Komentar

Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati

Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da minister Jernej Vrtovec v imenu vlade Janeza Janše dejansko zgolj izvaja politiko Alenke Bratušek. Gre za hitro izgubo spomina, ki je v nasprotju z zgodovinskim dejstvom, da je desnica nekoč podpirala referendum proti 2TDK. Finančni minister Andrej Šircelj (SDS) bi moral biti hvaležen za predlog, s katerim se bo rešil očitka, da bo t.i. drugi tir postal novi TEŠ 6!

04.01.2021 20:00
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   2. tir   2TDK   Koper   Divača   Kozina   železnica   Alenka Bratušek   vlada

Fotomontaža: portal+

Alternativa obstaja, to je dvotirna proga Koper – Kozina – Divača.

Drugi tir, kot se popularno in zavajajoče imenuje gradnja povsem nove železniške povezave med Divačo in Koprom, ima alternativo, ki jo je še včeraj zagovarjala tudi nekdanja opozicija – torej aktualna pozicija, vladna koalicija, na Komisiji za nadzor javnih financ (KNJF) 20. februarja 2019. Če so ljudje, ki so danes v vladi, še pred slabima dvema letoma nasprotovali izjemno dragemu projektu Drugi tir in podpirali alternativno idejo, potem bi bilo logično, da vlada projekt Drugi tir ustavi zdaj, ko je še čas, in ne potem, ko bo že prepozno – tako kot je bilo pri TEŠ 6 pred desetimi leti.

 

Alternativa se imenuje železnica Koper - Kozina - Divača (KKD) in je sledeča:

 

1. Gre za dvotirno progo z dovoljenim nagibom za gorske železnice 35 promilov, kar je še dovoljeno po EU standardih. Tak nagib je denimo na progi Frankfurt –Köln, prav tako pa v Združenih državah in Kanadi.

 

2. Pogoj zanjo je izmenična napajalna napetost 25 KV na tem odseku, kar pa bi pomenilo hkrati začetek nujne (25 KV) elektrifikacije po celi Sloveniji. 

 

3. Rekuperacija energije – pretvorba zavorne energije v elektriko, dvosistemske lokomotive, ki jih Slovenske železnice (SŽ) že imajo (35 lokomotiv).

 

4. Z rekuperacijo je hkrati zagotovljena odsotnost požarov - brez glifosata in strupenih snovi. 

 

5. Potek trase KKD zagotavlja nedotakljivost obstoječih vodnih virov (Suhi graben), gre za preverjeno vodovarstveno neproblematično območje.

 

6. Zagotovljena je neposredna mednarodna povezava s Hrvaško in Istro (Ljubljana, Reka, Pulj).        

 

7. Gre za samo 9,4 kilometrov tunelov brez servisnih cevi (nasproti 36 km tunelov po vladni trasi Alenke Bratušek!).

 

8. Poleg tovornega je zagotovljen tudi potniški promet – turizem (oprtni vlaki + osebni avtomobili).

 

9. Cena po tej trasi je največ 950 milijonov evrov. Izvedba je možna tudi na ključ. KKD omogoča samostojni nastop  slovenskih (gradbenih) tajkunov brez kupovanja licenc tujih firm. 

 

10. Pomeni tudi oživitev gospodarske cone s platojem v Kozini (uporaba izkopanega materiala na licu mesta, brez prevoza v Anhovo).

 

11. Tako imenovana centralna varianta ne zahteva kakšnega koli soglasja sosednjih držav, npr. Italije. 

 

12. S pretvorbo zavorne energije v elektriko je konec "železniških požarov" na Krasu.

 

13. Centralna varianta razbremenjuje slovensko obalo s skladiščenjem in ustreza zahtevi, da so pristanišča povezana z zaledjem z dvotirno progo.

 

14. Industrijska cona v Kozini postane vitalno zaledno pa tudi poselitveno območje.

 

15. Trasa KKD omogoča bistveno povečanje zmogljivost Luke Koper na obali – uporaba komplementarnega platoja s terminalom na Kozini.

 

16. Center Divače se razbremeni visoke infrastrukturne obremenitve.

 

17. Poveča se prepustnost mednarodnih povezav vse do Hrvaške in Slovenske Istre – neposreden stik s progo Ljubljana - Pulj.

 

18. Centralna varianta zagotavlja varovanje obstoječih vodnih virov in v najmanjši možni meri prečka Naturo 2000.

 

19. Kritična točka na Črnem Kalu pri Gabrovici z dvojnimi viadukti na vladni trasi odpade, vstopni viadukt te trase je izziv za slovenske gradbenike, ki to vsekakor zmorejo.

 

20. Domača gradbena operativa je sposobna prevzeti v celoti brez pridobivanja in plačevanja tujih referenc, ki Slovenijo potiskajo v vlogo podizvajalca.

 

21. Ker so tuneli krajši (manj kot 4,5 km), servisni tuneli niso potrebni.

 

22. Investicijski stroški so 2,5-krat nižji od vladne variante, katere cena za dvojni tir sploh še ni znana, in je že  narasla na 1,85 milijarde evrov za dvojni tir.

 

23. Potek trase KKD ne uničuje naravne dediščine in se povsem izogne ogrožanju pozemnih vodotokov Glinščice, Beke in Ocizlja.

 

24. Spoštovanje EU prava brez pravniških prevar je zagotovljeno – tako direktive o vodnih virih kot tudi direktive o habitatih.

 

25. Ogromen je finančni prihranek za davkoplačevalce. Cena je limitirana na 950 milijonov evrov za dvojni tir, znotraj te pa so z dobro organizacijo možni novi prihranki.

 

26. Ker ima projekt centralne trase 4-krat manj tunelov za dvojni tir kot vladna varinta za enojni tir, se močno skrajšuje čas izgradnje.

 

27. Prečni in vzdolžni profil tunelov in viaduktov so že izdelani, ekonomika je prikazana v tabeli Inženirskega zbornika št 2.

 

28. Avtorji projekta centralne variante niso anonimni državni uradniki, ampak odgovorni strokovnjaki z imeni in priimki - dipl. ing. Nino Gunde, prof. dr. Jože Duhovnik in dr. Damir Josipovič s širšo skupino inženirjev večih strok. Stališča vseh so bila podana v Državnem svetu, ki je vladni 2. tir z odložilnim vetom leta 2017 že zavrnil.

 

29. Po centralni varianti Koper-Kozina-Divača bo ohranjeno 65 hektarjev kmetijske zemlje. 35 % zemljišč na trasi je že v državni lasti in na tem delu se lahko pričnejo dela takoj. Nobenega soglasja Italije ali sosednjih držav ne potrebujemo.

 

30. Prihranki te variante daleč presegajo že izgubljene stroške in zamude, od prejšnje vlade  podedovane vladne variante. Investitor pa mora biti država neposredno, ne preko podjetja 2TDK, ampak preko Slovenskih železnic.

 

31. Vključitev Madžarske ni sporna. S terminalom na Kozini se tudi njej odpre možnost koriščenja Luke Koper, namesto omejitve na 3 hektarje v Luki Koper.

 

32. Madžarska lahko pridobi 30 hektarjev manipulativnega in skladiščnega prostora na Kozini. 

 

33. Koalicijska pogodba v 13. in 21. točki v poglavju UKREPI že sedaj omogoča spremembo variante, ki bo projekt pospešila, ne pa zavrla. 

 

 

Skrita past za največjo krajo davkoplačevalcev stoletja je Zakon o 2. tiru (ZUIGDT), ki je uzakonjena kraja. Ta zakon namreč državnemu podjetju 2TDK podeljuje 45-letno koncesijo na upravljanje z 2. tirom. Zakon v 8. členu omogoča nenamensko porabo denarja v višini 20 % od prihodka, prihodek pa diktira vlada z dajatvami, ki jih ona predpiše. Skratka gre za popolno oblastno samopostrežbo. To pomeni, da bo oblastnikom preko zakona omogočeno financiranje njihovih volilnih kampanj vse tja do leta 2065. Zato je vladni 2. tir pregrešneo sladko jabolko navdiha, ki se mu nobena oblast noče odpovedati. In vsi po vrsti pozabljajo, kaj so govorili pred volitvami.

 

Levi in desni.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
6
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Da, Balkan je dada, umetniki na Balkanu vedno nihajo med politično direktnostjo ali nezavedno asociativnostjo
4
27.12.2020 06:27
Dada je umetnost emigrantov. Umetniška združba si je v eksilu osvobodila ozemlje, da je lahko uveljavljala svojo umetniško ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.310
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.252
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.851
04/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.341
05/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.543
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.799
07/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.286
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.636
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.253
10/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.272