Komentar

Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"

Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o njenem životarjenju v senci prigrabljenega tranzicijskega kapitala, o njeni zgodovinski impotentnosti ter družbenorazredni nepoštenosti. Dejstvo je namreč, da se slovenska militantna levica prek trobil velikomedijsko podkrepljenih kulturnolevičarskih intelektualcev, izdatno podprtih z državnimi subvencijami Ministrstva za kulturo, mobilizira le v primeru, da ji kontinuitetniške sile finančno ter organizacijsko priskočijo na pomoč.

20.01.2021 00:45
Piše: Andrej Lokar
Ključne besede:   Andrej Lokar   Rog   kulturna levica   Janez Janša   janšizem

Foto: Wikimedia Commons

 Janšizem je potemtakem karkoli ogroža absolutno oblast kontinuitetniškega banditizma.

Mlado dekle kleči na pločniku in presunljivo toži; njen obraz je zariplo zabuhel, nekdo ji z mlekom izpira oči. Solzivec, me prešine. Na tleh plastenke vode in konzerve mleka. Za vogalom policaji v bojni opremi poskušajo strpati v marico opotekavega srednjeletnika. Pogled mu je zblojen in zaudarja po žganju. Moje bivališče je kakšnih sto metrov oddaljeno od tovarne Rog in to so prizori, na katere naletim, ko se zjutraj okoli pol osmih odpravim v trgovino. Ker sem pozabil na paradižnikovo mezgo, se po nekaj urah spet spustim po stopnicah nizdol. Pred vhodom v tovarno Rog stoji vrsta kakšnih trideset policajev, zdaj se je prednje postavila gručica nepolnoletnih aktivistk z vijolično ali zeleno pobarvanimi lasmi, skozi zaškrebljane zvočnike zadirčno izgovarjajo obrabljena in dolgočasna gesla, ki so že desetletja brez pomena in sploh niso v skladu s položajem. Za obzidjem tovarne Rog so bagri že na delu, rušenje pospešeno napreduje. Med četico kakšnih štirideset do petdeset nesoglasnežev se kobali zajetni izpodmežakelski pesniški gromovnik Dejan K. in z žilavo enkavedejevsko vnemo snema dogajanje; ko ga opozorim, naj me ne snema, s pravo objestnostjo zasliševalca SMERŠ odbevskne "Delam, kar čem!"; v nebogljeni, presunjeni, zablodeli skupinici negodovalcev (težko bi jim rekel protestniki) prepoznam kar nekaj kulturniških obrazov: slikarja, ki si duchampovsko psevdonimsko prisvajata ime in priimek predsednika vlade, nekaj relativno priznanih glasbenikov.

 

Policist z zvočnikom stopi pred to zbegano muzealijo starikavih prekucuhov in najstniških zrevoltirank ter jih pozove, naj se iz varnostno/epidemioloških razlogov razidejo. Njegove besede pospremi osameli odjek krika "Roga ne damo!", toda večina navzočih se že razhaja ter se jame odpravljati domov. Zdi se mi, da to po svoje neznatno dogajanje ponazarja utrip in notranjo podobo latentne državljanske vojne (predvsem pa njenih še bolj prikritih gibal), ki se tiho, a zanesljivo odvija na naših tleh.

 

Če namreč poskusimo pravkar opisani prizor pretvoriti v realnopolitično govorico, se nam vsej njegovi relativnosti in brezpomembnosti navkljub iz ozadja za hip zablisne resnični položaj naraščajoče napetosti, ki že skoraj leto dni razžira našo družbo. Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o njenem životarjenju v senci prigrabljenega tranzicijskega kapitala, o njeni zgodovinski impotentnosti ter družbenorazredni nepoštenosti. Dejstvo je namreč, da se slovenska militantna levica prek trobil velikomedijsko podkrepljenih kulturnolevičarskih intelektualcev, izdatno podprtih z državnimi subvencijami Ministrstva za kulturo, mobilizira le v primeru, da ji kontinuitetniške sile finančno ter organizacijsko priskočijo na pomoč. To pa storijo le tedaj (in to je ključna poanta pri razumevanju naše neprilagojene disfunkcionalnosti), ko se na vodilnem političnem položaju pojavi nekdo, ki s svojim vladno-administrativnim delovanjem subvertira družbenoekonomski privilegirani položaj in premoženje, ki so ga omenjeni sloji rokomavharsko ukradli slovenskemu narodu.

 

Tak politični subjekt je (po smrti Jožeta Pučnika) v Sloveniji lahko le Janez Janša (tapravi: ne slikarji) in to je edini in resnični pomen besede in pojma janšizem, ki ga prgiščece kulturoloških žlobudravcev poskuša oviti v neužitni zaplesneli politološki žargon. Janšizem je potemtakem karkoli ogroža absolutno oblast kontinuitetniškega banditizma. Deložiranje zaskvotancev je zaradi svojih političnih implikacij dejanje, ki bi moralo hipoma alarmirati in izstreliti na kraj dogajanja vsakega družbenoaktivističnega progresista in najsi bodi še tako salonarskega revolucionarja.

 

Zdaj pa se vprašam: zakaj nikogar ni? Odgovor je na dlani: ker so dejanje oblastniškega nasilja, v katerem se povsem očitno kažejo poteze foucaultovske dominacije kot uveljavljanja družbene prisile, zagrešili organi, ki jih vodijo protopolitične in mafijaškokriminalne sile bivšegarniturniškega establišmenta. Relativno uspešna množična mobilizacija, ki jo nasilniška trobila kulturne levice dosegajo v imenu antijanšizma in predvsem njihov molk zdaj, so neovrgljiv dokaz njihove prepletenosti s kontunuiteto in predvsem njihove hlapčevske zasužnjenosti kapitalu, kar brez nadaljnjega govori o njihovem moralnem bankrotu ter idejnem kameleontizmu.

 

Slovenska "kulturna levica" sploh ni in nikoli ni bila antikapitalistična, ravno nasprotno: je oportunistični instrument, ki ga kapital uporablja za brisanje razredne zavesti v posamezniku in družbi: je sloj privilegirancev, ki v svoji vsakdanji praksi prodaja/izdaja ideale, ki jih javno razglaša in s tem uvaja v naše družbeno tkivo pogubno klico permanentne laži. V tem pa tiči tudi njena nevarnost, saj ravno iz idejnega vakuuma in akcijske nemoči bruha nenadzorljivo anarhoidno nasilje nihilizma, ki se bo slejkoprej z verbalne ravni neogibno pretvorilo v nasilje nad ljudmi.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.678
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.388
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 567
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 444