Komentar

Evropejcem bodo morali politiki čim prej povedati resnico: Preden bo bolje, bo zelo verjetno še precej slabše!

Po tednih napetosti in obtoževanj o volilnih prevarah, ki so pretresale državo, je stvari v svoje roke ponovno vzela vojska, razglasila izredne razmere in z državnim udarom za leto dni suspendirala demokracijo. Po tej tranziciji bo vojska, če ne bo kakšnih presenečenj, dovolila nove volitve in oblast vrnila v roke izvoljenih predstavnikov ljudstva. 

02.02.2021 08:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Mjanmar   Burma   Aung San Su Či   vojaški udar   hunta   tatmadaw   EU   Evropska komisija

Vojska se je v Burmi na oblast vrnila s pučem zaradi "zaščite demokratičnih standardov". Hunto so namreč vznemirile domnevne nepravilnosti na volitvah. Retorika na moč spominja na tisto v "najmočnejši demokraciji na svetu".

Uvodne besede niso iz kakšnega južnoameriškega priročnika za generale, ki jih mika odstaviti civilno oblast in prevzeti nadzor nad državo v svetem prepričanju, da je to najboljše za ljudstvo, ampak se nanašajo na dogajanje v nekdanji Burmi (danes Mjanmar). Vojaška hunta (formalno se oborožene sile imenujejo tatmadaw), ki je več kot pol stoletja vodila državo in je pred leti oblast v miru predala civilistom - med njimi ima posebno mesto Aung San Su Či - je že po nekaj letih izgubila potrpljenje in spet izvedla državni udar. Morda je slišati grozno, diktatorsko in nedemokratično, toda tudi mjanarski kovanec ima dve plati. Civilna oblast se je vse od novembrskih volitev, na katerih je zmagala stranka Aung San Si Či, borila z očitki in obtožbmi o volilnih prevarah in kraji glasov. Sočasno pa se je branila pred težkimi obtožbami tujih nevladnih organizacij zaradi brutalnega nasilja, pravzaprav genocida nad muslimansko manjšino Rohinga (Aung San Su Či je zaradi tega izgubila skoraj ves moralni credo na zahodu), zaradi česar burmansko oblast (civilno in vojaško) zdaj preiskujejo celo na haaškem mednarodnem sodišču (International Court of Justice) zaradi suma genocida nad Rohingami.

 

Vojska se v Burmi na oblast seveda ni vrnila zaradi tega, ker bi želela "kaznovati" vlado zaradi genocida, ki ga je vojska v bistvu sama zagrešila, pač pa zaradi zaščite demokratičnih standardov. Vrhunski cinizem. Vojaško hunto so vznemirile domnevne nepravilnosti na volitvah. Retorika na moč spominja na tisto v "najmočnejši demokraciji na svetu". Le da so stvari v bivši Burmi precej bolj enostavne, kajti generali, ki so pet let trpeli civilno nadoblast, so pograbili prvo priložnost in za leto dni zamrznili človekove pravice. Z razglasitvijo izrednih razmer in aretacijo takorekoč celotnega državnega vrha so dejansko ponovno prevzeli oblast v državi.

 

Burmanski scenarij so mokre sanje marsikaterega zahodnega politika, ki se otepa vedno glasnejših očitkov o povsem neprimerni in neustrezni vladni politiki do epidemije novega koronavirusa. Američani, ki so po Trumpovi zaslugi tričetrt leta preveč podcenjevali resnost razmer, so vsaj na videz problem rešili na predsedniških volitvah, čeprav je okoli njih zdaj toliko dvomov in nejasnosti, da najbrž nikoli ne bomo poznali vseh dejstev. Tolaži nas lahko le to, da sodna veja oblasti v ničemer ni potrdila navedb poraženca, da so ga na volitvah ogoljufali.

 

Še večje dileme pestijo Evropejce, ki jih upravičeno razburja antipolitika Evropske unije, že drugič v zadnjih letih letih nezmožne soočiti se s krizno situacijo izrednih razsežnosti. Prvič je bruseljsko birokracijo po zaslugi nemške kanclerke zatresla t.i. migrantska kriza jeseni 2015. Lansko pomlad je Unija z izbruhom pandemije covid-19 doživela že drugi "srčni napad", in sicer v precej hujšem obsegu kot prvič. Tako ekonomski migranti kot novi koronavirus imajo skupni imenovalec - nezmožnost Evropske komisije in drugih institucij EU, da se učinkovito spopadejo z izzivom globalnih razsežnosti. Evropska unija je resnično mirovni(šk)i projekt in vsaka situacija, ki ima elemente izrednih razmer, jo popolnoma vrže iz tira. Predstavljajte si, da doživimo še tretji in četrti val pandemije oziroma da bodo de facto izredne razmere v marsikateri, če ne kar večini članic trajale še najmanj pol leta, morda pa celo do konca leta 2021 ...

 

Takšen scenarij nikakor ni pesimističen. Da se nekatere evropske vlade že pripravljajo na "dolgo in kruto" leto 2021, ni več skrivnost. Vprašanje je le, na kakšen način, s katerimi ukrepi zagotoviti optimalno "tranzicijo" iz izrednih v vsaj približno normalne razmere. V zadnjih dveh tednih je padlo že več evropskih vlad, ki niso več zdržale pritiska. Slovenija ni nobena izjema. Zaradi ukrepov, ki so v veljavi že četrti mesec, je dobršen del javnosti zrevoltiran, to pa motivira opozicijo, da izkoristi priložnost in prevzame oblast. V tem ni nič diaboličnega. Boj za oblast poteka podnevi in ponoči, vsak dan in v vseh razmerah in okoliščinah. Vprašanje je le, kaj je tisto, zaradi česar bi se nova vlada bolje in učinkoviteje soočila z epidemijo od aktualne. Doslej še nikjer ni bilo praktičnega odgovora.

 

Vladni politiki bodo v Evropi tudi v prihodnjih mesecih pod vedno večjim pritiskom javnost. Ljudje bodo še bolj siti prepovedi, omejitev in zapovedi. Pripravljeni bodo prisluhniti vsem mogočim odrešenikom, pridigarjem resnice in ostalim "alternativnim rešitvam". Nedvomno bo padla še kakšna evropska vlada, na oblast bodo prišli drugi obrazi, ki bodo verjetno popustili pritisku javnega mnenja in omilili ali celo odpravili omejevalne ukrepe. Žal nimamo referenčnih primerov, s pomočjo katerih bi lahko prišli do enostavnega zaključka, ali bi bilo to dobro ali slabo. Da se bomo morali navaditi živeti s tem virusom, očitno ni več fraza, ki smo se jo naposlušali že lani, ko še ni bilo znano, kaj nas čaka v letu 2021.

 

Razlike med demokracijami in avtokracijami se bodo v letošnjem letu še potencirale. Evropska unija je ne glede na vse teorije zarote in politična (ideološka) prerekanja o "višegrajskih fašistih" in svobodmiselni "stari Evropi" še vedno najbolj demokratična, svobodna in liberalna nadnacionalna zveza držav na tem modrem planetu. To nenazadnje dokazuje tudi podatek, da si takorekoč vsi na tem svetu, ki niso zadovoljni s svojim socialno-ekonomskim ali politično-državljanskim statusom, želijo priti v Evropo in tam ustvariti svoje sanje. Pandemija je, predvsem pa še bo zgolj potencirala ta hrepenenja. Hkrati pa bo pospešila tudi notranja trenja v avtokratskih režimih (Turčija, Rusija, Belorusija ...), ki so doslej škodovali evropskemu projektu, danes pa se soočajo z naraščajočim notranjim odporom. To, kar se danes dogaja Putinu, je morda le začetek nečesa, kar se lahko razvije v resno zgodbo; sploh zato, ker je večina protestnikov mladih in so siti obraza človeka, ki ga gledajo že vse svoje življenje - podobno kot so morali njihovi predniki gledati Stalina.

 

Skušnjave po hitrih in "učinkovitih" rešitvah niso del evropske pravne in politične kulture. Politiki, ki se bodo v prihodnjih mesecih, ko bo nezadovoljstvo javnosti zaradi novega in novega podaljševanja ukrepov doseglo vrelišče, zatekali k takšni instant retoriki, predstavljajo resno grožnjo demokraciji v Evropi. Izredne okoliščine ne opravičujejo izrednih razmer ali suspenza demokratičnih standardov, pa če se zdijo še tako vabljiva rešitev. V Sloveniji kot tudi drugje v svobodni Evropi lahko oblast postavlja in odstavlja na volitvah zgolj in samo ljudstvo, ne pa vojaška hunta ali bivši funkcionarji ...

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Koprive v mestu Gogi
2
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
5
10.02.2021 07:11
Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.756
02/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.419
03/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.512
04/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.370
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 2.003
06/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.244
07/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.248
08/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.205
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.193
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.128