Izjava dneva

Ivo Hvalica: "On ni demokrat."

30.01.2021 07:34
Ključne besede:   Ivo Hvalica   Janez Janša   Karl Erjavec

Foto: Posnetek zaslona

Kako je mogoče, da opozicija, ki ima legitimno pravico, da poskuša zamenjati vlado, da ne najde med sebo človeka, ki bi stopil na ta položaj, ampak potegne iz naftalina Erjavca, ki niti izvoljen ni bil, ki ima za sabo afero Patria, kjer je bil oproščen, ker naj bi šla največja nabava orožja mimo njega, ki je zašuštral arbitražni sporazum, pa da ne omenjam kant.

Ivo Hvalica, upokojeni politik, nekdanji poslanec in v letih 1989-2001 politični sopotnik Janeza Janše, v pogovoru za TV Slovenija o tem, kako gleda na aktualne razmere in vlado, ki jo vodi Janša, in na začasno propadli poskus opozicije, da s konstruktivno opozicijo zamenja vlado in na premierski položaj imenuje Karla Erjavca. Hvalica o Janši pravi, da je sposoben človek, deloholik, z izjemnim spominom in še boljšim arhivom, ki pa mu "manjka demokratična komponenta". Pri Erjavcu pa izpostavlja dejstvo, da ne gre za nepopisan list, pač pa načečkan papir, opozicija pa se je projekta zamenjave vlade lotila skrajno neresno. Pozornost si zasluži še duhovita opazka, ki jo je Ivo Hvalica namenil poslancem zarad njihovega stila oblačenja: "V ta parlament prihajajo ljudje oblečeni, kot da bi prihajali žagat drva."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Kraljevske nutrije
8
26.05.2023 08:05

Med tem, ko je naša največja gospodarska partnerica Nemčija zdrsnila v recesijo, kar pomeni, da bomo mi verjetno tudi ... Več.

Robert Ličen, poslovnež, sociolog in direktor podjetniškega centra Pegasus,  na tviterju o skritih talentih slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba, ki bo v kratki, a izjemni politični karieri očitno doktoriral še drugič - tokrat iz preusmerjanja pozornosti. Doktor Golob postaja pravi spin doktor. Kdo bo na koncu plačal račun za vse to, je prav tako jasno. Davkoplačevalci. Toda slednjim se o tem še niti ne sanja. Važno je, da na oblasti niso janšisti. Pa naj stane, kar hoče.

Quo vadis, Johannes?
9
18.05.2023 20:27

Zahodna civilizacija danes ni napadena od neke druge, bolj napredne kulture. Napadena je od struktur, ki jo želijo uničiti, ... Več.

Janez Janša, šef stranke z najdaljšim stažem v Evropski uniji, je pred dvema tednoma nastopil na konferenci CPAC (Conservative Political Action Conference) v Budimpešti, kjer je imel govor z naslovom "Maske so padle, začenja se pravi boj in kultura življenja bo prevladala". CPAC je največje srečanje konzervativnih strank in gibanj na svetu, lani je bila konferenca na Floridi, kjer je imel uvodni govor Donald Trump, nastopil pa je tudi Janšev prijatelj Viktor Orban. Bivši slovenski premier, ki se je v teh dneh zaradi svojih zapisov na družbenih omrežjih znašel pod točo (precej zmanipuliranih in iz konteksta vzetih) obtožb vladajoče koalicije, češ da poziva k državljanski vojni, je v Budimpešti govoril o nevarnostih skrajnih političnih konceptov predvsem levice, ki da se napajajo iz kulturnega marksizma. Janšev govor je dostopen na tejle povezavi (vir) si velja prebrati, ker bo v našem medijskem prostoru bržkone spregledan. Toda za razumevanje prihodnje politične strategije predsednika stranke s tridesetletnim stažem je nujno prebrati ta tekst, saj nakazuje na določeno mero radikalnejših pristopov medijsko in politično že tako ali tako izjemno eksponiranega opozicijskega politika, ki je že na srečanju konzervativcev na Madžarskem na začetku meseca zaostril svojo retoriko do levice: "Levičarji financirajo na stotine raznih 'civilnih iniciativ', kvazi inštitutov in kvazi kulturnih prireditev, ki jim služijo za diskreditacijo temeljev zahodne civilizacije. Velikokrat pa tudi kot politična vojska, ki organizira ulične proteste in nasilje, kadar slučajno levica ni na oblasti."

Janša očitno zaostruje svoje javne nastope in se pripravlja na nekaj velikega. Kaj to pomeni za projekt njegovega strankarskega varovanca Anžeta Logarja, bomo videli že kmalu.

Wagnerjev somrak
11
05.05.2023 20:21

Šojgu, Gerasimov, kje je strelivo?! Tile tu so prišli kot prostovoljci in so umrl za vaju, da se lahko redita v ... Več.

Jevgenij Prigožin, lastnik najbolj razvpite zasebne vojske na svetu, poimenovane po Hitlerjevem najljubšem skladatelju Richardu Wagnerju, počasi izgublja potrpljenje. Potem ko ruska armada že mesece neuspešno poskuša zasesti Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer je skupina Wagner vseskozi zelo aktivna, je nekdanji Putinov kuhar zdaj dokončno obupal nad prislovično neučinkovitostjo ruske vojske oziroma njenimi logističnimi zmožnostmi. Kot pravi Prigožin, ki je zadnji video posnel kar med trupli svojih plačancev, bo zaradi kritičnega pomanjkanja streliva prisiljen umakniti večji del svojih sil iz Bahmuta. Da med Prigožinom in vrhom ruskih oboroženih sil že dlje časa vre, niso uspeli prikriti niti ruski režimski mediji. Šef plačancev očita obrambnemu ministru Šojguju in načelniku generalštaba Gerasimovu, da sta povsem neučinkovita, nesposobna debeluha, ki nimata nadzora nad dogajanjem na bojišču. Takšne težke besede utegnejo biti še kako resnične in vsaj Prigožinu ne moremo očitati, da v svojih izjavah ni iskren. Vprašanje pa je, kakšen učinek bodo imele kritike ruske vojske, saj s tem posredno napada tudi doslej nedotakljivega vrhovnega poveljnika Vladimirja Putina. Jevgenij Prigožin verjetno precej tvega, ko se spravlja na Šojguja in Gerasimova, razen če to počne po navodilih Putina, ki lahko vojno v Ukrajini kadarkoli tudi ustavi, odgovornost za neuspeh pa prevali na vodstvo vojske. Toda s tem tvega, da bodo Rusi v nekem trenutku poleg Šojgujeve in Gerasimovega glave zahtevali tudi njegovo - kajti Rusi so v svoji divji, krvavi zgodovini voditeljem odpuščali vse, le porazov ne. Putin, ki velja za poznavalca ruske zgodovine, se tega najbrž še kako zaveda.

Teroristična Rusija
8
28.04.2023 20:03

Grozljivi prizori iz #Uman spet dokazujejo: Rusija je teroristična država. Med mrtvimi so otroci. Agresor ne bo nikoli ... Več.

Kaja Kallas, premierka Estonije, na tviterju o zadnjih napadih, ki jih je Putinov zločinski režim izvedel nad civilnimi cilji v Ukrajini. Kljub intenzivnosti napadov pa se počasi že kažejo povečane zmogljivosti ukrajinske zračne obrambe, ki je veliko večino manevrirnih raket in (iranskih) dronov uspela sestreliti oziroma uničiti. Ne glede na težave, ki jih imajo plačanci skupine Wagner in ruska vojska v Bahmutu, za katerega se borijo že deset mesecev, Putinova propagandna ofenziva na pojenjuje in v nekaterih državah, ki so formalno sicer zelo velike zagovornice in podpornice Ukrajine, dosega zaskrbljujoče razsežnosti. V Sloveniji je leglo ruskih trolov in plačanih komentatorjev na spletnem portalu nacionalne RTV, katere vodstvo noče nič slišati o ukrepih proti sovražnemu govoru, ki obvezno spremlja takorekoč vsak prispevek o vojni v Ukrajini na portalu www.rtvslo.si. Več kot 90% spletnih komentatorjev je namreč izrazito na strani Rusije in goreče podpirajo Putinov režim. Analiza pokaže, da so daleč najbolj aktivni med delovnim časom in da jih je za konec tedna precej manj aktivnih. Ali bi to lahko pomenilo, da je precejšen del tel "anonimnih vojnih hujskačev" v bistvu zaposlenih v javni upravi ali celo kar na sami nacionalki? Vse skupaj postaja še toliko bolj vznemirjivo, ker je pred kratkim zaradi sovražnega govora, antisemitizma in širjenja sovraštva do Judov in Izraela predsednici Nataši Pirc Musar pisal celo mednarodni direktor Centra Simona Wiesenthala. Po naših informacijah je raziskava tega uglednega inštituta pokazala, da je osrednji promotor antisemitizma in antijudovskega aktivizma na nacionalki kar eden izmed njenih zaposlenih (!). To pa pomeni, da gre za neposredno odgovornost vodstva te javne ustanove, ki doslej ni ukrepala. V množici protestov novinarskih sindikatov in aktivistov proti nemogočim razmeram na nacionalki zato upravičeno pričakujemo tudi obsodbo antisemitizma in sovražnega govora Putinovih trolov na nacionalkinem spletnem portalu, do česar prihaja (tudi) zato, ker vodstvo RTV Slovenija gleda stran in mirno dopušča, da se to dogaja. Očitno so bolj zaposleni z dnevno politiko in svojimi strankarskimi agendami?

Kastracija
10
16.04.2023 18:54

Nepojmljivo je, da predsednik ustavnega sodišča, v tem primeru Accetto, na obisk sprejme predsednika vlade, v tem ... Več.

Profesor Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in dolgoletni sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice na tviterju o čudni praksi aktualnega predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, ki sprejema politike in vodilne funkcionarje sredi odločanja o izjemno občutljivi materiji (tj. noveli Zakona o RTV Slovenija). Dr. Zupančič opozarja, da takšno obnašanje ni le amaterizem, pač pa razkriva še nekaj hujšega: da večina trenutnih ustavnih sodnikov sploh nima pravega občutka glede vprašanja profesionalne sodniške nepristranskosti. To ni zgolj posledica erozije vstopnih kriterijev, ki so dejansko neprimerljivi s tistimi iz devetdesetih let, ko smo imeli na Beethovnovi res vrhunske pravne strokovnjake. Namesto tedanjih liberalno naravnanih sodnikov imamo namreč zdaj v sodniških togah kupico političnih aktivistov, pravi BMZ, ki sicer ni spregledal tistega, na kar smo na portalu+ že opozarjali: da se podira doktrina o ločitvi posameznih vej oblasti (checks & balances), ki je, kot je zapisal profesor Zupančič  "v samem temelju pravoznanstva in državoslovja" in ima za svoj namen preprečiti "prevlado na primer izvršilne veje oblasti nad sodno vejo oblasti". Natanko to pa se je z obiskom premierja Goloba na ustavnem sodišču in bratenjem z Accettom zdaj zgodilo - že drugič. Ledino je namreč pred nekaj tedni zorala že Vera Jourova, evropska komisarka, ki se na ustavno sodišče, kot je lacanovsko zatrjevala in sem smehljala zraven "ni prišla pogovarjat o zakonu o RTV Slovenija".

Diplomatski turizem?
5
12.04.2023 00:33

Vedno bolj zagoreli prihajajo domov iz Afrike.

Dejan Steinbuch, direktor Inštituta PLUS in nekdanji urednik portala+ na tviterju o fenomenu t.i. diplomatskega turizma, ki ga zadnje tedne in mesece zganjajo najvišji državni funkcionarji, in sicer pod pretvezo lobiranja za nestalni sedež v Varnostnem svetu, kjer Slovenija kandidira proti Belorusiji. Ne le Tanja Fajon v vlogi zunanje ministrice, ki je na dobri poti, da postavi absolutni rekord na svoji kartici Miles & More med vsemi dosedanjimi zunanjimi ministri, saj je obiskala že toliko eksotičnih držav kot Anže Logar, Miro Cerar in Karl Erjavec skupaj. V vlogi lobistov za nestalno članstvo sta posebej aktivna še Samuel Žbogar kot državni sekretar pri Tanji Fajon ter zadnje čase celo Urška Klakočar Zupančič kot predsednica Državnega zbora, ki je prav tako obiskala Afriko. Žbogar, denimo, je v zadnjem času intenzivno lobiral v Bocvani in Namibiji, kar dokazuje tudi njegov zagoreli obraz. O potovanju Klakočar Zupančič v Ugando in Ruando pa je bilo napisanega že toliko, da se Marko Bulc obrača v grobu. Saj se spomnite tega nekdanjega socialističnega veljaka (mimogrede, Bulc je tudi bivši tast Violete Bulc), ki so ga v Mladini krstili za "bwana bulu bulu", ker je v drugi polovici osemdesetih v Afriki lovil slone ... Skratka, če bo invazija na Afriko obrodila sadove in bo Slovenija prepričljivo zmagala v tekmu s Putinovim satelitom, potem bo vsem zgoraj naštetim vse odpuščeno. Drugače pa ... 

Mirni živci
7
28.03.2023 00:27

Bodimo, prosim, mirni in ne povzročajmo po nepotrebnem panike.

Blaž Drobnjak, predsednik uprave NLB in Manager leta 2022, je ob začetku Dnevov slovenskega kapitalskega trga poskušal umiriti strasti, ki so se razvnele ob najnovejši bančni krizi. Nekateri se namreč bojijo, da bo iz Združenih držav Amerike začela pohod tudi po evropskem bančnem trgu. Brodnjak to odločno zavrača in poudarja, da senzacionalizem nikomur ne bo koristil. Mediji so zdaj prst usmerili v Deutsche Bank in začeli špekulirati, da jo lahko doleti usoda Credit Suisse. "Vprašajmo se, kaj to pomeni za javne finance? Če pade Deutsche Bank, bo to pomenilo od 200 do 300 milijard evrov bremena za nemške javne finance. V čigavem interesu je sprožanje panike," se je vprašal predsednik uprave največje slovenske bančne skupine.

Planet Golob
15
18.03.2023 10:37

Samo na Planetu Golob je mogoče najprej reči, da smo po obdavčitvi premoženja med zadnjimi na svetu, nato pa le nekaj ur ... Več.

Janez Šušteršič, ekonomist, liberalec in nekdanji finančni minister, v kolumni na Siolu o fenomenu slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba, ki se obnaša kot nek poseben planet, za katerega veljajo povsem drugačna logična, matematična in fizikalna pravila kot pri nas na Zemlji. Predvsem ko gre za kontradiktorne izjave glede višjih davkov in drugih obremenitev davkoplačevalcev. Danes eno, jutri drugo. No, vcasih pa že čez nekaj ur. Ali kot pravijo dolgoletni sopotniki slovenske politike: Morda se bomo Goloba kmalu znebili, ne bomo pa zlepa pozabili njegove vlade ...

Interpelacija
14
07.03.2023 18:13

Zagotovo nam ljudje niso zaupali mandata za to, da bi se cela politika zdaj mesec ali dva ukvarjala z nekim muzejem.

Robert Golob je takole komentiral interpelacijo o delu vlade, ki jo je konec prejšnjega tedna vložila opozicijska SDS. Golob se je s tem odzval na potezo Janeza Janše, ki bi jo sicer težko razumeli kot strateško ali premišljeno. Toda opozicija ima pravico (in tudi dolžnost), da nadzoruje vlado in ji občasno meče polena pod noge. Premier je ob tem zatrdil, da so mandat dobili zato, da se bodo ukvarjali "z reformo zdravstvenega sistema, da bo deloval". No, na to sicer še čakamo. Prav tako je Golob povedal, da so mandat dobili zato, da se ukvarjajo "z energetsko in prehransko draginjo". Slišati je lepo, zdaj čakamo le še na rezultate. Morda jih bo interpelacija pospešila, čeprav jo je premier med vrsticami označil kot "norčevanje iz ljudi, norčevanje iz resnih težav, s katerimi se ljudje soočajo"...

 

Napad brez razloga
11
24.02.2023 10:47

Napad na Ukrajino je bil neizzvan, saj ta ni storila nič takšnega, da bi lahko Rusija posegla po najhujši ... Več.

Dobran Božič, nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske, v pogovoru za Siol, o tem, zakaj Putinove imperialistične agresije na Ukrajino ni moč opravičiti z ničemer. Ob prvi obletnici napada na Ukrajino namreč ruski troli in pristaši lika in dela ruskega avtokrata poskušajo na vsak način relativizirati rusko krivdo za vojno in odgovornost prevaliti na "Zahod", zlasti Združene države in Evropsko unijo. Škandalozno in sramotno je, da je gonila sila proruskega lobija postal celo nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki s svojim omizjem poziva k miru, vendar tako, da bi Ukrajini prenehali pomagati z orožjem, zaradi česar bi se njen odpor hitro končal, to pa bi pomenilo zmago za Rusijo. Dobran Božič, ki je trenutno svetovalec obrambnega ministra Marjana Šarca, je prav tako opozoril na to, da je ključ do miru oziroma spoštovanja mednarodnega prava in resolucij OZN v rokah enega samega človeka. Vladimirja Putina.

Njet!
4
21.02.2023 23:20

Avtokrati razumejo samo eno besedo: Ne!

Joe Biden, ameriški predsednik, v govoru sredi Varšave, o tem, katero besedo bi razumel Vladimir Putin v zvezi z Ukrajino. Na žalost je Zahod predolgo odlašal z uveljavitvijo besede Ne!, zaradi katere bi kremeljski avtokrat morda 23. februarja lani dvakrat premislil, preden bi ukazal invazijo na Ukrajino. Če bi namreč Zahod Rusijo opozoril, da bo Ukrajini v primeru vojaške ogroženosti pomagal na vseh, tudi na vojaškem področju, bi v Moskvi verjetno odnehali. Še bolj zanesljiv in prepričljiv argument za rusko streznitev od imperialističnih ambicij pa bila razglasitev t.i. no-fly zone nad Ukrajino, ki bi jo na prošnjo vlade v Kijevu izvajala zveza NATO. Kajti ruske leteče lade in moskviči nimajo niti najmanjših možnosti proti zahodnim vojaškim letalom.

Šarec o Putlerju
9
12.02.2023 17:54

Zagotovo je Vladimir Putin s to mejo, ki jo je presegel, ko je napadel civilno prebivalstvo, odgovoren tudi po mednarodnem ... Več.

Marjan Šarec, minister za obrambo, se v intervjuju za Siol razgovoril o bližajoči se obletnici ruske agresije na Ukrajino. Povedal je, da je sicer ocena ogroženosti Slovenija za zdaj nizka, vendar so na obrambnem ministrstvu dnevno tarča ruskih kibernetskih napadov. O vojni in miru pa je gospod Šarec nekaj povedal tudi v svojem stilu: "Varnost je osnovna dobrina. Lahko imaš lepo hišo in ne vem kaj še vse, a če imaš vrata odklenjena, bo nekdo prišel noter in ti to vse pobral, potem pa ne boš imel več nič."

Karikatura
10
08.02.2023 17:30

 

Ta država je ... Več.

Dejan Steinbuch, direktor Inštituta PLUS, kolumnist in nekdanji urednik portala+, na tviterju o proslavi na predvečer slovenskega kulturnega praznika, ki je pokazala in dokazala, kjer trenutno smo kot nacija in država. Prihod Svetlane Makarovič na oder Gallusove dvorane ob zaključku t.i. osrednje državne proslave ob 8. februarju je imel sicer zgolj eno olajševalno okoliščino: da se je zgodil na koncu, ne pa denimo na začetku ali pa celo med proslavo. Makarovičevo, ki je Prešernovo nagrado pred več kot dvajsetimi leti zavrnila, zdaj pa si je premislila in bi jo rada (ponovno) imela, sta na oder sicer pripeljala rjavohlačni aktivistični skrajnež in pesnik, ki je utonil med rimami sovraštva, dvorana pa je po Svetlaninem kratkem recitalu po zaslugi hitre intervencije ministrice za nekulturo Aste Vrečko med glasnim aplavdiranjem tudi vstala. Prizor bi spominjal na partijske kongrese v zlatih časih totalitarizma, če med avditorijem ne bi obsedelo tudi nekaj čudakov, ki jih Svetlanin kulturni performans ni prevzel. Prizor, v katerem dvorana bučno aplavdira, v parterju pa peščica samotnih junakov mirno obsedi, spominja na prizor velikega zborovanja narodne socialistične stranke Nemčije (NSDAP) v drugi polovici tridesetih let 20. stoletja, kjer je sredi morja nacijev z dvignjenimi desnicami v pozdrav "Sieg Heil!"kljubovalno nekdo s prekrižanimi rokami izzival svojo usodo ... 

Putinova posebna operaterja
12
31.01.2023 11:32

Ta dva, ki sta zdaj v postopku, pripadata zelo posebni vrsti obveščevalcev. Takim s popolnoma novo identiteto. Izredno ... Več.

Andrej Benedejčič, premierjev svetovalec za nacionalno varnost, na Odmevih o tem, kdo sta pravzaprav Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos, formalno argentinska državljana, sicer pa ruska vohuna, ki sta več let neopaženo delovala v Ljubljani oziroma Sloveniji. Zastavlja se seveda vprašanje, ali so poleg njiju v Sloveniji živeli oziroma še prebivajo tudi drugi "speči vohuni". Če je odgovor pritrdilen, je naslednje vprašanje, koliko jih je in kdo so. Skratka, lov na Putinovo agenturo, ki se je več kot dvajset let mirno sprehajala po Sloveniji, od Ruske kapelice do Pirana, je končno odprt. 

Najboljša kariera vseh časov
13
22.01.2023 12:38

Pahorjeva kariera je povsem javna, desetletja ga že lahko spremljamo. Dal je nešteto intervjujev in napolnil mnogo ... Več.

Miha Mazzini, kolumnist, na Siolu o različnih razsežnostih fenomena Pahor, ki je vse življenje lezel samo navzgor, dosegel (doma) vse, kar se je doseči dalo, obenem pa ves čas dajal ljudstvu občutek, da nima nobene prave moči. "Najbolje je utelesil slovensko spravo v njenem banalnem pomenu, torej kot izogibanje odgovornosti: vsakemu damo po medaljo in smo spravljeni", pravi Mazzini, ki je Pahorjev Instagram definiral kot slovenske različico britanske kraljevske drame - a z bistveno razliko. "Če pri Angležih čakamo, kaj bo naslednjič groznega prišlo na plano, je pri Pahorju vse sladko in rožasto. Razlika med princem Harryjem in Pahorjem, recimo, je kot razlika med countryjem in narodno zabavno glasbo. V prvem se dogajajo same slabe stvari, pri naših narodnjakih pa je vse zgledno in poštirkano. Pahor nam je na Instagramu ustvarjal vpogled v sanjsko življenje."

 

Premierjeva zgodovinska priložnost
15
18.01.2023 22:46

Analiza kaže, da so razmere v slovenskem zdravstvu še slabše, kot si kdor koli v Sloveniji misli.

Robert Golob, predsednik vlade, na t.i. koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju, o tem, kakšno je dejansko stanje v slovenskem zdravstvu. Iz njegove izjave lahko sklepamo, da so razmere v državnem zdravstvu takšne, da bi bilo nevarno za državo, če bi to izvedela javnost. Predvidevamo lahko edinole to, da premier bere portal+ in našega kolumnista Milana Kreka, ki je opozoril, da je ta hip v Sloveniji brez osebnega zdravnika okoli 190.000 ljudi, poleg tega pa je dr. Golob očitno prebral tudi prispevek Krištofa Zevnika o mastno preplačanih medicinskih pripomočkih, zaradi česar davkoplačevalci vsako leto zdravniško-dobaviteljski mafiji podarimo najmanj 250 milijonov evrov. V zadnjih tridesetih letih so nam torej iz javnih sredstev ukradli že 7,5 milijard evrov. Če je to tista resnica, o kateri govori premier Golob, potem mu z vso odgovornostjo zagotavljamo, da mu bomo postavili spomenik na naše stroške sredi Ljubljane, če njegova vlada v naslednjih treh letih uredi problematiko osebnih zdravnikov za 190.000 prebivalcev ter za zapahe spravi zdravniško-dobaviteljsko mafijo. Nekatere njene člane je sicer pravosodje doslej že preganjalo, pri nekaterih so pod posteljo našli celo zlate palice, ampak kaj ko se potem ni zgodilo nič. Premier Golob ima torej zgodovinsko priložnost, da te kriminalce pošlje tja, kamor spadajo - na Dob ...

Janšev sneg
2
18.01.2023 10:10

Janša je kriv, da je sneg zasul ceste.

Božidar Novak, legenda slovenskih odnosov z javnostmi, sicer pa tudi poslovnež, pisatelj in nekdanji vojaški padalec diverzant, na tviterju o zimskih nevšečnostih, za katere med delom slovenske javnosti velja prepričanje, da so posledica zarote Janeza Janše.

Lenitis
6
13.01.2023 22:42

Ta predlog je zrasel na zelniku ljudi, ki so že pred leti zboleli za akutnim lenitisom. Zdravijo pa ga s preveliko dozo ... Več.

Dr. Aleš Štrancar, direktor ajdovskega podjetja Sartorius BIA Separations, o ideji, ki se je zdaj spet pojavila glede občutno krajšega tedenskega delavnika. V koalicijski pogodbi je namreč ta možnost zapisana, vendar jo za zdaj podpira le stranka Levica, posebej njen predsednik Luka Mesec, ki je tudi minister za delo, družino in socialne zadeve v Golobovi vladi. Problem skoraj 30% odstotnega skrajšanja delovnega tedna (z obstoječih 42 na 30 ur) je namreč v tem, da je v določenih panogah povsem nepredstavljiv in bi prinesel še večje probleme za slovensko gospodarstvo, ki ni imuno pred nevarnostjo recesije v tem ali prihodnjem letu. Posebej bi 30 urni delavnik škodoval zasebnemu sektorju, o katerem pa, kot vemo, Levica tako ali tako nima dobrega mnenja, saj gre za kapitaliste, ki bi jih nesojeni predsednik Miha Kordiš z bajoneti nagnal v morje ...

Premirje bodočega poraženca
2
05.01.2023 22:01

Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila, odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja ... Več.

Vladimir Putin je med vrsticami priznal, da se njegova posebna vojaška operacija, ki je normalnim ljudem znana tudi kot vojna, ne odvija po načrtih in da mu gre zadnje čase takorekoč vse narobe. Ideja o pravoslavnem božičnem premirju namreč ni namenjena ničemer drugemu kot prilizovanju domači javnosti, razjrajeni zaradi prikrivanja, laganja in zavajanja glede vojne v Ukrajini. Novoletno raketiranje Makijevke, ko je zaradi malomarnosti ruskega vojašnega poveljstva in pomanjkanja varnostnih ukrepov umrlo več sto ruskih rezervistov, utegne biti za Putina začetek konca. Rusi namreč odpustijo vse, le poraza ne. Putinova smola torej niso vojaški uspehi v smislu pobijanja ukrajinskih civilistov in nevojaških ciljev, kar mu utegne prinesti vabilo pred mednarodno kazensko sodišče, ampak porazi ruske vojske. Slabše ko bo šlo njegovi soldateski, nevarnejši bo Putin. Vojne v Ukrajini ne more več dobiti, vendar je tudi ne sme izgubiti ...

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.690
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.392
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 578
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 445