Komentar

Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima

Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni zgodovini Evrope s silo zasegla del ozemlja neodvisne države in posledično destabilizirala ter zamajala evropski in svetovni varnostni sistem. V tem času je bilo po podatkih iz uradnih evidenc več kot 50.000 ukrajinskih državljanov prisiljenih zapustiti Krim. Po različnih ocenah pa število ruskih državljanov, ki so se iz notranjosti Rusije preselili na polotok, presega 500.000 ljudi. Dejansko število priseljencev pa je precej višje.

 

18.02.2021 21:42
Piše: Mykhailo Brodovych
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   Krim   okupacija   2014   Tatari   OZN   Krimska platforma   Mykhailo Brodovych

Ukrajina je iskreno hvaležna Sloveniji ne le za njeno podporo, temveč tudi za njeno sodelovanje pri pripravi številnih resolucij, ki odražajo zavezanost Slovenije temeljnim načelom in normam mednarodnega prava. 

 

Rusija vsako leto poskuša znova in znova krepiti svojo moč na Krimu tako z zatiranjem drugače mislečih, kot tudi z zatiranjem na polotoku narodnih manjšin. Kljub številnim pobudam Ukrajine za mirno reševanje konflikta se ruska oborožena agresija nadaljuje, kremeljska vlada pa še naprej krši norme in načela mednarodnega prava. Ruska oblast sistematično krši politične pravice krimskih Tatarov, ki so avtohtoni narod na Krimu. Od leta 2016 dalje je delovanje medžlisa (parlamenta) krimsko tatarskega naroda prepovedano, ne ozirajoč se na številne resolucije Generalne skupščine OZN o položaju človekovih pravic na okupiranem Krimu. Več kot 100 ukrajinskih državljanov je še vedno nezakonito priprtih oziroma zaprtih na Krimu in v Rusiji zaradi politično motiviranih obtožb in očitkov. Večina pripornikov je krimskih Tatarov.

 

Ruske okupacijske oblasti so odgovorne za mučenje in nezakonite aretacije, za samovoljna pridržanja, pa tudi za nekaznovanost svojih varnostnih organov za vsa storjena kazniva dejanja, za kriminalizacijo svobode izražanja na družbenih omrežjih in za vmešavanje v delovanje medijev ter organizacij za človekove pravice. Vsa ta dejstva so dokumentirana v resolucijah Generalne skupščine OZN Položaj človekovih pravic v Avtonomni republiki Krim in mestu Sevastopol v Ukrajini (št. 71/205 z dne 19. decembra 2016, št. 72/190 z dne 19. decembra 2017, št. 73/263 z dne 22. decembra 2018, št. 74/168 z dne 18. decembra 2019 in št. 75/192 z dne 16. decembra 2020) ter v ustreznih poročilih generalnega sekretarja OZN.

 

Ukrajina je iskreno hvaležna Sloveniji ne le za njeno podporo, temveč tudi za njeno sodelovanje pri pripravi številnih resolucij, ki odražajo zavezanost Slovenije temeljnim načelom in normam mednarodnega prava. 

 

Rusija še naprej izvaja "nasilne demografske spremembe". Po podatkih iz uradnih evidenc je bilo od leta 2014 dalje več kot 50.000 ukrajinskih državljanov prisiljenih zapustiti Krim. Po različnih ocenah pa število ruskih državljanov, ki so se iz notranjosti Rusije preselili na polotok, presega 500.000 ljudi. Samo leta 2020 se je na Krim v 9 mesecih preselilo vsaj 43.000 ruskih državljanov. Dejansko število priseljencev pa je precej višje.

 

Nepretrgoma se brutalno izvajata nezakonita odtujitev in privatizacija ukrajinskega državnega premoženja. Tako so decembra 2020 podružnice Banke Rusija kupile ukrajinsko državno podjetje Vina Massandra, januarja 2021 pa so vplivni ruski poslovneži kupili tovarno vin in konjakov Koktebel.

 

Rusija še naprej deluje v smeri, da bo Krim z vsem pripadajočim obmorskim območjem postal vojaško oporišče v Azovski in Črnomorski regiji. V primerjavi z obdobjem pred okupacijo je Rusija na polotoku za več kot dvakrat povečala število vojakov, in sicer iz 12.500 na več kot 32.500. Ta vojaški kontingent vključuje tudi 410 oklepnih vozil, več kot 195 tankov, 50 helikopterjev in 100 letal. Med okupacijo Krima so kremeljske oblasti na polotoku pripravile krimsko vojaško infrastrukturo za namestitev jedrskega orožja, vključno z obnovo sovjetske infrastrukture za shranjevanje jedrskih bojnih glav. Tam so že nameščeni potencialni nosilci jedrskega orožja, kot so vojne ladje, raketni sistemi kratkega dosega in vojaška oziroma bojna letala. 

  

Zaradi okrepitve odziva in konsolidacije ukrepov mednarodne skupnosti proti okupaciji Krima ter drugih s tem povezanih kršitev mednarodnega prava s strani Rusije je bila na pobudo Ukrajine ustanovljena Krimska platforma, ki je nove oblika za konzultacije in koordinacijo delovanja. Končni cilj Platforme je doseči morebitno deokupacijo Krima. Delovanje Platforme bo sfokusirano na 5 prednostnih področij:

 

* politika nepriznavanja,

 

* varnost, vključno s svobodo plovbe,

 

* učinkovitost sankcij proti države - agresorja in podaljšanje sankcij,

 

* mednarodno humanitarno pravo in varstvo človekovih pravic,

 

* omilitev škodljivih vplivov na gospodarstvo in okolje. 

 

 

Otvoritveni vrh Krimske platforme se bo predvidoma odvil v Kijevu 23. avgusta 2021.

 

Hkrati je za zagotovitev učinkovite mednarodne politike nepriznavanja poskusa priključitve Krima, nasprotovanja agresivni politiki Moskve v Azovskem morju in sprožitve postopka deokupacije polotoka nujno potrebno bistveno okrepiti sektorske in osebne sankcije zaradi dogodkov na Krimu. 

 

Prepričan sem, da je vzpostavitev ozemeljske celovitosti Ukrajine potrebna ne le za zagotovitev prihodnosti našega naroda, temveč gre za pogoj za obnovitev zaupanja v evropski in svetovni varnostni sistem, ki bi moral temeljiti na brezpogojnem spoštovanju norm mednarodnega prava s strani vseh civiliziranih držav in takojšnjem ukrepanju zoper vsakega kršitelja.

 

Mykhailo Brodovych je veleposlanik Ukrajine v Sloveniji.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
1
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
13
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.759
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.506
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.582
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.542
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.600
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.262
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 985
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.232
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 916
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.038