Komentar

Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje

Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi neviden. Ljudje namreč ostajajo v slabi družbi, slabih službah, slabih zvezah, volijo slabe poslance, verjamejo slabim medijem itd. kljub temu, da bi bila sprememba možna hitro in veliko lažje, kot s(m)o se že kdaj prepričali, da je to mogoče.

03.01.2021 23:00
Piše: Edvard Kadič
Ključne besede:   nemoč   psihologija   Trubar   Prešeren   Marjan Šarec   vlada

Resnica mogoče res slej ko prej najde svojo pot na površje, če pa se zanjo tudi potrudimo, bo verjetno luč sveta ugledala bistveno prej.

Bolj se je leto 2020 približevalo koncu, večkrat sem pomislil na fenomen "naučene nemoči". Gre za naravnanost, ki jo razvijemo potem, ko nekaj večkrat poizkusimo in nam ne uspe, nato pa sčasoma začnemo verjeti, da bomo pri tem opravilu neuspešni, tudi če se še tako trudimo. Verjeti začnemo, da ne gre za problem, ne za okoliščine, ne za pomanjkanje sreče, ne za druge ljudi itd., temveč da je nekaj narobe z nami. Iz tega potem naredimo logičen sklep, da če je temu tako, zakaj bi se sploh trudili.

 

Pomislite npr. na sudoku, japonsko obliko križanke, ki ima 9x9 kvadratkov, v katere je potrebno razvrstiti števila od 1 do 9 tako, da so razvrščena po vrsticah, stolpcih in še znotraj kvadratkov vedno vsa od 1 do 9. Večini že ta opis, kjer se prepletajo števila, obudi občutek nemoči zaradi spomina na težave pri učenju matematike v šoli in vse skupaj preprosto opusti. Večina sicer kdaj pa kdaj poizkusi, vendar kmalu tudi opusti, pa so jim križanke sicer všeč.

 

Pri razmisleku o naučeni nemoči pa je najhuje pravzaprav to, da po tako napačno vzpostavljenem vzorcu razmišljanja prenehamo poizkušati kljub temu, da je uspeh neposredno pred očmi. Kot bi nam v zaporu odprli vrata na prostost, nam pa sploh ni več mar zanjo, saj smo prepričani, da nam tam zunaj itak ne bo uspelo. Možgani nas namreč naravno odrinejo stran od neuspeha (od bolečine kot nasprotja ugodja), pri tem pa ne upoštevajo, da je ta "neuspeh" posledica napake v mišljenju. Niti poizkusiti več ne želimo, kljub temu da je možnost neuspeha (!) vedno manjša. Možgani so se povezali na nov način zato, da lahko hitreje in bolj učinkovito dosegamo rezultate. No ja, rezultati pa so lahko ugodni ali pa tudi "ugodni".

 

Ne verjamem, da odstop Marjana Šarca letos januarja ni bil skrbno načrtovan. V obveščevalnih krogih se je vedelo kaj prihaja (virus, že čez 14 dni!?) in če bi manever s predčasnimi volitvami uspel, bi ukrepi za zajezitev epidemije pokrili prav vse odločitve nove (stare) vlade in seveda okrepili položaj nove (stare) koalicije. Preprosta politična kombinatorika, ki pa se na škodo takratne koalicije ni izšla, saj je tudi nasprotnik to isto dojel.

 

Da nisem daleč od resnice, je skozi ukrepe nove vlade več kot očitno. Storjeno je sicer veliko dobrega, veliko pametnih potez, so pa tudi takšne, ki nasprotujejo tako razumu, kaj šele logiki domišljenih odločitev. Če so bili npr. turistični boni dobra poteza, je pomoč malim podjetjem precej kisle narave in tipično slovenska. Kot da je izhodišče to, kako izničiti vsako možnost neupravičenega prisvajanja nekaj evrov, ne pa poenostavitev postopkov in hitra pomoč pomoči potrebnim. Za vsak odobren evro je kar naenkrat toliko pogojev in omejitev, da ga na koncu raje ne vzameš, kot da se s tem sploh ukvarjaš. Podjetniki in računovodje, s katerimi imam stik, praviloma zmajujejo z glavo in preračunavajo, koliko bodo morali zdaj vrniti. Zdaj, ko se bo prava (ekonomska) kriza šele dobro začela.

 

To ni kritika te ali one vlade, temveč primer, kako prikrito deluje naučena nemoč. Nehote zakompliciraš postopke svojim podjetjem celo v krizi, javne razpise zato, ker tam kraljuje pet "naših" podjetij, ne prijavljaš več nepravilnosti, ker baje sodišče ne deluje, spremembe na direktoratih in upravah pa niso možne, ker je (po tvoje!) npr. Upravno sodišče na napačni strani. Človek tako sčasoma npr. preneha prijavljati nepravilnosti na policijo, KPK, NPU, Računsko sodišče in ne vem kam še vse. Preneha biti aktivni državljan, saj se je naučil nemoči in jo ponotranjil.

 

Pa nikar se ne slepimo, da zadeve ne morejo iti še na slabše. Če bomo delali enako kot sedaj, zakaj bi bili drugačni rezultati v prihodnje? Ponos in navdih, ki sta nas navdajala npr. ob plebiscitu 30 let nazaj, sta nekaj neprecenljivega in srečni smo lahko tisti, ki smo bili tega vzdušja deležni iz prve roke. Te možnosti npr. niso imeli ne Trubar, ne Prešeren in ne Cankar ter druge veličine slovenske zgodovine. A ko te dni poslušam razmišljanja uglednih in "uglednih" imen slovenske osamosvojitve, se sprašujem, ali res živimo v isti državi, zakaj je temu tako, in seveda, kam to pelje.

 

Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi neviden. Ljudje namreč ostajajo v slabi družbi, slabih službah, slabih zvezah, volijo slabe poslance, verjamejo slabim medijem itd. kljub temu, da bi bila sprememba možna hitro in veliko lažje, kot s(m)o se že kdaj prepričali, da je to mogoče.

 

Kako torej naprej? Če smo se nemoči naučili, jo lahko tudi opustimo. Ena od možnosti, kateri je tudi namenjen ta zapis, je pot uvida in spoznanje, da se nam to dogaja. Da smo intimno sprejeli, da sami ne moremo nič npr. proti sistemu in da se tega, da smo to sprejeli, niti ne zavedamo. Da celo drugim, ki se odločijo npr. prijaviti nepravilnosti, dopovedujemo, da to nima smisla in da bodo na koncu oni procesirani in ne pravi krivec.

 

Ta uvid, da smo v stanju naučene nemoči, se mora nato preliti v aktivno pozitivno mišljenje, v več zaupanja v pozitivne možnosti izida, kateremu sledijo tudi dejanja. Resnica mogoče res slej ko prej najde svojo pot na površje, če pa se zanjo tudi potrudimo, bo verjetno luč sveta ugledala bistveno prej.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
11
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.430
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.659
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.575
04/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.196
05/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.262
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.353
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 998
08/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.183
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 678
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.166