Komentar

Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie

Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine nacističnih prednikov. Do miru in stabilnosti ne pridemo z večnimi očitki, kakršnih smo navajeni iz slovenske vsakdanjosti. Mir človeku prinese samo iskreno odpuščanje, v politiki pa razumna diplomacija. In ko naslednjič na spletu pod receptom za jabolčni štrudelj zagledate prepir med domobranci in partizani, ne bodite naivni in ostanite prisebni. Kajti življenje nikoli ni črno-belo. Povsod so dobri in slabi ljudje.

 

14.02.2021 23:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Nemčij   Hannelore Kohl   Sophie Scholl   Helmut Kohl   Rdeča armada   Rusi   nacizem   partizani   domobranci

Fotomontaža: portal+

Hannelore in Sophie sta življenjski zgodbi dveh popolnoma različnih žensk. Obema pa je skupna borba za življenje, čast, dostojanstvo. Obema je skupna tudi sposobnost odpuščanja. 

Verjetno je Slovenija edina država na svetu, kjer se 2. svetovna vojna še ni končala. No, uradno že, davnega leta 1945, a frakcijska državljanska vojna kar traja. Le da se je iz Kočevskega Roga in s Svetega Urha preselila na internet. Nekdo je zapisal, da je bral recept, kako se naredi jabolčni štrudelj, in da ni mogel verjeti lastnim očem, ko so se pod člankom o receptu zravsali partizani in domobranci. Vedno se najde pametnjakovič, ki začne: kaj pa komunisti? Se zavedate, koliko ljudi so pobili komunisti? No, spisek zločinov je vsekakor dolg, a nikoli ni na njem tudi strahotnega  genocida nad Nemci iz leta 1945, ko so nacisti kapitulirali. Da ne bi slučajno kdo pisnil češ, ja, saj to so bili okupatorji, oni so si zaslužili! Res? Človekove pravice pripadajo vsem in vsak je nedolžen, dokler mu krivda ni pravnomočno dokazana. Najgrozovitejši del genocida pa je - kot je v vojnah običajno - doletel nedolžne žrtve. Nemške ženske, ki so bile v nacizem bodisi zavedene bodisi prisiljene.

  

Večina Evropejcev nosi sovjetske gene, mi je pred časom, ob kozarčku resnično dobrega konjaka, pravil znanec. Trditev je utemeljeval z besedami, da so ob koncu vojne z vzhoda Rusi zmagoslavno vkorakali v Evropo in puncam delili rožice. No ja, nobenih rožic ni bilo. Ne pravih, ne namišljenih. Ruski vojaki so posiljevali vse po vrsti in pred njimi niso bili varni niti redki preživeli okostnjaki iz koncentracijskih taborišč. Evropske ženske, zlasti Nemke, so od Stalinovih barbarov prejele le obilne količine sperme, pomešane z znojem po grintah ter smradom po cenenem alkoholu in izčrpani konjenici. Samo v Nemčiji je bilo ob koncu vojne posiljenih več kot dva milijona žensk, kar je toliko kot ima naša država prebivalcev. Ob tem je treba poudariti, da je številka nedvomno še višja, saj številne žrtve zaradi strahu ali sramu posilstva niso upale prijaviti.

 

Med posiljenimi je bila tudi gospa Hannelore, pred dvema desetletjema umrla soproga znamenitega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ki je prav tako že pokojni. Umrl je leta 2017. Ko je imela Hannelore komaj 12 let, so v zatohli kleti njo, njeno mamo in sorodnico, več dni zaporedoma posiljevali vojaki Rdeče armade. Na koncu, naveličani izprijenosti, so jo vrgli na cesto kot "vrečo cementa". Ta opis dogodka je ob priliki uporabila sama, čeprav o tragediji sicer ni govorila. Hitro se je naučila, kar se v okrutnem svetu človeštva prej ali slej mora naučiti vsakdo. Grde spomine je bolje izbrisati. Preteklosti se v nobenem primeru ne da spremeniti. Verižno posilstvo je na Hannelore pustilo težke fizične in psihične posledice. Ob padcu, ko so jo vrgli skozi okno iz kleti, si je poškodovala hrbtenico in bolečine so postale kronične. Od travm si nikoli ni zares opomogla. Trpela je za kopico psihosomatskih bolezni. Diagnosticirali so ji alergijo na penicilin, mučila jo je huda migrena in zadnjih sedem let življenja ob belem dnevu več ni stopila iz hiše saj je trpela zaradi nenormalne senzibilnosti na svetlobo. Ven je šla samo v mraku ali temi. 

  

Sončna svetloba je eden od dokaj pogostih vzrokov za migrenske napade, a pred 20 leti, ko je Hannelore tavala v temi, se glede teh reči niti zdravniki niso mogli zediniti. Hannelore je imela težko depresijo, jemala je čedalje več zdravil, soprog Helmut ji preprosto ni bil sposoben pomagati, pomoč psihologov in psihiatrov pa je vztrajno odklanjala. V resnici nikomur ni zaupala. Bala se je, da bi kdo zlorabil njene že tako travmatične spomine.

 

 

***

 

Leta 1989 so Evropo že pretresale velike spremembe. Vse od začetka razpada SFRJ, do padca Berlinskega zidu, ki je dolga leta ločeval vzhodni in zahodni Berlin ter delil Nemčijo na dve državi. Na zahodno Zvezno republiko Nemčijo (ZRN), kjer so ljudje živeli svobodno, in vzhodno Nemško demokratično republiko (NDR), kjer je vladal socializem in je celo intimna pisma prestrezala strahovlada tajne službe Stasi, identične jugoslovanski Udbi. Usoda je očitno hotela, da je združitev obeh Nemčij v ponovno enotno državo vodil ravno Kohl, ki se je leta 1982 povzpel na kanclerski položaj ZRN in tam ostal vse do leta 1990. Še osem let po padcu Berlinskega zidu je vodil združeno, svobodno, demokratično Nemčijo in skupaj s tedanjim francoskim predsednikom Mitterandom pripravil Maastrichtsko pogodbo, na kateri je osnovana današnja EU. Vmes sta se mu v zakonu s Hannelore rodila dva sinova, leta 2001 pa je gospa storila samomor. Pogoltnila je preveliko dozo uspavalnih tablet in zaspala za zmeraj. Kar 20 poslovilnih pisem je pustila za sabo. Vse bolečine, ki jih je dolga desetletja tiščala v sebi, je na koncu izlila na papir. Podoben življenjski epilog je dočakalo na stotisoče nedolžnih Nemk. 

  

Nemški novinar Heribert Schwan je o tej ves čas bolni, a hkrati nenavadno močni in trdni ženski napisal biografijo Die Frau an seiner Seite (Ženska na njegovi strani), v kateri je razkril številne najtemačnejše podrobnosti iz življenja dolgoletne nemške prve dame. Biografija, ki je izšla šele leta 2011, je verodostojna, saj je nastala s privolitvijo Hannelore. Schwan je bil edini novinar, ki mu je Hannelore izpovedala tudi zločine ruskih vojakov in s kolikšnim poniževanjem ter trpljenjem je bila tlakovana pot v svobodno Nemčijo, ki je dandanes steber EU.

 

 

***

  

Pa ste morda kdaj slišali, da bi Kohl jezno bentil: Kaj pa komunisti? Vi sploh veste, kaj vse so počeli prekleti komunisti? Če kdo, potem je ravno Kohl, soprog posiljene Hannelore, resnično dobro vedel, kaj vse so počeli prekleti komunisti, saj mu je žena povedala. A se je ves čas zavzemal za miren dialog. Je besne besede morda kdaj izpljunil Schröder? Ne. Si predstavljate, da bi vsakič, ko beseda nanese na holokavst, Merklova začela čemerno jadikovati, Ja, ja, seveda drži, da so "naši" počeli vse to, ampak kaj vse so pa počeli "vaši", kaj pa to? Ne. Nemci so krivdo kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine nacističnih prednikov. Do miru in stabilnosti ne pridemo z večnimi očitki, kakršnih smo navajeni iz slovenske vsakdanjosti. Mir človeku prinese samo iskreno odpuščanje. V politiki pa razumna diplomacija.

 

Torej, ko naslednjič zagledate recept za jabolčni štrudelj, ne bodite naivni ter se v komentarjih ne spuščajte v prepire med domobranci in partizani. Življenje nikoli ni črno-belo. Povsod so (bili) dobri in slabi ljudje. Res je, da se ve, kdo je prvi začel, kdo je bil okupator, toda Nemci so svojo zgodovino sprejeli, se pokorili in poglavje zaključili.

 

Z vsemi ni tako. Madžari in Italijani imajo velike probleme z razumevanjem zgodovine, Avstrija pa je šele pod Sebastianom Kurzem, politikom sodobnega kova, priznala veliko vlogo v nacizmu in se pokesala. Tudi posiljevali niso samo ruski vojščaki. Tudi vojaki Wehrmachta, ameriške, britanske, francoske in druge sile se niso mogle upreti ropanju in izživljanju. Dandanašnja Evropa ni prežeta samo s sovjetskim gnevom, tukajšnji geni so pomešani z grozo vsega sveta, in če želite poznati resnico, priporočam knjigo Podivjana celina, ki jo je napisal angleški zgodovinar Keith Lowe. Sram vas bo, da ste se v ta sprevrženi svet rodili kot človeško bitje.

 

 

***

 

Čez dober teden bomo obeleževali obletnico smrti mlade nemške študentke Sophie Scholl, ki so jo nacisti leta 1943 obglavili zaradi sodelovanja v odporniškem gibanju Bela vrtnica. Sophie je bila ena tistih pogumnih punc, ki so delile letake, s katerimi so uporniki nemški narod nagovarjali proti nacizmu. Gibanje se je povezalo z britanskimi obveščevalci in letaki, ki so svetu sporočali, da si tudi mladi Nemci želijo miru in svobode, so z letal preplavili London. O življenju Schollove je posnet izvrsten film, v katerem med drugim glavnemu preiskovalcu - ki se je celo nekako trudil, da bi jo osvobodil obtožb -, s solzami v očeh pojasnjuje, kako je sama videla, da so nacisti pljuvali Judom v obraz samo zato, ker so bili Judje. Zadnji dnevi Sophie Scholl (vir) so luč sveta ugledali leta 2005, in če tega filma še niste videli, si ga oglejte. To je zgodba, ki jo morate poznati. Objavljeni so bili še dnevniški zapisi Sophie Scholl. V njih dekle, ki se je moralo že pri rosnih 22 letih odpovedati življenju, večkrat citira francoskega filozofa Jacquesa Maritaina, ki je navdih iskal pri Tomažu Akvinskem: "Potrebno je imeti trdnega duha in mehko srce."

 

Sophie je imela mehko srce, s katerim se je zavzela za šibkejše, čeprav je vedela, da s tem ogroža lastno življenje. Hannelore je imela trdnega duha, ki ji je že kot majhni deklici pomagal preživeti najgrše, kar se ženskemu spolu lahko zgodi. Obe sta bili žrtvi genocida nad Nemci, zamolčanega zločina, o katerem vam zgodovinarji nikoli ne bodo odkrito govorili, ker se bodo vedno skrili za stavek, jah, oni so bili pač okupatorji. Da, bili so okupatorji. Med katerimi je bilo ogromno posameznikov, ki se s Hitlerjevo okupatorsko politiko nikakor niso strinjali. V tem zapisu navajam samo dve.

 

 

Hannelore in Sophie sta življenjski zgodbi dveh popolnoma različnih žensk. Obema pa je skupna borba za življenje, čast, dostojanstvo. Obema je skupna tudi sposobnost odpuščanja. Zato naj vam njuni pomirjeni duši nudita oporo in vzor zlasti sedaj, v času vsesplošne krize, ki ustrahuje tudi to podivjano slovensko državo in preostali planet.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
12
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.478
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.174
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.376
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 452