Komentar

Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima

Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni zgodovini Evrope s silo zasegla del ozemlja neodvisne države in posledično destabilizirala ter zamajala evropski in svetovni varnostni sistem. V tem času je bilo po podatkih iz uradnih evidenc več kot 50.000 ukrajinskih državljanov prisiljenih zapustiti Krim. Po različnih ocenah pa število ruskih državljanov, ki so se iz notranjosti Rusije preselili na polotok, presega 500.000 ljudi. Dejansko število priseljencev pa je precej višje.

 

18.02.2021 21:42
Piše: Mykhailo Brodovych
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   Krim   okupacija   2014   Tatari   OZN   Krimska platforma   Mykhailo Brodovych

Ukrajina je iskreno hvaležna Sloveniji ne le za njeno podporo, temveč tudi za njeno sodelovanje pri pripravi številnih resolucij, ki odražajo zavezanost Slovenije temeljnim načelom in normam mednarodnega prava. 

 

Rusija vsako leto poskuša znova in znova krepiti svojo moč na Krimu tako z zatiranjem drugače mislečih, kot tudi z zatiranjem na polotoku narodnih manjšin. Kljub številnim pobudam Ukrajine za mirno reševanje konflikta se ruska oborožena agresija nadaljuje, kremeljska vlada pa še naprej krši norme in načela mednarodnega prava. Ruska oblast sistematično krši politične pravice krimskih Tatarov, ki so avtohtoni narod na Krimu. Od leta 2016 dalje je delovanje medžlisa (parlamenta) krimsko tatarskega naroda prepovedano, ne ozirajoč se na številne resolucije Generalne skupščine OZN o položaju človekovih pravic na okupiranem Krimu. Več kot 100 ukrajinskih državljanov je še vedno nezakonito priprtih oziroma zaprtih na Krimu in v Rusiji zaradi politično motiviranih obtožb in očitkov. Večina pripornikov je krimskih Tatarov.

 

Ruske okupacijske oblasti so odgovorne za mučenje in nezakonite aretacije, za samovoljna pridržanja, pa tudi za nekaznovanost svojih varnostnih organov za vsa storjena kazniva dejanja, za kriminalizacijo svobode izražanja na družbenih omrežjih in za vmešavanje v delovanje medijev ter organizacij za človekove pravice. Vsa ta dejstva so dokumentirana v resolucijah Generalne skupščine OZN Položaj človekovih pravic v Avtonomni republiki Krim in mestu Sevastopol v Ukrajini (št. 71/205 z dne 19. decembra 2016, št. 72/190 z dne 19. decembra 2017, št. 73/263 z dne 22. decembra 2018, št. 74/168 z dne 18. decembra 2019 in št. 75/192 z dne 16. decembra 2020) ter v ustreznih poročilih generalnega sekretarja OZN.

 

Ukrajina je iskreno hvaležna Sloveniji ne le za njeno podporo, temveč tudi za njeno sodelovanje pri pripravi številnih resolucij, ki odražajo zavezanost Slovenije temeljnim načelom in normam mednarodnega prava. 

 

Rusija še naprej izvaja "nasilne demografske spremembe". Po podatkih iz uradnih evidenc je bilo od leta 2014 dalje več kot 50.000 ukrajinskih državljanov prisiljenih zapustiti Krim. Po različnih ocenah pa število ruskih državljanov, ki so se iz notranjosti Rusije preselili na polotok, presega 500.000 ljudi. Samo leta 2020 se je na Krim v 9 mesecih preselilo vsaj 43.000 ruskih državljanov. Dejansko število priseljencev pa je precej višje.

 

Nepretrgoma se brutalno izvajata nezakonita odtujitev in privatizacija ukrajinskega državnega premoženja. Tako so decembra 2020 podružnice Banke Rusija kupile ukrajinsko državno podjetje Vina Massandra, januarja 2021 pa so vplivni ruski poslovneži kupili tovarno vin in konjakov Koktebel.

 

Rusija še naprej deluje v smeri, da bo Krim z vsem pripadajočim obmorskim območjem postal vojaško oporišče v Azovski in Črnomorski regiji. V primerjavi z obdobjem pred okupacijo je Rusija na polotoku za več kot dvakrat povečala število vojakov, in sicer iz 12.500 na več kot 32.500. Ta vojaški kontingent vključuje tudi 410 oklepnih vozil, več kot 195 tankov, 50 helikopterjev in 100 letal. Med okupacijo Krima so kremeljske oblasti na polotoku pripravile krimsko vojaško infrastrukturo za namestitev jedrskega orožja, vključno z obnovo sovjetske infrastrukture za shranjevanje jedrskih bojnih glav. Tam so že nameščeni potencialni nosilci jedrskega orožja, kot so vojne ladje, raketni sistemi kratkega dosega in vojaška oziroma bojna letala. 

  

Zaradi okrepitve odziva in konsolidacije ukrepov mednarodne skupnosti proti okupaciji Krima ter drugih s tem povezanih kršitev mednarodnega prava s strani Rusije je bila na pobudo Ukrajine ustanovljena Krimska platforma, ki je nove oblika za konzultacije in koordinacijo delovanja. Končni cilj Platforme je doseči morebitno deokupacijo Krima. Delovanje Platforme bo sfokusirano na 5 prednostnih področij:

 

* politika nepriznavanja,

 

* varnost, vključno s svobodo plovbe,

 

* učinkovitost sankcij proti države - agresorja in podaljšanje sankcij,

 

* mednarodno humanitarno pravo in varstvo človekovih pravic,

 

* omilitev škodljivih vplivov na gospodarstvo in okolje. 

 

 

Otvoritveni vrh Krimske platforme se bo predvidoma odvil v Kijevu 23. avgusta 2021.

 

Hkrati je za zagotovitev učinkovite mednarodne politike nepriznavanja poskusa priključitve Krima, nasprotovanja agresivni politiki Moskve v Azovskem morju in sprožitve postopka deokupacije polotoka nujno potrebno bistveno okrepiti sektorske in osebne sankcije zaradi dogodkov na Krimu. 

 

Prepričan sem, da je vzpostavitev ozemeljske celovitosti Ukrajine potrebna ne le za zagotovitev prihodnosti našega naroda, temveč gre za pogoj za obnovitev zaupanja v evropski in svetovni varnostni sistem, ki bi moral temeljiti na brezpogojnem spoštovanju norm mednarodnega prava s strani vseh civiliziranih držav in takojšnjem ukrepanju zoper vsakega kršitelja.

 

Mykhailo Brodovych je veleposlanik Ukrajine v Sloveniji.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
11
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.171
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.374
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 437