Komentar

Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020

Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in v arenah. V današnjem nadrealnem Who's who 2020, Kdo je (bil) kdo v 2020 bomo izpostavili slovenske ase, ki so zaznamovali minulo politično leto. Kdo med njimi bi se lahko pridružil Dončiću, Dragiću in Čančarju v elitni košarkarski ligi?  

 

27.12.2020 23:59
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   NBA   košarka   Janša   Dončić   Šarec   Počivalšek   Pivec   Židan   Erjavec

V Sloveniji vlada takšen kaos, da smo zmedli še NBA. 

 

Pivec Aleksandra: Ekipa "Oldies but Goldies", branilka, novinka v ligi

 

Na začetku leta je presenetljivo prevzela kapetanski trak seniorske ekipe. Po uvodnih tekmah se je zdela nesporna favoritinja za osvojitev naslova Rookie of the Year (Novinka leta). V slogu Iva Daneua je prikazovala prodorno in hitro igro, v intervjujih pa je jezik še hitreje vrtela. Po razpadu Pre-KUL konference ni privolila zahtevi Marjana Šarca za prekinitev sezone in se je dogovorila za nadaljevanje z Ne-KUL ekipami. Posledično je prišla v nemilost mainstream medijev, ki so ji očitali nešportno življenje. Namesto protinapadov je začela prikazovati slabo obrambo. Med gostovanjem ekipe na Krasu je zaužila preveč terana in pršuta in padla na antidoping testu in za tem so jo člani lastne ekipe dali na čevelj. Trenutno je brez kluba in se ji ne obeta velika vrnitev na parket niti v slovenski ligi, kaj šele v NBA.

 

 

Bratušek Alenka: Ekipa "Ljubljana Jaz (Konferenca KUL)", krilo, 11. sezona v ligi

 

Bivša kapetanka "pozitivne" ekipe in celo komisarka lige (preboj na evropske parkete ji v tej vlogi sicer ni uspel). Ustanoviteljica po njej imenovane ekipe, Ljubljana Jaz, upa na klic Utah Jazz za preboj v ligo NBA, saj se je bojda veliko naučila od bivšega stranskega kolega Petra Vilfana. Angleško terminologijo obvlada, posebej v primeru izteka 24 sekund, ("We just need time."). Je ena izmed mnogih, ki se pod košem prerivajo na (levem) krilu. Težko se bo uvrstila v play-offs, saj se je konkurenca v njeni konferenci precej radikalizirala.

 

 

Beović Bojana: Ekipa "KK Infektologi", (Klinični) Center, Novinka v ligi

 

Čeprav je relativno pozno vstopila na veliki oder, je prikazala odlično tehnično znanje. Specialistka obrambe v slogu Jureta Zdovca zagovarja disciplinirano, lockdown consko obrambo brez kontaktov med igralci. Bolj kot minute odmora odobrava dvo-tedenske time-oute. Nominirana za "Rookie of the Year".

 

 

Covidioti (Ekipa)

 

Ekipa "(po)trčenih" intelektualcev, ki se je ustanovila med koronakrizo. Igralci zanikajo obstoj Covida ali minimizirajo nevarnost, ki jo predstavlja in tako prispevajo k njegovi širitvi. Franšiza ima čedalje več navijačev, ki jo spremljajo po socialnih medijih, čeprav so mainstream mediji vsaj deloma tudi pripomogli k njeni popularnosti. Covidioti se pripravljajo na združitev z Antivax Maverix.

 

 

Čordić Zlatan Zlatko: Ekipa "Petkovi kolesarji", branilec (naroda), novinec v ligi

 

Zvezdnik petkovih tekm, na katerih je skromnemu tehničnemu znanju navkljub nabiral visoko minutažo. Agresiven, naredi veliko nešportnih napak. V žaru borbe lahko namesto žoge televizijskemu snemalcu izpuli kamero ali kot trash stalker zalezuje nasprotnika. Je prekosil Marka Milića, ki je nekoč preskočil avto, saj je med tekmo državne reprezentance preskočil ograjo in se hkrati drl v megafon. Poleg Janše prezira Zorra, ker na javnih površinah vselej nosi masko. Zaradi nespametnih potez je prejel toliko glob, da je postal (ne)častni član Harlem Globe-trotlov in hkrati izgubil status izjemnega KUL-turnika. Z nastopom na RTV je s preluknjano masko pritegnil pozornost Toronto Rappers, ki iščejo novo "mask-oto". Za nekatere Rookie of the Year, za druge "Zarukani of the Year".

 

 

Damijan Jože (brez P.?): Ekipa "Brez pogodbe" (Konferenca KUL), Play, 2. sezona v ligi

 

Samoimenovani potencialni komisar lige kljub temu, da se sploh ne ukvarja s košarko. Kot mladinec je veliko obetal v vrstah baby ekipe MLEKO (MLadi EKOnomisti), pri kateri je vehementno zagovarjal liberalno run and gun igro in enotno davčno stopnjo za vse igralce v ligi. Leta 2005-2006 je debitiral v ekipi današnjega nasprotnika JJ-ja, v kateri pa se ni proslavil, saj se ga navijači spomnijo predvsem po igranju namiznega nogometa med treningi. Po pičlih treh mesecih se je vrnil v MLEKO in nato nadaljeval kariero v KK MASLO (MArginalni SLOvenci), kjer je sanjaril o vrnitvi na veliko sceno. Po trku z glavo z grškim zvezdnikom Varoufakisom je doživel pretres idej in radikalno spremenil pogled na košarko. Danes (spet vehementno) zagovarja omejitev plač s salary cap, igro z veliko Piketty and roll in zabijanji (po Twitterju). Nekateri so ga razglasili za odličnega "tehničarja" in "kul" igralca kljub seksističnim opazkam na račun igralke, ki ji je očital, da bi za pet minut v prvi postavi igrala tudi brez hlačk in da bo iz lige odšla kot kurba s plesa. Vabila na ples ne bo dočakal, ker se kot ljubitelj mlečnih izdelkov obnaša kot vegetarijanec na KUL-inah in se uči še šteti do 46. Prezira švicarski frank in evro, zato lahko domnevamo, da bi v prvi ligi igral tudi zastonj. Kariero bo verjetno nadaljeval v razvojni ligi SKUTA (SKoraj Uveljavljeni TAlenti).

 

 

Erjavec Karl Viktor: Ekipa "Oldies but Goldies", All around, 16. sezona

 

Na začetku sezone so mu odvzeli kapetanski trak in ga črtali iz rosterja, a se je vrnil v velikem slogu. Pri šestdesetih je med mlajšimi v ekipi, čeprav že od prve sezone v ligi razmišlja o upokojitvi. Igra na vseh položajih od 1. do 5.: lahko igra na zunanjih položajih kot poškodovani Steph Curry, prodira kot Patria tank v slogu očeta Lebron Jamesa, se posveti obrambi kot sosed Raša Nesterovića in polni (smetiščne) koše z zabijanji kot bratranec Shaquille O'Neala. Po nepotrebnem napoveduje sodniške (arbitražne) odločitve v prid njegove ekipe. Med tekmo bodri soigralce s krikom "regres!" Je vstopil iz klopi in se mu obeta naslov "6th Man of the Year", čeprav nekateri soigralci menijo, da se bolje znajde v nemških nadrealističnih filmih ali teatru absurda kot na parketu. Ker nastopa v vlogi Odrešitelja v "kul" burleski, ni izključeno, da ne bo proglašen za prvega strelca lige kljub temu, da je dosegel pičlih pet pik. 

 

 

Fajon Tanja: Ekipa "Rdeča zvezda/Partizan" (Konferenca KUL), Center, 12. sezona

 

Po vrnitvi iz Evrolige je od Dejana Židana prevzela kapetanski trak in v intervjujih takoj zaostrila retoriko. Ekipa se je vrnila k brezkompromisni napadalni igri legendarne jugoslovanske šole (Kičanović, Dalipagić, Kidrič, itd.). Ob pomanjkanju kreativnega playmakerja à la Slavnić se je taktika izkazala za enostransko in monotono, saj predvideva eno samo izdelano akcijo: met trojke (praviloma gre za air ball) in pritoževanje nad trdo, "fašistoidno" igro nasprotnika. Z veseljem asistira vsakemu mimoidočemu, ki se hvali naokoli, da bo nasprotniku nasul 46 pik.

 

 

Gantar Tomaž: Ekipa "Oldies but Goldies", Krilni center, 3. sezona

 

Igralec, ki bega tako soigralce kot nasprotnike, saj ne vedo, če igra z njimi ali proti njim. Proglašen za "Kukočevo gnezdo" Ne-KUL konference. Bolj kot na parketu je aktiven v slačilnici, kjer je pripomogel k odstrelu soigralke Pivčeve in vrnitvi Erjavca. Ni kandidat za NBA, se pa zanj menda zelo zanimajo v ZDA za snemanje reklam za pomirjevala in uspavalna sredstva.

 

 

Hojs Aleš: Ekipa "Grosuplje Dark Knights" (Konferenca Ne-KUL), Obrambni jolly, 3. sezona

 

(Vodni) top player, ki zagotavlja železno obrambo. Kakor Dennis Rodman ima trdo roko in je specializiran v postavljanju blokov in prerivanju pod košem. Je razjezil nasprotnike z revizijo starih tekem. Sredi sezone je nepreklicno zapustil ekipo in čudežno še naprej igral zanjo, kar je pritegnilo pozornost tako Washington Wizards kot Orlando Magic

 

 

Ivan Gale: Ekipa "Petkovi kolesarji", Napadalni jolly, novinec

 

Iz anonimnosti (blagovnih) rezervistov se je čez noč prelevil v Dražena Petrovića "Petkovih kolesarjev" (se opravičujemo za bogokletno primerjavo). Občasno je ob četrtkih nastopal tudi za Anti-State Warriors. Sezono je začel pri nižjeligašu, pri katerem so med splošnim kaosom vsevprek podpisovali pogodbe za nakup opreme. Nekateri trdijo, da se mu je zatresla roka, drugi, da je pogumno zadeval Tarčo. Favorit za naslov "novinca leta". Zanj se zanimajo Portland Whistleblowers; za soigralca, ki je med protesti kazal zadnjico, pa Denver Nagci

 

 

Janez Janša: Ekipa "Grosuplje Dark Knights" (Konferenca Ne-KUL), Komisar, 30. sezona

 

Letos se je nepričakovano vrnil v vodilno vlogo in marca na parlamentarnem parketu dosegel season-high 52 pik. V skladu s slovensko tradicijo so ga nasprotniki spremljali s krvavo rdečimi očmi. Zahteva disciplinirano igro, v kateri ima kot trener in playmaker popoln nadzor nad dogajanjem na igrišču. Ker v slogu Jamesa Hardena večinoma sam meče na koš, mu soigralci predvsem asistirajo in se ne razvijejo v zvezdnike, ki bi jih ekipa nujno potrebovala (trenutno se pri Dark Knights kali Anže Logar, ki pa je prišel v nemilost mainstream medijev, ker je evropskemu komisarju zašpecal, da v slovenski ligi deli pravico mnogo pristranskih sodnikov iz časov Jugolige). Med minutami odmora JJ ne posluša nasvete trenerjev in kompulzivno čivka na Twitterju, kar negativno vpliva na njegov učinek na parketu. Med finalom ameriške lige je ekipi MAGA (Make America Great Again) pred zaključkom podaljška čestital za osvojitev naslova, nato pa je Trumpova ekipa ob zvoku sirene prejela Bidenovo trojko in izgubila. Nasprotniki so ga že videli v madžarski ali poljski ligi, a ga je Angela Merkel vseeno uvrstila v All Star ekipo za reševanje proračuna evropske lige. Pristaši menijo, da je kot Michael Jordan: GOAT v športnem smislu (Greatest Of All Time), nasprotniki pa ga imajo za kozla v čisto običajnem pomenu besede.

 

 

Jaša Jenull: Ekipa "Petkovi kolesarji", (skriti) Playmaker, novinec

 

Še eno odkritje sezone. Mlad, ambiciozen; želi postati "The real JJ", kljub ubijalski konkurenci Jadranke Juras. Gre za verzatilnega igralca (slovenski "The unicorn" Porzingis), saj med minutami odmora na petkovih tekmah kolesari, vozi avto brez luči, pleše, riše s kredo, skače čez ovire, bere ustavo, se šemi, meče papirnate aviončke, žonglira z baklami in sežiga lutke. Organizator spontane igre, nenehno protestira in ima sloves flopperja, saj se meče po tleh in simulira ("au, au, lomijo mi roko, snemajte!") v upanju, da bi sodniki nasprotniku piskali prekrške. Free agent (provocateur), zanj se zanimajo Boston Cepci in Miami Hate.

 

 

Kacin Jelko: Govornik konference Ne-KUL, 30. sezona

 

Veteran domačih in evropskih parketov se je presenetljivo ponovno pridružil Janši, s katerim je pred tridesetimi leti osvojil naslov. V njegovi comeback sezoni so mu očitali, da ni dovolj prijazno razlagal pravila za obnašanje navijačev. Prihodnost v NBA je izključena, v italijanski ligi ne more nastopati zaradi neprimernega nadimka (il Cazzo, Kaco).

 

 

Kordiš Miha: Ekipa "Antifa Bulls" (Konferenca KUL), šuter, 7. sezona

 

Agresiven igralec, ki solira z nerezonskimi meti in si nabira osebne napake v napadu. Trash talker par excellence, spravlja nasprotnike v jok. Čeprav se zanj zanimajo New York Kiks in Oklahoma Studio City Blunder ni NBA kaliber, saj igra sovjetski slog košarke po vzoru Tkačenka, Kalašnikova in Molotova; težak je kot prvi, kozle strelja z brzino drugega, v primerjavi s slednjim pa mu manjka malo eksplozivnosti. Prvi izbor venezuelske lige torej.

 

 

Luka Mesec: Ekipa "Antifa Bulls" (Konferenca KUL), Play, 7. sezona

 

Navidezno umirjen play, ki asistira za alley-oop zabijanja bolj agresivnih soigralcev. Z anarhično igro je prispeval k razpadu Pre-KUL konference in par mesecev kasneje zahteval njeno ponovno ustanovitev. Je pristaš revolucionarne in brezkompromisne košarke v slogu Che Guevare. Če bo Moony Luka izpilil svoj radikal-šik slog in se odrekel bureku, utegne prejeti ponudbo Cleveland Caviars.

 

 

Möderndorfer Jani: Ekipa "Nihče več ne ve" (Konferenca KUL), 24. sezona

 

Veteran, ki je že nastopal v vrstah skoraj vseh sedanjih in bivših ekip rdeče konference. Ne prinaša sreče: ekipa, ki se ji pridruži, v roku parih let izpade iz lige! Nekateri menijo, da ima predolg in kompliciran priimek, da bi lahko igral v ligi NBA, vendar če v slednji nastopa Giannis Antetokounmpo, lahko tudi naš Jani. Kljub temu bi lahko skrajšal svoj priimek na način, ki bi bolje odražal njegove osebne lastnosti: npr. Modern (je trendsetter, ki si ne pusti natakniti nagobčnika ali maske) ali Fer (je velik pravičnik). Moder bi bilo morda vseeno preveč?

 

 

Nemec Matjaž: Ekipa "Rdeča zvezda/Partizan" (Konferenca KUL), 7. sezona

 

Priimku navkljub ni ne Dirk Nowitsky ne Hegel, ima pa afiniteto do Marxa in Engelsa. Se je izkazal predvsem z ugovarjanjem sodnikom ("foul my ass"). V slačilnici nasprotnikom para živce z Balkan glasbo (raje posluša Ceco kot Thompsona). Čeprav pogosto strelja v prazno se zanj zanimajo Detroit Pistols.

 

 

Obrez Goran: +portni komentator, novijač (tj. novinar/navijač)

 

Uvrščen na Who's who leta kot predstavnik urednikov, ki so podpisali deklaracijo, s katero so javnosti zagotovili, da ne bodo klonili pod pritiski komisarja lige. Janša namreč neusmiljeno pritiska na Ekipo, da mora navijati za Real Madrid, on pa mu med televizijskimi prenosi kljubuje tako, da neumorno navija za Barcelono. Prototip slovenskega mainstream "novijača".

 

 

Pahor Borut: Ekipa "Neodvisni", All around, 30. sezona

 

Veteran, ki je tekom kariere igral že na vseh položajih, je letos blestel v dvojnih podajah z italijanskim veteranom Mattarello. Kljub temu, da je vsakič znova izbran v All Star ekipo lige, mu del navijačev očita pomanjkanje agresivnosti, saj se izogiba prekrškom. Je ponovni dobitnik fair play priznanja za najbolj korektnega igralca lige, kar para živce navijačem, ki uživajo v hokejskih pretepih. Rad dobro izpade na športnih plakatih in lovi všečke na socialnih medijih, s čim je pritegnil pozornost Los Angeles Likers.

 

 

Rajko Pirnat: komentator (Anti Ne-KUL konferenca)

 

Bivši igralec, danes prototip neodvisnega strokovnjaka, ki na RTV s svojim mnenjem nikoli ne razočara ("nešportna igra, Janša si zasluži izključitev!"). Po potrebi lahko komentira tekme, ki jih ni videl, ali poda mnenja o pravnih aktih in zakonskih predlogih, ki jih sploh ni prebral (na primer o združitve nadzornih agencij lige). Mnenje ni vedno "pravno", je pa vselej "pravo".

 

 

Simoniti Vasko: Ekipa "Grosuplje Dark Knights" (Konferenca Ne-KUL), Branilec, 20. sezona

 

Kljub rezervirani igri je prišel pod žaromet kot predlagatelj zakona, s katerim komentatorji javne RTV naj ne bi več navijali proti Ne-KUL ekipam. RTV trdi, da so neodvisni novinarji že po svoji naravi "kul" in lahko navijajo za kogar jim paše, saj so po definiciji neopredeljeni. Je prišel navskriž tudi s KUL-turniki, ki se bojijo, da kakor Zlatko ne bi več prejemali sezonskih kart.

 

 

Šarec Marjan: Ekipa "Kamnik Jaz" (Konferenca KUL) Center, 4. sezona 

 

Leto je začel kot komisar lige in kapetan neuigrane ekipe, v kateri so vsi solirali, brezglavo tekali po igrišču, se prepirali in izgubljali žoge. Ko je ugotovil, da bolje meče puško v koruzo kot žogo v koš, je zahteval prekinitev sezone, a se je hitro kesal. Po nekaj mesecih brskanja v koruznem polju je skupaj s soigralci namesto puške našel lok, mu dodal pridevnik ustavni in brez sramu zahteval vrnitev iste ekipe, ki se je le nekaj mesecev prej osramotila. Katarzično kričanje "smrt janšizmu" v koruznem polju je namreč odličen teambuilding, ki sodelujoče usposobi za nove športne podvige. Bivši zvezdnik, ki mu ne bodo več zaupali vlogo trenerja KUL ekipe. Ostaja adut za pokanje vicev med half-time show v primeru, da Dunking Devils ali drugih zabavljačev ni na voljo.

 

 

Tonin Matej: Ekipa "Nismo Samo Inteligentni" (Konferenca Ne-KUL), Branilec, 10. sezona

 

Kljub pomanjkanju agresivnosti se je posvetil obrambi. Nasprotniki so metali iz vseh položajev in mu očitali odstranitev načelnice trenerskega generalštaba, izgubo tovornjaka z opremo in nešportno navijanje njegove mame. Zahtevali so dosojanje tehnične napake pri "vojaškemu" nadzoru črte za tri točke, a počasen posnetek je pokazal, da osebne napake ni bilo. Po navedbah, da kupuje vojaško opremo, se zanj zanimajo Houston Rockets in Phoenix Guns.

 

 

Ustavimo desnico (Ekipa) - Konferenca KUL        

 

Močna ekipa, ki se vse od osamosvojitve aktivira samo v sezonah, ko ligo prevzamejo Ne-KUL komisarji, saj meni, da naj bi ligo vodili izključno pristaši tranzicijske igre, ki poteka po levem krilu. Nasprotuje kadrovskim menjavam, svari proti grobi igri in trash talku Ne-KUL igralcev ter piše manifeste o atraktivni in korektni košarki. V letih, ko ligo vodijo KUL komisarji, se dezaktivira in mirno tolerira umazano igro. V letošnji sezoni se je pobratila s Petkovimi kolesarji.

 

 

Violeta Tomič: Ekipa "Antifa Bulls" (Konferenca KUL), (skrajno levo) Krilo, 7. sezona

 

Pred eksplozijo Mihe Kordiša so jo mnogi imeli za najšibkejši člen ekipe. Ni tehničarka, vendar na parketu opravi veliko umazanega dela, saj se preriva pod košem ter stopa na žulje nasprotnikom in jim grozi, da bodo končali kariero kot Ceausescu, hkrati pa jim daje lekcije o fair playu in športni igri. Pred leti so jo na naboru izbrali Atlanta Hawks, a so ocenili, da je vseeno prehud jastreb zanje.

 

 

Zdravko Počivalšek: Ekipa "Post-modernisti" (Konferenca Ne-KUL), Center, 6. sezona

 

Kakor Pivčeva je drago plačal prestop iz Pre-KUL v Ne-KUL konferenco, saj so ga športni komentatorji takoj obtožili, da krade žoge in igra umazano. Kot težki center z debelo kožo je navajen prerivanja pod košem in se je za las izognil izključitvi zaradi tehnične napake. Njegovi ekipi se obeta izpad iz lige, sam bi utegnil prejeti ponudbo Brooklyn Masks.

 

 

Žnidaršič Erika: Voditeljica košarkarske oddaje Tarča, sodnica

 

Kot talent scout je najbolj zaslužna za preboj Ivana Galeta med zvezdnike in za bliskoviti vzpon ekipe Petkovih kolesarjev. Očitajo ji nagnjenost k dvojnemu vodenju, agresivno igro ena na ena z nekaterimi nasprotniki in dokaj mehko pokrivanje drugih. Pod obročem nekaterim podeljuje banane (blokade), drugim omogoča "zicerje". Kot sodnica lahko dosoja proste mete za vsak dotik ali spregleda grobe prekrške. Nekaterim takoj piska tri sekunde ("nimamo zdaj časa za to") drugim pa spregleda iztek 24 sekund. Zaradi navijaškega pristopa in lisičje zvitosti je v ZDA pritegnila pozornost Fox News.

 

 

Židan Dejan - Ekipa: Rdeča zvezda/Partizan (Konferenca KUL), (Bivši) Center, 11. sezona

 

Sezono je začel kot kapetan, a so ga med iskanjem puške v koruzi prepričali, da ekipa v napadu potrebuje bolj agresivnega prvega strelca. Ko je namesto Kevina Duranta vodstvo ekipe prevzela Tanja Fajon, je izjavil, da ga nadomešča bodoča prva zvezdnica slovenske lige. Napoved se je skoraj izkazala za točno, saj se nova kapetanka pogosto slika z rdečo zvezdo, a vseeno manj kot Svetlana Makarović. Kljub temu, da med tekmami nikoli ni preveč "grizel", se za babyface Židana zanimajo Memphis Grizli, ki pa so ga verjetno pomešali za soimenjaka Gregorja, bivšega bojevitega nogometaša, ki je letos prestopil iz Post-modernistov v Rdečo zvezdo/Partizan.

 

V Sloveniji vlada takšen kaos, da smo zmedli še NBA. 

 

 

That's all Folks! Dončiću, Dragiću in Čančarju želimo uspešno sezono v ligi NBA, vsem v slovenskem mehurčku pa srečno in zdravo novo leto 2021!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.915
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.545
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.187
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.221
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.778
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 807
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 549