Komentar

In memoriam Edvard Gobec (1926-2020)

V čast mi je bilo, da sem osebno poznal Edija Gobca, se z njim srečeval in si dopisoval. Delila sva kar nekaj pogledov na svet okoli nas. Žal mi je, da je bil v zadnjih tednih svojega življenja, v času pandemije novega koronavirusa, ki je bil tudi zanj usoden, priča neodgovornemu ravnanju v Sloveniji, ki jo je vedno nosil v srcu. Ko ugled, dobrobit slovenske države in naroda ter življenja predvsem njenih starejših državljanov niso pomembni v boju za oblast.

20.12.2020 20:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Edi Gobec   ZDA   Slovenija   Kent State University   Ohio   Cleveland

Pravijo, da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska. Soproga Milena, profesorica jezikov, ni bila le njegova življenjska sopotnica, ampak tudi nepogrešljiva pomočnica in svetovalka.

V soboto, 12. decembra 2020, je na svojem domu v Clevelandu v Združenih državah, obkrožen s svojimi najdražjimi, umrl profesor dr. Edvard Gobec. Od nas se je poslovil razumnik in slovenski domoljub. Pred leti sem zapisal, da slovenski domoljubi ne živijo le doma v Sloveniji, ampak tudi v tujini, mogoče tam celo večji. Eden od njih je bil nedvomno dr. Gobec. Življenje mu ni prizanašalo, vendar ga je do visoke starosti gnala neverjetna ustvarjalna energija in ljubezen do domovine, do slovenstva. 

 

Rodil se je 25. julija 1926 v Celju. Kot dijaka v Mariboru so ga nacisti leta 1943 najprej odpeljali na prisilno delo v Nemčijo in leto za tem mobilizirali v nemško vojsko. V južni Franciji je prebegnil k francoskemu odporniškemu gibanju in se kasneje pridružil britanski vojski. Po koncu druge svetovne vojne je dokončal gimnazijo v Italiji in leta 1950 emigriral v ZDA. Doma je namreč zavladala komunistična diktatura, on pa se je že mlad zapisal demokraciji in tudi ideji o samostojni Sloveniji. Začetki v ZDA so bili težki. Vendar se je z neverjetno energijo in voljo od fizičnega delavca s študijem (filozofije, sociologije in antropologije) ob delu prebil do doktorata na državni univerzi v Columbusu v zvezni državi Ohio (Columbus State University) in mesta zaslužnega univerzitetnega profesorja (pofessor emeritus) na univerzi Kent (Kent State University). Bil je tudi član Academy of Sciencis v New Yorku (Newyorške akademije znanosti in umetnosti) in od leta 1970 zapisan na seznam znamenitih Američanov.

 

Vendar je gospod Gobec tudi v svoji drugi domovini ostal zvest slovenstvu. Bil je eden od ustanoviteljev in ravnatelj Slovenian-American Research Center (Slovenskega ameriškega raziskovalnega centra). Bil je tudi član Slovenian Theological Academy (Slovenske teološke akademije) v Rimu. Med drugim je desetletja skrbno zbiral gradivo o dosežkih Slovencev v ZDA (in tudi drugod) in o tem objavil množico znanstvenih člankov in dvajset knjig  v angleškem in slovenskem jeziku. Med njimi sta tudi knjigi Ponosen, da sem Slovenec in Slovenian American Inventors and Innovators (Slovensko-ameriški izumitelji in inovatorji). Slednjo sem podaril senatorki Amy Klobuchar, trenutno najvišje rangiranemu ameriškemu politiku slovenskih korenin. Slovenski pečat novemu svetu je tako ostal zapisan za večno.

 

Ob enemu izmed najinih srečanj mi je gospod Edi omenil, kaj ga je pravzaprav vzpodbudilo, da se je lotil iskanja slovenskih sledi v Ameriki in njihove ohranitve. Ko je bil še v službi na železnici, kjer svojega slovenskega rodu ni prikrival, so ga njegovi sodelavci večkrat zbadali, kdo da so Slovenci in kaj so sploh prispevali človeštvu. Hitro je ugotovil, da jih samo z omenjanjem Prešerna, Vege, Plečnika itd. ne bo prepričal. Argumente je moral najti bliže, na ameriških tleh. In se je požrtvovalno lotil dela, začenši z misijonarjem Friderikom Barago. Svojim nejevernim sodelavcem in ostalim je vse do svoje smrti dokazoval, s čim vse se lahko pohvalijo ameriški Slovenci – od konstruktorja Boinga 747, do izumitelja prvega žepnega računalnika na svetu, ki ga je predsednik ZDA podaril kitajskemu voditelju ob obisku v Pekingu.

 

Vseskozi je tudi živo spremljal dogajanje v rojstni domovini in skušal po svojih močeh prispevati k uveljavitvi demokracije pri nas in k slovenski osamosvojitvi. Razumljivo, da pri oblasteh v času Jugoslavije ni bil najbolje zapisan. Zahvaljujoč njegovemu vnetemu zbiranju in arhiviranju gradiva ter neutrudnemu peresu so tudi ta njegova prizadevanja in prizadevanja drugih somišljenikov v ZDA, Kanadi, drugje po svetu in v zamejstvu ostala ohranjena. Bil je srečen, da je dočakal leto 1991, našo osamosvojitev in mednarodno priznanje. Spremljal je tudi dogajanje doma v zadnjih tridesetih letih, včasih z nekaj skepse in zaskrbljenosti.

 

Močno ga je skrbelo, kaj bo z njegovim obširnim arhivskim gradivom po njegovi smrti. Bilo bi nekako logično, da ostane na ameriških tleh, kjer je nastalo. V enem od svojih zapisov pred leti sem sicer ugotavljal, da srce mlajših generacij ameriških Slovencev bije za ZDA, kar je seveda razumljivo. S tem se spreminja tudi občutek, odnos do gradiva, povezanega z rojstno domovino njihovih prednikov, njihovim prihodom v ZDA in prvimi desetletji njihovega življenja in dela v novi domovini.

 

Dr. Gobec se je tako že pred časom odločil, da bi bilo zaradi njegove izrazite slovenske obarvanosti bolje, da se arhivsko gradivo shrani v Sloveniji. Obljubil sem mu pomoč. Ob svoji vrnitvi pred tremi leti z veleposlaniškega mesta v Washingtonu sem v kontejnerju s svojimi stvarmi v Ljubljano, v Arhiv Slovenije pripeljal prvi del njegove bogate zbirke. Med tem so sledile nove pošiljke.

 

Pravijo, da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska. Soproga Milena, rojena Osenar, profesorica jezikov, ni bila le njegova življenjska sopotnica, ampak tudi nepogrešljiva pomočnica in svetovalka. Odlikovanje predsednika države Boruta Pahorja dr. Gobcu letošnje poletje -  red za zasluge za življenjsko delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije ter obogatitev spoznanj o dosežkih Slovencev v svetu - je pravzaprav priznanje za njuno skupno delo.

 

V čast mi je bilo, da sem osebno poznal dr. Gobca, se z njim srečeval in dopisoval. Delila sva kar nekaj pogledov na svet okoli nas. Žal mi je, da je bil v zadnjih tednih svojega življenja, v času pandemije novega koronavirusa, ki je bil tudi zanj usoden, priča neodgovornemu ravnanju v Sloveniji, ki jo je vedno nosil v srcu. Ko ugled, dobrobit slovenske države in naroda (ponosnega in zmožnega srednjeevropskega naroda, enakovrednega drugim, kot je rad pogosto dejal) ter življenja predvsem njenih starejših državljanov niso pomembni v boju za oblast.

 

Profesor dr. Edvard Gobec je bil velik človek, velik Slovenec. Kot takega ga bomo tisti, ki smo ga poznali, ohranili v trajnem spominu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.019
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.569
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.985
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.729
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.355
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.139
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.080
08/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.324
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 413
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 436