Komentar

Bi se danes kresnila? Ali moram vprašati preciznejše?

Eva je v raju bezsramno zapeljala Adama s slastnim sadežem. Fred je z gorjačo mahnil Vilmo ter jo odvlekel v zavetje temne jame. V mračnjaštvu srednjega veka je rabelj orgazmiral, ko je na ošiljeni leseni stol natikal golo nesrečnico, po krivici osumljeno čarovništva in heretike. Dandanes pa napihnjeni profesor zalezuje študentko igralske akademije celo pred toaletnimi prostori. Grdo, nedopustno, kaznivo. A vsakdanje.

09.02.2021 00:28
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Diane Kruger   predatorji   Wittgenstein   Trump   Clinton   Monica   Weinstein   Prešeren   Julija

Večina naših problemov izhaja iz komunikacijskih šumov.

V The Bridge, eni od meni ljubših teve nadaljevank, gre Diane Kruger v neznani lokal. Poln tipov. Črnolasec pristopi do nje in vpraša, če bi kaj popila. Ona nezainteresirano odgovori, da ne. Pač ni žejna. Tip odide. Ona še malo postoji na istem mestu in se ozira naokoli. Nakar odkoraka za črnolascem, ga potreplja po ramenu in hladnokrvno vpraša: "Bi šla seksat?" Tipa skoraj zadane kap. Ker tipčke vedno skoraj zadane kap, če ženska brez ovinkarjenja pove, kaj bi rada. Priznam, da sem nekdaj sama večkrat ravnala enako in potem je bilo, kar je pač bilo. "Ana, ti si res čudna!" I Konec debate. O tem. So far.

 

Še vedno živimo v balonu patriarha in biti ženska ni vedno preprosto. Biti glasna ženska z lastnim mnenjem pa je še težje. Hitro je nekaj narobe s tabo. Tako porečejo.

 

Obsesije politične korektnosti so segle tudi v naša zasebna življenja. Vsi smo krvavi pod kožo. Spolne nespodobnosti, kakršne koli oblike, so hitro lahko spreobrnjene v nasilje. Žal poznam kopico ljudi, ki so prepričani, da je o tem pametneje molčati. Bojda mine. Kot neurje. Ne vem. Mi pa šine v glavo mislec Ludwig Wittgenstein, cenjeni genij, ki je trdil, da je potrebno o stvareh, o katerih ne moremo ali ne smemo govoriti, molčati. Ampak ... o čem točno pa sploh govorimo, da o tem ne moremo ali ne smemo govoriti?

  

Pred več kot 30 leti se o spolnem nadlegovanju ni govorilo. To so bili veliki tabuji. Podrobnosti berite v knjigah pisateljice Miklavčičeve, ki je izvrstno dokumentirala odnos naših prednikov do intime. Saj veste: o čemer se ne govori, tisto se ni zgodilo, česar ne moreš izgovoriti, tega ni, česar ne vidiš, ne obstaja. Če parafraziram Wittgensteina. Slednji je ideologijo gradil na skromni komparativistiki. Za časa življenja je izdal eno samo samcato knjižico. Pičlih 75 strani. Pač ni po nepotrebnem trošil jezika. Izvor njegove čudaške misli tiči v družinskem gnezdu. Starševske ljubezni ni bil deležen in kar trije njegovi bratje so naredili samomor. Doma se niso znali pogovarjati, pristnih čustev ni bilo. Človek je živahno bitje, Wittgensteinov svet pa je bil že od malega zagrenjen, nesrečen, depresiven. Čuden. Obseden s suicidalnimi mislimi in večnim nihanjem v paradoksih. 

  

V tako norih razmerah je avstrijski filozof izumil t.i. precizni jezik. Mehanski jezik. Izražanje brez metafor, dvoumnosti, besednih igrivosti in ostale odvečne navlake, kakor je barvitosti verbalnega sporazumevanja pravil sam. Komplicirano, a preprosto popreproščeno, tako zelo, da niti za Lacana ne bi bilo relativno. 

 

Eva je v raju bezsramno zapeljala Adama s slastnim sadežem. Fred je z gorjačo mahnil Vilmo ter jo odvlekel v zavetje temne jame. V mračnjaštvu srednjega veka je rabelj orgazmiral, ko je na ošiljeni leseni stol natikal golo nesrečnico, po krivici osumljeno čarovništva in heretike. Dandanes pa napihnjeni profesor zalezuje študentko igralske akademije celo pred toaletnimi prostori. Grdo, nedopustno, kaznivo. A vsakdanje. Še enkrat si oglejte Kremenčkove. Bog ne daj, da storilca opravičujem. Kje pa. Zagotovo je neotesani bedak. Opisujem pa, kako smo biološko še vedno živali, samo naš gon se je skozi tisočletja moral prilagoditi maniram. Če ne slediš socialni evoluciji, končaš kot Roman Polanski. Socialna evolucija je tudi ženskam prinesla pravice, da se oblačimo, govorimo in živimo, kakor želimo. Da ljubimo, kogar koli želimo. Naša življenja so naša last. Vsaka sama razpolaga s svojim. 

  

Ko smo bili majhni, nam je učiteljica med prebiranjem Povodnega moža pripovedovala o genialnem, a revnem pesniku Prešernu ter lepi in naduti Juliji, ki Franceta ni marala, ker ni bil bogat. Krivično do Julije, ki, mimogrede, sploh ni bila nobena lepotica, saj je imela glavo kot naš mali gekon. Poleg tega mi nikoli ni bilo jasno, zakaj bi morala ženska pasti prav pod vsakega tipa, ki ji napiše nekaj verzov? Situiranost gor ali dol.

 

Morda so nekatere igralke, željne uspeha v Hollywoodu, resda same izzivale Weinsteina. A kdo je silil starega hropca, ki že od daleč daje vtis nemarneža z več dni starimi sirčki pod kožico uda, da živi po Trumpovem načelu "grab ‘em by the pussy"? Sam se je odločil za predatorstvo. On in številni drugi, od samoumorjenega Epsteina do Clintona, ki je, ne pozabite, v javnosti izpadel džek, Monica pa prasica, ki je "hladni ribi" Hillary poskušala speljati moža. Čeprav je bila samo zatreskana in naivna praktikantka, Bill pa stari, izprijeni, z vsemi žavbami namazani maček. 

 

Večina naših problemov izhaja iz komunikacijskih šumov. Ker so ti trapasti, so problemi enostavno rešljivi. Kljub vsemu se z njimi pogosto ubadamo v nedogled. Wittgenstein je rad rekel, da "ljudje nikoli ne bodo razumeli".

 

Vsakdo je že kdaj zamudil dragoceni trenutek, ko bi se lahko ugriznil v jezik in pravočasno utihnil, hkrati pa, kot je nekoč namignil Einstein, naš planet ne bo izumrl zaradi zlobnih ljudi, ki ga uničujejo, ampak zaradi vseh, ki čepite ob strani in gledate. Voajerji. Polni naslade. Nad urednikom in novinarko, nad profesorjem in študentko, nad režiserjem in igralko. Kaj menite, kako bi Wittgensteinov lev - če bi znal govoriti po človeško -, odgovoril na vprašanje, če bi kaj popil? Nič. Pač ni žejen. Kaj pa, če bi se danes kresnila? Da ja. Ker samo ja pomeni ja. No, pa, seveda, še preciznejše: "Prosim, za začetek pojdi ti gor."

  

Mnenje avtorice ne odraža nujno mnenja uredništva.

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.429
02/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.689
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.337
04/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.237
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.500
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.081
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.155
08/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.776
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 721
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.344