Razkrivamo

Ali bi Boris Popovič rad po bližnjici čez park nazaj na županski položaj?

Potem, ko so njegovo zaposlitev pri Zdravku Počivalšku na ministrstvu za gospodarstvo na koncu preprečili vplivni člani SMC, predvsem pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, se nekdanji koprski župan Boris Popovič skuša vrniti v lokalno politiko skozi stranska vrata, s pomočjo referenduma.

17.12.2020 04:00
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Boris Popovič   MO Koper   Milan Mandarić   Aleš Beržan   NK Kope   Klif

Foto: Mediaspeed

Sedanja kampanja, ki jo izvaja Popovič v Kopru, nima prav dosti skupnega z njegovo zaskrbljenostjo za ohranitev starega mestnega jedra, še manj z javnimi interesi, na katere se sklicuje. Popovič je park preprosto uporabil kot izhodišče za začetke kampanje, s katero skuša zbrati okrog sebe čim več privržencev in potipati teren za naslednje županske volitve.

Boris Popovič, nekdanji in zlasti dolgoletni koprski župan, pravijo naši viri, še vedno ni povsem prebolel tega, da ga je na lokalnih volitvah leta 2018 premagal širši javnosti slabo znan Aleš Bržan. Zato ne skriva svoje nervoze po vrnitvi v javno življenje in politiko. A kontroverzni politik, ki je zaradi nekoliko nenavadnega razumevanja zakonov v preteklih letih kar nekaj časa preživel pred različnimi sodišči (kadar se mu ni uspelo temu izogniti) v javnih in zasebnih primerih, je pred porazom na volitvah na funkciji župana preživel kar 16 let. Ni sicer rekorder v številu županskih mandatov, vendar je nedvomno med tistimi župani, ki so nadpovprečno "oddelali" županske mandate. In podobno kot velja to za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, tudi Popoviču nihče ne more očitati, da za Koper ni "veliko naredil". Primerjati največje in pravzaprav edino slovensko obalno mesto pred in po županskim nastopom Borisa Popoviča je enostavno, razlike so ogromne. A za kakšno ceno, se tem sprašujejo Popovičevi nasprotniki.

 

Kakorkoli, Boris Popovič je po bridkem porazu - Aleš Bržan ga je namreč premagal za vsega nekaj sto glasov - javno redko nastopal, nazadnje se je njegovo ime ponovno zavrtelo tudi v mainstream medijih ob neuspelem poskusu zaposlitve pri Zdravku Počivalšku v vlogi svetovalca. Ideja morda niti ni bila tako napačna, sploh ker sta Počivalšek in Popovič oba izrazita praktika, ki prezirata akademsko teoretiziranje, vendar pa so bili odzivi nanjo katastrofalni. Sploh znotraj Počivalškove lastne stranke SMC, kjer je več vplivnejših posameznikov z Lilijano Kozlovič na čelu celo zagrozilo z izstopom iz stranke, če bi "Zdravc" na svojem ministrstvu zaposlil črno ovco po imenu Boris. Načrt je torej zgrmel v vodo, kar je Popoviču dalo še več streliva za komentiranje na družbenih omrežjih. Ves čas po volitvah je namreč tam zelo aktiven; na Facebooku se večinoma oglaša v živo s komentarji aktualnih dogajanj, pri katerih običajno v svojem značilnem slogu obračunava s sedanjim županom in svojimi nekdanjimi sodelavci, ki so mu takoj po volitvah hitro in oportunistično obrnili hrbet.

 

Popovičevi livestream šovi na Faceboku se vrstijo zlasti v zadnjem mesecu dni, potem ko je koprska občina razveljavila odlok o razglasitvi parka na zemljišču, ki je v lasti ameriškega poslovneža Milana Mandarića, lastnika Nogometnega kluba Olimpija. Spomnimo, Popovič je s pomočjo svojih zvestih svetnikov v mestnem svetu v začetku jeseni leta 2017 v park spremenil stavbno zemljišče, ki ga je kupil Mandarić od prejšnjih lastnikov in je za projekt stanovanjsko poslovnega bloka Toncity že pridobil gradbeno dovoljenje ter gradbena dela začel pred dobrimi desetimi leti. Zaradi zamud in zapletov v odnosih s prejšnjimi lastniki se je projekt ustavil. Na zemljišču se nič ni dogajalo vse do aprila letos, ko je dobro polovico Mandarićevega zemljišča odkupil koprski poslovnež Aco Kabanica, potem ko je iz občine prišla novica, da je stanje, ki ga je vzpostavil Popovič, nezakonito, in da ga bodo opravili.

 

V času, ko je Mandarić kupil omenjeno zemljišče, sta bila s Popovičem v dobrih odnosih, ker je srbski poslovnež denar vlagal v Nogometni klub Koper, v zameno pa mu je Popovič obljubljal široko prijateljsko "podporo" občine pri naložbah v različne nepremičninske projekte. Eden izmed teh je bil Toncity, drugi Klif, zemljišče ob vznožju Markovca. Podporo mu je Popovič dejansko zagotavljal pri pridobitvi gradbenega dovoljenja za projekt Toncity, pri katerem je po naših informacijah tedanji župan sledil predvsem lastnim interesom. Drugače ni mogoče razumeti, zakaj je kot župan podprl projekt, ki je bil z urbanističnega vidika prava katastrofa za Koper. Predvideval je gradnjo gosto posejanih stanovanjskih blokov do 27 metrov višine, kar bi pomenilo, da bi na območju Toncityja nastala prava betonska džungla, če bi dokončali projekt, za katerega je Popovič Mandariću pomagal pridobiti gradbeno dovoljenje. Za primerjavo – smernice o prihodnji prostorski ureditvi, ki jih je sedanja občinska oblast izpogajala z Mandarićem in drugimi lastniki zemljišča, predvidevajo le 19-metrsko višino blokov in 50-odstotno pozidanost, kar je precej skromnejše v primerjavi z možnostmi, ki jih je dopuščalo gradbeno dovoljenje iz Popovičevih časov.  

 

Ljubezen pod okriljem NK Koper ni dolgo trajala, Popović in Mandarić sta se hitro razšla zaradi županovega domnevnega nenehnega vmešavanja v dogajanja v klubu, kot je to večkrat javno poudaril srbski vlagatelj. Če sodimo po medijskih zapisih iz teh časov, je sledila še mala zasebna vojna, v kateri je Mandarić obtoževal Popoviča, da je tako klub kot mesto spremenil v svoj zasebni posel, ta pa je brez zadržkov uporabil svoj položaj župana in je na vsakem koraku nagajal Mandariću. Poleg spremembe stavbnega zemljišča v park je napovedoval, da bo Mandarića razlastil tudi na njegovem zemljišču Klif in tam zgradil tisti razvpiti stolp, vendar mu je načrte preprečil nepričakovani poraz na volitvah.

 

Sedanja kampanja, ki jo izvaja Popovič v Kopru, nima prav dosti skupnega z njegovo zaskrbljenostjo za ohranitev starega mestnega jedra, še manj z javnimi interesi, na katere se sklicuje. Boris Popovič je park preprosto uporabil kot izhodišče za začetke kampanje, s katero skuša zbrati okrog sebe čim več privržencev in potipati teren za naslednje županske volitve. Če bi dejansko nameraval na spornem zemljišču zgraditi park, bi se moral o tem pogovoriti in se dogovoriti z lastniki zemljišč o odkupu zemljišč, kar pomeni, da bi občina morala izplačati lastnikom vrednost zemljišča kot tudi vse njihove vložke vanj. Mandarić je po uradno dostopnih podatkih samo za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v preteklih letih koprski občini plačal slab milijon evrov. Poleg tega je bil za to zemljišče plačan tudi del komunalnega prispevka v višini nekaj čez tri milijone evrov, kar pomeni, da bi občina Koper Mandariću morala skupaj z vrednostjo zemljišča izplačati več kot deset milijonov evrov (!). A nič od tega se ni zgodilo v času Popovičevega zadnjega mandata. Čeprav sedaj trdi drugače, je odločitev o parku izsilil enostransko in v nasprotju z voljo lastnikov, o čemer pričajo številni dopisi, ki so jih v imenu podjetja Milana Mandarića občini pošiljali njegovi pravni zastopniki, še preden je bil sprejet odlok o OPN Park, in v katerih so opozarjali Mestno občino Koper, da je predlog nezakonit, da se lastnik z njim ne strinja. Popovič se s tem ni preveč obremenjeval. Zato je Mandarićevo podjetje konec leta 2108 na Ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti odloka, ki je še vedno v obravnavi. Pri tem je treba vedeti, da je ustavno sodišče v preteklosti (tudi letos je bil takšen primer na Bledu) v vseh podobnih primerih presodilo v korist oškodovanca in razveljavilo sporne odloke o prostorski ureditvi.

 

Če bi se razplet te zgodbe zgodil na ustavnem sodišču in bi po vsej verjetnosti sledila enaka razsodba tudi v tem primeru, bi imel Mandarić dobro izhodišče za odškodninsko tožbo zoper občino Koper, od katere bi lahko zahteval ne samo poplačilo vrednosti zemljišča in drugih vložkov, temveč tudi nadomestilo za povzročeno poslovno škodo, saj bilo je zaradi odloka o parku (poleg razvrednotenja zemljišča) dejansko več let onemogočeno kakršno koli razpolaganje z njim. Po naših ocenah bi Mandarić utemeljeno zahteval med 15 in 20 milijonov evrov, z veliko verjetnostjo, da bi to tudi dosegel. Temu je treba dodati še odškodninske tožbe NLB oziroma družbe Pro-rem. Če se bo zadeva razpletla na ta način, bi lahko Koprčani dobili zagotovo najdražji park na svetu. Popovič sedaj govori o tem, da bi občina lahko po vnovični razglasitvi parka odkupila zemljišče od lastnikov, vendar je imel za to več kot dovolj časa, ko je bil sam župan in še pred sprejetjem spornega odloka.

 

A ker je župan Aleš Bržan v imenu MO Koper sklenil dogovor z lastniki zemljišč o razveljavitvi odloka, ki ga je izglasoval tudi mestni svet - pod pogojem, da se odpovejo odškodninskim zahtevkom in da pristanejo na prihodnje prostorske ureditve, ki so bistveno skromnejše od tistih, ki so bile omogočene v gradbenem dovoljenju za Toncity - se je občina z odlokom izognila nevarnosti plačila visokih odškodnin lastnikom. Vseeno pa ta nevarnost ostane, če bi Borisu Popoviču slučajno uspelo z referendumom razveljaviti zadnji občinski odlok, za kar so možnosti sicer minimalne, ker bi njegov predlog moralo podpreti več kot 8000 volivcev. Tudi če bi se to zgodilo, bi se bivši župan zvito izognil kakršni koli odgovornosti za velikanski strošek iz naslova javnih sredstev, kajti referenduma formalno res ni organiziral on, temveč civilna pobuda, na njem pa ni odločal on, pač pa volja ljudstva ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: V Splošni bolnišnici Celje so bolnikom vstavili ustrezne zaklopke s CE certifikatom, ki so v uporabi v EU!
0
12.07.2021 19:00
V torek, 6. julija 2021 je bil na spletni strani Portalplus objavljen članek z naslovom V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma ... Več.
Piše: Uredništvo
Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.
9
07.07.2021 20:00
Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma vstavili problematične srčne zaklopke, ki v EU sploh še niso uradno odobrene!
5
06.07.2021 01:20
Še vedno odmeva dogodek v celjski Splošni bolnišnici, kjer so dvema pacientoma vstavili srčne zaklopke indijskega proizvajalca, ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
13
10.06.2021 23:59
Ko se človek znajde v stanju izgorelosti, je na prvi pogled videti, da se mu je zgodilo nekaj krutega; klientom se zdi situacija ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
5
05.06.2021 05:00
22. junija bo minilo natanko 80 let od operacije Barbarossa, največje vojaške operacije, ki so jo izvedli kdajkoli v moderni ... Več.
Piše: Shane Quinn
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 2.771
02/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.531
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 2.318
04/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.919
05/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.703
06/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.222
07/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.214
08/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 705
09/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 691
10/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 721