Komentar

Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije

Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske svobode v Sloveniji, je potrebno postaviti v širši kontekst: gre za podobno vojno proti celotnemu narodu, kakršno so v devetdesetih letih vodili proti Srbiji in Srbom. Srbijo in Srbe so tedaj napadali isti, ki danes napadajo nacionalno zavedno slovensko oblast. Srbov niso uničili zato, ker so barbari, temveč ker je Bruslju v interesu razdrobljena Srbija, Slovencev pa nas ne bodo uničevali zato, ker smo pravični, temveč zato, ker jim je v interesu Evropa brez narodov.

21.02.2021 23:59
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Zvjezdan Radonjić   Politico   Lili Bayer   Janez Janša   twitter   Slovenija   Srbija   ICTY

Fotomontaža: portal+

Lili Bayer ni državljanka Slovenije, kamor tudi ne zahaja, pa ni videti, kako naj bi je predsednikov zapis omejeval v svobodi izražanja.

Predsednik vlade Janez Janša, ki ga je doletela težka dolžnost borbe za samostojnost Slovenije pred vulgarno bruseljsko kleptokracijo in sovražnico vsega človeškega, narodovega, je tarča usklajene fronte napadov v zvezi z zapisom, ki bi naj neprimerno posegal v novinarsko svobodo kot del svobode tiska in pravice do javne besede. Spletni časopis Politico je v prispevku Lili Bayer Znotraj slovenske vojne proti medijem pohitel z obtožbami na račun nacionalno zavednega Janeza Janše, češ da osebno ter posredno ustrahuje novinarje, ki si ne upajo pisati po vesti, temveč so se prisiljeni samocenzurirati. Kritikam se je pridružila Evropska komisija na pobudo avstrijskega časnika Die Presse, ki obsoja vse napade na novinarje, pričakujoč končanje takšne, za Bruselj nesprejemljive prakse.

 

V državi, v kateri predsedniki sodišč branijo vrhovnim ter ustavnim sodnikom udeleževati se razprav na parlamentarnih odborih; v deželi, v kateri morajo sodniki molčati kot kamen, besediti smejo zgolj za to dovoljeni sodniki, kar se dogovarja vpričo ministrice za pravosodje; v deželi, v kateri je celoten dominanten tisk politiziran, predstavlja problem zapis "This is why I'm not taking lectures from people born in wealth, fed by the lies from extreme left". Luis Garicano, poslanec Evropskega parlamenta, označi predsednikovo obnašanje kot podrejanje in nedovoljeno vplivanje na novinarje, kar se ne spodobi za državnika znotraj EU, pridružujoč se napadom uradnih struktur.

 

In v čem je vsebovan pritisk na Lili Bayer in svobodo tiska? V trditvi, da je kabinetska oseba, ki ni nikdar izkusila trpljenja ("born in wealth" pomeni tudi osebo, ki ni v stiku z življenjem, zaprto v zgolj kontemplativne okvirje, close-minded person) ter da je napolnjena z lažmi, prihajajočimi z ekstremne levice. Kljub večkratnemu branju in listanju po slovarjih ter enciklopedijah ne morem dojeti, za kakšen pritisk na novinarje gre. Politico je spletni medij, izhajajoč v tuji državi, za katerega pišejo tuji novinarji, Bayerjeva ni državljanka Slovenije, kamor tudi ne zahaja, pa ni videti, kako naj bi jo predsednikov zapis omejeval v svobodi izražanja. Tako kot je v preteklosti večkrat pisala na fonu lastne agende, bo to nedvomno počela v bodoče. Kot to počne še naprej tudi Deutsche Welle ne glede na negativen odziv slovenske oblasti. Trditev, da je novinarka kabinetska oseba, torej nesposobna oblikovati realne kriterije, bi kvečjemu predstavljala kritiko načina dela, kar ni niti v najširšem smislu pritisk, kot ga zatrjuje Komisija EU. Ali je predsednikov zapis res pravi razlog, da bo Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta 4. marca 2021 urgentno obravnaval stanje medijev v Sloveniji? Zaradi navedbe o kabinetski zamejenosti novinarke, ki zato dovoljuje, da jo manipulira slovenska levica? Ali ni sestankovanje odborov in teles, nagovori komisarke – slovite Vere Jourove, avstrijskega časopisja, Komisije EU in podobno neprimerno bistveno hujši poseg v slovensko državo, primerljiv z gradacijo pritiskov na oblasti Madžarske ter Poljske, zaradi grozovitega magnum crimen – upora globalističnim elitam?

 

 

II.

 

Da bi zgovorno prikazali obsceno, prirejeno, nenačelno, podtalno naravo očitkov, naslovljenih na predsednika naše vlade, citiram večje število uglednih tujih politikov, humanitarnih delavcev ter številnih drugih eminenc, ki so kljub jasnim določilom in naravi dveh ključnih povojnih procesov posegli po rasisitičnih napadih na celoten narod, ne da bi doživeli eno samo obsodbo predmetnih EU teles. Govorim o naravi poteka Nürnberškega procesa ter procesov Mednarodnega kazenskega sodišča za bivšo Jugoslavijo (ICTY) proti vojnim zločincem na območju nekdanje skupne države.

 

Statut Mednarodnega vojaškega tribunala (IMT), ki je določal postopanje v Nürnberškem procesu (1945-1949), je bil namenjen "največjim vojnim zločincem", to je štiriindvajstim najpomembnejšim zajetim voditeljem nacistične Nemčije, začenjši s Hermanom Göringom pa vse tja do zadnjega na seznamu, Martina Bormana. Podlago delovanju tribunala predstavlja londonska Izjava z dne 15. januarja 1942, v kateri so predstavniki devetih evropskih držav odločili, da bodo po dokončanju vojne pristopili "kaznovanju odgovornih za zločine". Leta 1945 so v Londonu voditelji ključnih držav zmagovalne koalicije sklenili, da bodo sodili "poglavitnim nacistom, sodelujočim pri izvedbi načrta za osvajanje Evrope ter vodenje agresivne vojne", kot tudi "nemškemu Generalštabu ter Vrhovni komandi kot zločinskima organizacijama". Obtožba je kot pogoj pasivne legalitete med drugim zahtevala "članstvo v oblasti Reicha, vodstvom NSDAP; SA, SS, Gestapo ali OKW".

 

Obtožba, sestavljena v 24.000 besedah, je vsebovala med drugim očitek, da je vsak izmed osumljencev " ... skupaj z Adolfom Hitlerjem izkoristil svoj položaj, da bi nacistični Nemčiji omogočil kršenje Versaillske pogodbe v cilju vodenja osvajalske vojne ..." V uvodni besedi je tožilec Robert Jackson naštel številne zločine tipa krvavega obračunavanja z nasprotniki, pregon Židov in drugih narodov, za kar je izrecno okrivil 24 obtoženih nacističnih veljakov. Jackson je očitno imel težave s štetjem, pa je govor končal s teatralnim gibom roke v smeri osumljencev, ki jih je označil za "20 slabih ljudi". Isti Jackson v končni besedi opredeljuje Göringa kot napol vojaka, napol gansterja, podobno tudi preostalih 23 osumljencev.

 

Po izrečenih obsodbah in zaključku delovanja je obveljala ocena, da je bil proces namenjen obsodbi nacizma, preprečevanju bodočih sorodnih stanj ter razkrivanju podrobnosti dogajanj, vključno s profilom oseb, ki so sodelovale pri združeni zločinski dejavnosti. Čeprav se sodišče z vprašanjem kolektivne krivde izrecno ni ukvarjalo, se je vseskozi izogibalo distinkcijam med zločini ter zločinci na eni in nemškim ljudstvom na drugi strani. Proces denacifikacije kot podlaga demokratičnem razvoju obeh Nemčij je v političnih strukturah obvisel kot sporočilo povprečnim Nemcem, da ne bi zašli na ista pota. Iz celote gradiva na več sto tisoč straneh, s stenografi sojenj vred, je razviden načrt strogega ločevanja med zločinci in preostalim narodom, ki ni bil obdolžen ničesar, pa čeravno se je množično odzval na nacistično miselnost ter trumoma drl v vojaške ter civilne zavojevalske strukture.

 

Niti enkrat samkrat ni bila v Nürnbergu nakazana, kaj šele zatrjevana krivda naroda. Popolnoma enako je deklariral svoj namen tudi Haaški tribunal, ki je od leta 1993 dalje sodil udeležencem vojn na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY), kajti v preambulni točki 1 opredeljuje, da se sodi "osebam, odgovornim za hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava na območju bivše Jugoslavije". V gradivu, ki obsega več milijonov strani se držav, narodov ali političnih skupin, analogno nürnberškim načelom sojenja, ne kriminalizira – penalizacija je namenjena zgolj posameznikom.

 

Ne glede na zapisano, kar prepoveduje kolektivizacijo krivde na najvišji mednarodni ravni, obsojanje celotnih narodov za početja posameznikov kot obliko rasne, politične segregacije (apartheida), si je veliko število eminenc dovolilo izjave na škodo celega naroda, kar po teži in varstvu zaščitenih dobrin predstavlja bistveno hujši poseg od zmerjanja novinarke z lažnivko in levičarko. Napad na svobodo tiska namreč ni primerljiv z napadom na celotne narode, ki se jim pripisuje kolektivna krivda za zločine posameznikov in združb. Ne glede na to, da je bil tarča napadov v Sloveniji nepriljubljen (srbski) narod, to na načelne ugotovitve ne more imeti vpliva. Nihče, razen prvo navedenega švedskega novinarja, ki ga je doletel suspenz, ni bil nikdar obsojen s strani nobene institucije Evropske unije, ki se ravnokar kot mrhovinar loteva našega predsednika kot priseženega borca za svobodo slovenskega naroda pred bruseljsko kleptokracijo.

 

Tako primeroma švedski voditelj uglednega levičarskega medija Radio 1 Gert Fylking dne 23. aprila 2012: "Srbi so retardiran narod psihopatov in prekletih svinj". General Jacques Cot, komandant UNPROFOR v Bosni in Hercegovini junija 1997: "Kar zadeva Srbe … je to danes bolan narod". Lawrence Eagleburger, namestnik državnga sekretarja ZDA leta 1992: "Srbi niso posebej modri … njihovi otroci se več ne bodo smejali." Paul Jackson, kanadski politik 13. oktobra 1992: "Srbi trgujejo s človeškimi organi, za zagotovitev denarja za svojo vojno … Beograd bi bilo treba razrušiti z bombami." David Gombert, Svet za nacionalno varnost ZDA 30. julija 1994 za Foreign Office: "Srbijo je potrebno imeti v karanteni vse dokler se virus, ki ga raznaša, ne izbriše«. Klaus Kinkel, minister za zunanje zadeve Nemčije 27. maja1992: "Potrebno jih je vreči na kolena." Richard Holbrooke, posebni odposlanec predsednika ZDA, 6. novembra 1995: "Srbi so zločinski ritoglavci." Margaret Thatcher, britanska premierka, 4. maj 1994: "Ustavili bomo Srbe enkrat za vselej." Johann Fritz, direktor časnika Die Presse (istega, ki sedaj napada Janšo!) ter Mednarodnega instituta za tisk leta 1993: "Za nas so Srbi vselej bili zgolj banda razbojnikov in morilcev." Rolf-Dieter Kluge, direktor Univerze v Tübingenu na seminarju univerze v letu 1997: "Predlagam, da se srbskim otrokom v šolah prepove učenje nacionalne poezije." Françoise Cremiot, poveljnik SFOR, maja 1995: "Srbi so brez milosti, vselej pripravljeni zaklati, zahvaljujoč slovanskemu izvoru." Helmut Kohl, nemški kanclar 18. februarja 1998: "Srbi se naj podavijo v lastnem smradu." William Cohen, državni sekretar ZDA za obrambo 13. marca 1999: "Gre za boj med dobrim in zlim; NATO ne bo dovolil, da zlo zmaga." Tony Blair, predsednik vlade Velike Britanije pomladi 1999: "Vojna NATO proti Srbiji ni bila le vojaški spopad, temveč boj med dobrim in zlim, med civilizacijo in barbarstvom." Bill Clinton, predsednik ZDA, 25. aprila 1999: " ... Srbi posiljujejo albanske otroke ..." Bernard Kouchner, francoski socialistični politik, levičarski humanitarni delavec, funkcionar Zdravnikov brez meja, šef Civilne misije na Kosovu, 18. marca 2000 za TV France 2: "Koncem februarja 2000 smo imeli 9 ubitih Srbov, ta teden pa 8, kar je jasen napredek." Jacques Chirac, predsednik Francije, oktobra 1992: "Srbi so preprosto kup zločinskih drekačev."

 

 

III.

 

Menim, da je le še minuta do poldneva, da slovenska nacionalno zavedna politika spozna mučno resnico: Srbijo in Srbe so tedaj napadali isti, ki sedaj napadajo nacionalno zavedno slovensko oblast, obakrat sledeč lastnim interesom. Prvič iz razlogov čim opaznejšega zmanjšanja teritorija srbske državnosti kot potencialno motečega faktorja vnovične integracije na prostorih nekdanje Jugoslavije, drugič iz razlogov razbijanja samostojnosti nacionalnih držav kot motečega faktorja za koncentracijo moči t.i. Trilaterale, za gospodovanje vseobsegajočim gospodarskim resursom. Usoda srbskega faktorja naj bo pred očmi vsem zavednim Slovencem, ki se naj prenehajo avtistično naslajati nad srbskimi porazi, ker to slabi akcijski potencial ukvarjanja z lastnimi tekočimi težavami. Slovenec ima vso pravico sovražiti Srbe, Ruse ali kogar koli, nima pa pravice tiščati glave v pesek, češ oni so si to zaslužili, ker so barbari, drekači itd., mi smo pa pošteni in predani vrednotam EU, pa se nam to ne more zgoditi.

  

Razlike med Srbi in Slovenci so zaznavne, in če hočemo, potem smo mi na pravi, oni pa na napačni strani, kar pa za bruseljske centre ne igra nikakršne vloge. Njih niso uničili zato, ker so barbari, temveč ker je Bruslju v interesu razdrobljena Srbija, nas pa ne bodo uničevali zato, ker smo pravični, temveč zato, ker jim je v interesu Evropa brez narodov. Postavimo torej sovraštva iz preteklosti v drugi plan, vsaj dokler ne ojačamo nacionalne, suverene, bogate države ter jo izkopljemo iz krempljev večnih zatiralcev.

 

Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja uredništva. 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Udarna pest (mehke) diplomacije
13
05.02.2023 20:00
Obstaja več razlag, zakaj je novica o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji prišla v javnost. V obdobju, ko se Zahod združuje in ... Več.
Piše: Anže Logar
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
11
03.02.2023 20:00
Antijanšizem, Borut Pahor, civilna družba, človekove pravice, depolitizacija, ekstremizem, fašizem, heroji osamosvojitve, Milan ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
37
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
16
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
13
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.331
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.379
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.413
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.353
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.323
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.291
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.742
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 653
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 622
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.919