Komentar

Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine

Politični in medijski prostor v Sloveniji v času, ki ga živimo, vsem na očeh ali v zakulisju, čisto vseeno, obvladujejo takšne sile, ki jim polarizacija odgovarja! Spraševati in prepirati se, ali je temu res tako, je popoln nesmisel. Tako pač je. Verjamem in vedno znova upam, da nisem edini, ki misli, da je smisel življenja - pot k boljšemu in pravičnejšemu za človeško civilizacijo, utemeljena na sodelovanju in spoštovanju različnosti. To je možno samo pod pogojem, da se zmanjša pomen in vpliv polarizacije. In smiselno je poskušati narediti karkoli v tej smeri. Pa če me bodo še toliko obkladali z nekakšnim vsegliharstvom.

04.03.2021 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   polarizacija   komunizem   antikomunizem   Dejan Pušenjak   Francija   Macron   vlada   aktivno državljanstvo   Mark Boris Andrijanič

"Spopad dveh sistemov,  ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje  svojih pristašev - spopad  modificiranega  komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

Pred kakšnim mesecem dni je bilo tudi na portalu+ objavljeno pismo večje skupine dobromislečih slovenskih intelektualcev. Občutek imam, da je hitro utonilo v pozabo. Prvopodpisani pod tem pismom ... (Miha Burger se ga ni spomnil, zato ga je dodalo uredništvo: Mark Boris Andrijanič) ... je dan kasneje pri Urošu Slaku na Pop TV ponovil nekaj najboljših stavkov iz tega pisma. Vsak, ki želi dobro Sloveniji, bi se strinjal z  njegovimi besedami. Najbolj pa sem si zapomnil stavek, ki se je nanašal na enega od ključnih javnih problemov Slovenije, to je, razpredena birokratska žival, ki se je glasil, citiram po mojem spominu: 

 

"Predlagani ukrepi na področju debirokratizacije so korak v pravo smer, a za njihovo uresničitev bi se morale  zbrati politične in vse druge sile in v minimalnem soglasju oblikovati konkretne rešitve, ki bodo preživele menjavanje politične barve vlad ..."

 

Tudi Andrijanič pa ni spregovoril, o kakšnem novem orodju, KAKO to narediti, KAKO določiti, organizirati in upoštevati te druge sile, ki jih je omenil. Ker verjamem, da je to sploh edina možnost KAKO prebiti ta politični in medijski prostor, ki je dobesedno zabetoniran z obstoječo polarizacijo, ki politični eliti - vseeno ali levi ali desni ali sredinski - popolnoma odgovarja. Ta polarizacija je po mojem še hujša kot je bila na primer pred volitvami leta 1996, ko novinar Dejan Pušenjak, novinar Dela, v Sobotni prilogi 4. novembra 1995 napoveduje pred bližajočimi volitvami:

 

"Spopad dveh sistemov, ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje svojih pristašev - spopad  modificiranega komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

 

V  nadaljevanju članka sledi, da obstoj enega in drugega obema koristi in je njun cilj predvsem "uničenje ali  vzpodbujanje samouničevanja vzporednih sistemov in ohranjanje koncentracije na soodvisnost samo dveh". Članek zaključuje: " To je dokaj preprosta formula za zgodbo o političnem uspehu, ki za nameček celo deluje."

 

Po več kot petindvajsetih letih, spoštovani bralci, trdim, da še vedno deluje

 

A ne se ustrašiti, predvsem mislim na že običajni komentarje na moje prispevke, ne bom že sedeminpetdesetič ponovil svojega predloga orodja iz arzenala aktivnega državljanstva za prebitje tega zabetoniranega prostora polarizacije  (čeprav me mika). Ne, danes se mi zdi primerneje, da navedem eno orodje aktivnega državljanstva, ki se je pred kratkim zgodilo v Franciji in enostavno povprašam bralce in seveda predvsem komentatorje portala+, ali bi bili za tak preizkus v Sloveniji ali ne.

 

Naj ga na kratko opišem.

 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je podelil mandat posebni obliki aktivnega državljanstva, Convention Citoyenne pour le Climat. Izžrebanih je bilo 150 državljanov po posebnem protokolu, ki je upošteval vso raznolikost francoske družbe; seveda se je moral vsak izžrebani tudi strinjati, da sodeluje. Ti državljani so na določeni obliki argumentacije, ki je trajala celo leto, debatirali in naredili zaključke glede vladnih ukrepov, ki naj omogočijo zmanjšanje toplogrednih plinov za najmanj 40 %. Predsednik francoske republike se je zavezal, da bo te predloge direktno implementiral. Argumentacija je bila pred kratkim zaključena in rezultati oziroma to, kako bo ta oblika delovanja 150 državljanov upoštevana, bodo znani te dni.

 

Sprašujem vas, ali ste za to, da bi na podoben način naredili preizkus ravno na primeru, ki so ga pohvalili v omenjenem pismu več deset slovenskih intelektualcev: da na primer ministrstvo za javno upravo, ki je zadolženo za obravnavani primer, poleg vseh običajnih postopkov organizira in izpelje, da denim 50 slučajno izbranih državljanov, skozi dve- ali trimesečno argumentacijo sporočijo svoje mnenje glede predlaganih ukrepov na področju debirokratizacije, izoblikujejo še kak svoj dodaten predlog. Vse to ob predpostavki, pogoju, da bi se slovenska vlada že v naprej zavezala, da to uresniči! Ste za to? In, nenazadnje, ali je vlada za to?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
15
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.265
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.676
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.578
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.546
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.410
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 843
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.081
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 905
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 618
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.144