Komentar

Nedvomno obstajajo tudi totalni črnski kreteni, a vsi idioti, ki jih poznam sama, so belci

Punca, ki je pred dnevi izustila, da so črnci leni in neumni, je pred časom tudi sama doživela linč, v katerem jo je javnost obsodila kot neumno blondinko, ki nasprotuje spolnosti pred poroko. Na, potem pa rodi donošenega otroka daleč pred devetim mesecem. Čestitam, seveda, glavno, da je zdrav, a še dobro, da ni bil spet Sveti duh vsega kriv. Mark Twain je dejal, da so "vsa posploševanja napačna, vključno s tem zdaj". Tudi o črncih. Ali o Judih. O homoseksualcih. O pigmejcih. Indijancih. In Indijcih. Magari o Arijcih.

28.01.2021 05:57
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Berlin   nacizem   Jesse Owens   Leni Riefenstahl   Roosevelt   ZDA   Hitler   arijci   belci   črnci   Afrika   rasizem

Jezus Kristus je bil še najbolj podoben današnjim migrantom, ves razmršen, neobrit, umazan, temnejše polti in razcapan. Učil je o ljubezni in strpnosti. Do vseh. Žal ga niso razumeli.

Leta 1936 so v Berlinu potekale poletne olimpijske igre. Nemški športniki so na njih osvojili največ odličij, kar je bila voda na mlin nacistični stranki NSDAP. Uspehe je propagirala kot produkt superiornosti arijske rase. Nakar se "zgodi" ameriški atlet afriškega porekla Jesse Owens. Temnopolti športnik je v šprintu in skoku v daljino osvojil štiri zlate medalje ter postal najuspešnejši tekmovalec zgodovinskih olimpijskih iger. Uspelo mu je, pa čeprav nenamerno, sesuti firerjevo nakano, da olimpijado izkoristi za prikaz večvrednosti nacistične rase.

 

Hitler je nemškim športnikom osebno čestital za uspehe. Owensu se je preprosto izognil. Super uspešnemu športniku nista čestitala ne tedanji ameriški predsednik Roosevelt niti njegov naslednik Truman. V tistih časih so temnopolti še vedno veljali za manjvredna bitja, njihove pravice so bile omejene, kot so si jih zamislili belopolti. Owensu pripisujejo izjavo, da ga je huje od Hitlerja ponižal Roosevelt. Morda. Konec koncev Owens na olimpijadi ni zastopal Nemčije, temveč Združene države.

 

Leta 1936 je pomembno vlogo odigrala nemška režiserka Leni Riefenstahl, ki je o teh olimpijskih igrah posnela dokumentarni film Olympia. Film je zajel športno dogajanje in se estetsko posvetil lepoti človeških teles. Najprej je naletel na odlične odzive. Bil je dovršen. Brilijantni umetnici Riefenstahlovi nihče ne more oporekati režijskega amaterizma. Čeprav sama nikoli ni priznala vpletenosti v nacizem, ampak je vztrajala, da jo zanima izključno lepota ustvarjanja - enako je trdil Hitlerjev tesni sodelavec, arhitekt Albert Speer -, je v Veliki Britaniji in še marsikje naletela na mrzel tuš. Vrhunec filma Olympia je nedvomno upodobitev zmagoslavnega teka na sto metrov fenomenalnega Owensa, kar je nacistična propaganda zlorabila kot prikaz tega, da črnci niso ljudje, ampak so živali, namenjene fizičnemu delu, češ, vidite, da nihče ne teče hitreje od njih.

 

Čeprav so temnopolti tudi dandanes vrhunski tekači, to seveda ni čisto res. Vemo, da vsaka navadna domača mačka teče hitreje od Usaina Bolta, pa čeprav je intelektualno "samo" na ravni 3-4 letnega otroka. Mačka, ne Bolt. Včasih so temnopolte primerjali kar z opicami, a kaj je razlika med šimpanzom in človekom? Šimpanzi so dlakavi. Belci pa imamo neprimerno več telesnih dlak kot črnci, še več, največ jih imajo ravno mediteranska ljudstva ter ljudstva na Bližnjem vzhodu. Če bi šimpanza obrili, bi dobili majhnega belca. Kar pomeni, da smo belci precej bližje opicam kot temnopolti.

 

Bile so narejene številne raziskave, ki so pokazale, da so temnopolti manj inteligentni od belopoltih, a treba je razumeti, da če revnemu vaščanu iz Somalije ponudite v reševanje test inteligence, ki so ga sestavili na Zahodu, je razumljivo da bo na njem pogrnil. Enako je treba razumeti, da je homo sapiens z lahkoto najinteligentnejše bitje na planetu, kajti biti najinteligentnejši po kriterijih, ki si jih postavil sam, res ni težko. Na razvoj inteligence, ki se deli na čedalje več delov, v glavnem vpliva okolje, in če imaš srečo, da si rojen v beli in bogati družini v Londonu, so tvoje možnosti za življenjski uspeh bistveno večje od uspeha nekoga, ki se je rodil revnim staršem v ruralni kolibi. Pravilo potrjujejo izjeme, a teh je malo. Za vse svetovne bogataše, ki so trdili, da so uspeli z lastno genialnostjo v ubožni garaži, se je izkazalo, da so imeli takšno ali drugačno finančno zaledje sorodnikov ali mecenov.

 

No, po drugi strani so bili belopolti športniki v filmu Olympia prikazani kot vzor arijskega idealizma: močni, mišičasti, po možnosti svetlolasi in modrooki. Že na prvi pogled pametni. Simpatični, zabavni in prijetni. Prav nič živalski. Telesa belih športnikov so bila poveličana, a ostro oko kritikov nacizma na srečo ni spregledalo vpletenosti mašinerije arijske večvrednosti. Po Untergangu rajha norcev je tudi Reifenstahlova ne glede na nadarjenost potegnila kratek konec. Dolga desetletja je bila spregledena kot umetnica. Svet ji nikakor ni mogel odpustiti sodelovanja z nacisti. Po drugi strani pa je leta 1955 ameriški predsednik Eisenhower atleta Owensa razglasil za ambasadorja športa. Pred devetimi leti pa so slavnega športnika - žal šele posthumno -, sprejeli tudi v novoustanovljeni Mednarodni atletski hram slavnih, s katerim je Mednarodna atletska zveza počastila atlete, ki so največ prispevali k mednarodni in nacionalni atletiki. Karma? Vsaka palica ima dva konca in vse enkrat pride naokoli. Ker se človeštvo iz zgodovine očitno ni sposobno naučiti ničesar, pa mora ta nesrečna karma kar naprej pohajati naokoli.

  

Ko slišim, da je Afrika zaostala celina, ker so tam doma leni in neumni ljudje, brž pogledam na uro. Moram preveriti, v katerem času živim. Ob pritlehnih izjavah se pač ustrašim, da sem zdrsnila daleč nazaj v zgodovino. Sramotno, da se v 21. stoletju človeštvo še vedno ni uspelo znebiti stereotipov. Ne glede na koga letijo. Predsodki so kot olje na ogenj sovražnosti. Ta konstantno tli. Vedno so nekje spopadi. Ko je kaj narobe, ljudje nočemo pogledati vase in si priznati, ah, presneto, zamočili smo, krivi smo. Jaz sem kriv. Ne. Najraje pokažemo s prstom na druge. Vedno je kriv nekdo drug. Radi obsojamo, ne da bi poznali vse vidike. 

  

Punca, ki je pred dnevi izustila, da so črnci leni in neumni, je pred časom tudi sama doživela linč, v katerem jo je javnost obsodila kot neumno blondinko, ki nasprotuje spolnosti pred poroko. Na, potem pa rodi donošenega otroka daleč pred devetim mesecem. Čestitam, seveda, glavno, da je zdrav, a še dobro, da ni bil spet Sveti duh vsega kriv. Mark Twain je dejal, da so "vsa posploševanja napačna, vključno s tem zdaj". Tudi o črncih. Ali o Judih. O homoseksualcih. O pigmejcih. Indijancih. In Indijcih. Magari o Arijcih. Pomislite, zmešani nacisti so arijsko raso iskali v belih, svetlolasih in modrookih ljudeh, v podobi današnjega Breivika in slikah Riefenstahlove, prave Arijce na evropskih tleh pa so preganjali in sežigali v krematorijih. Kajti edini pravi Arijci na evropskih tleh so še dandanes Cigani. Kdo bi si mislil.

 

O tem priča tudi zabavna in resnična anekdota, ki se je pripetila J.R.R. Tolkienu, slavnemu avtorju epske trilogije Gospodar prstanov. Tolkienov prvi roman Hobit je izšel leta 1937, ko so se nad Evropo že zgrinjali zlovešči oblaki. Njegova knjiga je bila v Angliji veliki hit in berlinska založba Rütten&Loening je izrazila zanimanje za izdajo nemškega prevoda, še prej pa je Tolkiena pisno prosila za dokaz o njegovem arijskem poreklu. V tistih časih je Nemčija že zapirala meje za vse, kar ni bilo striktno nacistično in kulturniki so med prvimi tenko piskali. Kot običajno. Kaj točno si je Tolkien mislil, ko je prejel željo založbe, lahko razberemo iz pisma, ki ga je odpisal dotičnemu izdajatelju: 

  

"Zahvaljujem se vam za vaše pismo in obžalujem, ker mi ni ravno jasno, kaj mislite z 'arijskim poreklom'. Te narodnosti nisem. Arijsko poreklo je Indoiransko in kolikor vem, nihče od mojih prednikov ni govoril hindustanskega, perzijskega, romskega ali kakšnega podobnega narečja. Če pa me morda sprašujete, ali sem judovskega porekla, vam lahko odgovorim, da obžalujem, da nimam prednikov tega nadarjenega ljudstva. Vsaj ne da bi vedel. Moj prapraded je v 18. stoletju zapustil Nemčijo in prišel v Anglijo. Moje poreklo je torej angleško in to pojasnilo bi vam moralo zadoščati. Kljub temu sem bil navajen, da na svoje nemško ime gledam s ponosom in to celo skozi čas obžalovanja vredne prve svetovne vojne, v kateri sem služil v angleški vojski. Ne morem pa si kaj, da vam ne bi povedal še tega, da če bi tovrstne drzne in nepomembne poizvedbe o poreklu avtorjev postale pravilo v literarnih zadevah, potem čas, ko mi nemško ime več ne bo v ponos, ni daleč."

 

 

Najbrž ni potrebno poudarjati, da iz posla ni bilo nič. Tolkien je Gospodarja prstanov izdal leta 1957, šele tedaj pa je bil v nemški jezik preveden tudi roman Hobit.

 

 

 

  

Četudi ste prešpricali pomembne ure zgodovine in se niste v knjižnico odpravili niti pozneje, ste morda gledali Tarantinov film True Romance. Morda se spomnite prizora med Christoperjem Walkenom in Dennisom Hopperjem. Ko je slednjemu jasno, da ga od sicilijanskega mafijca čaka smrt, začne nesramno pripovedovati, kako je bila v daljni zgodovini Sicilija pod nadzorom muslimanov in kasneje v muslimansko vero spreobrnjenih berberskih Mavrov, kar vodi vse do Etruščanov, ki so bili seveda temnopolti, torej, ti šment, predhodniki veličastnega rimskega imperija so bili črni! Pa ne le oni, s sodobno tehnologijo so arheologi in genetiki dokazali, da so bili prvi prebivalci Evrope temnopolti. Čeprav naj bi bila po drugi strani ta teorija produkt afrocentrizma, refleksne oblike črnskega rasizma v ZDA. Druge genetske raziskave dokazujejo, da je izrazito temna polt, ki jo danes označujemo kot črno, produkt genetske spremembe, ki se je v podsaharski Afriki pojavila približno ob istem času kot izrazito bleda polt v Evropi, originalna stara ljudstva pa naj bi imela polt, kot jo imajo današnji Mediteranci. V vsakem primeru smo mi njihovi potomci. Mi vsi. Tudi vi, ki trdite, da so črnci neumni in leni. Dobro, nedvomno obstajajo tudi takšni črnci, a zagotovo obstaja tudi veliko takšnih belcev. Absolutno obstajajo tudi črnski supremacisti in rasisti, a ne trdite, da belih ni. Nedvomno obstajajo tudi totalni črnski kreteni, a vsi idioti, ki jih poznam sama, so belci. Jasno, ker prebivam v okolju, kjer živijo v glavnem belci - pa smo spet pri tem presnetem okolju!

 

Veste, tudi Jezus Kristus ni bil bled kot stenska podobica - razen pred križanjem, predvidevam -, ampak je bil še najbolj podoben današnjim migrantom, ves razmršen, neobrit, umazan, temnejše polti in razcapan. Učil je o ljubezni in strpnosti. Do vseh. Žal ga niso razumeli, saj se je norma njegovega dobrohotnega nauka hitro širila z mečem in prelivanjem krvi. 

 

Človek je najokrutnejši sesalski plenilec, kar jih živalski svet premore. Ne ubija samo za preživetje, ampak iz najnizkotnejših vzgibov kot so pohlep, častihlepnost, požrešnost, napuh in celo užitek ali zabava. Mlada blondinka, ki na televiziji razglablja o lenih in neumnih črncih, tako ni popolnoma nič drugega kot dvolična belopolta plenilka, ki poniževanje drugih izkorišča za entertainment in v tem celo uživa. Ceneno, a nevarno.

 

Mnenje avtorice ne odraža nujno mnenja uredništva.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Koprive v mestu Gogi
2
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
5
10.02.2021 07:11
Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.756
02/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.419
03/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.511
04/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.367
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 2.002
06/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.243
07/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.248
08/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.204
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.193
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.128