Komentar

"Nič se ne sekirajte, špecanje in alkohol, to dvoje gre skupaj."

Nimam bolj pravšnjega izraza za ljudi, ki ovajajo podolgem in počez. Špeckahle. In kaj je skupno tem špeckahlam? Natančno tisto početje, ki smo ga otroci imenovali "špeckahle". To so bili tisti otroci, ki so recimo izgubili pri kakšni igri, pa so potem tožarili vsepovprek svojim staršem, starejšim bratom in sestram. In če ni šlo, če ni bilo intervencije teh, pri katerih so špecali, so se milo razjokali, si razmazali smrkelj pod nosom in kuhali mulo.

15.12.2020 02:15
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   špeckahle   Josef Švejk   Fran Milčinski   Evropa   Slovenija   NVO

Ne smemo izgubiti upanja, da bodo špeckahle vendarle enkrat mentalno odrasle in nehale s svojim početjem. Sem preveč optimističen?

Kot da ni dovolj domačih zgag, vetrogončičev in sprdačin (Josef Švejk). Kot da ni dovolj domačih NVO-jev, katerih osrednja naloga je iskanje dlake v jajcu in jetija v Šiški. Kot da ni dovolj zmedenih literatov in tistih, ki mislijo, da so literati, presežek njihove literature pa je sramotenje, žaljenje in zmerjanje vseh, ki nočejo misliti tako, kot mislijo oni (če sploh kaj mislijo!?). Kot da ni dovolj nekakšnih akademikov, ki si svojo težko prigarano akademsko starost lepšajo z nekakšnimi proglasi, manifesti in peticijami. Saj ni važno, kaj v resnici piše v njih, glavno je, da smo še vedno tu, da še vedno migamo, čeprav opremljeni s plenicami in hojcami. Obtožujemo podolgem in počez! Za vsako ceno, vedno in povsod, noč in dan! Tako rekoč dežurni ognjegasci smo, brez nas bi slovenska družba že zdavnaj zdrsnila v brezno apokaliptičnega kaosa.

 

To so slovenske špeckahle, nimam bolj pravšnjega izraza za ljudi, ki ovajajo podolgem in počez. In kaj je skupno tem špeckahlam? Natančno tisto početje, ki smo ga otroci imenovali "špeckahle". To so bili tisti otroci, ki so recimo izgubili pri kakšni igri, pa so potem tožarili vsepovprek svojim staršem, starejšim bratom in sestram. In če ni šlo, če ni bilo intervencije teh, pri katerih so špecali, so se milo razjokali, si razmazali smrkelj pod nosom in kuhali mulo.

 

Špeckahle so bile pogoste tudi v šoli, kjer so imele marsikdaj celo priložnost za zadoščenje: učitelj ali učiteljica, ki mu je bila vrhovna vrednota red in disciplina v razredu, o resnici in dejstvih pa se ni spraševal, je velikokrat kaznoval nedolžne, ki so jih zašpecali mamini sinki in hčerke. Nekateri, tako se zdi, špecajo naprej in naprej, čeprav so prišli v skoraj zrela leta (ali pa se nam samo zdi, da so prišli v ta leta??). A špeckahla se ni, vsaj taka je moja izkušnja in moj spomin na ta osnovnošolska leta, nikdar več rešil tega sramotnega vzdevka. Z njim se ni nihče hotel igrati, nihče mu ni posodil barvic ali pustil, da bi prepisal domačo nalogo. In tako je špeckahla znova dobil/dobila "strelivo" za novo špecanje. Zanimivo je, da jih boleče izkušnje s kolektivno osamitvijo in posmehom niso izučile. Očitno je, da imajo posamezni primerki človeške vrste špecanje vgrajeno v svoje gene. Tako rekoč ni situacije, v kateri ne bi našli nečesa, kar bi jih pognalo v nov krog špecanja in kazanja s prstom na domnevne "krivce". Špeckahle imajo (pre)bujno fantazijo in zelo nizko samopodobo.

 

Špecanja, ki ga prakticirajo nekateri izbrani posamezniki, skupine ali organizacije tako imenovane "civilne družbe", pridružili so jim razne stanovske organizacije in društva ter sindikati, smo se že nekako navadili. Če se vsak dan ne zgodi kakšen tovrsten dogodek, smo kar zbegani, občutek imamo, da je nekaj hudo narobe. A smo že naslednji dan pomirjeni, ko se zgodi novo špecanje, le zasedbe vlog in količina špeckahel pod špecarskimi izdelki se menjajo, variirajo, a vsebina špecanja ostaja bolj ali manj nespremenjena. Če kakšno špecanje ni dovolj odmevno, pa se potrudijo določeni mediji, abonirani na "prezentacijo strašnih dogodkov" , da dodajo še nekaj svojega špecanja. Tako se kar naprej dogaja ovajanje, tožarjenje, početje, ki ni prav spodobno in ki se ga dobro vzgojeni ljudje ne lotevajo, pa čeprav bi morda za to imeli dovolj razlogov, saj je v vsaki družbi marsikaj narobe. A o tem se je treba pogovarjati na drugačen način, brez neargumentiranega obtoževanja ali celo slabo zakritih laži. Laži pa so običajno strelivo špeckahel in njihovih suflerjev.

 

Prevelika količina strupa ubije, če pa tistega, ki je strupa deležen ne ubije, postane tak človek imun, odporen (če svobodno parafraziram Nietzscheja). In tožarjenje nima več nobenega učinka, zbuja zgolj posmeh, zgražanje ali gnus. Zato pa morajo slovenske špeckahle na pomoč poklicati tujce, saj imamo po nekem čudnem zgodovinskem refleksu, ki kar noče izginiti, do njih na eni strani odklonilen, da ne rečem kar sovražen odnos, po drugi strani pa se jim poskušamo prilizniti, se jim podrediti, jemljemo jih za zglede. To je tista cagavost in hlapčevski refleks, ki so ga problematizirali že Levstik, Stritar, Župančič, še posebej neusmiljeno pa Cankar.

 

Bodi kakor koli, tujce še vedno imamo za nekaj, kar lahko našo raven špecanja, torej ovajanja in tožarjenja, dvigne na višji, mednarodni nivo. So tisti, ki naše pritlehno špecanje obsijejo z lučjo svetovljanstva, špecanju dajo certifikat in atest. Ne vem sicer, kako uspejo te špeckahle tako hitro prepričati tujce, tudi take iz daljnih in eksotičnih dežel, da se podpišejo pod razne apele, protestne izjave, peticije in podobno špeckahelsko literaturo, a dejstvo je, da se nekateri dajo prepričati, da je v ovajanju in tožarjenju ne le zrno resnice, ampak kar cela resnica, tako rekoč nuda veritas (pa ne mislim samo na imenitno sliko Gustava Klimta iz leta 1899) v vsem svojem nudističnem sijaju. Moram priznati, da mi vse to špecanje ne deluje le tragikomično, ampak tudi neznansko uborno. Očitno ti za slovenske tragedije in krivice tako zagnani tujci podpisujejo papirje, ki jih niso prebrali, če pa so jih, nimajo v resnici nobene prave predstave o tem, kaj se dogaja in kaj je podlaga tem vnebovpijočim pozivom.

 

Pristavljam svoj piskrček: ko sem bil še del aktivne populacije, sem kar pogosto potoval v tujino, na razna srečanja, konference, simpozije in podobne znanstvene prireditve. Srečal sem desetine in desetine akademsko izobraženih in v veliki meri tudi razgledanih intelektualcev. In tako rekoč vsi, s katerimi sem se zapletel v pogovor, so prej kot ne načeli tudi vprašanja o Sloveniji, Slovencih in slovenstvu, našem zgodovinskem in aktualnem položaju v Evropi in svetu, Spraševali so tako, da sem moral, kot po pravilu, pričeti ab ovo. Kar pomeni, da sem jim moral razlagati ne samo zgodovinska dejstva, ampak tudi pojasnjevati, kaj se z nami dogaja v sedanjosti, tukaj in zdaj. In glej ga zlomka, ni minilo deset minut, ko mi je sogovorec ali sogovornica postavil naslednje vprašanje: kako to, da mi je na nekem prejšnjem srečanju vaš rojak/rojakinja povedal/a čisto druge reči, se pritoževal/a nad vsem, od podnebja do aktualne vlade, našteval bolj ali manj samo slabe stvari.

 

Ker sem mnenja, da domovine, pa naj bo še tako slaba (ali če mislim, da je tako slaba) v tujini ne kaže špecati, sem diplomatsko poskušal pojasniti, da je špecanje ena od narodovih posebnosti in da ne kaže temu pripisovati prevelike pozornosti. Pravzaprav me je povsem pomiril šele neki škotski pesnik, resda sva moževala ob nagnusno dobrem (Fran Milčinski) pivu, ko mi je dejal: "Saj smo tudi mi taki, velikokrat. Zato pa se Angleži delajo norca iz nas in nas imajo za gorjanske pijance."

 

"Sicer pa", se je nasmehnil, "kolikor vem, ste tudi Slovenci precejšnji ljubitelji alkohola."

 

Spil je požirek in nadaljeval: "Nič se ne sekirajte, špecanje in alkohol, to dvoje gre skupaj."

 

 

Mislim, da je bila poanta njegovega razmišljanja osvobajajoča: zaradi špecanja, pa naj bo še tako mednarodno in naj za njim stojijo še tako zveneča imena s še bolj zvenečimi nazivi in funkcijami, se res ne kaže razburjati. Vse skupaj je treba sprejeti kot nekakšen podaljšek tistega početja, ki je značilno za dogajanje v osnovni šoli in sem ga opisal na začetku. In pri tem ne smemo izgubiti upanja, da bodo špeckahle vendarle enkrat mentalno odrasle in nehale s svojim početjem. Sem preveč optimističen?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
8
20.06.2021 23:10
Poklicala me je kolegica zdravnica in povedala, da je v cepilni center vdrla neznana skupina oseb, ki so izražale svoje mnenje ... Več.
Piše: Milan Krek
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
2
19.06.2021 20:55
Umetnik, ultranacionalist Jukio Mišima (19251970) je nekaj tednov pred svojim obrednim samomorom (seppuku) zapisal: Za svoja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
20
18.06.2021 05:41
Življenje z lažnivcem ni lahko. Lažnivci se ne zavedajo laži in včasih že sami sebi verjamejo, da govorijo resnico. Največja ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
11
17.06.2021 05:07
Fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno ... Več.
Piše: Marko Bidovec
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
7
15.06.2021 22:00
V zadnjem desetletju je EU prebrodila mnoge krize; finančno, migrantsko, Brexit ipd., ki so jo nenehno spreminjale in ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
11
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
9
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
11
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
Neozdravljiva bolest nesmrtnih očetov naroda
15
30.05.2021 11:05
Janševa politika ne ponuja ničesar, kar bi dosegalo osnovno raven sodobne, socialne, razvojno učinkovite in kulturno razvite ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 2.822
02/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.610
03/
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
Milan Krek
Ogledov: 1.354
04/
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 1.273
05/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.119
06/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 943
07/
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
Iztok Mirošič
Ogledov: 847
08/
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
Marko Bidovec
Ogledov: 831
09/
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
Dragan Živadinov
Ogledov: 518
10/
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 985