Komentar

Karl Erjavec, DeSUS in "imenske" stranke, simboli nezrelosti slovenske demokracije

Karl Erjavec se po kratkem premoru vrača na svoj naravni položaj "kingmakerja" slovenske politike. DeSUS, slovenska zimzelena stranka, ki kakor Beatlesi nikoli ni izven mode, bo ponovno odločal o politični opciji, ki bo vladala Sloveniji. Se uresničuje bistvo politične pobude KUL - Kontinuiteta ustoliči levičarje?

 

13.12.2020 23:59
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   Karl Erjavec   DeSUS   vlada   Beatles   LMŠ   SAB   Aleksandra Pivec

Fotomontaža: portal+

 

V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)!

Here Comes the Sun

 

Karl Erjavec se v velikem slogu in skozi velika vrata vrača v slovensko politiko, kjer je desetletje in pol žarela njegova zvezda. Ko je Aleksandra Pivec januarja letos prevzela stranko upokojencev, se je zdela Erjavčeva politična kariera v zatonu, čeprav pri šestdesetih sploh še ni za penzijo. Tako kot Pivčeva bi po starosti lahko kvečjemu vodil podmladek DeSUS.

 

 

With a Little Help from my Friends

 

Pivčeva je s svojo mladostno žensko energijo veliko obetala; zdelo se je, da bo stranka s svežim pristopom dobila nov zagon. Vendar je Pivčeva v očeh "tistih, ki štejejo", skupaj s Počivalškom, takoj naredila kapitalno napako: vstopila je v desnosredinsko vlado in preprečila predčasne volitve. Nemudoma so nas mainstream mediji začeli bombardirati z novimi in starimi škandali, tudi takimi, ki njih in našo sila etično levico niso posebej motili, ko je Pivčeva sodelovala v levosredinski vladi Marjana Šarca. Ne, Erjavec se ni vrnil izključno po lastnih zaslugah in prizadevanjih. Ni niti nujno, da ga imajo prijatelji iz ozadja posebej radi, vedo pa, kaj od njega pričakujejo ali celo zahtevajo: sesutje Janševe vlade.

 

 

Yesterday

 

Pivčeva se lahko upravičeno sprašuje, kako se je v roku nekaj mesecev prelevila iz najbolj obetavne v najbolj "umazano" političarko v Sloveniji (med moškimi naziv že trideset let pripada Princu teme). Lahko premleva, katera nevihta jo je odnesla: vihar škandalov, ki smo jih spremljali v mainstream medijih, ali tornado iz slovenskih gozdov, v katerega je menda posegla in kjer bi lahko izvajala marsikomu neljube čistke? Mainstream medije ni preveč zanimala zgodba o malverzacijah s slovenskim lesom, čeprav se tam vrti veliko denarja (ali ravno zato?).

 

 

All you Need is Love

 

Roko na srce, Pivčeva v aferah, vsaj na podlagi informacij iz medijev, še zdaleč ni bila videti nedolžna. Kot ne številni drugi, ki so bili pred njo vpleteni v škandale, ki so zvodeneli in ostali brez epiloga. Tako je bilo tudi z njenim prvim škandalom (projekt Sript) v času Šarčeve vlade. Če te ta pravi "imajo radi", ti bo marsikaj oproščeno. Ali kdo resno verjame, da bi mainstream mediji Pivčevo tako sesuvali, če bi bil pod njenim vodstvom DeSUS trden in nujno potreben steber levo-sredinske vlade?

 

 

Fool on the Hill

 

Škandali le redkokdaj odnašajo slovenske politike. Erjavec je na tem področju veteran: od smetiščnih in Patrie do zafuranja arbitražnega sporazuma; vse je preživel, vse so mu mainstream mediji odpustili: srce ima na pravi strani in bojda tudi dober smisel za humor. Boljši od profesionalnega komika Marjana Šarca! Ko poslušam izjave slednjega, se spomnim na izjavo angleškega zabavljača Boba Monkhousa: "Vsi so se mi smejali, ko sem rekel, da bom postal komik. Zdaj se ne smejejo več."  Za Šarca bi lahko to parafrazirali v "Vsi so se mi smejali, ko sem kot komik rekel, da bom postal politik. Še vedno se smejijo.".

 

 

Revolution

 

Vrnimo se k Pivčevi. Ker domnevno ni nedolžna, moramo pozdraviti visoko etično raven, ki smo jo v Sloveniji dosegli z medijskim obravnavanjem njenega primera. Bivša predsednica DeSUS očitno predstavlja nov mejnik v slovenski politiki in širše: od zdaj naprej lahko tudi pri nas pričakujemo skandinavsko transparentnost. Nihče ne bo več jedel ali spal na stroške gostitelja (vključno z novinarji, ki se prav gotovo že vsi držijo tega načela), konflikti interesov se bodo javno obelodanili. Ne smejte se, to ni šarcizem.

 

 

Here, There and Eveywhere

 

Erjavec, naslednik in predhodnik gospe Pivec, se sicer zdi bolj Nowhere man, kot pa človek levice. Je pragmatik, ki v prvi vrsti gleda na lastne in strankarske interese. Predno je pri petinštiridesetih postal zvezda upokojencev, je bil član krščanskih demokratov, ljudske stranke in liberalne demokracije. Lahko je minister za karkoli, saj je že vodil resorje za okolje, obrambo in zunanje zadeve, ki se ne zdijo ravno najbližji interesom upokojencev. Dajte mu položaj in možnost, da v nedogled ponavlja "regres" in "pokojnine" in boste imeli srečnega človeka.

 

 

Hello, Goodbye

 

"Regres" in "pokojnine" lahko človek ponavlja v katerikoli vladi, levi ali desni. V resnici si DeSUS v vsaki vladi že pripravlja teren za nastop v naslednji. Za slovo iz Janševe vlade se aktivno pripravljajo že od dneva njene zaprisege, minister Gantar pa sploh. Z izvolitvijo Erjavca se DeSUS domnevno vrača v levo orbito, kjer ga s širokim objemom pričakuje vsa normalna Slovenija. Tista, ki je navajena vladati in meni, da je to njena ustavna pravica.

 

 

Get Back

 

Čeprav je DeSUS od leta 2000 stalnica vseh slovenskih vlad, tudi desnosredinskih, ni dvoma, da se večina stranke počuti bolj lagodno v družbi tistih, ki se udeležujejo Dražgoš. Poslanci sicer svojega mesta v Državnem zboru raje ne žrtvujejo, zato jim predčasne volitve ne ravno dišijo in potrpijo tudi v koalicijah, ki jim niso pri srcu. Tako "levi" pa spet niso (saj veste, "srce na levi, denarnica na desni"). So pa zato z veseljem žrtvovali svojo predsednico.

 

 

Please, please me

 

Vendar anomalija ni samo v tem, da se poslanci neke stranke (zaradi etičnih razlogov) odrečejo svoji predsednici in jo prisilijo, da odstopi še pred kongresom stranke. Širše gledano je DeSUS sam po sebejo neke vrste demokratična anomalija. Po svetu je veliko strank, ki se legitimno prizadevajo za specifične cilje in tematike, od okoljevarstvenikov do Piratov. Veliko manj pa je takih, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta populacije, z delno izjemo strank, ki zagovarjajo pravice manjšin.

 

 

When I'm Sixty-Four

 

Evropa se stara in upokojencev je čedalje več, zato ni presenetljivo, da se njihova politična moč krepi in da se stranke čedalje bolj zavzemajo za tematike, ki so starejšim blizu. Kljub temu obstaja malo strank, ki se zavzemajo izključno za interese upokojencev. V parlamentih držav članic EU so, poleg DeSUS, samo tri stranke, ki predstavljajo upokojence: Hrvatska stranka umirovljenika (1 poslanec), Partito Pensionati (1 poslanec, ki je bil izvoljen na listi Forza Italia) in nizozemska stranka 50+ (4 poslanci). Vse so v opoziciji in imajo vse tri skupaj poslanca več kot DeSUS sam. V državah članicah EU je torej naš DeSUS kot upokojenska stranka, ki ima odločilen vpliv na vlado, unikum. Kaj šele, da bi Erjavec s petimi poslanci izsilil mesto premierja … Če si sposodim prispodobo poslanca Polnarja, to spada bolj v kak nemški nadrealistični film.

 

 

Help!

 

Lahko se celo vprašamo, če že sam obstoj strank, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta volivcev, ne predstavlja neke vrste erozije parlamentarne demokracije. Tradicionalne stranke so resda bolj ali manj povsod v krizi. Delna izjema so države z večinskim volilnim sistemom, kjer se majhne stranke težje prebijejo v parlament. Ljudje ne zaupajo profesionalnim politikom, posledično se povsod ustvarjajo gibanja v imenu "navadnih ljudi" in ki zagovarjajo politični amaterizem (tipičen primer je Gibanje 5 zvezd v Italiji). Mestni avtobus sme voziti samo profesionalni voznik, a stranko in celo vlado lahko vodi kdorkoli, ki mu uspe prepričati dovolj volivcev. To je seveda v demokraciji popolnoma legitimno. Vendar si res želimo, da krmilo države prevzemajo popolni amaterji, čigar glavni aduti so, da imajo "svež obraz" in da niso profesionalni politiki? Beastlesi so peli "Help! I need somebody, not just anybody". Danes se hitro zadovoljimo kar z "anybody". Koalicija KUL pa sploh.

 

 

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

 

Kljub vsemu je egoističnih strank, ki se zavzemajo izključno za interese svojih volivcev, relativno malo (tovrstne stranke nam sicer zagotavljajo, da se zavzemajo za dobrobit vseh državljanov). Si predstavljate, da bi se družba razdelila po segmentih populacije: stranka študentov, stranka mladih zaposlenih, stranka brezposelnih, stranka srednjeletnih itd.? Demokracija, v kateri bi vsaka stranka v vladnem orkestru kakofonično trobila po svoje, brez skupne vizije za celo družbo. Šarčeva vlada na kvadrat.

 

 

From Me to You

 

Podobno erozijo demokracije predstavljajo t.i. "me, myself and I" stranke, ki nosijo ime vodje: Zorana Jankovića, Mira Cerarja, Alenke Bratušek, Marjana Šarca. Janković in Cerar sta se vsaj zavedala, da je poimenovanje po liderju lahko kvečjemu začasna rešitev za mobilizacijo volivcev. Ali lahko na kongresu LMŠ ali SAB sploh kdo postavi pod vprašaj vodjo, ne da bi načel prepoznavnost stranke? Miro Cerar se je znašel z "modernim centrom". LMŠ se lahko kvečjemu preimenuje v Listo Miselnih Šampionov in SAB v Stranko Anti-Janševih Bojevnikov. Dejstvo je, da LMŠ lahko prevzame kvečjemu Majda Širca, SAB pa Anton Bebler.

 

 

Octopus's Garden

 

Z ustanovitvijo poimenskih instant strank se pred vsakimi volitvami pojavi nov Odrešenik, ki naj bi (globoko) državo in njene politične in gospodarske lovke rešil/a pred Janšo v skladu z načelom, ki ga opiše Tomasi di Lampedusa v nesmrtnem romanu Gepard: "Če želimo, da vse ostane kot je, se mora vse spremeniti." Tancredi Falconeri, lik, ki izusti omenjeni stavek, želi ohraniti lastnino in privilegije sicilijanske aristokracije, a človek bi rekel, da je imel v mislih tudi slovensko levico.

 

 

Ob-la-di, ob-la-da

 

V parlamentih držav EU najdemo kar nekaj strank z eksotičnimi imeni, ki vsebujejo razne nebuloze. Največja češka stranka (Olano) se imenuje "Navadni ljudje in neodvisne osebnosti", v Latviji imamo stranko z vprašanjem v imenu "Kdo je lastnik države?", na Nizozemskem obstaja "Stranka za živali", na Madžarskem pa stranka z imenom, ki vsebuje trditev "Možna je tudi drugačna politika".

 

 

I am the Walrus

 

Pri poimenskih strankah, ki nagovarjajo volivce skoraj izključno z (domnevno) karizmo svojih vodji, pa je Slovenija absolutna rekorderka. S tem se naši mediji, ki tako radi poudarjajo vsak slovenski rekord, raje ne hvalijo. V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)! Še dve parlamentarni stranki poleg imena stranke v svojem nazivu vključujeta tudi ime vodje: hrvaška Domovinski pokret Miroslava Škore in slovaška Smo družina – Boris Kollár. Obe sta nacionalistični, populistični in (skrajno) desni. Družba, na katero sta SAB in LMŠ zagotovo lahko ponosni.

 

 

While my Guitar Gently Weeps

 

Zgornje ugotovitve niso ravno spodbudne za vse tiste, ki jim gre na jok, ko pomislijo na Janšo in menijo, da je stranka SDS edina velika demokratična anomalija v Sloveniji. Koalicija ustavnega loka (KUL) bi po prestopu DeSUS vsebovala stranko, ki se poteguje za interese enega samega segmenta populacije ter dve poimenski stranki. Žal to ni koalicija, ki bi lahko normalizirala Slovenijo, lahko pa jo spravi nazaj v tire, ki v Sloveniji veljajo za normalno stanje: vladavina tranzicijske levice. Sicer v dejansko normalnih demokracijah takšnih koalicij ne boste zasledili.

 

 

Magical Mystery Tour

 

Stranka upokojencev je ključna stranka, ki kroji usodo slovenskih vladnih koalicij. Zato je slovenska posebnost, ki skupaj s poimenskimi strankami potrjuje nezrelost naše demokracije. Morda pa smo se kot mlada država tako hitro razvijali, da smo iz povojev namesto v zrelo obdobje magično prešli kar v tretjo življenjsko fazo demokracije. Zdi se, da so poslanci DeSUS vseeno bolj odgovorni od njihovega Odrešitelja in tistih, katerim je edini politični cilj padec sedanje vlade.

 

 

Come Together

 

Po vrnitvi Erjavca lahko pričakujemo stopnjevanje napetosti v Janševi vladi Eight days a week. Nesojeni mandatar Jože Damijan bo še snubil DeSUS (I want to hold your hand), Erjavec pa bo sam hotel prevzeti mesto za volanom (Drive my car). V koaliciji KUL bodo prepevali We can work it out, levi volivci bodo peli Don't let me down, desni bodo kričali, da se vračamo v socializem (Back in the U.S.S.R.) tisti, ki si v državi želimo ljubi mir in lahko preživimo tako z levimi kot desnimi vladami, pa si bomo mrmrali The long and winding road (do funkcionalne demokracije), ali v resigniranem tonu peli Let it be ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Goerge Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
0
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
19
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
15
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
12
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
16
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
18
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
"Čim bolj totalitarna je narava nekega režima, tem bolj bo poskušal prisiliti ljudi, da pozabijo na svoj kulturni spomin"
7
04.07.2021 11:00
V prihajajočem tednu bo Slovenijo obiskal Rod Dreher, ameriški novinar, urednik, kritik in pisatelj, ki ga uvrščajo med ... Več.
Piše: Rod Dreher
Spoznanje! Upor! Reakcija! Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu
5
03.07.2021 18:00
Svobode ni mogoče prodati za nič na svetuje bilo že zdavnaj vklesano v zidove renesančnega Dubrovnika. Slaven Tolj trmasto ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
Zoran Leban Trojar
Ogledov: 1.609
02/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.254
03/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.176
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.408
05/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.291
06/
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.543
07/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 918
08/
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
Miha Burger
Ogledov: 955
09/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 796
10/
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
Lucija Mulej
Ogledov: 849