Razkrivamo

Ali bi Boris Popovič rad po bližnjici čez park nazaj na županski položaj?

Potem, ko so njegovo zaposlitev pri Zdravku Počivalšku na ministrstvu za gospodarstvo na koncu preprečili vplivni člani SMC, predvsem pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, se nekdanji koprski župan Boris Popovič skuša vrniti v lokalno politiko skozi stranska vrata, s pomočjo referenduma.

17.12.2020 04:00
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Boris Popovič   MO Koper   Milan Mandarić   Aleš Beržan   NK Kope   Klif

Foto: Mediaspeed

Sedanja kampanja, ki jo izvaja Popovič v Kopru, nima prav dosti skupnega z njegovo zaskrbljenostjo za ohranitev starega mestnega jedra, še manj z javnimi interesi, na katere se sklicuje. Popovič je park preprosto uporabil kot izhodišče za začetke kampanje, s katero skuša zbrati okrog sebe čim več privržencev in potipati teren za naslednje županske volitve.

Boris Popovič, nekdanji in zlasti dolgoletni koprski župan, pravijo naši viri, še vedno ni povsem prebolel tega, da ga je na lokalnih volitvah leta 2018 premagal širši javnosti slabo znan Aleš Bržan. Zato ne skriva svoje nervoze po vrnitvi v javno življenje in politiko. A kontroverzni politik, ki je zaradi nekoliko nenavadnega razumevanja zakonov v preteklih letih kar nekaj časa preživel pred različnimi sodišči (kadar se mu ni uspelo temu izogniti) v javnih in zasebnih primerih, je pred porazom na volitvah na funkciji župana preživel kar 16 let. Ni sicer rekorder v številu županskih mandatov, vendar je nedvomno med tistimi župani, ki so nadpovprečno "oddelali" županske mandate. In podobno kot velja to za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, tudi Popoviču nihče ne more očitati, da za Koper ni "veliko naredil". Primerjati največje in pravzaprav edino slovensko obalno mesto pred in po županskim nastopom Borisa Popoviča je enostavno, razlike so ogromne. A za kakšno ceno, se tem sprašujejo Popovičevi nasprotniki.

 

Kakorkoli, Boris Popovič je po bridkem porazu - Aleš Bržan ga je namreč premagal za vsega nekaj sto glasov - javno redko nastopal, nazadnje se je njegovo ime ponovno zavrtelo tudi v mainstream medijih ob neuspelem poskusu zaposlitve pri Zdravku Počivalšku v vlogi svetovalca. Ideja morda niti ni bila tako napačna, sploh ker sta Počivalšek in Popovič oba izrazita praktika, ki prezirata akademsko teoretiziranje, vendar pa so bili odzivi nanjo katastrofalni. Sploh znotraj Počivalškove lastne stranke SMC, kjer je več vplivnejših posameznikov z Lilijano Kozlovič na čelu celo zagrozilo z izstopom iz stranke, če bi "Zdravc" na svojem ministrstvu zaposlil črno ovco po imenu Boris. Načrt je torej zgrmel v vodo, kar je Popoviču dalo še več streliva za komentiranje na družbenih omrežjih. Ves čas po volitvah je namreč tam zelo aktiven; na Facebooku se večinoma oglaša v živo s komentarji aktualnih dogajanj, pri katerih običajno v svojem značilnem slogu obračunava s sedanjim županom in svojimi nekdanjimi sodelavci, ki so mu takoj po volitvah hitro in oportunistično obrnili hrbet.

 

Popovičevi livestream šovi na Faceboku se vrstijo zlasti v zadnjem mesecu dni, potem ko je koprska občina razveljavila odlok o razglasitvi parka na zemljišču, ki je v lasti ameriškega poslovneža Milana Mandarića, lastnika Nogometnega kluba Olimpija. Spomnimo, Popovič je s pomočjo svojih zvestih svetnikov v mestnem svetu v začetku jeseni leta 2017 v park spremenil stavbno zemljišče, ki ga je kupil Mandarić od prejšnjih lastnikov in je za projekt stanovanjsko poslovnega bloka Toncity že pridobil gradbeno dovoljenje ter gradbena dela začel pred dobrimi desetimi leti. Zaradi zamud in zapletov v odnosih s prejšnjimi lastniki se je projekt ustavil. Na zemljišču se nič ni dogajalo vse do aprila letos, ko je dobro polovico Mandarićevega zemljišča odkupil koprski poslovnež Aco Kabanica, potem ko je iz občine prišla novica, da je stanje, ki ga je vzpostavil Popovič, nezakonito, in da ga bodo opravili.

 

V času, ko je Mandarić kupil omenjeno zemljišče, sta bila s Popovičem v dobrih odnosih, ker je srbski poslovnež denar vlagal v Nogometni klub Koper, v zameno pa mu je Popovič obljubljal široko prijateljsko "podporo" občine pri naložbah v različne nepremičninske projekte. Eden izmed teh je bil Toncity, drugi Klif, zemljišče ob vznožju Markovca. Podporo mu je Popovič dejansko zagotavljal pri pridobitvi gradbenega dovoljenja za projekt Toncity, pri katerem je po naših informacijah tedanji župan sledil predvsem lastnim interesom. Drugače ni mogoče razumeti, zakaj je kot župan podprl projekt, ki je bil z urbanističnega vidika prava katastrofa za Koper. Predvideval je gradnjo gosto posejanih stanovanjskih blokov do 27 metrov višine, kar bi pomenilo, da bi na območju Toncityja nastala prava betonska džungla, če bi dokončali projekt, za katerega je Popovič Mandariću pomagal pridobiti gradbeno dovoljenje. Za primerjavo – smernice o prihodnji prostorski ureditvi, ki jih je sedanja občinska oblast izpogajala z Mandarićem in drugimi lastniki zemljišča, predvidevajo le 19-metrsko višino blokov in 50-odstotno pozidanost, kar je precej skromnejše v primerjavi z možnostmi, ki jih je dopuščalo gradbeno dovoljenje iz Popovičevih časov.  

 

Ljubezen pod okriljem NK Koper ni dolgo trajala, Popović in Mandarić sta se hitro razšla zaradi županovega domnevnega nenehnega vmešavanja v dogajanja v klubu, kot je to večkrat javno poudaril srbski vlagatelj. Če sodimo po medijskih zapisih iz teh časov, je sledila še mala zasebna vojna, v kateri je Mandarić obtoževal Popoviča, da je tako klub kot mesto spremenil v svoj zasebni posel, ta pa je brez zadržkov uporabil svoj položaj župana in je na vsakem koraku nagajal Mandariću. Poleg spremembe stavbnega zemljišča v park je napovedoval, da bo Mandarića razlastil tudi na njegovem zemljišču Klif in tam zgradil tisti razvpiti stolp, vendar mu je načrte preprečil nepričakovani poraz na volitvah.

 

Sedanja kampanja, ki jo izvaja Popovič v Kopru, nima prav dosti skupnega z njegovo zaskrbljenostjo za ohranitev starega mestnega jedra, še manj z javnimi interesi, na katere se sklicuje. Boris Popovič je park preprosto uporabil kot izhodišče za začetke kampanje, s katero skuša zbrati okrog sebe čim več privržencev in potipati teren za naslednje županske volitve. Če bi dejansko nameraval na spornem zemljišču zgraditi park, bi se moral o tem pogovoriti in se dogovoriti z lastniki zemljišč o odkupu zemljišč, kar pomeni, da bi občina morala izplačati lastnikom vrednost zemljišča kot tudi vse njihove vložke vanj. Mandarić je po uradno dostopnih podatkih samo za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v preteklih letih koprski občini plačal slab milijon evrov. Poleg tega je bil za to zemljišče plačan tudi del komunalnega prispevka v višini nekaj čez tri milijone evrov, kar pomeni, da bi občina Koper Mandariću morala skupaj z vrednostjo zemljišča izplačati več kot deset milijonov evrov (!). A nič od tega se ni zgodilo v času Popovičevega zadnjega mandata. Čeprav sedaj trdi drugače, je odločitev o parku izsilil enostransko in v nasprotju z voljo lastnikov, o čemer pričajo številni dopisi, ki so jih v imenu podjetja Milana Mandarića občini pošiljali njegovi pravni zastopniki, še preden je bil sprejet odlok o OPN Park, in v katerih so opozarjali Mestno občino Koper, da je predlog nezakonit, da se lastnik z njim ne strinja. Popovič se s tem ni preveč obremenjeval. Zato je Mandarićevo podjetje konec leta 2108 na Ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti odloka, ki je še vedno v obravnavi. Pri tem je treba vedeti, da je ustavno sodišče v preteklosti (tudi letos je bil takšen primer na Bledu) v vseh podobnih primerih presodilo v korist oškodovanca in razveljavilo sporne odloke o prostorski ureditvi.

 

Če bi se razplet te zgodbe zgodil na ustavnem sodišču in bi po vsej verjetnosti sledila enaka razsodba tudi v tem primeru, bi imel Mandarić dobro izhodišče za odškodninsko tožbo zoper občino Koper, od katere bi lahko zahteval ne samo poplačilo vrednosti zemljišča in drugih vložkov, temveč tudi nadomestilo za povzročeno poslovno škodo, saj bilo je zaradi odloka o parku (poleg razvrednotenja zemljišča) dejansko več let onemogočeno kakršno koli razpolaganje z njim. Po naših ocenah bi Mandarić utemeljeno zahteval med 15 in 20 milijonov evrov, z veliko verjetnostjo, da bi to tudi dosegel. Temu je treba dodati še odškodninske tožbe NLB oziroma družbe Pro-rem. Če se bo zadeva razpletla na ta način, bi lahko Koprčani dobili zagotovo najdražji park na svetu. Popovič sedaj govori o tem, da bi občina lahko po vnovični razglasitvi parka odkupila zemljišče od lastnikov, vendar je imel za to več kot dovolj časa, ko je bil sam župan in še pred sprejetjem spornega odloka.

 

A ker je župan Aleš Bržan v imenu MO Koper sklenil dogovor z lastniki zemljišč o razveljavitvi odloka, ki ga je izglasoval tudi mestni svet - pod pogojem, da se odpovejo odškodninskim zahtevkom in da pristanejo na prihodnje prostorske ureditve, ki so bistveno skromnejše od tistih, ki so bile omogočene v gradbenem dovoljenju za Toncity - se je občina z odlokom izognila nevarnosti plačila visokih odškodnin lastnikom. Vseeno pa ta nevarnost ostane, če bi Borisu Popoviču slučajno uspelo z referendumom razveljaviti zadnji občinski odlok, za kar so možnosti sicer minimalne, ker bi njegov predlog moralo podpreti več kot 8000 volivcev. Tudi če bi se to zgodilo, bi se bivši župan zvito izognil kakršni koli odgovornosti za velikanski strošek iz naslova javnih sredstev, kajti referenduma formalno res ni organiziral on, temveč civilna pobuda, na njem pa ni odločal on, pač pa volja ljudstva ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
19
19.01.2021 06:45
Ameriške volitve niso dogodek, ki bi zadeval samo Američane. Volilni izid bo imel dolgoročne posledice na ves svet. Trumpov ... Več.
Piše: Janez Vuk
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
25
18.01.2021 06:08
Ameriškemu politično-medijskemu establišmentu je po več kot štirih letih zasmehovanja, poniževanja, insinuacij in odkritih laži ... Več.
Piše: Janez Vuk
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
10
15.01.2021 04:00
Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, se je z javnim pozivom obrnil na Računsko sodišče, na njegovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
17
12.01.2021 05:05
Američani so bili vedno pred Evropejci, pa naj je šlo za vojsko, ekonomijo, pop kulturo ali politiko. Zato ne gre podcenjevati ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
22
09.01.2021 05:00
Predsednik Slovenije bo moral kmalu že tretjič predlagati kandidata za člana ustavnega sodišča. Prvič je Borut Pahor predlagal ... Več.
Piše: Igor Mekina
Proračunska gibanja, 3. del: V letu 2020 najvišji skok plač v zgodovini samostojne Slovenije
5
07.01.2021 06:00
Konec leta sem na portalu+ objavil dva teksta o proračunu Republike Slovenije, v katerih sem predstavil pomembnejše spremembe v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je bila razrešitev Renate Zamida, direktorice Javne agencije za knjigo, pričakovana, pravilna in zakonita
9
28.12.2020 21:37
Po nenavadnem molku, ki je sledil nedavni razrešitvi Renate Zamide, direktorice Javne agencije za knjigo (JAK), okoli katere je ... Več.
Piše: Uredništvo
Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Priznam, da včasih na skrivaj poberem kruh tudi iz smetnjakov."
14
24.12.2020 20:00
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste objavljamo pet ganljivih zgodb, ki jih je zapisala epidemija novega ... Več.
Piše: Uredništvo
Po blamaži s pismi podpore Zdenki Badovinac zdaj še 175 "akademskih specialistov za Slovenijo" nad vlado zaradi domnevnega "zatiranja akademske svobode"!
18
23.12.2020 20:00
Česa takšnega še nismo doživeli: več kot 170 profesorjev in akademikov se je podpisalo pod javno pismo slovenskemu premierju, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Proračunska gibanja, 2. del: Večji izdatki države in padec BDP, a tudi višje plače prebivalstva
2
21.12.2020 20:26
Za razliko od prejšnje krize pred dobrim desetletjem, ko se je reševalo predvsem bančni sistem*, se tokrat države poslužujejo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračunska gibanja, 1. del: Slovenska radodarnost s finančno pomočjo podjetjem in posameznikom je razlog za rekordni proračunski primanjkljaj
10
17.12.2020 21:00
Za javne finance je v letošnjem, kriznem letu zagotovo značilno manj zbranih davkov, na drugi strani pa se soočamo tudi s ... Več.
Piše: Bine Kordež
75 let zavlačevanja in izigravanja sprejetih ustavnih in zakonskih obveznosti
17
16.12.2020 04:43
Brez dvoma je status obeh avtohtonih narodnih manjšin, italijanske in madžarske, pri nas že skoraj tri desetletja, odkar sta ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Polemika: Esej o opustošenju legalnosti, legitimnosti in ustavnosti volitev 2014
10
30.11.2020 23:30
Prispevek je odziv na mnenje Boruta Pahorja, predsednika republike, z dne 18. 11. 2020, v odzivu na pismo predsednika vlade ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Se nam ponavlja zadnja kriza iz leta 2009? Vse kaže, da ne, vseeno pa bo ključen ponovni dvig domače potrošnje.
0
29.11.2020 23:30
Upad gospodarske aktivnosti bo v letošnjem letu zaradi epidemije skoraj podoben upadu v prvem letu zadnje gospodarske in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
14
20.11.2020 22:50
Kaj za vraga se dogaja v največji demokraciji na svetu, da se je zgodila ena največjih blamaž v zgodovini Združenih držav? Kajti ... Več.
Piše: Igor Vlačič
30 letnica plebiscita (1990-2020): Vsega je bil kriv Jože Pučnik
9
09.11.2020 21:30
V prihodnjih tednih, vse tja do božiča, bomo na portalu objavljali prispevke na temo slovenskega plebiscita, od katerega bo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Ponovno odkrita knjižna mojstrovina: Gulliverjeva potovanja
3
06.11.2020 23:09
Živimo v časih, ko je zaradi pandemije gibanje omejeno in ko potovanja nikakor niso več samoumevna, ponekod pa so celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Demokracija v Ameriki: Nikakor ni izključeno, da bo Melania Trump še štiri leta krasila Belo hišo
6
02.11.2020 22:04
Kdo bo naslednji predsednik Združenih držav Amerike? Dokončen odgovor na to vprašanje bomo Evropejci zaradi časovnega zamika ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zakaj je ustavno sodišče doseglo novo dno
5
30.10.2020 22:00
Ustavno sodišče je doživelo novo ponižanje, po mnenju dr. Jurija Toplaka pa so varuhi ustavnosti in zakonitosti na Beethovnovi ... Več.
Piše: Uredništvo
Covid statistika: Slovenija se pospešeno "prekužuje", narašča pa število smrtnih žrtev
17
27.10.2020 21:00
Kakšna je statistika, ko gre za število uradno potrjenih okužb za novim koronavirusom kot tudi za smrtnost na milijon ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.310
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.252
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.851
04/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.341
05/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.543
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.799
07/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.286
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.636
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.253
10/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.272