Razkrivamo

Sodnica, ki ne mara "velikega diktatorja" Janše, kazensko toži Vinka Gorenaka, ker je objavil njene zasebne misli

Kaj bi pomenila javna objava osebnih prejemkov sodnikov in tožilcev, kar od pravosodne ministrice zahteva Vili Kovačič? V vsakem primeru še dodatno zaostritev že tako ali tako napetih odnose med sodno in izvršilno vejo oblasti, še posebej kabinetom predsednika vlade, kjer z ostrimi kritikami na račun sodstva oziroma pravosodja ne varčujejo. Kaj si o sodnikih misli premier Janez Janša, ki rad uporablja skovanko "krivosodje", je znano. Da so podobnega mnenja tudi njegovi najožji svetovalci in sodelavci, pa kaže zadnji primer Vinka Gorenaka ...

17.02.2021 07:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Vili Kovačič   Vinko Gorenak   sodstvo   pravsodje   Facebook   sodišče   Janša   vlada   Covid-19   Urška Klakočar Zupančič

Fotomontaža: portal+

V primeru Vinka Gorenaka oziroma sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je na za javnost zaprtem delu svojega Facebook profila kritično pisala o Janši, ne gre za vprašanje svobode govora, ampak za spoštovanje pravice do zasebnosti.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak si je nakopal na glavo zasebno kazensko tožbo ljubljanske okrajne sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je na svojem zasebnem Facebook profilu pred časom ostro kritizirala vlado in tudi predsednika vlade osebno zaradi virusa Covid-19. Eden izmed njenih prijateljev, ki so lahko dostopali do besedila, je zapis posredoval Gorenaku, ta pa ga je potem (s komentarjem, da je sodnica politična aktivistka) objavil na svojem blogu ter na portalu Nova24tv.si. Ker je to storil brez njenega dovoljenja (objavil je pisanje, ki ga je objavila na svojem zaprtem, javnosti nedstopnem delu Facebook profila), naj bi storil kaznivo dejanje nedovoljene objave.

 

Seveda je vse skupaj vzbudilo precej javne pozornosti, tudi polemik. Ne nazadnje politična polarizacija ne prizanaša niti pravosodju, del javnosti pa je že leta izjemno kritičen do sodstva. Ne le kritičen, pogosto kar sovražno nastrojen. Zato tudi v tem primeru ni manjkalo ostrih komentarjev, ki pa so v večini primerov povsem zgrešili poanto. Kajti to, da je državni sekretar Gorenak sodnico Klakočar Zupančičevo označil za politično aktivistko, ni niti predmet njene tožbe niti ni bistveno. Bistvo je namreč v tem, da objava na zaprtem delu Facebooka, ki je dostopna zgolj točno določenemu krogu ljudi, ne pomeni, da se je avtorica s tem odpovedala pravici do zasebnosti. Prav tako ne more biti sporna vsebina njenega razmišljanja, saj predstavlja ustavno pravico do svobode vesti oziroma izražanja. "Tudi sodniki so ljudje, ki imajo pravico do svojega lastnega političnega prepričanja in izražanja svojih stališč, še posebej, če gre za opozarjanje na nepravilnosti v družbi oziroma v delovanju države", meni odvetnica Nataša Pirc Musar, ki zastopa sodnico v tožbi zoper državnega sekretarja Gorenjaka.

 

Primer je zanimiv, če ga primerjamo z nedavno odločitvijo Twitterja, Facebooka in še nekaterih velikanov družbenih omrežij, da bivšemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu trajno suspendirajo (izbrišejo) njegove profile na teh omrežjih zaradi besed, ki jih je zapisal. V Trumpovem primeru je šlo za javno objavo vsebinsko izjemno spornih navedb, kar je po odločitvi o suspenzu sprožilo tudi veliko negativnih odzivov, češ da gre za arbitrarno omejevanje svobode govora. V primeru Vinka Gorenaka oziroma sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je na za javnost zaprtem delu svojega Facebook profila kritično pisala o Janezu Janši, pa ne gre za vprašanje svobode govora, ampak za spoštovanje pravice do zasebnosti. Ne glede na razplet je "zasebno pisanje", ki je po zaslugi Gorenaka postalo javno, sodnico že precej stalo, kajti z njim sta bila seznanjena predsednik sodnega sveta in predsednik vrhovnega sodišča, ki je primer posredoval predsednici ljubjanskega okrajnega sodišča, ta pa je zoper Urško Klakočar Zupančič uvedla disciplinski postopek in jo kazensko premestila na drugo delovno mesto.

 

 

***

 

Nič manj pozornosti ne vzbuja predlog Vilija Kovačiča, predsednika društva Davkplačevalci se ne damo, ki se je z idejo javno obrnil na ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič (SMC), naj se objavijo plače tožilcev in sodnikov, in sicer na podoben način, kot je notranji minister Aleš Hojs nedavno (sporno!) objavil plače policistov. Kovačič je prepričan, da bi objava osebnih prejemkov sodnikov "znatno povečalo zaupanje ljudstva, v imenu katerega se v Slovenijo deli pravica" ter da je javnost še zadnje, kar je ostalo, kajti "pameti in poštnosti je zmanjkalo". Ob tem je Vili Kovačič opozoril tudi na to, da se stvari v Sloveniji premikaj počasi, vendar se. Do nedavnega celo fotografij sodnic in sodnikov ni bilo dovoljeno objavljati, saj je bilo fotografiranje in snemanje v sodnih dvoranah načeloma prepovedano. O načelu javnosti sojenja pa pravi, da gre prepogosto le za najavo na začetku sojenja: "Čim sodnik to izreče, vsi novinarji, snemalci pospravijo snemalne naprave in zbežijo iz sodne dvorane. Javnost sojenja je samo še fototermin."

 

Kovačičeva zahteva po javni objavi višine plač sodnikov in tožilcev je zagotovo provokacija, ki jo v pravosodju ne bodo kar tako požrli. Nič manj "huda" ni njegova ideja o t.i. EU pravosodnem izpitu, ki jo je prav tako poslal ministrici za pravosodje: "Ob ponovnem predsedovanju Slovenije Svetu EU si morata predsednik države in slovenska vlada postaviti ambiciozen, vendar dosegljiv cilj. To je, da se pravosodje v vseh državah članicah EU očisti, poenoti in harmonizira po istih načelih in standardih, ki bi veljali v EU civilizacijskem prostoru. Zelo pomembno dejanje tega očiščenja je uresničitev standarda, da v državah članicah vsi sodniki, tožilci in odvetniki v dveh letih opravijo EU pravosodni izpit."

 

Kovačič zato predlaga, da država članica, ki EU pravosodnega izpita ne implementira, ni upravičena do kakršnih koli sredstev iz EU skladov ter posojil EIB in EBRD. Glede na "težave" s Poljsko in Madžarsko zaradi spoštovanja demokratičnih standardov in načel vladavine prava utegne biti ideja o nekakšnem evropskem pravosodnem izpitu za Bruselj celo zanimiva, sploh glede na dejstvo, da mnogi sodniki, celo tisti na najvišjih mestih, kot tudi tožilci in odvetniki niso ravno vešči evropskega prava in jim sodbe tako ESČP v Strasbourgu kot tudi Sodišča EU v Luksemburgu delajo precej preglavic.

 

"To ni govorjenje na pamet", poudarja Vili Kovačič, ki je v zadnjih letih kot aktivni državljan in "aktivist" civilne družbe redno spremljal množico sodnih postpkov od blizu. "Ob spremljanju sojenj v sodnih dvoranah na konkretnih primerih, ki zadevajo tragične usode številnih ljudi, sem videl veliko zlobe, politične pristranskosti, pa tudi neznanja. Ugotavljam, da celo na ustavnem sodišču močno primanjkuje tovrstnega znanja. Pobuda vsega ne bo rešila, je pa konkreten prispevek k začetku reševanja, prehod od filozofiranja o vladavini prava k dejanjem."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
11
30.11.2021 21:00
Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke
Ana Jud
Ogledov: 2.517
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.920
03/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.739
04/
Če nočemo tajkunov, laži, prevar, manipulacij, bede, razkroja … bomo morali vihteti srp in kladivo
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.207
05/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.383
06/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 1.120
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.762
08/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.068
09/
"Fukfehtarji" mirno nadlegujejo, njihove žrtve pa se morajo vnaprej opravičevat, ker so spregovorile
Simona Rebolj
Ogledov: 15.311
10/
Omikron in vse naslednje mutacije: "Nobeden ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni."
Milan Krek
Ogledov: 820