Komentar

Muzički biennale Zagreb: Glasba kot upor proti kulturnemu izolacionizmu in provincializmu

Glasbeni bienale Zagreb je bil prva mednarodna manifestacija po drugi svetovni vojni, ki se je s svojim konceptom upirala kulturnemu izolacionizmu in s tem posledično provincializmu. Gradila se je prek fenomena kulturne izmenjave in kulturne diplomacije. Takratna Republika, ki je imela na oblasti ideološko avantgardo, se ni bala avantgardnih glasbenih zvokov, ki so prihajali v Zagreb z odrov vseh kontinentov. Nasprotno, podpirala jih je. V sosednji Republiki jih še danes podpirajo. Ne ukinjajo jih.

12.12.2020 22:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Zagreb   bienale   Muzički biennale Zagreb   glasba   Ivo Josipović   Gordana Vnuk   Nikša Gligo   Karl-Heinz Stockhausen   Đurđa Otržan

Fotomontaža: portal+

Glasbeni bienale Zagreb je bil prva mednarodna manifestacija po drugi svetovni vojni, ki se je s svojim konceptom upirala kulturnemu izolacionizmu in s tem posledično provincializmu.

Glasba (zvok) je tisto, kar urejeno odzvanja v materiji, kar operira z zakonitostmi energije pri tem pa nam proizvaja kategorično različna občutja. Njeno zvočno sled doživljamo slušno glede na višino ali nižino tonov. Ritem (časovni zakon) nam narekuje naše kolektivno doživljanje glasbe. Sestavljena je iz vibracij, zvokov in tišin. Z njo posredujemo celo vrsto človeških izkušenj. Njena kompozicijska enota je usmerjena k poesisu. Doživljamo jo s pomočjo novih, starih in prastarih inštrumentov. Ni pa ravno nujno, da je glasba ugodna. Smo tudi takšni poslušalci, ki poslušamo v hrupu glasbo, njene robne situacije. Glasba je hrup, ki misli (Viktor Hugo).

 

Zagreb kot umetniško in kulturno središče sosednje republike je na koncu petdesetih, na začetku šestdesetih in na sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja vzpostavil tri impresivne umetniške inštitucije. Najprej Galerijo sodobne umetnosti - med prvimi na svetu. Z izrednim direktorjem Božom Bekom na čelu, z njenimi izjemnimi razstavami, kot so Nove tendence.  Kmalu zatem je Zagreb vzpostavil enega vodilnih svetovnih festivalov sodobne glasbe, Muzički biennale pod taktirko skladatelja Milka Kelemena. Naj imenujem ob njem še odličnega muzikologa Nikšo Gligo. V izteku stoletja pa je Zagreb dobil še gledališki festival Eurokaz, ki nam je petindvajset let usmerjal inovativne gledališke poglede pod umetniškim vodstvom Gordane Vnuk.

 

Vse tri umetniške inštitucije zastopajo - novo umetnost. Novo - je lastnost, ki umre v tistem trenutku, ko se vzpostavi. Klasično pa je - novo, ki za vekomaj ostane novo, pravi Ezra Pound

 

Glasbeni bienale Zagreb je tema mojega današnjega komentarja, ampak tisti njen del, ki premišljuje glasbo. Muzikološki segment. Glasbeni bienale Zagreb je festival vseh zvrsti sodobne glasbe: simfonične, komorne, eksperimentalne, operne, performativne, vokalne, avantgardne, plesne, elektronske in informatrične. Že od začetaka šestedetih let prejšnjega stoletja pa vse do danes je zastopal glasbo, polno zvočnih izumov tako tonalnega kot atonalnega zvoka. V prihajajočem letu bo bienal praznoval šestdeseto obletnico svojega obstoja. Resnično si želim, da bi meseca aprila doživel v živo njegovo enaintrideseto slavje in vam poročal o najnovejšem dogajanju v glasbi.

 

Ustanovitelj, skladatelj Milko Kelemen je zapisal izvrstno definicijo glasbe: "Glasba je projekcija - akordov dojemljivega - na njene strukture". Iz te definicije lahko brez težav prestopimo v muzikologijo. Muzikologija pomeni metodološko misliti in pisati o glasbi iz različnih izhodišč. Je znanstvena veda, ki glasbo s svojim intelektualnim naporom analizira, istočano pa jo vzpostavlja. Nenehno je s svojo znanstveno-metodološko zavzetostjo premišljevala Glasbeni bienale Zagreb. Ne morete si predstavljati, kakšni vrhunski muzikološki simpoziji so ga opremljali in prek njega širili zavest o glasbi. Naj imenujem ob tem muzikologinjo Evo Sedak. Vzporedno z novoveško kompozicijo (novo notacijo) se je odpiral pretok zavesti o teoriji glasbe XX. stoletja. Tako je tudi danes v XXI. stoletju.

 

Glasbeni bienale Zagreb je spremljal, poleg skladateljske intuicije, procese mišljenja o glasbeni pojavnosti. Lahko si predstavljate, kako pomembna je bila muzikološka, kritiška refleksija o delu Igorja Stravinskega v času, ko je bil sicer že uveljavljen skladatelj in je dirigiral na zagrebškem festivalu svojo serialno glasbo. Pomembno je to, da je njegova duhovna avtoriteta olajšala naslednji, elektronski generaciji, da je brez večjih težav izvajala svojo serialno glasbo.  

 

En passant: ne morem se upreti, da ne zapišem, da sem v finalu devetdesetih let na baletno glasbo Igorja Stravinskega Pomladno obredje – Le Sacre plesal "pa de deux" z brilijantno plesalko Lane Stranič. Ne moreš verjet.

 

Zame eden največjih glasbenih skladateljev Karl-Heinz Stockhausen je bil s svojo glasbo (če imam prave podatke) petkrat na festivalu v Zagrebu. Avantgardna, eksperimentalna in elektronska glasba modernizma, meni neskončno blizu, je polna inovativnega zvoka in kulturnega aktivizma. O kulturnem aktivizmu in performativnosti v glasbi danes ne bom premišljeval, a je nujno potrebno imeti zavest, da sta obe integralni del procesualnosti novoveške glasbe.

 

Konservativna konstanta in lepota ekscesa: "Nova glasba" so na novo postavljeni zvoki v ekscesnem razmerju do glasbene tradicije, usmerjeneni h končnemu razlogu. Narava tonalne glasbe se je morala začasno umakniti izhodiščem atonalne glasbe. Danes se obe vzporedno razvijata. Obe sta zaznamovani tako z redom kot neredom, predvsem pa z ritmom in kontra-punktom. Prisotnost reda je vidna v tonalni glasbi (harmonijah) in v njenem logičnem pretoku zvočnosti. Usmerja nas k končnem razlogu. K združevanju? K radosti? Tonaliteta predprejšnjega stoletja je proizvedla čisto željo po razbitju tonalnosti. Atonalana glasba nam je omogočila razumeti medij glasbe, emancipiran od vsega. Medij sam na sebi, medij, določen s proizvodnjo, s produkcijo in končno v našem času s postprodukcijo. 

 

Muzikologija nas uči: prve civilizacijske zvočne strukture so izhajale iz magijskih izhodišč – iz ritmizirenga priseganja k nadnaravnemu, obrednemu, plemenskemu. Delovanje v območju naravnega je bilo v glasbi opisno - oponašalsko. Sam pripadam artificielnim izhodiščem. V mladosti prek "umetnosti iz umetnosti" v mojem drugem umetniškem obdobju pa izhajam iz visoko frekventnega tehnološkega zvoka, ki je ves čas intenzivno prisoten na zagrebškem festivalu. Zelo prisoten.

 

Takratna Republika, ki je imela na oblasti ideološko avantgardo, se ni bala avantgardnih glasbenih zvokov, ki so prihajali v Zagreb z odrov vseh kontinentov. Nasprotno, podpirala jih je. V sosednji Republiki jih še danes podpirajo. Ne ukinjajo jih. Eden njenih predsednikov, dr. Ivo Josipović, je bil kot direktor festivala pomemben del bienalskega življenja. Glasbeni bienale Zagreb je bil prva mednarodna manifestacija po drugi svetovni vojni, ki se je s svojim konceptom upirala kulturnemu izolacionizmu in s tem posledično provincializmu. Gradila se je prek fenomena kulturne izmenjave in kulturne diplomacije. 

 

Digresija: Na Glasbenem bienalu smo poslušali najnovejše iz bodočnosti! Tako je bilo tudi leta 1983, ko so ga pretresli moji tovariši v umetnosti – Laibach Kunst. Konec digresije!

 

Protislovne avantgarde. Celotno festivalsko obdobje smo poslušali radikalne skladateljske samoomejitve, istočasno pa radikalne odprtosti: brilijantni Vinko Globokar, György Sándor Ligethi, Steve Reich, Michael Nyman, Krzystof Penderecki in John Cage ter mnogi, mnogi drugi in odlični!

 

Ne pozabimo, da se je festival razvijal vzporedno s hipijevsko pop-istično električno kitaro. Glasba Muzičkog biennala Zagreb se je manifestirala kot zahodna zvočnost, prepolna estetskih lastnosti, ravno te jo vzpostavljajo kot vrednoto. O vsem tem metodološko premišljujejo in pišejo muzikologi. Ko sem oblikoval dananšnje besedilo, sem nenehno imel pred seboj muzikologinjo Đurđo Otržan, urednico redakcije resne glasbe hrvaškega radia, ki je znala v svojih besedilih natančno premišljevati razloge, ki vzpostavljajo glasbo in njeno vrednost. Znala je natančno premišljevati glasbeno ontologijo – predvsem njeno kompozicijo v odnosu do telesa. Do plesa. Dance Dekadance. Pravzaprav je današnji komentar posvečen muzikologiji in Đurđi Otržan.

 

Vdih – izdih. In že smo na koncu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.678
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.388
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 567
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 444