Komentar

Karl Erjavec, DeSUS in "imenske" stranke, simboli nezrelosti slovenske demokracije

Karl Erjavec se po kratkem premoru vrača na svoj naravni položaj "kingmakerja" slovenske politike. DeSUS, slovenska zimzelena stranka, ki kakor Beatlesi nikoli ni izven mode, bo ponovno odločal o politični opciji, ki bo vladala Sloveniji. Se uresničuje bistvo politične pobude KUL - Kontinuiteta ustoliči levičarje?

 

13.12.2020 23:59
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   Karl Erjavec   DeSUS   vlada   Beatles   LMŠ   SAB   Aleksandra Pivec

Fotomontaža: portal+

 

V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)!

Here Comes the Sun

 

Karl Erjavec se v velikem slogu in skozi velika vrata vrača v slovensko politiko, kjer je desetletje in pol žarela njegova zvezda. Ko je Aleksandra Pivec januarja letos prevzela stranko upokojencev, se je zdela Erjavčeva politična kariera v zatonu, čeprav pri šestdesetih sploh še ni za penzijo. Tako kot Pivčeva bi po starosti lahko kvečjemu vodil podmladek DeSUS.

 

 

With a Little Help from my Friends

 

Pivčeva je s svojo mladostno žensko energijo veliko obetala; zdelo se je, da bo stranka s svežim pristopom dobila nov zagon. Vendar je Pivčeva v očeh "tistih, ki štejejo", skupaj s Počivalškom, takoj naredila kapitalno napako: vstopila je v desnosredinsko vlado in preprečila predčasne volitve. Nemudoma so nas mainstream mediji začeli bombardirati z novimi in starimi škandali, tudi takimi, ki njih in našo sila etično levico niso posebej motili, ko je Pivčeva sodelovala v levosredinski vladi Marjana Šarca. Ne, Erjavec se ni vrnil izključno po lastnih zaslugah in prizadevanjih. Ni niti nujno, da ga imajo prijatelji iz ozadja posebej radi, vedo pa, kaj od njega pričakujejo ali celo zahtevajo: sesutje Janševe vlade.

 

 

Yesterday

 

Pivčeva se lahko upravičeno sprašuje, kako se je v roku nekaj mesecev prelevila iz najbolj obetavne v najbolj "umazano" političarko v Sloveniji (med moškimi naziv že trideset let pripada Princu teme). Lahko premleva, katera nevihta jo je odnesla: vihar škandalov, ki smo jih spremljali v mainstream medijih, ali tornado iz slovenskih gozdov, v katerega je menda posegla in kjer bi lahko izvajala marsikomu neljube čistke? Mainstream medije ni preveč zanimala zgodba o malverzacijah s slovenskim lesom, čeprav se tam vrti veliko denarja (ali ravno zato?).

 

 

All you Need is Love

 

Roko na srce, Pivčeva v aferah, vsaj na podlagi informacij iz medijev, še zdaleč ni bila videti nedolžna. Kot ne številni drugi, ki so bili pred njo vpleteni v škandale, ki so zvodeneli in ostali brez epiloga. Tako je bilo tudi z njenim prvim škandalom (projekt Sript) v času Šarčeve vlade. Če te ta pravi "imajo radi", ti bo marsikaj oproščeno. Ali kdo resno verjame, da bi mainstream mediji Pivčevo tako sesuvali, če bi bil pod njenim vodstvom DeSUS trden in nujno potreben steber levo-sredinske vlade?

 

 

Fool on the Hill

 

Škandali le redkokdaj odnašajo slovenske politike. Erjavec je na tem področju veteran: od smetiščnih in Patrie do zafuranja arbitražnega sporazuma; vse je preživel, vse so mu mainstream mediji odpustili: srce ima na pravi strani in bojda tudi dober smisel za humor. Boljši od profesionalnega komika Marjana Šarca! Ko poslušam izjave slednjega, se spomnim na izjavo angleškega zabavljača Boba Monkhousa: "Vsi so se mi smejali, ko sem rekel, da bom postal komik. Zdaj se ne smejejo več."  Za Šarca bi lahko to parafrazirali v "Vsi so se mi smejali, ko sem kot komik rekel, da bom postal politik. Še vedno se smejijo.".

 

 

Revolution

 

Vrnimo se k Pivčevi. Ker domnevno ni nedolžna, moramo pozdraviti visoko etično raven, ki smo jo v Sloveniji dosegli z medijskim obravnavanjem njenega primera. Bivša predsednica DeSUS očitno predstavlja nov mejnik v slovenski politiki in širše: od zdaj naprej lahko tudi pri nas pričakujemo skandinavsko transparentnost. Nihče ne bo več jedel ali spal na stroške gostitelja (vključno z novinarji, ki se prav gotovo že vsi držijo tega načela), konflikti interesov se bodo javno obelodanili. Ne smejte se, to ni šarcizem.

 

 

Here, There and Eveywhere

 

Erjavec, naslednik in predhodnik gospe Pivec, se sicer zdi bolj Nowhere man, kot pa človek levice. Je pragmatik, ki v prvi vrsti gleda na lastne in strankarske interese. Predno je pri petinštiridesetih postal zvezda upokojencev, je bil član krščanskih demokratov, ljudske stranke in liberalne demokracije. Lahko je minister za karkoli, saj je že vodil resorje za okolje, obrambo in zunanje zadeve, ki se ne zdijo ravno najbližji interesom upokojencev. Dajte mu položaj in možnost, da v nedogled ponavlja "regres" in "pokojnine" in boste imeli srečnega človeka.

 

 

Hello, Goodbye

 

"Regres" in "pokojnine" lahko človek ponavlja v katerikoli vladi, levi ali desni. V resnici si DeSUS v vsaki vladi že pripravlja teren za nastop v naslednji. Za slovo iz Janševe vlade se aktivno pripravljajo že od dneva njene zaprisege, minister Gantar pa sploh. Z izvolitvijo Erjavca se DeSUS domnevno vrača v levo orbito, kjer ga s širokim objemom pričakuje vsa normalna Slovenija. Tista, ki je navajena vladati in meni, da je to njena ustavna pravica.

 

 

Get Back

 

Čeprav je DeSUS od leta 2000 stalnica vseh slovenskih vlad, tudi desnosredinskih, ni dvoma, da se večina stranke počuti bolj lagodno v družbi tistih, ki se udeležujejo Dražgoš. Poslanci sicer svojega mesta v Državnem zboru raje ne žrtvujejo, zato jim predčasne volitve ne ravno dišijo in potrpijo tudi v koalicijah, ki jim niso pri srcu. Tako "levi" pa spet niso (saj veste, "srce na levi, denarnica na desni"). So pa zato z veseljem žrtvovali svojo predsednico.

 

 

Please, please me

 

Vendar anomalija ni samo v tem, da se poslanci neke stranke (zaradi etičnih razlogov) odrečejo svoji predsednici in jo prisilijo, da odstopi še pred kongresom stranke. Širše gledano je DeSUS sam po sebejo neke vrste demokratična anomalija. Po svetu je veliko strank, ki se legitimno prizadevajo za specifične cilje in tematike, od okoljevarstvenikov do Piratov. Veliko manj pa je takih, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta populacije, z delno izjemo strank, ki zagovarjajo pravice manjšin.

 

 

When I'm Sixty-Four

 

Evropa se stara in upokojencev je čedalje več, zato ni presenetljivo, da se njihova politična moč krepi in da se stranke čedalje bolj zavzemajo za tematike, ki so starejšim blizu. Kljub temu obstaja malo strank, ki se zavzemajo izključno za interese upokojencev. V parlamentih držav članic EU so, poleg DeSUS, samo tri stranke, ki predstavljajo upokojence: Hrvatska stranka umirovljenika (1 poslanec), Partito Pensionati (1 poslanec, ki je bil izvoljen na listi Forza Italia) in nizozemska stranka 50+ (4 poslanci). Vse so v opoziciji in imajo vse tri skupaj poslanca več kot DeSUS sam. V državah članicah EU je torej naš DeSUS kot upokojenska stranka, ki ima odločilen vpliv na vlado, unikum. Kaj šele, da bi Erjavec s petimi poslanci izsilil mesto premierja … Če si sposodim prispodobo poslanca Polnarja, to spada bolj v kak nemški nadrealistični film.

 

 

Help!

 

Lahko se celo vprašamo, če že sam obstoj strank, ki se zavzemajo izključno za interese določenega segmenta volivcev, ne predstavlja neke vrste erozije parlamentarne demokracije. Tradicionalne stranke so resda bolj ali manj povsod v krizi. Delna izjema so države z večinskim volilnim sistemom, kjer se majhne stranke težje prebijejo v parlament. Ljudje ne zaupajo profesionalnim politikom, posledično se povsod ustvarjajo gibanja v imenu "navadnih ljudi" in ki zagovarjajo politični amaterizem (tipičen primer je Gibanje 5 zvezd v Italiji). Mestni avtobus sme voziti samo profesionalni voznik, a stranko in celo vlado lahko vodi kdorkoli, ki mu uspe prepričati dovolj volivcev. To je seveda v demokraciji popolnoma legitimno. Vendar si res želimo, da krmilo države prevzemajo popolni amaterji, čigar glavni aduti so, da imajo "svež obraz" in da niso profesionalni politiki? Beastlesi so peli "Help! I need somebody, not just anybody". Danes se hitro zadovoljimo kar z "anybody". Koalicija KUL pa sploh.

 

 

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

 

Kljub vsemu je egoističnih strank, ki se zavzemajo izključno za interese svojih volivcev, relativno malo (tovrstne stranke nam sicer zagotavljajo, da se zavzemajo za dobrobit vseh državljanov). Si predstavljate, da bi se družba razdelila po segmentih populacije: stranka študentov, stranka mladih zaposlenih, stranka brezposelnih, stranka srednjeletnih itd.? Demokracija, v kateri bi vsaka stranka v vladnem orkestru kakofonično trobila po svoje, brez skupne vizije za celo družbo. Šarčeva vlada na kvadrat.

 

 

From Me to You

 

Podobno erozijo demokracije predstavljajo t.i. "me, myself and I" stranke, ki nosijo ime vodje: Zorana Jankovića, Mira Cerarja, Alenke Bratušek, Marjana Šarca. Janković in Cerar sta se vsaj zavedala, da je poimenovanje po liderju lahko kvečjemu začasna rešitev za mobilizacijo volivcev. Ali lahko na kongresu LMŠ ali SAB sploh kdo postavi pod vprašaj vodjo, ne da bi načel prepoznavnost stranke? Miro Cerar se je znašel z "modernim centrom". LMŠ se lahko kvečjemu preimenuje v Listo Miselnih Šampionov in SAB v Stranko Anti-Janševih Bojevnikov. Dejstvo je, da LMŠ lahko prevzame kvečjemu Majda Širca, SAB pa Anton Bebler.

 

 

Octopus's Garden

 

Z ustanovitvijo poimenskih instant strank se pred vsakimi volitvami pojavi nov Odrešenik, ki naj bi (globoko) državo in njene politične in gospodarske lovke rešil/a pred Janšo v skladu z načelom, ki ga opiše Tomasi di Lampedusa v nesmrtnem romanu Gepard: "Če želimo, da vse ostane kot je, se mora vse spremeniti." Tancredi Falconeri, lik, ki izusti omenjeni stavek, želi ohraniti lastnino in privilegije sicilijanske aristokracije, a človek bi rekel, da je imel v mislih tudi slovensko levico.

 

 

Ob-la-di, ob-la-da

 

V parlamentih držav EU najdemo kar nekaj strank z eksotičnimi imeni, ki vsebujejo razne nebuloze. Največja češka stranka (Olano) se imenuje "Navadni ljudje in neodvisne osebnosti", v Latviji imamo stranko z vprašanjem v imenu "Kdo je lastnik države?", na Nizozemskem obstaja "Stranka za živali", na Madžarskem pa stranka z imenom, ki vsebuje trditev "Možna je tudi drugačna politika".

 

 

I am the Walrus

 

Pri poimenskih strankah, ki nagovarjajo volivce skoraj izključno z (domnevno) karizmo svojih vodji, pa je Slovenija absolutna rekorderka. S tem se naši mediji, ki tako radi poudarjajo vsak slovenski rekord, raje ne hvalijo. V parlamentih 27 EU držav članic sta samo dve stranki, ki nosita izključno ime svojih vodji: Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB)! Še dve parlamentarni stranki poleg imena stranke v svojem nazivu vključujeta tudi ime vodje: hrvaška Domovinski pokret Miroslava Škore in slovaška Smo družina – Boris Kollár. Obe sta nacionalistični, populistični in (skrajno) desni. Družba, na katero sta SAB in LMŠ zagotovo lahko ponosni.

 

 

While my Guitar Gently Weeps

 

Zgornje ugotovitve niso ravno spodbudne za vse tiste, ki jim gre na jok, ko pomislijo na Janšo in menijo, da je stranka SDS edina velika demokratična anomalija v Sloveniji. Koalicija ustavnega loka (KUL) bi po prestopu DeSUS vsebovala stranko, ki se poteguje za interese enega samega segmenta populacije ter dve poimenski stranki. Žal to ni koalicija, ki bi lahko normalizirala Slovenijo, lahko pa jo spravi nazaj v tire, ki v Sloveniji veljajo za normalno stanje: vladavina tranzicijske levice. Sicer v dejansko normalnih demokracijah takšnih koalicij ne boste zasledili.

 

 

Magical Mystery Tour

 

Stranka upokojencev je ključna stranka, ki kroji usodo slovenskih vladnih koalicij. Zato je slovenska posebnost, ki skupaj s poimenskimi strankami potrjuje nezrelost naše demokracije. Morda pa smo se kot mlada država tako hitro razvijali, da smo iz povojev namesto v zrelo obdobje magično prešli kar v tretjo življenjsko fazo demokracije. Zdi se, da so poslanci DeSUS vseeno bolj odgovorni od njihovega Odrešitelja in tistih, katerim je edini politični cilj padec sedanje vlade.

 

 

Come Together

 

Po vrnitvi Erjavca lahko pričakujemo stopnjevanje napetosti v Janševi vladi Eight days a week. Nesojeni mandatar Jože Damijan bo še snubil DeSUS (I want to hold your hand), Erjavec pa bo sam hotel prevzeti mesto za volanom (Drive my car). V koaliciji KUL bodo prepevali We can work it out, levi volivci bodo peli Don't let me down, desni bodo kričali, da se vračamo v socializem (Back in the U.S.S.R.) tisti, ki si v državi želimo ljubi mir in lahko preživimo tako z levimi kot desnimi vladami, pa si bomo mrmrali The long and winding road (do funkcionalne demokracije), ali v resigniranem tonu peli Let it be ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
0
25.10.2021 21:00
1. novembra se bo v Glasgowu, škotski prestolnci, začel nov t.i. podnebni vrh, na katerem naj bi svetovni voditelji v dveh ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
14
24.10.2021 22:00
Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o glupih davkih. Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj ... Več.
Piše: Ana Jud
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
22
24.10.2021 12:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
7
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
18
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.583
02/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.593
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.353
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.709
05/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.365
06/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.042
07/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.613
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.136
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.082
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 902