Razkrivamo

Po blamaži s pismi podpore Zdenki Badovinac zdaj še 175 "akademskih specialistov za Slovenijo" nad vlado zaradi domnevnega "zatiranja akademske svobode"!

Česa takšnega še nismo doživeli: več kot 170 profesorjev in akademikov se je podpisalo pod javno pismo slovenskemu premierju, ki mu pikolovsko očitajo, kako njegova vlada nekaterih direktorjev muzejev in direktorja enega inštituta ni ponovno imenovala na položaj (?!). Prav tako se razburjajo zaradi domnevnega načrtovanja Muzeja slovenske osamosvojitve, o katerem očitno vedno več kot slovenski mediji oziroma javnost. Bizarnost, ki je očitna na prvi pogled, razkriva še več: za veliko večino podpisnikov - med njimi so tudi učenjaki za Srednjo in Vzhodno Evropo iz Nove Zelandije, Kazahstana, Singapurja - v Sloveniji še nikoli nismo slišali, seveda pa velja predvsem obratno. Ali kot je včeraj na tviterju zapisal naš odgovorni urednik Dejan Steinbuch: "Half of these guys don't have a clue about Slovenian politics, other half has heard of Slovenia once in their lifetime" (Polovica teh tipov nima pojma o slovenski politiki, druga polovica pa je za Slovenijo slišala enkrat v svojem življenju.)

23.12.2020 20:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   pismo   Janez Janša   Slovenija   akademiki   muzeji   Zdenka Badovinac   Rudi Rizman

Mazaške akcije, kjer so žrtve vodilni politiki, predsedniški kandidati, aktivisti za človekove pravice ali pa nekdanji zakonski partnerji, so v dobi interneta dobesedno dobile krila.

Umetno ustvarjene skupine pritiska, izjave javnih osebnosti in razna "odprta pisma" uglednih intelektualcev, s katerimi se psihološko obdela medije in javno mnenje do te mere, da ljudje začnejo verjeti v nekaj, kar ni nujno res in kar je bilo ustvarjeno z očitnim namenom, da se nekomu škoduje ali ga po krivem obdolži nečastnih namenov, niso od včeraj. Mojstri za t.i. smear campaigns* so Američani, kjer je tradicija na tem področju stara že krepko več kot stoletje. Ena izmed zadnjih in najbolj očitnih žrtev globalne "mazaške akcije", kot bi lahko prevedli to besedno zvezo v slovenščino, je bil Julian Assange, v zvezi s katerim se je pojavljal očitek, da je pred leti na Švedskem poskušal posiliti neko žensko, kar naj bi v končni konsekvenci pomenilo, da je tip posiljevalec in spolni iztirjenec. In ker je bil Assange zaradi svojega projekta Wiki Leaks trn v peti administracije Baracka Obame, so se ga dejansko lotili z vsemi, tudi najbolj umazanimi triki. Marsikdo priznava, da so Demokrati vsaj v tem boljši od Republikancev.

 

Mazaške akcije, kjer so žrtve vodilni politiki, predsedniški kandidati, aktivisti za človekove pravice ali pa nekdanji zakonski partnerji, so v dobi interneta dobesedno dobile krila. Danes je relativno enostavno sestaviti javno izjavo, memorandum ali odprto pismo, pridobiti določeno število dovolj relevantnih podpisnikov, ki dokumentu dajo potrebno kredibilnost, ter ga poslati v javnost. Snežna kepa se zvali po strmini in z nekaj sreče kmalu preraste v plaz, ki lahko pod seboj pokoplje ali pa vsaj hudo škoduje tudi še tako "stabilnemu" in brezmadežnemu politiku.

 

 

Slovenija na tapeti

 

Problem mazaških akcij je seveda večplasten. Najprej vsebinski. Očitki na račun žrtve sicer niso nujno povsem izmišljeni in za lase prevlečeni, vendar pa so v vsakem primeru hudo pretirani. Manipuliranje s podatki, prevračanje dejstev in zlasti napihovanje resničnih dogodkov so nujni za uspešno mazaško akcijo. Naslednji element so podpisniki; če niso dovolj prepričljivi, javnost ne bo kupila njihovih trditev. Še najmanj pozornosti gre naročnikom oziroma tistim iz ozadja, ki so vse skupaj pripravili. Če se njihova imena razkrijejo, je to zanje zagotovo hudo neprijetno in negativni sloves umazanih spletkarjev jih lahko spremlja do konca kariere ali celo življenja.

 

V zadnjem času sta slovenska vlada, še posebej njen premier Janez Janša, postali priljubljeni tarči tovrstnih mazaških akcij. Spomnimo se pisem v podporo Zdenki Badovinac, ki so jih napisale tri ugledne mednarodne umetniške eminence, pa se je izkazalo, da gre v resnici za umetno ustvarjeno "lobistično akcijo" v podporo gospe, ki je na čelu ljubljanske Moderne galerije že skoraj 29 let. Še bolj obširna pa je zadnja akcija, o kateri so slovenski mediji poročali pred dvema tednoma, vendar se nihče ni dejansko lotil njenega ozadja. Gre za Pismo Janezu Janši, predsedniku vlade Slovenije (A Letter to Janez Janša, Prime Minister of Slovenia, vir), ki ga objavljamo v celoti in na koncu tudi vse podpisnike, pod katerim se je po poročanji slovenskih medijev podpisalo 175 uglednih osebnosti iz akademskih krogov, raziskovalcev, intelekualcev in drugih eminenc. Na prvi pogled impresiven nabor, tudi način, na katerega je bilo pismo lansirano v javnost, se zdi pristen in dobronameren. Toda ...

 

 

Specialisti za Slovenijo iz Kazahstana

 

... hudič se skriva v detajlih. Najprej je tu samohvala podpisnikov, ki sami sebe nazivajo "specialisti za Srednjo in Jugovzhodno Evropo ter drugi, ki jih zanimata kultura in politika regije" (We — specialists in Central and South East Europe and others interested in the culture and politics of the region ...) Regije? Katere regije? Srednja Evropa in Jugovzhodna Evropa zagotovo nista ena regija, še manj pa sta ena in ista regija. Da so med podpisniki tudi takšni, ki se zaradi svojega porekla, geografskih danosti ali osebnih preferenc dejansko ukvarjajo (tudi) s Slovenijo, verjetno ni vprašljivo. Nenazadnje je med njimi tudi ducat akademskih osebnosti iz območja bivše Jugoslavije, podpisnik pa je, presenetljivo, tudi Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik EU na Kosovu in predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini (Petritsch je sicer tudi edini podpisnik, ki je slovenski javnosti vsaj približno znan, op. uredn.).

 

Toda mar kdo verjame, da se vseh 175 podpisnikov dovolj spozna na Slovenijo in še posebej na slovensko notranjo politiko, da bi lahko kvalificirano presojali konkretne očitke, ki se pojavljajo v pismu? Koliko od njih ima vsaj minimalno znanje o Sloveniji, naši politiki in politikih, kdo izmed 175 podpisnikov bi znal našteti stranke, ki so trenutno v vladi oziroma opozicije?

 

 

(S klikom na faksimile povečajte sliko)

 

 

Poanta, ki jo odpiramo, je zelo preprosta in jo bomo, če nam bodo organizatorji iniciative, na katere smo naslovili nekaj zelo konkretnih novinarskih vprašanj, poslali odgovore, brez težav pojasnili. Dokler pa ne dobimo odgovorov, ostajamo skeptični in ocenjujemo, da velikanska večina podpisnikov nima najmanjšega pojma o slovenski politiki, pa so se ne glede na to nekritično podpisali pod to pismo, ki vsebuje nekaj zelo konkretnih, celo pikolovskih obtožb. Organizatorje smo prav tako prosili, naj nam razkrijejo, kdo je bil pobudnik pisma oziroma kdo ga je pripravil, vendar močno dvomimo, da bodo to storili. Kajti ravno tu je bržkone vsa skrivnost te iniciative: namreč avtorstvo oziroma pobuda, ki je po naših informacijah povsem slovenska in je prišla iz nikjer drugod kot iz Slovenije (!). Dobili smo celo namig, da bi pobudnik utegnil biti profesor Rudi Rizman, ki je že iz časov afere Depala vas "stari prijatelj" Janeza Janše.

 

 

Bizarna skrb za direktorje muzejev

 

Številčnost podpisnikov preseneča vsaj v tem pogledu, da je tisti, ki je pismo iniciiral, resnično potrudil in v akcijo vključil vse svoje akademsko omrežje. Akademiki, ki sami sebe imenujejo "specialisti" za Srednjo in JV Evropo, povzemajo politično oceno dela slovenske opozicije in protivladnih aktivistov, češ da premier Janez Janša vlada s "trdo roko", da omejuje akademsko svobodo in avtonomijo, s čemer ogroža tudi demokracijo v Sloveniji.

 

Bizaren je tudi odstavek, kjer podpisniki pravijo, da je vlada v zadnjih mesecih "odklonila ponovno imenovanje direktorjev več muzejev in enega direktorja raziskovalnega inštituta". V čem je tu problem? Da je reelekcija samoumevna? Da je lahko nekdo tudi dvajset ali trideset let na čelu nekega javnega zavoda, če ima ustrezno politično podporo? Sploh pa je deplasirano za akademike, da se ukvarjajo s kadrovsko politiko na področju javnih zavodov s področja kulture v Sloveniji. Zanimalo nas je, ali pošiljajo podobna zaskrbljena pisma tudi francoski, španski ali avstrijski vladi, če te ne sledijo politiki svojih predhodnic in na položaje direktorjev muzejev ponovno ne imenujejo enih in istih ljudi?

 

Vzemimo še enkrat za primer Zdenko Badovinac, direktorico Moderne galerije, ki je na tem položaju že skoraj 29 let. Ravno v tem času ji poteče mandat v.d. direktorice, pri čemer je zanjo očitno samoumevno, da bo dobila še en mandat, vendar pa je dal minister za kulturo Vasko Simoniti vedeti, da ni najbolj navdušen nad njeno reelekcijo, zaradi česar so se pred nekaj tedni v javnosti pojavila tri zaskrbljena pisma treh uglednih mednarodnih eminenc s področja kulture in umetnosti, o čemer smo na portalu+ poročali (vir), in sicer Borisa Groysa, Petra Weibela in Viktorja Misiana. Škandal, ki smo ga razkrili, se skriva v vsebini njihovih pisem, ki so v bistvu eno samo, saj gre dobesedno za en in isti tekst (!). Da bo zadrega še večja, je že iz slovnične strukture hitro razvidno, da je tekst pisal nekdo iz Slovenije in ga zgolj preposlal trem eminencam, ki so ga potem vsak zase poslale nazaj v Slovenijo "v svojem imenu".

 

Po naših informacijah se je zgodilo naslednje: da bi "podprli" Badovinčevo in na ministra za kulturo izvedli javni pritisk, so uprizorili predstavo o tem, kako svetovna imena s področja umetnosti podpirajo direktorico ljubljanske Moderne galerije, ki je na položaju že dobrih 28 let. Toda predstava je spodletela, ker so jo preveč zanikrno pripravili, portal+ pa vse skupaj razkril javnosti ... Da smo z objavo dregnili v sršenje gnezo, pričajo tudi besni odzivi iz prizadetih kulturniških krogov, ki so našemu odgovornemu uredniku obljubili, da mu tega zlepa ne bodo odpustili.

 

Očitno se zdaj predstava ponavlja, tokrat ne s tremi, pač pa kar 175 udeleženimi podpisniki. Toda scenarij je podoben in tudi tokrat vse kaže, da je avtor izvirnega teksta, pod katerega so se povsem nekritično, avtomatično podpisovali "akademski specialisti", organsko povezan z našim akademskim okoljem. Pranje slovenskega umazanega perila pred tujo javnostjo se torej nadaljuje, država pa je vsak dan bolj podobna banana republiki.

 

___________

* An effort to damage or call into question someone's reputation, by propounding negative propaganda. It can be applied to individuals or groups. (Poskus škodovati nekomu ali pod vprašaj postaviti njegov ugled s tem, da se poudarja negativna propaganda. Nanaša se na posameznike ali skupine.)

 

_________________________ 

A Letter to Janez Janša, Prime Minister of Slovenia

We—specialists in Central and South East Europe and others interested in the culture and politics of the region—wish to register our concern about the increasingly heavy hand that the current government of the Republic of Slovenia under Prime Minister Janez Janša wields over the autonomy of scholars and academics in Slovenia. We are prompted by our sincere fear that academic freedom – one of the core values of the European Union and of democracy – is under threat.

We wish to draw attention to some of his government’s domestic policies, especially its attempt to take control of important cultural and academic institutions. Since Janša became Prime Minister in March 2020, the Slovene government has refused to reappoint several museum directors and one director of a research institute. We find no grounds for their de facto dismissal given their track records in office: these are individuals who have effectively and successfully managed their institutions and formed important international partnerships with similar institutions abroad. The Prime Minister’s chief concern seems to be their failure to submit entirely to his government’s political agenda; their replacements were individuals with lesser professional credentials, and the appointment of the new director of the National Museum of Slovenia directly contradicts the International Council of Museums’ Code of Ethics. The frequency of such interventions and the many clear signals that more are to come further prove that these are not normal personnel decisions, but rather the first steps in an attempt to curtail the independence of scholars and to place narratives about the past under government control. In an open and pluralist society, such as Slovenia professes to be, scholars and professionals must be allowed to work without this kind of political and governmental interference.

The recently announced plan to establish a new Museum of Slovene Independence further suggests that what we are observing is an attempt to control an entire scholarly field. As a November 15 press release makes clear, the government considers this museum an opportunity to showcase the ‘sacrifices of our forefathers, who died for independent statehood during the centuries of foreign rule’. Such statements, which contradict everything modern scholarship has taught us about the Slovene past, demonstrate that the new museum would be nothing but a propaganda institution, promoting a nationalist narrative about the past, one aimed at buttressing the ideological agenda of the Prime Minister and his Slovene Democratic Party.

Such manoeuvring is not unprecedented. We have observed similar—and largely successful—attempts in some other European countries. The would-be-authoritarian governments in Poland, Hungary, but also in Russia have all used similar tactics as they tried and often succeeded in controlling and disciplining civil society and academia. Unrestrained nationalism, anti-Semitic tropes, xenophobia, and a disregard for democratic norms have become part and parcel of the current Prime Minister’s modus operandi.

While we do not question the Prime Minister’s and his government’s right to their personal opinions, we also do not question the legitimacy of differing views of the history of Slovenia. But we do condemn government attempts to impose politically motivated interpretations, make them binding, thus, stifling academic freedom. We call for the Prime Minister and the government to guarantee the free and open exchange of ideas in academia and museums that is both a hallmark and a pillar of democratic, civil society. We also ask that his partners in the European People’s Party group of the European Parliament publicly call on the Slovene government to explain its recent actions and to ensure that academic and professional freedom will be protected in Slovenia.

 

 1. Hugh L. Agnew, Professor of History and International Affairs, Elliott School of International Affairs, The George Washington University, Washington, DC, USA
 2. Aleida Assmann, Professor, University of Konstanz, Germany
 3. Jan Assmann, Professor, University of Heidelberg, Germany
 4. Christian Axboe Nielsen, Associate Professor of History and Human Security, Aarhus University, Denmark
 5. Balasz Apor, Associate Professor of European History, Trinity College Dublin, Ireland
 6. Gruia Badescu, Alexander von Humboldt Fellow, University of Konstanz, Germany
 7. Pamela Ballinger, Fred Cuny Chair in the History of Human Rights, Department of History, University of Michigan, Ann Arbor, MI, USA.
 8. Dimitar Bechev, Europe’s Future Fellow, Institute of Human Sciences, Vienna, Austria
 9. Orel Beilinson, Doctoral Candidate, Department of History, Yale University, New Haven, CT, USA
 10. Dion van den Berg, Team leader of Europe of PAX, Utrecht, Netherlands
 11. Carl Bethke, PhD, University Leipzig, Germany
 12. Florian Bieber, Professor of South East European History and Politics; Director of the Center for South East European Studies, University of Graz, Austria
 13. Julie Biro, Documentary filmmaker, Paris, France
 14. Muriel Blaive, Ph.D., Historian, IFK, Vienna, Austria
 15. Etienne Boisserie, Professor of Modern and Contemporary Central European History, Inalco, Sorbonne Paris Cité, Paris, France
 16. Melissa Bokovoy, Professor of History and Regents’ Lecturer in Arts and Sciences, University of New Mexico, Albuquerque, NM, USA
 17. Marco Bresciani, Research Fellow, Department of Political and Social Sciences, University of Florence, Italy
 18. Ulf Brunnbauer, Professor, Director of the Leibniz Institute for East and Southeast European Studies, Regensburg, Germany
 19. Cathie Carmichael, Professor of European History, University of East Anglia, UK
 20. Holly Case, Professor of History, Brown University, Providence, RI, USA
 21. Doina Anca Cretu, Ph.D., Masaryk Institute and Archives of the Czech Academy of Sciences, Prague, Czech Republic
 22. Patrice Dabrowski, Ph.D., Independent Scholar and Editor, H-Poland, Boston, MA, USA
 23. Laura Lee Downs, Professor of Gender and Sexuality, European University Institute, Florence, Italy
 24. Gábor Egry, Doctor of the Hungarian Academy of Sciences, Director, Institute of Political History, Budapest, Hungary
 25. Rosemary Feurer, Associate Professor of History and Public Historian, Northern Illinois University, DeKalb, IL; Director, Mother Jones Museum and Heritage Project, USA
 26. Michal Frankl, Ph.D., Masaryk Institute and Archives of the Czech Academy of Sciences, Prague, Czech Republic
 27. Lejla Gačanica, Independent Researcher, Bosnia and Herzegovina
 28. Emily Gioielli, Ph.D., Fellow, Imre Kertész Kolleg Jena, Germany
 29. Rainer Gries, Director of the Franz Vranitzky Chair for European Studies at the University of Vienna, Austria
 30. Dominika Gruziel, European Research Council Fellow, European University Institute, Italy
 31. Jordi Guixé, Associate Professor, Department of Arts and Public Space and Director of European Observatory on Memories, University of Barcelona, Spain
 32. Dagmar Hájková, Ph.D., Masaryk Institute and Archives of the Czech Academy of Sciences, Prague, Czech Republic
 33. Carol Harrington, Senior Lecturer in Sociology and Social Policy, Victoria University of Wellington, New Zealand
 34. Edin Hajdarpašić, Associate Professor of History, Loyola University, Chicago, USA
 35. Elma Hasimbegović, Director of the History Museum of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
 36. Jiří Hutečka, Associate Professor of History, University of Hradec Králové, Czech Republic
 37. Trude Jacobsen, Professor of History, Northern Illinois University, DeKalb, IL, USA
 38. Pieter M. Judson, Professor of 19th and 20th Century History, European University Institute Florence, Italy
 39. Thede Kahl, Head of the Institute of South Slavic Studies at the Friedrich Schiller University in Jena, Germany,
 40. Tomasz Kamusella, FRHistS, Reader in Modern History, School of History, University of St Andrews, Scotland, UK
 41. Karl Kaser, Professor for Southeast European History and Anthropology, University of Graz, Austria
 42. Dominique Kirchner Reill, Associate Professor of Modern European History, University of Miami, Florida, USA
 43. Axel Klausmeier, Director of the Berlin Wall Foundation, Germany
 44. Victoria Kothrade, Executive Director, Thomas Edison House – Historic Homes Foundation of Louisville, KY USA
 45. Gregor Kranjc, Associate Professor, Brock University, Canada
 46. Jasmina Lazović, Cofounder and program associate, Center for Public History, Belgrade, Serbia
 47. Paul Lerner, Professor of History, University of Southern California, USA
 48. Cybele Locke, Senior Lecturer in History, Victoria University of Wellington, New Zealand
 49. Thomas Lutz, Head of Memorial Museums Department, Topography of Terror Foundation Berlin, Germany
 50. Siniša Malešević, Full Professor of Sociology, Director of Research, School of Sociology, University College Dublin, Ireland
 51. Jill Massino, Associate Professor of History, University of North Carolina, Charlotte, USA
 52. Alexander Maxwell, Associate Professor of History, Victoria University of Wellington, New Zealand
 53. Léontine Meijer-van Mensch, Director of the State Ethnographical Collections in Leipzig, Dresden and Herrnhut, Germany
 54. Peter van Mensch, Independent Museologist, Leipzig, Germany
 55. Nicolas Moll, Historian and Intercultural Trainer, Crossborder Factory, Sarajevo/Paris, Bosnia and Hercegovina/France
 56. Marco Mondini, Professor of History of Conflicts, University of Padua, Italy
 57. Dietmar Müller, Senior Researcher at the Leibniz Institute for the History and Culture of Eastern Europe (GWZO) and member of the Scientific Board of üdosteuropa Gesellschaft, Germany
 58. John Paul Newman, Associate Professor of European History, Maynooth University, Maynooth, President of the Irish Association of Russian, Central and East European Studies, Ireland
 59. Brigitte Le Normand, Associate Professor of History and Director, Public Humanities Hub – Okanagan, University of British Columbia, Okanagan, Canada
 60. John O’Brennan, Jean Monnet Chair in European integration and Director of the Maynooth Centre for European and Eurasian Studies, Maynooth, Ireland
 61. Vjeran Pavlaković, Associate Professor, Department of Cultural Studies, University of Rijeka, Croatia
 62. Wolfgang Petritsch, Ambassador ret., former EU Special Envoy for Kosovo, former High Representative for Bosnia and Herzegovina, Austria
 63. Milovan Pissari, Centre for Public History Belgrade, Serbia
 64. Christian Promitzer, Ph. D., Institute for History, Section of Southeast European History and Anthropology, University of Graz, Austria
 65. Iris Rachamimov, Professor, Department of History, Tel Aviv University, Israel
 66. Aviel Roshwald, Professor of History, Georgetown University, Washington, DC, USA
 67. Sabine Rutar, Research Associate, Leibniz Institute for East and Southeast European Studies, Regensburg, Germany
 68. Günter Schlusche, Architect / urban planner, Coordinator for planning and construction at the Berlin Wall Foundation, Germany
 69. Steven Seegel, Professor of History, University of Northern Colorado, Greeley, CO, USA
 70. Tamara Smidling, Centre for Public History Belgrade, Serbia
 71. Christope Solioz, Secretary General, Multiplex Approach (MAP) Nomad Think Tank, Geneva, Switzerland
 72. Richard Steigmann-Gall, Associate Professor of History, Kent State University, OH, USA
 73. Marijana Stojčić, Centre for Public History Belgrade, Serbia
 74. Anika Walke, Associate Professor of History, Washington University in St. Louis, USA
 75. Yiyan Wang, Professor of Chinese, School of Languages and Cultures, Victoria University of Wellington, New Zealand
 76. Markus Wien, Professor, Department of History and Civilizations, American University in Bulgaria; President, Bulgarian Studies Association, Sofia, Bulgaria
 77. Nancy M. Wingfield, Presidential Research Professor Emerita, Northern Illinois University, USA
 78. Lili Zach, Ph.D., Associate Member of the Maynooth University Arts and Humanities Institute, Maynooth, Ireland
 79. Tara Zahra, Homer J. Livingston Professor of East European History and the College, University of Chicago, Illinois, USA
 80. Marco Abram, PhD, Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Italy
 81. Wilson Bell, Associate Professor, Thompson Rivers University, Canada
 82. Simone Attilio Bellezza, Assistant Professor of Modern History, University of Naples Federico II, Italy
 83. Giovanni Bernardini, PhD, University of Verona, Italy
 84. Jochen Boehler, PD Dr., Friedrich Schiller University Jena, Germany
 85. Katherine Bowers, Associate Professor of Slavic Studies, Department of Central, Eastern, and Northern European Studies, University of British Columbia, Canada
 86. Angela Brintlinger, Director of the Center for Slavic and East European Studies; Professor of Slavic Studies, Ohio State University, USA
 87. Chad Bryant, Associate Professor of History, University of North Carolina at Chapel Hill, USA
 88. Giulia Buscherini, MA in Political Sciences, Italy
 89. Marco Buttino, Emeritus Professor of Modern History, University of Turin, Italy
 90. Daniela L. Caglioti, Professor of Contemporary History, University of Naples Federico II, Italy
 91. Simona Cannalire, , University of Bologna, Italy
 92. Francesco Cassata, Professor of Contemporary History, University of Genoa, Italy
 93. Luisa Chiodi, PhD, Director, Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Italy
 94. Mark Cornwall, Professor of Modern European History, University of Southampton, United Kingdom
 95. Vanni D’Alessio, Researcher of Modern History, University of Naples Federico II, Italy
 96. István Deák, Emeritus Professor History, Columbia University, USA
 97. Mario Del Pero, Professor of International History, SciencesPo, Paris, France
 98. Theodora Dragostinova, Associate Professor of History, The Ohio State University, USA
 99. Melissa Feinberg, Professor of History, Rutgers University, New Jersey, USA
 100. Lorenzo Ferrari, PhD, Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Italy
 101. Federico Finchelstein, Professor of History, New School, New York, NY USA
 102. Monica Fioravanzo, Associate Professor of Contemporary History, University of Padua, Italy
 103. Giovanni Focardi, Professore associato, Università di Padova, Italy
 104. Filippo Focardi, Full Professor of Contemporary History, Università di Padova, Italy
 105. Laurie Franklin, Writer, USA
 106. Cathleen Giustino, CLA Endowed Prestigious Research Professor, Auburn University, USA
 107. Eagle Glassheim, Professor of History, University of British Columbia, Canada
 108. Krista Goff, Assistant Professor of History, University of Miami, USA
 109. Paul Gradvohl, Professor of History, Université de Paris Panthéon-Sorbonne, France
 110. Andrea Graziosi, Professor of History, University of Naples Federico II and Scuola superiore meridionale, Italy
 111. Irina Gridan, Associate Professor of History, Inalco, Paris, France
 112. Paul Hanebrink, Professor of History and Jewish Studies, Rutgers University, New Jersey, USA
 113. Yana Hashamova, Professor of Slavic and Film Studies, Chair of the Department of Slavic and East European Languages and Cultures, Ohio State University, USA
 114. Dan Healey, Professor of Modern Russian History, University of Oxford, United Kingdom
 115. Maureen Healy, Associate Professor and Chair of History Department, Lewis & Clark College, USA
 116. Siobhan Hearne, Postdoctoral Researcher, Durham University, United Kingdom
 117. Aleksandar Hemon, Professor, Lewis Center for the Arts, Princeton University, USA
 118. Aida Hozic, Associate Professor, University of Florida, USA
 119. Bogdan Cristian Iacob, Researcher, Institute of History in Bucharest, Romania
 120. Ilinca Iurascu, Associate Professor of German, University of British Columbia, Canada
 121. Tvrtko Jakovina, Tenured professor, University of Zagreb, Croatia
 122. Ivan Jeličić, PhD, Institute of Political History, Budapest, Hungary
 123. Mary-Allen Johnson, Associate Professor, Ohio State University, USA
 124. Tom Junes, PhD, European University Institute, Florence, Italy
 125. Dzeneta Karabegovic, PhD, University of Salzburg, Austria
 126. Padraic Kenney, Professor of History and Associate Dean, Indiana University, USA
 127. Vojtěch Kessler, PhD, Institute of History of the Czech Academy of Sciences, Czech Republic
 128. Audrey Kichelewski, Associate Professor of History, Strasbourg University, France
 129. Lisa Kirschenbaum, Professor of History, West Chester University, USA
 130. Rebekah Klein-Pejšová, Associate Professor of History and Jewish Studies, Director of the Human Rights Program, Purdue University, USA
 131. Michal Kšiňan, PhD, Institute of History, Slovak Academy of Sciences, Slovakia
 132. Jiří Kubeš, Associate Professor of History and the Dean of the Faculty of Arts and Humanities, University of Pardubice, Czech Republic
 133. Rudolf Kučera, Doc., Masaryk Institute and Archives of the Czech Academy of Sciences, Czech Republic
 134. Milena Lenderová, Professor, University of Pardubice, Czech Republic
 135. Antonis Liakos, Professor Emeritus, University of Athens, Greece
 136. Howard Louthan, Professor of History and Director, Center for Austrian Studies, University of Minnesota, USA
 137. Anne Madelain, Associate Professor, Institut national des langues et civilisations orientales, Paris, France
 138. Ervin Malakaj, Assistant Professor of German Studies, University of British Columbia, Canada
 139. Antoine Marès, Professeur émérite, histoire de l’Europe centrale contemporaine, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Paris, France
 140. Malgorzata Mazurek, Associate Professor of Polish Studies, Columbia University, USA
 141. Matteo Millan, Associate professor of modern and contemporary history, University of Padova, Italy
 142. Pavel Mücke, Senior Researcher/Associated Professor, Institute of Contemporary History, Czech Academy of Sciences / Faculty of Humanities, Charles University, Prague, Czech Republic
 143. Jasmin Mujanović, PhD, Sarajevo Calling: A Podcast of Southeast European Affairs
 144. Dana Musilová, Professor of History, University of Hradec Králové, Czech Republic
 145. Robert Nemes, Professor of History, Colgate University, Hamilton, NY USA
 146. Mila Orlić, Associate Professor, Department of History, University of Rijeka, Croatia
 147. Andrea Orzoff, Associate Professor of History, New Mexico State University, USA
 148. Kathrin Pabst, PhD Museum Ethics, Vest-Agder Museum, Kristiansand, Norway
 149. Cynthia Paces, Professor of History, The College of New Jersey, USA
 150. Luisa Passerini, Professor Emerita, Department of History and Civilisation, European University Institute, Florence, Italy
 151. Srdja Pavlovic, PhD, Wirth Institute for Austrian and Central European Studies, University of Alberta, Canada
 152. Stefano Petrungaro, Associate Professor, History of Eastern Europe, Ca’ Foscari University of Venice, Italy
 153. Niccolò Pianciola, Associate Professor of History, Nazarbayev University, Kazakhstan
 154. Ségolène Plyer, PhD, Senior Lecturer, Université de Strasbourg, France
 155. Besnik Pula, Associate Professor of Political Science, Virginia Tech, Blacksburg, VA, USA
 156. Joachim von Puttkamer, Prof. Dr., Imre Kertész Kolleg Jena, Germany
 157. Immo Rebitschek, Assistant Professor for East European History, Friedrich Schiller University Jena, Germany
 158. Máté Rigó, Assistant Professor, Yale-NUS College, Singapore
 159. Francesca Rolandi, PhD, Masaryk Institute and Archives of the Czech Academy of Sciences, Prague, Czech Republic
 160. Clemens Ruthner, Assistant Professor and Director of Research, Trinity College, Dublin, Ireland
 161. Lewis Siegelbaum, Jack and Margaret Sweet Professor Emeritus of History, Michigan State University, USA
 162. Aline Sierp, Assistant Professor, Maastricht University, The Netherlands
 163. Marius Stan, Political Scientist, Research director of the Hannah Arendt Center, University of Bucharest, Romania
 164. Ronald Suny, William H. Sewell Jr. Distinguished University Professor of History, University of Michigan, USA
 165. Oswald Überegger, Director of the Competence Center for Regional History, Free University of Bozen-Bolzano, Italy
 166. Daniel Unowsky, Professor of History, University of Memphis, USA
 167. Nadia Urbinati, Professor of Political Theory, Columbia University, USA
 168. Martina Urbinati, MA in Interdisciplinary Research and Studies on Eastern Europe, University of Bologna, Italy
 169. Jana Vargovcikova, Assistant Professor, Inalco, France
 170. Lorenzo Venuti, PhD candidate, University of Florence, Italy
 171. László Vörös, PhD, Institute of History, Slovak Academy of Sciences, Slovakia
 172. Srdjan Vucetic, Associate Professor, International Affairs, University of Ottawa, Canada
 173. Jeffrey Wasserstrom, Chancellor’s Professor of History, UC Irvine, USA
 174. Julija S. Winikoff, Lecturer, Te Herenga Waka – Victoria University of Wellington, Aotearoa/New Zealand
 175. Konstantina Zanou, Assistant Professor of Italian, Columbia University, USA
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
34
07.04.2021 22:00
Ob tridesetletnici samostojne slovenske države je Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) 15. marca 2021 objavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
14
06.04.2021 23:42
Ameriška online revija Education Week, ki se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem je poročala o nadvse zanimivem primeru šole ... Več.
Piše: Marjana Škalič
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
23
05.04.2021 05:00
Uspešen spopad s prvim valom epidemije je vlado uspaval, zato je drugi val predolgo podcenjevala. Posledice so bile več kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
12
31.03.2021 22:20
Koga je nedavna neuspela interpelacija ministrice za šolstvo Simone Kustec najbolj zabolela? Gregorja Golobiča? Ne. Majo Makovec ... Več.
Piše: Uredništvo
Majhna revolucija pri novih pravopisnih pravilih: Novo mesto bo odslej mesto z veliko začetnico, marsikatera vas pa bo tudi večja
10
26.03.2021 22:40
Še slabe tri tedne naj bi tekla javna razprava o predlogih sprememb slovenskega pravopisa, vendar je še vedno nejasno, kdo ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Pot do 2. svetovne vojne: Stalinova neuspešna prizadevanja za zavezništvo z Zahodom
23
19.03.2021 22:30
Zgodovina bi se precej drugače obrnila, če bi Velika Britanija in Francija spomladi 1939 pozitivno odgovorili na Stalinove ... Več.
Piše: Shane Quinn
Socialne kapice si vlada in poslanci doslej niso upali uvesti, morda bo tokrat drugače
5
15.03.2021 06:25
Vladni Svet za debirokratizacijo je pripravil zakonske spremembe za zmanjšanje administrativnih postopkov. Predloge je vlada ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj ne bom ustanovila nove stranke in zakaj mora biti desnica boljša in bolj demokratična, da ji bodo lahko ljudje zaupali
27
11.03.2021 07:00
Vsakič, ko se nismo upognili destruktivni politiki neke druge desne stranke, smo doživeli napade in podtikanja o levičarstvu, ... Več.
Piše: Ljudmila Novak
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
7
03.03.2021 22:55
Kdo bi vedel, kakšne kriterije uporabljajo strokovne komisije, ki za Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu ponujajo varčno ... Več.
Piše: Alenka Puhar
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
8
28.02.2021 11:00
Pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša v petek poslal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in v vednost tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
14
26.02.2021 23:52
Churchillovo navdušenje nad Mussolinijem in urejenostjo fašistične Italije, nad gospodom Hitlerjem očarana britanska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ni res, da je "stara populacija" glavni razlog za to, da je Slovenija po smrtnosti zaradi Covid-19 v neslavnem svetovnem vrhu
11
17.02.2021 22:04
Prepričanje, da smo na drugem mestu na svetu (za Belgijo), ko gre za smrtnost zaradi Covid-19, ker imamo nadpovprečno staro ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodnica, ki ne mara "velikega diktatorja" Janše, kazensko toži Vinka Gorenaka, ker je objavil njene zasebne misli
10
17.02.2021 07:00
Kaj bi pomenila javna objava osebnih prejemkov sodnikov in tožilcev, kar od pravosodne ministrice zahteva Vili Kovačič? V vsakem ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriška "vrnitev v normalnost" pomeni novo militarizacijo in obnovitev hladne vojne med Zahodom in Putinovo Rusijo
11
13.02.2021 06:59
Zahodni politiki in mediji se ogorčeno odzivajo na odnos ruskih oblasti do posameznih opozicijskih voditeljev. Takšno obnašanje ... Več.
Piše: Janez Vuk
Kako lahkotno smo v kriznem 2020 zapravljali milijarde evrov in kljub orjaškemu deficitu ostali dobre volje
7
11.02.2021 23:10
Ministrstvo za finance je nedavno objavilo prve podatke o proračunskih gibanjih v preteklem letu. Zanimivo, da o tem nismo nič ... Več.
Piše: Bine Kordež
O (ne)uravnoteženosti RTV Slovenija: Pristranskost zasebnih medijev je stvar trga, pristranskost nacionalke pa grožnja demokraciji
17
06.02.2021 06:30
Novi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se bo, po prvih izjavah sodeč, posvetil reševanju finančnih težav ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poziv k premirju in sodelovanju: Slovenci se bolj kot proti koronavirusu borimo drug proti drugemu
19
04.02.2021 06:00
Boris Mark Andrijanič, Matej Avbelj, Nevenka Črešnar Pergar, Romana Jordan, Igor Masten, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Marko ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor se zaveda: Hud problem naslednjih volitev v Državni zbor je to, da je obstoječi volilni sistem še vedno protiustaven!
11
30.01.2021 07:03
To, da v Državni zbor kot zakonodajni organ ni izpolnil obveznosti, ki mu je bila naložena s strani Ustavnega sodišča glede ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Polemika: Svoboda govora je temelj demokracije, politična korektnost in sovražni govor pa orodji represije
18
27.01.2021 07:00
Zahod se pogreza vse globlje v nesvobodno družbo. Najbolj viden zunanji znak erozije svobode je omejevanje svobode govora. ... Več.
Piše: Janez Vuk
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
13
25.01.2021 06:17
Povedali so nam, da bo Bidnovo predsedovanje pomenilo vrnitev v normalnost, v resnici pa bo pomenilo zmagoslavno vrnitev ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.432
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.659
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.576
04/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.199
05/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.264
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.353
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.000
08/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.184
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 682
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.168