Komentar

Evropejcem bodo morali politiki čim prej povedati resnico: Preden bo bolje, bo zelo verjetno še precej slabše!

Po tednih napetosti in obtoževanj o volilnih prevarah, ki so pretresale državo, je stvari v svoje roke ponovno vzela vojska, razglasila izredne razmere in z državnim udarom za leto dni suspendirala demokracijo. Po tej tranziciji bo vojska, če ne bo kakšnih presenečenj, dovolila nove volitve in oblast vrnila v roke izvoljenih predstavnikov ljudstva. 

02.02.2021 08:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Mjanmar   Burma   Aung San Su Či   vojaški udar   hunta   tatmadaw   EU   Evropska komisija

Vojska se je v Burmi na oblast vrnila s pučem zaradi "zaščite demokratičnih standardov". Hunto so namreč vznemirile domnevne nepravilnosti na volitvah. Retorika na moč spominja na tisto v "najmočnejši demokraciji na svetu".

Uvodne besede niso iz kakšnega južnoameriškega priročnika za generale, ki jih mika odstaviti civilno oblast in prevzeti nadzor nad državo v svetem prepričanju, da je to najboljše za ljudstvo, ampak se nanašajo na dogajanje v nekdanji Burmi (danes Mjanmar). Vojaška hunta (formalno se oborožene sile imenujejo tatmadaw), ki je več kot pol stoletja vodila državo in je pred leti oblast v miru predala civilistom - med njimi ima posebno mesto Aung San Su Či - je že po nekaj letih izgubila potrpljenje in spet izvedla državni udar. Morda je slišati grozno, diktatorsko in nedemokratično, toda tudi mjanarski kovanec ima dve plati. Civilna oblast se je vse od novembrskih volitev, na katerih je zmagala stranka Aung San Si Či, borila z očitki in obtožbmi o volilnih prevarah in kraji glasov. Sočasno pa se je branila pred težkimi obtožbami tujih nevladnih organizacij zaradi brutalnega nasilja, pravzaprav genocida nad muslimansko manjšino Rohinga (Aung San Su Či je zaradi tega izgubila skoraj ves moralni credo na zahodu), zaradi česar burmansko oblast (civilno in vojaško) zdaj preiskujejo celo na haaškem mednarodnem sodišču (International Court of Justice) zaradi suma genocida nad Rohingami.

 

Vojska se v Burmi na oblast seveda ni vrnila zaradi tega, ker bi želela "kaznovati" vlado zaradi genocida, ki ga je vojska v bistvu sama zagrešila, pač pa zaradi zaščite demokratičnih standardov. Vrhunski cinizem. Vojaško hunto so vznemirile domnevne nepravilnosti na volitvah. Retorika na moč spominja na tisto v "najmočnejši demokraciji na svetu". Le da so stvari v bivši Burmi precej bolj enostavne, kajti generali, ki so pet let trpeli civilno nadoblast, so pograbili prvo priložnost in za leto dni zamrznili človekove pravice. Z razglasitvijo izrednih razmer in aretacijo takorekoč celotnega državnega vrha so dejansko ponovno prevzeli oblast v državi.

 

Burmanski scenarij so mokre sanje marsikaterega zahodnega politika, ki se otepa vedno glasnejših očitkov o povsem neprimerni in neustrezni vladni politiki do epidemije novega koronavirusa. Američani, ki so po Trumpovi zaslugi tričetrt leta preveč podcenjevali resnost razmer, so vsaj na videz problem rešili na predsedniških volitvah, čeprav je okoli njih zdaj toliko dvomov in nejasnosti, da najbrž nikoli ne bomo poznali vseh dejstev. Tolaži nas lahko le to, da sodna veja oblasti v ničemer ni potrdila navedb poraženca, da so ga na volitvah ogoljufali.

 

Še večje dileme pestijo Evropejce, ki jih upravičeno razburja antipolitika Evropske unije, že drugič v zadnjih letih letih nezmožne soočiti se s krizno situacijo izrednih razsežnosti. Prvič je bruseljsko birokracijo po zaslugi nemške kanclerke zatresla t.i. migrantska kriza jeseni 2015. Lansko pomlad je Unija z izbruhom pandemije covid-19 doživela že drugi "srčni napad", in sicer v precej hujšem obsegu kot prvič. Tako ekonomski migranti kot novi koronavirus imajo skupni imenovalec - nezmožnost Evropske komisije in drugih institucij EU, da se učinkovito spopadejo z izzivom globalnih razsežnosti. Evropska unija je resnično mirovni(šk)i projekt in vsaka situacija, ki ima elemente izrednih razmer, jo popolnoma vrže iz tira. Predstavljajte si, da doživimo še tretji in četrti val pandemije oziroma da bodo de facto izredne razmere v marsikateri, če ne kar večini članic trajale še najmanj pol leta, morda pa celo do konca leta 2021 ...

 

Takšen scenarij nikakor ni pesimističen. Da se nekatere evropske vlade že pripravljajo na "dolgo in kruto" leto 2021, ni več skrivnost. Vprašanje je le, na kakšen način, s katerimi ukrepi zagotoviti optimalno "tranzicijo" iz izrednih v vsaj približno normalne razmere. V zadnjih dveh tednih je padlo že več evropskih vlad, ki niso več zdržale pritiska. Slovenija ni nobena izjema. Zaradi ukrepov, ki so v veljavi že četrti mesec, je dobršen del javnosti zrevoltiran, to pa motivira opozicijo, da izkoristi priložnost in prevzame oblast. V tem ni nič diaboličnega. Boj za oblast poteka podnevi in ponoči, vsak dan in v vseh razmerah in okoliščinah. Vprašanje je le, kaj je tisto, zaradi česar bi se nova vlada bolje in učinkoviteje soočila z epidemijo od aktualne. Doslej še nikjer ni bilo praktičnega odgovora.

 

Vladni politiki bodo v Evropi tudi v prihodnjih mesecih pod vedno večjim pritiskom javnost. Ljudje bodo še bolj siti prepovedi, omejitev in zapovedi. Pripravljeni bodo prisluhniti vsem mogočim odrešenikom, pridigarjem resnice in ostalim "alternativnim rešitvam". Nedvomno bo padla še kakšna evropska vlada, na oblast bodo prišli drugi obrazi, ki bodo verjetno popustili pritisku javnega mnenja in omilili ali celo odpravili omejevalne ukrepe. Žal nimamo referenčnih primerov, s pomočjo katerih bi lahko prišli do enostavnega zaključka, ali bi bilo to dobro ali slabo. Da se bomo morali navaditi živeti s tem virusom, očitno ni več fraza, ki smo se jo naposlušali že lani, ko še ni bilo znano, kaj nas čaka v letu 2021.

 

Razlike med demokracijami in avtokracijami se bodo v letošnjem letu še potencirale. Evropska unija je ne glede na vse teorije zarote in politična (ideološka) prerekanja o "višegrajskih fašistih" in svobodmiselni "stari Evropi" še vedno najbolj demokratična, svobodna in liberalna nadnacionalna zveza držav na tem modrem planetu. To nenazadnje dokazuje tudi podatek, da si takorekoč vsi na tem svetu, ki niso zadovoljni s svojim socialno-ekonomskim ali politično-državljanskim statusom, želijo priti v Evropo in tam ustvariti svoje sanje. Pandemija je, predvsem pa še bo zgolj potencirala ta hrepenenja. Hkrati pa bo pospešila tudi notranja trenja v avtokratskih režimih (Turčija, Rusija, Belorusija ...), ki so doslej škodovali evropskemu projektu, danes pa se soočajo z naraščajočim notranjim odporom. To, kar se danes dogaja Putinu, je morda le začetek nečesa, kar se lahko razvije v resno zgodbo; sploh zato, ker je večina protestnikov mladih in so siti obraza človeka, ki ga gledajo že vse svoje življenje - podobno kot so morali njihovi predniki gledati Stalina.

 

Skušnjave po hitrih in "učinkovitih" rešitvah niso del evropske pravne in politične kulture. Politiki, ki se bodo v prihodnjih mesecih, ko bo nezadovoljstvo javnosti zaradi novega in novega podaljševanja ukrepov doseglo vrelišče, zatekali k takšni instant retoriki, predstavljajo resno grožnjo demokraciji v Evropi. Izredne okoliščine ne opravičujejo izrednih razmer ali suspenza demokratičnih standardov, pa če se zdijo še tako vabljiva rešitev. V Sloveniji kot tudi drugje v svobodni Evropi lahko oblast postavlja in odstavlja na volitvah zgolj in samo ljudstvo, ne pa vojaška hunta ali bivši funkcionarji ...

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Udarna pest (mehke) diplomacije
13
05.02.2023 20:00
Obstaja več razlag, zakaj je novica o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji prišla v javnost. V obdobju, ko se Zahod združuje in ... Več.
Piše: Anže Logar
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
11
03.02.2023 20:00
Antijanšizem, Borut Pahor, civilna družba, človekove pravice, depolitizacija, ekstremizem, fašizem, heroji osamosvojitve, Milan ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
37
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
16
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
13
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.345
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.381
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.415
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.353
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.323
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.291
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.742
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 653
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 622
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.919