Komentar

Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje

Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi neviden. Ljudje namreč ostajajo v slabi družbi, slabih službah, slabih zvezah, volijo slabe poslance, verjamejo slabim medijem itd. kljub temu, da bi bila sprememba možna hitro in veliko lažje, kot s(m)o se že kdaj prepričali, da je to mogoče.

03.01.2021 23:00
Piše: Edvard Kadič
Ključne besede:   nemoč   psihologija   Trubar   Prešeren   Marjan Šarec   vlada

Resnica mogoče res slej ko prej najde svojo pot na površje, če pa se zanjo tudi potrudimo, bo verjetno luč sveta ugledala bistveno prej.

Bolj se je leto 2020 približevalo koncu, večkrat sem pomislil na fenomen "naučene nemoči". Gre za naravnanost, ki jo razvijemo potem, ko nekaj večkrat poizkusimo in nam ne uspe, nato pa sčasoma začnemo verjeti, da bomo pri tem opravilu neuspešni, tudi če se še tako trudimo. Verjeti začnemo, da ne gre za problem, ne za okoliščine, ne za pomanjkanje sreče, ne za druge ljudi itd., temveč da je nekaj narobe z nami. Iz tega potem naredimo logičen sklep, da če je temu tako, zakaj bi se sploh trudili.

 

Pomislite npr. na sudoku, japonsko obliko križanke, ki ima 9x9 kvadratkov, v katere je potrebno razvrstiti števila od 1 do 9 tako, da so razvrščena po vrsticah, stolpcih in še znotraj kvadratkov vedno vsa od 1 do 9. Večini že ta opis, kjer se prepletajo števila, obudi občutek nemoči zaradi spomina na težave pri učenju matematike v šoli in vse skupaj preprosto opusti. Večina sicer kdaj pa kdaj poizkusi, vendar kmalu tudi opusti, pa so jim križanke sicer všeč.

 

Pri razmisleku o naučeni nemoči pa je najhuje pravzaprav to, da po tako napačno vzpostavljenem vzorcu razmišljanja prenehamo poizkušati kljub temu, da je uspeh neposredno pred očmi. Kot bi nam v zaporu odprli vrata na prostost, nam pa sploh ni več mar zanjo, saj smo prepričani, da nam tam zunaj itak ne bo uspelo. Možgani nas namreč naravno odrinejo stran od neuspeha (od bolečine kot nasprotja ugodja), pri tem pa ne upoštevajo, da je ta "neuspeh" posledica napake v mišljenju. Niti poizkusiti več ne želimo, kljub temu da je možnost neuspeha (!) vedno manjša. Možgani so se povezali na nov način zato, da lahko hitreje in bolj učinkovito dosegamo rezultate. No ja, rezultati pa so lahko ugodni ali pa tudi "ugodni".

 

Ne verjamem, da odstop Marjana Šarca letos januarja ni bil skrbno načrtovan. V obveščevalnih krogih se je vedelo kaj prihaja (virus, že čez 14 dni!?) in če bi manever s predčasnimi volitvami uspel, bi ukrepi za zajezitev epidemije pokrili prav vse odločitve nove (stare) vlade in seveda okrepili položaj nove (stare) koalicije. Preprosta politična kombinatorika, ki pa se na škodo takratne koalicije ni izšla, saj je tudi nasprotnik to isto dojel.

 

Da nisem daleč od resnice, je skozi ukrepe nove vlade več kot očitno. Storjeno je sicer veliko dobrega, veliko pametnih potez, so pa tudi takšne, ki nasprotujejo tako razumu, kaj šele logiki domišljenih odločitev. Če so bili npr. turistični boni dobra poteza, je pomoč malim podjetjem precej kisle narave in tipično slovenska. Kot da je izhodišče to, kako izničiti vsako možnost neupravičenega prisvajanja nekaj evrov, ne pa poenostavitev postopkov in hitra pomoč pomoči potrebnim. Za vsak odobren evro je kar naenkrat toliko pogojev in omejitev, da ga na koncu raje ne vzameš, kot da se s tem sploh ukvarjaš. Podjetniki in računovodje, s katerimi imam stik, praviloma zmajujejo z glavo in preračunavajo, koliko bodo morali zdaj vrniti. Zdaj, ko se bo prava (ekonomska) kriza šele dobro začela.

 

To ni kritika te ali one vlade, temveč primer, kako prikrito deluje naučena nemoč. Nehote zakompliciraš postopke svojim podjetjem celo v krizi, javne razpise zato, ker tam kraljuje pet "naših" podjetij, ne prijavljaš več nepravilnosti, ker baje sodišče ne deluje, spremembe na direktoratih in upravah pa niso možne, ker je (po tvoje!) npr. Upravno sodišče na napačni strani. Človek tako sčasoma npr. preneha prijavljati nepravilnosti na policijo, KPK, NPU, Računsko sodišče in ne vem kam še vse. Preneha biti aktivni državljan, saj se je naučil nemoči in jo ponotranjil.

 

Pa nikar se ne slepimo, da zadeve ne morejo iti še na slabše. Če bomo delali enako kot sedaj, zakaj bi bili drugačni rezultati v prihodnje? Ponos in navdih, ki sta nas navdajala npr. ob plebiscitu 30 let nazaj, sta nekaj neprecenljivega in srečni smo lahko tisti, ki smo bili tega vzdušja deležni iz prve roke. Te možnosti npr. niso imeli ne Trubar, ne Prešeren in ne Cankar ter druge veličine slovenske zgodovine. A ko te dni poslušam razmišljanja uglednih in "uglednih" imen slovenske osamosvojitve, se sprašujem, ali res živimo v isti državi, zakaj je temu tako, in seveda, kam to pelje.

 

Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi neviden. Ljudje namreč ostajajo v slabi družbi, slabih službah, slabih zvezah, volijo slabe poslance, verjamejo slabim medijem itd. kljub temu, da bi bila sprememba možna hitro in veliko lažje, kot s(m)o se že kdaj prepričali, da je to mogoče.

 

Kako torej naprej? Če smo se nemoči naučili, jo lahko tudi opustimo. Ena od možnosti, kateri je tudi namenjen ta zapis, je pot uvida in spoznanje, da se nam to dogaja. Da smo intimno sprejeli, da sami ne moremo nič npr. proti sistemu in da se tega, da smo to sprejeli, niti ne zavedamo. Da celo drugim, ki se odločijo npr. prijaviti nepravilnosti, dopovedujemo, da to nima smisla in da bodo na koncu oni procesirani in ne pravi krivec.

 

Ta uvid, da smo v stanju naučene nemoči, se mora nato preliti v aktivno pozitivno mišljenje, v več zaupanja v pozitivne možnosti izida, kateremu sledijo tudi dejanja. Resnica mogoče res slej ko prej najde svojo pot na površje, če pa se zanjo tudi potrudimo, bo verjetno luč sveta ugledala bistveno prej.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
0
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Da, Balkan je dada, umetniki na Balkanu vedno nihajo med politično direktnostjo ali nezavedno asociativnostjo
4
27.12.2020 06:27
Dada je umetnost emigrantov. Umetniška združba si je v eksilu osvobodila ozemlje, da je lahko uveljavljala svojo umetniško ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.297
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.849
04/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.338
05/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.532
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.791
07/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.263
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.631
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.252
10/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.270