Komentar

Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi

Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, zakaj centraliziranega in birokratskega načrta cepljenja ni bilo možno dobro izpeljati, čeprav o tem ne želimo govoriti. V EU se polomije dogajajo tako redno, da je čudno, ker nihče o tem zares ne spregovori.

25.02.2021 23:53
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   EU   birokracija   cepivo   Bruselj   Velika Britanija   Nemčija   Francija   Slovenija   reforme

Fotomontaža: portal+

Se bo nesposobna in preplačana EU birokracija, pogosto pod vodstvom politikov, ki jim je spodletelo v svojih državah, sploh kdaj reformirala?

V Združenem kraljestvu so volivci na nek način o tem izrazili svoje mnenje rekoč, da bodo raje poskusili svoje priložnosti v širokem svetu. Podobno kot je Slovenija rekla, da bodo raje tvegali v širokem svetu, kot ostali v razpadajoči socialistični federaciji, v kateri so bili. Vsak v Sloveniji, vsaj tisti, ki niso bili prepričani komunisti, so poznali neuspehe in so v glavnem nadaljevali svoja življenja po starem. Toda potem je postalo zaradi večkratnih gospodarskih polomij, pomanjkanja demokracije in skorumpiranih elit tako absurdno, da je bilo slovenskemu ljudstvu dovolj.

 

Napake Evropske unije so znane in podobno kot v Sloveniji v sedemdesetih in osemdesetih letih ljudje to enostavno prenašajo in skušajo živeti svoja življenja. Ti neuspehi so gospodarski, denarni, demokratični, imigracija in mejna kontrola, vojska, zdravje, korupcija, koristoljubne elite, nezaposlenost v mnogih regijah in nadvlada velikih držav. 

 

Seveda vemo, da so zelo lepe subvencije, ki jih mnoge nove države prejemajo v EU, vzrok, da ne spregovorijo. Slovenija na primer dobi dvakrat toliko, kot vplača, Hrvaška štirikrat in Madžarska skoraj petkrat. Osemnajst držav, ki so neto plačnice, zategadelj brzda svoje komentarje. Seveda je skrivnost, zakaj sta bogati državi Belgija in Luksemburg neto upravičenki (statistika 2019). Quem deus vult perdere prius dementat, kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet.

 

Vsak dober poslovni svetovalec, ki je analiziral, zakaj EU propada, je prišel do dveh zaključkov: njeni cilji in prioritete so napačni, ne osredotoča se jasno na svoje 'delničarje' in 'stranke' – to je na države in državljane. Poročilo svetovalcev navaja o odločitvi EU, da je njena osrednja dejavnost zgraditi imperij in s tem je povezano vse delovanje. 

 

Tako da je centralizacija preskrbe s cepivom ustrezala načrtu graditve imperija, čeprav je bil Bruselj brez izkušenj v nabavi cepiva. Tudi edino omejevanje te megalomanije prihaja od dveh velikih delničarjev – Nemčije in Francije. Leta 2019 so znašala neto vplačila Nemčije 17,7 milijard evrov in Francije 7,7 milijard evrov. Ne bi smeli pozabiti, da je v tem letu tudi Velika Britanija prispevala 9,5 milijarde evrov. Celo neto prispevek uboge Italije je znašal 5,4 milijarde evrov.

 

Seveda imata oba velika in prevladujoča 'delničarja' koristi od sestave; Nemčija si je do dominantnega položaja v industriji pomagala z evrom, Francija pa s skupno kmetijsko politiko. Se bo nesposobna in preplačana EU birokracija, pogosto pod vodstvom politikov, ki jim je spodletelo v svojih državah, sploh kdaj reformirala? Le zakaj naj bi s svojimi čudovitimi plačami in ugodnostmi začeli z reformami? Bodo države neto prejemnice postavile načelo pred denarne subvencije? Bodo nacionalni parlamenti še naprej dajali oblast koristoljubni eliti v Bruslju? 

 

Obstaja nekaj majhnega upanja, ko se Poljska in Madžarska zavzemata za svoje nacionalne pravice, vendar bi rekel, da ga ni veliko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.558
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.623
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.305
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.281
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.383
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.039
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.211