Razkrivamo

O (ne)uravnoteženosti RTV Slovenija: Pristranskost zasebnih medijev je stvar trga, pristranskost nacionalke pa grožnja demokraciji

Novi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se bo, po prvih izjavah sodeč, posvetil reševanju finančnih težav tega javnega zavoda in se ne bo vmešaval v uredniško politiko. Kar je tudi edino prav. Lahko pa vseeno upamo, da bo RTV postala bolj podobna javnim radiotelevizijam v državah z daljšo demokratično tradicijo. Pritoževanje desnice nad pristranskostjo javne RTV je namreč že zimzelena popevka, ki pa v ušesih levice zveni kot kakofoničen "napad na neodvisno novinarstvo". Toda kdo ima prav? So številni novinarji in uredniki informativnega programa RTV res novinarji-navijači in aktivisti? Nehvaležno je govoriti na pamet, zato smo skrbno analiziral, če v razgovorih s predsedniki vlade in z opozicijo novinarji obravnavajo vse z istimi vatli. Za povrhu pa smo pripravili še primerjavo z italijansko "nacionalko".

06.02.2021 06:30
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   RTV Slovenija   opozicija   vlada   novinarji   nepristranskost   Tarča   Studio City   Janša   Šarec

Fotomontaža: portal+

Argumentirana kritika medijev je v demokraciji popolnoma legitimna. Izpostavljamo le primere, ko se javna RTV ne držiji lastnih pravil o nepristranskosti. V skladu z italijanskim modelom je najbolj pošteno meriti čas, ki ga RTV posveča posameznim političnim akterjem.

V dobi radikalizacije stališč, lažnih novic, družbenih omrežij in informacijskih mehurčkov je vedno manj nepristranskih novinarjev in medijev. Portal+ je eden redkih, morda celo edini slovenski medij, kjer lahko redno prebiram tudi prispevke, s katerimi se ne strinjam. Včasih so desni in levi imeli drugačen pogled na isto novico, danes se ne strinjajo niti o tem, kaj sploh je "novica". Slovenija v tem smislu žal ni dober zgled. Pristranskost zasebnih medijev je stvar trga, pristranskost javne radiotelevizije pa je grožnja demokraciji, kakor nas nenehno opominjajo novinarji sami kot tudi t.i. levi intelektualci, kadar nas svarijo pred domnevnimi poskusi prevzema RTV Slovenija s strani desnice. Medij, ki ga financirajo davkoplačevalci, je dolžan biti politično nepristranski. S(m)o v Sloveniji na to vsi kar pozabili?!

 

Desnica meni, da je medijska scena neuravnotežena: medije naj bi nadzirala tranzicijska levica ter doma in v tujini ustvarjala medijsko realnost, ki je v skladu z njenimi političnimi interesi. Mnenje levice, na drugi strani, je bolj niansirano, perfidno: v tujini z izjavami politikov in preko mednarodnih novinarskih organizacij (ki informacije prejemajo iz slovenskih virov) spretno ustvarja vtis, da si desnica podreja medije oziroma, da si jih je že. Pritiski naj bi bili neznosni, tuj kapital madžarskega izvora pa naj bi čedalje bolj orbaniziral slovenske medije. Zato tujci težko verjamejo, da je slovenska medijska scena sicer res neuravnotežena, a ravno v obratno smer. Tujcu, ki spremlja dogajanje v Sloveniji, je težko dopovedati, da trije nacionalni časniki ter javna in največja komercialna televizija visijo  močno na levo in nenehno kritizirajo Janševo vlado. To ni v skladu s tem, kar so sami slišali ali brali.

 

 

Za prijatelje

 

Doma je levica bolj previdna, saj v nasprotju s tujci Slovenci v glavnem še vedno razumejo slovensko in se jim prevelikih puhlic ne da prodati. Levica zato doma ne poskuša ustvarjati vtisa, da Janša nadzira medije, vključno z javno televizijo, in da je levica skoraj v partizanski medijski ilegali. Če levica v tujini igra hard rock, doma vrti precej mehkejšo vižo: mediji naj bi bili večinoma neopredeljeni in uravnoteženi, z izjemo desnih. Ni ga intelektualca, ki bi izjavil v kamero, da desnica dominira medije, nas pa zato nenehno svarijo pred nevarnostjo, ki nam grozi in s tem implicitno sporočajo, da je sedanje stanje zadovoljivo.

 

 

Dihi z mano

 

Argumentirana kritika medijev je v demokraciji popolnoma legitimna. Izpostavljati bi se moralo primere, v katerih se na javni RTV ne držijo lastnih pravil o nepristranskosti, ali pa v skladu z italijanskim modelom enostavno meriti čas, ki ga RTV posveča posameznim političnim akterjem.

 

V tem prispevku se bomo osredotočili na sledeče vprašanje: ali v intervjujih novinarji RTV obravnavajo politične akterje z istimi vatli? Vzemimo za izhodišče Tarčo z dne 10. decembra 2020 o koronakrizi, vladi in možnosti imenovanja "KUL mandatarja". Navidezno je šlo za običajno razpravo med političnimi akterji. Vendar voditeljica v nasprotju z deontološko prakso in statutarno dolžnostjo v javnih servisih demokratično razvitejših držav, ni nastopala v vlogi nepristranske moderatorke. Polemizirala je s predstavniki vlade in jim postavljala veliko neprijetnih podvprašanj. Slednje je hvalevredno; vloga novinarja je nastaviti ogledalo oblasti. Bolj nenavadno je bilo dejstvo, da novinarka niti enkrat ni oporekala predstavnikom opozicije in jim je večinoma dajala besedo po principu "povej, kar ti paše", najtežje vprašanje pa se je glasilo "kaj bi naredili, če bi prevzeli vlado?".

 

Poudarjam: prav je, da so novinarji še posebej neizprosni do tistih, ki so na oblasti. Zato ta Tarča ni posebej merodajna, čeprav bi imel glede poraznih številk glede Covid-19 v Sloveniji sam veliko neprijetnih vprašanj tudi za opozicijo.

 

 

Besede, besede, besede

 

Bolj merodajni so redni pogovori s predsednikom vlade in z opozicijo. Po zadnjem pogovoru s predsednikom vlade in s predstavniki opozicije, ki je potekal novembra, sem imel občutek, da je bil intervju z Janšo precej napadalen. Za razliko pa voditeljica v pogovoru z opozicijo ni skrivala naklonjenosti do svojih sogovornikov iz koalicije KUL. Je to res, ali pa je šlo le za mojo subjektivno percepcijo? In tudi, če je res bilo tako, ni s tem nič narobe, če so novinarji RTV dosledno neizprosni do vseh oblastnikov in prizanesljivi do opozicije.

 

V ta namen sem temeljito preučil zadnje štiri pogovore s predsednikoma vlade in z opozicijo. Dva sta potekala v času Šarčeve vlade (17. decembra 2018 in 16. septembra 2019), dva v času Janševe (28. maja 2020 in 19. novembra 2020). Vsa vprašanja sem razvrstil v sledeče štiri kategorije:

 

* nevtralno: novinar/ka brez vrednostnih sodb prosi za mnenje ali stališče o določeni temi/zadevi (npr. "Boste znižali davek na dobiček?");

 

* izzivalno: intervjuvanec mora obrazložiti določen problem, vendar samo vprašanje ne predpostavlja, da sta bodisi intervjuvanec osebno bodisi njegova politična opcija storila nekaj spornega (npr. "Ocenjujete, da je bila vlada dobro pripravljena na ta drugi val?");

 

* polemično: intervjuvanec se mora zagovarjati pred očitki, ki letijo direktno nanj ali na politično opcijo, kateri pripada. Vprašanje predpostavlja, da je bila storjena napaka ali najmanj nekaj spornega (npr. "Zakaj vlada odpira fronte z mediji, kulturniki, protestniki itd.?")

 

* prijateljsko: ponuja priložnost, da intervjuvanec izpade odličen oziroma lahko mirno napada nasprotnika. V košarkarskem žargonu bi temu rekli "asistenca" (npr. vprašanje opoziciji o delu vlade, ki se perfidno glasi: "Znižali so se demokratični standardi, opozicije se ni upoštevalo …").

 

 

Na enak način sem beležil podvprašanja, ki pogosto dajejo ton intervjuju. Izpraševalec lahko dovoli, da intervjuvanec odgovori, kakor želi (brez prekinitev), lahko mu lahko oporeka oziroma ga opomni, da na vprašanje ni odgovoril. Lahko pa izpraševalec intervjuvancu celo pomaga (!), in sicer tako, da odgovoru bodisi pritrdi bodisi ga sam sugerira oziroma dopolni.

 

 

Siva pot

 

Statistike je treba vedno vzeti cum grano salis, s kančkom zdrave pameti.  Klasifikacija nekaterih vprašanj je neizbežno subjektivna. Prispevek ne spada med znanstvena dela, ki pa so pogosto prav tako odvisna od subjektivnih ocen. Lahko oporekate, da je agresivnost intervjuja tudi delno odvisna od sogovornika. Prav tako nimajo vsa vprašanja enake teže. Lahko postavimo nekaj navidezno polemičnih vprašanj, a izpustimo tistega, ki bi najbolj bolelo.

 

 

Med iskrenimi ljudmi

 

Glede na občutljivost teme in v izogib očitkom, da gre za še en "napad na novinarje", ne bom navajal imen posameznih novinark in novinarjev. V tem kontekstu je bistven skupni seštevek intervjujev. V skladu s pravilnikom RTV namreč ni nujno, da je vsaka oddaja uravnotežena in je popolnoma razumljivo (in celo zaželeno), da je intervju s predsednikom vlade bolj neizprosen kot tisti z opozicijo. Vendar pa mora biti pristop enak do levih in desnih. Pa je res?

 

 

Povzetek rezultatov: Bandiera rossa

Pogovori s predsednikom vlade: Od višine se zvrti

 

 

Pogovor s predsednikom vlade

% nevtralnih + prijateljskih vprašanj

% polemičnih + izzivalnih vprašanj

MARJAN ŠAREC

64,7

35,3

JANEZ JANŠA

37,1

62,9

Razlika med pristopom do Šarca in Janše kot predsednika vlade je frapantna.

 

 

Skoraj dve tretjini vprašanj za Janšo je bilo izzivalne ali polemične narave, dobra tretjina pa nevtralnih (prijateljskih sploh ni bilo). V intervjujih s Šarcem je to razmerje obrnjeno na glavo! Lahko oporekate, da Janša vodi državo v času krize in so neprijetna vprašanja neizogibna, vendar bi lahko prav tako argumentirali, da čas pandemije ni primeren za ostro kritiko predsednika vlade, še posebej v pogovoru, ki je bil posvečen informiranju državljanov o ukrepih proti Covid-19. Nenaklonjenost novinarja do predsednika vlade je bilo moč razbrati tudi, ko je Janšo popravil, da se reče "nadstropje" in ne "štuk".

 

Si predstavljate, da bi si novinarji sistematično privoščili tovrstne popravke?

 

Janši (in predstavnikom desnice nasploh) so bila polemična vprašanja pogosto formulirana navidezno nevtralno ("očitajo vam …"). Levi sogovorniki tega pristopa niso bili deležni. V intervjujih je bilo tudi kar nekaj cvetk. Tako je novinar (ki je danes že upokojen) premierju Šarcu omenil kadrovske menjave, rekoč, da "smo včasih temu rekli kadrovski cunami". Šarec je odgovoril, da nova vlada mora delati z ljudmi, ki jim zaupa in je posledično "nujno opraviti kakšne kadrovske menjave". Novinar se je nato izgovarjal, da to "niso očitki, ampak samo vprašanja", v nadaljevanju pa celo sam namigoval, da bi bile potrebne še kakšne kadrovske menjave. Omenjenim spodrsljajem navkljub je novinar, ki je vodil prvi intervju s Šarcem in z opozicijo, tudi statistično gledano v primerjavi s kolegi in kolegicami, ki so mu sledili, še najbolj uravnoteženo opravil svoje delo ...

 

 

Pogovori z opozicijo: Dan ljubezni

 

Novinarji so bili do opozicije bolj prizanesljivi kot do predsednika vlade, kar je razumljivo. Vendar je tudi v pogovorih z opozicijo opaziti pristranskost v korist levice.

 

Pogovori z opozicijo, ko je predsednik vlade …

% nevtralnih + prijateljskih vprašanj za opozicijo

% polemičnih + izzivalnih vprašanj za opozicijo

ŠAREC (desna opozicija)

72,0 

28,0

JANŠA (leva opozicija)

88,8

11,2

 

 

Rezultati so bolj uravnoteženi, morda tudi zato, ker je v prvem pogovoru s (pretežno) desno opozicijo v času Šarčeve vlade sodeloval tudi Luka Mesec iz stranke Levica, po drugi strani pa je v prvem pogovoru s (pretežno) levo opozicijo v času Janševe vlade sodeloval Zmago Jelinčič (SNS). Prav slednjemu je novinarka namenila kar polovico polemičnih in izzivalnih vprašanj za opozicijo, ki sem jih beležil v zgornji tabeli. Delež polemičnih in izzivalnih vprašanj pretežno levi opoziciji bi brez polemiziranja z Jelinčičem znašal pičlih 6 odstotkov (!). Podroben razrez tudi pokaže, da je delež prijateljskih vprašanj znatno višji v primeru levice.

 

 

Ti si rekla sonce

 

V pogovorih z levo opozicijo je bilo opaziti značilnost, ki je zgornja statistika ne zajame in ki nakazuje na še večjo pristranskost: novinarka je pogosto pritrdila (levim) sogovornikom, ali celo kar sama dopolnila njihove kritike (Janševi) vladi. To se med pogovori z desno opozicijo nikoli ni dogajalo. Polemične iskrice med predstavniki leve opozicije pa je pogasila tako, da je hitro prešla na drugo temo, med pogovorom z desno opozicijo pa je polemiko spodbujala tako, da je citirala izjave, ki bi prisotne lahko sprle ("kaj ste mislili, ko ste rekli …").

 

 

Ljubi, ljubi, ljubi

 

V dveh pogovorih z opozicijo je bilo edino polemično vprašanje za LMŠ, SD, SAB in Levico sledeče: "Tukaj ste nekateri iz bivše vlade, šele tri mesece je, od kadar ste se razšli, s čim prepričujete ljudi, da ste enotni?" Domnevam, da je novinarka menila, da je s tem podvigom profesionalno odkljukala stolpec "nepristranska vprašanja" in je nato z mirno vestjo s svojimi sogovorniki v prijateljskem vzdušju jurišala naprej nad desno vlado.

 

 

Od ljudi za ljudi

 

Taista novinarka, ki je opravila najbolj pristranske intervjuje med temi, ki sem jih vzel pod drobnogled, je enega od pogovorov pomenljivo zaključila s sledečim nagovorom gledalcem: "Vaše zaupanje, da smo verodostojen medij, nam pomeni največ, še tako ostra politična kritika tega ne more izničiti."

 

Žal ravno tovrstno pristransko novinarstvo uničuje verodostojnost javni RTV hiši.

 

Bralcem, ki dvomijo v predstavljene rezultate, priporočam, da si sami pogledajo posnetke pogovorov. Lahko se med prihodnjimi soočenji na nacionalki osredotočijo na pristop novinarjev do levih in desnih političnih akterjev (tudi med oddajama Tarča in Studio City). Komu večinoma namenjajo polemična vprašanja, komu pritrjujejo ali oporekajo in koga bolj pogosto prekinjajo? Se res pojavljajo v vlogi nepristranskih moderatorjev, ali vam zgolj vsiljujejo svoja mnenja?

 

 

Slovenija gre naprej

 

Gledalci imajo pravico zahtevati nepristransko javno RTV. Dovolite mi nogometno prispodobo. Komentator na Športklubu lahko med el classicom Real MadridBarcelona navija za slednjo. Tudi meni gre Real Madrid na živce in mi je komentatorjevo tarnanje nad sodniki, ki naj bi redno oškodovali Barco, simpatično. Razumem pa, da navijače Reala to moti. Pristop morda ni najbolj profesionalen, vendar je to stvar lastništva in uredništva zasebne televizije. Od novinarja javne RTV Slovenija pa se zahteva, da tekmo OlimpijaMaribor komentira nepristransko tako, da ne izpostavlja grobih prekrškov vijoličastih in minimizira tistih, ki jih storijo zeleni. Niti ni primerno, da se aktivno angažira za zamenjavo trenerja in s simpatijo spremlja in promovira zborovanja Green Dragonsov ali Viol, ki to javno zahtevajo.

 

 

Dan neskončnih sanj

 

Kdor meni, da je informativni program RTV Slovenije skladen s standardi javne televizije, pač ne spremlja javnih informativnih oddaj v državah z višjimi demokratičnimi standardi. To je dejstvo. Levi intelektualci, ki nekritično branijo informativni program RTV, ne delajo usluge demokraciji in so zadnji, ki se bodo lahko upravičeno zgražali, če bo kdaj kdo res "prevzel" RTV in poskušal doseči, da bi nacionalka postala toliko desna, kot je danes leva. Tega si sicer ne bi smel nihče želeti. Demokracijo (in medije) branimo tako, da se zavzemamo za javno RTV, ki bi bila v skladu z njenim statutom dosledno nepristranska in ne tako, da ji veselo gledamo skozi prste, če udriha po tistih, ki jim tudi sami nasprotujemo. Za to imamo POP TV in Nova24TV.

 

Uravnoteženosti ne zagotovimo tako, da v studio povabimo enega "desnega" in enega "levega" gosta, če se novinar pojavlja v vlogi opinion makerja, ne pa moderaterja.

 

 

Čakal s'n te ko' kreten

 

Lahko si samo predstavljamo, kakšen (mednarodni) kraval bi nastal, če bi RTV postala toliko desna, kot je danes leva. Zavzemati bi se morali, da javna RTV vse politične akterje obravnava enako. Že slišim leve intelektualce, ki temu oporekajo z argumentom, da obstaja ena sama resnica, ki jo je dolžan obelodaniti in braniti vsak nepristranski in neopredeljen (tj. normalen) novinar: njihova, kajpak.

 

 

DODATEK - Razrez kategorizacije vprašanj

 

Pogovori s predsednikom vlade na RTV Slovenija

 

Predsednik vlade ŠAREC

Vrsta vprašanja

nevtralno

polemično

izzivalno 

prijateljsko

skupaj

osnovna vprašanja

38

12

10

10

70

% vprašanj

54.3

17.1

14.3

14.3

 

podvprašanja

14

11

3

4

32

% podvprašanj

43.75

34.4

9.4

12.5

 

vsa vprašanja

52

23

13

14

102

% vseh vprašanj

51.0

22.5

12.8

13.7

 

Seštevek vprašanj iz intervjujev s predsednikom vlade Šarcem 17.12.2018 in 16.9.2019

 

 

Predsednik vlade JANŠA

Vrsta vprašanja

nevtralno

polemično

izzivalno 

prijateljsko

skupaj

osnovna vprašanja

11

14

10

0

35

% vprašanj

31.4

40

28.6

0

 

podvprašanja

25

32

5

0

62

% podvprašanj

40.3

51.6

8.1

0

 

vsa vprašanja

36

46

15

0

97

% vseh vprašanj

37.1

47.4

15.5

0

 

Seštevek vprašanj iz intervjujev s predsednikom vlade Janšo 28.5.2020 in 19.11.2020

 

 

Pogovori z opozicijo na RTV Slovenija

 

 

Pogovora z opozicijo v času ŠARČEVE vlade

vrsta vprašanja

nevtralno

polemično

pzzivalno

prijateljsko

skupaj

osnovna vprašanja

52

7

5

6

70

% vprašanj

74.3

10.0

7.1

8.6

 

podvprašanja

13

13

3

1

30

% podvprašanj

43.3

43.3

10.0

3.3

 

vsa vprašanja

65

20

8

7

100

% vseh vprašanj

65

20

8

7

 

Seštevek vprašanj iz intervjujev z opozicijo 17.12.2018 (Logar - SDS, Tonin - NSI, Jelinčič - SNS, Mesec – Levica) in 16.9.2019 (Logar - SDS, Tonin – NSI, Jelinčič - SNS)

 

 

Pogovora z opozicijo v času JANŠEVE vlade

vrsta vprašanja

nevtralno

polemično

izzivalno

prijateljsko

skupaj

osnovna vprašanja

21

2

1

26

50

% vprašanj

42

4

2

52

 

podvprašanja

12

5

0

4

21

% podvprašanj

57.1

23.8

0

19.0

 

vsa vprašanja

33

7

1

30

71

% vseh vprašanj

46.5

9.9

1.3

42.3

 

Seštevek vprašanj iz intervjujev z opozicijo 28.5.2020 (Šarec - LMŠ, Fajon - SD, Mesec - Levica, Bratušek - SAB, Jelinčič – SNS) in 19.11.2020 (Šarec - LMŠ, Fajon - SD, Mesec - Levica, Bratušek - SAB).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epoha Angele Merkel: Prizorišče je treba zapustiti, ko si na vrhu
11
04.03.2022 22:00
Ves čas je bila zadržana, previdna in nikoli ni prehitevala svoje sence. Zraven tega je bila moralna avtoriteta v času težkih ... Več.
Piše: Milan Jazbec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.203
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.421
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.800
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.547
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.158
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.364
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.108
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.205
10/
Political turmoil boon for Pakistan's militants
Valerio Fabbri
Ogledov: 402