Komentar

Karl Erjavec, DeSUS in "imenske" stranke, simboli nezrelosti slovenske demokracije

Karl Erjavec se po kratkem premoru vrača na svoj naravni položaj "kingmakerja" slovenske politike. DeSUS, slovenska zimzelena stranka, ki kakor Beatlesi nikoli ni izven mode, bo ponovno odločal o politični opciji, ki bo vladala Sloveniji. Se uresničuje bistvo politične pobude KUL - Kontinuiteta ustoliči levičarje?

 

13.12.2020 23:59
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   Karl Erjavec   DeSUS   vlada   Beatles   LMŠ   SAB   Aleksandra Pivec

Fotomontaža: portal+

 

V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)!

Here Comes the Sun

 

Karl Erjavec se v velikem slogu in skozi velika vrata vrača v slovensko politiko, kjer je desetletje in pol žarela njegova zvezda. Ko je Aleksandra Pivec januarja letos prevzela stranko upokojencev, se je zdela Erjavčeva politična kariera v zatonu, čeprav pri šestdesetih sploh še ni za penzijo. Tako kot Pivčeva bi po starosti lahko kvečjemu vodil podmladek DeSUS.

 

 

With a Little Help from my Friends

 

Pivčeva je s svojo mladostno žensko energijo veliko obetala; zdelo se je, da bo stranka s svežim pristopom dobila nov zagon. Vendar je Pivčeva v očeh "tistih, ki štejejo", skupaj s Počivalškom, takoj naredila kapitalno napako: vstopila je v desnosredinsko vlado in preprečila predčasne volitve. Nemudoma so nas mainstream mediji začeli bombardirati z novimi in starimi škandali, tudi takimi, ki njih in našo sila etično levico niso posebej motili, ko je Pivčeva sodelovala v levosredinski vladi Marjana Šarca. Ne, Erjavec se ni vrnil izključno po lastnih zaslugah in prizadevanjih. Ni niti nujno, da ga imajo prijatelji iz ozadja posebej radi, vedo pa, kaj od njega pričakujejo ali celo zahtevajo: sesutje Janševe vlade.

 

 

Yesterday

 

Pivčeva se lahko upravičeno sprašuje, kako se je v roku nekaj mesecev prelevila iz najbolj obetavne v najbolj "umazano" političarko v Sloveniji (med moškimi naziv že trideset let pripada Princu teme). Lahko premleva, katera nevihta jo je odnesla: vihar škandalov, ki smo jih spremljali v mainstream medijih, ali tornado iz slovenskih gozdov, v katerega je menda posegla in kjer bi lahko izvajala marsikomu neljube čistke? Mainstream medije ni preveč zanimala zgodba o malverzacijah s slovenskim lesom, čeprav se tam vrti veliko denarja (ali ravno zato?).

 

 

All you Need is Love

 

Roko na srce, Pivčeva v aferah, vsaj na podlagi informacij iz medijev, še zdaleč ni bila videti nedolžna. Kot ne številni drugi, ki so bili pred njo vpleteni v škandale, ki so zvodeneli in ostali brez epiloga. Tako je bilo tudi z njenim prvim škandalom (projekt Sript) v času Šarčeve vlade. Če te ta pravi "imajo radi", ti bo marsikaj oproščeno. Ali kdo resno verjame, da bi mainstream mediji Pivčevo tako sesuvali, če bi bil pod njenim vodstvom DeSUS trden in nujno potreben steber levo-sredinske vlade?

 

 

Fool on the Hill

 

Škandali le redkokdaj odnašajo slovenske politike. Erjavec je na tem področju veteran: od smetiščnih in Patrie do zafuranja arbitražnega sporazuma; vse je preživel, vse so mu mainstream mediji odpustili: srce ima na pravi strani in bojda tudi dober smisel za humor. Boljši od profesionalnega komika Marjana Šarca! Ko poslušam izjave slednjega, se spomnim na izjavo angleškega zabavljača Boba Monkhousa: "Vsi so se mi smejali, ko sem rekel, da bom postal komik. Zdaj se ne smejejo več."  Za Šarca bi lahko to parafrazirali v "Vsi so se mi smejali, ko sem kot komik rekel, da bom postal politik. Še vedno se smejijo.".

 

 

Revolution

 

Vrnimo se k Pivčevi. Ker domnevno ni nedolžna, moramo pozdraviti visoko etično raven, ki smo jo v Sloveniji dosegli z medijskim obravnavanjem njenega primera. Bivša predsednica DeSUS očitno predstavlja nov mejnik v slovenski politiki in širše: od zdaj naprej lahko tudi pri nas pričakujemo skandinavsko transparentnost. Nihče ne bo več jedel ali spal na stroške gostitelja (vključno z novinarji, ki se prav gotovo že vsi držijo tega načela), konflikti interesov se bodo javno obelodanili. Ne smejte se, to ni šarcizem.

 

 

Here, There and Eveywhere

 

Erjavec, naslednik in predhodnik gospe Pivec, se sicer zdi bolj Nowhere man, kot pa človek levice. Je pragmatik, ki v prvi vrsti gleda na lastne in strankarske interese. Predno je pri petinštiridesetih postal zvezda upokojencev, je bil član krščanskih demokratov, ljudske stranke in liberalne demokracije. Lahko je minister za karkoli, saj je že vodil resorje za okolje, obrambo in zunanje zadeve, ki se ne zdijo ravno najbližji interesom upokojencev. Dajte mu položaj in možnost, da v nedogled ponavlja "regres" in "pokojnine" in boste imeli srečnega človeka.

 

 

Hello, Goodbye

 

"Regres" in "pokojnine" lahko človek ponavlja v katerikoli vladi, levi ali desni. V resnici si DeSUS v vsaki vladi že pripravlja teren za nastop v naslednji. Za slovo iz Janševe vlade se aktivno pripravljajo že od dneva njene zaprisege, minister Gantar pa sploh. Z izvolitvijo Erjavca se DeSUS domnevno vrača v levo orbito, kjer ga s širokim objemom pričakuje vsa normalna Slovenija. Tista, ki je navajena vladati in meni, da je to njena ustavna pravica.

 

 

Get Back

 

Čeprav je DeSUS od leta 2000 stalnica vseh slovenskih vlad, tudi desnosredinskih, ni dvoma, da se večina stranke počuti bolj lagodno v družbi tistih, ki se udeležujejo Dražgoš. Poslanci sicer svojega mesta v Državnem zboru raje ne žrtvujejo, zato jim predčasne volitve ne ravno dišijo in potrpijo tudi v koalicijah, ki jim niso pri srcu. Tako "levi" pa spet niso (saj veste, "srce na levi, denarnica na desni"). So pa zato z veseljem žrtvovali svojo predsednico.

 

 

Please, please me

 

Vendar anomalija ni samo v tem, da se poslanci neke stranke (zaradi etičnih razlogov) odrečejo svoji predsednici in jo prisilijo, da odstopi še pred kongresom stranke. Širše gledano je DeSUS sam po sebejo neke vrste demokratična anomalija. Po svetu je veliko strank, ki se legitimno prizadevajo za specifične cilje in tematike, od okoljevarstvenikov do Piratov. Veliko manj pa je takih, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta populacije, z delno izjemo strank, ki zagovarjajo pravice manjšin.

 

 

When I'm Sixty-Four

 

Evropa se stara in upokojencev je čedalje več, zato ni presenetljivo, da se njihova politična moč krepi in da se stranke čedalje bolj zavzemajo za tematike, ki so starejšim blizu. Kljub temu obstaja malo strank, ki se zavzemajo izključno za interese upokojencev. V parlamentih držav članic EU so, poleg DeSUS, samo tri stranke, ki predstavljajo upokojence: Hrvatska stranka umirovljenika (1 poslanec), Partito Pensionati (1 poslanec, ki je bil izvoljen na listi Forza Italia) in nizozemska stranka 50+ (4 poslanci). Vse so v opoziciji in imajo vse tri skupaj poslanca več kot DeSUS sam. V državah članicah EU je torej naš DeSUS kot upokojenska stranka, ki ima odločilen vpliv na vlado, unikum. Kaj šele, da bi Erjavec s petimi poslanci izsilil mesto premierja … Če si sposodim prispodobo poslanca Polnarja, to spada bolj v kak nemški nadrealistični film.

 

 

Help!

 

Lahko se celo vprašamo, če že sam obstoj strank, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta volivcev, ne predstavlja neke vrste erozije parlamentarne demokracije. Tradicionalne stranke so resda bolj ali manj povsod v krizi. Delna izjema so države z večinskim volilnim sistemom, kjer se majhne stranke težje prebijejo v parlament. Ljudje ne zaupajo profesionalnim politikom, posledično se povsod ustvarjajo gibanja v imenu "navadnih ljudi" in ki zagovarjajo politični amaterizem (tipičen primer je Gibanje 5 zvezd v Italiji). Mestni avtobus sme voziti samo profesionalni voznik, a stranko in celo vlado lahko vodi kdorkoli, ki mu uspe prepričati dovolj volivcev. To je seveda v demokraciji popolnoma legitimno. Vendar si res želimo, da krmilo države prevzemajo popolni amaterji, čigar glavni aduti so, da imajo "svež obraz" in da niso profesionalni politiki? Beastlesi so peli "Help! I need somebody, not just anybody". Danes se hitro zadovoljimo kar z "anybody". Koalicija KUL pa sploh.

 

 

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

 

Kljub vsemu je egoističnih strank, ki se zavzemajo izključno za interese svojih volivcev, relativno malo (tovrstne stranke nam sicer zagotavljajo, da se zavzemajo za dobrobit vseh državljanov). Si predstavljate, da bi se družba razdelila po segmentih populacije: stranka študentov, stranka mladih zaposlenih, stranka brezposelnih, stranka srednjeletnih itd.? Demokracija, v kateri bi vsaka stranka v vladnem orkestru kakofonično trobila po svoje, brez skupne vizije za celo družbo. Šarčeva vlada na kvadrat.

 

 

From Me to You

 

Podobno erozijo demokracije predstavljajo t.i. "me, myself and I" stranke, ki nosijo ime vodje: Zorana Jankovića, Mira Cerarja, Alenke Bratušek, Marjana Šarca. Janković in Cerar sta se vsaj zavedala, da je poimenovanje po liderju lahko kvečjemu začasna rešitev za mobilizacijo volivcev. Ali lahko na kongresu LMŠ ali SAB sploh kdo postavi pod vprašaj vodjo, ne da bi načel prepoznavnost stranke? Miro Cerar se je znašel z "modernim centrom". LMŠ se lahko kvečjemu preimenuje v Listo Miselnih Šampionov in SAB v Stranko Anti-Janševih Bojevnikov. Dejstvo je, da LMŠ lahko prevzame kvečjemu Majda Širca, SAB pa Anton Bebler.

 

 

Octopus's Garden

 

Z ustanovitvijo poimenskih instant strank se pred vsakimi volitvami pojavi nov Odrešenik, ki naj bi (globoko) državo in njene politične in gospodarske lovke rešil/a pred Janšo v skladu z načelom, ki ga opiše Tomasi di Lampedusa v nesmrtnem romanu Gepard: "Če želimo, da vse ostane kot je, se mora vse spremeniti." Tancredi Falconeri, lik, ki izusti omenjeni stavek, želi ohraniti lastnino in privilegije sicilijanske aristokracije, a človek bi rekel, da je imel v mislih tudi slovensko levico.

 

 

Ob-la-di, ob-la-da

 

V parlamentih držav EU najdemo kar nekaj strank z eksotičnimi imeni, ki vsebujejo razne nebuloze. Največja češka stranka (Olano) se imenuje "Navadni ljudje in neodvisne osebnosti", v Latviji imamo stranko z vprašanjem v imenu "Kdo je lastnik države?", na Nizozemskem obstaja "Stranka za živali", na Madžarskem pa stranka z imenom, ki vsebuje trditev "Možna je tudi drugačna politika".

 

 

I am the Walrus

 

Pri poimenskih strankah, ki nagovarjajo volivce skoraj izključno z (domnevno) karizmo svojih vodji, pa je Slovenija absolutna rekorderka. S tem se naši mediji, ki tako radi poudarjajo vsak slovenski rekord, raje ne hvalijo. V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)! Še dve parlamentarni stranki poleg imena stranke v svojem nazivu vključujeta tudi ime vodje: hrvaška Domovinski pokret Miroslava Škore in slovaška Smo družina – Boris Kollár. Obe sta nacionalistični, populistični in (skrajno) desni. Družba, na katero sta SAB in LMŠ zagotovo lahko ponosni.

 

 

While my Guitar Gently Weeps

 

Zgornje ugotovitve niso ravno spodbudne za vse tiste, ki jim gre na jok, ko pomislijo na Janšo in menijo, da je stranka SDS edina velika demokratična anomalija v Sloveniji. Koalicija ustavnega loka (KUL) bi po prestopu DeSUS vsebovala stranko, ki se poteguje za interese enega samega segmenta populacije ter dve poimenski stranki. Žal to ni koalicija, ki bi lahko normalizirala Slovenijo, lahko pa jo spravi nazaj v tire, ki v Sloveniji veljajo za normalno stanje: vladavina tranzicijske levice. Sicer v dejansko normalnih demokracijah takšnih koalicij ne boste zasledili.

 

 

Magical Mystery Tour

 

Stranka upokojencev je ključna stranka, ki kroji usodo slovenskih vladnih koalicij. Zato je slovenska posebnost, ki skupaj s poimenskimi strankami potrjuje nezrelost naše demokracije. Morda pa smo se kot mlada država tako hitro razvijali, da smo iz povojev namesto v zrelo obdobje magično prešli kar v tretjo življenjsko fazo demokracije. Zdi se, da so poslanci DeSUS vseeno bolj odgovorni od njihovega Odrešitelja in tistih, katerim je edini politični cilj padec sedanje vlade.

 

 

Come Together

 

Po vrnitvi Erjavca lahko pričakujemo stopnjevanje napetosti v Janševi vladi Eight days a week. Nesojeni mandatar Jože Damijan bo še snubil DeSUS (I want to hold your hand), Erjavec pa bo sam hotel prevzeti mesto za volanom (Drive my car). V koaliciji KUL bodo prepevali We can work it out, levi volivci bodo peli Don't let me down, desni bodo kričali, da se vračamo v socializem (Back in the U.S.S.R.) tisti, ki si v državi želimo ljubi mir in lahko preživimo tako z levimi kot desnimi vladami, pa si bomo mrmrali The long and winding road (do funkcionalne demokracije), ali v resigniranem tonu peli Let it be ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
3
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.304
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.252
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.851
04/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.341
05/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.537
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.798
07/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.274
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.635
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.252
10/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.272