Komentar

Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati

Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da minister Jernej Vrtovec v imenu vlade Janeza Janše dejansko zgolj izvaja politiko Alenke Bratušek. Gre za hitro izgubo spomina, ki je v nasprotju z zgodovinskim dejstvom, da je desnica nekoč podpirala referendum proti 2TDK. Finančni minister Andrej Šircelj (SDS) bi moral biti hvaležen za predlog, s katerim se bo rešil očitka, da bo t.i. drugi tir postal novi TEŠ 6!

04.01.2021 20:00
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   2. tir   2TDK   Koper   Divača   Kozina   železnica   Alenka Bratušek   vlada

Fotomontaža: portal+

Alternativa obstaja, to je dvotirna proga Koper – Kozina – Divača.

Drugi tir, kot se popularno in zavajajoče imenuje gradnja povsem nove železniške povezave med Divačo in Koprom, ima alternativo, ki jo je še včeraj zagovarjala tudi nekdanja opozicija – torej aktualna pozicija, vladna koalicija, na Komisiji za nadzor javnih financ (KNJF) 20. februarja 2019. Če so ljudje, ki so danes v vladi, še pred slabima dvema letoma nasprotovali izjemno dragemu projektu Drugi tir in podpirali alternativno idejo, potem bi bilo logično, da vlada projekt Drugi tir ustavi zdaj, ko je še čas, in ne potem, ko bo že prepozno – tako kot je bilo pri TEŠ 6 pred desetimi leti.

 

Alternativa se imenuje železnica Koper - Kozina - Divača (KKD) in je sledeča:

 

1. Gre za dvotirno progo z dovoljenim nagibom za gorske železnice 35 promilov, kar je še dovoljeno po EU standardih. Tak nagib je denimo na progi Frankfurt –Köln, prav tako pa v Združenih državah in Kanadi.

 

2. Pogoj zanjo je izmenična napajalna napetost 25 KV na tem odseku, kar pa bi pomenilo hkrati začetek nujne (25 KV) elektrifikacije po celi Sloveniji. 

 

3. Rekuperacija energije – pretvorba zavorne energije v elektriko, dvosistemske lokomotive, ki jih Slovenske železnice (SŽ) že imajo (35 lokomotiv).

 

4. Z rekuperacijo je hkrati zagotovljena odsotnost požarov - brez glifosata in strupenih snovi. 

 

5. Potek trase KKD zagotavlja nedotakljivost obstoječih vodnih virov (Suhi graben), gre za preverjeno vodovarstveno neproblematično območje.

 

6. Zagotovljena je neposredna mednarodna povezava s Hrvaško in Istro (Ljubljana, Reka, Pulj).        

 

7. Gre za samo 9,4 kilometrov tunelov brez servisnih cevi (nasproti 36 km tunelov po vladni trasi Alenke Bratušek!).

 

8. Poleg tovornega je zagotovljen tudi potniški promet – turizem (oprtni vlaki + osebni avtomobili).

 

9. Cena po tej trasi je največ 950 milijonov evrov. Izvedba je možna tudi na ključ. KKD omogoča samostojni nastop  slovenskih (gradbenih) tajkunov brez kupovanja licenc tujih firm. 

 

10. Pomeni tudi oživitev gospodarske cone s platojem v Kozini (uporaba izkopanega materiala na licu mesta, brez prevoza v Anhovo).

 

11. Tako imenovana centralna varianta ne zahteva kakšnega koli soglasja sosednjih držav, npr. Italije. 

 

12. S pretvorbo zavorne energije v elektriko je konec "železniških požarov" na Krasu.

 

13. Centralna varianta razbremenjuje slovensko obalo s skladiščenjem in ustreza zahtevi, da so pristanišča povezana z zaledjem z dvotirno progo.

 

14. Industrijska cona v Kozini postane vitalno zaledno pa tudi poselitveno območje.

 

15. Trasa KKD omogoča bistveno povečanje zmogljivost Luke Koper na obali – uporaba komplementarnega platoja s terminalom na Kozini.

 

16. Center Divače se razbremeni visoke infrastrukturne obremenitve.

 

17. Poveča se prepustnost mednarodnih povezav vse do Hrvaške in Slovenske Istre – neposreden stik s progo Ljubljana - Pulj.

 

18. Centralna varianta zagotavlja varovanje obstoječih vodnih virov in v najmanjši možni meri prečka Naturo 2000.

 

19. Kritična točka na Črnem Kalu pri Gabrovici z dvojnimi viadukti na vladni trasi odpade, vstopni viadukt te trase je izziv za slovenske gradbenike, ki to vsekakor zmorejo.

 

20. Domača gradbena operativa je sposobna prevzeti v celoti brez pridobivanja in plačevanja tujih referenc, ki Slovenijo potiskajo v vlogo podizvajalca.

 

21. Ker so tuneli krajši (manj kot 4,5 km), servisni tuneli niso potrebni.

 

22. Investicijski stroški so 2,5-krat nižji od vladne variante, katere cena za dvojni tir sploh še ni znana, in je že  narasla na 1,85 milijarde evrov za dvojni tir.

 

23. Potek trase KKD ne uničuje naravne dediščine in se povsem izogne ogrožanju pozemnih vodotokov Glinščice, Beke in Ocizlja.

 

24. Spoštovanje EU prava brez pravniških prevar je zagotovljeno – tako direktive o vodnih virih kot tudi direktive o habitatih.

 

25. Ogromen je finančni prihranek za davkoplačevalce. Cena je limitirana na 950 milijonov evrov za dvojni tir, znotraj te pa so z dobro organizacijo možni novi prihranki.

 

26. Ker ima projekt centralne trase 4-krat manj tunelov za dvojni tir kot vladna varinta za enojni tir, se močno skrajšuje čas izgradnje.

 

27. Prečni in vzdolžni profil tunelov in viaduktov so že izdelani, ekonomika je prikazana v tabeli Inženirskega zbornika št 2.

 

28. Avtorji projekta centralne variante niso anonimni državni uradniki, ampak odgovorni strokovnjaki z imeni in priimki - dipl. ing. Nino Gunde, prof. dr. Jože Duhovnik in dr. Damir Josipovič s širšo skupino inženirjev večih strok. Stališča vseh so bila podana v Državnem svetu, ki je vladni 2. tir z odložilnim vetom leta 2017 že zavrnil.

 

29. Po centralni varianti Koper-Kozina-Divača bo ohranjeno 65 hektarjev kmetijske zemlje. 35 % zemljišč na trasi je že v državni lasti in na tem delu se lahko pričnejo dela takoj. Nobenega soglasja Italije ali sosednjih držav ne potrebujemo.

 

30. Prihranki te variante daleč presegajo že izgubljene stroške in zamude, od prejšnje vlade  podedovane vladne variante. Investitor pa mora biti država neposredno, ne preko podjetja 2TDK, ampak preko Slovenskih železnic.

 

31. Vključitev Madžarske ni sporna. S terminalom na Kozini se tudi njej odpre možnost koriščenja Luke Koper, namesto omejitve na 3 hektarje v Luki Koper.

 

32. Madžarska lahko pridobi 30 hektarjev manipulativnega in skladiščnega prostora na Kozini. 

 

33. Koalicijska pogodba v 13. in 21. točki v poglavju UKREPI že sedaj omogoča spremembo variante, ki bo projekt pospešila, ne pa zavrla. 

 

 

Skrita past za največjo krajo davkoplačevalcev stoletja je Zakon o 2. tiru (ZUIGDT), ki je uzakonjena kraja. Ta zakon namreč državnemu podjetju 2TDK podeljuje 45-letno koncesijo na upravljanje z 2. tirom. Zakon v 8. členu omogoča nenamensko porabo denarja v višini 20 % od prihodka, prihodek pa diktira vlada z dajatvami, ki jih ona predpiše. Skratka gre za popolno oblastno samopostrežbo. To pomeni, da bo oblastnikom preko zakona omogočeno financiranje njihovih volilnih kampanj vse tja do leta 2065. Zato je vladni 2. tir pregrešneo sladko jabolko navdiha, ki se mu nobena oblast noče odpovedati. In vsi po vrsti pozabljajo, kaj so govorili pred volitvami.

 

Levi in desni.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
11
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.946
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.380
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.299
04/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.141
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.336
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.023
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 898
08/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 655
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 644
10/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.472