Komentar

Je res samo "trumpizem" tisti, na katerega lahko stavi državljan, da ne bo večni ujetnik "poznavalcev" pravne države?

Smo res kot skupnost tako zavozlani in ujeti v nerazpoznavne lovke naše birokratske pošasti, da nam lahko pomagajo samo še vrhunske pravniške ekspertize? Zakaj ne pridemo do pametnejše, boljše, pravičnejše rešitve skupnostnega, javnega problema na kakšen drug način, ne pa samo skozi litigacijo, pravniško "nadmudrivanje" in opredeljevanje državljanov le na osnovi medijske prepričljivosti analitikov teh ekspertiz?

05.02.2021 07:30
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Sistem   referendum   dobra praksa   Trump   Behemot   Avstrija   litigacija

Trdim, da je bolj profitabilno, da za določene preproste in jasne primere pač prenesemo v svojo sistemsko zakonodajo določene dobre prakse tudi iz sosedstva, iz Avstrije denimo.

Na sprehodu sem srečal znanca, ki je bil vse življenje zaposlen v javni upravi (ta podatek vam bo pomagal razumeti poanto tega prispevka). Obregnil se je obregnil ob moj januarski komentar na portalu+ (vir). Posebej ga je zmotil tisti del, kjer omenjam bolj pravično rešitev pokojninskega sistema. Če zapišem kar njegove besede: "Ne moreš kar prenesti nek tuj model (v članku navajam avstrijski model ureditve pokojninskega sistema, op. avt.), to je tako specifična zadeva, tako kompleksno povezana z vso ostalo zakonodajo ..." Potem je dodal, da s takim načinom zanikam odločevalske pravice zakonodajalca, ki temeljijo na našem poznavanju zakonodaje, naše pravne države. In še dodal: "Včeraj vidim, kako s tem svojim predlogom o pravičnih pokojninah nastopaš celo v promocijskem filmu novonastalega gibanja Povežimo Slovenijo!"

 

Hitro sva se poslovila, res ne gre, da bi človek diskutiral na ulici, posebej ne v tem času korone, a njegove pripombe so se vlekle za mano. In zaneslo me je v čutenje oziroma razumevanje, kot bom sedajle opisal.

 

Tisto pozitivno, kar je Donald Trump pred volitvami 2016 obljubljal (in sem upal, da bo naredil, kar sem v nekaj člankih na portalu+ tudi omenjal), tj. dregnil v "žival", v "behemota", "globoko državo" in naštejem lahko še nekaj oznak, ki sem jih tudi sam uporabljal za razbohoteni birokratski sistem tako v Ameriki kot v Bruslju in posebej pri nas v Sloveniji, pa se je, vsaj kar se tiče Trumpa, pač izteklo tako, kot se je, je tudi pri nas zdaj le še bolj zavozlano. Kdo je in kdo še bo v vsej kolobociji okoli Trumpa pravzaprav najbolj profitiral? Nihče drug kot nosilci litigacije, pravniških vragolij, ja, tako imenovani varuhi pravne države.


Lahko pogledamo najbolj svež primer tudi pri nas, kako se litigacija, pravdanje, pravzaprav določenim splača. Podatki so sicer povzeti samo iz medijskih objav, zato se vnaprej opravičujem, če bo kdo zatrdil, da niso pravilni. A primer navajam, ker sem prepričan, da ni edini, da je veliko še hujših, pardon, bolj profitabilnih. Torej, informacija iz medijev: 12.000 evrov za pet tipkanih strani pravne ekspertize, kar naj bi bilo plačano s strani Ministrstva za obrambo za izpodbijanje pritožbe stranke Levica na njihov prepovedan referendum, ki jo je ta vložila na Ustavno sodišče. Čeprav ta ekspertiza brani nekaj, kar tudi sam, že po osnovni civilizacijski normi trdim, da je prav in bolje! Ker mi tako govori zdrava pamet, ker je nujna obramba moje domovine, ker sem apologet preventive v njenem najširšem pojmovanju, pa če gre za naravne nesreče ali za koronavirus, pa zaradi mojih dolgoletnih izkušnj s problemi referendumov (kjer se je edino orodje neposredne demokracije, tj. splošni referendum, popolnoma sfižil!).

 

Smo res kot skupnost tako zavozlani s tem državniškim sistemom, ujeti v nerazpoznavne lovke te birokratske pošasti, da nam lahko pomagajo samo še vrhunske pravniške ekspertize? Pustimo ta nenavaden disproporc v številki 12.000 evrov za pet strani pravniških vragolij! Iz principa postavimo, da ni v naši moči, da bi vedeli, ali je prava številka 120, ali 1.200, ali 12.000, ali pa konec koncev 120.000 evrov za pet tipkanih strani. Ampak se vprašajmo, zakaj ne pridemo do pametnejše, boljše, pravičnejše rešitve skupnostnega, javnega problema na kakšen drug način, ne pa samo skozi litigacijo, pravniško "nadmudrivanje" in opredeljevanje državljanov le na osnovi medijske prepričljivosti analitikov teh ekspertiz. Je res samo trumpizem tisti, na katerega lahko stavi državljan, da ne bo večni ujetnik tega Behemota in "poznavalcev" pravne države?

 

Trdim, da je bolj profitabilno, da za določene, po zdravi pameti preproste in jasne primere pač prenesemo v svojo sistemsko zakonodajo določene dobre prakse tudi iz sosedstva, iz Avstrije. In naročimo pravnikom odgovornega ministrstva, da to vključijo v sistemsko zakonodajo. Za določene kompleksne probleme, kjer res prevladujejo naše specifične danosti, kot je na primer prostorska zakonodaja, pa povabimo v primerno obliko argumentacije vse možne strokovnjake za to področje na eni in vse odgovorne po politični in uradniški plati na drugi strani. Šele na osnovi sprejete rezultante te argumentacije naročimo pravnikom odgovornega ministrstva, da to vključijo v sistemsko zakonodajo. Seveda potem še z blagoslovom zakonodajalca.  

 

V enem in drugem primeru je možnost litigacije zmanjšana. Samo za to gre! In tudi spraševanja in debatiranja, kaj je to pravna država, bo potem manj. To spoznanje in sprejetje je lahko profitabilno. Verjetno malo manj za vse pravniške eksperte in mnenjske voditelje, prav gotovo pa je profitabilno za skupno dobro! In verjamem, da je potrebno iskati nove poti za izboljšanje našega Sistema, našega Behemota. Tudi s povezovanjem z vsemi, ki verjamejo v to, kot se je te dni pojavilo upanje v novo gibanje Povežimo Slovenijo. Verjamem, da je tudi Trump iskal pot k izboljšanju Sistema, pač na svoj način, s svojim ciljem. Moj je in vedno bo: Čim boljša preventiva in s tem zmanjšana litigacija. Kar pomeni tudi manjšo, vitkejšo javno upravo, več ustvarjalne in podjetniške svobode.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
7
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.769
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.582
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.446
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.336
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.452
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.397
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 864
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.056
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 912
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.839