Komentar

Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie

Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine nacističnih prednikov. Do miru in stabilnosti ne pridemo z večnimi očitki, kakršnih smo navajeni iz slovenske vsakdanjosti. Mir človeku prinese samo iskreno odpuščanje, v politiki pa razumna diplomacija. In ko naslednjič na spletu pod receptom za jabolčni štrudelj zagledate prepir med domobranci in partizani, ne bodite naivni in ostanite prisebni. Kajti življenje nikoli ni črno-belo. Povsod so dobri in slabi ljudje.

 

14.02.2021 23:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Nemčij   Hannelore Kohl   Sophie Scholl   Helmut Kohl   Rdeča armada   Rusi   nacizem   partizani   domobranci

Fotomontaža: portal+

Hannelore in Sophie sta življenjski zgodbi dveh popolnoma različnih žensk. Obema pa je skupna borba za življenje, čast, dostojanstvo. Obema je skupna tudi sposobnost odpuščanja. 

Verjetno je Slovenija edina država na svetu, kjer se 2. svetovna vojna še ni končala. No, uradno že, davnega leta 1945, a frakcijska državljanska vojna kar traja. Le da se je iz Kočevskega Roga in s Svetega Urha preselila na internet. Nekdo je zapisal, da je bral recept, kako se naredi jabolčni štrudelj, in da ni mogel verjeti lastnim očem, ko so se pod člankom o receptu zravsali partizani in domobranci. Vedno se najde pametnjakovič, ki začne: kaj pa komunisti? Se zavedate, koliko ljudi so pobili komunisti? No, spisek zločinov je vsekakor dolg, a nikoli ni na njem tudi strahotnega  genocida nad Nemci iz leta 1945, ko so nacisti kapitulirali. Da ne bi slučajno kdo pisnil češ, ja, saj to so bili okupatorji, oni so si zaslužili! Res? Človekove pravice pripadajo vsem in vsak je nedolžen, dokler mu krivda ni pravnomočno dokazana. Najgrozovitejši del genocida pa je - kot je v vojnah običajno - doletel nedolžne žrtve. Nemške ženske, ki so bile v nacizem bodisi zavedene bodisi prisiljene.

  

Večina Evropejcev nosi sovjetske gene, mi je pred časom, ob kozarčku resnično dobrega konjaka, pravil znanec. Trditev je utemeljeval z besedami, da so ob koncu vojne z vzhoda Rusi zmagoslavno vkorakali v Evropo in puncam delili rožice. No ja, nobenih rožic ni bilo. Ne pravih, ne namišljenih. Ruski vojaki so posiljevali vse po vrsti in pred njimi niso bili varni niti redki preživeli okostnjaki iz koncentracijskih taborišč. Evropske ženske, zlasti Nemke, so od Stalinovih barbarov prejele le obilne količine sperme, pomešane z znojem po grintah ter smradom po cenenem alkoholu in izčrpani konjenici. Samo v Nemčiji je bilo ob koncu vojne posiljenih več kot dva milijona žensk, kar je toliko kot ima naša država prebivalcev. Ob tem je treba poudariti, da je številka nedvomno še višja, saj številne žrtve zaradi strahu ali sramu posilstva niso upale prijaviti.

 

Med posiljenimi je bila tudi gospa Hannelore, pred dvema desetletjema umrla soproga znamenitega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ki je prav tako že pokojni. Umrl je leta 2017. Ko je imela Hannelore komaj 12 let, so v zatohli kleti njo, njeno mamo in sorodnico, več dni zaporedoma posiljevali vojaki Rdeče armade. Na koncu, naveličani izprijenosti, so jo vrgli na cesto kot "vrečo cementa". Ta opis dogodka je ob priliki uporabila sama, čeprav o tragediji sicer ni govorila. Hitro se je naučila, kar se v okrutnem svetu človeštva prej ali slej mora naučiti vsakdo. Grde spomine je bolje izbrisati. Preteklosti se v nobenem primeru ne da spremeniti. Verižno posilstvo je na Hannelore pustilo težke fizične in psihične posledice. Ob padcu, ko so jo vrgli skozi okno iz kleti, si je poškodovala hrbtenico in bolečine so postale kronične. Od travm si nikoli ni zares opomogla. Trpela je za kopico psihosomatskih bolezni. Diagnosticirali so ji alergijo na penicilin, mučila jo je huda migrena in zadnjih sedem let življenja ob belem dnevu več ni stopila iz hiše saj je trpela zaradi nenormalne senzibilnosti na svetlobo. Ven je šla samo v mraku ali temi. 

  

Sončna svetloba je eden od dokaj pogostih vzrokov za migrenske napade, a pred 20 leti, ko je Hannelore tavala v temi, se glede teh reči niti zdravniki niso mogli zediniti. Hannelore je imela težko depresijo, jemala je čedalje več zdravil, soprog Helmut ji preprosto ni bil sposoben pomagati, pomoč psihologov in psihiatrov pa je vztrajno odklanjala. V resnici nikomur ni zaupala. Bala se je, da bi kdo zlorabil njene že tako travmatične spomine.

 

 

***

 

Leta 1989 so Evropo že pretresale velike spremembe. Vse od začetka razpada SFRJ, do padca Berlinskega zidu, ki je dolga leta ločeval vzhodni in zahodni Berlin ter delil Nemčijo na dve državi. Na zahodno Zvezno republiko Nemčijo (ZRN), kjer so ljudje živeli svobodno, in vzhodno Nemško demokratično republiko (NDR), kjer je vladal socializem in je celo intimna pisma prestrezala strahovlada tajne službe Stasi, identične jugoslovanski Udbi. Usoda je očitno hotela, da je združitev obeh Nemčij v ponovno enotno državo vodil ravno Kohl, ki se je leta 1982 povzpel na kanclerski položaj ZRN in tam ostal vse do leta 1990. Še osem let po padcu Berlinskega zidu je vodil združeno, svobodno, demokratično Nemčijo in skupaj s tedanjim francoskim predsednikom Mitterandom pripravil Maastrichtsko pogodbo, na kateri je osnovana današnja EU. Vmes sta se mu v zakonu s Hannelore rodila dva sinova, leta 2001 pa je gospa storila samomor. Pogoltnila je preveliko dozo uspavalnih tablet in zaspala za zmeraj. Kar 20 poslovilnih pisem je pustila za sabo. Vse bolečine, ki jih je dolga desetletja tiščala v sebi, je na koncu izlila na papir. Podoben življenjski epilog je dočakalo na stotisoče nedolžnih Nemk. 

  

Nemški novinar Heribert Schwan je o tej ves čas bolni, a hkrati nenavadno močni in trdni ženski napisal biografijo Die Frau an seiner Seite (Ženska na njegovi strani), v kateri je razkril številne najtemačnejše podrobnosti iz življenja dolgoletne nemške prve dame. Biografija, ki je izšla šele leta 2011, je verodostojna, saj je nastala s privolitvijo Hannelore. Schwan je bil edini novinar, ki mu je Hannelore izpovedala tudi zločine ruskih vojakov in s kolikšnim poniževanjem ter trpljenjem je bila tlakovana pot v svobodno Nemčijo, ki je dandanes steber EU.

 

 

***

  

Pa ste morda kdaj slišali, da bi Kohl jezno bentil: Kaj pa komunisti? Vi sploh veste, kaj vse so počeli prekleti komunisti? Če kdo, potem je ravno Kohl, soprog posiljene Hannelore, resnično dobro vedel, kaj vse so počeli prekleti komunisti, saj mu je žena povedala. A se je ves čas zavzemal za miren dialog. Je besne besede morda kdaj izpljunil Schröder? Ne. Si predstavljate, da bi vsakič, ko beseda nanese na holokavst, Merklova začela čemerno jadikovati, Ja, ja, seveda drži, da so "naši" počeli vse to, ampak kaj vse so pa počeli "vaši", kaj pa to? Ne. Nemci so krivdo kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine nacističnih prednikov. Do miru in stabilnosti ne pridemo z večnimi očitki, kakršnih smo navajeni iz slovenske vsakdanjosti. Mir človeku prinese samo iskreno odpuščanje. V politiki pa razumna diplomacija.

 

Torej, ko naslednjič zagledate recept za jabolčni štrudelj, ne bodite naivni ter se v komentarjih ne spuščajte v prepire med domobranci in partizani. Življenje nikoli ni črno-belo. Povsod so (bili) dobri in slabi ljudje. Res je, da se ve, kdo je prvi začel, kdo je bil okupator, toda Nemci so svojo zgodovino sprejeli, se pokorili in poglavje zaključili.

 

Z vsemi ni tako. Madžari in Italijani imajo velike probleme z razumevanjem zgodovine, Avstrija pa je šele pod Sebastianom Kurzem, politikom sodobnega kova, priznala veliko vlogo v nacizmu in se pokesala. Tudi posiljevali niso samo ruski vojščaki. Tudi vojaki Wehrmachta, ameriške, britanske, francoske in druge sile se niso mogle upreti ropanju in izživljanju. Dandanašnja Evropa ni prežeta samo s sovjetskim gnevom, tukajšnji geni so pomešani z grozo vsega sveta, in če želite poznati resnico, priporočam knjigo Podivjana celina, ki jo je napisal angleški zgodovinar Keith Lowe. Sram vas bo, da ste se v ta sprevrženi svet rodili kot človeško bitje.

 

 

***

 

Čez dober teden bomo obeleževali obletnico smrti mlade nemške študentke Sophie Scholl, ki so jo nacisti leta 1943 obglavili zaradi sodelovanja v odporniškem gibanju Bela vrtnica. Sophie je bila ena tistih pogumnih punc, ki so delile letake, s katerimi so uporniki nemški narod nagovarjali proti nacizmu. Gibanje se je povezalo z britanskimi obveščevalci in letaki, ki so svetu sporočali, da si tudi mladi Nemci želijo miru in svobode, so z letal preplavili London. O življenju Schollove je posnet izvrsten film, v katerem med drugim glavnemu preiskovalcu - ki se je celo nekako trudil, da bi jo osvobodil obtožb -, s solzami v očeh pojasnjuje, kako je sama videla, da so nacisti pljuvali Judom v obraz samo zato, ker so bili Judje. Zadnji dnevi Sophie Scholl (vir) so luč sveta ugledali leta 2005, in če tega filma še niste videli, si ga oglejte. To je zgodba, ki jo morate poznati. Objavljeni so bili še dnevniški zapisi Sophie Scholl. V njih dekle, ki se je moralo že pri rosnih 22 letih odpovedati življenju, večkrat citira francoskega filozofa Jacquesa Maritaina, ki je navdih iskal pri Tomažu Akvinskem: "Potrebno je imeti trdnega duha in mehko srce."

 

Sophie je imela mehko srce, s katerim se je zavzela za šibkejše, čeprav je vedela, da s tem ogroža lastno življenje. Hannelore je imela trdnega duha, ki ji je že kot majhni deklici pomagal preživeti najgrše, kar se ženskemu spolu lahko zgodi. Obe sta bili žrtvi genocida nad Nemci, zamolčanega zločina, o katerem vam zgodovinarji nikoli ne bodo odkrito govorili, ker se bodo vedno skrili za stavek, jah, oni so bili pač okupatorji. Da, bili so okupatorji. Med katerimi je bilo ogromno posameznikov, ki se s Hitlerjevo okupatorsko politiko nikakor niso strinjali. V tem zapisu navajam samo dve.

 

 

Hannelore in Sophie sta življenjski zgodbi dveh popolnoma različnih žensk. Obema pa je skupna borba za življenje, čast, dostojanstvo. Obema je skupna tudi sposobnost odpuščanja. Zato naj vam njuni pomirjeni duši nudita oporo in vzor zlasti sedaj, v času vsesplošne krize, ki ustrahuje tudi to podivjano slovensko državo in preostali planet.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
21
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.526
02/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.391
03/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.398
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.554
05/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.308
06/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.409
07/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.008
08/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.160
09/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.139
10/
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
Dragan Živadinov
Ogledov: 758