Komentar

Nedvomno obstajajo tudi totalni črnski kreteni, a vsi idioti, ki jih poznam sama, so belci

Punca, ki je pred dnevi izustila, da so črnci leni in neumni, je pred časom tudi sama doživela linč, v katerem jo je javnost obsodila kot neumno blondinko, ki nasprotuje spolnosti pred poroko. Na, potem pa rodi donošenega otroka daleč pred devetim mesecem. Čestitam, seveda, glavno, da je zdrav, a še dobro, da ni bil spet Sveti duh vsega kriv. Mark Twain je dejal, da so "vsa posploševanja napačna, vključno s tem zdaj". Tudi o črncih. Ali o Judih. O homoseksualcih. O pigmejcih. Indijancih. In Indijcih. Magari o Arijcih.

28.01.2021 05:57
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Berlin   nacizem   Jesse Owens   Leni Riefenstahl   Roosevelt   ZDA   Hitler   arijci   belci   črnci   Afrika   rasizem

Jezus Kristus je bil še najbolj podoben današnjim migrantom, ves razmršen, neobrit, umazan, temnejše polti in razcapan. Učil je o ljubezni in strpnosti. Do vseh. Žal ga niso razumeli.

Leta 1936 so v Berlinu potekale poletne olimpijske igre. Nemški športniki so na njih osvojili največ odličij, kar je bila voda na mlin nacistični stranki NSDAP. Uspehe je propagirala kot produkt superiornosti arijske rase. Nakar se "zgodi" ameriški atlet afriškega porekla Jesse Owens. Temnopolti športnik je v šprintu in skoku v daljino osvojil štiri zlate medalje ter postal najuspešnejši tekmovalec zgodovinskih olimpijskih iger. Uspelo mu je, pa čeprav nenamerno, sesuti firerjevo nakano, da olimpijado izkoristi za prikaz večvrednosti nacistične rase.

 

Hitler je nemškim športnikom osebno čestital za uspehe. Owensu se je preprosto izognil. Super uspešnemu športniku nista čestitala ne tedanji ameriški predsednik Roosevelt niti njegov naslednik Truman. V tistih časih so temnopolti še vedno veljali za manjvredna bitja, njihove pravice so bile omejene, kot so si jih zamislili belopolti. Owensu pripisujejo izjavo, da ga je huje od Hitlerja ponižal Roosevelt. Morda. Konec koncev Owens na olimpijadi ni zastopal Nemčije, temveč Združene države.

 

Leta 1936 je pomembno vlogo odigrala nemška režiserka Leni Riefenstahl, ki je o teh olimpijskih igrah posnela dokumentarni film Olympia. Film je zajel športno dogajanje in se estetsko posvetil lepoti človeških teles. Najprej je naletel na odlične odzive. Bil je dovršen. Brilijantni umetnici Riefenstahlovi nihče ne more oporekati režijskega amaterizma. Čeprav sama nikoli ni priznala vpletenosti v nacizem, ampak je vztrajala, da jo zanima izključno lepota ustvarjanja - enako je trdil Hitlerjev tesni sodelavec, arhitekt Albert Speer -, je v Veliki Britaniji in še marsikje naletela na mrzel tuš. Vrhunec filma Olympia je nedvomno upodobitev zmagoslavnega teka na sto metrov fenomenalnega Owensa, kar je nacistična propaganda zlorabila kot prikaz tega, da črnci niso ljudje, ampak so živali, namenjene fizičnemu delu, češ, vidite, da nihče ne teče hitreje od njih.

 

Čeprav so temnopolti tudi dandanes vrhunski tekači, to seveda ni čisto res. Vemo, da vsaka navadna domača mačka teče hitreje od Usaina Bolta, pa čeprav je intelektualno "samo" na ravni 3-4 letnega otroka. Mačka, ne Bolt. Včasih so temnopolte primerjali kar z opicami, a kaj je razlika med šimpanzom in človekom? Šimpanzi so dlakavi. Belci pa imamo neprimerno več telesnih dlak kot črnci, še več, največ jih imajo ravno mediteranska ljudstva ter ljudstva na Bližnjem vzhodu. Če bi šimpanza obrili, bi dobili majhnega belca. Kar pomeni, da smo belci precej bližje opicam kot temnopolti.

 

Bile so narejene številne raziskave, ki so pokazale, da so temnopolti manj inteligentni od belopoltih, a treba je razumeti, da če revnemu vaščanu iz Somalije ponudite v reševanje test inteligence, ki so ga sestavili na Zahodu, je razumljivo da bo na njem pogrnil. Enako je treba razumeti, da je homo sapiens z lahkoto najinteligentnejše bitje na planetu, kajti biti najinteligentnejši po kriterijih, ki si jih postavil sam, res ni težko. Na razvoj inteligence, ki se deli na čedalje več delov, v glavnem vpliva okolje, in če imaš srečo, da si rojen v beli in bogati družini v Londonu, so tvoje možnosti za življenjski uspeh bistveno večje od uspeha nekoga, ki se je rodil revnim staršem v ruralni kolibi. Pravilo potrjujejo izjeme, a teh je malo. Za vse svetovne bogataše, ki so trdili, da so uspeli z lastno genialnostjo v ubožni garaži, se je izkazalo, da so imeli takšno ali drugačno finančno zaledje sorodnikov ali mecenov.

 

No, po drugi strani so bili belopolti športniki v filmu Olympia prikazani kot vzor arijskega idealizma: močni, mišičasti, po možnosti svetlolasi in modrooki. Že na prvi pogled pametni. Simpatični, zabavni in prijetni. Prav nič živalski. Telesa belih športnikov so bila poveličana, a ostro oko kritikov nacizma na srečo ni spregledalo vpletenosti mašinerije arijske večvrednosti. Po Untergangu rajha norcev je tudi Reifenstahlova ne glede na nadarjenost potegnila kratek konec. Dolga desetletja je bila spregledena kot umetnica. Svet ji nikakor ni mogel odpustiti sodelovanja z nacisti. Po drugi strani pa je leta 1955 ameriški predsednik Eisenhower atleta Owensa razglasil za ambasadorja športa. Pred devetimi leti pa so slavnega športnika - žal šele posthumno -, sprejeli tudi v novoustanovljeni Mednarodni atletski hram slavnih, s katerim je Mednarodna atletska zveza počastila atlete, ki so največ prispevali k mednarodni in nacionalni atletiki. Karma? Vsaka palica ima dva konca in vse enkrat pride naokoli. Ker se človeštvo iz zgodovine očitno ni sposobno naučiti ničesar, pa mora ta nesrečna karma kar naprej pohajati naokoli.

  

Ko slišim, da je Afrika zaostala celina, ker so tam doma leni in neumni ljudje, brž pogledam na uro. Moram preveriti, v katerem času živim. Ob pritlehnih izjavah se pač ustrašim, da sem zdrsnila daleč nazaj v zgodovino. Sramotno, da se v 21. stoletju človeštvo še vedno ni uspelo znebiti stereotipov. Ne glede na koga letijo. Predsodki so kot olje na ogenj sovražnosti. Ta konstantno tli. Vedno so nekje spopadi. Ko je kaj narobe, ljudje nočemo pogledati vase in si priznati, ah, presneto, zamočili smo, krivi smo. Jaz sem kriv. Ne. Najraje pokažemo s prstom na druge. Vedno je kriv nekdo drug. Radi obsojamo, ne da bi poznali vse vidike. 

  

Punca, ki je pred dnevi izustila, da so črnci leni in neumni, je pred časom tudi sama doživela linč, v katerem jo je javnost obsodila kot neumno blondinko, ki nasprotuje spolnosti pred poroko. Na, potem pa rodi donošenega otroka daleč pred devetim mesecem. Čestitam, seveda, glavno, da je zdrav, a še dobro, da ni bil spet Sveti duh vsega kriv. Mark Twain je dejal, da so "vsa posploševanja napačna, vključno s tem zdaj". Tudi o črncih. Ali o Judih. O homoseksualcih. O pigmejcih. Indijancih. In Indijcih. Magari o Arijcih. Pomislite, zmešani nacisti so arijsko raso iskali v belih, svetlolasih in modrookih ljudeh, v podobi današnjega Breivika in slikah Riefenstahlove, prave Arijce na evropskih tleh pa so preganjali in sežigali v krematorijih. Kajti edini pravi Arijci na evropskih tleh so še dandanes Cigani. Kdo bi si mislil.

 

O tem priča tudi zabavna in resnična anekdota, ki se je pripetila J.R.R. Tolkienu, slavnemu avtorju epske trilogije Gospodar prstanov. Tolkienov prvi roman Hobit je izšel leta 1937, ko so se nad Evropo že zgrinjali zlovešči oblaki. Njegova knjiga je bila v Angliji veliki hit in berlinska založba Rütten&Loening je izrazila zanimanje za izdajo nemškega prevoda, še prej pa je Tolkiena pisno prosila za dokaz o njegovem arijskem poreklu. V tistih časih je Nemčija že zapirala meje za vse, kar ni bilo striktno nacistično in kulturniki so med prvimi tenko piskali. Kot običajno. Kaj točno si je Tolkien mislil, ko je prejel željo založbe, lahko razberemo iz pisma, ki ga je odpisal dotičnemu izdajatelju: 

  

"Zahvaljujem se vam za vaše pismo in obžalujem, ker mi ni ravno jasno, kaj mislite z 'arijskim poreklom'. Te narodnosti nisem. Arijsko poreklo je Indoiransko in kolikor vem, nihče od mojih prednikov ni govoril hindustanskega, perzijskega, romskega ali kakšnega podobnega narečja. Če pa me morda sprašujete, ali sem judovskega porekla, vam lahko odgovorim, da obžalujem, da nimam prednikov tega nadarjenega ljudstva. Vsaj ne da bi vedel. Moj prapraded je v 18. stoletju zapustil Nemčijo in prišel v Anglijo. Moje poreklo je torej angleško in to pojasnilo bi vam moralo zadoščati. Kljub temu sem bil navajen, da na svoje nemško ime gledam s ponosom in to celo skozi čas obžalovanja vredne prve svetovne vojne, v kateri sem služil v angleški vojski. Ne morem pa si kaj, da vam ne bi povedal še tega, da če bi tovrstne drzne in nepomembne poizvedbe o poreklu avtorjev postale pravilo v literarnih zadevah, potem čas, ko mi nemško ime več ne bo v ponos, ni daleč."

 

 

Najbrž ni potrebno poudarjati, da iz posla ni bilo nič. Tolkien je Gospodarja prstanov izdal leta 1957, šele tedaj pa je bil v nemški jezik preveden tudi roman Hobit.

 

 

 

  

Četudi ste prešpricali pomembne ure zgodovine in se niste v knjižnico odpravili niti pozneje, ste morda gledali Tarantinov film True Romance. Morda se spomnite prizora med Christoperjem Walkenom in Dennisom Hopperjem. Ko je slednjemu jasno, da ga od sicilijanskega mafijca čaka smrt, začne nesramno pripovedovati, kako je bila v daljni zgodovini Sicilija pod nadzorom muslimanov in kasneje v muslimansko vero spreobrnjenih berberskih Mavrov, kar vodi vse do Etruščanov, ki so bili seveda temnopolti, torej, ti šment, predhodniki veličastnega rimskega imperija so bili črni! Pa ne le oni, s sodobno tehnologijo so arheologi in genetiki dokazali, da so bili prvi prebivalci Evrope temnopolti. Čeprav naj bi bila po drugi strani ta teorija produkt afrocentrizma, refleksne oblike črnskega rasizma v ZDA. Druge genetske raziskave dokazujejo, da je izrazito temna polt, ki jo danes označujemo kot črno, produkt genetske spremembe, ki se je v podsaharski Afriki pojavila približno ob istem času kot izrazito bleda polt v Evropi, originalna stara ljudstva pa naj bi imela polt, kot jo imajo današnji Mediteranci. V vsakem primeru smo mi njihovi potomci. Mi vsi. Tudi vi, ki trdite, da so črnci neumni in leni. Dobro, nedvomno obstajajo tudi takšni črnci, a zagotovo obstaja tudi veliko takšnih belcev. Absolutno obstajajo tudi črnski supremacisti in rasisti, a ne trdite, da belih ni. Nedvomno obstajajo tudi totalni črnski kreteni, a vsi idioti, ki jih poznam sama, so belci. Jasno, ker prebivam v okolju, kjer živijo v glavnem belci - pa smo spet pri tem presnetem okolju!

 

Veste, tudi Jezus Kristus ni bil bled kot stenska podobica - razen pred križanjem, predvidevam -, ampak je bil še najbolj podoben današnjim migrantom, ves razmršen, neobrit, umazan, temnejše polti in razcapan. Učil je o ljubezni in strpnosti. Do vseh. Žal ga niso razumeli, saj se je norma njegovega dobrohotnega nauka hitro širila z mečem in prelivanjem krvi. 

 

Človek je najokrutnejši sesalski plenilec, kar jih živalski svet premore. Ne ubija samo za preživetje, ampak iz najnizkotnejših vzgibov kot so pohlep, častihlepnost, požrešnost, napuh in celo užitek ali zabava. Mlada blondinka, ki na televiziji razglablja o lenih in neumnih črncih, tako ni popolnoma nič drugega kot dvolična belopolta plenilka, ki poniževanje drugih izkorišča za entertainment in v tem celo uživa. Ceneno, a nevarno.

 

Mnenje avtorice ne odraža nujno mnenja uredništva.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.080
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.784
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 919
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 915
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 689
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249