Komentar

Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"

Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o njenem životarjenju v senci prigrabljenega tranzicijskega kapitala, o njeni zgodovinski impotentnosti ter družbenorazredni nepoštenosti. Dejstvo je namreč, da se slovenska militantna levica prek trobil velikomedijsko podkrepljenih kulturnolevičarskih intelektualcev, izdatno podprtih z državnimi subvencijami Ministrstva za kulturo, mobilizira le v primeru, da ji kontinuitetniške sile finančno ter organizacijsko priskočijo na pomoč.

20.01.2021 00:45
Piše: Andrej Lokar
Ključne besede:   Andrej Lokar   Rog   kulturna levica   Janez Janša   janšizem

Foto: Wikimedia Commons

 Janšizem je potemtakem karkoli ogroža absolutno oblast kontinuitetniškega banditizma.

Mlado dekle kleči na pločniku in presunljivo toži; njen obraz je zariplo zabuhel, nekdo ji z mlekom izpira oči. Solzivec, me prešine. Na tleh plastenke vode in konzerve mleka. Za vogalom policaji v bojni opremi poskušajo strpati v marico opotekavega srednjeletnika. Pogled mu je zblojen in zaudarja po žganju. Moje bivališče je kakšnih sto metrov oddaljeno od tovarne Rog in to so prizori, na katere naletim, ko se zjutraj okoli pol osmih odpravim v trgovino. Ker sem pozabil na paradižnikovo mezgo, se po nekaj urah spet spustim po stopnicah nizdol. Pred vhodom v tovarno Rog stoji vrsta kakšnih trideset policajev, zdaj se je prednje postavila gručica nepolnoletnih aktivistk z vijolično ali zeleno pobarvanimi lasmi, skozi zaškrebljane zvočnike zadirčno izgovarjajo obrabljena in dolgočasna gesla, ki so že desetletja brez pomena in sploh niso v skladu s položajem. Za obzidjem tovarne Rog so bagri že na delu, rušenje pospešeno napreduje. Med četico kakšnih štirideset do petdeset nesoglasnežev se kobali zajetni izpodmežakelski pesniški gromovnik Dejan K. in z žilavo enkavedejevsko vnemo snema dogajanje; ko ga opozorim, naj me ne snema, s pravo objestnostjo zasliševalca SMERŠ odbevskne "Delam, kar čem!"; v nebogljeni, presunjeni, zablodeli skupinici negodovalcev (težko bi jim rekel protestniki) prepoznam kar nekaj kulturniških obrazov: slikarja, ki si duchampovsko psevdonimsko prisvajata ime in priimek predsednika vlade, nekaj relativno priznanih glasbenikov.

 

Policist z zvočnikom stopi pred to zbegano muzealijo starikavih prekucuhov in najstniških zrevoltirank ter jih pozove, naj se iz varnostno/epidemioloških razlogov razidejo. Njegove besede pospremi osameli odjek krika "Roga ne damo!", toda večina navzočih se že razhaja ter se jame odpravljati domov. Zdi se mi, da to po svoje neznatno dogajanje ponazarja utrip in notranjo podobo latentne državljanske vojne (predvsem pa njenih še bolj prikritih gibal), ki se tiho, a zanesljivo odvija na naših tleh.

 

Če namreč poskusimo pravkar opisani prizor pretvoriti v realnopolitično govorico, se nam vsej njegovi relativnosti in brezpomembnosti navkljub iz ozadja za hip zablisne resnični položaj naraščajoče napetosti, ki že skoraj leto dni razžira našo družbo. Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o njenem životarjenju v senci prigrabljenega tranzicijskega kapitala, o njeni zgodovinski impotentnosti ter družbenorazredni nepoštenosti. Dejstvo je namreč, da se slovenska militantna levica prek trobil velikomedijsko podkrepljenih kulturnolevičarskih intelektualcev, izdatno podprtih z državnimi subvencijami Ministrstva za kulturo, mobilizira le v primeru, da ji kontinuitetniške sile finančno ter organizacijsko priskočijo na pomoč. To pa storijo le tedaj (in to je ključna poanta pri razumevanju naše neprilagojene disfunkcionalnosti), ko se na vodilnem političnem položaju pojavi nekdo, ki s svojim vladno-administrativnim delovanjem subvertira družbenoekonomski privilegirani položaj in premoženje, ki so ga omenjeni sloji rokomavharsko ukradli slovenskemu narodu.

 

Tak politični subjekt je (po smrti Jožeta Pučnika) v Sloveniji lahko le Janez Janša (tapravi: ne slikarji) in to je edini in resnični pomen besede in pojma janšizem, ki ga prgiščece kulturoloških žlobudravcev poskuša oviti v neužitni zaplesneli politološki žargon. Janšizem je potemtakem karkoli ogroža absolutno oblast kontinuitetniškega banditizma. Deložiranje zaskvotancev je zaradi svojih političnih implikacij dejanje, ki bi moralo hipoma alarmirati in izstreliti na kraj dogajanja vsakega družbenoaktivističnega progresista in najsi bodi še tako salonarskega revolucionarja.

 

Zdaj pa se vprašam: zakaj nikogar ni? Odgovor je na dlani: ker so dejanje oblastniškega nasilja, v katerem se povsem očitno kažejo poteze foucaultovske dominacije kot uveljavljanja družbene prisile, zagrešili organi, ki jih vodijo protopolitične in mafijaškokriminalne sile bivšegarniturniškega establišmenta. Relativno uspešna množična mobilizacija, ki jo nasilniška trobila kulturne levice dosegajo v imenu antijanšizma in predvsem njihov molk zdaj, so neovrgljiv dokaz njihove prepletenosti s kontunuiteto in predvsem njihove hlapčevske zasužnjenosti kapitalu, kar brez nadaljnjega govori o njihovem moralnem bankrotu ter idejnem kameleontizmu.

 

Slovenska "kulturna levica" sploh ni in nikoli ni bila antikapitalistična, ravno nasprotno: je oportunistični instrument, ki ga kapital uporablja za brisanje razredne zavesti v posamezniku in družbi: je sloj privilegirancev, ki v svoji vsakdanji praksi prodaja/izdaja ideale, ki jih javno razglaša in s tem uvaja v naše družbeno tkivo pogubno klico permanentne laži. V tem pa tiči tudi njena nevarnost, saj ravno iz idejnega vakuuma in akcijske nemoči bruha nenadzorljivo anarhoidno nasilje nihilizma, ki se bo slejkoprej z verbalne ravni neogibno pretvorilo v nasilje nad ljudmi.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Temnopolti revizionizem: Prihaja čas globalnega kaosa, ko bo histerija preglasila razum in zgodovinska dejstva
0
05.03.2021 23:22
V drugi svetovni vojni so milijoni belopoltih Judov, Slovanov in drugih, ki so jih nacisti in fašisti razglasili za manjvredne, ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
13
04.03.2021 22:00
Politični in medijski prostor v Sloveniji v času, ki ga živimo, vsem na očeh ali v zakulisju, čisto vseeno, obvladujejo takšne ... Več.
Piše: Miha Burger
Koprive v mestu Gogi
22
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.047
02/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.916
03/
Koprive v mestu Gogi
Ana Jud
Ogledov: 1.556
04/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.439
05/
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
Alenka Puhar
Ogledov: 1.300
06/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.363
07/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.389
08/
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
Miha Burger
Ogledov: 957
09/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.226
10/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.586