Komentar

Je res samo "trumpizem" tisti, na katerega lahko stavi državljan, da ne bo večni ujetnik "poznavalcev" pravne države?

Smo res kot skupnost tako zavozlani in ujeti v nerazpoznavne lovke naše birokratske pošasti, da nam lahko pomagajo samo še vrhunske pravniške ekspertize? Zakaj ne pridemo do pametnejše, boljše, pravičnejše rešitve skupnostnega, javnega problema na kakšen drug način, ne pa samo skozi litigacijo, pravniško "nadmudrivanje" in opredeljevanje državljanov le na osnovi medijske prepričljivosti analitikov teh ekspertiz?

05.02.2021 07:30
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Sistem   referendum   dobra praksa   Trump   Behemot   Avstrija   litigacija

Trdim, da je bolj profitabilno, da za določene preproste in jasne primere pač prenesemo v svojo sistemsko zakonodajo določene dobre prakse tudi iz sosedstva, iz Avstrije denimo.

Na sprehodu sem srečal znanca, ki je bil vse življenje zaposlen v javni upravi (ta podatek vam bo pomagal razumeti poanto tega prispevka). Obregnil se je obregnil ob moj januarski komentar na portalu+ (vir). Posebej ga je zmotil tisti del, kjer omenjam bolj pravično rešitev pokojninskega sistema. Če zapišem kar njegove besede: "Ne moreš kar prenesti nek tuj model (v članku navajam avstrijski model ureditve pokojninskega sistema, op. avt.), to je tako specifična zadeva, tako kompleksno povezana z vso ostalo zakonodajo ..." Potem je dodal, da s takim načinom zanikam odločevalske pravice zakonodajalca, ki temeljijo na našem poznavanju zakonodaje, naše pravne države. In še dodal: "Včeraj vidim, kako s tem svojim predlogom o pravičnih pokojninah nastopaš celo v promocijskem filmu novonastalega gibanja Povežimo Slovenijo!"

 

Hitro sva se poslovila, res ne gre, da bi človek diskutiral na ulici, posebej ne v tem času korone, a njegove pripombe so se vlekle za mano. In zaneslo me je v čutenje oziroma razumevanje, kot bom sedajle opisal.

 

Tisto pozitivno, kar je Donald Trump pred volitvami 2016 obljubljal (in sem upal, da bo naredil, kar sem v nekaj člankih na portalu+ tudi omenjal), tj. dregnil v "žival", v "behemota", "globoko državo" in naštejem lahko še nekaj oznak, ki sem jih tudi sam uporabljal za razbohoteni birokratski sistem tako v Ameriki kot v Bruslju in posebej pri nas v Sloveniji, pa se je, vsaj kar se tiče Trumpa, pač izteklo tako, kot se je, je tudi pri nas zdaj le še bolj zavozlano. Kdo je in kdo še bo v vsej kolobociji okoli Trumpa pravzaprav najbolj profitiral? Nihče drug kot nosilci litigacije, pravniških vragolij, ja, tako imenovani varuhi pravne države.


Lahko pogledamo najbolj svež primer tudi pri nas, kako se litigacija, pravdanje, pravzaprav določenim splača. Podatki so sicer povzeti samo iz medijskih objav, zato se vnaprej opravičujem, če bo kdo zatrdil, da niso pravilni. A primer navajam, ker sem prepričan, da ni edini, da je veliko še hujših, pardon, bolj profitabilnih. Torej, informacija iz medijev: 12.000 evrov za pet tipkanih strani pravne ekspertize, kar naj bi bilo plačano s strani Ministrstva za obrambo za izpodbijanje pritožbe stranke Levica na njihov prepovedan referendum, ki jo je ta vložila na Ustavno sodišče. Čeprav ta ekspertiza brani nekaj, kar tudi sam, že po osnovni civilizacijski normi trdim, da je prav in bolje! Ker mi tako govori zdrava pamet, ker je nujna obramba moje domovine, ker sem apologet preventive v njenem najširšem pojmovanju, pa če gre za naravne nesreče ali za koronavirus, pa zaradi mojih dolgoletnih izkušnj s problemi referendumov (kjer se je edino orodje neposredne demokracije, tj. splošni referendum, popolnoma sfižil!).

 

Smo res kot skupnost tako zavozlani s tem državniškim sistemom, ujeti v nerazpoznavne lovke te birokratske pošasti, da nam lahko pomagajo samo še vrhunske pravniške ekspertize? Pustimo ta nenavaden disproporc v številki 12.000 evrov za pet strani pravniških vragolij! Iz principa postavimo, da ni v naši moči, da bi vedeli, ali je prava številka 120, ali 1.200, ali 12.000, ali pa konec koncev 120.000 evrov za pet tipkanih strani. Ampak se vprašajmo, zakaj ne pridemo do pametnejše, boljše, pravičnejše rešitve skupnostnega, javnega problema na kakšen drug način, ne pa samo skozi litigacijo, pravniško "nadmudrivanje" in opredeljevanje državljanov le na osnovi medijske prepričljivosti analitikov teh ekspertiz. Je res samo trumpizem tisti, na katerega lahko stavi državljan, da ne bo večni ujetnik tega Behemota in "poznavalcev" pravne države?

 

Trdim, da je bolj profitabilno, da za določene, po zdravi pameti preproste in jasne primere pač prenesemo v svojo sistemsko zakonodajo določene dobre prakse tudi iz sosedstva, iz Avstrije. In naročimo pravnikom odgovornega ministrstva, da to vključijo v sistemsko zakonodajo. Za določene kompleksne probleme, kjer res prevladujejo naše specifične danosti, kot je na primer prostorska zakonodaja, pa povabimo v primerno obliko argumentacije vse možne strokovnjake za to področje na eni in vse odgovorne po politični in uradniški plati na drugi strani. Šele na osnovi sprejete rezultante te argumentacije naročimo pravnikom odgovornega ministrstva, da to vključijo v sistemsko zakonodajo. Seveda potem še z blagoslovom zakonodajalca.  

 

V enem in drugem primeru je možnost litigacije zmanjšana. Samo za to gre! In tudi spraševanja in debatiranja, kaj je to pravna država, bo potem manj. To spoznanje in sprejetje je lahko profitabilno. Verjetno malo manj za vse pravniške eksperte in mnenjske voditelje, prav gotovo pa je profitabilno za skupno dobro! In verjamem, da je potrebno iskati nove poti za izboljšanje našega Sistema, našega Behemota. Tudi s povezovanjem z vsemi, ki verjamejo v to, kot se je te dni pojavilo upanje v novo gibanje Povežimo Slovenijo. Verjamem, da je tudi Trump iskal pot k izboljšanju Sistema, pač na svoj način, s svojim ciljem. Moj je in vedno bo: Čim boljša preventiva in s tem zmanjšana litigacija. Kar pomeni tudi manjšo, vitkejšo javno upravo, več ustvarjalne in podjetniške svobode.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Izgubljena čast Mateja Accetta in specialna operacija proti RTV Slovenija
0
28.03.2023 23:00
Odločitve ustavnega sodišča vedno znova preizkušajo stabilnosti demokracije in trdnost pravne države. So tudi lakmusov test ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.146
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.297
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.354
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.459
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 978
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.974
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 743
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 533
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.968