Razkrivamo

Sodnica, ki ne mara "velikega diktatorja" Janše, kazensko toži Vinka Gorenaka, ker je objavil njene zasebne misli

Kaj bi pomenila javna objava osebnih prejemkov sodnikov in tožilcev, kar od pravosodne ministrice zahteva Vili Kovačič? V vsakem primeru še dodatno zaostritev že tako ali tako napetih odnose med sodno in izvršilno vejo oblasti, še posebej kabinetom predsednika vlade, kjer z ostrimi kritikami na račun sodstva oziroma pravosodja ne varčujejo. Kaj si o sodnikih misli premier Janez Janša, ki rad uporablja skovanko "krivosodje", je znano. Da so podobnega mnenja tudi njegovi najožji svetovalci in sodelavci, pa kaže zadnji primer Vinka Gorenaka ...

17.02.2021 07:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Vili Kovačič   Vinko Gorenak   sodstvo   pravsodje   Facebook   sodišče   Janša   vlada   Covid-19   Urška Klakočar Zupančič

Fotomontaža: portal+

V primeru Vinka Gorenaka oziroma sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je na za javnost zaprtem delu svojega Facebook profila kritično pisala o Janši, ne gre za vprašanje svobode govora, ampak za spoštovanje pravice do zasebnosti.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak si je nakopal na glavo zasebno kazensko tožbo ljubljanske okrajne sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je na svojem zasebnem Facebook profilu pred časom ostro kritizirala vlado in tudi predsednika vlade osebno zaradi virusa Covid-19. Eden izmed njenih prijateljev, ki so lahko dostopali do besedila, je zapis posredoval Gorenaku, ta pa ga je potem (s komentarjem, da je sodnica politična aktivistka) objavil na svojem blogu ter na portalu Nova24tv.si. Ker je to storil brez njenega dovoljenja (objavil je pisanje, ki ga je objavila na svojem zaprtem, javnosti nedstopnem delu Facebook profila), naj bi storil kaznivo dejanje nedovoljene objave.

 

Seveda je vse skupaj vzbudilo precej javne pozornosti, tudi polemik. Ne nazadnje politična polarizacija ne prizanaša niti pravosodju, del javnosti pa je že leta izjemno kritičen do sodstva. Ne le kritičen, pogosto kar sovražno nastrojen. Zato tudi v tem primeru ni manjkalo ostrih komentarjev, ki pa so v večini primerov povsem zgrešili poanto. Kajti to, da je državni sekretar Gorenak sodnico Klakočar Zupančičevo označil za politično aktivistko, ni niti predmet njene tožbe niti ni bistveno. Bistvo je namreč v tem, da objava na zaprtem delu Facebooka, ki je dostopna zgolj točno določenemu krogu ljudi, ne pomeni, da se je avtorica s tem odpovedala pravici do zasebnosti. Prav tako ne more biti sporna vsebina njenega razmišljanja, saj predstavlja ustavno pravico do svobode vesti oziroma izražanja. "Tudi sodniki so ljudje, ki imajo pravico do svojega lastnega političnega prepričanja in izražanja svojih stališč, še posebej, če gre za opozarjanje na nepravilnosti v družbi oziroma v delovanju države", meni odvetnica Nataša Pirc Musar, ki zastopa sodnico v tožbi zoper državnega sekretarja Gorenjaka.

 

Primer je zanimiv, če ga primerjamo z nedavno odločitvijo Twitterja, Facebooka in še nekaterih velikanov družbenih omrežij, da bivšemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu trajno suspendirajo (izbrišejo) njegove profile na teh omrežjih zaradi besed, ki jih je zapisal. V Trumpovem primeru je šlo za javno objavo vsebinsko izjemno spornih navedb, kar je po odločitvi o suspenzu sprožilo tudi veliko negativnih odzivov, češ da gre za arbitrarno omejevanje svobode govora. V primeru Vinka Gorenaka oziroma sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki je na za javnost zaprtem delu svojega Facebook profila kritično pisala o Janezu Janši, pa ne gre za vprašanje svobode govora, ampak za spoštovanje pravice do zasebnosti. Ne glede na razplet je "zasebno pisanje", ki je po zaslugi Gorenaka postalo javno, sodnico že precej stalo, kajti z njim sta bila seznanjena predsednik sodnega sveta in predsednik vrhovnega sodišča, ki je primer posredoval predsednici ljubjanskega okrajnega sodišča, ta pa je zoper Urško Klakočar Zupančič uvedla disciplinski postopek in jo kazensko premestila na drugo delovno mesto.

 

 

***

 

Nič manj pozornosti ne vzbuja predlog Vilija Kovačiča, predsednika društva Davkplačevalci se ne damo, ki se je z idejo javno obrnil na ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič (SMC), naj se objavijo plače tožilcev in sodnikov, in sicer na podoben način, kot je notranji minister Aleš Hojs nedavno (sporno!) objavil plače policistov. Kovačič je prepričan, da bi objava osebnih prejemkov sodnikov "znatno povečalo zaupanje ljudstva, v imenu katerega se v Slovenijo deli pravica" ter da je javnost še zadnje, kar je ostalo, kajti "pameti in poštnosti je zmanjkalo". Ob tem je Vili Kovačič opozoril tudi na to, da se stvari v Sloveniji premikaj počasi, vendar se. Do nedavnega celo fotografij sodnic in sodnikov ni bilo dovoljeno objavljati, saj je bilo fotografiranje in snemanje v sodnih dvoranah načeloma prepovedano. O načelu javnosti sojenja pa pravi, da gre prepogosto le za najavo na začetku sojenja: "Čim sodnik to izreče, vsi novinarji, snemalci pospravijo snemalne naprave in zbežijo iz sodne dvorane. Javnost sojenja je samo še fototermin."

 

Kovačičeva zahteva po javni objavi višine plač sodnikov in tožilcev je zagotovo provokacija, ki jo v pravosodju ne bodo kar tako požrli. Nič manj "huda" ni njegova ideja o t.i. EU pravosodnem izpitu, ki jo je prav tako poslal ministrici za pravosodje: "Ob ponovnem predsedovanju Slovenije Svetu EU si morata predsednik države in slovenska vlada postaviti ambiciozen, vendar dosegljiv cilj. To je, da se pravosodje v vseh državah članicah EU očisti, poenoti in harmonizira po istih načelih in standardih, ki bi veljali v EU civilizacijskem prostoru. Zelo pomembno dejanje tega očiščenja je uresničitev standarda, da v državah članicah vsi sodniki, tožilci in odvetniki v dveh letih opravijo EU pravosodni izpit."

 

Kovačič zato predlaga, da država članica, ki EU pravosodnega izpita ne implementira, ni upravičena do kakršnih koli sredstev iz EU skladov ter posojil EIB in EBRD. Glede na "težave" s Poljsko in Madžarsko zaradi spoštovanja demokratičnih standardov in načel vladavine prava utegne biti ideja o nekakšnem evropskem pravosodnem izpitu za Bruselj celo zanimiva, sploh glede na dejstvo, da mnogi sodniki, celo tisti na najvišjih mestih, kot tudi tožilci in odvetniki niso ravno vešči evropskega prava in jim sodbe tako ESČP v Strasbourgu kot tudi Sodišča EU v Luksemburgu delajo precej preglavic.

 

"To ni govorjenje na pamet", poudarja Vili Kovačič, ki je v zadnjih letih kot aktivni državljan in "aktivist" civilne družbe redno spremljal množico sodnih postpkov od blizu. "Ob spremljanju sojenj v sodnih dvoranah na konkretnih primerih, ki zadevajo tragične usode številnih ljudi, sem videl veliko zlobe, politične pristranskosti, pa tudi neznanja. Ugotavljam, da celo na ustavnem sodišču močno primanjkuje tovrstnega znanja. Pobuda vsega ne bo rešila, je pa konkreten prispevek k začetku reševanja, prehod od filozofiranja o vladavini prava k dejanjem."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
8
28.02.2021 11:00
Pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša v petek poslal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in v vednost tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
14
26.02.2021 23:52
Churchillovo navdušenje nad Mussolinijem in urejenostjo fašistične Italije, nad gospodom Hitlerjem očarana britanska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ni res, da je "stara populacija" glavni razlog za to, da je Slovenija po smrtnosti zaradi Covid-19 v neslavnem svetovnem vrhu
11
17.02.2021 22:04
Prepričanje, da smo na drugem mestu na svetu (za Belgijo), ko gre za smrtnost zaradi Covid-19, ker imamo nadpovprečno staro ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriška "vrnitev v normalnost" pomeni novo militarizacijo in obnovitev hladne vojne med Zahodom in Putinovo Rusijo
11
13.02.2021 06:59
Zahodni politiki in mediji se ogorčeno odzivajo na odnos ruskih oblasti do posameznih opozicijskih voditeljev. Takšno obnašanje ... Več.
Piše: Janez Vuk
Kako lahkotno smo v kriznem 2020 zapravljali milijarde evrov in kljub orjaškemu deficitu ostali dobre volje
7
11.02.2021 23:10
Ministrstvo za finance je nedavno objavilo prve podatke o proračunskih gibanjih v preteklem letu. Zanimivo, da o tem nismo nič ... Več.
Piše: Bine Kordež
O (ne)uravnoteženosti RTV Slovenija: Pristranskost zasebnih medijev je stvar trga, pristranskost nacionalke pa grožnja demokraciji
17
06.02.2021 06:30
Novi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se bo, po prvih izjavah sodeč, posvetil reševanju finančnih težav ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poziv k premirju in sodelovanju: Slovenci se bolj kot proti koronavirusu borimo drug proti drugemu
19
04.02.2021 06:00
Boris Mark Andrijanič, Matej Avbelj, Nevenka Črešnar Pergar, Romana Jordan, Igor Masten, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Marko ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor se zaveda: Hud problem naslednjih volitev v Državni zbor je to, da je obstoječi volilni sistem še vedno protiustaven!
11
30.01.2021 07:03
To, da v Državni zbor kot zakonodajni organ ni izpolnil obveznosti, ki mu je bila naložena s strani Ustavnega sodišča glede ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Polemika: Svoboda govora je temelj demokracije, politična korektnost in sovražni govor pa orodji represije
18
27.01.2021 07:00
Zahod se pogreza vse globlje v nesvobodno družbo. Najbolj viden zunanji znak erozije svobode je omejevanje svobode govora. ... Več.
Piše: Janez Vuk
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
13
25.01.2021 06:17
Povedali so nam, da bo Bidnovo predsedovanje pomenilo vrnitev v normalnost, v resnici pa bo pomenilo zmagoslavno vrnitev ... Več.
Piše: Uredništvo
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
20
19.01.2021 06:45
Ameriške volitve niso dogodek, ki bi zadeval samo Američane. Volilni izid bo imel dolgoročne posledice na ves svet. Trumpov ... Več.
Piše: Janez Vuk
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
25
18.01.2021 06:08
Ameriškemu politično-medijskemu establišmentu je po več kot štirih letih zasmehovanja, poniževanja, insinuacij in odkritih laži ... Več.
Piše: Janez Vuk
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
10
15.01.2021 04:00
Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, se je z javnim pozivom obrnil na Računsko sodišče, na njegovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
17
12.01.2021 05:05
Američani so bili vedno pred Evropejci, pa naj je šlo za vojsko, ekonomijo, pop kulturo ali politiko. Zato ne gre podcenjevati ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
22
09.01.2021 05:00
Predsednik Slovenije bo moral kmalu že tretjič predlagati kandidata za člana ustavnega sodišča. Prvič je Borut Pahor predlagal ... Več.
Piše: Igor Mekina
Proračunska gibanja, 3. del: V letu 2020 najvišji skok plač v zgodovini samostojne Slovenije
5
07.01.2021 06:00
Konec leta sem na portalu+ objavil dva teksta o proračunu Republike Slovenije, v katerih sem predstavil pomembnejše spremembe v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je bila razrešitev Renate Zamida, direktorice Javne agencije za knjigo, pričakovana, pravilna in zakonita
9
28.12.2020 21:37
Po nenavadnem molku, ki je sledil nedavni razrešitvi Renate Zamide, direktorice Javne agencije za knjigo (JAK), okoli katere je ... Več.
Piše: Uredništvo
Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Priznam, da včasih na skrivaj poberem kruh tudi iz smetnjakov."
14
24.12.2020 20:00
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste objavljamo pet ganljivih zgodb, ki jih je zapisala epidemija novega ... Več.
Piše: Uredništvo
Po blamaži s pismi podpore Zdenki Badovinac zdaj še 175 "akademskih specialistov za Slovenijo" nad vlado zaradi domnevnega "zatiranja akademske svobode"!
18
23.12.2020 20:00
Česa takšnega še nismo doživeli: več kot 170 profesorjev in akademikov se je podpisalo pod javno pismo slovenskemu premierju, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Proračunska gibanja, 2. del: Večji izdatki države in padec BDP, a tudi višje plače prebivalstva
2
21.12.2020 20:26
Za razliko od prejšnje krize pred dobrim desetletjem, ko se je reševalo predvsem bančni sistem*, se tokrat države poslužujejo ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.756
02/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.419
03/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.511
04/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.367
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 2.002
06/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.243
07/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.248
08/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.204
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.193
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.128