Komentar

Evropejcem bodo morali politiki čim prej povedati resnico: Preden bo bolje, bo zelo verjetno še precej slabše!

Po tednih napetosti in obtoževanj o volilnih prevarah, ki so pretresale državo, je stvari v svoje roke ponovno vzela vojska, razglasila izredne razmere in z državnim udarom za leto dni suspendirala demokracijo. Po tej tranziciji bo vojska, če ne bo kakšnih presenečenj, dovolila nove volitve in oblast vrnila v roke izvoljenih predstavnikov ljudstva. 

02.02.2021 08:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Mjanmar   Burma   Aung San Su Či   vojaški udar   hunta   tatmadaw   EU   Evropska komisija

Vojska se je v Burmi na oblast vrnila s pučem zaradi "zaščite demokratičnih standardov". Hunto so namreč vznemirile domnevne nepravilnosti na volitvah. Retorika na moč spominja na tisto v "najmočnejši demokraciji na svetu".

Uvodne besede niso iz kakšnega južnoameriškega priročnika za generale, ki jih mika odstaviti civilno oblast in prevzeti nadzor nad državo v svetem prepričanju, da je to najboljše za ljudstvo, ampak se nanašajo na dogajanje v nekdanji Burmi (danes Mjanmar). Vojaška hunta (formalno se oborožene sile imenujejo tatmadaw), ki je več kot pol stoletja vodila državo in je pred leti oblast v miru predala civilistom - med njimi ima posebno mesto Aung San Su Či - je že po nekaj letih izgubila potrpljenje in spet izvedla državni udar. Morda je slišati grozno, diktatorsko in nedemokratično, toda tudi mjanarski kovanec ima dve plati. Civilna oblast se je vse od novembrskih volitev, na katerih je zmagala stranka Aung San Si Či, borila z očitki in obtožbmi o volilnih prevarah in kraji glasov. Sočasno pa se je branila pred težkimi obtožbami tujih nevladnih organizacij zaradi brutalnega nasilja, pravzaprav genocida nad muslimansko manjšino Rohinga (Aung San Su Či je zaradi tega izgubila skoraj ves moralni credo na zahodu), zaradi česar burmansko oblast (civilno in vojaško) zdaj preiskujejo celo na haaškem mednarodnem sodišču (International Court of Justice) zaradi suma genocida nad Rohingami.

 

Vojska se v Burmi na oblast seveda ni vrnila zaradi tega, ker bi želela "kaznovati" vlado zaradi genocida, ki ga je vojska v bistvu sama zagrešila, pač pa zaradi zaščite demokratičnih standardov. Vrhunski cinizem. Vojaško hunto so vznemirile domnevne nepravilnosti na volitvah. Retorika na moč spominja na tisto v "najmočnejši demokraciji na svetu". Le da so stvari v bivši Burmi precej bolj enostavne, kajti generali, ki so pet let trpeli civilno nadoblast, so pograbili prvo priložnost in za leto dni zamrznili človekove pravice. Z razglasitvijo izrednih razmer in aretacijo takorekoč celotnega državnega vrha so dejansko ponovno prevzeli oblast v državi.

 

Burmanski scenarij so mokre sanje marsikaterega zahodnega politika, ki se otepa vedno glasnejših očitkov o povsem neprimerni in neustrezni vladni politiki do epidemije novega koronavirusa. Američani, ki so po Trumpovi zaslugi tričetrt leta preveč podcenjevali resnost razmer, so vsaj na videz problem rešili na predsedniških volitvah, čeprav je okoli njih zdaj toliko dvomov in nejasnosti, da najbrž nikoli ne bomo poznali vseh dejstev. Tolaži nas lahko le to, da sodna veja oblasti v ničemer ni potrdila navedb poraženca, da so ga na volitvah ogoljufali.

 

Še večje dileme pestijo Evropejce, ki jih upravičeno razburja antipolitika Evropske unije, že drugič v zadnjih letih letih nezmožne soočiti se s krizno situacijo izrednih razsežnosti. Prvič je bruseljsko birokracijo po zaslugi nemške kanclerke zatresla t.i. migrantska kriza jeseni 2015. Lansko pomlad je Unija z izbruhom pandemije covid-19 doživela že drugi "srčni napad", in sicer v precej hujšem obsegu kot prvič. Tako ekonomski migranti kot novi koronavirus imajo skupni imenovalec - nezmožnost Evropske komisije in drugih institucij EU, da se učinkovito spopadejo z izzivom globalnih razsežnosti. Evropska unija je resnično mirovni(šk)i projekt in vsaka situacija, ki ima elemente izrednih razmer, jo popolnoma vrže iz tira. Predstavljajte si, da doživimo še tretji in četrti val pandemije oziroma da bodo de facto izredne razmere v marsikateri, če ne kar večini članic trajale še najmanj pol leta, morda pa celo do konca leta 2021 ...

 

Takšen scenarij nikakor ni pesimističen. Da se nekatere evropske vlade že pripravljajo na "dolgo in kruto" leto 2021, ni več skrivnost. Vprašanje je le, na kakšen način, s katerimi ukrepi zagotoviti optimalno "tranzicijo" iz izrednih v vsaj približno normalne razmere. V zadnjih dveh tednih je padlo že več evropskih vlad, ki niso več zdržale pritiska. Slovenija ni nobena izjema. Zaradi ukrepov, ki so v veljavi že četrti mesec, je dobršen del javnosti zrevoltiran, to pa motivira opozicijo, da izkoristi priložnost in prevzame oblast. V tem ni nič diaboličnega. Boj za oblast poteka podnevi in ponoči, vsak dan in v vseh razmerah in okoliščinah. Vprašanje je le, kaj je tisto, zaradi česar bi se nova vlada bolje in učinkoviteje soočila z epidemijo od aktualne. Doslej še nikjer ni bilo praktičnega odgovora.

 

Vladni politiki bodo v Evropi tudi v prihodnjih mesecih pod vedno večjim pritiskom javnost. Ljudje bodo še bolj siti prepovedi, omejitev in zapovedi. Pripravljeni bodo prisluhniti vsem mogočim odrešenikom, pridigarjem resnice in ostalim "alternativnim rešitvam". Nedvomno bo padla še kakšna evropska vlada, na oblast bodo prišli drugi obrazi, ki bodo verjetno popustili pritisku javnega mnenja in omilili ali celo odpravili omejevalne ukrepe. Žal nimamo referenčnih primerov, s pomočjo katerih bi lahko prišli do enostavnega zaključka, ali bi bilo to dobro ali slabo. Da se bomo morali navaditi živeti s tem virusom, očitno ni več fraza, ki smo se jo naposlušali že lani, ko še ni bilo znano, kaj nas čaka v letu 2021.

 

Razlike med demokracijami in avtokracijami se bodo v letošnjem letu še potencirale. Evropska unija je ne glede na vse teorije zarote in politična (ideološka) prerekanja o "višegrajskih fašistih" in svobodmiselni "stari Evropi" še vedno najbolj demokratična, svobodna in liberalna nadnacionalna zveza držav na tem modrem planetu. To nenazadnje dokazuje tudi podatek, da si takorekoč vsi na tem svetu, ki niso zadovoljni s svojim socialno-ekonomskim ali politično-državljanskim statusom, želijo priti v Evropo in tam ustvariti svoje sanje. Pandemija je, predvsem pa še bo zgolj potencirala ta hrepenenja. Hkrati pa bo pospešila tudi notranja trenja v avtokratskih režimih (Turčija, Rusija, Belorusija ...), ki so doslej škodovali evropskemu projektu, danes pa se soočajo z naraščajočim notranjim odporom. To, kar se danes dogaja Putinu, je morda le začetek nečesa, kar se lahko razvije v resno zgodbo; sploh zato, ker je večina protestnikov mladih in so siti obraza človeka, ki ga gledajo že vse svoje življenje - podobno kot so morali njihovi predniki gledati Stalina.

 

Skušnjave po hitrih in "učinkovitih" rešitvah niso del evropske pravne in politične kulture. Politiki, ki se bodo v prihodnjih mesecih, ko bo nezadovoljstvo javnosti zaradi novega in novega podaljševanja ukrepov doseglo vrelišče, zatekali k takšni instant retoriki, predstavljajo resno grožnjo demokraciji v Evropi. Izredne okoliščine ne opravičujejo izrednih razmer ali suspenza demokratičnih standardov, pa če se zdijo še tako vabljiva rešitev. V Sloveniji kot tudi drugje v svobodni Evropi lahko oblast postavlja in odstavlja na volitvah zgolj in samo ljudstvo, ne pa vojaška hunta ali bivši funkcionarji ...

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
10
22.09.2021 21:00
V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorjaFursa, čeprav sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
24
21.09.2021 21:00
Vsakodnevno prejemam grozilna pisma od neznanih ljudi, ki mi grozijo, ker vabim ljudi na cepljenje in ker javno povem, da je ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
11
20.09.2021 21:30
Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
16
19.09.2021 11:00
Zoran Stevanović je nevaren človek. Izraža nadpovprečno samozavest, moč in samoljubje. Tako si konservativno patriarhalen del ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Misliti umetniško delo je podobno vstopanju v svet umetne inteligence
3
18.09.2021 23:58
Leto dni pred nastopom virusne resničnosti sem bil na obisku pri prijazni družini v zamejstvu, ki ima na svojih zidovih izjemno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
How realistic are China's plans in Afghanistan?
4
17.09.2021 23:36
Chinas newly-found enthusiasm to replace the United States in Afghanistan is not without some bluster. Contrary to the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
12
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 2.771
02/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.531
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 2.318
04/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.919
05/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.703
06/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.222
07/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.214
08/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 705
09/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 691
10/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 721