Komentar

Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati

Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da minister Jernej Vrtovec v imenu vlade Janeza Janše dejansko zgolj izvaja politiko Alenke Bratušek. Gre za hitro izgubo spomina, ki je v nasprotju z zgodovinskim dejstvom, da je desnica nekoč podpirala referendum proti 2TDK. Finančni minister Andrej Šircelj (SDS) bi moral biti hvaležen za predlog, s katerim se bo rešil očitka, da bo t.i. drugi tir postal novi TEŠ 6!

04.01.2021 20:00
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   2. tir   2TDK   Koper   Divača   Kozina   železnica   Alenka Bratušek   vlada

Fotomontaža: portal+

Alternativa obstaja, to je dvotirna proga Koper – Kozina – Divača.

Drugi tir, kot se popularno in zavajajoče imenuje gradnja povsem nove železniške povezave med Divačo in Koprom, ima alternativo, ki jo je še včeraj zagovarjala tudi nekdanja opozicija – torej aktualna pozicija, vladna koalicija, na Komisiji za nadzor javnih financ (KNJF) 20. februarja 2019. Če so ljudje, ki so danes v vladi, še pred slabima dvema letoma nasprotovali izjemno dragemu projektu Drugi tir in podpirali alternativno idejo, potem bi bilo logično, da vlada projekt Drugi tir ustavi zdaj, ko je še čas, in ne potem, ko bo že prepozno – tako kot je bilo pri TEŠ 6 pred desetimi leti.

 

Alternativa se imenuje železnica Koper - Kozina - Divača (KKD) in je sledeča:

 

1. Gre za dvotirno progo z dovoljenim nagibom za gorske železnice 35 promilov, kar je še dovoljeno po EU standardih. Tak nagib je denimo na progi Frankfurt –Köln, prav tako pa v Združenih državah in Kanadi.

 

2. Pogoj zanjo je izmenična napajalna napetost 25 KV na tem odseku, kar pa bi pomenilo hkrati začetek nujne (25 KV) elektrifikacije po celi Sloveniji. 

 

3. Rekuperacija energije – pretvorba zavorne energije v elektriko, dvosistemske lokomotive, ki jih Slovenske železnice (SŽ) že imajo (35 lokomotiv).

 

4. Z rekuperacijo je hkrati zagotovljena odsotnost požarov - brez glifosata in strupenih snovi. 

 

5. Potek trase KKD zagotavlja nedotakljivost obstoječih vodnih virov (Suhi graben), gre za preverjeno vodovarstveno neproblematično območje.

 

6. Zagotovljena je neposredna mednarodna povezava s Hrvaško in Istro (Ljubljana, Reka, Pulj).        

 

7. Gre za samo 9,4 kilometrov tunelov brez servisnih cevi (nasproti 36 km tunelov po vladni trasi Alenke Bratušek!).

 

8. Poleg tovornega je zagotovljen tudi potniški promet – turizem (oprtni vlaki + osebni avtomobili).

 

9. Cena po tej trasi je največ 950 milijonov evrov. Izvedba je možna tudi na ključ. KKD omogoča samostojni nastop  slovenskih (gradbenih) tajkunov brez kupovanja licenc tujih firm. 

 

10. Pomeni tudi oživitev gospodarske cone s platojem v Kozini (uporaba izkopanega materiala na licu mesta, brez prevoza v Anhovo).

 

11. Tako imenovana centralna varianta ne zahteva kakšnega koli soglasja sosednjih držav, npr. Italije. 

 

12. S pretvorbo zavorne energije v elektriko je konec "železniških požarov" na Krasu.

 

13. Centralna varianta razbremenjuje slovensko obalo s skladiščenjem in ustreza zahtevi, da so pristanišča povezana z zaledjem z dvotirno progo.

 

14. Industrijska cona v Kozini postane vitalno zaledno pa tudi poselitveno območje.

 

15. Trasa KKD omogoča bistveno povečanje zmogljivost Luke Koper na obali – uporaba komplementarnega platoja s terminalom na Kozini.

 

16. Center Divače se razbremeni visoke infrastrukturne obremenitve.

 

17. Poveča se prepustnost mednarodnih povezav vse do Hrvaške in Slovenske Istre – neposreden stik s progo Ljubljana - Pulj.

 

18. Centralna varianta zagotavlja varovanje obstoječih vodnih virov in v najmanjši možni meri prečka Naturo 2000.

 

19. Kritična točka na Črnem Kalu pri Gabrovici z dvojnimi viadukti na vladni trasi odpade, vstopni viadukt te trase je izziv za slovenske gradbenike, ki to vsekakor zmorejo.

 

20. Domača gradbena operativa je sposobna prevzeti v celoti brez pridobivanja in plačevanja tujih referenc, ki Slovenijo potiskajo v vlogo podizvajalca.

 

21. Ker so tuneli krajši (manj kot 4,5 km), servisni tuneli niso potrebni.

 

22. Investicijski stroški so 2,5-krat nižji od vladne variante, katere cena za dvojni tir sploh še ni znana, in je že  narasla na 1,85 milijarde evrov za dvojni tir.

 

23. Potek trase KKD ne uničuje naravne dediščine in se povsem izogne ogrožanju pozemnih vodotokov Glinščice, Beke in Ocizlja.

 

24. Spoštovanje EU prava brez pravniških prevar je zagotovljeno – tako direktive o vodnih virih kot tudi direktive o habitatih.

 

25. Ogromen je finančni prihranek za davkoplačevalce. Cena je limitirana na 950 milijonov evrov za dvojni tir, znotraj te pa so z dobro organizacijo možni novi prihranki.

 

26. Ker ima projekt centralne trase 4-krat manj tunelov za dvojni tir kot vladna varinta za enojni tir, se močno skrajšuje čas izgradnje.

 

27. Prečni in vzdolžni profil tunelov in viaduktov so že izdelani, ekonomika je prikazana v tabeli Inženirskega zbornika št 2.

 

28. Avtorji projekta centralne variante niso anonimni državni uradniki, ampak odgovorni strokovnjaki z imeni in priimki - dipl. ing. Nino Gunde, prof. dr. Jože Duhovnik in dr. Damir Josipovič s širšo skupino inženirjev večih strok. Stališča vseh so bila podana v Državnem svetu, ki je vladni 2. tir z odložilnim vetom leta 2017 že zavrnil.

 

29. Po centralni varianti Koper-Kozina-Divača bo ohranjeno 65 hektarjev kmetijske zemlje. 35 % zemljišč na trasi je že v državni lasti in na tem delu se lahko pričnejo dela takoj. Nobenega soglasja Italije ali sosednjih držav ne potrebujemo.

 

30. Prihranki te variante daleč presegajo že izgubljene stroške in zamude, od prejšnje vlade  podedovane vladne variante. Investitor pa mora biti država neposredno, ne preko podjetja 2TDK, ampak preko Slovenskih železnic.

 

31. Vključitev Madžarske ni sporna. S terminalom na Kozini se tudi njej odpre možnost koriščenja Luke Koper, namesto omejitve na 3 hektarje v Luki Koper.

 

32. Madžarska lahko pridobi 30 hektarjev manipulativnega in skladiščnega prostora na Kozini. 

 

33. Koalicijska pogodba v 13. in 21. točki v poglavju UKREPI že sedaj omogoča spremembo variante, ki bo projekt pospešila, ne pa zavrla. 

 

 

Skrita past za največjo krajo davkoplačevalcev stoletja je Zakon o 2. tiru (ZUIGDT), ki je uzakonjena kraja. Ta zakon namreč državnemu podjetju 2TDK podeljuje 45-letno koncesijo na upravljanje z 2. tirom. Zakon v 8. členu omogoča nenamensko porabo denarja v višini 20 % od prihodka, prihodek pa diktira vlada z dajatvami, ki jih ona predpiše. Skratka gre za popolno oblastno samopostrežbo. To pomeni, da bo oblastnikom preko zakona omogočeno financiranje njihovih volilnih kampanj vse tja do leta 2065. Zato je vladni 2. tir pregrešneo sladko jabolko navdiha, ki se mu nobena oblast noče odpovedati. In vsi po vrsti pozabljajo, kaj so govorili pred volitvami.

 

Levi in desni.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
13
26.09.2021 10:00
Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Se strinjam, če se uvajajo počasi in s sočutjem do ... Več.
Piše: Paul A. Nuttall
Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža
4
25.09.2021 22:40
Skupina KOD-a je izhajala iz velikega zavračanja, ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
10
23.09.2021 22:10
Četrti val niti še ni dosegel vrha, pa je zdravstveni sistem že začel razpadati. Če kdo misli, da pretiravam, se na žalost moti. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
10
22.09.2021 21:00
V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorjaFursa, čeprav sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
24
21.09.2021 21:00
Vsakodnevno prejemam grozilna pisma od neznanih ljudi, ki mi grozijo, ker vabim ljudi na cepljenje in ker javno povem, da je ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
11
20.09.2021 21:30
Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
16
19.09.2021 11:00
Zoran Stevanović je nevaren človek. Izraža nadpovprečno samozavest, moč in samoljubje. Tako si konservativno patriarhalen del ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Misliti umetniško delo je podobno vstopanju v svet umetne inteligence
3
18.09.2021 23:58
Leto dni pred nastopom virusne resničnosti sem bil na obisku pri prijazni družini v zamejstvu, ki ima na svojih zidovih izjemno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
How realistic are China's plans in Afghanistan?
4
17.09.2021 23:36
Chinas newly-found enthusiasm to replace the United States in Afghanistan is not without some bluster. Contrary to the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
12
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.195
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.336
03/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.729
04/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.554
05/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.410
06/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.072
07/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 876
08/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 696
09/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 880
10/
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
Uredništvo
Ogledov: 585