Komentar

Karl Erjavec, DeSUS in "imenske" stranke, simboli nezrelosti slovenske demokracije

Karl Erjavec se po kratkem premoru vrača na svoj naravni položaj "kingmakerja" slovenske politike. DeSUS, slovenska zimzelena stranka, ki kakor Beatlesi nikoli ni izven mode, bo ponovno odločal o politični opciji, ki bo vladala Sloveniji. Se uresničuje bistvo politične pobude KUL - Kontinuiteta ustoliči levičarje?

 

13.12.2020 23:59
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   Karl Erjavec   DeSUS   vlada   Beatles   LMŠ   SAB   Aleksandra Pivec

Fotomontaža: portal+

 

V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)!

Here Comes the Sun

 

Karl Erjavec se v velikem slogu in skozi velika vrata vrača v slovensko politiko, kjer je desetletje in pol žarela njegova zvezda. Ko je Aleksandra Pivec januarja letos prevzela stranko upokojencev, se je zdela Erjavčeva politična kariera v zatonu, čeprav pri šestdesetih sploh še ni za penzijo. Tako kot Pivčeva bi po starosti lahko kvečjemu vodil podmladek DeSUS.

 

 

With a Little Help from my Friends

 

Pivčeva je s svojo mladostno žensko energijo veliko obetala; zdelo se je, da bo stranka s svežim pristopom dobila nov zagon. Vendar je Pivčeva v očeh "tistih, ki štejejo", skupaj s Počivalškom, takoj naredila kapitalno napako: vstopila je v desnosredinsko vlado in preprečila predčasne volitve. Nemudoma so nas mainstream mediji začeli bombardirati z novimi in starimi škandali, tudi takimi, ki njih in našo sila etično levico niso posebej motili, ko je Pivčeva sodelovala v levosredinski vladi Marjana Šarca. Ne, Erjavec se ni vrnil izključno po lastnih zaslugah in prizadevanjih. Ni niti nujno, da ga imajo prijatelji iz ozadja posebej radi, vedo pa, kaj od njega pričakujejo ali celo zahtevajo: sesutje Janševe vlade.

 

 

Yesterday

 

Pivčeva se lahko upravičeno sprašuje, kako se je v roku nekaj mesecev prelevila iz najbolj obetavne v najbolj "umazano" političarko v Sloveniji (med moškimi naziv že trideset let pripada Princu teme). Lahko premleva, katera nevihta jo je odnesla: vihar škandalov, ki smo jih spremljali v mainstream medijih, ali tornado iz slovenskih gozdov, v katerega je menda posegla in kjer bi lahko izvajala marsikomu neljube čistke? Mainstream medije ni preveč zanimala zgodba o malverzacijah s slovenskim lesom, čeprav se tam vrti veliko denarja (ali ravno zato?).

 

 

All you Need is Love

 

Roko na srce, Pivčeva v aferah, vsaj na podlagi informacij iz medijev, še zdaleč ni bila videti nedolžna. Kot ne številni drugi, ki so bili pred njo vpleteni v škandale, ki so zvodeneli in ostali brez epiloga. Tako je bilo tudi z njenim prvim škandalom (projekt Sript) v času Šarčeve vlade. Če te ta pravi "imajo radi", ti bo marsikaj oproščeno. Ali kdo resno verjame, da bi mainstream mediji Pivčevo tako sesuvali, če bi bil pod njenim vodstvom DeSUS trden in nujno potreben steber levo-sredinske vlade?

 

 

Fool on the Hill

 

Škandali le redkokdaj odnašajo slovenske politike. Erjavec je na tem področju veteran: od smetiščnih in Patrie do zafuranja arbitražnega sporazuma; vse je preživel, vse so mu mainstream mediji odpustili: srce ima na pravi strani in bojda tudi dober smisel za humor. Boljši od profesionalnega komika Marjana Šarca! Ko poslušam izjave slednjega, se spomnim na izjavo angleškega zabavljača Boba Monkhousa: "Vsi so se mi smejali, ko sem rekel, da bom postal komik. Zdaj se ne smejejo več."  Za Šarca bi lahko to parafrazirali v "Vsi so se mi smejali, ko sem kot komik rekel, da bom postal politik. Še vedno se smejijo.".

 

 

Revolution

 

Vrnimo se k Pivčevi. Ker domnevno ni nedolžna, moramo pozdraviti visoko etično raven, ki smo jo v Sloveniji dosegli z medijskim obravnavanjem njenega primera. Bivša predsednica DeSUS očitno predstavlja nov mejnik v slovenski politiki in širše: od zdaj naprej lahko tudi pri nas pričakujemo skandinavsko transparentnost. Nihče ne bo več jedel ali spal na stroške gostitelja (vključno z novinarji, ki se prav gotovo že vsi držijo tega načela), konflikti interesov se bodo javno obelodanili. Ne smejte se, to ni šarcizem.

 

 

Here, There and Eveywhere

 

Erjavec, naslednik in predhodnik gospe Pivec, se sicer zdi bolj Nowhere man, kot pa človek levice. Je pragmatik, ki v prvi vrsti gleda na lastne in strankarske interese. Predno je pri petinštiridesetih postal zvezda upokojencev, je bil član krščanskih demokratov, ljudske stranke in liberalne demokracije. Lahko je minister za karkoli, saj je že vodil resorje za okolje, obrambo in zunanje zadeve, ki se ne zdijo ravno najbližji interesom upokojencev. Dajte mu položaj in možnost, da v nedogled ponavlja "regres" in "pokojnine" in boste imeli srečnega človeka.

 

 

Hello, Goodbye

 

"Regres" in "pokojnine" lahko človek ponavlja v katerikoli vladi, levi ali desni. V resnici si DeSUS v vsaki vladi že pripravlja teren za nastop v naslednji. Za slovo iz Janševe vlade se aktivno pripravljajo že od dneva njene zaprisege, minister Gantar pa sploh. Z izvolitvijo Erjavca se DeSUS domnevno vrača v levo orbito, kjer ga s širokim objemom pričakuje vsa normalna Slovenija. Tista, ki je navajena vladati in meni, da je to njena ustavna pravica.

 

 

Get Back

 

Čeprav je DeSUS od leta 2000 stalnica vseh slovenskih vlad, tudi desnosredinskih, ni dvoma, da se večina stranke počuti bolj lagodno v družbi tistih, ki se udeležujejo Dražgoš. Poslanci sicer svojega mesta v Državnem zboru raje ne žrtvujejo, zato jim predčasne volitve ne ravno dišijo in potrpijo tudi v koalicijah, ki jim niso pri srcu. Tako "levi" pa spet niso (saj veste, "srce na levi, denarnica na desni"). So pa zato z veseljem žrtvovali svojo predsednico.

 

 

Please, please me

 

Vendar anomalija ni samo v tem, da se poslanci neke stranke (zaradi etičnih razlogov) odrečejo svoji predsednici in jo prisilijo, da odstopi še pred kongresom stranke. Širše gledano je DeSUS sam po sebejo neke vrste demokratična anomalija. Po svetu je veliko strank, ki se legitimno prizadevajo za specifične cilje in tematike, od okoljevarstvenikov do Piratov. Veliko manj pa je takih, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta populacije, z delno izjemo strank, ki zagovarjajo pravice manjšin.

 

 

When I'm Sixty-Four

 

Evropa se stara in upokojencev je čedalje več, zato ni presenetljivo, da se njihova politična moč krepi in da se stranke čedalje bolj zavzemajo za tematike, ki so starejšim blizu. Kljub temu obstaja malo strank, ki se zavzemajo izključno za interese upokojencev. V parlamentih držav članic EU so, poleg DeSUS, samo tri stranke, ki predstavljajo upokojence: Hrvatska stranka umirovljenika (1 poslanec), Partito Pensionati (1 poslanec, ki je bil izvoljen na listi Forza Italia) in nizozemska stranka 50+ (4 poslanci). Vse so v opoziciji in imajo vse tri skupaj poslanca več kot DeSUS sam. V državah članicah EU je torej naš DeSUS kot upokojenska stranka, ki ima odločilen vpliv na vlado, unikum. Kaj šele, da bi Erjavec s petimi poslanci izsilil mesto premierja … Če si sposodim prispodobo poslanca Polnarja, to spada bolj v kak nemški nadrealistični film.

 

 

Help!

 

Lahko se celo vprašamo, če že sam obstoj strank, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta volivcev, ne predstavlja neke vrste erozije parlamentarne demokracije. Tradicionalne stranke so resda bolj ali manj povsod v krizi. Delna izjema so države z večinskim volilnim sistemom, kjer se majhne stranke težje prebijejo v parlament. Ljudje ne zaupajo profesionalnim politikom, posledično se povsod ustvarjajo gibanja v imenu "navadnih ljudi" in ki zagovarjajo politični amaterizem (tipičen primer je Gibanje 5 zvezd v Italiji). Mestni avtobus sme voziti samo profesionalni voznik, a stranko in celo vlado lahko vodi kdorkoli, ki mu uspe prepričati dovolj volivcev. To je seveda v demokraciji popolnoma legitimno. Vendar si res želimo, da krmilo države prevzemajo popolni amaterji, čigar glavni aduti so, da imajo "svež obraz" in da niso profesionalni politiki? Beastlesi so peli "Help! I need somebody, not just anybody". Danes se hitro zadovoljimo kar z "anybody". Koalicija KUL pa sploh.

 

 

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

 

Kljub vsemu je egoističnih strank, ki se zavzemajo izključno za interese svojih volivcev, relativno malo (tovrstne stranke nam sicer zagotavljajo, da se zavzemajo za dobrobit vseh državljanov). Si predstavljate, da bi se družba razdelila po segmentih populacije: stranka študentov, stranka mladih zaposlenih, stranka brezposelnih, stranka srednjeletnih itd.? Demokracija, v kateri bi vsaka stranka v vladnem orkestru kakofonično trobila po svoje, brez skupne vizije za celo družbo. Šarčeva vlada na kvadrat.

 

 

From Me to You

 

Podobno erozijo demokracije predstavljajo t.i. "me, myself and I" stranke, ki nosijo ime vodje: Zorana Jankovića, Mira Cerarja, Alenke Bratušek, Marjana Šarca. Janković in Cerar sta se vsaj zavedala, da je poimenovanje po liderju lahko kvečjemu začasna rešitev za mobilizacijo volivcev. Ali lahko na kongresu LMŠ ali SAB sploh kdo postavi pod vprašaj vodjo, ne da bi načel prepoznavnost stranke? Miro Cerar se je znašel z "modernim centrom". LMŠ se lahko kvečjemu preimenuje v Listo Miselnih Šampionov in SAB v Stranko Anti-Janševih Bojevnikov. Dejstvo je, da LMŠ lahko prevzame kvečjemu Majda Širca, SAB pa Anton Bebler.

 

 

Octopus's Garden

 

Z ustanovitvijo poimenskih instant strank se pred vsakimi volitvami pojavi nov Odrešenik, ki naj bi (globoko) državo in njene politične in gospodarske lovke rešil/a pred Janšo v skladu z načelom, ki ga opiše Tomasi di Lampedusa v nesmrtnem romanu Gepard: "Če želimo, da vse ostane kot je, se mora vse spremeniti." Tancredi Falconeri, lik, ki izusti omenjeni stavek, želi ohraniti lastnino in privilegije sicilijanske aristokracije, a človek bi rekel, da je imel v mislih tudi slovensko levico.

 

 

Ob-la-di, ob-la-da

 

V parlamentih držav EU najdemo kar nekaj strank z eksotičnimi imeni, ki vsebujejo razne nebuloze. Največja češka stranka (Olano) se imenuje "Navadni ljudje in neodvisne osebnosti", v Latviji imamo stranko z vprašanjem v imenu "Kdo je lastnik države?", na Nizozemskem obstaja "Stranka za živali", na Madžarskem pa stranka z imenom, ki vsebuje trditev "Možna je tudi drugačna politika".

 

 

I am the Walrus

 

Pri poimenskih strankah, ki nagovarjajo volivce skoraj izključno z (domnevno) karizmo svojih vodji, pa je Slovenija absolutna rekorderka. S tem se naši mediji, ki tako radi poudarjajo vsak slovenski rekord, raje ne hvalijo. V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)! Še dve parlamentarni stranki poleg imena stranke v svojem nazivu vključujeta tudi ime vodje: hrvaška Domovinski pokret Miroslava Škore in slovaška Smo družina – Boris Kollár. Obe sta nacionalistični, populistični in (skrajno) desni. Družba, na katero sta SAB in LMŠ zagotovo lahko ponosni.

 

 

While my Guitar Gently Weeps

 

Zgornje ugotovitve niso ravno spodbudne za vse tiste, ki jim gre na jok, ko pomislijo na Janšo in menijo, da je stranka SDS edina velika demokratična anomalija v Sloveniji. Koalicija ustavnega loka (KUL) bi po prestopu DeSUS vsebovala stranko, ki se poteguje za interese enega samega segmenta populacije ter dve poimenski stranki. Žal to ni koalicija, ki bi lahko normalizirala Slovenijo, lahko pa jo spravi nazaj v tire, ki v Sloveniji veljajo za normalno stanje: vladavina tranzicijske levice. Sicer v dejansko normalnih demokracijah takšnih koalicij ne boste zasledili.

 

 

Magical Mystery Tour

 

Stranka upokojencev je ključna stranka, ki kroji usodo slovenskih vladnih koalicij. Zato je slovenska posebnost, ki skupaj s poimenskimi strankami potrjuje nezrelost naše demokracije. Morda pa smo se kot mlada država tako hitro razvijali, da smo iz povojev namesto v zrelo obdobje magično prešli kar v tretjo življenjsko fazo demokracije. Zdi se, da so poslanci DeSUS vseeno bolj odgovorni od njihovega Odrešitelja in tistih, katerim je edini politični cilj padec sedanje vlade.

 

 

Come Together

 

Po vrnitvi Erjavca lahko pričakujemo stopnjevanje napetosti v Janševi vladi Eight days a week. Nesojeni mandatar Jože Damijan bo še snubil DeSUS (I want to hold your hand), Erjavec pa bo sam hotel prevzeti mesto za volanom (Drive my car). V koaliciji KUL bodo prepevali We can work it out, levi volivci bodo peli Don't let me down, desni bodo kričali, da se vračamo v socializem (Back in the U.S.S.R.) tisti, ki si v državi želimo ljubi mir in lahko preživimo tako z levimi kot desnimi vladami, pa si bomo mrmrali The long and winding road (do funkcionalne demokracije), ali v resigniranem tonu peli Let it be ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
11
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.432
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.659
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.576
04/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.199
05/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.264
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.353
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.000
08/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.184
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 682
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.168