Komentar

Je res samo "trumpizem" tisti, na katerega lahko stavi državljan, da ne bo večni ujetnik "poznavalcev" pravne države?

Smo res kot skupnost tako zavozlani in ujeti v nerazpoznavne lovke naše birokratske pošasti, da nam lahko pomagajo samo še vrhunske pravniške ekspertize? Zakaj ne pridemo do pametnejše, boljše, pravičnejše rešitve skupnostnega, javnega problema na kakšen drug način, ne pa samo skozi litigacijo, pravniško "nadmudrivanje" in opredeljevanje državljanov le na osnovi medijske prepričljivosti analitikov teh ekspertiz?

05.02.2021 07:30
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Sistem   referendum   dobra praksa   Trump   Behemot   Avstrija   litigacija

Trdim, da je bolj profitabilno, da za določene preproste in jasne primere pač prenesemo v svojo sistemsko zakonodajo določene dobre prakse tudi iz sosedstva, iz Avstrije denimo.

Na sprehodu sem srečal znanca, ki je bil vse življenje zaposlen v javni upravi (ta podatek vam bo pomagal razumeti poanto tega prispevka). Obregnil se je obregnil ob moj januarski komentar na portalu+ (vir). Posebej ga je zmotil tisti del, kjer omenjam bolj pravično rešitev pokojninskega sistema. Če zapišem kar njegove besede: "Ne moreš kar prenesti nek tuj model (v članku navajam avstrijski model ureditve pokojninskega sistema, op. avt.), to je tako specifična zadeva, tako kompleksno povezana z vso ostalo zakonodajo ..." Potem je dodal, da s takim načinom zanikam odločevalske pravice zakonodajalca, ki temeljijo na našem poznavanju zakonodaje, naše pravne države. In še dodal: "Včeraj vidim, kako s tem svojim predlogom o pravičnih pokojninah nastopaš celo v promocijskem filmu novonastalega gibanja Povežimo Slovenijo!"

 

Hitro sva se poslovila, res ne gre, da bi človek diskutiral na ulici, posebej ne v tem času korone, a njegove pripombe so se vlekle za mano. In zaneslo me je v čutenje oziroma razumevanje, kot bom sedajle opisal.

 

Tisto pozitivno, kar je Donald Trump pred volitvami 2016 obljubljal (in sem upal, da bo naredil, kar sem v nekaj člankih na portalu+ tudi omenjal), tj. dregnil v "žival", v "behemota", "globoko državo" in naštejem lahko še nekaj oznak, ki sem jih tudi sam uporabljal za razbohoteni birokratski sistem tako v Ameriki kot v Bruslju in posebej pri nas v Sloveniji, pa se je, vsaj kar se tiče Trumpa, pač izteklo tako, kot se je, je tudi pri nas zdaj le še bolj zavozlano. Kdo je in kdo še bo v vsej kolobociji okoli Trumpa pravzaprav najbolj profitiral? Nihče drug kot nosilci litigacije, pravniških vragolij, ja, tako imenovani varuhi pravne države.


Lahko pogledamo najbolj svež primer tudi pri nas, kako se litigacija, pravdanje, pravzaprav določenim splača. Podatki so sicer povzeti samo iz medijskih objav, zato se vnaprej opravičujem, če bo kdo zatrdil, da niso pravilni. A primer navajam, ker sem prepričan, da ni edini, da je veliko še hujših, pardon, bolj profitabilnih. Torej, informacija iz medijev: 12.000 evrov za pet tipkanih strani pravne ekspertize, kar naj bi bilo plačano s strani Ministrstva za obrambo za izpodbijanje pritožbe stranke Levica na njihov prepovedan referendum, ki jo je ta vložila na Ustavno sodišče. Čeprav ta ekspertiza brani nekaj, kar tudi sam, že po osnovni civilizacijski normi trdim, da je prav in bolje! Ker mi tako govori zdrava pamet, ker je nujna obramba moje domovine, ker sem apologet preventive v njenem najširšem pojmovanju, pa če gre za naravne nesreče ali za koronavirus, pa zaradi mojih dolgoletnih izkušnj s problemi referendumov (kjer se je edino orodje neposredne demokracije, tj. splošni referendum, popolnoma sfižil!).

 

Smo res kot skupnost tako zavozlani s tem državniškim sistemom, ujeti v nerazpoznavne lovke te birokratske pošasti, da nam lahko pomagajo samo še vrhunske pravniške ekspertize? Pustimo ta nenavaden disproporc v številki 12.000 evrov za pet strani pravniških vragolij! Iz principa postavimo, da ni v naši moči, da bi vedeli, ali je prava številka 120, ali 1.200, ali 12.000, ali pa konec koncev 120.000 evrov za pet tipkanih strani. Ampak se vprašajmo, zakaj ne pridemo do pametnejše, boljše, pravičnejše rešitve skupnostnega, javnega problema na kakšen drug način, ne pa samo skozi litigacijo, pravniško "nadmudrivanje" in opredeljevanje državljanov le na osnovi medijske prepričljivosti analitikov teh ekspertiz. Je res samo trumpizem tisti, na katerega lahko stavi državljan, da ne bo večni ujetnik tega Behemota in "poznavalcev" pravne države?

 

Trdim, da je bolj profitabilno, da za določene, po zdravi pameti preproste in jasne primere pač prenesemo v svojo sistemsko zakonodajo določene dobre prakse tudi iz sosedstva, iz Avstrije. In naročimo pravnikom odgovornega ministrstva, da to vključijo v sistemsko zakonodajo. Za določene kompleksne probleme, kjer res prevladujejo naše specifične danosti, kot je na primer prostorska zakonodaja, pa povabimo v primerno obliko argumentacije vse možne strokovnjake za to področje na eni in vse odgovorne po politični in uradniški plati na drugi strani. Šele na osnovi sprejete rezultante te argumentacije naročimo pravnikom odgovornega ministrstva, da to vključijo v sistemsko zakonodajo. Seveda potem še z blagoslovom zakonodajalca.  

 

V enem in drugem primeru je možnost litigacije zmanjšana. Samo za to gre! In tudi spraševanja in debatiranja, kaj je to pravna država, bo potem manj. To spoznanje in sprejetje je lahko profitabilno. Verjetno malo manj za vse pravniške eksperte in mnenjske voditelje, prav gotovo pa je profitabilno za skupno dobro! In verjamem, da je potrebno iskati nove poti za izboljšanje našega Sistema, našega Behemota. Tudi s povezovanjem z vsemi, ki verjamejo v to, kot se je te dni pojavilo upanje v novo gibanje Povežimo Slovenijo. Verjamem, da je tudi Trump iskal pot k izboljšanju Sistema, pač na svoj način, s svojim ciljem. Moj je in vedno bo: Čim boljša preventiva in s tem zmanjšana litigacija. Kar pomeni tudi manjšo, vitkejšo javno upravo, več ustvarjalne in podjetniške svobode.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Koprive v mestu Gogi
2
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
5
10.02.2021 07:11
Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.756
02/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.419
03/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.512
04/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.370
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 2.003
06/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.244
07/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.248
08/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.205
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.193
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.128