Komentar

Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi

Jamranje bivšega ministra za šolstvo Jerneja Pikala, ki je preko tvita popihal na dušo staršem o grozi, ker so otroci v velikih stiskah že skoraj tri mesece deležni le pouka preko interneta, ni ganljivo. To je tisti bivši minister, ki je uspešno zablokiral akcijo nekaterih staršev z relevantno in nujno pobudo k spremembam in razvoju okostenelega šolskega sistema, v zameno za blokado pa niti on niti pedagoška stroka niso ponudili nič koristnega! Rezultate izjemnih socializacijskih in intelektualnih dosežkov našega šolskega sistema lahko spremljamo iz dneva v dan, ko opazujemo razmišljanje in delovanje že domnevno odraslih.

24.01.2021 11:32
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   Rog   MOL   Levica   Zoran Janković   Cukrarna   Jernej Pikalo   Janez Janša   Srečko Kosovel   Cankar   Uroš Grilc

Foto: arhiv portal+

Nekateri levičarji še danes izigravajo presenečenje nad ravnanjem Jankovića, čeprav je že od nekdaj in z vsakim letom bolj očitno, kakšen profil osebnosti je ter kako, komu in čemu na ljubo deluje.

Burna novica o brezkompromisni izselitvi prebivalcev zaskvotane nekdanje tovarne Rog je močno odmevala, ampak brez skrbi, kmalu bo spet vse tiho. Prizori pretepanja med policisti, varnostniki in branilci skupnosti iz Roga so na vsakega človeka z vsaj prašnim delcem razvite empatije učinkovali pretresljivo. Živimo namreč v nehumani tehnološko napredni džungli, ki se skriva za praznim pojmom pravna država. Dušebrižni zagovorniki aretiranih in deportiranih uporabnikov Roga so se na vse kriplje trudili pojasnjevat, kaj se je družbeno koristnega dogajalo na tem razpadajočem območju. Odvijale so se umetniške dejavnosti, delavnice in razprave o povsem zapostavljenih problemih azilantov, prekarcev in brezdomcev. V ruševine sredi mesta so se zatekli prenekateri posamezniki v socialni stiski. Gostili in varovali so tudi bolj ali manj potepuške živali. V bivanjsko nevarni podrtiji sredi prestolnice so si bili v oporo ljudje, ki so jih ugledni člani sistema najprej izpljunili, potem pa dosledno ignorirali. Naj ima vsak svojo "zabavo", dokler si jo lahko privošči. Kdo in zakaj odloča, do katere meje bo določena "zabava" trajala, ni nikakršna skrivnost. Saj imamo vendar ustavo, ki zgovorno postavlja lastnino na piedestal! 

 

Kapital in svetost lastnine sta pojma, ki sta že zdavnaj povsem porazila razumevanje človekovih pravic z vidika enakovrednih možnosti in spodbujanja ustvarjalne kakovosti življenja. Ko se pojavi predstavnik kapitala, je na razprodaji vse in še posebej človeško življenje. Moralni, dušebrižni in pravičniški zagovorniki človeškega in celo živalskega življenja izpadejo milo rečeno naivni ali pa hinavski, če se trudijo napraskat kar koli pravno utemeljenega v zagovor vnaprejšnjim poražencem sistema. In točno takšno spodletelo burko smo lahko spremljali. Zagovorniki Rogovcev iz političnih vrst (Levica) in drugi aktivistični podporniki izgnanih so večinoma iskali dlako v jajcu pravne države, ki naj bi prepričala, da se je v primeru Roga zgodilo nekaj pravno povsem nesprejemljivega.

 

Najprej so poskušali sestavit idejo o tem, da je Rog v lasti MOL, kar naj bi pomenilo, da ne gre za nepremičnino v lasti svojevoljnega avtoritarnega župana Zorana Jankovića, ampak gre za skupno lastnino vseh občanov in državljanov nasploh. Mlatenje prazne slame, saj že desetletja povsem sprejemamo, da ne obstaja nikakršna javna tribuna, na kateri bi državljani po volitvah odločali o čemer koli. Dolžnost MOL je, da med drugim skrbi za varnost, ohranjanje in funkcionalnost objektov. Nekateri levičarji še danes izigravajo presenečenje nad ravnanjem Jankovića, čeprav je že od nekdaj in z vsakim letom bolj očitno, kakšen profil osebnosti je ter kako, komu in čemu na ljubo deluje.

 

Moralni zagovorniki izseljenih z območja Rog si niti ne želijo referenduma o takšnem ali podobnem vprašanju. Večina državljanov ne premore nikakršne napredne humane socializacijske vrline, kaj šele razumne presoje, ki bi vsaj minimalno presegala verski ali ideološki fanatizem. Domnevne lenuhe in neprilagojene hipije bi gotovo z veseljem pregnala na cesto zavidljiva množica državljanov. Zato se lahko le posmehujem aktualnemu sprenevedanju pedagoške srenje in staršev, ki v izolacijskem obdobju uprizarjajo zaskrbljenost za intelektualne, duševne in motorične sposobnosti svojih otrok v bodočnosti, v kolikor otroci ne bodo spet čim prej sedeli v šolskih učilnicah. No, vse do poletnih počitnic, ko ni nič narobe, če otroci in starši dva meseca ne počnejo nič pametnega.

 

Jamranje bivšega ministra za šolstvo Jerneja Pikala, ki je preko tvita popihal na dušo staršem o grozi, ker so otroci v velikih stiskah že skoraj tri mesece deležni le pouka preko interneta, ni ganljivo. To je tisti bivši minister, ki je uspešno zablokiral akcijo nekaterih staršev z relevantno in nujno pobudo k spremembam in razvoju okostenelega šolskega sistema, v zameno za blokado pa niti on niti pedagoška stroka niso ponudili nič koristnega! Rezultate izjemnih socializacijskih in intelektualnih dosežkov našega šolskega sistema lahko spremljamo iz dneva v dan, ko opazujemo razmišljanje in delovanje že domnevno odraslih. Glede na možnosti se ni mogoče posebej pohvalit z ničimer! Otroci so intelektualno in osebnostno povsem odvisni od dometa staršev, v šolah pa kar naprej zgolj jamrajo, kako se bojijo nevzgojenih otrok, naučijo jih pa niti samostojnega učenja in zmožnosti kritičnega mišljenja.

 

Zato je predsednik vlade Janez Janša spet odmevno razburil s tvitom, v katerem je Pikalovo moraliziranje sarkastično odbil s hvalisavo zgodbico, kako krasno se imajo v družini Janša. Otroci se tako radi šolajo preko interneta, da jih je težko prepodit izpred računalnika. Nekateri pač znajo! Rekreacija ni prepovedana, otroci in mladina pa bi za spremembo lahko morda celo prebrali kakšno knjigo in jo poskušali razumet, česar večina v okviru šolanja ne počne, ker se je treba predvsem piflat na pamet duhamorne povzetke. Komur je doma lepo, se res ne more posebej pritoževat. 

 

Bi se strinjala z Janšo, če ne bi šlo za predsednika vlade, ki vodi antisocialno neoliberalno kleropatriarhalno politiko in ponuja družinam 500 evrov podkupnine za novorojenega otroka. Pa komu ponujate ta drobiž, gospoda? Revnim družinam, ki si niso mogle privoščit nakupa računalnika za otroka ob šolanju na daljavo? Družinam, ki se nervozno drenjajo v premajhnih stanovanjih? Družinam, ki so v času zaprtja šol ostale brez toplega obroka za otroke? Staršem, ki ne zmorejo kakovostno pomagat otrokom ob učenju?

 

Vse našteto je bil problem že pred epidemijo, vključno s spregledanimi otroki iz disfunkcionalnih družin, zato mi gredo starši, ki se veselijo odprtja šol kot nekakšnega povratka v normalo, milo rečeno na živce. V takšnem neenakopravnem sistemu ni nič bilo normalno, ni in ne bo normalno. Z Janševo pravljico o družinski idili si prenekateri otroci in bodoči odrasli ne morejo niti riti obrisat! Tudi tisti pregnani iz Roga!

 

Kaj smo pred Rogom na dan njegovega rušenja pravzaprav videli? Čisto nič posebnega! Tako izgleda deložacija katere koli družine, posameznika, skupnosti ali otroka, ki ga uradniki odvzamejo staršem in kriči v grozi pred neznano prihodnostjo med že prepoznanimi brezbrižnimi odraslimi humanoidi, ki so se izobraževali zato, da zgolj opravljajo svoje večinoma družbi nekoristno ali celo škodljivo delo po navodilih politično ali lobistično nastavljenih oportunističnih plenilcev človeških življenj. Pravna zaščita je namenjena predvsem tistim, ki smo jim pravne privilegije predali v imenu svetosti lastnine in kopičenja kapitala pred blagorjem človeka in živali. Pravica do enakopravnih možnosti in svetosti življenja že rojenih sploh še ni vzpostavljena!

 

Popolnoma verjamem Urošu Grilcu, da nikakor ne bi uspeli izvest izselitve drugače, kot so pač jo. Z nasiljem! Vsak, ki se noče izselit, ker nima kam in nima česa izgubit, se bo pretepal za preostanek tistega, kar izgublja, v kolikor še ni popolnoma obupal. Ne prepričajo me interpretacije, ki služijo pretvarjanju, da smo spet doživeli nekakšen Jankovićev eksces, čeprav gre za povsem legitimno in legalno delovanje v okviru sistema! Neznosno me tudi ne prepričajo zagovorniki pravic Rogovcev, ki se še posebej posvečeno lotevajo problema z namenom sprožitve sankcioniranja policijskega nasilja, ker se zavedajo, da kot verni uporabniki pravnih vzvodov nimajo nobenih šans, da bi uspešno odigrali vlogo zagovornikov pravic deprivilegiranih. Kakšnih pravic neki, saj nimajo nobenih pravic! Celo skrbi me, da bi postali organi pregona in izvršitelji izvršb, ki skrbno varujejo lastnino, taktično še bolj spretno neopazni pri izvajanju postopkov za degradiranje človeških življenj.

 

V Rogu so itak ostali le še tisti brez drugih možnosti, ki jim je prostor v sivi coni pomenil tudi skupnost, kjer so za silo sprejeti, razumljeni in delijo košček skupne usode. Z MOL so seveda brižno podali izjavo za javnost, da bodo vsem prizadetim ponudili nadomestno zatočišče. Kaj je torej sploh narobe? Logično je, da nekdanja tovarna Rog potrebuje obnovo, na MOL pa celo zagotavljajo, da bodo ustvarili še večji in ugleden kreativni center. Bi lahko sanjali o čem boljšem? 

 

Jah, če se ne zatečemo v brezmejno sprenevedanje, vemo, kaj je narobe. Zaupanja v javno-zasebna partnerstva, ki obetajo izjemne projekte za razvoj bodočega ustvarjalnega potenciala, imamo približno toliko, kot bi zaupali lačnemu tigru, da si želi z nami samo igrat v peskovniku. Večini današnjih Rogovcev se je razbila skupnost, torej zasilna duševna opora. Razseljeni bodo strpani v brezdušna zatočišča. Umetniki in aktivisti, ki se kalijo in rešujejo celo na bohemski način, pa ne bodo zlahka dobrodošli v kulturnih institucijah s prioriteto v komercialnem uspehu in kroženju dobička.

 

Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa vriskala, oh, naš cenjeni preroški Srečko Kosovel, oh, naš lucidni Cankar, ki je tako lucidno prepoznal slovensko sprevrženo dušo. Nekateri ustvarjalci so revni in bolni usahnili tudi v Cukrarni, ki je ravno zaradi tega postala nekakšen spomenik "cukrarniškemu mitu" o genialnih umetnikih na robu družbe. Sveti prostor, kjer so hirali vrhunski ustvarjalci, ki naj bi postali vrhunski ravno zato, ker so revščini, bedi in smrti zrli v obraz. Čista laž! Umrli so prezgodaj, čeprav bi lahko ustvarili še marsikaj, ker jih je zanemarjala, ignorirala in izstradala slovenska kulturno in duhovno degenerirana družba.

 

Če bo ta ista družba iz Cukrarne in podobnih razpadajočih objektov, kakršen je tudi Rog, ustvarila le kapitalistični masturbatorski art bordel za razkazovanje toalet privilegiranih in petičnih, ki o umetnosti v širšem pomenu besede nimajo pojma o pojmu, cukrarniški mit ne bo postal le sramotna preteklost, ampak bleščeč temelj za še bolj sramotno prihodnost! Rog je že zdavnaj izgubljen, ker niti kulturnikov ni brigal. Bolje bi bilo, da bi začeli premišljat o izjemni prihodnosti našega intelektualnega in ustvarjalnega potenciala na vseh ravneh, ki v slovenski državi spodbudne prihodnosti nima!

 

Leva politika zaenkrat stopa v bran Rogu le z izjavami o svobodni in avtonomni coni, ki naj bi bila pomemben del kulturnega dogajanja vsakega civiliziranega mesta. Mentaliteta me spominja na levičarsko agendo v odnosu do Romov. Če so Rome posplošeno rečeno želele desne politike izgnat, pa so se levičarji počutili blazno dobri po srcu, ker so jih preprosto ignorirali in blejali o drugačni kulturi, ki jo Oni bojda zelo dobro razumejo. Romski otroci niso deležni niti približka enakopravnim možnostim, da bi se lahko kasneje odločali, kako bodo živeli svojo ali našo kulturo v življenju. Niso nujno deležni niti obveznega šolanja in prenekaterim dekletom so brutalno kršene človekove pravice, če se morajo kot mladoletne že poročit, ampak mladi Romi morajo živet svojo "kulturo", kakor jo pač hočejo razumet dušebrižniki dominantne kulture.

 

In zdaj razmišljajo po enakem kopitu tudi v primeru Roga. Baje naj bi bilo narobe samo to, da ljudi in živali nismo pustili pri miru, da se znajdejo po svoje v napol porušeni stavbi, celo brez elektrike in vode, ker so zaskvotani propadajoči objekti blazno zanimiv predmet sociološkega proučevanja.

 

Za zjokat!

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.048
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.697
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.740
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.394
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.095
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 593
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.329
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 445