Komentar

Kdo pa je na tem svetu že videl, da bi oblast kontrolirala sama sebe?

Smo res vsi v Sloveniji, z menoj vred, takšne reve, pohlevne riti, da si ne upamo dovolj na glas in javno povedati, kaj je bolj prav v zvezi z največjimi tremi javnimi problemi v Sloveniji? Se res ne najde več pet aktivnih državljanov, tako kot se nas je pet usedlo v okrogli dvorani Cankarjevega doma 1. julija 1993 in smo izvedli določeno obliko argumentacije o takrat velikem javnem problemu izgradnje avtocestnega križa v Sloveniji?

10.12.2020 21:55
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   civilna družba   oblast   opozicija   Miha Burger   Civilna iniciativa   Marjan Podobnik   aktivni državljani   portal+   odločevalci   nadzor

Foto: Mediaspeed

V vsem tridesetletnem obdobju naše demokracije doslej je bil Marjan Podobnik edini v funkciji odločevalca, ki je podpiral kontrolo oblasti, ki smo jo kot Civilna iniciativa izvajali z različnimi oblikami argumentacije.

Kaj pa če bi se nas ponovno našlo pet aktivnih državljanov, ki bi preko določene institucionalizirane oblike argumentacije povedali, kaj je bolj prav s predlogom Zakona o sistemskih preiskavah velikih projektov ali pa denimo z Zakonom o javnem naročanju, ali pa ne nazadnje s predlogom Vilija Kovačiča o dopolnitvi naše zakonodaje z vpeljavo t.i. obratnega dokaznega bremena? Vsi ti trije našteti javni problemi imajo namreč en skupni imenovalec, in sicer najbolj kompleksno problematiko naše družbe: kontrolo odločevalcev. Na čelu z devetdesetimi poslanci Državnega zbora in vsemi ostalimi odločevalci v vseh državnih organih in institucijah. Ta problematika je rešljiva s postavitvijo primerne oblike argumentacije.

 

Opozicija v parlamentu je za kontrolo osnovnih odločevalcev premalo. Parlamentarna opozicija ni in ne more biti uspešna pri kontroli odločevalcev. Kontrola odločevalca, vsaj za normalnega državljana oz. v njegovem najbolj elementarnem interesu, ima in bi morala imeti predvsem funkcijo, da le-ta dela čim bolj prav, čim bolj pravično. Tista kontrola, če dela kaj narobe ali protizakonito, pa bi morala biti v rokah sodne veje oblasti. Opoziciji namreč po osnovni politični logiki ni v interesu, da pozicija dela dobro, saj se ji s tem zmanjšuje možnosti za boljši uspeh ali celo zmago na prihodnjih volitvah! Še enkrat: opozicija je za kontrolo odločevalca, da bi delal dobro in prav, enostavno premalo. To vidi vsak normalen državljan, če si kdaj vzame pet minut in pogleda kak prenos iz Državnega zbora na 3. programu RTV Slovenija. Tudi tista večna mantra, saj imate na prihodnjih volitvah možnost izvoliti boljše od nas, je premalo in očitno ne izboljšuje stanja, še najmanj pri naštetih javnih problemih. Torej je potrebno še kaj, še kakšen korak k boljši kontroli odločevalcev. Postaviti kakšen dodaten način. Preizkusiti kakšno novo orodje demokracije, samo volitve so tudi očitno premalo.

 

Utopija? Donkihotstvo? So res samo tisti drugi (uradniki različnih kontrolnih institucij, ki še kako pazijo, da se ne zamerijo, saj veste, tisti nevidni sili, tisti globoki državi, o kateri smo že veliko pisali na portalu+) poklicani in dobro plačani, da to rešujejo? Se res ne da nič narediti?

 

Bom nadaljeval, kjer sem končal s svojim komentarjem na moj prispevek na portalu+ 23. junija 2020:

 

"Nek ameriški antropolog je odgovoril na vprašanje, zakaj so izumrli neandertalci: Niso izumrli zato, ker so naredili kaj narobe, ampak zato, ker so naredili premalo prav. Ne bi našteval, kaj vse sem poskušal v političnem prostoru na področju javnega naročanja narediti bolj prav. Trdim, da očitno še premalo, tako jaz kot kdorkoli od naštetih v prispevku. Tudi gospod Kovšca, ki verjamem, kar je zapisal na twiterju, da se je v 12 letih trudil na tem področju. Tisti pa, ki ne prepoznate poante prispevka, nič hudega, glavno da bo kdo med vami poskušal narediti, kaj bolj prav na tem področju."

 

Pa vendar, še vedno sem prepričan, da nas je zopet lahko vsaj pet, ki bi dali nekaj svoje energije, brez računice za svoj osebni interes (in brez bojazni pred tisto nevidno silo), za aktivno sodelovanje pri določeni obliki institucionalizirane argumentacije okrog reševanja katerega od največjih javnih problemov v Sloveniji. In bi morda prepričali koga od odločevalcev, da podpre tako argumentacijo. Res je sicer, da so moje izkušnje glede možnosti organiziranja različnih oblik argumentacije zelo različne, po svoje bogate, več razočaranja kot zadovoljstva, a slej ko prej verjamem, da so bile koristne za skupnost, za Celoto, za Slovenijo.

 

V vsem tridesetletnem obdobju naše demokracije do sedaj je bil edini v funkciji odločevalca, ki je takšne poskuse argumentacije podpiral, Marjan Podobnik, ki je v funkciji podpredsednika Drnovškove vlade omogočil samostojno delovanje skupini Aktivnih državljanov (ja, dva sva bila še iz tiste omenjene skupine petih iz okrogle dvorane Cankarjevega doma), povezanih v skupino Civilna Iniciativa za Slovenijo, ki smo predvsem z različnimi oblikami argumentacije izvajali efektno kontrolo oblasti (čeprav je bil Marjan Podobnik takrat, kot rečeno, v funkciji podpredsednika vlade, del te iste oblasti!).

 

Vem, pri marsikaterem bralcu se je v tem trenutku pojavilo vprašanje ali celo bolj prepričanje: Kdo pa je na tem svetu že videl, da bi oblast kontrolirala sama sebe? Je efektna kontrola odločevalcev pač le še eden od paradoksov demokracije? Torej nerešljiv? Ali pa je morda sedanji predsednik vlade, kot sem razbral iz njegovega pisma evropskim voditeljem in kot pišem v zadnjem prispevku na portalu+ (vir), pripravljen poskusiti s kakšno dodatno obliko komunikacije, denimo tudi s kakšno obliko kontrole odločevalcev?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Erotične drame na AGRFT in mizerne predstave za naivno javnost
8
16.05.2021 11:00
Gospod Ostan, kako je mogoče, da nekdo, ki deluje toliko let na področju gledališke umetnosti, ne premore niti toliko poguma, da ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zločin bi bil v času helikopterskega denarja ne zgraditi NUK2
5
16.05.2021 05:40
V zadnjih desetih letih opravljam svoj poklic v stolpnici. V virusnem času so pred mojim oknom zgradili novo vertikalo. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-obletnica Slovenije: Bomo praznovali spoštljivo drug do drugega ali na bojišču?
23
14.05.2021 05:03
Na portalu+ bomo v prihodnjih osmih tednih objavili osem prispevkov ob tridesetletnici Slovenije. Izbor se bo morda komu zdel ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Sem že čipirana, pardon, cepljena!
34
12.05.2021 04:00
Prejšnji torek pozno zvečer so me poklicali iz Zdravstvenega zavoda Zdravje in me povabili na cepljenje. Nisem oklevala. Že ... Več.
Piše: Ana Jud
Ta naša diktatura je tako strašna, da jo vidijo samo izbranci!
10
11.05.2021 05:30
Sem prespal nasilno zrušitev demokratično izvoljenih predstavnikov ljudstva, sem zaradi nemirnih sanj preslišal tanke na ulicah ... Več.
Piše: Denis Poniž
Tako, kot so glasbeniki igrali pred epidemijo, danes na žalost ni več sprejemljivo
25
09.05.2021 22:00
Precej prahu so dvignila priporočila NIJZ za slovenske glasbenike glede zaščitnih ukrepov med koncerti. Posmehovanje so sprožila ... Več.
Piše: Milan Krek
Sramotni jezdec nekega tragičnega časa: Esej o Jožetu Javoršku (1920-1990)
2
09.05.2021 11:00
Aprila 1944 naj bi v Bazi 20 Jože Javoršek zasnoval in uspešno izpeljal kulturni miting. Dramaturško domiselno zasnovan ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Andre Cadere: Kako je nevidni romunski emigrant v Parizu postal človek z "okroglo palico"
5
09.05.2021 06:00
Andre Cadere je živel v Parizu emigrantsko življenje s statusom drugorazrednega, mogoče celo tretjerazrednega umetnika. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
14
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sem že čipirana, pardon, cepljena!
Ana Jud
Ogledov: 1.966
02/
Ta naša diktatura je tako strašna, da jo vidijo samo izbranci!
Denis Poniž
Ogledov: 1.765
03/
Erotične drame na AGRFT in mizerne predstave za naivno javnost
Simona Rebolj
Ogledov: 1.621
04/
30-obletnica Slovenije: Bomo praznovali spoštljivo drug do drugega ali na bojišču?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.478
05/
Sramotni jezdec nekega tragičnega časa: Esej o Jožetu Javoršku (1920-1990)
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.303
06/
Tako, kot so glasbeniki igrali pred epidemijo, danes na žalost ni več sprejemljivo
Milan Krek
Ogledov: 1.159
07/
Ali bo stari lisjak in "večni sodnik" Marko Ilešič uspel dobiti še četrti mandat za Sodišče EU v Luksemburgu?
Uredništvo
Ogledov: 802
08/
Politično mešetarjenje vladne SMC v senci mariborskega superračunalnika: Nezakoniti Upravni odbor Instituta informacijskih znanosti pod taktirko vladne SMC tiho sodeluje pri razgrajevanju razvojnega in izvoznega potenciala IZUM-a!
Tomaž Seljak
Ogledov: 819
09/
Ko me je policist prepoznal, se je odločil, da bo iz neznatnega naredil senzacionalen dogodek
Dimitrij Rupel
Ogledov: 7.150
10/
Neenakost med ljudmi (5): O nastajanju presežnega premoženja oziroma zakaj se povečujejo razlike v premoženju ljudi
Bine Kordež
Ogledov: 997