Komentar

Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020

Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in v arenah. V današnjem nadrealnem Who's who 2020, Kdo je (bil) kdo v 2020 bomo izpostavili slovenske ase, ki so zaznamovali minulo politično leto. Kdo med njimi bi se lahko pridružil Dončiću, Dragiću in Čančarju v elitni košarkarski ligi?  

 

27.12.2020 23:59
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   NBA   košarka   Janša   Dončić   Šarec   Počivalšek   Pivec   Židan   Erjavec

V Sloveniji vlada takšen kaos, da smo zmedli še NBA. 

 

Pivec Aleksandra: Ekipa "Oldies but Goldies", branilka, novinka v ligi

 

Na začetku leta je presenetljivo prevzela kapetanski trak seniorske ekipe. Po uvodnih tekmah se je zdela nesporna favoritinja za osvojitev naslova Rookie of the Year (Novinka leta). V slogu Iva Daneua je prikazovala prodorno in hitro igro, v intervjujih pa je jezik še hitreje vrtela. Po razpadu Pre-KUL konference ni privolila zahtevi Marjana Šarca za prekinitev sezone in se je dogovorila za nadaljevanje z Ne-KUL ekipami. Posledično je prišla v nemilost mainstream medijev, ki so ji očitali nešportno življenje. Namesto protinapadov je začela prikazovati slabo obrambo. Med gostovanjem ekipe na Krasu je zaužila preveč terana in pršuta in padla na antidoping testu in za tem so jo člani lastne ekipe dali na čevelj. Trenutno je brez kluba in se ji ne obeta velika vrnitev na parket niti v slovenski ligi, kaj šele v NBA.

 

 

Bratušek Alenka: Ekipa "Ljubljana Jaz (Konferenca KUL)", krilo, 11. sezona v ligi

 

Bivša kapetanka "pozitivne" ekipe in celo komisarka lige (preboj na evropske parkete ji v tej vlogi sicer ni uspel). Ustanoviteljica po njej imenovane ekipe, Ljubljana Jaz, upa na klic Utah Jazz za preboj v ligo NBA, saj se je bojda veliko naučila od bivšega stranskega kolega Petra Vilfana. Angleško terminologijo obvlada, posebej v primeru izteka 24 sekund, ("We just need time."). Je ena izmed mnogih, ki se pod košem prerivajo na (levem) krilu. Težko se bo uvrstila v play-offs, saj se je konkurenca v njeni konferenci precej radikalizirala.

 

 

Beović Bojana: Ekipa "KK Infektologi", (Klinični) Center, Novinka v ligi

 

Čeprav je relativno pozno vstopila na veliki oder, je prikazala odlično tehnično znanje. Specialistka obrambe v slogu Jureta Zdovca zagovarja disciplinirano, lockdown consko obrambo brez kontaktov med igralci. Bolj kot minute odmora odobrava dvo-tedenske time-oute. Nominirana za "Rookie of the Year".

 

 

Covidioti (Ekipa)

 

Ekipa "(po)trčenih" intelektualcev, ki se je ustanovila med koronakrizo. Igralci zanikajo obstoj Covida ali minimizirajo nevarnost, ki jo predstavlja in tako prispevajo k njegovi širitvi. Franšiza ima čedalje več navijačev, ki jo spremljajo po socialnih medijih, čeprav so mainstream mediji vsaj deloma tudi pripomogli k njeni popularnosti. Covidioti se pripravljajo na združitev z Antivax Maverix.

 

 

Čordić Zlatan Zlatko: Ekipa "Petkovi kolesarji", branilec (naroda), novinec v ligi

 

Zvezdnik petkovih tekm, na katerih je skromnemu tehničnemu znanju navkljub nabiral visoko minutažo. Agresiven, naredi veliko nešportnih napak. V žaru borbe lahko namesto žoge televizijskemu snemalcu izpuli kamero ali kot trash stalker zalezuje nasprotnika. Je prekosil Marka Milića, ki je nekoč preskočil avto, saj je med tekmo državne reprezentance preskočil ograjo in se hkrati drl v megafon. Poleg Janše prezira Zorra, ker na javnih površinah vselej nosi masko. Zaradi nespametnih potez je prejel toliko glob, da je postal (ne)častni član Harlem Globe-trotlov in hkrati izgubil status izjemnega KUL-turnika. Z nastopom na RTV je s preluknjano masko pritegnil pozornost Toronto Rappers, ki iščejo novo "mask-oto". Za nekatere Rookie of the Year, za druge "Zarukani of the Year".

 

 

Damijan Jože (brez P.?): Ekipa "Brez pogodbe" (Konferenca KUL), Play, 2. sezona v ligi

 

Samoimenovani potencialni komisar lige kljub temu, da se sploh ne ukvarja s košarko. Kot mladinec je veliko obetal v vrstah baby ekipe MLEKO (MLadi EKOnomisti), pri kateri je vehementno zagovarjal liberalno run and gun igro in enotno davčno stopnjo za vse igralce v ligi. Leta 2005-2006 je debitiral v ekipi današnjega nasprotnika JJ-ja, v kateri pa se ni proslavil, saj se ga navijači spomnijo predvsem po igranju namiznega nogometa med treningi. Po pičlih treh mesecih se je vrnil v MLEKO in nato nadaljeval kariero v KK MASLO (MArginalni SLOvenci), kjer je sanjaril o vrnitvi na veliko sceno. Po trku z glavo z grškim zvezdnikom Varoufakisom je doživel pretres idej in radikalno spremenil pogled na košarko. Danes (spet vehementno) zagovarja omejitev plač s salary cap, igro z veliko Piketty and roll in zabijanji (po Twitterju). Nekateri so ga razglasili za odličnega "tehničarja" in "kul" igralca kljub seksističnim opazkam na račun igralke, ki ji je očital, da bi za pet minut v prvi postavi igrala tudi brez hlačk in da bo iz lige odšla kot kurba s plesa. Vabila na ples ne bo dočakal, ker se kot ljubitelj mlečnih izdelkov obnaša kot vegetarijanec na KUL-inah in se uči še šteti do 46. Prezira švicarski frank in evro, zato lahko domnevamo, da bi v prvi ligi igral tudi zastonj. Kariero bo verjetno nadaljeval v razvojni ligi SKUTA (SKoraj Uveljavljeni TAlenti).

 

 

Erjavec Karl Viktor: Ekipa "Oldies but Goldies", All around, 16. sezona

 

Na začetku sezone so mu odvzeli kapetanski trak in ga črtali iz rosterja, a se je vrnil v velikem slogu. Pri šestdesetih je med mlajšimi v ekipi, čeprav že od prve sezone v ligi razmišlja o upokojitvi. Igra na vseh položajih od 1. do 5.: lahko igra na zunanjih položajih kot poškodovani Steph Curry, prodira kot Patria tank v slogu očeta Lebron Jamesa, se posveti obrambi kot sosed Raša Nesterovića in polni (smetiščne) koše z zabijanji kot bratranec Shaquille O'Neala. Po nepotrebnem napoveduje sodniške (arbitražne) odločitve v prid njegove ekipe. Med tekmo bodri soigralce s krikom "regres!" Je vstopil iz klopi in se mu obeta naslov "6th Man of the Year", čeprav nekateri soigralci menijo, da se bolje znajde v nemških nadrealističnih filmih ali teatru absurda kot na parketu. Ker nastopa v vlogi Odrešitelja v "kul" burleski, ni izključeno, da ne bo proglašen za prvega strelca lige kljub temu, da je dosegel pičlih pet pik. 

 

 

Fajon Tanja: Ekipa "Rdeča zvezda/Partizan" (Konferenca KUL), Center, 12. sezona

 

Po vrnitvi iz Evrolige je od Dejana Židana prevzela kapetanski trak in v intervjujih takoj zaostrila retoriko. Ekipa se je vrnila k brezkompromisni napadalni igri legendarne jugoslovanske šole (Kičanović, Dalipagić, Kidrič, itd.). Ob pomanjkanju kreativnega playmakerja à la Slavnić se je taktika izkazala za enostransko in monotono, saj predvideva eno samo izdelano akcijo: met trojke (praviloma gre za air ball) in pritoževanje nad trdo, "fašistoidno" igro nasprotnika. Z veseljem asistira vsakemu mimoidočemu, ki se hvali naokoli, da bo nasprotniku nasul 46 pik.

 

 

Gantar Tomaž: Ekipa "Oldies but Goldies", Krilni center, 3. sezona

 

Igralec, ki bega tako soigralce kot nasprotnike, saj ne vedo, če igra z njimi ali proti njim. Proglašen za "Kukočevo gnezdo" Ne-KUL konference. Bolj kot na parketu je aktiven v slačilnici, kjer je pripomogel k odstrelu soigralke Pivčeve in vrnitvi Erjavca. Ni kandidat za NBA, se pa zanj menda zelo zanimajo v ZDA za snemanje reklam za pomirjevala in uspavalna sredstva.

 

 

Hojs Aleš: Ekipa "Grosuplje Dark Knights" (Konferenca Ne-KUL), Obrambni jolly, 3. sezona

 

(Vodni) top player, ki zagotavlja železno obrambo. Kakor Dennis Rodman ima trdo roko in je specializiran v postavljanju blokov in prerivanju pod košem. Je razjezil nasprotnike z revizijo starih tekem. Sredi sezone je nepreklicno zapustil ekipo in čudežno še naprej igral zanjo, kar je pritegnilo pozornost tako Washington Wizards kot Orlando Magic

 

 

Ivan Gale: Ekipa "Petkovi kolesarji", Napadalni jolly, novinec

 

Iz anonimnosti (blagovnih) rezervistov se je čez noč prelevil v Dražena Petrovića "Petkovih kolesarjev" (se opravičujemo za bogokletno primerjavo). Občasno je ob četrtkih nastopal tudi za Anti-State Warriors. Sezono je začel pri nižjeligašu, pri katerem so med splošnim kaosom vsevprek podpisovali pogodbe za nakup opreme. Nekateri trdijo, da se mu je zatresla roka, drugi, da je pogumno zadeval Tarčo. Favorit za naslov "novinca leta". Zanj se zanimajo Portland Whistleblowers; za soigralca, ki je med protesti kazal zadnjico, pa Denver Nagci

 

 

Janez Janša: Ekipa "Grosuplje Dark Knights" (Konferenca Ne-KUL), Komisar, 30. sezona

 

Letos se je nepričakovano vrnil v vodilno vlogo in marca na parlamentarnem parketu dosegel season-high 52 pik. V skladu s slovensko tradicijo so ga nasprotniki spremljali s krvavo rdečimi očmi. Zahteva disciplinirano igro, v kateri ima kot trener in playmaker popoln nadzor nad dogajanjem na igrišču. Ker v slogu Jamesa Hardena večinoma sam meče na koš, mu soigralci predvsem asistirajo in se ne razvijejo v zvezdnike, ki bi jih ekipa nujno potrebovala (trenutno se pri Dark Knights kali Anže Logar, ki pa je prišel v nemilost mainstream medijev, ker je evropskemu komisarju zašpecal, da v slovenski ligi deli pravico mnogo pristranskih sodnikov iz časov Jugolige). Med minutami odmora JJ ne posluša nasvete trenerjev in kompulzivno čivka na Twitterju, kar negativno vpliva na njegov učinek na parketu. Med finalom ameriške lige je ekipi MAGA (Make America Great Again) pred zaključkom podaljška čestital za osvojitev naslova, nato pa je Trumpova ekipa ob zvoku sirene prejela Bidenovo trojko in izgubila. Nasprotniki so ga že videli v madžarski ali poljski ligi, a ga je Angela Merkel vseeno uvrstila v All Star ekipo za reševanje proračuna evropske lige. Pristaši menijo, da je kot Michael Jordan: GOAT v športnem smislu (Greatest Of All Time), nasprotniki pa ga imajo za kozla v čisto običajnem pomenu besede.

 

 

Jaša Jenull: Ekipa "Petkovi kolesarji", (skriti) Playmaker, novinec

 

Še eno odkritje sezone. Mlad, ambiciozen; želi postati "The real JJ", kljub ubijalski konkurenci Jadranke Juras. Gre za verzatilnega igralca (slovenski "The unicorn" Porzingis), saj med minutami odmora na petkovih tekmah kolesari, vozi avto brez luči, pleše, riše s kredo, skače čez ovire, bere ustavo, se šemi, meče papirnate aviončke, žonglira z baklami in sežiga lutke. Organizator spontane igre, nenehno protestira in ima sloves flopperja, saj se meče po tleh in simulira ("au, au, lomijo mi roko, snemajte!") v upanju, da bi sodniki nasprotniku piskali prekrške. Free agent (provocateur), zanj se zanimajo Boston Cepci in Miami Hate.

 

 

Kacin Jelko: Govornik konference Ne-KUL, 30. sezona

 

Veteran domačih in evropskih parketov se je presenetljivo ponovno pridružil Janši, s katerim je pred tridesetimi leti osvojil naslov. V njegovi comeback sezoni so mu očitali, da ni dovolj prijazno razlagal pravila za obnašanje navijačev. Prihodnost v NBA je izključena, v italijanski ligi ne more nastopati zaradi neprimernega nadimka (il Cazzo, Kaco).

 

 

Kordiš Miha: Ekipa "Antifa Bulls" (Konferenca KUL), šuter, 7. sezona

 

Agresiven igralec, ki solira z nerezonskimi meti in si nabira osebne napake v napadu. Trash talker par excellence, spravlja nasprotnike v jok. Čeprav se zanj zanimajo New York Kiks in Oklahoma Studio City Blunder ni NBA kaliber, saj igra sovjetski slog košarke po vzoru Tkačenka, Kalašnikova in Molotova; težak je kot prvi, kozle strelja z brzino drugega, v primerjavi s slednjim pa mu manjka malo eksplozivnosti. Prvi izbor venezuelske lige torej.

 

 

Luka Mesec: Ekipa "Antifa Bulls" (Konferenca KUL), Play, 7. sezona

 

Navidezno umirjen play, ki asistira za alley-oop zabijanja bolj agresivnih soigralcev. Z anarhično igro je prispeval k razpadu Pre-KUL konference in par mesecev kasneje zahteval njeno ponovno ustanovitev. Je pristaš revolucionarne in brezkompromisne košarke v slogu Che Guevare. Če bo Moony Luka izpilil svoj radikal-šik slog in se odrekel bureku, utegne prejeti ponudbo Cleveland Caviars.

 

 

Möderndorfer Jani: Ekipa "Nihče več ne ve" (Konferenca KUL), 24. sezona

 

Veteran, ki je že nastopal v vrstah skoraj vseh sedanjih in bivših ekip rdeče konference. Ne prinaša sreče: ekipa, ki se ji pridruži, v roku parih let izpade iz lige! Nekateri menijo, da ima predolg in kompliciran priimek, da bi lahko igral v ligi NBA, vendar če v slednji nastopa Giannis Antetokounmpo, lahko tudi naš Jani. Kljub temu bi lahko skrajšal svoj priimek na način, ki bi bolje odražal njegove osebne lastnosti: npr. Modern (je trendsetter, ki si ne pusti natakniti nagobčnika ali maske) ali Fer (je velik pravičnik). Moder bi bilo morda vseeno preveč?

 

 

Nemec Matjaž: Ekipa "Rdeča zvezda/Partizan" (Konferenca KUL), 7. sezona

 

Priimku navkljub ni ne Dirk Nowitsky ne Hegel, ima pa afiniteto do Marxa in Engelsa. Se je izkazal predvsem z ugovarjanjem sodnikom ("foul my ass"). V slačilnici nasprotnikom para živce z Balkan glasbo (raje posluša Ceco kot Thompsona). Čeprav pogosto strelja v prazno se zanj zanimajo Detroit Pistols.

 

 

Obrez Goran: +portni komentator, novijač (tj. novinar/navijač)

 

Uvrščen na Who's who leta kot predstavnik urednikov, ki so podpisali deklaracijo, s katero so javnosti zagotovili, da ne bodo klonili pod pritiski komisarja lige. Janša namreč neusmiljeno pritiska na Ekipo, da mora navijati za Real Madrid, on pa mu med televizijskimi prenosi kljubuje tako, da neumorno navija za Barcelono. Prototip slovenskega mainstream "novijača".

 

 

Pahor Borut: Ekipa "Neodvisni", All around, 30. sezona

 

Veteran, ki je tekom kariere igral že na vseh položajih, je letos blestel v dvojnih podajah z italijanskim veteranom Mattarello. Kljub temu, da je vsakič znova izbran v All Star ekipo lige, mu del navijačev očita pomanjkanje agresivnosti, saj se izogiba prekrškom. Je ponovni dobitnik fair play priznanja za najbolj korektnega igralca lige, kar para živce navijačem, ki uživajo v hokejskih pretepih. Rad dobro izpade na športnih plakatih in lovi všečke na socialnih medijih, s čim je pritegnil pozornost Los Angeles Likers.

 

 

Rajko Pirnat: komentator (Anti Ne-KUL konferenca)

 

Bivši igralec, danes prototip neodvisnega strokovnjaka, ki na RTV s svojim mnenjem nikoli ne razočara ("nešportna igra, Janša si zasluži izključitev!"). Po potrebi lahko komentira tekme, ki jih ni videl, ali poda mnenja o pravnih aktih in zakonskih predlogih, ki jih sploh ni prebral (na primer o združitve nadzornih agencij lige). Mnenje ni vedno "pravno", je pa vselej "pravo".

 

 

Simoniti Vasko: Ekipa "Grosuplje Dark Knights" (Konferenca Ne-KUL), Branilec, 20. sezona

 

Kljub rezervirani igri je prišel pod žaromet kot predlagatelj zakona, s katerim komentatorji javne RTV naj ne bi več navijali proti Ne-KUL ekipam. RTV trdi, da so neodvisni novinarji že po svoji naravi "kul" in lahko navijajo za kogar jim paše, saj so po definiciji neopredeljeni. Je prišel navskriž tudi s KUL-turniki, ki se bojijo, da kakor Zlatko ne bi več prejemali sezonskih kart.

 

 

Šarec Marjan: Ekipa "Kamnik Jaz" (Konferenca KUL) Center, 4. sezona 

 

Leto je začel kot komisar lige in kapetan neuigrane ekipe, v kateri so vsi solirali, brezglavo tekali po igrišču, se prepirali in izgubljali žoge. Ko je ugotovil, da bolje meče puško v koruzo kot žogo v koš, je zahteval prekinitev sezone, a se je hitro kesal. Po nekaj mesecih brskanja v koruznem polju je skupaj s soigralci namesto puške našel lok, mu dodal pridevnik ustavni in brez sramu zahteval vrnitev iste ekipe, ki se je le nekaj mesecev prej osramotila. Katarzično kričanje "smrt janšizmu" v koruznem polju je namreč odličen teambuilding, ki sodelujoče usposobi za nove športne podvige. Bivši zvezdnik, ki mu ne bodo več zaupali vlogo trenerja KUL ekipe. Ostaja adut za pokanje vicev med half-time show v primeru, da Dunking Devils ali drugih zabavljačev ni na voljo.

 

 

Tonin Matej: Ekipa "Nismo Samo Inteligentni" (Konferenca Ne-KUL), Branilec, 10. sezona

 

Kljub pomanjkanju agresivnosti se je posvetil obrambi. Nasprotniki so metali iz vseh položajev in mu očitali odstranitev načelnice trenerskega generalštaba, izgubo tovornjaka z opremo in nešportno navijanje njegove mame. Zahtevali so dosojanje tehnične napake pri "vojaškemu" nadzoru črte za tri točke, a počasen posnetek je pokazal, da osebne napake ni bilo. Po navedbah, da kupuje vojaško opremo, se zanj zanimajo Houston Rockets in Phoenix Guns.

 

 

Ustavimo desnico (Ekipa) - Konferenca KUL        

 

Močna ekipa, ki se vse od osamosvojitve aktivira samo v sezonah, ko ligo prevzamejo Ne-KUL komisarji, saj meni, da naj bi ligo vodili izključno pristaši tranzicijske igre, ki poteka po levem krilu. Nasprotuje kadrovskim menjavam, svari proti grobi igri in trash talku Ne-KUL igralcev ter piše manifeste o atraktivni in korektni košarki. V letih, ko ligo vodijo KUL komisarji, se dezaktivira in mirno tolerira umazano igro. V letošnji sezoni se je pobratila s Petkovimi kolesarji.

 

 

Violeta Tomič: Ekipa "Antifa Bulls" (Konferenca KUL), (skrajno levo) Krilo, 7. sezona

 

Pred eksplozijo Mihe Kordiša so jo mnogi imeli za najšibkejši člen ekipe. Ni tehničarka, vendar na parketu opravi veliko umazanega dela, saj se preriva pod košem ter stopa na žulje nasprotnikom in jim grozi, da bodo končali kariero kot Ceausescu, hkrati pa jim daje lekcije o fair playu in športni igri. Pred leti so jo na naboru izbrali Atlanta Hawks, a so ocenili, da je vseeno prehud jastreb zanje.

 

 

Zdravko Počivalšek: Ekipa "Post-modernisti" (Konferenca Ne-KUL), Center, 6. sezona

 

Kakor Pivčeva je drago plačal prestop iz Pre-KUL v Ne-KUL konferenco, saj so ga športni komentatorji takoj obtožili, da krade žoge in igra umazano. Kot težki center z debelo kožo je navajen prerivanja pod košem in se je za las izognil izključitvi zaradi tehnične napake. Njegovi ekipi se obeta izpad iz lige, sam bi utegnil prejeti ponudbo Brooklyn Masks.

 

 

Žnidaršič Erika: Voditeljica košarkarske oddaje Tarča, sodnica

 

Kot talent scout je najbolj zaslužna za preboj Ivana Galeta med zvezdnike in za bliskoviti vzpon ekipe Petkovih kolesarjev. Očitajo ji nagnjenost k dvojnemu vodenju, agresivno igro ena na ena z nekaterimi nasprotniki in dokaj mehko pokrivanje drugih. Pod obročem nekaterim podeljuje banane (blokade), drugim omogoča "zicerje". Kot sodnica lahko dosoja proste mete za vsak dotik ali spregleda grobe prekrške. Nekaterim takoj piska tri sekunde ("nimamo zdaj časa za to") drugim pa spregleda iztek 24 sekund. Zaradi navijaškega pristopa in lisičje zvitosti je v ZDA pritegnila pozornost Fox News.

 

 

Židan Dejan - Ekipa: Rdeča zvezda/Partizan (Konferenca KUL), (Bivši) Center, 11. sezona

 

Sezono je začel kot kapetan, a so ga med iskanjem puške v koruzi prepričali, da ekipa v napadu potrebuje bolj agresivnega prvega strelca. Ko je namesto Kevina Duranta vodstvo ekipe prevzela Tanja Fajon, je izjavil, da ga nadomešča bodoča prva zvezdnica slovenske lige. Napoved se je skoraj izkazala za točno, saj se nova kapetanka pogosto slika z rdečo zvezdo, a vseeno manj kot Svetlana Makarović. Kljub temu, da med tekmami nikoli ni preveč "grizel", se za babyface Židana zanimajo Memphis Grizli, ki pa so ga verjetno pomešali za soimenjaka Gregorja, bivšega bojevitega nogometaša, ki je letos prestopil iz Post-modernistov v Rdečo zvezdo/Partizan.

 

V Sloveniji vlada takšen kaos, da smo zmedli še NBA. 

 

 

That's all Folks! Dončiću, Dragiću in Čančarju želimo uspešno sezono v ligi NBA, vsem v slovenskem mehurčku pa srečno in zdravo novo leto 2021!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
6
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Da, Balkan je dada, umetniki na Balkanu vedno nihajo med politično direktnostjo ali nezavedno asociativnostjo
4
27.12.2020 06:27
Dada je umetnost emigrantov. Umetniška združba si je v eksilu osvobodila ozemlje, da je lahko uveljavljala svojo umetniško ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.310
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.252
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.851
04/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.341
05/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.543
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.799
07/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.286
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.636
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.253
10/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.272