Komentar

Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi

Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, zakaj centraliziranega in birokratskega načrta cepljenja ni bilo možno dobro izpeljati, čeprav o tem ne želimo govoriti. V EU se polomije dogajajo tako redno, da je čudno, ker nihče o tem zares ne spregovori.

25.02.2021 23:53
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   EU   birokracija   cepivo   Bruselj   Velika Britanija   Nemčija   Francija   Slovenija   reforme

Fotomontaža: portal+

Se bo nesposobna in preplačana EU birokracija, pogosto pod vodstvom politikov, ki jim je spodletelo v svojih državah, sploh kdaj reformirala?

V Združenem kraljestvu so volivci na nek način o tem izrazili svoje mnenje rekoč, da bodo raje poskusili svoje priložnosti v širokem svetu. Podobno kot je Slovenija rekla, da bodo raje tvegali v širokem svetu, kot ostali v razpadajoči socialistični federaciji, v kateri so bili. Vsak v Sloveniji, vsaj tisti, ki niso bili prepričani komunisti, so poznali neuspehe in so v glavnem nadaljevali svoja življenja po starem. Toda potem je postalo zaradi večkratnih gospodarskih polomij, pomanjkanja demokracije in skorumpiranih elit tako absurdno, da je bilo slovenskemu ljudstvu dovolj.

 

Napake Evropske unije so znane in podobno kot v Sloveniji v sedemdesetih in osemdesetih letih ljudje to enostavno prenašajo in skušajo živeti svoja življenja. Ti neuspehi so gospodarski, denarni, demokratični, imigracija in mejna kontrola, vojska, zdravje, korupcija, koristoljubne elite, nezaposlenost v mnogih regijah in nadvlada velikih držav. 

 

Seveda vemo, da so zelo lepe subvencije, ki jih mnoge nove države prejemajo v EU, vzrok, da ne spregovorijo. Slovenija na primer dobi dvakrat toliko, kot vplača, Hrvaška štirikrat in Madžarska skoraj petkrat. Osemnajst držav, ki so neto plačnice, zategadelj brzda svoje komentarje. Seveda je skrivnost, zakaj sta bogati državi Belgija in Luksemburg neto upravičenki (statistika 2019). Quem deus vult perdere prius dementat, kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet.

 

Vsak dober poslovni svetovalec, ki je analiziral, zakaj EU propada, je prišel do dveh zaključkov: njeni cilji in prioritete so napačni, ne osredotoča se jasno na svoje 'delničarje' in 'stranke' – to je na države in državljane. Poročilo svetovalcev navaja o odločitvi EU, da je njena osrednja dejavnost zgraditi imperij in s tem je povezano vse delovanje. 

 

Tako da je centralizacija preskrbe s cepivom ustrezala načrtu graditve imperija, čeprav je bil Bruselj brez izkušenj v nabavi cepiva. Tudi edino omejevanje te megalomanije prihaja od dveh velikih delničarjev – Nemčije in Francije. Leta 2019 so znašala neto vplačila Nemčije 17,7 milijard evrov in Francije 7,7 milijard evrov. Ne bi smeli pozabiti, da je v tem letu tudi Velika Britanija prispevala 9,5 milijarde evrov. Celo neto prispevek uboge Italije je znašal 5,4 milijarde evrov.

 

Seveda imata oba velika in prevladujoča 'delničarja' koristi od sestave; Nemčija si je do dominantnega položaja v industriji pomagala z evrom, Francija pa s skupno kmetijsko politiko. Se bo nesposobna in preplačana EU birokracija, pogosto pod vodstvom politikov, ki jim je spodletelo v svojih državah, sploh kdaj reformirala? Le zakaj naj bi s svojimi čudovitimi plačami in ugodnostmi začeli z reformami? Bodo države neto prejemnice postavile načelo pred denarne subvencije? Bodo nacionalni parlamenti še naprej dajali oblast koristoljubni eliti v Bruslju? 

 

Obstaja nekaj majhnega upanja, ko se Poljska in Madžarska zavzemata za svoje nacionalne pravice, vendar bi rekel, da ga ni veliko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.425
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.964
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.709
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.304
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155