Komentar

Karl Erjavec, DeSUS in "imenske" stranke, simboli nezrelosti slovenske demokracije

Karl Erjavec se po kratkem premoru vrača na svoj naravni položaj "kingmakerja" slovenske politike. DeSUS, slovenska zimzelena stranka, ki kakor Beatlesi nikoli ni izven mode, bo ponovno odločal o politični opciji, ki bo vladala Sloveniji. Se uresničuje bistvo politične pobude KUL - Kontinuiteta ustoliči levičarje?

 

13.12.2020 23:59
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   Karl Erjavec   DeSUS   vlada   Beatles   LMŠ   SAB   Aleksandra Pivec

Fotomontaža: portal+

 

V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)!

Here Comes the Sun

 

Karl Erjavec se v velikem slogu in skozi velika vrata vrača v slovensko politiko, kjer je desetletje in pol žarela njegova zvezda. Ko je Aleksandra Pivec januarja letos prevzela stranko upokojencev, se je zdela Erjavčeva politična kariera v zatonu, čeprav pri šestdesetih sploh še ni za penzijo. Tako kot Pivčeva bi po starosti lahko kvečjemu vodil podmladek DeSUS.

 

 

With a Little Help from my Friends

 

Pivčeva je s svojo mladostno žensko energijo veliko obetala; zdelo se je, da bo stranka s svežim pristopom dobila nov zagon. Vendar je Pivčeva v očeh "tistih, ki štejejo", skupaj s Počivalškom, takoj naredila kapitalno napako: vstopila je v desnosredinsko vlado in preprečila predčasne volitve. Nemudoma so nas mainstream mediji začeli bombardirati z novimi in starimi škandali, tudi takimi, ki njih in našo sila etično levico niso posebej motili, ko je Pivčeva sodelovala v levosredinski vladi Marjana Šarca. Ne, Erjavec se ni vrnil izključno po lastnih zaslugah in prizadevanjih. Ni niti nujno, da ga imajo prijatelji iz ozadja posebej radi, vedo pa, kaj od njega pričakujejo ali celo zahtevajo: sesutje Janševe vlade.

 

 

Yesterday

 

Pivčeva se lahko upravičeno sprašuje, kako se je v roku nekaj mesecev prelevila iz najbolj obetavne v najbolj "umazano" političarko v Sloveniji (med moškimi naziv že trideset let pripada Princu teme). Lahko premleva, katera nevihta jo je odnesla: vihar škandalov, ki smo jih spremljali v mainstream medijih, ali tornado iz slovenskih gozdov, v katerega je menda posegla in kjer bi lahko izvajala marsikomu neljube čistke? Mainstream medije ni preveč zanimala zgodba o malverzacijah s slovenskim lesom, čeprav se tam vrti veliko denarja (ali ravno zato?).

 

 

All you Need is Love

 

Roko na srce, Pivčeva v aferah, vsaj na podlagi informacij iz medijev, še zdaleč ni bila videti nedolžna. Kot ne številni drugi, ki so bili pred njo vpleteni v škandale, ki so zvodeneli in ostali brez epiloga. Tako je bilo tudi z njenim prvim škandalom (projekt Sript) v času Šarčeve vlade. Če te ta pravi "imajo radi", ti bo marsikaj oproščeno. Ali kdo resno verjame, da bi mainstream mediji Pivčevo tako sesuvali, če bi bil pod njenim vodstvom DeSUS trden in nujno potreben steber levo-sredinske vlade?

 

 

Fool on the Hill

 

Škandali le redkokdaj odnašajo slovenske politike. Erjavec je na tem področju veteran: od smetiščnih in Patrie do zafuranja arbitražnega sporazuma; vse je preživel, vse so mu mainstream mediji odpustili: srce ima na pravi strani in bojda tudi dober smisel za humor. Boljši od profesionalnega komika Marjana Šarca! Ko poslušam izjave slednjega, se spomnim na izjavo angleškega zabavljača Boba Monkhousa: "Vsi so se mi smejali, ko sem rekel, da bom postal komik. Zdaj se ne smejejo več."  Za Šarca bi lahko to parafrazirali v "Vsi so se mi smejali, ko sem kot komik rekel, da bom postal politik. Še vedno se smejijo.".

 

 

Revolution

 

Vrnimo se k Pivčevi. Ker domnevno ni nedolžna, moramo pozdraviti visoko etično raven, ki smo jo v Sloveniji dosegli z medijskim obravnavanjem njenega primera. Bivša predsednica DeSUS očitno predstavlja nov mejnik v slovenski politiki in širše: od zdaj naprej lahko tudi pri nas pričakujemo skandinavsko transparentnost. Nihče ne bo več jedel ali spal na stroške gostitelja (vključno z novinarji, ki se prav gotovo že vsi držijo tega načela), konflikti interesov se bodo javno obelodanili. Ne smejte se, to ni šarcizem.

 

 

Here, There and Eveywhere

 

Erjavec, naslednik in predhodnik gospe Pivec, se sicer zdi bolj Nowhere man, kot pa človek levice. Je pragmatik, ki v prvi vrsti gleda na lastne in strankarske interese. Predno je pri petinštiridesetih postal zvezda upokojencev, je bil član krščanskih demokratov, ljudske stranke in liberalne demokracije. Lahko je minister za karkoli, saj je že vodil resorje za okolje, obrambo in zunanje zadeve, ki se ne zdijo ravno najbližji interesom upokojencev. Dajte mu položaj in možnost, da v nedogled ponavlja "regres" in "pokojnine" in boste imeli srečnega človeka.

 

 

Hello, Goodbye

 

"Regres" in "pokojnine" lahko človek ponavlja v katerikoli vladi, levi ali desni. V resnici si DeSUS v vsaki vladi že pripravlja teren za nastop v naslednji. Za slovo iz Janševe vlade se aktivno pripravljajo že od dneva njene zaprisege, minister Gantar pa sploh. Z izvolitvijo Erjavca se DeSUS domnevno vrača v levo orbito, kjer ga s širokim objemom pričakuje vsa normalna Slovenija. Tista, ki je navajena vladati in meni, da je to njena ustavna pravica.

 

 

Get Back

 

Čeprav je DeSUS od leta 2000 stalnica vseh slovenskih vlad, tudi desnosredinskih, ni dvoma, da se večina stranke počuti bolj lagodno v družbi tistih, ki se udeležujejo Dražgoš. Poslanci sicer svojega mesta v Državnem zboru raje ne žrtvujejo, zato jim predčasne volitve ne ravno dišijo in potrpijo tudi v koalicijah, ki jim niso pri srcu. Tako "levi" pa spet niso (saj veste, "srce na levi, denarnica na desni"). So pa zato z veseljem žrtvovali svojo predsednico.

 

 

Please, please me

 

Vendar anomalija ni samo v tem, da se poslanci neke stranke (zaradi etičnih razlogov) odrečejo svoji predsednici in jo prisilijo, da odstopi še pred kongresom stranke. Širše gledano je DeSUS sam po sebejo neke vrste demokratična anomalija. Po svetu je veliko strank, ki se legitimno prizadevajo za specifične cilje in tematike, od okoljevarstvenikov do Piratov. Veliko manj pa je takih, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta populacije, z delno izjemo strank, ki zagovarjajo pravice manjšin.

 

 

When I'm Sixty-Four

 

Evropa se stara in upokojencev je čedalje več, zato ni presenetljivo, da se njihova politična moč krepi in da se stranke čedalje bolj zavzemajo za tematike, ki so starejšim blizu. Kljub temu obstaja malo strank, ki se zavzemajo izključno za interese upokojencev. V parlamentih držav članic EU so, poleg DeSUS, samo tri stranke, ki predstavljajo upokojence: Hrvatska stranka umirovljenika (1 poslanec), Partito Pensionati (1 poslanec, ki je bil izvoljen na listi Forza Italia) in nizozemska stranka 50+ (4 poslanci). Vse so v opoziciji in imajo vse tri skupaj poslanca več kot DeSUS sam. V državah članicah EU je torej naš DeSUS kot upokojenska stranka, ki ima odločilen vpliv na vlado, unikum. Kaj šele, da bi Erjavec s petimi poslanci izsilil mesto premierja … Če si sposodim prispodobo poslanca Polnarja, to spada bolj v kak nemški nadrealistični film.

 

 

Help!

 

Lahko se celo vprašamo, če že sam obstoj strank, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta volivcev, ne predstavlja neke vrste erozije parlamentarne demokracije. Tradicionalne stranke so resda bolj ali manj povsod v krizi. Delna izjema so države z večinskim volilnim sistemom, kjer se majhne stranke težje prebijejo v parlament. Ljudje ne zaupajo profesionalnim politikom, posledično se povsod ustvarjajo gibanja v imenu "navadnih ljudi" in ki zagovarjajo politični amaterizem (tipičen primer je Gibanje 5 zvezd v Italiji). Mestni avtobus sme voziti samo profesionalni voznik, a stranko in celo vlado lahko vodi kdorkoli, ki mu uspe prepričati dovolj volivcev. To je seveda v demokraciji popolnoma legitimno. Vendar si res želimo, da krmilo države prevzemajo popolni amaterji, čigar glavni aduti so, da imajo "svež obraz" in da niso profesionalni politiki? Beastlesi so peli "Help! I need somebody, not just anybody". Danes se hitro zadovoljimo kar z "anybody". Koalicija KUL pa sploh.

 

 

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

 

Kljub vsemu je egoističnih strank, ki se zavzemajo izključno za interese svojih volivcev, relativno malo (tovrstne stranke nam sicer zagotavljajo, da se zavzemajo za dobrobit vseh državljanov). Si predstavljate, da bi se družba razdelila po segmentih populacije: stranka študentov, stranka mladih zaposlenih, stranka brezposelnih, stranka srednjeletnih itd.? Demokracija, v kateri bi vsaka stranka v vladnem orkestru kakofonično trobila po svoje, brez skupne vizije za celo družbo. Šarčeva vlada na kvadrat.

 

 

From Me to You

 

Podobno erozijo demokracije predstavljajo t.i. "me, myself and I" stranke, ki nosijo ime vodje: Zorana Jankovića, Mira Cerarja, Alenke Bratušek, Marjana Šarca. Janković in Cerar sta se vsaj zavedala, da je poimenovanje po liderju lahko kvečjemu začasna rešitev za mobilizacijo volivcev. Ali lahko na kongresu LMŠ ali SAB sploh kdo postavi pod vprašaj vodjo, ne da bi načel prepoznavnost stranke? Miro Cerar se je znašel z "modernim centrom". LMŠ se lahko kvečjemu preimenuje v Listo Miselnih Šampionov in SAB v Stranko Anti-Janševih Bojevnikov. Dejstvo je, da LMŠ lahko prevzame kvečjemu Majda Širca, SAB pa Anton Bebler.

 

 

Octopus's Garden

 

Z ustanovitvijo poimenskih instant strank se pred vsakimi volitvami pojavi nov Odrešenik, ki naj bi (globoko) državo in njene politične in gospodarske lovke rešil/a pred Janšo v skladu z načelom, ki ga opiše Tomasi di Lampedusa v nesmrtnem romanu Gepard: "Če želimo, da vse ostane kot je, se mora vse spremeniti." Tancredi Falconeri, lik, ki izusti omenjeni stavek, želi ohraniti lastnino in privilegije sicilijanske aristokracije, a človek bi rekel, da je imel v mislih tudi slovensko levico.

 

 

Ob-la-di, ob-la-da

 

V parlamentih držav EU najdemo kar nekaj strank z eksotičnimi imeni, ki vsebujejo razne nebuloze. Največja češka stranka (Olano) se imenuje "Navadni ljudje in neodvisne osebnosti", v Latviji imamo stranko z vprašanjem v imenu "Kdo je lastnik države?", na Nizozemskem obstaja "Stranka za živali", na Madžarskem pa stranka z imenom, ki vsebuje trditev "Možna je tudi drugačna politika".

 

 

I am the Walrus

 

Pri poimenskih strankah, ki nagovarjajo volivce skoraj izključno z (domnevno) karizmo svojih vodji, pa je Slovenija absolutna rekorderka. S tem se naši mediji, ki tako radi poudarjajo vsak slovenski rekord, raje ne hvalijo. V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)! Še dve parlamentarni stranki poleg imena stranke v svojem nazivu vključujeta tudi ime vodje: hrvaška Domovinski pokret Miroslava Škore in slovaška Smo družina – Boris Kollár. Obe sta nacionalistični, populistični in (skrajno) desni. Družba, na katero sta SAB in LMŠ zagotovo lahko ponosni.

 

 

While my Guitar Gently Weeps

 

Zgornje ugotovitve niso ravno spodbudne za vse tiste, ki jim gre na jok, ko pomislijo na Janšo in menijo, da je stranka SDS edina velika demokratična anomalija v Sloveniji. Koalicija ustavnega loka (KUL) bi po prestopu DeSUS vsebovala stranko, ki se poteguje za interese enega samega segmenta populacije ter dve poimenski stranki. Žal to ni koalicija, ki bi lahko normalizirala Slovenijo, lahko pa jo spravi nazaj v tire, ki v Sloveniji veljajo za normalno stanje: vladavina tranzicijske levice. Sicer v dejansko normalnih demokracijah takšnih koalicij ne boste zasledili.

 

 

Magical Mystery Tour

 

Stranka upokojencev je ključna stranka, ki kroji usodo slovenskih vladnih koalicij. Zato je slovenska posebnost, ki skupaj s poimenskimi strankami potrjuje nezrelost naše demokracije. Morda pa smo se kot mlada država tako hitro razvijali, da smo iz povojev namesto v zrelo obdobje magično prešli kar v tretjo življenjsko fazo demokracije. Zdi se, da so poslanci DeSUS vseeno bolj odgovorni od njihovega Odrešitelja in tistih, katerim je edini politični cilj padec sedanje vlade.

 

 

Come Together

 

Po vrnitvi Erjavca lahko pričakujemo stopnjevanje napetosti v Janševi vladi Eight days a week. Nesojeni mandatar Jože Damijan bo še snubil DeSUS (I want to hold your hand), Erjavec pa bo sam hotel prevzeti mesto za volanom (Drive my car). V koaliciji KUL bodo prepevali We can work it out, levi volivci bodo peli Don't let me down, desni bodo kričali, da se vračamo v socializem (Back in the U.S.S.R.) tisti, ki si v državi želimo ljubi mir in lahko preživimo tako z levimi kot desnimi vladami, pa si bomo mrmrali The long and winding road (do funkcionalne demokracije), ali v resigniranem tonu peli Let it be ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
12
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 3.288
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.675
03/
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
Frederick William Engdahl
Ogledov: 1.155
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.246
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.273
06/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.876
07/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.619
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 881
09/
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
Mateusz Morawiecki
Ogledov: 535
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 608