Komentar

Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati

Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da minister Jernej Vrtovec v imenu vlade Janeza Janše dejansko zgolj izvaja politiko Alenke Bratušek. Gre za hitro izgubo spomina, ki je v nasprotju z zgodovinskim dejstvom, da je desnica nekoč podpirala referendum proti 2TDK. Finančni minister Andrej Šircelj (SDS) bi moral biti hvaležen za predlog, s katerim se bo rešil očitka, da bo t.i. drugi tir postal novi TEŠ 6!

04.01.2021 20:00
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   2. tir   2TDK   Koper   Divača   Kozina   železnica   Alenka Bratušek   vlada

Fotomontaža: portal+

Alternativa obstaja, to je dvotirna proga Koper – Kozina – Divača.

Drugi tir, kot se popularno in zavajajoče imenuje gradnja povsem nove železniške povezave med Divačo in Koprom, ima alternativo, ki jo je še včeraj zagovarjala tudi nekdanja opozicija – torej aktualna pozicija, vladna koalicija, na Komisiji za nadzor javnih financ (KNJF) 20. februarja 2019. Če so ljudje, ki so danes v vladi, še pred slabima dvema letoma nasprotovali izjemno dragemu projektu Drugi tir in podpirali alternativno idejo, potem bi bilo logično, da vlada projekt Drugi tir ustavi zdaj, ko je še čas, in ne potem, ko bo že prepozno – tako kot je bilo pri TEŠ 6 pred desetimi leti.

 

Alternativa se imenuje železnica Koper - Kozina - Divača (KKD) in je sledeča:

 

1. Gre za dvotirno progo z dovoljenim nagibom za gorske železnice 35 promilov, kar je še dovoljeno po EU standardih. Tak nagib je denimo na progi Frankfurt –Köln, prav tako pa v Združenih državah in Kanadi.

 

2. Pogoj zanjo je izmenična napajalna napetost 25 KV na tem odseku, kar pa bi pomenilo hkrati začetek nujne (25 KV) elektrifikacije po celi Sloveniji. 

 

3. Rekuperacija energije – pretvorba zavorne energije v elektriko, dvosistemske lokomotive, ki jih Slovenske železnice (SŽ) že imajo (35 lokomotiv).

 

4. Z rekuperacijo je hkrati zagotovljena odsotnost požarov - brez glifosata in strupenih snovi. 

 

5. Potek trase KKD zagotavlja nedotakljivost obstoječih vodnih virov (Suhi graben), gre za preverjeno vodovarstveno neproblematično območje.

 

6. Zagotovljena je neposredna mednarodna povezava s Hrvaško in Istro (Ljubljana, Reka, Pulj).        

 

7. Gre za samo 9,4 kilometrov tunelov brez servisnih cevi (nasproti 36 km tunelov po vladni trasi Alenke Bratušek!).

 

8. Poleg tovornega je zagotovljen tudi potniški promet – turizem (oprtni vlaki + osebni avtomobili).

 

9. Cena po tej trasi je največ 950 milijonov evrov. Izvedba je možna tudi na ključ. KKD omogoča samostojni nastop  slovenskih (gradbenih) tajkunov brez kupovanja licenc tujih firm. 

 

10. Pomeni tudi oživitev gospodarske cone s platojem v Kozini (uporaba izkopanega materiala na licu mesta, brez prevoza v Anhovo).

 

11. Tako imenovana centralna varianta ne zahteva kakšnega koli soglasja sosednjih držav, npr. Italije. 

 

12. S pretvorbo zavorne energije v elektriko je konec "železniških požarov" na Krasu.

 

13. Centralna varianta razbremenjuje slovensko obalo s skladiščenjem in ustreza zahtevi, da so pristanišča povezana z zaledjem z dvotirno progo.

 

14. Industrijska cona v Kozini postane vitalno zaledno pa tudi poselitveno območje.

 

15. Trasa KKD omogoča bistveno povečanje zmogljivost Luke Koper na obali – uporaba komplementarnega platoja s terminalom na Kozini.

 

16. Center Divače se razbremeni visoke infrastrukturne obremenitve.

 

17. Poveča se prepustnost mednarodnih povezav vse do Hrvaške in Slovenske Istre – neposreden stik s progo Ljubljana - Pulj.

 

18. Centralna varianta zagotavlja varovanje obstoječih vodnih virov in v najmanjši možni meri prečka Naturo 2000.

 

19. Kritična točka na Črnem Kalu pri Gabrovici z dvojnimi viadukti na vladni trasi odpade, vstopni viadukt te trase je izziv za slovenske gradbenike, ki to vsekakor zmorejo.

 

20. Domača gradbena operativa je sposobna prevzeti v celoti brez pridobivanja in plačevanja tujih referenc, ki Slovenijo potiskajo v vlogo podizvajalca.

 

21. Ker so tuneli krajši (manj kot 4,5 km), servisni tuneli niso potrebni.

 

22. Investicijski stroški so 2,5-krat nižji od vladne variante, katere cena za dvojni tir sploh še ni znana, in je že  narasla na 1,85 milijarde evrov za dvojni tir.

 

23. Potek trase KKD ne uničuje naravne dediščine in se povsem izogne ogrožanju pozemnih vodotokov Glinščice, Beke in Ocizlja.

 

24. Spoštovanje EU prava brez pravniških prevar je zagotovljeno – tako direktive o vodnih virih kot tudi direktive o habitatih.

 

25. Ogromen je finančni prihranek za davkoplačevalce. Cena je limitirana na 950 milijonov evrov za dvojni tir, znotraj te pa so z dobro organizacijo možni novi prihranki.

 

26. Ker ima projekt centralne trase 4-krat manj tunelov za dvojni tir kot vladna varinta za enojni tir, se močno skrajšuje čas izgradnje.

 

27. Prečni in vzdolžni profil tunelov in viaduktov so že izdelani, ekonomika je prikazana v tabeli Inženirskega zbornika št 2.

 

28. Avtorji projekta centralne variante niso anonimni državni uradniki, ampak odgovorni strokovnjaki z imeni in priimki - dipl. ing. Nino Gunde, prof. dr. Jože Duhovnik in dr. Damir Josipovič s širšo skupino inženirjev večih strok. Stališča vseh so bila podana v Državnem svetu, ki je vladni 2. tir z odložilnim vetom leta 2017 že zavrnil.

 

29. Po centralni varianti Koper-Kozina-Divača bo ohranjeno 65 hektarjev kmetijske zemlje. 35 % zemljišč na trasi je že v državni lasti in na tem delu se lahko pričnejo dela takoj. Nobenega soglasja Italije ali sosednjih držav ne potrebujemo.

 

30. Prihranki te variante daleč presegajo že izgubljene stroške in zamude, od prejšnje vlade  podedovane vladne variante. Investitor pa mora biti država neposredno, ne preko podjetja 2TDK, ampak preko Slovenskih železnic.

 

31. Vključitev Madžarske ni sporna. S terminalom na Kozini se tudi njej odpre možnost koriščenja Luke Koper, namesto omejitve na 3 hektarje v Luki Koper.

 

32. Madžarska lahko pridobi 30 hektarjev manipulativnega in skladiščnega prostora na Kozini. 

 

33. Koalicijska pogodba v 13. in 21. točki v poglavju UKREPI že sedaj omogoča spremembo variante, ki bo projekt pospešila, ne pa zavrla. 

 

 

Skrita past za največjo krajo davkoplačevalcev stoletja je Zakon o 2. tiru (ZUIGDT), ki je uzakonjena kraja. Ta zakon namreč državnemu podjetju 2TDK podeljuje 45-letno koncesijo na upravljanje z 2. tirom. Zakon v 8. členu omogoča nenamensko porabo denarja v višini 20 % od prihodka, prihodek pa diktira vlada z dajatvami, ki jih ona predpiše. Skratka gre za popolno oblastno samopostrežbo. To pomeni, da bo oblastnikom preko zakona omogočeno financiranje njihovih volilnih kampanj vse tja do leta 2065. Zato je vladni 2. tir pregrešneo sladko jabolko navdiha, ki se mu nobena oblast noče odpovedati. In vsi po vrsti pozabljajo, kaj so govorili pred volitvami.

 

Levi in desni.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
12
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.433
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.659
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.576
04/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.201
05/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.266
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.353
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.000
08/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.184
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 684
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.168