Komentar

Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?

Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z njim ne strinja, takoj označi za neko zlonamerno potegavščino, za "hoax". Donald Trump je protitip takšnega politika in njegova veščina je za seboj potegnila veliko volivcev. Očitno je v sedanjem svetu vse možno in nič ni resnično. Da bi se izkopali iz te luknje, moramo najti pot k k objektivni realnosti oziroma k čim bolj objektivni resnici.

05.01.2021 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   objektivna realnost   Trump   hoax   zlonamerna potegavščina   odločevalci

Vsebina moje knjige, napisane pred 25 leti, je "pot k objektivizaciji". Toda besedica "objektivizacija" se ni prijela, praktično nikogar nisem srečal, ki bi jo razumel tako, kot sem jo sam.

Pred kratkim sem na neki ameriški spletni platformi zasledil, kako novinar sprašuje nekega "poznavalca" (tako ga novinar nagovori), kaj pravzaprav pomeni besedica "hoax" ("zlonamerna potegavščina"), ki jo ameriški predsednik Trump kar naprej uporablja za vsako situacijo, ki je zanj neugodna ali jo želi negativno prikazati.

 

"Poznavalec" je odgovoril približno takole: Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, posebej je poudaril, da čisto v tehničnem smislu, kako vse ali vsakogar, kar ali ki mu nasprotuje, označiti za "hoax", za neko zlonamerno potegavščino, ta potegne volivce za sabo. In to zelo uspeva (oziroma je uspevalo) tudi Trumpu. Potem nadaljuje, da je očitno v sedanjem svetu "vse možno in nič resnično" ("all is possible, nothing is real"), in preprosto svetuje: najti moramo pot k "objective reality", torej pot k objektivni realnosti, k čim bolj objektivni resnici.

 

Vsebina moje knjige, napisane pred 25 leti, je "pot k objektivizaciji", kot sem, tega se dobro spomnim, dejal pri predstavitvi knjige. A besedica "objektivizacija" se ni prijela, praktično nikogar nisem srečal, ki bi jo razumel tako, kot sem jo sam, in sicer: pot k objektivni realnosti, kjer bi obstajale uveljavljene metode in preverjanja, kako priti k čim bolj objektivni resnici. Z drugimi besedami, šele potem, na tej poti, ko smo opremljeni s primernimi metodami in načini, čim bolj objektivno ugotoviti, kaj je bolj prav, kaj (si) državljani bolj želijo. 

 

So določeni javni problemi, kjer je nujno angažirati čim več strokovnjakov z določenega področja, pa čim več aktivnih državljanov, ki jih določeno področje zanima, in se odločiti za najprimernejšo metodo, kako najti skupno rezultanto med različnimi mnenji in tako najbolj optimalno rešiti določen javni problem. Takšni so na primer prav vsi problemi s prostorom, še natančnejše, predvsem z javnim prostorom. So problemi, kjer je pa objektivna realnost tako očitna, da takšnih metod oziroma preverjanj ne rabimo.   

 

Morda je prav situacija s koronavirusom tudi prilika, da kot družba, vsaj v pretežni meri, spoznamo in sprejmemo, kdaj je situacija takšna, da uporabimo določene metode in načine na poti k boljši objektivni realnosti, "objective reality", kdaj pa je situacija oziroma skupnostni problem takšen, da preverjanja ne rabimo. 

 

Komplicirano? Nerazumljivo? Res? Ne morem si kaj, da na to ne odgovorim še s preprostimi primeri, z dokazljivo dobrimi praksami. Objektivna slovenska realnost je, da imamo denimo zelo nepravičen pokojninski sistem. Avstrijska objektivna realnost denimo je, da imajo pravičnejši pokojninski sistem kot mi. Da nadaljujem: objektivna slovenska realnost je, da imamo slab sistem lesno-predelovalne verige, da imamo absurden izvoz hlodovine itd. in da imajo na primer Finci zelo dobro delujoč sistem lesno-predelovalne industrije. Mimogrede, da se izognem kakšni neumestni pripombi, v skupnostno dobro delujoča lesno-predelovalna veriga ni stvar t. i. prostega trga, kot bi hitro porekli kakšni liberalni ekonomisti, ampak posebej za Slovenijo zelo pomemben skupnostni, državniški, javni problem!

 

Torej, kakšno metodo ali način bi morali pri nas uporabiti na poti k boljši objektivni realnosti pri teh dveh omenjenih področjih, tj. skupnostnih, javnih problemih? Mislim, da v teh dveh primerih potrebujemo samo eno metodo, in sicer dobre prevajalce iz nemščine in finščine. Vse ostalo je zapisano na internetu. In seveda Odločevalce, ki to sprejmejo in naročijo izvedbo pristojnim ministrstvom. Prav nič drugega ne potrebujemo. 

 

In kaj imajo Trump ali koronavirus skupnega z uvedbo dobrih praks reševanja skupnostnih problemov pri nas, kot sem navedel dva primera? Pot k objektivni realnosti, "objective reality"! Trump pač simbolizira vso moč politične diskreditacije nasprotnika, namesto da bi se šlo po poti sodelovanja vseh in vsakogar z dobro idejo ali predlogom reševanja skupnostnih problemov. Situacija s koronavirusom pa na najbolj jasen način, kaže kako se mora skupnost (v tem primeru celo ne gre za posamezno državo, ampak za cel planet) odločiti za vse ukrepe nujne za reševanje ali preprečevanje, ki jih ima že zapisane, kadar gre za potres, poplavo, požar, vojno itd. in ne se iti v napačnem trenutku kakšnega preverjanja mnenja posameznih interesnih skupin. Ker jih za korono nobena država ni mogla imeti zapisanih, tako kot imajo za vse naštete primere, jih Odločevalec v državi takoj sprejme, zapiše in izvaja. Ker je to "objective reality".

 

Obstajajo dosegljive dobre prakse, kot sem navedel dva primera, kjer odkrivanje tople vode tudi ni potrebno. Po drugi strani pa so problemi, kot že omenjeno z javnim prostorom, kjer pa je nujno sprejeti metode stalnega javnega natečaja, stalne javne konfrontacije različnih strokovnjakov in aktivnih državljanov, na čelu z metodo sprejemanja različnosti, različnih mnenj, kajti reševanje tega problema bo stalno in se bo z novimi odkritji nujne kohabitacije v prostoru tudi stalno spreminjalo! 

 

Če obstajajo hotenje, volja, želja po boljši objektivni realnosti, "objective reality", se to zgodi, če jih ni, potem hitro prevladajo "zlonamerne potegavščine". Kot jih je sedaj na pretek v našem parlamentu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.431
02/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.689
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.338
04/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.263
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.500
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.155
08/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.776
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 722
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.355