Razkrivamo

Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Priznam, da včasih na skrivaj poberem kruh tudi iz smetnjakov."

V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste objavljamo pet ganljivih zgodb, ki jih je zapisala epidemija novega koronavirusa. Covid ne mori le starejših in kronično bolnih, pač pa neusmiljeno uničuje socialno že tako ogrožene družine, matere samohranilke in predvsem - otroke. Na portalu+ smo že spomladi objavili podoben prispevek in vas, spoštovane bralke in bralci, zaprosili za pomoč. Odziv je bil neverjeten in uspelo smo zbrati dovolj denarja in računalniške opreme, da smo marsikateremu šolarju, materi in družini vsaj malo olajšali življenje v času pandemije. 

Kogar se bodo zgodbe, ki vam jih predstavljamo tokrta, dotaknile do te mere, da se bo odločil za finančno pomoč družinam v stiski, lahko svoj prispevek donira že s poslanim SMS z besedo VERIGA ali VERIGA5 na številko 1919. Sredstva lahko nakažete tudi na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste. Za otroke iz projekta Botrstvo, ki prav tako poteka v okviru Zveze prijateljev mladine, pa je fundacija Združenja YES v letu 2020 donirala 50 novih prenosnikov in 15 pametnih telefonov ter podelila 5 štipendij za nadarjene mladostnike in razvoj njihovega potenciala.

 

24.12.2020 20:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   ZPM   pomoč   stiska   matere   otroci   Zveza prijateljev mladine

Covid-19 ne mori le starejših in kronično bolnih, pač pa neusmiljeno uničuje socialno že tako ogrožene družine, matere samohranilke in predvsem - otroke.

Za mano je še ena neprespana noč. V samoti. Jokam brez solz, teh ni več, a občutek žgočih oči je. Sprašujem se, kaj še lahko naredim, kam naj se še obrnem, kako naj najdem izhod. Smo v dolgovih, "dno družbe", "socialci", "izkoriščevalci" ... poslušamo od okolja. Kje se je zalomilo? Gledam nazaj v svoje življenje in nizajo se mi prelomnice, življenjski dogodki, ki so me pripeljali do danes.

 

Z mamo sva živeli sami. Bila sem "pridna punčka". Pa še vedno ne dovolj, da bi me mama sprejela, me razumela. Od doma sem odšla s 15 leti. Mama se mi je odpovedala. Stiska zavrženosti je bila huda, žalost neopisna in ostaja del mene še danes. Zdravstvene težave so se mi začele v najstništvu. Nizanje simptomov, ki so jih zdravniki pripisovali najstništvu, so se potrdile v tumor v glavi. Sledile so operacije in določene posledice me bodo spremljale celo življenje.

 

Znašla sem se v partnerskem odnosu, ki ga okolica ni odobravala, sama pa sem se počutila varno, da me ima nekdo rad in bo ob meni. Takrat nisem vedela, da me partner počasi vodi v odtujevanje stikov. S privatizacijo državnega podjetja je partner izgubil službo. S krizo po izgubi službe sva se soočala sama. Vendar se nisva zmogla sama prebiti čez vse težave in preizkušnje, ki so sledile. Po smrti partnerjevih staršev se je začelo nasilje s strani partnerjevega brata za dediščino, sodni procesi, odvetniki. Brez ustreznega znanja, kaj in na kakšen način nam pripada, smo se znašli v veliki manipulaciji, iz katere nismo znali. Znašli smo se v obdobju, ko je stiska prehuda in nismo več zmogli sami. Težko si je bilo priznati, naglas povedati. 

 

Z neobvladljivo finančno stisko sem se srečevala prvič in tako razmišljala, kam se obrniti. Obrnila sem se na Center za socialno delo. Iskala sem sogovornika, ki bo v množici naših težav lahko slišal in razumel mojo stisko. Vendar tega sogovornika takrat tam nisem našla. Naše težave so bile očitno prevelike, da bi jih lahko s pomočjo CSDja rešili. Vloge so mi zavračali zaradi neznanja izpolnjevanja obrazcev. Jaz pa takrat res nisem znala, vendar sem se bila vedno pripravljena naučiti, če bi mi le kdo pokazal, povedal, razložil. Počutila sem se odrinjeno, pojavil se mi je znan občutek zavrženosti. Odslovili so me s komentarjem, naj pokličem, če bom še kaj potrebovala, jaz pa sem v svojih mislih le preračunavala, koliko jogurtov lahko kupim za svojo družino za ceno tega klica, ki je njim samoumeven in iz katerega je jasno, da moje stiske ne začutijo.

 

Kot petčlanska družina smo se znašli pod težo stalnih dolgov, pritiski izvršiteljev, nemoči. Ko stroškov ne moreš več znižati oz. obvladovati in nenazadnje tudi zaradi obsojanja okolice je celotna stiska terjala svoj davek. Odražal se je v slabem zdravstvenem stanju otrok (hči ima kronični rinitis – pogoste krvavitve iz nosu in glavobole, mlajši sin ima diagnosticiran holeasteatom desnega ušesa – invazivni benigni izrastek, vsi trije otroci velike težave s kožo …), psihični pritiski in napetosti. Začeli smo se umikati ljudem, kar je pripeljalo do osamitve.

 

S prihodki nismo mogli pokriti niti rednih stroškov, dodatno pa so nastajali stroški obresti, izvržb in izvršiteljev. Preračunavanje, koliko je nujno za otroke in preživetje ter koliko razdelimo izvršiteljem, katerih stroški enormno naraščajo. Z znižanjem prihodkov smo začeli varčevati pri hrani, izpadla je tudi kakšna položnica zdravstvenega zavarovanja in znašla sem se v situaciji, ko me je bilo strah oditi na pregled k zdravniku, saj sem se bala računa, ki bi sledil pregledu. 

 

Velik stres je živeti v strahu, kdaj bodo izvršitelji pobutali po vratih in vdrli v naš dom. Najbolj boli, ko ob vsakem obisku vzbujajo občutek, kot da si nas lastijo. Ponižali so me in žalili pred otroki, kot da sem si sama izbrala takšen način življenja. Pa si ga nisem. Za svojo družino sem izbrala boljše življenje, pa mi dane okoliščine niso dovolile, da to uresničim.  

  

Gledam mirno dihanje otrok, ki pomirja tudi mene. Vem, da moram zdržati – zaradi njih, zaradi sebe. V sebi iščem moč.

 

Sedaj vem, da so tudi ljudje, ki jim ni vseeno. Ki v meni vidijo človeka, ne sodijo, pomagajo takoj, v trenutku, ko potrebuješ pomoč, ki stojijo ob strani in te podprejo. Ko bi le našla takšne ljudi že na začetku! Hvaležna sem vsem, ki mi stojite ob strani, mi pomagate najti moč in zbrati misli, zato da otroci čim manj občutijo stisko, v kateri smo se znašli in razvijajo svoj potencial, ki bo doprinesel družbi. Otroka v šoli dosegata lepe rezultate tako na področju tekmovanj kot tudi umetniškem področju, tako na regijskem kot državnem nivoju. Tudi najmanjšega, ki letos zaključuje vrtec, imajo radi.

 

Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in prebrali mojo zgodbo, saj vem, da si ne zatiskate oči in se zavedate življenja okoli vas in hvala vsem za podporo in spodbudo, da se bomo iz te situacije prebili.

(Romana)

 

 

***

 

Večkrat se vprašam, če sem si želela preveč. Diplomo, moža, ki je lep, pameten, ki ima rad družbo. Z njim otroka, tudi poroko. In želja se mi je uresničila. Za kratek čas. Ostal pa je otrok. In imela sem delo in z možem, ki je postal bivši, sva ohranila dober starševski odnos. Majhno stanovanjce, ki sva ga kupila na kredit, pa je z dolgovi vred ostal meni. In verjela sem, da bom zmogla. In tudi sem. Konec marca pa sem prejela sklep o prenehanju dela. V turizmu so se zaprla mnoga vrata. Enako se je zgodilo tudi mojemu bivšemu možu. Ostala sem povsem brez prihodka, pa tudi preživnine za otroka. Saj razumem, da če nima dela in sredstev - tudi oče otroka ne zmore svojih obveznosti, ne izmika se jim. Ga je pa sram, ker se zaveda, kako težko živiva z otrokom. Priznam, da včasih na skrivaj poberem  kruh tudi iz smetnjakov. Močno upam, da bom čimprej našla kakršnokoli delo, ki nama bo omogočalo preživeti.

(Sabina)

 

 

***

 

Živim v najemniškem stanovanju v soseski - ki je na prvi pogled vesela. Zunaj se igrajo otroci, na klopcah sedijo ostareli ljudje ali pa mamice, ki bdijo nad svojimi otroki. In vsakič, ko sem mimo njih pripeljala svojo majhno deklico - sem vsakemu poklonila pozdrav, včasih tudi kakšno pecivo, ki ga rada pečem. In s sestro, ki je še študentka, sva bili dogovorjeni, da bo tudi varuška moji punčki, ko bom koncem marca zaključila s porodniškim staležom. Komaj sem čakala delo, ker sva s porodniškim nadomestilom zares skromno in težko živeli. Zgodila se je epidemija. Poklicala sem delodajalca - kaj sedaj, ker bi morala pričeti z delom. Povedal je, da bom prejela sklep o prenehanju zaposlitve. V tistem trenutku sem povsem zamrznila. Nisem vedela, kam naj se obrnem, saj sem ostala brez vseh prihodkov.  Ves čas pa sem iskala, kje bi lahko karkoli delala. In vsi delodajalci so dejali, da mama samohranilka z majhnim otrokom žal ne bo zmogla.  Pišem, prosim - rada bi delala, moja hči hoče jesti, tudi za sestro skrbim.

(Jana)

 

 

***

 

Povsem sem obupan. Zato, ker bosta moja sinova izgubila dom. Ki sva ga z ženo pošteno zgradila in poplačala. Pa nas je banka ogoljufala in po celotnem odplačilu dolga zaračunala neke neznane obresti in jih tudi iztožila. V boju za pravico sem neozdravljivo zbolel. In ostal brez vseh prihodkov. Zbolela je tudi moja žena in tudi ona ostala brez prihodkov. Ker imava premoženje - ki je hiša in jo bodo po sodnem sklepu v naslednjem mesecu zarubili. Ne vem, kaj naj storim, res ne vem. Tako me je sram, pred otrokoma - ker sta doživljala najin trud, ker sta bila prikrajšana za mnoge stvari, ker smo se trudili v upanju, da nam bo vsem enkrat lepo. Sedaj pa ostajamo brez vsega, bolni, obupani, na cesti.

(Slavko )

 

 

***

 

Bili smo srečna družina. Živeli smo v najemnem stanovanju - in zmogli življenjske stroške. Pred osmimi meseci sem sinu edincu podarila bratca in z možem sva bila hvaležna za vsak skupni trenutek. Sama sem prejemala porodniško nadomestilo, mož pa je bil zaposlen v gradbeništvu. Skupni prihodki so zadostovali za osnovne življenjske stroške, lahko sva si privoščila tudi rabljeno vozilo. Pa je prišel tisti usodni marec, ko se je ustavilo kolesje časa. Tudi za nas. Mož je izgubil delo in prihodek in verjel, da ga je delodajalec prijavil na Zavodu za zaposlovanje. Na CSD nisva uspela urejati zadev za nadomestilo iz naslova zaposlitve, saj nikakor nisva dobila kontakta osebe, karantena pa ni dopuščala, da bi CSD tudi obiskala. Mož se je močno sekiral, da je ostal brez prihodkov in ves čas sem ga tolažila, da bo zagotovo dobil drugo zaposlitev, saj je priden in nadvse skrben. Le preživeti moramo čas izrednih ukrepov te grozeče pandemije. Ves čas, ko smo bili skupaj več ali manj v stanovanju, ga je bolela glava. Večkrat sem ga tolažila, da se ne sme toliko sekirati - da je gotovo to vzrok bolečin. Tistega aprilskega popoldneva pa smo sedeli ob kosilu. Mož je iznenada padel s stola. Odložila sem otroka in se pričela ukvarjati z njim, saj je obležal brez zavesti. Nikakor  ga nisem zmogla prebuditi. Poklicala sem reševalce. Odpeljali so ga, z njimi pa nisem zmogla z dvema majhnima otrokoma.

 

Mož je doživel možgansko kap. S hudimi posledicami, ki so ga priklenile na posteljo. Zdravniki ne dajejo dobrih obetov. Niti tega, da bo kdaj zmogel na invalidski voziček. Mi trije pa smo ostali s porodniškim nadomestilom, ki ne pokrije niti polovico položnic. Niso plačane. Ne morejo biti. Kje so pleničke, hrana ... Ostali smo ujetniki nemoči, pomanjkanja, žalosti, obupa ... Zalivajo me solze, kajti danes je rojstni dan mojega moža in tako zelo dobrega očka najinih otrok. V bolnici, kjer ga ne moremo obiskati, je napolnil 37 let.

(Zala)

 

__________________

Svoje prispevke družinam v stiski lahko namenite bodisi s poslanim SMS z besedo VERIGA ali VERIGA5 na številko 1919, lahko pa se odločite tudi za donacijo prek bančne transakcije:

 

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE

PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA

IBAN: SI56 3300 0000 1303 865

BIC: HAABSI22

KODA: CHAR

NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINAM

SKLIC: SI00  650-650

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
34
07.04.2021 22:00
Ob tridesetletnici samostojne slovenske države je Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) 15. marca 2021 objavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
14
06.04.2021 23:42
Ameriška online revija Education Week, ki se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem je poročala o nadvse zanimivem primeru šole ... Več.
Piše: Marjana Škalič
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
23
05.04.2021 05:00
Uspešen spopad s prvim valom epidemije je vlado uspaval, zato je drugi val predolgo podcenjevala. Posledice so bile več kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
12
31.03.2021 22:20
Koga je nedavna neuspela interpelacija ministrice za šolstvo Simone Kustec najbolj zabolela? Gregorja Golobiča? Ne. Majo Makovec ... Več.
Piše: Uredništvo
Majhna revolucija pri novih pravopisnih pravilih: Novo mesto bo odslej mesto z veliko začetnico, marsikatera vas pa bo tudi večja
10
26.03.2021 22:40
Še slabe tri tedne naj bi tekla javna razprava o predlogih sprememb slovenskega pravopisa, vendar je še vedno nejasno, kdo ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Pot do 2. svetovne vojne: Stalinova neuspešna prizadevanja za zavezništvo z Zahodom
23
19.03.2021 22:30
Zgodovina bi se precej drugače obrnila, če bi Velika Britanija in Francija spomladi 1939 pozitivno odgovorili na Stalinove ... Več.
Piše: Shane Quinn
Socialne kapice si vlada in poslanci doslej niso upali uvesti, morda bo tokrat drugače
5
15.03.2021 06:25
Vladni Svet za debirokratizacijo je pripravil zakonske spremembe za zmanjšanje administrativnih postopkov. Predloge je vlada ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj ne bom ustanovila nove stranke in zakaj mora biti desnica boljša in bolj demokratična, da ji bodo lahko ljudje zaupali
27
11.03.2021 07:00
Vsakič, ko se nismo upognili destruktivni politiki neke druge desne stranke, smo doživeli napade in podtikanja o levičarstvu, ... Več.
Piše: Ljudmila Novak
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
7
03.03.2021 22:55
Kdo bi vedel, kakšne kriterije uporabljajo strokovne komisije, ki za Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu ponujajo varčno ... Več.
Piše: Alenka Puhar
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
8
28.02.2021 11:00
Pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša v petek poslal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in v vednost tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
14
26.02.2021 23:52
Churchillovo navdušenje nad Mussolinijem in urejenostjo fašistične Italije, nad gospodom Hitlerjem očarana britanska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ni res, da je "stara populacija" glavni razlog za to, da je Slovenija po smrtnosti zaradi Covid-19 v neslavnem svetovnem vrhu
11
17.02.2021 22:04
Prepričanje, da smo na drugem mestu na svetu (za Belgijo), ko gre za smrtnost zaradi Covid-19, ker imamo nadpovprečno staro ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodnica, ki ne mara "velikega diktatorja" Janše, kazensko toži Vinka Gorenaka, ker je objavil njene zasebne misli
10
17.02.2021 07:00
Kaj bi pomenila javna objava osebnih prejemkov sodnikov in tožilcev, kar od pravosodne ministrice zahteva Vili Kovačič? V vsakem ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriška "vrnitev v normalnost" pomeni novo militarizacijo in obnovitev hladne vojne med Zahodom in Putinovo Rusijo
11
13.02.2021 06:59
Zahodni politiki in mediji se ogorčeno odzivajo na odnos ruskih oblasti do posameznih opozicijskih voditeljev. Takšno obnašanje ... Več.
Piše: Janez Vuk
Kako lahkotno smo v kriznem 2020 zapravljali milijarde evrov in kljub orjaškemu deficitu ostali dobre volje
7
11.02.2021 23:10
Ministrstvo za finance je nedavno objavilo prve podatke o proračunskih gibanjih v preteklem letu. Zanimivo, da o tem nismo nič ... Več.
Piše: Bine Kordež
O (ne)uravnoteženosti RTV Slovenija: Pristranskost zasebnih medijev je stvar trga, pristranskost nacionalke pa grožnja demokraciji
17
06.02.2021 06:30
Novi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se bo, po prvih izjavah sodeč, posvetil reševanju finančnih težav ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poziv k premirju in sodelovanju: Slovenci se bolj kot proti koronavirusu borimo drug proti drugemu
19
04.02.2021 06:00
Boris Mark Andrijanič, Matej Avbelj, Nevenka Črešnar Pergar, Romana Jordan, Igor Masten, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Marko ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor se zaveda: Hud problem naslednjih volitev v Državni zbor je to, da je obstoječi volilni sistem še vedno protiustaven!
11
30.01.2021 07:03
To, da v Državni zbor kot zakonodajni organ ni izpolnil obveznosti, ki mu je bila naložena s strani Ustavnega sodišča glede ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Polemika: Svoboda govora je temelj demokracije, politična korektnost in sovražni govor pa orodji represije
18
27.01.2021 07:00
Zahod se pogreza vse globlje v nesvobodno družbo. Najbolj viden zunanji znak erozije svobode je omejevanje svobode govora. ... Več.
Piše: Janez Vuk
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
13
25.01.2021 06:17
Povedali so nam, da bo Bidnovo predsedovanje pomenilo vrnitev v normalnost, v resnici pa bo pomenilo zmagoslavno vrnitev ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.425
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.658
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.572
04/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.192
05/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.258
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.353
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 997
08/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.183
09/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.163
10/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 674