Komentar

Kdo pa je na tem svetu že videl, da bi oblast kontrolirala sama sebe?

Smo res vsi v Sloveniji, z menoj vred, takšne reve, pohlevne riti, da si ne upamo dovolj na glas in javno povedati, kaj je bolj prav v zvezi z največjimi tremi javnimi problemi v Sloveniji? Se res ne najde več pet aktivnih državljanov, tako kot se nas je pet usedlo v okrogli dvorani Cankarjevega doma 1. julija 1993 in smo izvedli določeno obliko argumentacije o takrat velikem javnem problemu izgradnje avtocestnega križa v Sloveniji?

10.12.2020 21:55
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   civilna družba   oblast   opozicija   Miha Burger   Civilna iniciativa   Marjan Podobnik   aktivni državljani   portal+   odločevalci   nadzor

Foto: Mediaspeed

V vsem tridesetletnem obdobju naše demokracije doslej je bil Marjan Podobnik edini v funkciji odločevalca, ki je podpiral kontrolo oblasti, ki smo jo kot Civilna iniciativa izvajali z različnimi oblikami argumentacije.

Kaj pa če bi se nas ponovno našlo pet aktivnih državljanov, ki bi preko določene institucionalizirane oblike argumentacije povedali, kaj je bolj prav s predlogom Zakona o sistemskih preiskavah velikih projektov ali pa denimo z Zakonom o javnem naročanju, ali pa ne nazadnje s predlogom Vilija Kovačiča o dopolnitvi naše zakonodaje z vpeljavo t.i. obratnega dokaznega bremena? Vsi ti trije našteti javni problemi imajo namreč en skupni imenovalec, in sicer najbolj kompleksno problematiko naše družbe: kontrolo odločevalcev. Na čelu z devetdesetimi poslanci Državnega zbora in vsemi ostalimi odločevalci v vseh državnih organih in institucijah. Ta problematika je rešljiva s postavitvijo primerne oblike argumentacije.

 

Opozicija v parlamentu je za kontrolo osnovnih odločevalcev premalo. Parlamentarna opozicija ni in ne more biti uspešna pri kontroli odločevalcev. Kontrola odločevalca, vsaj za normalnega državljana oz. v njegovem najbolj elementarnem interesu, ima in bi morala imeti predvsem funkcijo, da le-ta dela čim bolj prav, čim bolj pravično. Tista kontrola, če dela kaj narobe ali protizakonito, pa bi morala biti v rokah sodne veje oblasti. Opoziciji namreč po osnovni politični logiki ni v interesu, da pozicija dela dobro, saj se ji s tem zmanjšuje možnosti za boljši uspeh ali celo zmago na prihodnjih volitvah! Še enkrat: opozicija je za kontrolo odločevalca, da bi delal dobro in prav, enostavno premalo. To vidi vsak normalen državljan, če si kdaj vzame pet minut in pogleda kak prenos iz Državnega zbora na 3. programu RTV Slovenija. Tudi tista večna mantra, saj imate na prihodnjih volitvah možnost izvoliti boljše od nas, je premalo in očitno ne izboljšuje stanja, še najmanj pri naštetih javnih problemih. Torej je potrebno še kaj, še kakšen korak k boljši kontroli odločevalcev. Postaviti kakšen dodaten način. Preizkusiti kakšno novo orodje demokracije, samo volitve so tudi očitno premalo.

 

Utopija? Donkihotstvo? So res samo tisti drugi (uradniki različnih kontrolnih institucij, ki še kako pazijo, da se ne zamerijo, saj veste, tisti nevidni sili, tisti globoki državi, o kateri smo že veliko pisali na portalu+) poklicani in dobro plačani, da to rešujejo? Se res ne da nič narediti?

 

Bom nadaljeval, kjer sem končal s svojim komentarjem na moj prispevek na portalu+ 23. junija 2020:

 

"Nek ameriški antropolog je odgovoril na vprašanje, zakaj so izumrli neandertalci: Niso izumrli zato, ker so naredili kaj narobe, ampak zato, ker so naredili premalo prav. Ne bi našteval, kaj vse sem poskušal v političnem prostoru na področju javnega naročanja narediti bolj prav. Trdim, da očitno še premalo, tako jaz kot kdorkoli od naštetih v prispevku. Tudi gospod Kovšca, ki verjamem, kar je zapisal na twiterju, da se je v 12 letih trudil na tem področju. Tisti pa, ki ne prepoznate poante prispevka, nič hudega, glavno da bo kdo med vami poskušal narediti, kaj bolj prav na tem področju."

 

Pa vendar, še vedno sem prepričan, da nas je zopet lahko vsaj pet, ki bi dali nekaj svoje energije, brez računice za svoj osebni interes (in brez bojazni pred tisto nevidno silo), za aktivno sodelovanje pri določeni obliki institucionalizirane argumentacije okrog reševanja katerega od največjih javnih problemov v Sloveniji. In bi morda prepričali koga od odločevalcev, da podpre tako argumentacijo. Res je sicer, da so moje izkušnje glede možnosti organiziranja različnih oblik argumentacije zelo različne, po svoje bogate, več razočaranja kot zadovoljstva, a slej ko prej verjamem, da so bile koristne za skupnost, za Celoto, za Slovenijo.

 

V vsem tridesetletnem obdobju naše demokracije do sedaj je bil edini v funkciji odločevalca, ki je takšne poskuse argumentacije podpiral, Marjan Podobnik, ki je v funkciji podpredsednika Drnovškove vlade omogočil samostojno delovanje skupini Aktivnih državljanov (ja, dva sva bila še iz tiste omenjene skupine petih iz okrogle dvorane Cankarjevega doma), povezanih v skupino Civilna Iniciativa za Slovenijo, ki smo predvsem z različnimi oblikami argumentacije izvajali efektno kontrolo oblasti (čeprav je bil Marjan Podobnik takrat, kot rečeno, v funkciji podpredsednika vlade, del te iste oblasti!).

 

Vem, pri marsikaterem bralcu se je v tem trenutku pojavilo vprašanje ali celo bolj prepričanje: Kdo pa je na tem svetu že videl, da bi oblast kontrolirala sama sebe? Je efektna kontrola odločevalcev pač le še eden od paradoksov demokracije? Torej nerešljiv? Ali pa je morda sedanji predsednik vlade, kot sem razbral iz njegovega pisma evropskim voditeljem in kot pišem v zadnjem prispevku na portalu+ (vir), pripravljen poskusiti s kakšno dodatno obliko komunikacije, denimo tudi s kakšno obliko kontrole odločevalcev?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
0
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.297
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.849
04/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.338
05/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.532
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.791
07/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.263
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.631
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.252
10/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.270