Komentar

To je globinska izkušnja - pogledati v obraz človeštva

Večkrat se mi je v predvirusnem obdobju zgodilo, da sem med predstavo usmeril svoj pogled v publiko, če sem le imel kokpit v prvi vrsti avditorija. Za nekaj trenutkov sem se zazrl v stotine obrazov - istočasno. To je globinska izkušnja - pogledati v obraz človeštva. Kolektivni obraz doživljaš kot mislečo abstraktno celoto. To je impresiven vizualen moment, primerljiv s fenomenom "obrnjene človeške obraznosti".

06.02.2021 23:59
Piše: D. Živadinov
Ključne besede:   Eva Smrekar   Aljaž Rudolf   obraz   umetnost   Kapelica   lepota   DNK

Obraz je najpogostejša in najkompleksnejša vsebina umetnosti nasploh.

Pogled, usmerjen na oder: igralčev obraz preoblikujemo s pomočjo njegovega "nadzorovanega jaza" s psihološkimi in antipsihološkimi metodami. Igralčevo telesnost in njegovo obraznost transformiramo s pomočjo enakovrednega prepleta vseh razpoložljivih zvrsti umetnosti. Pogled, usmerjen v avditorij: večkrat se mi je v predvirusnem obdobju zgodilo, da sem med predstavo usmeril svoj pogled v publiko, če sem le imel kokpit v prvi vrsti avditorija. Za nekaj trenutkov sem se zazrl v stotine obrazov - istočasno. To je globinska izkušnja - pogledati v obraz človeštva. Kolektivni obraz doživljaš kot mislečo abstraktno celoto. To je impresiven vizualen moment, primerljiv s fenomenom "obrnjene človeške obraznosti". Nanjo sem bil opozorjen ob prvih eksperimentih v breztežnosti: popolnoma znan obraz ima v G-0 slabšo prepoznavnost. Podoben fenomen doživiš, ko intenzivno pogledaš v portretno fotografijo obrnjene "človeške obraznosti" in jo po določenem času začneš počasi probračati za 180 stopinj. Čez nekaj trenutkov doživiš v percepciji pretres. Kot da bi sodeloval pri metafizičnem prekršku, pri tabuju. Seveda je to le optična sprememba, ki meji na metafizično iskušnjo.

 

V točno določenem delu komentarja bom prosil urednika portala+, da objavi portretno fotografijo "obrnjene človeške obraznosti" izjemnega igralca, ki ga poznamo kot svetniški obraz scientološke religije. Njegova igralska karizmatičnost je svetlobna leta oddaljena od moje umetniške gledališke metode.

 

Počasi že vstopam na teritorij komentarja: namen imam reflektirati zadnjo razstavo pred izselitvijo iz galerijskega prostora Kapelica na Kersnikovi ulici z naslovom Obraz / Obrat produkcije (A Face or a Factory). Razstava je zaključno dejanje te pomembne galerije naše Republike, istočano pa je začetek novega. 

 

Pred seboj gledam izjemno mlada, a formativno suverena umetnika - Evo Smrekar in Aljaža Rudolfa. V galeriji sta vzpostavila korporacijsko terminalno situacijo s tremi postajami, namenjeno prostovoljenemu naboru biometričnih podatkov. Prostovoljci oziroma obiskovalci razstave s tem, ko darujejo svojo biometrično informacijsko sliko, postanejo delničarji njune umetniško-znanstvene korporacije A Face or Factory

 

Obraz je najpogostejša in najkompleksnejša vsebina umetnosti nasploh. Umetnika sta odločno vstopila v prostor mnogoterih vsebin, ki jih jima narekuje obraznost. Zaključno dejanje njunega umetniškega podviga vidita v realizaciji optimalne projekcije, ko bosta iz pridobljenega nabora in/formacij prek razstav z njihovim plastenjem izoblikovala svoj - ideal. 

 

Enost umetnosti in znanosti v umetniškem delu Obraz / Obrat proizvodnje Eve Smrekar in Aljaža Rudolfa ima namen vstopiti v polje vročih in hladnih con obrazne morfologije. Umetnica in umetnik izhodiščno kritično premišljata sisteme nadzora s pomočjo biometričnih podatkov. S svojimi prvimi razstavnimi gestami tematizirata različne teritorije: od DNK kot edinstvene informacije človeškega (živega), ki bi morala vsebovati najvišjo stopnjo zaščite, do logike genov, ki tvorijo inštitucijo družine. Do potenciala in potencialnih mimov. Tisočletja smo prek njih gledali posnemanje človeka. Mimi izražajo občutja, misli in čustva, čeprav je obrazna igra največkrat neodvisna od volje človeka.

 

Bližnji plan obraza! Pri konstituiranju korporacijske situacije Eva Smrekar in Aljaž Rudolf analizirata obrazno moč v svetu ekranizacije. Rad se ponavljam: Ta, ki poseduje sliko, ta poseduje moč. 

 

Njuna težnja je oblikovanje obraznosti z uporabo prostovoljno darovanih DNK sekvenc. Omogočila nam bosta pogled na generacijski genski obraz, ki nas bo in/formiral o novi generacijski obrazni kombinaciji. To senzacijo ponavadi doživim na produkciji igralske akademije v Moskvi (MHAT), kjer so letniki neprimerljivo večji od naših. Z odra se vedno znova odraža nova in nova generacijska obraznost. Pred nami se izrisujejo obrazi - ideali, bodisi tipološki bodisi karakterni.

 

Digresija: Na tem mestu bi prosil urednika portala+, da objavi napovedano fotografijo karizmatičnega igralca. Ko si boste natančno ogledali "obrnjeno človeško obraznost" in prepoznali igralca, fotografijo počasi zarotirajte za 180 stopinj. Konec digresije.

 

 

 

Eva Smrekar in Aljaž Rudolf sta ob njuni prvi razstavi že napovedala drugo z naslovom Nestabilni protokoli (Unstable Protocols). Natančno sta jo opredelila. To je nadvse pomembno dejanje, tako lahko premišljeno vzpostavljata idejo, s katero si bosta v bodočnosti izborila svoj obrazni - ideal. Postopno bosta razvila obraz kot kompleks genetskih, pravnih, kozmetičnih in politčnih razmerij moči. 

 

S pretakanjem vizualnih informacij pozivata avditorij h kritični in aktivni mobilizaciji. Ne morete si predstavljati, kako zahtevni so bili še pred dvajsetimi leti biološki protokoli, sploh če ste želeli dobiti gensko sekvenco od svojega igralca. Eva in Aljaž pa sta jo na razstavi, na svoji prvi terminalni postji sprocesirala v tridesetih sekundah - brezplačno. Menim, da bosta umetnika že na naslednji razstavi Nestabilnih protokolov vzpostavila komunikacijo z modulom v naših možganih, ki bo prepoznaval namene obraznih signalov. 

 

Tudi na ta način se spolno izmenjujemo in ideološko opredeljujemo. Navkljub dejanski kompleksnosti, ki obdaja vprašanje obraza in obraznosti, je formulacija za sestavo obraza preprosta: čelo, dve očesi, nos, usta in brada, izrazno komunikacijska logika vročih in hladnih con, ki s pomočjo bioloških algoritmov odrejajo stanja od komičnega pa vse do tragičnega.

 

Mlada umetnika definirata svoje bodoče nestabilne protokole: ti se bodo na konceptualni ravni posvečali preučevanju genetskega prostora genotipa in fenotipa kot temeljnemu materialu nove obrazne arhitekture in konstruiranju drugačnih prostorov subjektivitete onkraj družbenega identitetnega orisa posameznika. Poleg metodoloških, prostorskih in znanstvenih preučevanj tako želimo oblikovati konkreten raziskovalni prostor genetike v postgenomskem času in njenih povezav s sodobno filozofijo – kako razvoj genetike vpliva na razumevanje posameznikove identitete in kako lahko zastavljene parametre spremenimo z lastnim oblikovanjem, plastenjem in sopostavljanjem genskih zapisov umetne obrazne entitete.

 

Rad se ponavljam: Vsak čas ima svojo definicijo lepote. Danes je lepo tisto, kar je misleče.

 

S svojo umetniško projekcijo se ne sprašujeta, kateri obraz bi bilo treba zavreči in katerega sprejeti pri definiranju svetega obraza - statistično optimalnega - v polju umetnosti. Predvseem želita s svojimi korporacijskimi delničarji prek njihovih osebnih podatkov zgraditi pravno organiziran arhiv, ki bo vseboval občutljive informacije. Obraz je v zaključnem dejanju vedno teritorij konfliktov in dram. Prosim vas, da v finalu še enkrat zarotirate fotografijo "obrnjene človeške obraznosti". Sedaj s kritično distanco do vseh obrazov. Eva Smrekar in Aljaž Rudolf želita zaščititi človeštvo pred "drugo totalitarno evgeniko".

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.977
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.001
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.026
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 941
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.835
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472