Komentar

Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine

Politični in medijski prostor v Sloveniji v času, ki ga živimo, vsem na očeh ali v zakulisju, čisto vseeno, obvladujejo takšne sile, ki jim polarizacija odgovarja! Spraševati in prepirati se, ali je temu res tako, je popoln nesmisel. Tako pač je. Verjamem in vedno znova upam, da nisem edini, ki misli, da je smisel življenja - pot k boljšemu in pravičnejšemu za človeško civilizacijo, utemeljena na sodelovanju in spoštovanju različnosti. To je možno samo pod pogojem, da se zmanjša pomen in vpliv polarizacije. In smiselno je poskušati narediti karkoli v tej smeri. Pa če me bodo še toliko obkladali z nekakšnim vsegliharstvom.

04.03.2021 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   polarizacija   komunizem   antikomunizem   Dejan Pušenjak   Francija   Macron   vlada   aktivno državljanstvo   Mark Boris Andrijanič

"Spopad dveh sistemov,  ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje  svojih pristašev - spopad  modificiranega  komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

Pred kakšnim mesecem dni je bilo tudi na portalu+ objavljeno pismo večje skupine dobromislečih slovenskih intelektualcev. Občutek imam, da je hitro utonilo v pozabo. Prvopodpisani pod tem pismom ... (Miha Burger se ga ni spomnil, zato ga je dodalo uredništvo: Mark Boris Andrijanič) ... je dan kasneje pri Urošu Slaku na Pop TV ponovil nekaj najboljših stavkov iz tega pisma. Vsak, ki želi dobro Sloveniji, bi se strinjal z  njegovimi besedami. Najbolj pa sem si zapomnil stavek, ki se je nanašal na enega od ključnih javnih problemov Slovenije, to je, razpredena birokratska žival, ki se je glasil, citiram po mojem spominu: 

 

"Predlagani ukrepi na področju debirokratizacije so korak v pravo smer, a za njihovo uresničitev bi se morale  zbrati politične in vse druge sile in v minimalnem soglasju oblikovati konkretne rešitve, ki bodo preživele menjavanje politične barve vlad ..."

 

Tudi Andrijanič pa ni spregovoril, o kakšnem novem orodju, KAKO to narediti, KAKO določiti, organizirati in upoštevati te druge sile, ki jih je omenil. Ker verjamem, da je to sploh edina možnost KAKO prebiti ta politični in medijski prostor, ki je dobesedno zabetoniran z obstoječo polarizacijo, ki politični eliti - vseeno ali levi ali desni ali sredinski - popolnoma odgovarja. Ta polarizacija je po mojem še hujša kot je bila na primer pred volitvami leta 1996, ko novinar Dejan Pušenjak, novinar Dela, v Sobotni prilogi 4. novembra 1995 napoveduje pred bližajočimi volitvami:

 

"Spopad dveh sistemov, ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje svojih pristašev - spopad  modificiranega komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

 

V  nadaljevanju članka sledi, da obstoj enega in drugega obema koristi in je njun cilj predvsem "uničenje ali  vzpodbujanje samouničevanja vzporednih sistemov in ohranjanje koncentracije na soodvisnost samo dveh". Članek zaključuje: " To je dokaj preprosta formula za zgodbo o političnem uspehu, ki za nameček celo deluje."

 

Po več kot petindvajsetih letih, spoštovani bralci, trdim, da še vedno deluje

 

A ne se ustrašiti, predvsem mislim na že običajni komentarje na moje prispevke, ne bom že sedeminpetdesetič ponovil svojega predloga orodja iz arzenala aktivnega državljanstva za prebitje tega zabetoniranega prostora polarizacije  (čeprav me mika). Ne, danes se mi zdi primerneje, da navedem eno orodje aktivnega državljanstva, ki se je pred kratkim zgodilo v Franciji in enostavno povprašam bralce in seveda predvsem komentatorje portala+, ali bi bili za tak preizkus v Sloveniji ali ne.

 

Naj ga na kratko opišem.

 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je podelil mandat posebni obliki aktivnega državljanstva, Convention Citoyenne pour le Climat. Izžrebanih je bilo 150 državljanov po posebnem protokolu, ki je upošteval vso raznolikost francoske družbe; seveda se je moral vsak izžrebani tudi strinjati, da sodeluje. Ti državljani so na določeni obliki argumentacije, ki je trajala celo leto, debatirali in naredili zaključke glede vladnih ukrepov, ki naj omogočijo zmanjšanje toplogrednih plinov za najmanj 40 %. Predsednik francoske republike se je zavezal, da bo te predloge direktno implementiral. Argumentacija je bila pred kratkim zaključena in rezultati oziroma to, kako bo ta oblika delovanja 150 državljanov upoštevana, bodo znani te dni.

 

Sprašujem vas, ali ste za to, da bi na podoben način naredili preizkus ravno na primeru, ki so ga pohvalili v omenjenem pismu več deset slovenskih intelektualcev: da na primer ministrstvo za javno upravo, ki je zadolženo za obravnavani primer, poleg vseh običajnih postopkov organizira in izpelje, da denim 50 slučajno izbranih državljanov, skozi dve- ali trimesečno argumentacijo sporočijo svoje mnenje glede predlaganih ukrepov na področju debirokratizacije, izoblikujejo še kak svoj dodaten predlog. Vse to ob predpostavki, pogoju, da bi se slovenska vlada že v naprej zavezala, da to uresniči! Ste za to? In, nenazadnje, ali je vlada za to?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.557
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.621
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.283
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.280
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.380
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.037
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 779
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.210