo kdo med vami poskušal narediti, kaj bolj prav na tem področju."

 

Pa vendar, še vedno sem prepričan, da nas je zopet lahko vsaj pet, ki bi dali nekaj svoje energije, brez računice za svoj osebni interes (in brez bojazni pred tisto nevidno silo), za aktivno sodelovanje pri določeni obliki institucionalizirane argumentacije okrog reševanja katerega od največjih javnih problemov v Sloveniji. In bi morda prepričali koga od odločevalcev, da podpre tako argumentacijo. Res je sicer, da so moje izkušnje glede možnosti organiziranja različnih oblik argumentacije zelo različne, po svoje bogate, več razočaranja kot zadovoljstva, a slej ko prej verjamem, da so bile koristne za skupnost, za Celoto, za Slovenijo.

 

V vsem tridesetletnem obdobju naše demokracije do sedaj je bil edini v funkciji odločevalca, ki je takšne poskuse argumentacije podpiral, Marjan Podobnik, ki je v funkciji podpredsednika Drnovškove vlade omogočil samostojno delovanje skupini Aktivnih državljanov (ja, dva sva bila še iz tiste omenjene skupine petih iz okrogle dvorane Cankarjevega doma), povezanih v skupino Civilna Iniciativa za Slovenijo, ki smo predvsem z različnimi oblikami argumentacije izvajali efektno kontrolo oblasti (čeprav je bil Marjan Podobnik takrat, kot rečeno, v funkciji podpredsednika vlade, del te iste oblasti!).

 

Vem, pri marsikaterem bralcu se je v tem trenutku pojavilo vprašanje ali celo bolj prepričanje: Kdo pa je na tem svetu že videl, da bi oblast kontrolirala sama sebe? Je efektna kontrola odločevalcev pač le še eden od paradoksov demokracije? Torej nerešljiv? Ali pa je morda sedanji predsednik vlade, kot sem razbral iz njegovega pisma evropskim voditeljem in kot pišem v zadnjem prispevku na portalu+ (vir), pripravljen poskusiti s kakšno dodatno obliko komunikacije, denimo tudi s kakšno obliko kontrole odločevalcev?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Udarna pest (mehke) diplomacije
13
05.02.2023 20:00
Obstaja več razlag, zakaj je novica o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji prišla v javnost. V obdobju, ko se Zahod združuje in ... Več.
Piše: Anže Logar
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
11
03.02.2023 20:00
Antijanšizem, Borut Pahor, civilna družba, človekove pravice, depolitizacija, ekstremizem, fašizem, heroji osamosvojitve, Milan ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
37
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
16
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
13
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.269
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.374
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.409
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.321
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.289
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.741
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 652
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 620
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.918