Komentar

Ko postaviš preteklost pred vrata, se ti ta zagotovo vrne skozi okno

Obstajata dva posplošena pristopa arhitekturnega zapeljevanja, ki rezultirata v objektnost. Arhitektura kot ideološko-kapitalsko zapeljevanje z močjo, s silo države. In arhitektura kot umetnost, ki človeka zapeljuje z estetiko. Prva pušča za seboj utrdbe, druga pa funkcionalne estetske forme. Menim, da ne obstaja vsa resnica o našem bivanju v posamični umetnini, pa naj bo ta še tako genialna, temveč je prisotna znotraj stilnega čudeža. Z besedo "čudež" ravnam nasploh zelo previdno, a pri oblikovanju stila nastopi dobesedno čudenje.

20.12.2020 03:54
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   arhitektura   Jo Klek   Josip Seissel   nadrealizem   Zenit   konstruktivizem   Edvard Ravnikar   SHS   Pafama   Dunaj   Zagreb

Arhitektura je ves moj spomin na mesta sveta, ki sem jih doživel.

Arhitektura je ves moj spomin na mesta sveta, ki sem jih doživel. Na tlorise meropol, na njihovo vzorčenje nižjega in višjega reda in na njihove kardinalne nevrone. Širjenje vzorcev od središča mesta na vse strani proti obrobju ali geometrično vzporedno širjenje od vzhoda proti zahodu in od juga proti severu. Arhitektura je zame numerično zaporedje starih in umeščanje novih struktur. Arhitektura je zame doživljanje arhitekturnih knjig in arhitekturnih razstav.

 

Res je, neprestano bi morali ohranjati zavest o gradnji naše realnosti. Nanjo bi nas morala kritičino vsak dan opozarjati arhitekturna stroka. Umrli bi od smeha, če bi vam opisal moje pradavno srečanje z arhitektom Edvardom Ravnikarjem. Svojo umetniško-arhitekturno strategijo imenujem Lazarjev arhitekturni algoritem. Čeprav je moj današnji komentar v celoti posvečen zgodnjemu opusu arhitekta Jo Kleka, si želim, da bi nad besedilom lebdel Lazarjev arhitekturni algoritem. Zakaj? Za vsak slučaj. Predvsem zato, ker imam natančno izdelano zavest o zgodovinskem revizionizmu, tako pozitivnemu kot ideološko izprijenemu.

 

Pred vami imam namen komentirati preteklost. Moder arhitekt je pred davnimi leti izjavil: ko postaviš preteklost pred vrata, se ti ta zagotovo vrne skozi okno. Obstajata dva posplošena pristopa arhitekturnega zapeljevanja, ki rezultirata v objektnost. Arhitektura kot ideološko-kapitalsko zapeljevanje z močjo, s silo države. In arhitektura kot umetnost, ki človeka zapeljuje z estetiko. Prva pušča za seboj utrdbe, druga pa funkcionalne estetske forme. Menim, da ne obstaja vsa resnica o našem bivanju v posamični umetnini, pa naj bo ta še tako genialna, temveč je prisotna znotraj stilnega čudeža. Z besedo čudež ravnam nasploh zelo previdno, a pri oblikovanju stila nastopi dobesedno čudenje.

 

 

Pafama I.

 

Pred nekaj dnevi mi je zasvetila v elektronski pošti vizualizacija umetnika Jo Kleka z naslovom Pafama (nem. papieren-farben-material), polna pozabljenih razsežnosti. Nastala je leta 1922. Pozor! To je prva abstraktna umetnina, ki je nastala v našem okolju, oblikovana v naši nekdanji domovini SHS. Menim, da je že zaradi tega smiselno, da jo osvetlim in ozavestim. V trenutku njenega nastanka je imel njen avtor komaj osemnajst let. Z vizualnim delom Jo Kleka (psevdonim je povzel po vrhu na Velebitu) sem se prvič srečal v avantgardistični reviji Zenit. Njegove prve abstraktne vizualizacije majhnega formata so z desetletji popolnoma spremenile našo umetnost. Originale si lahko v prijaznejših časih ogledate v zagrebškem Muzeju suvremene umjetnosti. Jo Klek je začel svojo umetniško življenje kot avantgardist – scenograf, kostumograf. Po končnanem študiju arhitekture pa kot modernistični arhitekt.

 

 

Jo Klek alias Josip Seissel: Pafama

 

 

Modernisti so atraktirali svoje oblike prek ikoničnih arhitektur. Za razliko od kasnejših postmodernistov niso nikoli razmišljali o kontekstu, kaj šele regionalizmu. Večina modernističnih arhitekturnih naporov je bila usmerjenih v kategorične prelome. Avantgardistične prostorske oblike pa so bile le podaljški telesa. To se izvrstno vidi v skici Jo Kleka za kostumografijo predstave umetniške skupine Travellerji z naslovom Oni prihajajo. Klekove prve umetniške ideje so dobile gradbeno lokacijo na straneh umetniške revije Zenit, ki jo je kot srednješolec občudoval, a se je zelo kmalu z urednikom revije Ljubomirjem Micićem razšel. Objava njegovih vizualizacij v reviji Zenit je močno vplivala tudi na takratno mlado Ljubljano. Ta si je v tistem času avtentično želela intenzivnih povezav z Zagrebom in Beogradom.

 

Prva konceptualizacija Jo Klekove arhitekture je bila usmerjena v nikogaršnje telo. To so sekularni volumni, namenjeni duhovni vertikalizaciji. To je najbolj vidno v konceptualizaciji arhitekture Zeniteum I. in Zeniteum II.

 

Koncept je orodje za oblikovanje umetnin. To je pomenilo na Balkanu po prvi svetovni vojni "preskočiti" ruralizacijo. Imperialni Dunaj je pred očmi naših pradedov dobesedno izpuhtel. Sedeminsedemdeset let je minilo, da so na Dunaju ponovno začeli graditi svojo suverenost z gradnjo prve stolpnice. Ne pozabite, da jo je načrtoval pol Slovenec, pol Srb, arhitekt Boris Podrecca, tržaški učenec konstruktivista Avgusta Černigoja.

 

Avantgardistična zavest je leta 1922 projecirala geometrična arhitekturna stanja. S pomočjo geometrije je mobilizira poglede bralcev revije Zenit. Avantgardisti so projektno, za razliko od modernistov, oblikovali manjše arhitekturne strukture – npr. kioske. Forma kioskov, ki izhaja iz 13. stoletja in je odprta v vse smeri, bazično povezuje različna tkiva mesta. Na kioskih se zelo dobro vidi družbena razsežnost arhitekture.

 

 

Pafama II.

 

Povzemam opis konstrukcije kolaža Pafama, velikega 17 x 17 cm, položenega na modro (Zuckerblau) podlago velikosti 22,6 x 31cm po umetnostni zgodovinarki Veri Pintarič Horvat:

 

Umetnik je vzpostavil sliko z načelom konstruiranja. Na črno ozadje kvadrata je v samo središče slike postavil rdeči trikotnik, položen čez beli valj, ki je položen diagonalno. Nasprotno od postavljene bele usmerjenosti slike. To dela majhno geometrično konstrukcijo uravnoteženo. Vsi drugi deli, pravokotnik in kvadrat, kakor tudi del nepravilnega kroga, ki se nadaljuje v rumeno površino, so povezani z belo usmeritvijo. Rumen krog je osnova v črno praznem prostoru. Smer in protismer sta logično konstruirani v sliki: rdeči trikotnik prevladujeta v sliki. Prvokotnik ima tudi svoj trikotnik. Največji prvokotnik je v spodnjem delu razdeljen v trikotnik srebrne barve. V zgornjem delu, kjer se dotika kvadrata, ga deli postrani. S tem nastane prirezan oster trikotnik. Nad njim pa komaj viden trikotnik. Gledamo trikotništvo pravokotne površine, ki se pogosto pojavljajo v analitičnem kubizmu. 

 

Jo Klek se je v svojem drugem arhitekturnem obdobju vrni k svojemu imenu. Od pseudonima Jo Klek k imenu Josip Seissel. V drugem obdobju se je popolnoma posvetil analitični modernistični arhitekturi in urbanizmu. Njegovo drugo umetniško obdobje ni predmet mojega današnjega reflektiranja. Nekateri umetnostni zgodovinarji iz šestdesetih let so nam poročali, da ga je bilo celo sram svojega mladostniškega dela v kontekstu revije Zenit, predvsem pa cirilice. A ravno to njegovo rano umetniško obdobje je postalo skozi čas izjemno pomembno. Velikokrat se zgodi, da se umetnik ne zaveda pomena svojega določenega dela. V njegovem mladostniškem delu se je prepoznala cela vrsta umetnikov nove generacije, ki je izhajala iz abstraktnih temeljev avantgarde. Sam sem se kot mladenič totalno istovetil z njegovim rdečim trikotnikom.

 

 

Pafama III.

 

Včasih je dovolj, da se vzpostavi le ena sama vizualizacija, ki v trenutku reorganizira način oblikovanja sveta. Točno takšna umetnina je Pafama. To ni le vizualizacija nove umetnosti, temveč konstrukcija novega etosa. Konstrukcija, ki omogoča popolnoma novo nadaljevanje. Josip Sissel je v obeh svojih umetniških obdobjih operiral z odločnostjo in gotovostjo. To znanje je kasneje prenašal na nove generacije študentov arhitekture. Arhitekturo se da interpretirati z družbenim kontekstom, ker postane vmesnik med umetnostjo (estetiko-etiko-filozofijo) in stvarnostjo (religijo-kulturo-ideologijo). Avantgardni prelom z zgodovino arhitekture je postal dobesedno viden. Ta je postala zgodovina umetniške stilne formacije. 

 

Ko je Jo Klek / Josip Siessel oblikoval svoj kiosk, je to razlagal z vizualnimi senzacijami. Prostor za oglase je postal arhitekturni element-ekran. Oblikoval je dvodimenzionalne vizualizacije, ki jih je v drugem razvojnem obdobju brez velikih težav spremnil v normativno arhitekturno objektnost, s katero lahko v Novem Zagrebu še danes živijo. Podobno, a drugače kot je naša generacija živela s kioskom oblikovalca Saše Mächtiga. Njegov kiosk je bil naš vmesnik.

 

 

 

 

Naj vas za konec opozorim na Seisslov mladostniški plakat z naslovom Pomagajte študentom, ki je bil obešen v studiu arhitektov Thea in Nelly van Doesburg. Ovekovečen je na njuni skupni portretni fotografiji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
15
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
13
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 3.485
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.834
03/
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
Frederick William Engdahl
Ogledov: 1.520
04/
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.101
05/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.301
06/
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
Keith Miles
Ogledov: 775
07/
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
Mateusz Morawiecki
Ogledov: 873
08/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.962
09/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 660
10/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.722