Komentar

Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?

Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z njim ne strinja, takoj označi za neko zlonamerno potegavščino, za "hoax". Donald Trump je protitip takšnega politika in njegova veščina je za seboj potegnila veliko volivcev. Očitno je v sedanjem svetu vse možno in nič ni resnično. Da bi se izkopali iz te luknje, moramo najti pot k k objektivni realnosti oziroma k čim bolj objektivni resnici.

05.01.2021 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   objektivna realnost   Trump   hoax   zlonamerna potegavščina   odločevalci

Vsebina moje knjige, napisane pred 25 leti, je "pot k objektivizaciji". Toda besedica "objektivizacija" se ni prijela, praktično nikogar nisem srečal, ki bi jo razumel tako, kot sem jo sam.

Pred kratkim sem na neki ameriški spletni platformi zasledil, kako novinar sprašuje nekega "poznavalca" (tako ga novinar nagovori), kaj pravzaprav pomeni besedica "hoax" ("zlonamerna potegavščina"), ki jo ameriški predsednik Trump kar naprej uporablja za vsako situacijo, ki je zanj neugodna ali jo želi negativno prikazati.

 

"Poznavalec" je odgovoril približno takole: Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, posebej je poudaril, da čisto v tehničnem smislu, kako vse ali vsakogar, kar ali ki mu nasprotuje, označiti za "hoax", za neko zlonamerno potegavščino, ta potegne volivce za sabo. In to zelo uspeva (oziroma je uspevalo) tudi Trumpu. Potem nadaljuje, da je očitno v sedanjem svetu "vse možno in nič resnično" ("all is possible, nothing is real"), in preprosto svetuje: najti moramo pot k "objective reality", torej pot k objektivni realnosti, k čim bolj objektivni resnici.

 

Vsebina moje knjige, napisane pred 25 leti, je "pot k objektivizaciji", kot sem, tega se dobro spomnim, dejal pri predstavitvi knjige. A besedica "objektivizacija" se ni prijela, praktično nikogar nisem srečal, ki bi jo razumel tako, kot sem jo sam, in sicer: pot k objektivni realnosti, kjer bi obstajale uveljavljene metode in preverjanja, kako priti k čim bolj objektivni resnici. Z drugimi besedami, šele potem, na tej poti, ko smo opremljeni s primernimi metodami in načini, čim bolj objektivno ugotoviti, kaj je bolj prav, kaj (si) državljani bolj želijo. 

 

So določeni javni problemi, kjer je nujno angažirati čim več strokovnjakov z določenega področja, pa čim več aktivnih državljanov, ki jih določeno področje zanima, in se odločiti za najprimernejšo metodo, kako najti skupno rezultanto med različnimi mnenji in tako najbolj optimalno rešiti določen javni problem. Takšni so na primer prav vsi problemi s prostorom, še natančnejše, predvsem z javnim prostorom. So problemi, kjer je pa objektivna realnost tako očitna, da takšnih metod oziroma preverjanj ne rabimo.   

 

Morda je prav situacija s koronavirusom tudi prilika, da kot družba, vsaj v pretežni meri, spoznamo in sprejmemo, kdaj je situacija takšna, da uporabimo določene metode in načine na poti k boljši objektivni realnosti, "objective reality", kdaj pa je situacija oziroma skupnostni problem takšen, da preverjanja ne rabimo. 

 

Komplicirano? Nerazumljivo? Res? Ne morem si kaj, da na to ne odgovorim še s preprostimi primeri, z dokazljivo dobrimi praksami. Objektivna slovenska realnost je, da imamo denimo zelo nepravičen pokojninski sistem. Avstrijska objektivna realnost denimo je, da imajo pravičnejši pokojninski sistem kot mi. Da nadaljujem: objektivna slovenska realnost je, da imamo slab sistem lesno-predelovalne verige, da imamo absurden izvoz hlodovine itd. in da imajo na primer Finci zelo dobro delujoč sistem lesno-predelovalne industrije. Mimogrede, da se izognem kakšni neumestni pripombi, v skupnostno dobro delujoča lesno-predelovalna veriga ni stvar t. i. prostega trga, kot bi hitro porekli kakšni liberalni ekonomisti, ampak posebej za Slovenijo zelo pomemben skupnostni, državniški, javni problem!

 

Torej, kakšno metodo ali način bi morali pri nas uporabiti na poti k boljši objektivni realnosti pri teh dveh omenjenih področjih, tj. skupnostnih, javnih problemih? Mislim, da v teh dveh primerih potrebujemo samo eno metodo, in sicer dobre prevajalce iz nemščine in finščine. Vse ostalo je zapisano na internetu. In seveda Odločevalce, ki to sprejmejo in naročijo izvedbo pristojnim ministrstvom. Prav nič drugega ne potrebujemo. 

 

In kaj imajo Trump ali koronavirus skupnega z uvedbo dobrih praks reševanja skupnostnih problemov pri nas, kot sem navedel dva primera? Pot k objektivni realnosti, "objective reality"! Trump pač simbolizira vso moč politične diskreditacije nasprotnika, namesto da bi se šlo po poti sodelovanja vseh in vsakogar z dobro idejo ali predlogom reševanja skupnostnih problemov. Situacija s koronavirusom pa na najbolj jasen način, kaže kako se mora skupnost (v tem primeru celo ne gre za posamezno državo, ampak za cel planet) odločiti za vse ukrepe nujne za reševanje ali preprečevanje, ki jih ima že zapisane, kadar gre za potres, poplavo, požar, vojno itd. in ne se iti v napačnem trenutku kakšnega preverjanja mnenja posameznih interesnih skupin. Ker jih za korono nobena država ni mogla imeti zapisanih, tako kot imajo za vse naštete primere, jih Odločevalec v državi takoj sprejme, zapiše in izvaja. Ker je to "objective reality".

 

Obstajajo dosegljive dobre prakse, kot sem navedel dva primera, kjer odkrivanje tople vode tudi ni potrebno. Po drugi strani pa so problemi, kot že omenjeno z javnim prostorom, kjer pa je nujno sprejeti metode stalnega javnega natečaja, stalne javne konfrontacije različnih strokovnjakov in aktivnih državljanov, na čelu z metodo sprejemanja različnosti, različnih mnenj, kajti reševanje tega problema bo stalno in se bo z novimi odkritji nujne kohabitacije v prostoru tudi stalno spreminjalo! 

 

Če obstajajo hotenje, volja, želja po boljši objektivni realnosti, "objective reality", se to zgodi, če jih ni, potem hitro prevladajo "zlonamerne potegavščine". Kot jih je sedaj na pretek v našem parlamentu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
16
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
18
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
"Čim bolj totalitarna je narava nekega režima, tem bolj bo poskušal prisiliti ljudi, da pozabijo na svoj kulturni spomin"
7
04.07.2021 11:00
V prihajajočem tednu bo Slovenijo obiskal Rod Dreher, ameriški novinar, urednik, kritik in pisatelj, ki ga uvrščajo med ... Več.
Piše: Rod Dreher
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.354
02/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.321
03/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.501
04/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.184
05/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.374
06/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.076
07/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 770
08/
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.599
09/
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
Miha Burger
Ogledov: 994
10/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 802