Komentar

Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine

Politični in medijski prostor v Sloveniji v času, ki ga živimo, vsem na očeh ali v zakulisju, čisto vseeno, obvladujejo takšne sile, ki jim polarizacija odgovarja! Spraševati in prepirati se, ali je temu res tako, je popoln nesmisel. Tako pač je. Verjamem in vedno znova upam, da nisem edini, ki misli, da je smisel življenja - pot k boljšemu in pravičnejšemu za človeško civilizacijo, utemeljena na sodelovanju in spoštovanju različnosti. To je možno samo pod pogojem, da se zmanjša pomen in vpliv polarizacije. In smiselno je poskušati narediti karkoli v tej smeri. Pa če me bodo še toliko obkladali z nekakšnim vsegliharstvom.

04.03.2021 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   polarizacija   komunizem   antikomunizem   Dejan Pušenjak   Francija   Macron   vlada   aktivno državljanstvo   Mark Boris Andrijanič

"Spopad dveh sistemov,  ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje  svojih pristašev - spopad  modificiranega  komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

Pred kakšnim mesecem dni je bilo tudi na portalu+ objavljeno pismo večje skupine dobromislečih slovenskih intelektualcev. Občutek imam, da je hitro utonilo v pozabo. Prvopodpisani pod tem pismom ... (Miha Burger se ga ni spomnil, zato ga je dodalo uredništvo: Mark Boris Andrijanič) ... je dan kasneje pri Urošu Slaku na Pop TV ponovil nekaj najboljših stavkov iz tega pisma. Vsak, ki želi dobro Sloveniji, bi se strinjal z  njegovimi besedami. Najbolj pa sem si zapomnil stavek, ki se je nanašal na enega od ključnih javnih problemov Slovenije, to je, razpredena birokratska žival, ki se je glasil, citiram po mojem spominu: 

 

"Predlagani ukrepi na področju debirokratizacije so korak v pravo smer, a za njihovo uresničitev bi se morale  zbrati politične in vse druge sile in v minimalnem soglasju oblikovati konkretne rešitve, ki bodo preživele menjavanje politične barve vlad ..."

 

Tudi Andrijanič pa ni spregovoril, o kakšnem novem orodju, KAKO to narediti, KAKO določiti, organizirati in upoštevati te druge sile, ki jih je omenil. Ker verjamem, da je to sploh edina možnost KAKO prebiti ta politični in medijski prostor, ki je dobesedno zabetoniran z obstoječo polarizacijo, ki politični eliti - vseeno ali levi ali desni ali sredinski - popolnoma odgovarja. Ta polarizacija je po mojem še hujša kot je bila na primer pred volitvami leta 1996, ko novinar Dejan Pušenjak, novinar Dela, v Sobotni prilogi 4. novembra 1995 napoveduje pred bližajočimi volitvami:

 

"Spopad dveh sistemov, ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje svojih pristašev - spopad  modificiranega komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

 

V  nadaljevanju članka sledi, da obstoj enega in drugega obema koristi in je njun cilj predvsem "uničenje ali  vzpodbujanje samouničevanja vzporednih sistemov in ohranjanje koncentracije na soodvisnost samo dveh". Članek zaključuje: " To je dokaj preprosta formula za zgodbo o političnem uspehu, ki za nameček celo deluje."

 

Po več kot petindvajsetih letih, spoštovani bralci, trdim, da še vedno deluje

 

A ne se ustrašiti, predvsem mislim na že običajni komentarje na moje prispevke, ne bom že sedeminpetdesetič ponovil svojega predloga orodja iz arzenala aktivnega državljanstva za prebitje tega zabetoniranega prostora polarizacije  (čeprav me mika). Ne, danes se mi zdi primerneje, da navedem eno orodje aktivnega državljanstva, ki se je pred kratkim zgodilo v Franciji in enostavno povprašam bralce in seveda predvsem komentatorje portala+, ali bi bili za tak preizkus v Sloveniji ali ne.

 

Naj ga na kratko opišem.

 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je podelil mandat posebni obliki aktivnega državljanstva, Convention Citoyenne pour le Climat. Izžrebanih je bilo 150 državljanov po posebnem protokolu, ki je upošteval vso raznolikost francoske družbe; seveda se je moral vsak izžrebani tudi strinjati, da sodeluje. Ti državljani so na določeni obliki argumentacije, ki je trajala celo leto, debatirali in naredili zaključke glede vladnih ukrepov, ki naj omogočijo zmanjšanje toplogrednih plinov za najmanj 40 %. Predsednik francoske republike se je zavezal, da bo te predloge direktno implementiral. Argumentacija je bila pred kratkim zaključena in rezultati oziroma to, kako bo ta oblika delovanja 150 državljanov upoštevana, bodo znani te dni.

 

Sprašujem vas, ali ste za to, da bi na podoben način naredili preizkus ravno na primeru, ki so ga pohvalili v omenjenem pismu več deset slovenskih intelektualcev: da na primer ministrstvo za javno upravo, ki je zadolženo za obravnavani primer, poleg vseh običajnih postopkov organizira in izpelje, da denim 50 slučajno izbranih državljanov, skozi dve- ali trimesečno argumentacijo sporočijo svoje mnenje glede predlaganih ukrepov na področju debirokratizacije, izoblikujejo še kak svoj dodaten predlog. Vse to ob predpostavki, pogoju, da bi se slovenska vlada že v naprej zavezala, da to uresniči! Ste za to? In, nenazadnje, ali je vlada za to?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
13
26.09.2021 10:00
Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Se strinjam, če se uvajajo počasi in s sočutjem do ... Več.
Piše: Paul A. Nuttall
Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža
4
25.09.2021 22:40
Skupina KOD-a je izhajala iz velikega zavračanja, ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
10
23.09.2021 22:10
Četrti val niti še ni dosegel vrha, pa je zdravstveni sistem že začel razpadati. Če kdo misli, da pretiravam, se na žalost moti. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
10
22.09.2021 21:00
V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorjaFursa, čeprav sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
24
21.09.2021 21:00
Vsakodnevno prejemam grozilna pisma od neznanih ljudi, ki mi grozijo, ker vabim ljudi na cepljenje in ker javno povem, da je ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
11
20.09.2021 21:30
Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
16
19.09.2021 11:00
Zoran Stevanović je nevaren človek. Izraža nadpovprečno samozavest, moč in samoljubje. Tako si konservativno patriarhalen del ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Misliti umetniško delo je podobno vstopanju v svet umetne inteligence
3
18.09.2021 23:58
Leto dni pred nastopom virusne resničnosti sem bil na obisku pri prijazni družini v zamejstvu, ki ima na svojih zidovih izjemno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
How realistic are China's plans in Afghanistan?
4
17.09.2021 23:36
Chinas newly-found enthusiasm to replace the United States in Afghanistan is not without some bluster. Contrary to the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
12
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.185
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.318
03/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.725
04/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.549
05/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.398
06/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.064
07/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 873
08/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 655
09/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 877
10/
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
Uredništvo
Ogledov: 764