Komentar

Osvajanje telesa Polone Tratnik: Biooblast z biotehnologijo

Ko se srečaš s premislekom Polone Tratnik, se srečaš z izvrstno analizo zgodovine znanosti, usmerjeno v radikalno resničnost, ki jo živimo. Ta hip ni knjige, ki bi razpirala tako neposredno zavest o paradoksih, ki nam jih zastavlja virusna situacija. Pozor! Knjiga je napisana pred petimi leti. Odpira nam vprašanja umetnice, ki je s svojim skulpturalnim pionirskim delom že pred dvajsetimi leti prebodla kožo resničnosti. Zato je bilo logično, da je še bolj radikalizirala svojo bioumetnost. Prestopila je v polje filozofije z etičnimi vprašanji, ki jih sproža znanost s svojimi eksperimenti.

24.01.2021 05:33
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Polona Tratnik   modernizem   bioumetnost   Biooblast   Springer   etika   filozofija   umetnost

Foto: Polona Tratnik

Dr. Polona Tratnik je začetnica bioumetnosti v naši Republiki. Že to je ogromno.

Stil se dosledno izoblikuje v človeški spomin na takšen način, da izžareva ideje določenega časovnega obdobja. Umetnost pa načelno teži k temu, da v stilnem zamahu prepozna - resnico. Velikokrat se sprašujem, kako nam sploh uspe vzpostaviti umetniško celoto, ko pa imamo vedno pred seboj tako raznorodne in nepovezane dele, ki bivajo v prostoru kognicije. Več kot razvidno je, da se deli navkljub našem velikem znanju povežejo v naključno celoto. Nerazrešljivi, a očitni paradoksi so tisti, ki s pomočjo notranje ali zunanje montaže postanejo njeni povezovalni elementi. Notranja montaža je bližja tradicionalnim, zunanja pa razvojnim oblikam.

 

Šele retroaktivno, z analizo lahko vstopimo v stilne silnice. S svojimi raziskavami raziščemo vzroke in motivacije, ki so jih sprožile. Resnično velika skrivnost je čut za proizvodnjo aktualnega stila. Ta se v sedanjosti vedno znova prilagaja vizji bodočnosti. Stilu bodočnosti.

 

V današnjem komentarju bi vam rad poleg osrednje teme in vsebine knjige dr. Polone Tratnik Osvajanje telesa obnovil mojo misel, da je modernistični prelom primerljiv z renesančnim. Menim, da podobno kot renesančne časovne intervale lahko delimo tudi modernistične na zgodnji, visoki in pozni modernizem! Na zgodnji od leta 1895, z antidramo Kralj Ubu Alfred Jarrya, pa do leta 1970, ko v umetninško delo vstopi namesto barvnega pigmenta elektronski pixxel. Od leta 1970 do leta 1995 smo živeli tranzicijsko zarezo, ki smo jo poimenovali postmodernizem. V XXI. stoletju pa po postmodernistični zarezi živimo visoki (ekraniziran) modernizem. Tretje, pozno modernistično obdobje bo človeštvo živelo po analogiji z renesanso do sredine XXII. stoletja.

 

 

Projekcije visokega modernizma

 

Resnično želim razumeti, kakšne funkcije prevzema umetnost XXI. stoletja za to, da jih bo razvijala v XXII. stoletju. Ne pozabite, da smo preživeli že dvajset let novega tisočletja. Ideja povezovanja znanosti in umetnosti pa se intenzivno razvija. Na tem mestu zaključujem predolg uvod v komentar.

 

 

Narejeno v prvi petini XXI. za XXII. stoletje

 

Povod in vzrok za mojo današnjo teksturo je izvrstna knjiga Osvajanje telesa: biooblast z biotehnologijo, ki tematizira urgentne znanstvene koncepte visokega modernizma. Avtorica knjige dr. Polona Tratnik, odlična teoretičarka, ki je doktorirala iz filozofije. Na likovni akademiji je magistrirala iz kiparstva in diplomirala iz slikarstva.

 

S pomočjo njene knjige bom oblikoval današnji komentar z naslovom Končna destinacija - stil. Pomislite samo na odkritje mikroskopa in renesanso; na mikroskopski realizem. Na vse tisto, kar je omogočil mikročip v XX. stoletju. Saj poznate misel, da je visoki modernizem ekraniziran data realizem. Res je, razum nas dela človeške.

 

Lahko si predstavljate, da ne bom pred vami obnavljal knjige in idej, ki jih zastopa Polona Tratnik. Rad bi vas opozoril le na njeno odličnost, na njeno obsežno in večplastno delo. Dr. Polona Tratnik je začetnica bioumetnosti v naši Republiki. Že to je ogromno. Njene razprave so polne smiselne refleksije in kritičnega premisleka, ki z naborom novoveških idej zarežejo v razvojne umetniške prakse. 

 

Pred tednom dni sem po daljšem času prebiral njene knjige, ki jih imam na policah knjižnega kabineta. Navkljub temu, da spremljam njeno znanstveno in umetniško delo, sem spregledal njen velik dosežek izpred štirih let. Izdala je knjigo z naslovom Osvajanje telesa s podnaslovom Biooblast z biotehnologijo, ki je izšla pri vodilni mednarodni založbi Springer. Bolj, ko jo berem, bolj mi je jasno, da je njena tema - razmerje znanja (znanosti) do moči -impresivno smiselena.

 

Že v knjigi Umetnost kot intervencija je v besedilu Raziskovanje: znanstveno in umetniško zapisala:

 

"Med teoretičnim znanstvenikom in znanstvenikom eksperimentatorjem obstajajo razlike - eksperimentalno delo je povezano z delom tehnikov in laborantov, eksperimentator uporablja tudi roke in podobno kot kipar razvija intimen odnos do materije, s katero se bojuje, jo obvladuje in se zapleta z njo v odnos. V tem skupnem momentu, ki pravzaprav pomeni techne, najbrž ni težko razumeti, da so nekateri sodobni raziskovalni umetniki, ki so tako zelo razvili odnos do žive materije, da uporabljajo tudi dejanske žive materiale, ateljejska okolja pa zamenjali z biotehnološkimi laboratoriji, s tem pa tudi sami postali svojevrstni biotehnologi."

 

 

Trije fazni premiki

 

Modernistično telo je v prvi fazi telo, ki osvaja druga telesa, jih kolonizira. V drugi fazi pa telo kolonizira samega sebe. V celoti se podreja dataizaciji. Vedno bolj samega sebe kolonizira. S prostovoljno frustracijo se podreja nadzoru. Vedno bolj postaja zgolj globalistična koordinata. V tretji fazi pa se kot koordinata pusti vektorsko usmerjati. Politika telesa ni nič drugega kot nadzor in upravljanje s telesom. Inženirska uporaba biotehnologije sproža globinska vprašanja, ki zahtevajo od človeštva odgovore, ki niso ne enostavni in ne enoznačni. S poenostavitvijo lahko postanejo celo ideološko nasilni. Polona Tratnik se zaveda, da je poenostavljanje ideolški brutizem, ki vodi k data totalitarizmu, k uničevanju človeškega. Temeljita biopolitična analiza zmanjšuje tveganje, da se bo ta negativna projekcija dejansko materializirala.

 

Delo Polone Tratnik želi vzpostaviti izhodišča za premislek razvojne logike znanosti in umetnosti. V XXI. stoletju je to že mogoče navkljub naši trenutni virusni nemoči. Predvsem je to odgovorno etično dejanje. Pomembno je vedeti, da umetnost XXI. stoletja za razliko od svete neodgovornosti dadizma XX. stoletja s procesiranjem dataizma zastopa najvišjo stopnjo odgovornosti.

 

To dokazuje tudi delo Polone Tratnik. Ko se srečaš z njenim premislekom, se srečaš z izvrstno analizo zgodovine znanosti, usmerjeno v radikalno resničnost, ki jo živimo. Menim, da ta hip ni knjige, ki bi razpirala tako neposredno zavest o paradoksih, ki nam jih zastavlja virusna situacija. Pozor! Knjiga je napisana pred petimi leti. Odpira nam vprašanja umetnice, ki je s svojim skulpturalnim pionirskim delom že pred dvajsetimi leti prebodla kožo resničnosti. Zato je bilo logično, da je še bolj radikalizirala svojo bioumetnost. Prestopila je v polje filozofije z etičnimi vprašanji, ki jih sproža znanost s svojimi eksperimenti. Pred nami se razprejo historično-etična vprašanja o znanstvenem eksperimentu nasploh. V tem smislu se z analogijo odprejo tudi kritična vprašanja o zgodovini eksperimenta v polju umetnosti.

 

V polju znanstvene zgodovine eksperimenta je zaporedje razvidno recimo, ko znanstvenik poseže v genom in lahko njegovo delovanje postane polje manipulacije neslutenih razsežnosti. Znanstve operacije so prepolne etičnih vprašanj. Na tem mestu nastopi Polona Tratnik. Njena izhodiščna pozicija, ki izhaja iz umetnosti, postane v polju filozofije znanosti izjemna prednost. Saj je ravno umetnik tisti, ki operira s paradoksi. Ti ga osvobajajo. Ne dovolijo mu, da se ujame v zanko binarnega poenostavljanja. To pa je že ogromno. Vse umetniške akademije sveta svoje študente usposabljajo za kritično opazovanje človekove pozicije na tem svetu. Pripravljajo ga, da odgovorno ravna s svojo svobodo. Knjige Polone Tratnik s svojo preglednostjo in istočasno kompleksnostjo projecirajo smiselne dele, ki že v tem trenutku projecirajo stile XXII. stoletja.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Koprive v mestu Gogi
2
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
5
10.02.2021 07:11
Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.756
02/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.419
03/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.511
04/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.367
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 2.002
06/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.243
07/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.248
08/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.204
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.193
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.128