Komentar

Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?

Ne pritožujte se, ko bodo naslednjič ukinili vaš račun na kakšnem družbenem omrežju, ker nekomu ne bo všeč, ker razmišljate drugače, kot bi po mnenju avtoritet morali razmišljati. Kar ste hoteli, ste dobili. Hoteli ste demokracijo, dobili pa avtokracijo idiotov. Želeli ste svobodo, zmrdovali ste se nad dolžnostmi. Želeli ste vsem povedati vse, niste se pa naučili osnovnih manir olike. Humorja niste osvojili. Satire ne razumete. Radi kažete s prstom in se norčujete, dobrega vica pa ne znate povedati. V Sloveniji sploh več ne vidim nobenega lucidnega novinarja z jajci. Utišali so jih, ali so odšli sami.

22.01.2021 21:00
Piše: Ana Jud

Galileo Galilei sodi med največje ume svetovne zgodovine. Bil je fizik, matematik, astronom, filozof in še marsikaj. Pred stoletji je bilo običajno, da so znanstveniki različne vede povezovali in k raziskovanju sveta pristopali celostno. Če bi se dandanes povezali fiziki, kemiki, nevrologi in psihiatri bi morda že razvozlali fenomen Stvarnika, tiste čudovite ljubeče svetlobe, ki jo srečamo ob obisku smrti. Preveliki egotripi, nagnjeni k vrtičkarstvu, pa so najbrž glavni razlog, da do spojitve praktičnih znanosti in filozofije ne pride.

 

Egotrip je od nekdaj predstavljala tudi Cerkev, ki še danes slovi kot totalitarna organizacija, s katero ni pametno zobati češenj. Ima velik politični in “družbeni” vpliv. Z njo se je skregal tudi Galileo in verjetno ni nikogar, ki ne bi vedel, da je ta modri mož skorajda končal na grmadi. Uradno, ker je trdil, da se Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno, zaradi česar je inkvizicija njegov nauk razglasila za herezijo in nasprotovanje Bibliji. V pismu matematiku Benedettu Castelli je Galileo napisal, da je "Biblija knjiga o tem, kako priti v nebo in ne o tem, kako gre nebo", to pa je bilo po mnenju inkvizicije že simpatiziranje s protestantizmom. Zadnji hip je za tedanji čas notorični Italijan vzel trditev nazaj, se pokesal in se rešil strašne smrti v plamenih. Končal je v hišnem priporu. A kot že rečeno, je to uradna verzija njegove uporniške dogodivščine.

 

Manj znana verzija pa je kot sočna hruška s svetega vrta: Galileo je napisal knjigo z naslovom Dvogovor o dveh glavnih svetovnih sestavih, ki je izšla leta 1632 v kateri je oba sistema, heliocentričnega in geocentričnega enakovredno argumentiral in zastopal. Dandanes bi v (slovenskem) medijskem izrazoslovju rekli, da je bil uravnotežen. Ironično, pisanje knjige mu je sicer predlagala ravno Cerkev, ampak ta je želela, da bi jo napisal po njenih načelih, Galileo pa jo je napisal na svojstven način. Kot prvo, knjige, ki je bila v osnovi zbirka dialogov, ni napisal v latinščini, da bi jo lahko brala izključno strokovna javnost. Galileo je knjigo napisal lepo po domače, v italijanščini, da so jo lahko brali po vsej deželi.

 

To je bila direktna politična provokacija, ki bi bila celo za današnji čas blasfemična. Nič čudnega, da je dvignila pokrov tudi papežu Urbanu VIII.. Navihani Galileo, ki je bil že od prej znan tudi po nespodobni poeziji, je osebi, ki je v knjigi zagovarjala geocentrični sistem, dal ime Simplicio, Preprostež, ki je v dialogih večkrat izpadel bedak, zapleten v nesmisle. V dotičnem tepcu so bralci prepoznali papeža, vse ostalo pa je znano. Sledilo je sojenje ter hišni pripor za Galilea. No, v hišnem priporu mu ni bilo hudega, imel je vso udobje, še dalje je (inkognito) ustvarjal in se sam sebi v brk krohotal: "Ko jebe papeža!" Provokacije si je lahko privoščil, ker je že tedaj veljal za superzvezdnika znanosti, leta 1992 pa ga je Janez Pavel II. celo moralno rehabilitiral, ker sojenje ni bilo pošteno. Uporniki, jezikači in žvižgači so torej obstajali že od nekdaj. Galileo pa je eden redkih, ki se je zmuzljivo izmikal kot polž v solati. Poleg poguma je premogel ogromno znanja in tudi veliko sreče, pa smisla za humor. To ga je reševalo.

 

 

***

 

Zdaj pa poglejmo kje smo danes, okoli 400 let pozneje. Julian Assange, ki je postavil Wikileaks, ždi v britanskem zaporu (potem ko so mu na ekvadorskem veleposlaništvu odpovedali azil, češ da ni čistil za lastno mačko). Je psihično in fizično izčrpan. Veliko življenja pred njim več ni. Če ne dobi hitre pomoči. Edward Snowden se skriva nekje v Rusiji in najbrž niti ne pomisli, da bi se še kdaj vrnil v ZDA. Kitajec Jack Ma, ustanovitelj Alibabe, je lahko še tako bogat, preprosto izgine kot fantomsko malezijsko letalo. Razlog? Kritiziral je kitajsko komunistično oblast in pozival k reformam.

 

Twitter je ukinil račun predsedniku Donaldu Trumpu. Gospod je na trenutke prav zares neotesano zmene in orjaške množice so aplavdirale Twitterjevemu posegu. A zapomnite si - to je cenzura! Ne pritožujte se, ko bodo naslednjič ukinili vaš račun na kakšnem družbenem omrežju, ker nekomu ne bo všeč, ker razmišljate drugače, kot bi po mnenju avtoritet morali razmišljati. Kar ste hoteli, ste dobili. Hoteli ste demokracijo, dobili pa avtokracijo idiotov. Želeli ste svobodo, zmrdovali ste se nad dolžnostmi. Želeli ste vsem povedati vse, niste se pa naučili osnovnih manir olike. Humorja niste osvojili. Satire ne razumete. Radi kažete s prstom in se norčujete, dobrega vica pa ne znate povedati. V Sloveniji sploh več ne vidim nobenega lucidnega novinarja z jajci. Utišali so jih ali so odšli sami. Pametnejši odneha. 

 

 

 P.S.

 

A veste, v muzeju v Firencah imajo razstavljen - kot bi šlo za relikvijo - iztegnjeni sredinec Galilejeve desne roke. Čeprav uradno (spet) trdijo, da zadeva nima zveze s pomensko vsem dobro znano gesto iztegnjenega sredinca, neuradno ne moremo mimo dejstva, da je iztegnjeni sredinec tisti prst, ki kaže fuck off avtoritetam. Ko umrem - upam, da se to še dolgo ne bo zgodilo! -, želim da mojo desno roko pri zapestju odrežejo, na njej iztegnejo sredinec, in jo v takšnem položaju shranijo v štirioglato stekleno posodo s formalinom. Po vzoru Hirstovih umetnin. Za vse večne Zemeljske čase. Ker? Ko jebe avtoritete! Naj živi svoboda!

 

Mnenje avtorice ne odraža nujno mnenja uredništva.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Temnopolti revizionizem: Prihaja čas globalnega kaosa, ko bo histerija preglasila razum in zgodovinska dejstva
0
05.03.2021 23:22
V drugi svetovni vojni so milijoni belopoltih Judov, Slovanov in drugih, ki so jih nacisti in fašisti razglasili za manjvredne, ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
13
04.03.2021 22:00
Politični in medijski prostor v Sloveniji v času, ki ga živimo, vsem na očeh ali v zakulisju, čisto vseeno, obvladujejo takšne ... Več.
Piše: Miha Burger
Koprive v mestu Gogi
22
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.047
02/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.916
03/
Koprive v mestu Gogi
Ana Jud
Ogledov: 1.556
04/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.439
05/
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
Alenka Puhar
Ogledov: 1.300
06/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.363
07/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.389
08/
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
Miha Burger
Ogledov: 957
09/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.226
10/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.586