Komentar

To je globinska izkušnja - pogledati v obraz človeštva

Večkrat se mi je v predvirusnem obdobju zgodilo, da sem med predstavo usmeril svoj pogled v publiko, če sem le imel kokpit v prvi vrsti avditorija. Za nekaj trenutkov sem se zazrl v stotine obrazov - istočasno. To je globinska izkušnja - pogledati v obraz človeštva. Kolektivni obraz doživljaš kot mislečo abstraktno celoto. To je impresiven vizualen moment, primerljiv s fenomenom "obrnjene človeške obraznosti".

06.02.2021 23:59
Piše: D. Živadinov
Ključne besede:   Eva Smrekar   Aljaž Rudolf   obraz   umetnost   Kapelica   lepota   DNK

Obraz je najpogostejša in najkompleksnejša vsebina umetnosti nasploh.

Pogled, usmerjen na oder: igralčev obraz preoblikujemo s pomočjo njegovega "nadzorovanega jaza" s psihološkimi in antipsihološkimi metodami. Igralčevo telesnost in njegovo obraznost transformiramo s pomočjo enakovrednega prepleta vseh razpoložljivih zvrsti umetnosti. Pogled, usmerjen v avditorij: večkrat se mi je v predvirusnem obdobju zgodilo, da sem med predstavo usmeril svoj pogled v publiko, če sem le imel kokpit v prvi vrsti avditorija. Za nekaj trenutkov sem se zazrl v stotine obrazov - istočasno. To je globinska izkušnja - pogledati v obraz človeštva. Kolektivni obraz doživljaš kot mislečo abstraktno celoto. To je impresiven vizualen moment, primerljiv s fenomenom "obrnjene človeške obraznosti". Nanjo sem bil opozorjen ob prvih eksperimentih v breztežnosti: popolnoma znan obraz ima v G-0 slabšo prepoznavnost. Podoben fenomen doživiš, ko intenzivno pogledaš v portretno fotografijo obrnjene "človeške obraznosti" in jo po določenem času začneš počasi probračati za 180 stopinj. Čez nekaj trenutkov doživiš v percepciji pretres. Kot da bi sodeloval pri metafizičnem prekršku, pri tabuju. Seveda je to le optična sprememba, ki meji na metafizično iskušnjo.

 

V točno določenem delu komentarja bom prosil urednika portala+, da objavi portretno fotografijo "obrnjene človeške obraznosti" izjemnega igralca, ki ga poznamo kot svetniški obraz scientološke religije. Njegova igralska karizmatičnost je svetlobna leta oddaljena od moje umetniške gledališke metode.

 

Počasi že vstopam na teritorij komentarja: namen imam reflektirati zadnjo razstavo pred izselitvijo iz galerijskega prostora Kapelica na Kersnikovi ulici z naslovom Obraz / Obrat produkcije (A Face or a Factory). Razstava je zaključno dejanje te pomembne galerije naše Republike, istočano pa je začetek novega. 

 

Pred seboj gledam izjemno mlada, a formativno suverena umetnika - Evo Smrekar in Aljaža Rudolfa. V galeriji sta vzpostavila korporacijsko terminalno situacijo s tremi postajami, namenjeno prostovoljenemu naboru biometričnih podatkov. Prostovoljci oziroma obiskovalci razstave s tem, ko darujejo svojo biometrično informacijsko sliko, postanejo delničarji njune umetniško-znanstvene korporacije A Face or Factory

 

Obraz je najpogostejša in najkompleksnejša vsebina umetnosti nasploh. Umetnika sta odločno vstopila v prostor mnogoterih vsebin, ki jih jima narekuje obraznost. Zaključno dejanje njunega umetniškega podviga vidita v realizaciji optimalne projekcije, ko bosta iz pridobljenega nabora in/formacij prek razstav z njihovim plastenjem izoblikovala svoj - ideal. 

 

Enost umetnosti in znanosti v umetniškem delu Obraz / Obrat proizvodnje Eve Smrekar in Aljaža Rudolfa ima namen vstopiti v polje vročih in hladnih con obrazne morfologije. Umetnica in umetnik izhodiščno kritično premišljata sisteme nadzora s pomočjo biometričnih podatkov. S svojimi prvimi razstavnimi gestami tematizirata različne teritorije: od DNK kot edinstvene informacije človeškega (živega), ki bi morala vsebovati najvišjo stopnjo zaščite, do logike genov, ki tvorijo inštitucijo družine. Do potenciala in potencialnih mimov. Tisočletja smo prek njih gledali posnemanje človeka. Mimi izražajo občutja, misli in čustva, čeprav je obrazna igra največkrat neodvisna od volje človeka.

 

Bližnji plan obraza! Pri konstituiranju korporacijske situacije Eva Smrekar in Aljaž Rudolf analizirata obrazno moč v svetu ekranizacije. Rad se ponavljam: Ta, ki poseduje sliko, ta poseduje moč. 

 

Njuna težnja je oblikovanje obraznosti z uporabo prostovoljno darovanih DNK sekvenc. Omogočila nam bosta pogled na generacijski genski obraz, ki nas bo in/formiral o novi generacijski obrazni kombinaciji. To senzacijo ponavadi doživim na produkciji igralske akademije v Moskvi (MHAT), kjer so letniki neprimerljivo večji od naših. Z odra se vedno znova odraža nova in nova generacijska obraznost. Pred nami se izrisujejo obrazi - ideali, bodisi tipološki bodisi karakterni.

 

Digresija: Na tem mestu bi prosil urednika portala+, da objavi napovedano fotografijo karizmatičnega igralca. Ko si boste natančno ogledali "obrnjeno človeško obraznost" in prepoznali igralca, fotografijo počasi zarotirajte za 180 stopinj. Konec digresije.

 

 

 

Eva Smrekar in Aljaž Rudolf sta ob njuni prvi razstavi že napovedala drugo z naslovom Nestabilni protokoli (Unstable Protocols). Natančno sta jo opredelila. To je nadvse pomembno dejanje, tako lahko premišljeno vzpostavljata idejo, s katero si bosta v bodočnosti izborila svoj obrazni - ideal. Postopno bosta razvila obraz kot kompleks genetskih, pravnih, kozmetičnih in politčnih razmerij moči. 

 

S pretakanjem vizualnih informacij pozivata avditorij h kritični in aktivni mobilizaciji. Ne morete si predstavljati, kako zahtevni so bili še pred dvajsetimi leti biološki protokoli, sploh če ste želeli dobiti gensko sekvenco od svojega igralca. Eva in Aljaž pa sta jo na razstavi, na svoji prvi terminalni postji sprocesirala v tridesetih sekundah - brezplačno. Menim, da bosta umetnika že na naslednji razstavi Nestabilnih protokolov vzpostavila komunikacijo z modulom v naših možganih, ki bo prepoznaval namene obraznih signalov. 

 

Tudi na ta način se spolno izmenjujemo in ideološko opredeljujemo. Navkljub dejanski kompleksnosti, ki obdaja vprašanje obraza in obraznosti, je formulacija za sestavo obraza preprosta: čelo, dve očesi, nos, usta in brada, izrazno komunikacijska logika vročih in hladnih con, ki s pomočjo bioloških algoritmov odrejajo stanja od komičnega pa vse do tragičnega.

 

Mlada umetnika definirata svoje bodoče nestabilne protokole: ti se bodo na konceptualni ravni posvečali preučevanju genetskega prostora genotipa in fenotipa kot temeljnemu materialu nove obrazne arhitekture in konstruiranju drugačnih prostorov subjektivitete onkraj družbenega identitetnega orisa posameznika. Poleg metodoloških, prostorskih in znanstvenih preučevanj tako želimo oblikovati konkreten raziskovalni prostor genetike v postgenomskem času in njenih povezav s sodobno filozofijo – kako razvoj genetike vpliva na razumevanje posameznikove identitete in kako lahko zastavljene parametre spremenimo z lastnim oblikovanjem, plastenjem in sopostavljanjem genskih zapisov umetne obrazne entitete.

 

Rad se ponavljam: Vsak čas ima svojo definicijo lepote. Danes je lepo tisto, kar je misleče.

 

S svojo umetniško projekcijo se ne sprašujeta, kateri obraz bi bilo treba zavreči in katerega sprejeti pri definiranju svetega obraza - statistično optimalnega - v polju umetnosti. Predvseem želita s svojimi korporacijskimi delničarji prek njihovih osebnih podatkov zgraditi pravno organiziran arhiv, ki bo vseboval občutljive informacije. Obraz je v zaključnem dejanju vedno teritorij konfliktov in dram. Prosim vas, da v finalu še enkrat zarotirate fotografijo "obrnjene človeške obraznosti". Sedaj s kritično distanco do vseh obrazov. Eva Smrekar in Aljaž Rudolf želita zaščititi človeštvo pred "drugo totalitarno evgeniko".

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
12
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.478
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.174
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.376
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 452