Komentar

In memoriam Edvard Gobec (1926-2020)

V čast mi je bilo, da sem osebno poznal Edija Gobca, se z njim srečeval in si dopisoval. Delila sva kar nekaj pogledov na svet okoli nas. Žal mi je, da je bil v zadnjih tednih svojega življenja, v času pandemije novega koronavirusa, ki je bil tudi zanj usoden, priča neodgovornemu ravnanju v Sloveniji, ki jo je vedno nosil v srcu. Ko ugled, dobrobit slovenske države in naroda ter življenja predvsem njenih starejših državljanov niso pomembni v boju za oblast.

20.12.2020 20:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Edi Gobec   ZDA   Slovenija   Kent State University   Ohio   Cleveland

Pravijo, da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska. Soproga Milena, profesorica jezikov, ni bila le njegova življenjska sopotnica, ampak tudi nepogrešljiva pomočnica in svetovalka.

V soboto, 12. decembra 2020, je na svojem domu v Clevelandu v Združenih državah, obkrožen s svojimi najdražjimi, umrl profesor dr. Edvard Gobec. Od nas se je poslovil razumnik in slovenski domoljub. Pred leti sem zapisal, da slovenski domoljubi ne živijo le doma v Sloveniji, ampak tudi v tujini, mogoče tam celo večji. Eden od njih je bil nedvomno dr. Gobec. Življenje mu ni prizanašalo, vendar ga je do visoke starosti gnala neverjetna ustvarjalna energija in ljubezen do domovine, do slovenstva. 

 

Rodil se je 25. julija 1926 v Celju. Kot dijaka v Mariboru so ga nacisti leta 1943 najprej odpeljali na prisilno delo v Nemčijo in leto za tem mobilizirali v nemško vojsko. V južni Franciji je prebegnil k francoskemu odporniškemu gibanju in se kasneje pridružil britanski vojski. Po koncu druge svetovne vojne je dokončal gimnazijo v Italiji in leta 1950 emigriral v ZDA. Doma je namreč zavladala komunistična diktatura, on pa se je že mlad zapisal demokraciji in tudi ideji o samostojni Sloveniji. Začetki v ZDA so bili težki. Vendar se je z neverjetno energijo in voljo od fizičnega delavca s študijem (filozofije, sociologije in antropologije) ob delu prebil do doktorata na državni univerzi v Columbusu v zvezni državi Ohio (Columbus State University) in mesta zaslužnega univerzitetnega profesorja (pofessor emeritus) na univerzi Kent (Kent State University). Bil je tudi član Academy of Sciencis v New Yorku (Newyorške akademije znanosti in umetnosti) in od leta 1970 zapisan na seznam znamenitih Američanov.

 

Vendar je gospod Gobec tudi v svoji drugi domovini ostal zvest slovenstvu. Bil je eden od ustanoviteljev in ravnatelj Slovenian-American Research Center (Slovenskega ameriškega raziskovalnega centra). Bil je tudi član Slovenian Theological Academy (Slovenske teološke akademije) v Rimu. Med drugim je desetletja skrbno zbiral gradivo o dosežkih Slovencev v ZDA (in tudi drugod) in o tem objavil množico znanstvenih člankov in dvajset knjig  v angleškem in slovenskem jeziku. Med njimi sta tudi knjigi Ponosen, da sem Slovenec in Slovenian American Inventors and Innovators (Slovensko-ameriški izumitelji in inovatorji). Slednjo sem podaril senatorki Amy Klobuchar, trenutno najvišje rangiranemu ameriškemu politiku slovenskih korenin. Slovenski pečat novemu svetu je tako ostal zapisan za večno.

 

Ob enemu izmed najinih srečanj mi je gospod Edi omenil, kaj ga je pravzaprav vzpodbudilo, da se je lotil iskanja slovenskih sledi v Ameriki in njihove ohranitve. Ko je bil še v službi na železnici, kjer svojega slovenskega rodu ni prikrival, so ga njegovi sodelavci večkrat zbadali, kdo da so Slovenci in kaj so sploh prispevali človeštvu. Hitro je ugotovil, da jih samo z omenjanjem Prešerna, Vege, Plečnika itd. ne bo prepričal. Argumente je moral najti bliže, na ameriških tleh. In se je požrtvovalno lotil dela, začenši z misijonarjem Friderikom Barago. Svojim nejevernim sodelavcem in ostalim je vse do svoje smrti dokazoval, s čim vse se lahko pohvalijo ameriški Slovenci – od konstruktorja Boinga 747, do izumitelja prvega žepnega računalnika na svetu, ki ga je predsednik ZDA podaril kitajskemu voditelju ob obisku v Pekingu.

 

Vseskozi je tudi živo spremljal dogajanje v rojstni domovini in skušal po svojih močeh prispevati k uveljavitvi demokracije pri nas in k slovenski osamosvojitvi. Razumljivo, da pri oblasteh v času Jugoslavije ni bil najbolje zapisan. Zahvaljujoč njegovemu vnetemu zbiranju in arhiviranju gradiva ter neutrudnemu peresu so tudi ta njegova prizadevanja in prizadevanja drugih somišljenikov v ZDA, Kanadi, drugje po svetu in v zamejstvu ostala ohranjena. Bil je srečen, da je dočakal leto 1991, našo osamosvojitev in mednarodno priznanje. Spremljal je tudi dogajanje doma v zadnjih tridesetih letih, včasih z nekaj skepse in zaskrbljenosti.

 

Močno ga je skrbelo, kaj bo z njegovim obširnim arhivskim gradivom po njegovi smrti. Bilo bi nekako logično, da ostane na ameriških tleh, kjer je nastalo. V enem od svojih zapisov pred leti sem sicer ugotavljal, da srce mlajših generacij ameriških Slovencev bije za ZDA, kar je seveda razumljivo. S tem se spreminja tudi občutek, odnos do gradiva, povezanega z rojstno domovino njihovih prednikov, njihovim prihodom v ZDA in prvimi desetletji njihovega življenja in dela v novi domovini.

 

Dr. Gobec se je tako že pred časom odločil, da bi bilo zaradi njegove izrazite slovenske obarvanosti bolje, da se arhivsko gradivo shrani v Sloveniji. Obljubil sem mu pomoč. Ob svoji vrnitvi pred tremi leti z veleposlaniškega mesta v Washingtonu sem v kontejnerju s svojimi stvarmi v Ljubljano, v Arhiv Slovenije pripeljal prvi del njegove bogate zbirke. Med tem so sledile nove pošiljke.

 

Pravijo, da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska. Soproga Milena, rojena Osenar, profesorica jezikov, ni bila le njegova življenjska sopotnica, ampak tudi nepogrešljiva pomočnica in svetovalka. Odlikovanje predsednika države Boruta Pahorja dr. Gobcu letošnje poletje -  red za zasluge za življenjsko delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije ter obogatitev spoznanj o dosežkih Slovencev v svetu - je pravzaprav priznanje za njuno skupno delo.

 

V čast mi je bilo, da sem osebno poznal dr. Gobca, se z njim srečeval in dopisoval. Delila sva kar nekaj pogledov na svet okoli nas. Žal mi je, da je bil v zadnjih tednih svojega življenja, v času pandemije novega koronavirusa, ki je bil tudi zanj usoden, priča neodgovornemu ravnanju v Sloveniji, ki jo je vedno nosil v srcu. Ko ugled, dobrobit slovenske države in naroda (ponosnega in zmožnega srednjeevropskega naroda, enakovrednega drugim, kot je rad pogosto dejal) ter življenja predvsem njenih starejših državljanov niso pomembni v boju za oblast.

 

Profesor dr. Edvard Gobec je bil velik človek, velik Slovenec. Kot takega ga bomo tisti, ki smo ga poznali, ohranili v trajnem spominu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
6
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.310
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.252
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.851
04/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.341
05/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.543
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.799
07/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.286
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.636
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.253
10/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.272