Komentar

Osvajanje telesa Polone Tratnik: Biooblast z biotehnologijo

Ko se srečaš s premislekom Polone Tratnik, se srečaš z izvrstno analizo zgodovine znanosti, usmerjeno v radikalno resničnost, ki jo živimo. Ta hip ni knjige, ki bi razpirala tako neposredno zavest o paradoksih, ki nam jih zastavlja virusna situacija. Pozor! Knjiga je napisana pred petimi leti. Odpira nam vprašanja umetnice, ki je s svojim skulpturalnim pionirskim delom že pred dvajsetimi leti prebodla kožo resničnosti. Zato je bilo logično, da je še bolj radikalizirala svojo bioumetnost. Prestopila je v polje filozofije z etičnimi vprašanji, ki jih sproža znanost s svojimi eksperimenti.

24.01.2021 05:33
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Polona Tratnik   modernizem   bioumetnost   Biooblast   Springer   etika   filozofija   umetnost

Foto: Polona Tratnik

Dr. Polona Tratnik je začetnica bioumetnosti v naši Republiki. Že to je ogromno.

Stil se dosledno izoblikuje v človeški spomin na takšen način, da izžareva ideje določenega časovnega obdobja. Umetnost pa načelno teži k temu, da v stilnem zamahu prepozna - resnico. Velikokrat se sprašujem, kako nam sploh uspe vzpostaviti umetniško celoto, ko pa imamo vedno pred seboj tako raznorodne in nepovezane dele, ki bivajo v prostoru kognicije. Več kot razvidno je, da se deli navkljub našem velikem znanju povežejo v naključno celoto. Nerazrešljivi, a očitni paradoksi so tisti, ki s pomočjo notranje ali zunanje montaže postanejo njeni povezovalni elementi. Notranja montaža je bližja tradicionalnim, zunanja pa razvojnim oblikam.

 

Šele retroaktivno, z analizo lahko vstopimo v stilne silnice. S svojimi raziskavami raziščemo vzroke in motivacije, ki so jih sprožile. Resnično velika skrivnost je čut za proizvodnjo aktualnega stila. Ta se v sedanjosti vedno znova prilagaja vizji bodočnosti. Stilu bodočnosti.

 

V današnjem komentarju bi vam rad poleg osrednje teme in vsebine knjige dr. Polone Tratnik Osvajanje telesa obnovil mojo misel, da je modernistični prelom primerljiv z renesančnim. Menim, da podobno kot renesančne časovne intervale lahko delimo tudi modernistične na zgodnji, visoki in pozni modernizem! Na zgodnji od leta 1895, z antidramo Kralj Ubu Alfred Jarrya, pa do leta 1970, ko v umetninško delo vstopi namesto barvnega pigmenta elektronski pixxel. Od leta 1970 do leta 1995 smo živeli tranzicijsko zarezo, ki smo jo poimenovali postmodernizem. V XXI. stoletju pa po postmodernistični zarezi živimo visoki (ekraniziran) modernizem. Tretje, pozno modernistično obdobje bo človeštvo živelo po analogiji z renesanso do sredine XXII. stoletja.

 

 

Projekcije visokega modernizma

 

Resnično želim razumeti, kakšne funkcije prevzema umetnost XXI. stoletja za to, da jih bo razvijala v XXII. stoletju. Ne pozabite, da smo preživeli že dvajset let novega tisočletja. Ideja povezovanja znanosti in umetnosti pa se intenzivno razvija. Na tem mestu zaključujem predolg uvod v komentar.

 

 

Narejeno v prvi petini XXI. za XXII. stoletje

 

Povod in vzrok za mojo današnjo teksturo je izvrstna knjiga Osvajanje telesa: biooblast z biotehnologijo, ki tematizira urgentne znanstvene koncepte visokega modernizma. Avtorica knjige dr. Polona Tratnik, odlična teoretičarka, ki je doktorirala iz filozofije. Na likovni akademiji je magistrirala iz kiparstva in diplomirala iz slikarstva.

 

S pomočjo njene knjige bom oblikoval današnji komentar z naslovom Končna destinacija - stil. Pomislite samo na odkritje mikroskopa in renesanso; na mikroskopski realizem. Na vse tisto, kar je omogočil mikročip v XX. stoletju. Saj poznate misel, da je visoki modernizem ekraniziran data realizem. Res je, razum nas dela človeške.

 

Lahko si predstavljate, da ne bom pred vami obnavljal knjige in idej, ki jih zastopa Polona Tratnik. Rad bi vas opozoril le na njeno odličnost, na njeno obsežno in večplastno delo. Dr. Polona Tratnik je začetnica bioumetnosti v naši Republiki. Že to je ogromno. Njene razprave so polne smiselne refleksije in kritičnega premisleka, ki z naborom novoveških idej zarežejo v razvojne umetniške prakse. 

 

Pred tednom dni sem po daljšem času prebiral njene knjige, ki jih imam na policah knjižnega kabineta. Navkljub temu, da spremljam njeno znanstveno in umetniško delo, sem spregledal njen velik dosežek izpred štirih let. Izdala je knjigo z naslovom Osvajanje telesa s podnaslovom Biooblast z biotehnologijo, ki je izšla pri vodilni mednarodni založbi Springer. Bolj, ko jo berem, bolj mi je jasno, da je njena tema - razmerje znanja (znanosti) do moči -impresivno smiselena.

 

Že v knjigi Umetnost kot intervencija je v besedilu Raziskovanje: znanstveno in umetniško zapisala:

 

"Med teoretičnim znanstvenikom in znanstvenikom eksperimentatorjem obstajajo razlike - eksperimentalno delo je povezano z delom tehnikov in laborantov, eksperimentator uporablja tudi roke in podobno kot kipar razvija intimen odnos do materije, s katero se bojuje, jo obvladuje in se zapleta z njo v odnos. V tem skupnem momentu, ki pravzaprav pomeni techne, najbrž ni težko razumeti, da so nekateri sodobni raziskovalni umetniki, ki so tako zelo razvili odnos do žive materije, da uporabljajo tudi dejanske žive materiale, ateljejska okolja pa zamenjali z biotehnološkimi laboratoriji, s tem pa tudi sami postali svojevrstni biotehnologi."

 

 

Trije fazni premiki

 

Modernistično telo je v prvi fazi telo, ki osvaja druga telesa, jih kolonizira. V drugi fazi pa telo kolonizira samega sebe. V celoti se podreja dataizaciji. Vedno bolj samega sebe kolonizira. S prostovoljno frustracijo se podreja nadzoru. Vedno bolj postaja zgolj globalistična koordinata. V tretji fazi pa se kot koordinata pusti vektorsko usmerjati. Politika telesa ni nič drugega kot nadzor in upravljanje s telesom. Inženirska uporaba biotehnologije sproža globinska vprašanja, ki zahtevajo od človeštva odgovore, ki niso ne enostavni in ne enoznačni. S poenostavitvijo lahko postanejo celo ideološko nasilni. Polona Tratnik se zaveda, da je poenostavljanje ideolški brutizem, ki vodi k data totalitarizmu, k uničevanju človeškega. Temeljita biopolitična analiza zmanjšuje tveganje, da se bo ta negativna projekcija dejansko materializirala.

 

Delo Polone Tratnik želi vzpostaviti izhodišča za premislek razvojne logike znanosti in umetnosti. V XXI. stoletju je to že mogoče navkljub naši trenutni virusni nemoči. Predvsem je to odgovorno etično dejanje. Pomembno je vedeti, da umetnost XXI. stoletja za razliko od svete neodgovornosti dadizma XX. stoletja s procesiranjem dataizma zastopa najvišjo stopnjo odgovornosti.

 

To dokazuje tudi delo Polone Tratnik. Ko se srečaš z njenim premislekom, se srečaš z izvrstno analizo zgodovine znanosti, usmerjeno v radikalno resničnost, ki jo živimo. Menim, da ta hip ni knjige, ki bi razpirala tako neposredno zavest o paradoksih, ki nam jih zastavlja virusna situacija. Pozor! Knjiga je napisana pred petimi leti. Odpira nam vprašanja umetnice, ki je s svojim skulpturalnim pionirskim delom že pred dvajsetimi leti prebodla kožo resničnosti. Zato je bilo logično, da je še bolj radikalizirala svojo bioumetnost. Prestopila je v polje filozofije z etičnimi vprašanji, ki jih sproža znanost s svojimi eksperimenti. Pred nami se razprejo historično-etična vprašanja o znanstvenem eksperimentu nasploh. V tem smislu se z analogijo odprejo tudi kritična vprašanja o zgodovini eksperimenta v polju umetnosti.

 

V polju znanstvene zgodovine eksperimenta je zaporedje razvidno recimo, ko znanstvenik poseže v genom in lahko njegovo delovanje postane polje manipulacije neslutenih razsežnosti. Znanstve operacije so prepolne etičnih vprašanj. Na tem mestu nastopi Polona Tratnik. Njena izhodiščna pozicija, ki izhaja iz umetnosti, postane v polju filozofije znanosti izjemna prednost. Saj je ravno umetnik tisti, ki operira s paradoksi. Ti ga osvobajajo. Ne dovolijo mu, da se ujame v zanko binarnega poenostavljanja. To pa je že ogromno. Vse umetniške akademije sveta svoje študente usposabljajo za kritično opazovanje človekove pozicije na tem svetu. Pripravljajo ga, da odgovorno ravna s svojo svobodo. Knjige Polone Tratnik s svojo preglednostjo in istočasno kompleksnostjo projecirajo smiselne dele, ki že v tem trenutku projecirajo stile XXII. stoletja.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
30-letnica Slovenije: Vzemite borovo iglico, počepnite in se pičite v anus, pa bo vse v redu!
5
23.06.2021 22:23
V zadnjih 30 letih sem dobila toliko polen pod noge, da sem glede ogrevanja preskrbljena do konca življenja. Naučila sem se na ... Več.
Piše: Ana Jud
30-letnica Slovenije: Alternativni pogled na naš dosedanji ekonomski razvoj
13
21.06.2021 21:22
Napisati nek krajši pregled ekonomskega razvoja samostojne Slovenije je po eni strani pravzaprav preprosto, pa drugi pa kar ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
12
20.06.2021 23:10
Poklicala me je kolegica zdravnica in povedala, da je v cepilni center vdrla neznana skupina oseb, ki so izražale svoje mnenje ... Več.
Piše: Milan Krek
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
2
19.06.2021 20:55
Umetnik, ultranacionalist Jukio Mišima (19251970) je nekaj tednov pred svojim obrednim samomorom (seppuku) zapisal: Za svoja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
21
18.06.2021 05:41
Življenje z lažnivcem ni lahko. Lažnivci se ne zavedajo laži in včasih že sami sebi verjamejo, da govorijo resnico. Največja ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
11
17.06.2021 05:07
Fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno ... Več.
Piše: Marko Bidovec
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
7
15.06.2021 22:00
V zadnjem desetletju je EU prebrodila mnoge krize; finančno, migrantsko, Brexit ipd., ki so jo nenehno spreminjale in ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
11
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
9
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
11
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 3.052
02/
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
Milan Krek
Ogledov: 2.557
03/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.876
04/
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 1.487
05/
Kristijan Musek Lešnik, psiholog: "Nepopravljiv optimist sem. Verjamem, da bo iz krize narcisističnega individualizma zrasla nove želja po povezovanju in empatičnem sobivanju."
Uredništvo
Ogledov: 1.039
06/
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
Marko Bidovec
Ogledov: 944
07/
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
Iztok Mirošič
Ogledov: 922
08/
30-letnica Slovenije: Alternativni pogled na naš dosedanji ekonomski razvoj
Bine Kordež
Ogledov: 684
09/
30-letnica Slovenije: Vzemite borovo iglico, počepnite in se pičite v anus, pa bo vse v redu!
Ana Jud
Ogledov: 496
10/
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
Dragan Živadinov
Ogledov: 687