Komentar

"Nič se ne sekirajte, špecanje in alkohol, to dvoje gre skupaj."

Nimam bolj pravšnjega izraza za ljudi, ki ovajajo podolgem in počez. Špeckahle. In kaj je skupno tem špeckahlam? Natančno tisto početje, ki smo ga otroci imenovali "špeckahle". To so bili tisti otroci, ki so recimo izgubili pri kakšni igri, pa so potem tožarili vsepovprek svojim staršem, starejšim bratom in sestram. In če ni šlo, če ni bilo intervencije teh, pri katerih so špecali, so se milo razjokali, si razmazali smrkelj pod nosom in kuhali mulo.

15.12.2020 02:15
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   špeckahle   Josef Švejk   Fran Milčinski   Evropa   Slovenija   NVO

Ne smemo izgubiti upanja, da bodo špeckahle vendarle enkrat mentalno odrasle in nehale s svojim početjem. Sem preveč optimističen?

Kot da ni dovolj domačih zgag, vetrogončičev in sprdačin (Josef Švejk). Kot da ni dovolj domačih NVO-jev, katerih osrednja naloga je iskanje dlake v jajcu in jetija v Šiški. Kot da ni dovolj zmedenih literatov in tistih, ki mislijo, da so literati, presežek njihove literature pa je sramotenje, žaljenje in zmerjanje vseh, ki nočejo misliti tako, kot mislijo oni (če sploh kaj mislijo!?). Kot da ni dovolj nekakšnih akademikov, ki si svojo težko prigarano akademsko starost lepšajo z nekakšnimi proglasi, manifesti in peticijami. Saj ni važno, kaj v resnici piše v njih, glavno je, da smo še vedno tu, da še vedno migamo, čeprav opremljeni s plenicami in hojcami. Obtožujemo podolgem in počez! Za vsako ceno, vedno in povsod, noč in dan! Tako rekoč dežurni ognjegasci smo, brez nas bi slovenska družba že zdavnaj zdrsnila v brezno apokaliptičnega kaosa.

 

To so slovenske špeckahle, nimam bolj pravšnjega izraza za ljudi, ki ovajajo podolgem in počez. In kaj je skupno tem špeckahlam? Natančno tisto početje, ki smo ga otroci imenovali "špeckahle". To so bili tisti otroci, ki so recimo izgubili pri kakšni igri, pa so potem tožarili vsepovprek svojim staršem, starejšim bratom in sestram. In če ni šlo, če ni bilo intervencije teh, pri katerih so špecali, so se milo razjokali, si razmazali smrkelj pod nosom in kuhali mulo.

 

Špeckahle so bile pogoste tudi v šoli, kjer so imele marsikdaj celo priložnost za zadoščenje: učitelj ali učiteljica, ki mu je bila vrhovna vrednota red in disciplina v razredu, o resnici in dejstvih pa se ni spraševal, je velikokrat kaznoval nedolžne, ki so jih zašpecali mamini sinki in hčerke. Nekateri, tako se zdi, špecajo naprej in naprej, čeprav so prišli v skoraj zrela leta (ali pa se nam samo zdi, da so prišli v ta leta??). A špeckahla se ni, vsaj taka je moja izkušnja in moj spomin na ta osnovnošolska leta, nikdar več rešil tega sramotnega vzdevka. Z njim se ni nihče hotel igrati, nihče mu ni posodil barvic ali pustil, da bi prepisal domačo nalogo. In tako je špeckahla znova dobil/dobila "strelivo" za novo špecanje. Zanimivo je, da jih boleče izkušnje s kolektivno osamitvijo in posmehom niso izučile. Očitno je, da imajo posamezni primerki človeške vrste špecanje vgrajeno v svoje gene. Tako rekoč ni situacije, v kateri ne bi našli nečesa, kar bi jih pognalo v nov krog špecanja in kazanja s prstom na domnevne "krivce". Špeckahle imajo (pre)bujno fantazijo in zelo nizko samopodobo.

 

Špecanja, ki ga prakticirajo nekateri izbrani posamezniki, skupine ali organizacije tako imenovane "civilne družbe", pridružili so jim razne stanovske organizacije in društva ter sindikati, smo se že nekako navadili. Če se vsak dan ne zgodi kakšen tovrsten dogodek, smo kar zbegani, občutek imamo, da je nekaj hudo narobe. A smo že naslednji dan pomirjeni, ko se zgodi novo špecanje, le zasedbe vlog in količina špeckahel pod špecarskimi izdelki se menjajo, variirajo, a vsebina špecanja ostaja bolj ali manj nespremenjena. Če kakšno špecanje ni dovolj odmevno, pa se potrudijo določeni mediji, abonirani na "prezentacijo strašnih dogodkov" , da dodajo še nekaj svojega špecanja. Tako se kar naprej dogaja ovajanje, tožarjenje, početje, ki ni prav spodobno in ki se ga dobro vzgojeni ljudje ne lotevajo, pa čeprav bi morda za to imeli dovolj razlogov, saj je v vsaki družbi marsikaj narobe. A o tem se je treba pogovarjati na drugačen način, brez neargumentiranega obtoževanja ali celo slabo zakritih laži. Laži pa so običajno strelivo špeckahel in njihovih suflerjev.

 

Prevelika količina strupa ubije, če pa tistega, ki je strupa deležen ne ubije, postane tak človek imun, odporen (če svobodno parafraziram Nietzscheja). In tožarjenje nima več nobenega učinka, zbuja zgolj posmeh, zgražanje ali gnus. Zato pa morajo slovenske špeckahle na pomoč poklicati tujce, saj imamo po nekem čudnem zgodovinskem refleksu, ki kar noče izginiti, do njih na eni strani odklonilen, da ne rečem kar sovražen odnos, po drugi strani pa se jim poskušamo prilizniti, se jim podrediti, jemljemo jih za zglede. To je tista cagavost in hlapčevski refleks, ki so ga problematizirali že Levstik, Stritar, Župančič, še posebej neusmiljeno pa Cankar.

 

Bodi kakor koli, tujce še vedno imamo za nekaj, kar lahko našo raven špecanja, torej ovajanja in tožarjenja, dvigne na višji, mednarodni nivo. So tisti, ki naše pritlehno špecanje obsijejo z lučjo svetovljanstva, špecanju dajo certifikat in atest. Ne vem sicer, kako uspejo te špeckahle tako hitro prepričati tujce, tudi take iz daljnih in eksotičnih dežel, da se podpišejo pod razne apele, protestne izjave, peticije in podobno špeckahelsko literaturo, a dejstvo je, da se nekateri dajo prepričati, da je v ovajanju in tožarjenju ne le zrno resnice, ampak kar cela resnica, tako rekoč nuda veritas (pa ne mislim samo na imenitno sliko Gustava Klimta iz leta 1899) v vsem svojem nudističnem sijaju. Moram priznati, da mi vse to špecanje ne deluje le tragikomično, ampak tudi neznansko uborno. Očitno ti za slovenske tragedije in krivice tako zagnani tujci podpisujejo papirje, ki jih niso prebrali, če pa so jih, nimajo v resnici nobene prave predstave o tem, kaj se dogaja in kaj je podlaga tem vnebovpijočim pozivom.

 

Pristavljam svoj piskrček: ko sem bil še del aktivne populacije, sem kar pogosto potoval v tujino, na razna srečanja, konference, simpozije in podobne znanstvene prireditve. Srečal sem desetine in desetine akademsko izobraženih in v veliki meri tudi razgledanih intelektualcev. In tako rekoč vsi, s katerimi sem se zapletel v pogovor, so prej kot ne načeli tudi vprašanja o Sloveniji, Slovencih in slovenstvu, našem zgodovinskem in aktualnem položaju v Evropi in svetu, Spraševali so tako, da sem moral, kot po pravilu, pričeti ab ovo. Kar pomeni, da sem jim moral razlagati ne samo zgodovinska dejstva, ampak tudi pojasnjevati, kaj se z nami dogaja v sedanjosti, tukaj in zdaj. In glej ga zlomka, ni minilo deset minut, ko mi je sogovorec ali sogovornica postavil naslednje vprašanje: kako to, da mi je na nekem prejšnjem srečanju vaš rojak/rojakinja povedal/a čisto druge reči, se pritoževal/a nad vsem, od podnebja do aktualne vlade, našteval bolj ali manj samo slabe stvari.

 

Ker sem mnenja, da domovine, pa naj bo še tako slaba (ali če mislim, da je tako slaba) v tujini ne kaže špecati, sem diplomatsko poskušal pojasniti, da je špecanje ena od narodovih posebnosti in da ne kaže temu pripisovati prevelike pozornosti. Pravzaprav me je povsem pomiril šele neki škotski pesnik, resda sva moževala ob nagnusno dobrem (Fran Milčinski) pivu, ko mi je dejal: "Saj smo tudi mi taki, velikokrat. Zato pa se Angleži delajo norca iz nas in nas imajo za gorjanske pijance."

 

"Sicer pa", se je nasmehnil, "kolikor vem, ste tudi Slovenci precejšnji ljubitelji alkohola."

 

Spil je požirek in nadaljeval: "Nič se ne sekirajte, špecanje in alkohol, to dvoje gre skupaj."

 

 

Mislim, da je bila poanta njegovega razmišljanja osvobajajoča: zaradi špecanja, pa naj bo še tako mednarodno in naj za njim stojijo še tako zveneča imena s še bolj zvenečimi nazivi in funkcijami, se res ne kaže razburjati. Vse skupaj je treba sprejeti kot nekakšen podaljšek tistega početja, ki je značilno za dogajanje v osnovni šoli in sem ga opisal na začetku. In pri tem ne smemo izgubiti upanja, da bodo špeckahle vendarle enkrat mentalno odrasle in nehale s svojim početjem. Sem preveč optimističen?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
11
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.430
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.659
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.575
04/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.196
05/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.262
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.353
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 998
08/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.183
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 678
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.166