Komentar

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi pogoji, v katerih se je oblikovala, me je motilo, da je postal "kulturni praznik" dan pesnikove smrti, ki se je pesniku zgodil tako rekoč v eksilu provincialnega, v februarski sneg zavitega Kranja. Kako je lahko dan, v katerem je nehalo biti "neiztrohnjeno srce" tega evropskega romantika par excellence, postal kulturni praznik, torej dan veselja, kar naj bi bili, po definiciji, taki in drugačni "prazniki"?

10.02.2021 07:11
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   8. februar   kultura   praznik   France Prešeren   smrt   rojstvo   Cankarjev dom   Bojan Štih

Ilustracija: portal+

Letos sem zasledil, da so se na družabnih omrežjih znova pojavili glasovi, da bi bilo smiselno praznik s smrtnega prestaviti na rojstni dan.

Če vtipkaš geslo "Prešernov dan", te vsevedna wikipedija med drugim pouči: "Proslava ob obletnici pesnikove smrti je prvič postala vseslovenska po sklepu (pravilno slovensko je "s sklepom"!! – op. D.P.) osvobodilnega gibanja leta 1941, med drugo svetovno vojno, vendar je bil tedaj  praznik vseslovenske enotnosti in so ga praznovali 7. februarja. 8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej." (pravilno slovensko: 8. februar kot praznik praznujemo … – op. D.P.)

 

Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi pogoji, v katerih se je oblikovala, me je motilo, da je postal "kulturni praznik" dan pesnikove smrti, ki se je pesniku zgodil tako rekoč v eksilu provincialnega, v februarski sneg zavitega Kranja. Kako je lahko dan, v katerem je nehalo biti "neiztrohnjeno srce" tega evropskega romantika par excellence, postal kulturni praznik, torej dan veselja, kar naj bi bili, po definiciji, taki in drugačni "prazniki"?

 

Wikipedija implicitno odgovarja na moje tedanje (in sedanje) vprašanje: v času, ko je na Slovenskem, pa ne samo na Slovenskem, pač pa po vsem svetu, zavladala kultura smrti in ne življenja, njene sledove na Slovenskem odkrivamo še danes, tako rekoč ni brezna brez posmrtnih ostankov tistih, ki so se znašli na napačni strani (Prešeren je vedel: "Slovenec že mori Slovenca brata … "), je bil za določitev kulturnega praznika vsekakor pravšnji Prešernov smrtni dan. Rojstni dan, dan življenja, ni bil pomemben, ni se prilegal načrtom, ki so jih imeli tovariši, že dolgo preden je izbruhnila druga svetovna vojna, pri nas okupacija, komunistična revolucija in državljanska vojna. Prešernov rojstni dan ni postal praznik, kakor rojstne dneve svojih genialnih mož in žena slavijo drugi narodi. Ni bil pomemben dan, ko se je genij rodil, ko je stopil v svet in združil, človek globokega duha, prefinjenega okusa in daljnovidnih misli, "Slovenšno celo".

 

Ko sem v osemdesetih, mislim da za tedanjo revijo Jana, napisal kratko kolumno, v kateri sem predlagal, daleč pred tem, ko so 3. december razglasili za neformalni "ta veseli dan kulture", da bi kulturni praznik prestavili na ta datum, sem bil bela vrana, morda še kaj bolj motečega za etablirano kulturo in njene maziljene predstavnike. Spomnim se nekaj jedkih in jeznih reakcij, kaj več se ni zgodilo, saj so bili to časi drugačnih in hujših tektonskih premikov, pred katere je bil postavljen slovenski narod. A ko smo v samostojni državi določali praznike, posebej tiste, ki so dela prosti dnevi, se nihče ni spomnil, da bi 8. februar zamenjal 3. december.

 

In tako je ostalo, da vsako leto, z večjim ali manjšim bliščem, bolj ali manj duhovito, o tem se je v enem od svojih imenitni esejev razpisal Bojan Štih, rajajo kulturniki, politiki in ostala narodova smetana v podzemlju Cankarjevega doma (letos jim je tudi to "papcanje in pupcanje gratis" odneslala corona) in s slovesnostjo potrjujejo, da kultura smrti še ni pokopana, ampak ima na Slovenskem svoj praznik, ki je celo dela prost dan, torej praznik "prvega reda", praznik delavcev, kmetov in poštene inteligence!

 

Morda pa se stvari vseeno premikajo. Letos pa sem zasledil, da so se na družabnih omrežjih znova pojavili glasovi, da bi bilo smiselno praznik s smrtnega prestaviti na rojstni dan. Zagotovo bi bil to tudi majhen korak od morbidnosti, ki so si jo privoščili v letu 1941 tisti, ki so naslednja štiri leta počeli vse hudo, hujše in najhujše, da so za vsako ceno prišli na oblast, za katero mislijo, da jim je tudi danes dana kot je bila dana nekdaj fevdalcem. A bolj verjetno je, da bo vse ostalo po starem in da bo že prihodnje leto Cankarjevo podzemlje znova prizorišče vsakoletnega rituala.

 

Denis Poniž je tekst izvrno objavil na portalu KDO.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Koprive v mestu Gogi
1
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Bi se danes kresnila? Ali moram vprašati preciznejše?
21
09.02.2021 00:28
Eva je v raju bezsramno zapeljala Adama s slastnim sadežem. Fred je z gorjačo mahnil Vilmo ter jo odvlekel v zavetje temne jame. ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.755
02/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.417
03/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.510
04/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.366
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 2.001
06/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.243
07/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.247
08/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.203
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.193
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.127