Komentar

Je res samo "trumpizem" tisti, na katerega lahko stavi državljan, da ne bo večni ujetnik "poznavalcev" pravne države?

Smo res kot skupnost tako zavozlani in ujeti v nerazpoznavne lovke naše birokratske pošasti, da nam lahko pomagajo samo še vrhunske pravniške ekspertize? Zakaj ne pridemo do pametnejše, boljše, pravičnejše rešitve skupnostnega, javnega problema na kakšen drug način, ne pa samo skozi litigacijo, pravniško "nadmudrivanje" in opredeljevanje državljanov le na osnovi medijske prepričljivosti analitikov teh ekspertiz?

05.02.2021 07:30
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Sistem   referendum   dobra praksa   Trump   Behemot   Avstrija   litigacija

Trdim, da je bolj profitabilno, da za določene preproste in jasne primere pač prenesemo v svojo sistemsko zakonodajo določene dobre prakse tudi iz sosedstva, iz Avstrije denimo.

Na sprehodu sem srečal znanca, ki je bil vse življenje zaposlen v javni upravi (ta podatek vam bo pomagal razumeti poanto tega prispevka). Obregnil se je obregnil ob moj januarski komentar na portalu+ (vir). Posebej ga je zmotil tisti del, kjer omenjam bolj pravično rešitev pokojninskega sistema. Če zapišem kar njegove besede: "Ne moreš kar prenesti nek tuj model (v članku navajam avstrijski model ureditve pokojninskega sistema, op. avt.), to je tako specifična zadeva, tako kompleksno povezana z vso ostalo zakonodajo ..." Potem je dodal, da s takim načinom zanikam odločevalske pravice zakonodajalca, ki temeljijo na našem poznavanju zakonodaje, naše pravne države. In še dodal: "Včeraj vidim, kako s tem svojim predlogom o pravičnih pokojninah nastopaš celo v promocijskem filmu novonastalega gibanja Povežimo Slovenijo!"

 

Hitro sva se poslovila, res ne gre, da bi človek diskutiral na ulici, posebej ne v tem času korone, a njegove pripombe so se vlekle za mano. In zaneslo me je v čutenje oziroma razumevanje, kot bom sedajle opisal.

 

Tisto pozitivno, kar je Donald Trump pred volitvami 2016 obljubljal (in sem upal, da bo naredil, kar sem v nekaj člankih na portalu+ tudi omenjal), tj. dregnil v "žival", v "behemota", "globoko državo" in naštejem lahko še nekaj oznak, ki sem jih tudi sam uporabljal za razbohoteni birokratski sistem tako v Ameriki kot v Bruslju in posebej pri nas v Sloveniji, pa se je, vsaj kar se tiče Trumpa, pač izteklo tako, kot se je, je tudi pri nas zdaj le še bolj zavozlano. Kdo je in kdo še bo v vsej kolobociji okoli Trumpa pravzaprav najbolj profitiral? Nihče drug kot nosilci litigacije, pravniških vragolij, ja, tako imenovani varuhi pravne države.


Lahko pogledamo najbolj svež primer tudi pri nas, kako se litigacija, pravdanje, pravzaprav določenim splača. Podatki so sicer povzeti samo iz medijskih objav, zato se vnaprej opravičujem, če bo kdo zatrdil, da niso pravilni. A primer navajam, ker sem prepričan, da ni edini, da je veliko še hujših, pardon, bolj profitabilnih. Torej, informacija iz medijev: 12.000 evrov za pet tipkanih strani pravne ekspertize, kar naj bi bilo plačano s strani Ministrstva za obrambo za izpodbijanje pritožbe stranke Levica na njihov prepovedan referendum, ki jo je ta vložila na Ustavno sodišče. Čeprav ta ekspertiza brani nekaj, kar tudi sam, že po osnovni civilizacijski normi trdim, da je prav in bolje! Ker mi tako govori zdrava pamet, ker je nujna obramba moje domovine, ker sem apologet preventive v njenem najširšem pojmovanju, pa če gre za naravne nesreče ali za koronavirus, pa zaradi mojih dolgoletnih izkušnj s problemi referendumov (kjer se je edino orodje neposredne demokracije, tj. splošni referendum, popolnoma sfižil!).

 

Smo res kot skupnost tako zavozlani s tem državniškim sistemom, ujeti v nerazpoznavne lovke te birokratske pošasti, da nam lahko pomagajo samo še vrhunske pravniške ekspertize? Pustimo ta nenavaden disproporc v številki 12.000 evrov za pet strani pravniških vragolij! Iz principa postavimo, da ni v naši moči, da bi vedeli, ali je prava številka 120, ali 1.200, ali 12.000, ali pa konec koncev 120.000 evrov za pet tipkanih strani. Ampak se vprašajmo, zakaj ne pridemo do pametnejše, boljše, pravičnejše rešitve skupnostnega, javnega problema na kakšen drug način, ne pa samo skozi litigacijo, pravniško "nadmudrivanje" in opredeljevanje državljanov le na osnovi medijske prepričljivosti analitikov teh ekspertiz. Je res samo trumpizem tisti, na katerega lahko stavi državljan, da ne bo večni ujetnik tega Behemota in "poznavalcev" pravne države?

 

Trdim, da je bolj profitabilno, da za določene, po zdravi pameti preproste in jasne primere pač prenesemo v svojo sistemsko zakonodajo določene dobre prakse tudi iz sosedstva, iz Avstrije. In naročimo pravnikom odgovornega ministrstva, da to vključijo v sistemsko zakonodajo. Za določene kompleksne probleme, kjer res prevladujejo naše specifične danosti, kot je na primer prostorska zakonodaja, pa povabimo v primerno obliko argumentacije vse možne strokovnjake za to področje na eni in vse odgovorne po politični in uradniški plati na drugi strani. Šele na osnovi sprejete rezultante te argumentacije naročimo pravnikom odgovornega ministrstva, da to vključijo v sistemsko zakonodajo. Seveda potem še z blagoslovom zakonodajalca.  

 

V enem in drugem primeru je možnost litigacije zmanjšana. Samo za to gre! In tudi spraševanja in debatiranja, kaj je to pravna država, bo potem manj. To spoznanje in sprejetje je lahko profitabilno. Verjetno malo manj za vse pravniške eksperte in mnenjske voditelje, prav gotovo pa je profitabilno za skupno dobro! In verjamem, da je potrebno iskati nove poti za izboljšanje našega Sistema, našega Behemota. Tudi s povezovanjem z vsemi, ki verjamejo v to, kot se je te dni pojavilo upanje v novo gibanje Povežimo Slovenijo. Verjamem, da je tudi Trump iskal pot k izboljšanju Sistema, pač na svoj način, s svojim ciljem. Moj je in vedno bo: Čim boljša preventiva in s tem zmanjšana litigacija. Kar pomeni tudi manjšo, vitkejšo javno upravo, več ustvarjalne in podjetniške svobode.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
0
25.10.2021 21:00
1. novembra se bo v Glasgowu, škotski prestolnci, začel nov t.i. podnebni vrh, na katerem naj bi svetovni voditelji v dveh ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
14
24.10.2021 22:00
Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o glupih davkih. Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj ... Več.
Piše: Ana Jud
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
23
24.10.2021 12:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
7
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
18
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.584
02/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.610
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.353
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.709
05/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.365
06/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.060
07/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.136
08/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.084
09/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.613
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 903