Razkrivamo

Ali bi Boris Popovič rad po bližnjici čez park nazaj na županski položaj?

Potem, ko so njegovo zaposlitev pri Zdravku Počivalšku na ministrstvu za gospodarstvo na koncu preprečili vplivni člani SMC, predvsem pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, se nekdanji koprski župan Boris Popovič skuša vrniti v lokalno politiko skozi stranska vrata, s pomočjo referenduma.

17.12.2020 04:00
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Boris Popovič   MO Koper   Milan Mandarić   Aleš Beržan   NK Kope   Klif

Foto: Mediaspeed

Sedanja kampanja, ki jo izvaja Popovič v Kopru, nima prav dosti skupnega z njegovo zaskrbljenostjo za ohranitev starega mestnega jedra, še manj z javnimi interesi, na katere se sklicuje. Popovič je park preprosto uporabil kot izhodišče za začetke kampanje, s katero skuša zbrati okrog sebe čim več privržencev in potipati teren za naslednje županske volitve.

Boris Popovič, nekdanji in zlasti dolgoletni koprski župan, pravijo naši viri, še vedno ni povsem prebolel tega, da ga je na lokalnih volitvah leta 2018 premagal širši javnosti slabo znan Aleš Bržan. Zato ne skriva svoje nervoze po vrnitvi v javno življenje in politiko. A kontroverzni politik, ki je zaradi nekoliko nenavadnega razumevanja zakonov v preteklih letih kar nekaj časa preživel pred različnimi sodišči (kadar se mu ni uspelo temu izogniti) v javnih in zasebnih primerih, je pred porazom na volitvah na funkciji župana preživel kar 16 let. Ni sicer rekorder v številu županskih mandatov, vendar je nedvomno med tistimi župani, ki so nadpovprečno "oddelali" županske mandate. In podobno kot velja to za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, tudi Popoviču nihče ne more očitati, da za Koper ni "veliko naredil". Primerjati največje in pravzaprav edino slovensko obalno mesto pred in po županskim nastopom Borisa Popoviča je enostavno, razlike so ogromne. A za kakšno ceno, se tem sprašujejo Popovičevi nasprotniki.

 

Kakorkoli, Boris Popovič je po bridkem porazu - Aleš Bržan ga je namreč premagal za vsega nekaj sto glasov - javno redko nastopal, nazadnje se je njegovo ime ponovno zavrtelo tudi v mainstream medijih ob neuspelem poskusu zaposlitve pri Zdravku Počivalšku v vlogi svetovalca. Ideja morda niti ni bila tako napačna, sploh ker sta Počivalšek in Popovič oba izrazita praktika, ki prezirata akademsko teoretiziranje, vendar pa so bili odzivi nanjo katastrofalni. Sploh znotraj Počivalškove lastne stranke SMC, kjer je več vplivnejših posameznikov z Lilijano Kozlovič na čelu celo zagrozilo z izstopom iz stranke, če bi "Zdravc" na svojem ministrstvu zaposlil črno ovco po imenu Boris. Načrt je torej zgrmel v vodo, kar je Popoviču dalo še več streliva za komentiranje na družbenih omrežjih. Ves čas po volitvah je namreč tam zelo aktiven; na Facebooku se večinoma oglaša v živo s komentarji aktualnih dogajanj, pri katerih običajno v svojem značilnem slogu obračunava s sedanjim županom in svojimi nekdanjimi sodelavci, ki so mu takoj po volitvah hitro in oportunistično obrnili hrbet.

 

Popovičevi livestream šovi na Faceboku se vrstijo zlasti v zadnjem mesecu dni, potem ko je koprska občina razveljavila odlok o razglasitvi parka na zemljišču, ki je v lasti ameriškega poslovneža Milana Mandarića, lastnika Nogometnega kluba Olimpija. Spomnimo, Popovič je s pomočjo svojih zvestih svetnikov v mestnem svetu v začetku jeseni leta 2017 v park spremenil stavbno zemljišče, ki ga je kupil Mandarić od prejšnjih lastnikov in je za projekt stanovanjsko poslovnega bloka Toncity že pridobil gradbeno dovoljenje ter gradbena dela začel pred dobrimi desetimi leti. Zaradi zamud in zapletov v odnosih s prejšnjimi lastniki se je projekt ustavil. Na zemljišču se nič ni dogajalo vse do aprila letos, ko je dobro polovico Mandarićevega zemljišča odkupil koprski poslovnež Aco Kabanica, potem ko je iz občine prišla novica, da je stanje, ki ga je vzpostavil Popovič, nezakonito, in da ga bodo opravili.

 

V času, ko je Mandarić kupil omenjeno zemljišče, sta bila s Popovičem v dobrih odnosih, ker je srbski poslovnež denar vlagal v Nogometni klub Koper, v zameno pa mu je Popovič obljubljal široko prijateljsko "podporo" občine pri naložbah v različne nepremičninske projekte. Eden izmed teh je bil Toncity, drugi Klif, zemljišče ob vznožju Markovca. Podporo mu je Popovič dejansko zagotavljal pri pridobitvi gradbenega dovoljenja za projekt Toncity, pri katerem je po naših informacijah tedanji župan sledil predvsem lastnim interesom. Drugače ni mogoče razumeti, zakaj je kot župan podprl projekt, ki je bil z urbanističnega vidika prava katastrofa za Koper. Predvideval je gradnjo gosto posejanih stanovanjskih blokov do 27 metrov višine, kar bi pomenilo, da bi na območju Toncityja nastala prava betonska džungla, če bi dokončali projekt, za katerega je Popovič Mandariću pomagal pridobiti gradbeno dovoljenje. Za primerjavo – smernice o prihodnji prostorski ureditvi, ki jih je sedanja občinska oblast izpogajala z Mandarićem in drugimi lastniki zemljišča, predvidevajo le 19-metrsko višino blokov in 50-odstotno pozidanost, kar je precej skromnejše v primerjavi z možnostmi, ki jih je dopuščalo gradbeno dovoljenje iz Popovičevih časov.  

 

Ljubezen pod okriljem NK Koper ni dolgo trajala, Popović in Mandarić sta se hitro razšla zaradi županovega domnevnega nenehnega vmešavanja v dogajanja v klubu, kot je to večkrat javno poudaril srbski vlagatelj. Če sodimo po medijskih zapisih iz teh časov, je sledila še mala zasebna vojna, v kateri je Mandarić obtoževal Popoviča, da je tako klub kot mesto spremenil v svoj zasebni posel, ta pa je brez zadržkov uporabil svoj položaj župana in je na vsakem koraku nagajal Mandariću. Poleg spremembe stavbnega zemljišča v park je napovedoval, da bo Mandarića razlastil tudi na njegovem zemljišču Klif in tam zgradil tisti razvpiti stolp, vendar mu je načrte preprečil nepričakovani poraz na volitvah.

 

Sedanja kampanja, ki jo izvaja Popovič v Kopru, nima prav dosti skupnega z njegovo zaskrbljenostjo za ohranitev starega mestnega jedra, še manj z javnimi interesi, na katere se sklicuje. Boris Popovič je park preprosto uporabil kot izhodišče za začetke kampanje, s katero skuša zbrati okrog sebe čim več privržencev in potipati teren za naslednje županske volitve. Če bi dejansko nameraval na spornem zemljišču zgraditi park, bi se moral o tem pogovoriti in se dogovoriti z lastniki zemljišč o odkupu zemljišč, kar pomeni, da bi občina morala izplačati lastnikom vrednost zemljišča kot tudi vse njihove vložke vanj. Mandarić je po uradno dostopnih podatkih samo za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v preteklih letih koprski občini plačal slab milijon evrov. Poleg tega je bil za to zemljišče plačan tudi del komunalnega prispevka v višini nekaj čez tri milijone evrov, kar pomeni, da bi občina Koper Mandariću morala skupaj z vrednostjo zemljišča izplačati več kot deset milijonov evrov (!). A nič od tega se ni zgodilo v času Popovičevega zadnjega mandata. Čeprav sedaj trdi drugače, je odločitev o parku izsilil enostransko in v nasprotju z voljo lastnikov, o čemer pričajo številni dopisi, ki so jih v imenu podjetja Milana Mandarića občini pošiljali njegovi pravni zastopniki, še preden je bil sprejet odlok o OPN Park, in v katerih so opozarjali Mestno občino Koper, da je predlog nezakonit, da se lastnik z njim ne strinja. Popovič se s tem ni preveč obremenjeval. Zato je Mandarićevo podjetje konec leta 2108 na Ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti odloka, ki je še vedno v obravnavi. Pri tem je treba vedeti, da je ustavno sodišče v preteklosti (tudi letos je bil takšen primer na Bledu) v vseh podobnih primerih presodilo v korist oškodovanca in razveljavilo sporne odloke o prostorski ureditvi.

 

Če bi se razplet te zgodbe zgodil na ustavnem sodišču in bi po vsej verjetnosti sledila enaka razsodba tudi v tem primeru, bi imel Mandarić dobro izhodišče za odškodninsko tožbo zoper občino Koper, od katere bi lahko zahteval ne samo poplačilo vrednosti zemljišča in drugih vložkov, temveč tudi nadomestilo za povzročeno poslovno škodo, saj bilo je zaradi odloka o parku (poleg razvrednotenja zemljišča) dejansko več let onemogočeno kakršno koli razpolaganje z njim. Po naših ocenah bi Mandarić utemeljeno zahteval med 15 in 20 milijonov evrov, z veliko verjetnostjo, da bi to tudi dosegel. Temu je treba dodati še odškodninske tožbe NLB oziroma družbe Pro-rem. Če se bo zadeva razpletla na ta način, bi lahko Koprčani dobili zagotovo najdražji park na svetu. Popovič sedaj govori o tem, da bi občina lahko po vnovični razglasitvi parka odkupila zemljišče od lastnikov, vendar je imel za to več kot dovolj časa, ko je bil sam župan in še pred sprejetjem spornega odloka.

 

A ker je župan Aleš Bržan v imenu MO Koper sklenil dogovor z lastniki zemljišč o razveljavitvi odloka, ki ga je izglasoval tudi mestni svet - pod pogojem, da se odpovejo odškodninskim zahtevkom in da pristanejo na prihodnje prostorske ureditve, ki so bistveno skromnejše od tistih, ki so bile omogočene v gradbenem dovoljenju za Toncity - se je občina z odlokom izognila nevarnosti plačila visokih odškodnin lastnikom. Vseeno pa ta nevarnost ostane, če bi Borisu Popoviču slučajno uspelo z referendumom razveljaviti zadnji občinski odlok, za kar so možnosti sicer minimalne, ker bi njegov predlog moralo podpreti več kot 8000 volivcev. Tudi če bi se to zgodilo, bi se bivši župan zvito izognil kakršni koli odgovornosti za velikanski strošek iz naslova javnih sredstev, kajti referenduma formalno res ni organiziral on, temveč civilna pobuda, na njem pa ni odločal on, pač pa volja ljudstva ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
18
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
29
30.06.2022 21:00
Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to ... Več.
Piše: Uredništvo
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
5
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.268
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.676
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.581
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.547
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.412
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 870
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.081
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 909
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 620
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.145