Komentar

Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije

Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske svobode v Sloveniji, je potrebno postaviti v širši kontekst: gre za podobno vojno proti celotnemu narodu, kakršno so v devetdesetih letih vodili proti Srbiji in Srbom. Srbijo in Srbe so tedaj napadali isti, ki danes napadajo nacionalno zavedno slovensko oblast. Srbov niso uničili zato, ker so barbari, temveč ker je Bruslju v interesu razdrobljena Srbija, Slovencev pa nas ne bodo uničevali zato, ker smo pravični, temveč zato, ker jim je v interesu Evropa brez narodov.

21.02.2021 23:59
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Zvjezdan Radonjić   Politico   Lili Bayer   Janez Janša   twitter   Slovenija   Srbija   ICTY

Fotomontaža: portal+

Lili Bayer ni državljanka Slovenije, kamor tudi ne zahaja, pa ni videti, kako naj bi je predsednikov zapis omejeval v svobodi izražanja.

Predsednik vlade Janez Janša, ki ga je doletela težka dolžnost borbe za samostojnost Slovenije pred vulgarno bruseljsko kleptokracijo in sovražnico vsega človeškega, narodovega, je tarča usklajene fronte napadov v zvezi z zapisom, ki bi naj neprimerno posegal v novinarsko svobodo kot del svobode tiska in pravice do javne besede. Spletni časopis Politico je v prispevku Lili Bayer Znotraj slovenske vojne proti medijem pohitel z obtožbami na račun nacionalno zavednega Janeza Janše, češ da osebno ter posredno ustrahuje novinarje, ki si ne upajo pisati po vesti, temveč so se prisiljeni samocenzurirati. Kritikam se je pridružila Evropska komisija na pobudo avstrijskega časnika Die Presse, ki obsoja vse napade na novinarje, pričakujoč končanje takšne, za Bruselj nesprejemljive prakse.

 

V državi, v kateri predsedniki sodišč branijo vrhovnim ter ustavnim sodnikom udeleževati se razprav na parlamentarnih odborih; v deželi, v kateri morajo sodniki molčati kot kamen, besediti smejo zgolj za to dovoljeni sodniki, kar se dogovarja vpričo ministrice za pravosodje; v deželi, v kateri je celoten dominanten tisk politiziran, predstavlja problem zapis "This is why I'm not taking lectures from people born in wealth, fed by the lies from extreme left". Luis Garicano, poslanec Evropskega parlamenta, označi predsednikovo obnašanje kot podrejanje in nedovoljeno vplivanje na novinarje, kar se ne spodobi za državnika znotraj EU, pridružujoč se napadom uradnih struktur.

 

In v čem je vsebovan pritisk na Lili Bayer in svobodo tiska? V trditvi, da je kabinetska oseba, ki ni nikdar izkusila trpljenja ("born in wealth" pomeni tudi osebo, ki ni v stiku z življenjem, zaprto v zgolj kontemplativne okvirje, close-minded person) ter da je napolnjena z lažmi, prihajajočimi z ekstremne levice. Kljub večkratnemu branju in listanju po slovarjih ter enciklopedijah ne morem dojeti, za kakšen pritisk na novinarje gre. Politico je spletni medij, izhajajoč v tuji državi, za katerega pišejo tuji novinarji, Bayerjeva ni državljanka Slovenije, kamor tudi ne zahaja, pa ni videti, kako naj bi jo predsednikov zapis omejeval v svobodi izražanja. Tako kot je v preteklosti večkrat pisala na fonu lastne agende, bo to nedvomno počela v bodoče. Kot to počne še naprej tudi Deutsche Welle ne glede na negativen odziv slovenske oblasti. Trditev, da je novinarka kabinetska oseba, torej nesposobna oblikovati realne kriterije, bi kvečjemu predstavljala kritiko načina dela, kar ni niti v najširšem smislu pritisk, kot ga zatrjuje Komisija EU. Ali je predsednikov zapis res pravi razlog, da bo Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta 4. marca 2021 urgentno obravnaval stanje medijev v Sloveniji? Zaradi navedbe o kabinetski zamejenosti novinarke, ki zato dovoljuje, da jo manipulira slovenska levica? Ali ni sestankovanje odborov in teles, nagovori komisarke – slovite Vere Jourove, avstrijskega časopisja, Komisije EU in podobno neprimerno bistveno hujši poseg v slovensko državo, primerljiv z gradacijo pritiskov na oblasti Madžarske ter Poljske, zaradi grozovitega magnum crimen – upora globalističnim elitam?

 

 

II.

 

Da bi zgovorno prikazali obsceno, prirejeno, nenačelno, podtalno naravo očitkov, naslovljenih na predsednika naše vlade, citiram večje število uglednih tujih politikov, humanitarnih delavcev ter številnih drugih eminenc, ki so kljub jasnim določilom in naravi dveh ključnih povojnih procesov posegli po rasisitičnih napadih na celoten narod, ne da bi doživeli eno samo obsodbo predmetnih EU teles. Govorim o naravi poteka Nürnberškega procesa ter procesov Mednarodnega kazenskega sodišča za bivšo Jugoslavijo (ICTY) proti vojnim zločincem na območju nekdanje skupne države.

 

Statut Mednarodnega vojaškega tribunala (IMT), ki je določal postopanje v Nürnberškem procesu (1945-1949), je bil namenjen "največjim vojnim zločincem", to je štiriindvajstim najpomembnejšim zajetim voditeljem nacistične Nemčije, začenjši s Hermanom Göringom pa vse tja do zadnjega na seznamu, Martina Bormana. Podlago delovanju tribunala predstavlja londonska Izjava z dne 15. januarja 1942, v kateri so predstavniki devetih evropskih držav odločili, da bodo po dokončanju vojne pristopili "kaznovanju odgovornih za zločine". Leta 1945 so v Londonu voditelji ključnih držav zmagovalne koalicije sklenili, da bodo sodili "poglavitnim nacistom, sodelujočim pri izvedbi načrta za osvajanje Evrope ter vodenje agresivne vojne", kot tudi "nemškemu Generalštabu ter Vrhovni komandi kot zločinskima organizacijama". Obtožba je kot pogoj pasivne legalitete med drugim zahtevala "članstvo v oblasti Reicha, vodstvom NSDAP; SA, SS, Gestapo ali OKW".

 

Obtožba, sestavljena v 24.000 besedah, je vsebovala med drugim očitek, da je vsak izmed osumljencev " ... skupaj z Adolfom Hitlerjem izkoristil svoj položaj, da bi nacistični Nemčiji omogočil kršenje Versaillske pogodbe v cilju vodenja osvajalske vojne ..." V uvodni besedi je tožilec Robert Jackson naštel številne zločine tipa krvavega obračunavanja z nasprotniki, pregon Židov in drugih narodov, za kar je izrecno okrivil 24 obtoženih nacističnih veljakov. Jackson je očitno imel težave s štetjem, pa je govor končal s teatralnim gibom roke v smeri osumljencev, ki jih je označil za "20 slabih ljudi". Isti Jackson v končni besedi opredeljuje Göringa kot napol vojaka, napol gansterja, podobno tudi preostalih 23 osumljencev.

 

Po izrečenih obsodbah in zaključku delovanja je obveljala ocena, da je bil proces namenjen obsodbi nacizma, preprečevanju bodočih sorodnih stanj ter razkrivanju podrobnosti dogajanj, vključno s profilom oseb, ki so sodelovale pri združeni zločinski dejavnosti. Čeprav se sodišče z vprašanjem kolektivne krivde izrecno ni ukvarjalo, se je vseskozi izogibalo distinkcijam med zločini ter zločinci na eni in nemškim ljudstvom na drugi strani. Proces denacifikacije kot podlaga demokratičnem razvoju obeh Nemčij je v političnih strukturah obvisel kot sporočilo povprečnim Nemcem, da ne bi zašli na ista pota. Iz celote gradiva na več sto tisoč straneh, s stenografi sojenj vred, je razviden načrt strogega ločevanja med zločinci in preostalim narodom, ki ni bil obdolžen ničesar, pa čeravno se je množično odzval na nacistično miselnost ter trumoma drl v vojaške ter civilne zavojevalske strukture.

 

Niti enkrat samkrat ni bila v Nürnbergu nakazana, kaj šele zatrjevana krivda naroda. Popolnoma enako je deklariral svoj namen tudi Haaški tribunal, ki je od leta 1993 dalje sodil udeležencem vojn na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY), kajti v preambulni točki 1 opredeljuje, da se sodi "osebam, odgovornim za hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava na območju bivše Jugoslavije". V gradivu, ki obsega več milijonov strani se držav, narodov ali političnih skupin, analogno nürnberškim načelom sojenja, ne kriminalizira – penalizacija je namenjena zgolj posameznikom.

 

Ne glede na zapisano, kar prepoveduje kolektivizacijo krivde na najvišji mednarodni ravni, obsojanje celotnih narodov za početja posameznikov kot obliko rasne, politične segregacije (apartheida), si je veliko število eminenc dovolilo izjave na škodo celega naroda, kar po teži in varstvu zaščitenih dobrin predstavlja bistveno hujši poseg od zmerjanja novinarke z lažnivko in levičarko. Napad na svobodo tiska namreč ni primerljiv z napadom na celotne narode, ki se jim pripisuje kolektivna krivda za zločine posameznikov in združb. Ne glede na to, da je bil tarča napadov v Sloveniji nepriljubljen (srbski) narod, to na načelne ugotovitve ne more imeti vpliva. Nihče, razen prvo navedenega švedskega novinarja, ki ga je doletel suspenz, ni bil nikdar obsojen s strani nobene institucije Evropske unije, ki se ravnokar kot mrhovinar loteva našega predsednika kot priseženega borca za svobodo slovenskega naroda pred bruseljsko kleptokracijo.

 

Tako primeroma švedski voditelj uglednega levičarskega medija Radio 1 Gert Fylking dne 23. aprila 2012: "Srbi so retardiran narod psihopatov in prekletih svinj". General Jacques Cot, komandant UNPROFOR v Bosni in Hercegovini junija 1997: "Kar zadeva Srbe … je to danes bolan narod". Lawrence Eagleburger, namestnik državnga sekretarja ZDA leta 1992: "Srbi niso posebej modri … njihovi otroci se več ne bodo smejali." Paul Jackson, kanadski politik 13. oktobra 1992: "Srbi trgujejo s človeškimi organi, za zagotovitev denarja za svojo vojno … Beograd bi bilo treba razrušiti z bombami." David Gombert, Svet za nacionalno varnost ZDA 30. julija 1994 za Foreign Office: "Srbijo je potrebno imeti v karanteni vse dokler se virus, ki ga raznaša, ne izbriše«. Klaus Kinkel, minister za zunanje zadeve Nemčije 27. maja1992: "Potrebno jih je vreči na kolena." Richard Holbrooke, posebni odposlanec predsednika ZDA, 6. novembra 1995: "Srbi so zločinski ritoglavci." Margaret Thatcher, britanska premierka, 4. maj 1994: "Ustavili bomo Srbe enkrat za vselej." Johann Fritz, direktor časnika Die Presse (istega, ki sedaj napada Janšo!) ter Mednarodnega instituta za tisk leta 1993: "Za nas so Srbi vselej bili zgolj banda razbojnikov in morilcev." Rolf-Dieter Kluge, direktor Univerze v Tübingenu na seminarju univerze v letu 1997: "Predlagam, da se srbskim otrokom v šolah prepove učenje nacionalne poezije." Françoise Cremiot, poveljnik SFOR, maja 1995: "Srbi so brez milosti, vselej pripravljeni zaklati, zahvaljujoč slovanskemu izvoru." Helmut Kohl, nemški kanclar 18. februarja 1998: "Srbi se naj podavijo v lastnem smradu." William Cohen, državni sekretar ZDA za obrambo 13. marca 1999: "Gre za boj med dobrim in zlim; NATO ne bo dovolil, da zlo zmaga." Tony Blair, predsednik vlade Velike Britanije pomladi 1999: "Vojna NATO proti Srbiji ni bila le vojaški spopad, temveč boj med dobrim in zlim, med civilizacijo in barbarstvom." Bill Clinton, predsednik ZDA, 25. aprila 1999: " ... Srbi posiljujejo albanske otroke ..." Bernard Kouchner, francoski socialistični politik, levičarski humanitarni delavec, funkcionar Zdravnikov brez meja, šef Civilne misije na Kosovu, 18. marca 2000 za TV France 2: "Koncem februarja 2000 smo imeli 9 ubitih Srbov, ta teden pa 8, kar je jasen napredek." Jacques Chirac, predsednik Francije, oktobra 1992: "Srbi so preprosto kup zločinskih drekačev."

 

 

III.

 

Menim, da je le še minuta do poldneva, da slovenska nacionalno zavedna politika spozna mučno resnico: Srbijo in Srbe so tedaj napadali isti, ki sedaj napadajo nacionalno zavedno slovensko oblast, obakrat sledeč lastnim interesom. Prvič iz razlogov čim opaznejšega zmanjšanja teritorija srbske državnosti kot potencialno motečega faktorja vnovične integracije na prostorih nekdanje Jugoslavije, drugič iz razlogov razbijanja samostojnosti nacionalnih držav kot motečega faktorja za koncentracijo moči t.i. Trilaterale, za gospodovanje vseobsegajočim gospodarskim resursom. Usoda srbskega faktorja naj bo pred očmi vsem zavednim Slovencem, ki se naj prenehajo avtistično naslajati nad srbskimi porazi, ker to slabi akcijski potencial ukvarjanja z lastnimi tekočimi težavami. Slovenec ima vso pravico sovražiti Srbe, Ruse ali kogar koli, nima pa pravice tiščati glave v pesek, češ oni so si to zaslužili, ker so barbari, drekači itd., mi smo pa pošteni in predani vrednotam EU, pa se nam to ne more zgoditi.

  

Razlike med Srbi in Slovenci so zaznavne, in če hočemo, potem smo mi na pravi, oni pa na napačni strani, kar pa za bruseljske centre ne igra nikakršne vloge. Njih niso uničili zato, ker so barbari, temveč ker je Bruslju v interesu razdrobljena Srbija, nas pa ne bodo uničevali zato, ker smo pravični, temveč zato, ker jim je v interesu Evropa brez narodov. Postavimo torej sovraštva iz preteklosti v drugi plan, vsaj dokler ne ojačamo nacionalne, suverene, bogate države ter jo izkopljemo iz krempljev večnih zatiralcev.

 

Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja uredništva. 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Koprive v mestu Gogi
2
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
5
10.02.2021 07:11
Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Bi se danes kresnila? Ali moram vprašati preciznejše?
21
09.02.2021 00:28
Eva je v raju bezsramno zapeljala Adama s slastnim sadežem. Fred je z gorjačo mahnil Vilmo ter jo odvlekel v zavetje temne jame. ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.756
02/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.419
03/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.511
04/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.367
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 2.002
06/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.243
07/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.248
08/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.204
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.193
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.128