Komentar

Bi se danes kresnila? Ali moram vprašati preciznejše?

Eva je v raju bezsramno zapeljala Adama s slastnim sadežem. Fred je z gorjačo mahnil Vilmo ter jo odvlekel v zavetje temne jame. V mračnjaštvu srednjega veka je rabelj orgazmiral, ko je na ošiljeni leseni stol natikal golo nesrečnico, po krivici osumljeno čarovništva in heretike. Dandanes pa napihnjeni profesor zalezuje študentko igralske akademije celo pred toaletnimi prostori. Grdo, nedopustno, kaznivo. A vsakdanje.

09.02.2021 00:28
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Diane Kruger   predatorji   Wittgenstein   Trump   Clinton   Monica   Weinstein   Prešeren   Julija

Večina naših problemov izhaja iz komunikacijskih šumov.

V The Bridge, eni od meni ljubših teve nadaljevank, gre Diane Kruger v neznani lokal. Poln tipov. Črnolasec pristopi do nje in vpraša, če bi kaj popila. Ona nezainteresirano odgovori, da ne. Pač ni žejna. Tip odide. Ona še malo postoji na istem mestu in se ozira naokoli. Nakar odkoraka za črnolascem, ga potreplja po ramenu in hladnokrvno vpraša: "Bi šla seksat?" Tipa skoraj zadane kap. Ker tipčke vedno skoraj zadane kap, če ženska brez ovinkarjenja pove, kaj bi rada. Priznam, da sem nekdaj sama večkrat ravnala enako in potem je bilo, kar je pač bilo. "Ana, ti si res čudna!" I Konec debate. O tem. So far.

 

Še vedno živimo v balonu patriarha in biti ženska ni vedno preprosto. Biti glasna ženska z lastnim mnenjem pa je še težje. Hitro je nekaj narobe s tabo. Tako porečejo.

 

Obsesije politične korektnosti so segle tudi v naša zasebna življenja. Vsi smo krvavi pod kožo. Spolne nespodobnosti, kakršne koli oblike, so hitro lahko spreobrnjene v nasilje. Žal poznam kopico ljudi, ki so prepričani, da je o tem pametneje molčati. Bojda mine. Kot neurje. Ne vem. Mi pa šine v glavo mislec Ludwig Wittgenstein, cenjeni genij, ki je trdil, da je potrebno o stvareh, o katerih ne moremo ali ne smemo govoriti, molčati. Ampak ... o čem točno pa sploh govorimo, da o tem ne moremo ali ne smemo govoriti?

  

Pred več kot 30 leti se o spolnem nadlegovanju ni govorilo. To so bili veliki tabuji. Podrobnosti berite v knjigah pisateljice Miklavčičeve, ki je izvrstno dokumentirala odnos naših prednikov do intime. Saj veste: o čemer se ne govori, tisto se ni zgodilo, česar ne moreš izgovoriti, tega ni, česar ne vidiš, ne obstaja. Če parafraziram Wittgensteina. Slednji je ideologijo gradil na skromni komparativistiki. Za časa življenja je izdal eno samo samcato knjižico. Pičlih 75 strani. Pač ni po nepotrebnem trošil jezika. Izvor njegove čudaške misli tiči v družinskem gnezdu. Starševske ljubezni ni bil deležen in kar trije njegovi bratje so naredili samomor. Doma se niso znali pogovarjati, pristnih čustev ni bilo. Človek je živahno bitje, Wittgensteinov svet pa je bil že od malega zagrenjen, nesrečen, depresiven. Čuden. Obseden s suicidalnimi mislimi in večnim nihanjem v paradoksih. 

  

V tako norih razmerah je avstrijski filozof izumil t.i. precizni jezik. Mehanski jezik. Izražanje brez metafor, dvoumnosti, besednih igrivosti in ostale odvečne navlake, kakor je barvitosti verbalnega sporazumevanja pravil sam. Komplicirano, a preprosto popreproščeno, tako zelo, da niti za Lacana ne bi bilo relativno. 

 

Eva je v raju bezsramno zapeljala Adama s slastnim sadežem. Fred je z gorjačo mahnil Vilmo ter jo odvlekel v zavetje temne jame. V mračnjaštvu srednjega veka je rabelj orgazmiral, ko je na ošiljeni leseni stol natikal golo nesrečnico, po krivici osumljeno čarovništva in heretike. Dandanes pa napihnjeni profesor zalezuje študentko igralske akademije celo pred toaletnimi prostori. Grdo, nedopustno, kaznivo. A vsakdanje. Še enkrat si oglejte Kremenčkove. Bog ne daj, da storilca opravičujem. Kje pa. Zagotovo je neotesani bedak. Opisujem pa, kako smo biološko še vedno živali, samo naš gon se je skozi tisočletja moral prilagoditi maniram. Če ne slediš socialni evoluciji, končaš kot Roman Polanski. Socialna evolucija je tudi ženskam prinesla pravice, da se oblačimo, govorimo in živimo, kakor želimo. Da ljubimo, kogar koli želimo. Naša življenja so naša last. Vsaka sama razpolaga s svojim. 

  

Ko smo bili majhni, nam je učiteljica med prebiranjem Povodnega moža pripovedovala o genialnem, a revnem pesniku Prešernu ter lepi in naduti Juliji, ki Franceta ni marala, ker ni bil bogat. Krivično do Julije, ki, mimogrede, sploh ni bila nobena lepotica, saj je imela glavo kot naš mali gekon. Poleg tega mi nikoli ni bilo jasno, zakaj bi morala ženska pasti prav pod vsakega tipa, ki ji napiše nekaj verzov? Situiranost gor ali dol.

 

Morda so nekatere igralke, željne uspeha v Hollywoodu, resda same izzivale Weinsteina. A kdo je silil starega hropca, ki že od daleč daje vtis nemarneža z več dni starimi sirčki pod kožico uda, da živi po Trumpovem načelu "grab ‘em by the pussy"? Sam se je odločil za predatorstvo. On in številni drugi, od samoumorjenega Epsteina do Clintona, ki je, ne pozabite, v javnosti izpadel džek, Monica pa prasica, ki je "hladni ribi" Hillary poskušala speljati moža. Čeprav je bila samo zatreskana in naivna praktikantka, Bill pa stari, izprijeni, z vsemi žavbami namazani maček. 

 

Večina naših problemov izhaja iz komunikacijskih šumov. Ker so ti trapasti, so problemi enostavno rešljivi. Kljub vsemu se z njimi pogosto ubadamo v nedogled. Wittgenstein je rad rekel, da "ljudje nikoli ne bodo razumeli".

 

Vsakdo je že kdaj zamudil dragoceni trenutek, ko bi se lahko ugriznil v jezik in pravočasno utihnil, hkrati pa, kot je nekoč namignil Einstein, naš planet ne bo izumrl zaradi zlobnih ljudi, ki ga uničujejo, ampak zaradi vseh, ki čepite ob strani in gledate. Voajerji. Polni naslade. Nad urednikom in novinarko, nad profesorjem in študentko, nad režiserjem in igralko. Kaj menite, kako bi Wittgensteinov lev - če bi znal govoriti po človeško -, odgovoril na vprašanje, če bi kaj popil? Nič. Pač ni žejen. Kaj pa, če bi se danes kresnila? Da ja. Ker samo ja pomeni ja. No, pa, seveda, še preciznejše: "Prosim, za začetek pojdi ti gor."

  

Mnenje avtorice ne odraža nujno mnenja uredništva.

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Koprive v mestu Gogi
1
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
5
10.02.2021 07:11
Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.755
02/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.417
03/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.510
04/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.366
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 2.001
06/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.243
07/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.247
08/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.203
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.193
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.127