Komentar

Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?

Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z njim ne strinja, takoj označi za neko zlonamerno potegavščino, za "hoax". Donald Trump je protitip takšnega politika in njegova veščina je za seboj potegnila veliko volivcev. Očitno je v sedanjem svetu vse možno in nič ni resnično. Da bi se izkopali iz te luknje, moramo najti pot k k objektivni realnosti oziroma k čim bolj objektivni resnici.

05.01.2021 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   objektivna realnost   Trump   hoax   zlonamerna potegavščina   odločevalci

Vsebina moje knjige, napisane pred 25 leti, je "pot k objektivizaciji". Toda besedica "objektivizacija" se ni prijela, praktično nikogar nisem srečal, ki bi jo razumel tako, kot sem jo sam.

Pred kratkim sem na neki ameriški spletni platformi zasledil, kako novinar sprašuje nekega "poznavalca" (tako ga novinar nagovori), kaj pravzaprav pomeni besedica "hoax" ("zlonamerna potegavščina"), ki jo ameriški predsednik Trump kar naprej uporablja za vsako situacijo, ki je zanj neugodna ali jo želi negativno prikazati.

 

"Poznavalec" je odgovoril približno takole: Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, posebej je poudaril, da čisto v tehničnem smislu, kako vse ali vsakogar, kar ali ki mu nasprotuje, označiti za "hoax", za neko zlonamerno potegavščino, ta potegne volivce za sabo. In to zelo uspeva (oziroma je uspevalo) tudi Trumpu. Potem nadaljuje, da je očitno v sedanjem svetu "vse možno in nič resnično" ("all is possible, nothing is real"), in preprosto svetuje: najti moramo pot k "objective reality", torej pot k objektivni realnosti, k čim bolj objektivni resnici.

 

Vsebina moje knjige, napisane pred 25 leti, je "pot k objektivizaciji", kot sem, tega se dobro spomnim, dejal pri predstavitvi knjige. A besedica "objektivizacija" se ni prijela, praktično nikogar nisem srečal, ki bi jo razumel tako, kot sem jo sam, in sicer: pot k objektivni realnosti, kjer bi obstajale uveljavljene metode in preverjanja, kako priti k čim bolj objektivni resnici. Z drugimi besedami, šele potem, na tej poti, ko smo opremljeni s primernimi metodami in načini, čim bolj objektivno ugotoviti, kaj je bolj prav, kaj (si) državljani bolj želijo. 

 

So določeni javni problemi, kjer je nujno angažirati čim več strokovnjakov z določenega področja, pa čim več aktivnih državljanov, ki jih določeno področje zanima, in se odločiti za najprimernejšo metodo, kako najti skupno rezultanto med različnimi mnenji in tako najbolj optimalno rešiti določen javni problem. Takšni so na primer prav vsi problemi s prostorom, še natančnejše, predvsem z javnim prostorom. So problemi, kjer je pa objektivna realnost tako očitna, da takšnih metod oziroma preverjanj ne rabimo.   

 

Morda je prav situacija s koronavirusom tudi prilika, da kot družba, vsaj v pretežni meri, spoznamo in sprejmemo, kdaj je situacija takšna, da uporabimo določene metode in načine na poti k boljši objektivni realnosti, "objective reality", kdaj pa je situacija oziroma skupnostni problem takšen, da preverjanja ne rabimo. 

 

Komplicirano? Nerazumljivo? Res? Ne morem si kaj, da na to ne odgovorim še s preprostimi primeri, z dokazljivo dobrimi praksami. Objektivna slovenska realnost je, da imamo denimo zelo nepravičen pokojninski sistem. Avstrijska objektivna realnost denimo je, da imajo pravičnejši pokojninski sistem kot mi. Da nadaljujem: objektivna slovenska realnost je, da imamo slab sistem lesno-predelovalne verige, da imamo absurden izvoz hlodovine itd. in da imajo na primer Finci zelo dobro delujoč sistem lesno-predelovalne industrije. Mimogrede, da se izognem kakšni neumestni pripombi, v skupnostno dobro delujoča lesno-predelovalna veriga ni stvar t. i. prostega trga, kot bi hitro porekli kakšni liberalni ekonomisti, ampak posebej za Slovenijo zelo pomemben skupnostni, državniški, javni problem!

 

Torej, kakšno metodo ali način bi morali pri nas uporabiti na poti k boljši objektivni realnosti pri teh dveh omenjenih področjih, tj. skupnostnih, javnih problemih? Mislim, da v teh dveh primerih potrebujemo samo eno metodo, in sicer dobre prevajalce iz nemščine in finščine. Vse ostalo je zapisano na internetu. In seveda Odločevalce, ki to sprejmejo in naročijo izvedbo pristojnim ministrstvom. Prav nič drugega ne potrebujemo. 

 

In kaj imajo Trump ali koronavirus skupnega z uvedbo dobrih praks reševanja skupnostnih problemov pri nas, kot sem navedel dva primera? Pot k objektivni realnosti, "objective reality"! Trump pač simbolizira vso moč politične diskreditacije nasprotnika, namesto da bi se šlo po poti sodelovanja vseh in vsakogar z dobro idejo ali predlogom reševanja skupnostnih problemov. Situacija s koronavirusom pa na najbolj jasen način, kaže kako se mora skupnost (v tem primeru celo ne gre za posamezno državo, ampak za cel planet) odločiti za vse ukrepe nujne za reševanje ali preprečevanje, ki jih ima že zapisane, kadar gre za potres, poplavo, požar, vojno itd. in ne se iti v napačnem trenutku kakšnega preverjanja mnenja posameznih interesnih skupin. Ker jih za korono nobena država ni mogla imeti zapisanih, tako kot imajo za vse naštete primere, jih Odločevalec v državi takoj sprejme, zapiše in izvaja. Ker je to "objective reality".

 

Obstajajo dosegljive dobre prakse, kot sem navedel dva primera, kjer odkrivanje tople vode tudi ni potrebno. Po drugi strani pa so problemi, kot že omenjeno z javnim prostorom, kjer pa je nujno sprejeti metode stalnega javnega natečaja, stalne javne konfrontacije različnih strokovnjakov in aktivnih državljanov, na čelu z metodo sprejemanja različnosti, različnih mnenj, kajti reševanje tega problema bo stalno in se bo z novimi odkritji nujne kohabitacije v prostoru tudi stalno spreminjalo! 

 

Če obstajajo hotenje, volja, želja po boljši objektivni realnosti, "objective reality", se to zgodi, če jih ni, potem hitro prevladajo "zlonamerne potegavščine". Kot jih je sedaj na pretek v našem parlamentu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
5
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Da, Balkan je dada, umetniki na Balkanu vedno nihajo med politično direktnostjo ali nezavedno asociativnostjo
4
27.12.2020 06:27
Dada je umetnost emigrantov. Umetniška združba si je v eksilu osvobodila ozemlje, da je lahko uveljavljala svojo umetniško ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.304
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.252
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.851
04/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.341
05/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.537
06/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.798
07/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.274
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.635
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.252
10/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.272