Razkrivamo

Sodnica, ki ne mara "velikega diktatorja" Janše, kazensko toži Vinka Gorenaka, ker je objavil njene zasebne misli

Kaj bi pomenila javna objava osebnih prejemkov sodnikov in tožilcev, kar od pravosodne ministrice zahteva Vili Kovačič? V vsakem primeru še dodatno zaostritev že tako ali tako napetih odnose med sodno in izvršilno vejo oblasti, še posebej kabinetom predsednika vlade, kjer z ostrimi kritikami na račun sodstva oziroma pravosodja ne varčujejo. Kaj si o sodnikih misli premier Janez Janša, ki rad uporablja skovanko "krivosodje", je znano. Da so podobnega mnenja tudi njegovi najožji svetovalci in sodelavci, pa kaže zadnji primer Vinka Gorenaka ...

17.02.2021 07:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Vili Kovačič   Vinko Gorenak   sodstvo   pravsodje   Facebook   sodišče   Janša   vlada   Covid-19   Urška Klakočar Zupančič

Fotomontaža: portal+

V primeru Vinka Gorenaka oziroma sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je na za javnost zaprtem delu svojega Facebook profila kritično pisala o Janši, ne gre za vprašanje svobode govora, ampak za spoštovanje pravice do zasebnosti.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak si je nakopal na glavo zasebno kazensko tožbo ljubljanske okrajne sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je na svojem zasebnem Facebook profilu pred časom ostro kritizirala vlado in tudi predsednika vlade osebno zaradi virusa Covid-19. Eden izmed njenih prijateljev, ki so lahko dostopali do besedila, je zapis posredoval Gorenaku, ta pa ga je potem (s komentarjem, da je sodnica politična aktivistka) objavil na svojem blogu ter na portalu Nova24tv.si. Ker je to storil brez njenega dovoljenja (objavil je pisanje, ki ga je objavila na svojem zaprtem, javnosti nedstopnem delu Facebook profila), naj bi storil kaznivo dejanje nedovoljene objave.

 

Seveda je vse skupaj vzbudilo precej javne pozornosti, tudi polemik. Ne nazadnje politična polarizacija ne prizanaša niti pravosodju, del javnosti pa je že leta izjemno kritičen do sodstva. Ne le kritičen, pogosto kar sovražno nastrojen. Zato tudi v tem primeru ni manjkalo ostrih komentarjev, ki pa so v večini primerov povsem zgrešili poanto. Kajti to, da je državni sekretar Gorenak sodnico Klakočar Zupančičevo označil za politično aktivistko, ni niti predmet njene tožbe niti ni bistveno. Bistvo je namreč v tem, da objava na zaprtem delu Facebooka, ki je dostopna zgolj točno določenemu krogu ljudi, ne pomeni, da se je avtorica s tem odpovedala pravici do zasebnosti. Prav tako ne more biti sporna vsebina njenega razmišljanja, saj predstavlja ustavno pravico do svobode vesti oziroma izražanja. "Tudi sodniki so ljudje, ki imajo pravico do svojega lastnega političnega prepričanja in izražanja svojih stališč, še posebej, če gre za opozarjanje na nepravilnosti v družbi oziroma v delovanju države", meni odvetnica Nataša Pirc Musar, ki zastopa sodnico v tožbi zoper državnega sekretarja Gorenjaka.

 

Primer je zanimiv, če ga primerjamo z nedavno odločitvijo Twitterja, Facebooka in še nekaterih velikanov družbenih omrežij, da bivšemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu trajno suspendirajo (izbrišejo) njegove profile na teh omrežjih zaradi besed, ki jih je zapisal. V Trumpovem primeru je šlo za javno objavo vsebinsko izjemno spornih navedb, kar je po odločitvi o suspenzu sprožilo tudi veliko negativnih odzivov, češ da gre za arbitrarno omejevanje svobode govora. V primeru Vinka Gorenaka oziroma sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je na za javnost zaprtem delu svojega Facebook profila kritično pisala o Janezu Janši, pa ne gre za vprašanje svobode govora, ampak za spoštovanje pravice do zasebnosti. Ne glede na razplet je "zasebno pisanje", ki je po zaslugi Gorenaka postalo javno, sodnico že precej stalo, kajti z njim sta bila seznanjena predsednik sodnega sveta in predsednik vrhovnega sodišča, ki je primer posredoval predsednici ljubjanskega okrajnega sodišča, ta pa je zoper Urško Klakočar Zupančič uvedla disciplinski postopek in jo kazensko premestila na drugo delovno mesto.

 

 

***

 

Nič manj pozornosti ne vzbuja predlog Vilija Kovačiča, predsednika društva Davkplačevalci se ne damo, ki se je z idejo javno obrnil na ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič (SMC), naj se objavijo plače tožilcev in sodnikov, in sicer na podoben način, kot je notranji minister Aleš Hojs nedavno (sporno!) objavil plače policistov. Kovačič je prepričan, da bi objava osebnih prejemkov sodnikov "znatno povečalo zaupanje ljudstva, v imenu katerega se v Slovenijo deli pravica" ter da je javnost še zadnje, kar je ostalo, kajti "pameti in poštnosti je zmanjkalo". Ob tem je Vili Kovačič opozoril tudi na to, da se stvari v Sloveniji premikaj počasi, vendar se. Do nedavnega celo fotografij sodnic in sodnikov ni bilo dovoljeno objavljati, saj je bilo fotografiranje in snemanje v sodnih dvoranah načeloma prepovedano. O načelu javnosti sojenja pa pravi, da gre prepogosto le za najavo na začetku sojenja: "Čim sodnik to izreče, vsi novinarji, snemalci pospravijo snemalne naprave in zbežijo iz sodne dvorane. Javnost sojenja je samo še fototermin."

 

Kovačičeva zahteva po javni objavi višine plač sodnikov in tožilcev je zagotovo provokacija, ki jo v pravosodju ne bodo kar tako požrli. Nič manj "huda" ni njegova ideja o t.i. EU pravosodnem izpitu, ki jo je prav tako poslal ministrici za pravosodje: "Ob ponovnem predsedovanju Slovenije Svetu EU si morata predsednik države in slovenska vlada postaviti ambiciozen, vendar dosegljiv cilj. To je, da se pravosodje v vseh državah članicah EU očisti, poenoti in harmonizira po istih načelih in standardih, ki bi veljali v EU civilizacijskem prostoru. Zelo pomembno dejanje tega očiščenja je uresničitev standarda, da v državah članicah vsi sodniki, tožilci in odvetniki v dveh letih opravijo EU pravosodni izpit."

 

Kovačič zato predlaga, da država članica, ki EU pravosodnega izpita ne implementira, ni upravičena do kakršnih koli sredstev iz EU skladov ter posojil EIB in EBRD. Glede na "težave" s Poljsko in Madžarsko zaradi spoštovanja demokratičnih standardov in načel vladavine prava utegne biti ideja o nekakšnem evropskem pravosodnem izpitu za Bruselj celo zanimiva, sploh glede na dejstvo, da mnogi sodniki, celo tisti na najvišjih mestih, kot tudi tožilci in odvetniki niso ravno vešči evropskega prava in jim sodbe tako ESČP v Strasbourgu kot tudi Sodišča EU v Luksemburgu delajo precej preglavic.

 

"To ni govorjenje na pamet", poudarja Vili Kovačič, ki je v zadnjih letih kot aktivni državljan in "aktivist" civilne družbe redno spremljal množico sodnih postpkov od blizu. "Ob spremljanju sojenj v sodnih dvoranah na konkretnih primerih, ki zadevajo tragične usode številnih ljudi, sem videl veliko zlobe, politične pristranskosti, pa tudi neznanja. Ugotavljam, da celo na ustavnem sodišču močno primanjkuje tovrstnega znanja. Pobuda vsega ne bo rešila, je pa konkreten prispevek k začetku reševanja, prehod od filozofiranja o vladavini prava k dejanjem."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
11
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
28
30.06.2022 21:00
Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to ... Več.
Piše: Uredništvo
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
5
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
14
27.06.2022 19:00
Medtem ko ruska propaganda poskuša prepričati evropsko in zahodno javnost, kako njihovi politiki s sankcijami proti Putinovem ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
6
22.06.2022 21:15
Tistih devet oseb, ki si nadenejo lepo ukrojene toge ustavnih sodnikov, da bi privzdignili ugled svojega položaja, moramo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Souring Pakistani-Iran Relations
5
22.06.2022 09:49
Pakistan and Iran have long been accusing each other of harbouring terrorists that carry out cross border attacks. Sunni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
16
19.06.2022 21:19
V teh dneh, ko so oči svetovne javnosti uperjene proti vzhodni Evropi in vojni v Ukrajini, dogajanje v zvezi z iranskim ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
22
15.06.2022 21:28
Normalizacija države in depolitizacija medijev, o čemer rada govorita novi premier in njegova administracija, je mačji kašelj: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
23
13.06.2022 23:20
Potem ko sta nekdanja predsednika Kučan in Turk, ki se jima je pridružilo nekaj manj kot 20 izrazito levičarskih intelektualcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?
14
08.06.2022 08:45
Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi ... Več.
Piše: Uredništvo
(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade
30
06.06.2022 22:33
Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred
11
02.06.2022 20:00
Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope.Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
From Beijing with Love: Chinese investments in the Netherlands as security threat
5
01.06.2022 20:00
Dutch authorities reportedly initiated an enquiry against a Chinese owned company Kuwait Petroleum Netherlands for allegedly ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Jeffrey Sachs in Neil Harrison: Preiskava o možnem umetnem izvoru novega koronavirusa bi se morala že zdavnaj začeti!
17
29.05.2022 10:49
Ali je ameriška biotehnologija pomagala ustvariti COVID-19, se sprašujeta Jeffrey Sachs in Neil Harrison. Ekonomista in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali so mandati letošnjih volitev v Državni zbor skladni z Ustavo?
17
27.05.2022 06:34
Že dvajset let trdim, da naš zakon, po katerem računamo in nato določimo mandate v Državnem zboru, ni v skladu z ustavo, in ... Več.
Piše: Marjan Lisjak
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
17
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
15
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.661
02/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.942
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.726
04/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 2.152
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.749
06/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.516
07/
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
Bine Kordež
Ogledov: 577
08/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 648
09/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.561
10/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.143