Razkrivamo

O (ne)uravnoteženosti RTV Slovenija: Pristranskost zasebnih medijev je stvar trga, pristranskost nacionalke pa grožnja demokraciji

Novi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se bo, po prvih izjavah sodeč, posvetil reševanju finančnih težav tega javnega zavoda in se ne bo vmešaval v uredniško politiko. Kar je tudi edino prav. Lahko pa vseeno upamo, da bo RTV postala bolj podobna javnim radiotelevizijam v državah z daljšo demokratično tradicijo. Pritoževanje desnice nad pristranskostjo javne RTV je namreč že zimzelena popevka, ki pa v ušesih levice zveni kot kakofoničen "napad na neodvisno novinarstvo". Toda kdo ima prav? So številni novinarji in uredniki informativnega programa RTV res novinarji-navijači in aktivisti? Nehvaležno je govoriti na pamet, zato smo skrbno analiziral, če v razgovorih s predsedniki vlade in z opozicijo novinarji obravnavajo vse z istimi vatli. Za povrhu pa smo pripravili še primerjavo z italijansko "nacionalko".

06.02.2021 06:30
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   RTV Slovenija   opozicija   vlada   novinarji   nepristranskost   Tarča   Studio City   Janša   Šarec

Fotomontaža: portal+

Argumentirana kritika medijev je v demokraciji popolnoma legitimna. Izpostavljamo le primere, ko se javna RTV ne držiji lastnih pravil o nepristranskosti. V skladu z italijanskim modelom je najbolj pošteno meriti čas, ki ga RTV posveča posameznim političnim akterjem.

V dobi radikalizacije stališč, lažnih novic, družbenih omrežij in informacijskih mehurčkov je vedno manj nepristranskih novinarjev in medijev. Portal+ je eden redkih, morda celo edini slovenski medij, kjer lahko redno prebiram tudi prispevke, s katerimi se ne strinjam. Včasih so desni in levi imeli drugačen pogled na isto novico, danes se ne strinjajo niti o tem, kaj sploh je "novica". Slovenija v tem smislu žal ni dober zgled. Pristranskost zasebnih medijev je stvar trga, pristranskost javne radiotelevizije pa je grožnja demokraciji, kakor nas nenehno opominjajo novinarji sami kot tudi t.i. levi intelektualci, kadar nas svarijo pred domnevnimi poskusi prevzema RTV Slovenija s strani desnice. Medij, ki ga financirajo davkoplačevalci, je dolžan biti politično nepristranski. S(m)o v Sloveniji na to vsi kar pozabili?!

 

Desnica meni, da je medijska scena neuravnotežena: medije naj bi nadzirala tranzicijska levica ter doma in v tujini ustvarjala medijsko realnost, ki je v skladu z njenimi političnimi interesi. Mnenje levice, na drugi strani, je bolj niansirano, perfidno: v tujini z izjavami politikov in preko mednarodnih novinarskih organizacij (ki informacije prejemajo iz slovenskih virov) spretno ustvarja vtis, da si desnica podreja medije oziroma, da si jih je že. Pritiski naj bi bili neznosni, tuj kapital madžarskega izvora pa naj bi čedalje bolj orbaniziral slovenske medije. Zato tujci težko verjamejo, da je slovenska medijska scena sicer res neuravnotežena, a ravno v obratno smer. Tujcu, ki spremlja dogajanje v Sloveniji, je težko dopovedati, da trije nacionalni časniki ter javna in največja komercialna televizija visijo  močno na levo in nenehno kritizirajo Janševo vlado. To ni v skladu s tem, kar so sami slišali ali brali.

 

 

Za prijatelje

 

Doma je levica bolj previdna, saj v nasprotju s tujci Slovenci v glavnem še vedno razumejo slovensko in se jim prevelikih puhlic ne da prodati. Levica zato doma ne poskuša ustvarjati vtisa, da Janša nadzira medije, vključno z javno televizijo, in da je levica skoraj v partizanski medijski ilegali. Če levica v tujini igra hard rock, doma vrti precej mehkejšo vižo: mediji naj bi bili večinoma neopredeljeni in uravnoteženi, z izjemo desnih. Ni ga intelektualca, ki bi izjavil v kamero, da desnica dominira medije, nas pa zato nenehno svarijo pred nevarnostjo, ki nam grozi in s tem implicitno sporočajo, da je sedanje stanje zadovoljivo.

 

 

Dihi z mano

 

Argumentirana kritika medijev je v demokraciji popolnoma legitimna. Izpostavljati bi se moralo primere, v katerih se na javni RTV ne držijo lastnih pravil o nepristranskosti, ali pa v skladu z italijanskim modelom enostavno meriti čas, ki ga RTV posveča posameznim političnim akterjem.

 

V tem prispevku se bomo osredotočili na sledeče vprašanje: ali v intervjujih novinarji RTV obravnavajo politične akterje z istimi vatli? Vzemimo za izhodišče Tarčo z dne 10. decembra 2020 o koronakrizi, vladi in možnosti imenovanja "KUL mandatarja". Navidezno je šlo za običajno razpravo med političnimi akterji. Vendar voditeljica v nasprotju z deontološko prakso in statutarno dolžnostjo v javnih servisih demokratično razvitejših držav, ni nastopala v vlogi nepristranske moderatorke. Polemizirala je s predstavniki vlade in jim postavljala veliko neprijetnih podvprašanj. Slednje je hvalevredno; vloga novinarja je nastaviti ogledalo oblasti. Bolj nenavadno je bilo dejstvo, da novinarka niti enkrat ni oporekala predstavnikom opozicije in jim je večinoma dajala besedo po principu "povej, kar ti paše", najtežje vprašanje pa se je glasilo "kaj bi naredili, če bi prevzeli vlado?".

 

Poudarjam: prav je, da so novinarji še posebej neizprosni do tistih, ki so na oblasti. Zato ta Tarča ni posebej merodajna, čeprav bi imel glede poraznih številk glede Covid-19 v Sloveniji sam veliko neprijetnih vprašanj tudi za opozicijo.

 

 

Besede, besede, besede

 

Bolj merodajni so redni pogovori s predsednikom vlade in z opozicijo. Po zadnjem pogovoru s predsednikom vlade in s predstavniki opozicije, ki je potekal novembra, sem imel občutek, da je bil intervju z Janšo precej napadalen. Za razliko pa voditeljica v pogovoru z opozicijo ni skrivala naklonjenosti do svojih sogovornikov iz koalicije KUL. Je to res, ali pa je šlo le za mojo subjektivno percepcijo? In tudi, če je res bilo tako, ni s tem nič narobe, če so novinarji RTV dosledno neizprosni do vseh oblastnikov in prizanesljivi do opozicije.

 

V ta namen sem temeljito preučil zadnje štiri pogovore s predsednikoma vlade in z opozicijo. Dva sta potekala v času Šarčeve vlade (17. decembra 2018 in 16. septembra 2019), dva v času Janševe (28. maja 2020 in 19. novembra 2020). Vsa vprašanja sem razvrstil v sledeče štiri kategorije:

 

* nevtralno: novinar/ka brez vrednostnih sodb prosi za mnenje ali stališče o določeni temi/zadevi (npr. "Boste znižali davek na dobiček?");

 

* izzivalno: intervjuvanec mora obrazložiti določen problem, vendar samo vprašanje ne predpostavlja, da sta bodisi intervjuvanec osebno bodisi njegova politična opcija storila nekaj spornega (npr. "Ocenjujete, da je bila vlada dobro pripravljena na ta drugi val?");

 

* polemično: intervjuvanec se mora zagovarjati pred očitki, ki letijo direktno nanj ali na politično opcijo, kateri pripada. Vprašanje predpostavlja, da je bila storjena napaka ali najmanj nekaj spornega (npr. "Zakaj vlada odpira fronte z mediji, kulturniki, protestniki itd.?")

 

* prijateljsko: ponuja priložnost, da intervjuvanec izpade odličen oziroma lahko mirno napada nasprotnika. V košarkarskem žargonu bi temu rekli "asistenca" (npr. vprašanje opoziciji o delu vlade, ki se perfidno glasi: "Znižali so se demokratični standardi, opozicije se ni upoštevalo …").

 

 

Na enak način sem beležil podvprašanja, ki pogosto dajejo ton intervjuju. Izpraševalec lahko dovoli, da intervjuvanec odgovori, kakor želi (brez prekinitev), lahko mu lahko oporeka oziroma ga opomni, da na vprašanje ni odgovoril. Lahko pa izpraševalec intervjuvancu celo pomaga (!), in sicer tako, da odgovoru bodisi pritrdi bodisi ga sam sugerira oziroma dopolni.

 

 

Siva pot

 

Statistike je treba vedno vzeti cum grano salis, s kančkom zdrave pameti.  Klasifikacija nekaterih vprašanj je neizbežno subjektivna. Prispevek ne spada med znanstvena dela, ki pa so pogosto prav tako odvisna od subjektivnih ocen. Lahko oporekate, da je agresivnost intervjuja tudi delno odvisna od sogovornika. Prav tako nimajo vsa vprašanja enake teže. Lahko postavimo nekaj navidezno polemičnih vprašanj, a izpustimo tistega, ki bi najbolj bolelo.

 

 

Med iskrenimi ljudmi

 

Glede na občutljivost teme in v izogib očitkom, da gre za še en "napad na novinarje", ne bom navajal imen posameznih novinark in novinarjev. V tem kontekstu je bistven skupni seštevek intervjujev. V skladu s pravilnikom RTV namreč ni nujno, da je vsaka oddaja uravnotežena in je popolnoma razumljivo (in celo zaželeno), da je intervju s predsednikom vlade bolj neizprosen kot tisti z opozicijo. Vendar pa mora biti pristop enak do levih in desnih. Pa je res?

 

 

Povzetek rezultatov: Bandiera rossa

Pogovori s predsednikom vlade: Od višine se zvrti

 

 

Pogovor s predsednikom vlade

% nevtralnih + prijateljskih vprašanj

% polemičnih + izzivalnih vprašanj

MARJAN ŠAREC

64,7

35,3

JANEZ JANŠA

37,1

62,9

Razlika med pristopom do Šarca in Janše kot predsednika vlade je frapantna.

 

 

Skoraj dve tretjini vprašanj za Janšo je bilo izzivalne ali polemične narave, dobra tretjina pa nevtralnih (prijateljskih sploh ni bilo). V intervjujih s Šarcem je to razmerje obrnjeno na glavo! Lahko oporekate, da Janša vodi državo v času krize in so neprijetna vprašanja neizogibna, vendar bi lahko prav tako argumentirali, da čas pandemije ni primeren za ostro kritiko predsednika vlade, še posebej v pogovoru, ki je bil posvečen informiranju državljanov o ukrepih proti Covid-19. Nenaklonjenost novinarja do predsednika vlade je bilo moč razbrati tudi, ko je Janšo popravil, da se reče "nadstropje" in ne "štuk".

 

Si predstavljate, da bi si novinarji sistematično privoščili tovrstne popravke?

 

Janši (in predstavnikom desnice nasploh) so bila polemična vprašanja pogosto formulirana navidezno nevtralno ("očitajo vam …"). Levi sogovorniki tega pristopa niso bili deležni. V intervjujih je bilo tudi kar nekaj cvetk. Tako je novinar (ki je danes že upokojen) premierju Šarcu omenil kadrovske menjave, rekoč, da "smo včasih temu rekli kadrovski cunami". Šarec je odgovoril, da nova vlada mora delati z ljudmi, ki jim zaupa in je posledično "nujno opraviti kakšne kadrovske menjave". Novinar se je nato izgovarjal, da to "niso očitki, ampak samo vprašanja", v nadaljevanju pa celo sam namigoval, da bi bile potrebne še kakšne kadrovske menjave. Omenjenim spodrsljajem navkljub je novinar, ki je vodil prvi intervju s Šarcem in z opozicijo, tudi statistično gledano v primerjavi s kolegi in kolegicami, ki so mu sledili, še najbolj uravnoteženo opravil svoje delo ...

 

 

Pogovori z opozicijo: Dan ljubezni

 

Novinarji so bili do opozicije bolj prizanesljivi kot do predsednika vlade, kar je razumljivo. Vendar je tudi v pogovorih z opozicijo opaziti pristranskost v korist levice.

 

Pogovori z opozicijo, ko je predsednik vlade …

% nevtralnih + prijateljskih vprašanj za opozicijo

% polemičnih + izzivalnih vprašanj za opozicijo

ŠAREC (desna opozicija)

72,0 

28,0

JANŠA (leva opozicija)

88,8

11,2

 

 

Rezultati so bolj uravnoteženi, morda tudi zato, ker je v prvem pogovoru s (pretežno) desno opozicijo v času Šarčeve vlade sodeloval tudi Luka Mesec iz stranke Levica, po drugi strani pa je v prvem pogovoru s (pretežno) levo opozicijo v času Janševe vlade sodeloval Zmago Jelinčič (SNS). Prav slednjemu je novinarka namenila kar polovico polemičnih in izzivalnih vprašanj za opozicijo, ki sem jih beležil v zgornji tabeli. Delež polemičnih in izzivalnih vprašanj pretežno levi opoziciji bi brez polemiziranja z Jelinčičem znašal pičlih 6 odstotkov (!). Podroben razrez tudi pokaže, da je delež prijateljskih vprašanj znatno višji v primeru levice.

 

 

Ti si rekla sonce

 

V pogovorih z levo opozicijo je bilo opaziti značilnost, ki je zgornja statistika ne zajame in ki nakazuje na še večjo pristranskost: novinarka je pogosto pritrdila (levim) sogovornikom, ali celo kar sama dopolnila njihove kritike (Janševi) vladi. To se med pogovori z desno opozicijo nikoli ni dogajalo. Polemične iskrice med predstavniki leve opozicije pa je pogasila tako, da je hitro prešla na drugo temo, med pogovorom z desno opozicijo pa je polemiko spodbujala tako, da je citirala izjave, ki bi prisotne lahko sprle ("kaj ste mislili, ko ste rekli …").

 

 

Ljubi, ljubi, ljubi

 

V dveh pogovorih z opozicijo je bilo edino polemično vprašanje za LMŠ, SD, SAB in Levico sledeče: "Tukaj ste nekateri iz bivše vlade, šele tri mesece je, od kadar ste se razšli, s čim prepričujete ljudi, da ste enotni?" Domnevam, da je novinarka menila, da je s tem podvigom profesionalno odkljukala stolpec "nepristranska vprašanja" in je nato z mirno vestjo s svojimi sogovorniki v prijateljskem vzdušju jurišala naprej nad desno vlado.

 

 

Od ljudi za ljudi

 

Taista novinarka, ki je opravila najbolj pristranske intervjuje med temi, ki sem jih vzel pod drobnogled, je enega od pogovorov pomenljivo zaključila s sledečim nagovorom gledalcem: "Vaše zaupanje, da smo verodostojen medij, nam pomeni največ, še tako ostra politična kritika tega ne more izničiti."

 

Žal ravno tovrstno pristransko novinarstvo uničuje verodostojnost javni RTV hiši.

 

Bralcem, ki dvomijo v predstavljene rezultate, priporočam, da si sami pogledajo posnetke pogovorov. Lahko se med prihodnjimi soočenji na nacionalki osredotočijo na pristop novinarjev do levih in desnih političnih akterjev (tudi med oddajama Tarča in Studio City). Komu večinoma namenjajo polemična vprašanja, komu pritrjujejo ali oporekajo in koga bolj pogosto prekinjajo? Se res pojavljajo v vlogi nepristranskih moderatorjev, ali vam zgolj vsiljujejo svoja mnenja?

 

 

Slovenija gre naprej

 

Gledalci imajo pravico zahtevati nepristransko javno RTV. Dovolite mi nogometno prispodobo. Komentator na Športklubu lahko med el classicom Real MadridBarcelona navija za slednjo. Tudi meni gre Real Madrid na živce in mi je komentatorjevo tarnanje nad sodniki, ki naj bi redno oškodovali Barco, simpatično. Razumem pa, da navijače Reala to moti. Pristop morda ni najbolj profesionalen, vendar je to stvar lastništva in uredništva zasebne televizije. Od novinarja javne RTV Slovenija pa se zahteva, da tekmo OlimpijaMaribor komentira nepristransko tako, da ne izpostavlja grobih prekrškov vijoličastih in minimizira tistih, ki jih storijo zeleni. Niti ni primerno, da se aktivno angažira za zamenjavo trenerja in s simpatijo spremlja in promovira zborovanja Green Dragonsov ali Viol, ki to javno zahtevajo.

 

 

Dan neskončnih sanj

 

Kdor meni, da je informativni program RTV Slovenije skladen s standardi javne televizije, pač ne spremlja javnih informativnih oddaj v državah z višjimi demokratičnimi standardi. To je dejstvo. Levi intelektualci, ki nekritično branijo informativni program RTV, ne delajo usluge demokraciji in so zadnji, ki se bodo lahko upravičeno zgražali, če bo kdaj kdo res "prevzel" RTV in poskušal doseči, da bi nacionalka postala toliko desna, kot je danes leva. Tega si sicer ne bi smel nihče želeti. Demokracijo (in medije) branimo tako, da se zavzemamo za javno RTV, ki bi bila v skladu z njenim statutom dosledno nepristranska in ne tako, da ji veselo gledamo skozi prste, če udriha po tistih, ki jim tudi sami nasprotujemo. Za to imamo POP TV in Nova24TV.

 

Uravnoteženosti ne zagotovimo tako, da v studio povabimo enega "desnega" in enega "levega" gosta, če se novinar pojavlja v vlogi opinion makerja, ne pa moderaterja.

 

 

Čakal s'n te ko' kreten

 

Lahko si samo predstavljamo, kakšen (mednarodni) kraval bi nastal, če bi RTV postala toliko desna, kot je danes leva. Zavzemati bi se morali, da javna RTV vse politične akterje obravnava enako. Že slišim leve intelektualce, ki temu oporekajo z argumentom, da obstaja ena sama resnica, ki jo je dolžan obelodaniti in braniti vsak nepristranski in neopredeljen (tj. normalen) novinar: njihova, kajpak.

 

 

DODATEK - Razrez kategorizacije vprašanj

 

Pogovori s predsednikom vlade na RTV Slovenija

 

Predsednik vlade ŠAREC

Vrsta vprašanja

nevtralno

polemično

izzivalno 

prijateljsko

skupaj

osnovna vprašanja

38

12

10

10

70

% vprašanj

54.3

17.1

14.3

14.3

 

podvprašanja

14

11

3

4

32

% podvprašanj

43.75

34.4

9.4

12.5

 

vsa vprašanja

52

23

13

14

102

% vseh vprašanj

51.0

22.5

12.8

13.7

 

Seštevek vprašanj iz intervjujev s predsednikom vlade Šarcem 17.12.2018 in 16.9.2019

 

 

Predsednik vlade JANŠA

Vrsta vprašanja

nevtralno

polemično

izzivalno 

prijateljsko

skupaj

osnovna vprašanja

11

14

10

0

35

% vprašanj

31.4

40

28.6

0

 

podvprašanja

25

32

5

0

62

% podvprašanj

40.3

51.6

8.1

0

 

vsa vprašanja

36

46

15

0

97

% vseh vprašanj

37.1

47.4

15.5

0

 

Seštevek vprašanj iz intervjujev s predsednikom vlade Janšo 28.5.2020 in 19.11.2020

 

 

Pogovori z opozicijo na RTV Slovenija

 

 

Pogovora z opozicijo v času ŠARČEVE vlade

vrsta vprašanja

nevtralno

polemično

pzzivalno

prijateljsko

skupaj

osnovna vprašanja

52

7

5

6

70

% vprašanj

74.3

10.0

7.1

8.6

 

podvprašanja

13

13

3

1

30

% podvprašanj

43.3

43.3

10.0

3.3

 

vsa vprašanja

65

20

8

7

100

% vseh vprašanj

65

20

8

7

 

Seštevek vprašanj iz intervjujev z opozicijo 17.12.2018 (Logar - SDS, Tonin - NSI, Jelinčič - SNS, Mesec – Levica) in 16.9.2019 (Logar - SDS, Tonin – NSI, Jelinčič - SNS)

 

 

Pogovora z opozicijo v času JANŠEVE vlade

vrsta vprašanja

nevtralno

polemično

izzivalno

prijateljsko

skupaj

osnovna vprašanja

21

2

1

26

50

% vprašanj

42

4

2

52

 

podvprašanja

12

5

0

4

21

% podvprašanj

57.1

23.8

0

19.0

 

vsa vprašanja

33

7

1

30

71

% vseh vprašanj

46.5

9.9

1.3

42.3

 

Seštevek vprašanj iz intervjujev z opozicijo 28.5.2020 (Šarec - LMŠ, Fajon - SD, Mesec - Levica, Bratušek - SAB, Jelinčič – SNS) in 19.11.2020 (Šarec - LMŠ, Fajon - SD, Mesec - Levica, Bratušek - SAB).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
8
28.02.2021 11:00
Pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša v petek poslal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in v vednost tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
14
26.02.2021 23:52
Churchillovo navdušenje nad Mussolinijem in urejenostjo fašistične Italije, nad gospodom Hitlerjem očarana britanska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ni res, da je "stara populacija" glavni razlog za to, da je Slovenija po smrtnosti zaradi Covid-19 v neslavnem svetovnem vrhu
11
17.02.2021 22:04
Prepričanje, da smo na drugem mestu na svetu (za Belgijo), ko gre za smrtnost zaradi Covid-19, ker imamo nadpovprečno staro ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodnica, ki ne mara "velikega diktatorja" Janše, kazensko toži Vinka Gorenaka, ker je objavil njene zasebne misli
10
17.02.2021 07:00
Kaj bi pomenila javna objava osebnih prejemkov sodnikov in tožilcev, kar od pravosodne ministrice zahteva Vili Kovačič? V vsakem ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriška "vrnitev v normalnost" pomeni novo militarizacijo in obnovitev hladne vojne med Zahodom in Putinovo Rusijo
11
13.02.2021 06:59
Zahodni politiki in mediji se ogorčeno odzivajo na odnos ruskih oblasti do posameznih opozicijskih voditeljev. Takšno obnašanje ... Več.
Piše: Janez Vuk
Kako lahkotno smo v kriznem 2020 zapravljali milijarde evrov in kljub orjaškemu deficitu ostali dobre volje
7
11.02.2021 23:10
Ministrstvo za finance je nedavno objavilo prve podatke o proračunskih gibanjih v preteklem letu. Zanimivo, da o tem nismo nič ... Več.
Piše: Bine Kordež
Poziv k premirju in sodelovanju: Slovenci se bolj kot proti koronavirusu borimo drug proti drugemu
19
04.02.2021 06:00
Boris Mark Andrijanič, Matej Avbelj, Nevenka Črešnar Pergar, Romana Jordan, Igor Masten, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Marko ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor se zaveda: Hud problem naslednjih volitev v Državni zbor je to, da je obstoječi volilni sistem še vedno protiustaven!
11
30.01.2021 07:03
To, da v Državni zbor kot zakonodajni organ ni izpolnil obveznosti, ki mu je bila naložena s strani Ustavnega sodišča glede ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Polemika: Svoboda govora je temelj demokracije, politična korektnost in sovražni govor pa orodji represije
18
27.01.2021 07:00
Zahod se pogreza vse globlje v nesvobodno družbo. Najbolj viden zunanji znak erozije svobode je omejevanje svobode govora. ... Več.
Piše: Janez Vuk
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
13
25.01.2021 06:17
Povedali so nam, da bo Bidnovo predsedovanje pomenilo vrnitev v normalnost, v resnici pa bo pomenilo zmagoslavno vrnitev ... Več.
Piše: Uredništvo
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
20
19.01.2021 06:45
Ameriške volitve niso dogodek, ki bi zadeval samo Američane. Volilni izid bo imel dolgoročne posledice na ves svet. Trumpov ... Več.
Piše: Janez Vuk
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
25
18.01.2021 06:08
Ameriškemu politično-medijskemu establišmentu je po več kot štirih letih zasmehovanja, poniževanja, insinuacij in odkritih laži ... Več.
Piše: Janez Vuk
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
10
15.01.2021 04:00
Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, se je z javnim pozivom obrnil na Računsko sodišče, na njegovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
17
12.01.2021 05:05
Američani so bili vedno pred Evropejci, pa naj je šlo za vojsko, ekonomijo, pop kulturo ali politiko. Zato ne gre podcenjevati ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
22
09.01.2021 05:00
Predsednik Slovenije bo moral kmalu že tretjič predlagati kandidata za člana ustavnega sodišča. Prvič je Borut Pahor predlagal ... Več.
Piše: Igor Mekina
Proračunska gibanja, 3. del: V letu 2020 najvišji skok plač v zgodovini samostojne Slovenije
5
07.01.2021 06:00
Konec leta sem na portalu+ objavil dva teksta o proračunu Republike Slovenije, v katerih sem predstavil pomembnejše spremembe v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je bila razrešitev Renate Zamida, direktorice Javne agencije za knjigo, pričakovana, pravilna in zakonita
9
28.12.2020 21:37
Po nenavadnem molku, ki je sledil nedavni razrešitvi Renate Zamide, direktorice Javne agencije za knjigo (JAK), okoli katere je ... Več.
Piše: Uredništvo
Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Priznam, da včasih na skrivaj poberem kruh tudi iz smetnjakov."
14
24.12.2020 20:00
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste objavljamo pet ganljivih zgodb, ki jih je zapisala epidemija novega ... Več.
Piše: Uredništvo
Po blamaži s pismi podpore Zdenki Badovinac zdaj še 175 "akademskih specialistov za Slovenijo" nad vlado zaradi domnevnega "zatiranja akademske svobode"!
18
23.12.2020 20:00
Česa takšnega še nismo doživeli: več kot 170 profesorjev in akademikov se je podpisalo pod javno pismo slovenskemu premierju, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Proračunska gibanja, 2. del: Večji izdatki države in padec BDP, a tudi višje plače prebivalstva
2
21.12.2020 20:26
Za razliko od prejšnje krize pred dobrim desetletjem, ko se je reševalo predvsem bančni sistem*, se tokrat države poslužujejo ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.755
02/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.417
03/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.510
04/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.366
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 2.001
06/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.243
07/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.247
08/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.203
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.193
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.127