Komentar

Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi

Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, zakaj centraliziranega in birokratskega načrta cepljenja ni bilo možno dobro izpeljati, čeprav o tem ne želimo govoriti. V EU se polomije dogajajo tako redno, da je čudno, ker nihče o tem zares ne spregovori.

25.02.2021 23:53
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   EU   birokracija   cepivo   Bruselj   Velika Britanija   Nemčija   Francija   Slovenija   reforme

Fotomontaža: portal+

Se bo nesposobna in preplačana EU birokracija, pogosto pod vodstvom politikov, ki jim je spodletelo v svojih državah, sploh kdaj reformirala?

V Združenem kraljestvu so volivci na nek način o tem izrazili svoje mnenje rekoč, da bodo raje poskusili svoje priložnosti v širokem svetu. Podobno kot je Slovenija rekla, da bodo raje tvegali v širokem svetu, kot ostali v razpadajoči socialistični federaciji, v kateri so bili. Vsak v Sloveniji, vsaj tisti, ki niso bili prepričani komunisti, so poznali neuspehe in so v glavnem nadaljevali svoja življenja po starem. Toda potem je postalo zaradi večkratnih gospodarskih polomij, pomanjkanja demokracije in skorumpiranih elit tako absurdno, da je bilo slovenskemu ljudstvu dovolj.

 

Napake Evropske unije so znane in podobno kot v Sloveniji v sedemdesetih in osemdesetih letih ljudje to enostavno prenašajo in skušajo živeti svoja življenja. Ti neuspehi so gospodarski, denarni, demokratični, imigracija in mejna kontrola, vojska, zdravje, korupcija, koristoljubne elite, nezaposlenost v mnogih regijah in nadvlada velikih držav. 

 

Seveda vemo, da so zelo lepe subvencije, ki jih mnoge nove države prejemajo v EU, vzrok, da ne spregovorijo. Slovenija na primer dobi dvakrat toliko, kot vplača, Hrvaška štirikrat in Madžarska skoraj petkrat. Osemnajst držav, ki so neto plačnice, zategadelj brzda svoje komentarje. Seveda je skrivnost, zakaj sta bogati državi Belgija in Luksemburg neto upravičenki (statistika 2019). Quem deus vult perdere prius dementat, kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet.

 

Vsak dober poslovni svetovalec, ki je analiziral, zakaj EU propada, je prišel do dveh zaključkov: njeni cilji in prioritete so napačni, ne osredotoča se jasno na svoje 'delničarje' in 'stranke' – to je na države in državljane. Poročilo svetovalcev navaja o odločitvi EU, da je njena osrednja dejavnost zgraditi imperij in s tem je povezano vse delovanje. 

 

Tako da je centralizacija preskrbe s cepivom ustrezala načrtu graditve imperija, čeprav je bil Bruselj brez izkušenj v nabavi cepiva. Tudi edino omejevanje te megalomanije prihaja od dveh velikih delničarjev – Nemčije in Francije. Leta 2019 so znašala neto vplačila Nemčije 17,7 milijard evrov in Francije 7,7 milijard evrov. Ne bi smeli pozabiti, da je v tem letu tudi Velika Britanija prispevala 9,5 milijarde evrov. Celo neto prispevek uboge Italije je znašal 5,4 milijarde evrov.

 

Seveda imata oba velika in prevladujoča 'delničarja' koristi od sestave; Nemčija si je do dominantnega položaja v industriji pomagala z evrom, Francija pa s skupno kmetijsko politiko. Se bo nesposobna in preplačana EU birokracija, pogosto pod vodstvom politikov, ki jim je spodletelo v svojih državah, sploh kdaj reformirala? Le zakaj naj bi s svojimi čudovitimi plačami in ugodnostmi začeli z reformami? Bodo države neto prejemnice postavile načelo pred denarne subvencije? Bodo nacionalni parlamenti še naprej dajali oblast koristoljubni eliti v Bruslju? 

 

Obstaja nekaj majhnega upanja, ko se Poljska in Madžarska zavzemata za svoje nacionalne pravice, vendar bi rekel, da ga ni veliko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
10
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.173
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.190
03/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 2.237
04/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.070
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.492
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.328
07/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.102
08/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.475
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.610
10/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 608