Komentar

Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine

Politični in medijski prostor v Sloveniji v času, ki ga živimo, vsem na očeh ali v zakulisju, čisto vseeno, obvladujejo takšne sile, ki jim polarizacija odgovarja! Spraševati in prepirati se, ali je temu res tako, je popoln nesmisel. Tako pač je. Verjamem in vedno znova upam, da nisem edini, ki misli, da je smisel življenja - pot k boljšemu in pravičnejšemu za človeško civilizacijo, utemeljena na sodelovanju in spoštovanju različnosti. To je možno samo pod pogojem, da se zmanjša pomen in vpliv polarizacije. In smiselno je poskušati narediti karkoli v tej smeri. Pa če me bodo še toliko obkladali z nekakšnim vsegliharstvom.

04.03.2021 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   polarizacija   komunizem   antikomunizem   Dejan Pušenjak   Francija   Macron   vlada   aktivno državljanstvo   Mark Boris Andrijanič

"Spopad dveh sistemov,  ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje  svojih pristašev - spopad  modificiranega  komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

Pred kakšnim mesecem dni je bilo tudi na portalu+ objavljeno pismo večje skupine dobromislečih slovenskih intelektualcev. Občutek imam, da je hitro utonilo v pozabo. Prvopodpisani pod tem pismom ... (Miha Burger se ga ni spomnil, zato ga je dodalo uredništvo: Mark Boris Andrijanič) ... je dan kasneje pri Urošu Slaku na Pop TV ponovil nekaj najboljših stavkov iz tega pisma. Vsak, ki želi dobro Sloveniji, bi se strinjal z  njegovimi besedami. Najbolj pa sem si zapomnil stavek, ki se je nanašal na enega od ključnih javnih problemov Slovenije, to je, razpredena birokratska žival, ki se je glasil, citiram po mojem spominu: 

 

"Predlagani ukrepi na področju debirokratizacije so korak v pravo smer, a za njihovo uresničitev bi se morale  zbrati politične in vse druge sile in v minimalnem soglasju oblikovati konkretne rešitve, ki bodo preživele menjavanje politične barve vlad ..."

 

Tudi Andrijanič pa ni spregovoril, o kakšnem novem orodju, KAKO to narediti, KAKO določiti, organizirati in upoštevati te druge sile, ki jih je omenil. Ker verjamem, da je to sploh edina možnost KAKO prebiti ta politični in medijski prostor, ki je dobesedno zabetoniran z obstoječo polarizacijo, ki politični eliti - vseeno ali levi ali desni ali sredinski - popolnoma odgovarja. Ta polarizacija je po mojem še hujša kot je bila na primer pred volitvami leta 1996, ko novinar Dejan Pušenjak, novinar Dela, v Sobotni prilogi 4. novembra 1995 napoveduje pred bližajočimi volitvami:

 

"Spopad dveh sistemov, ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje svojih pristašev - spopad  modificiranega komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

 

V  nadaljevanju članka sledi, da obstoj enega in drugega obema koristi in je njun cilj predvsem "uničenje ali  vzpodbujanje samouničevanja vzporednih sistemov in ohranjanje koncentracije na soodvisnost samo dveh". Članek zaključuje: " To je dokaj preprosta formula za zgodbo o političnem uspehu, ki za nameček celo deluje."

 

Po več kot petindvajsetih letih, spoštovani bralci, trdim, da še vedno deluje

 

A ne se ustrašiti, predvsem mislim na že običajni komentarje na moje prispevke, ne bom že sedeminpetdesetič ponovil svojega predloga orodja iz arzenala aktivnega državljanstva za prebitje tega zabetoniranega prostora polarizacije  (čeprav me mika). Ne, danes se mi zdi primerneje, da navedem eno orodje aktivnega državljanstva, ki se je pred kratkim zgodilo v Franciji in enostavno povprašam bralce in seveda predvsem komentatorje portala+, ali bi bili za tak preizkus v Sloveniji ali ne.

 

Naj ga na kratko opišem.

 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je podelil mandat posebni obliki aktivnega državljanstva, Convention Citoyenne pour le Climat. Izžrebanih je bilo 150 državljanov po posebnem protokolu, ki je upošteval vso raznolikost francoske družbe; seveda se je moral vsak izžrebani tudi strinjati, da sodeluje. Ti državljani so na določeni obliki argumentacije, ki je trajala celo leto, debatirali in naredili zaključke glede vladnih ukrepov, ki naj omogočijo zmanjšanje toplogrednih plinov za najmanj 40 %. Predsednik francoske republike se je zavezal, da bo te predloge direktno implementiral. Argumentacija je bila pred kratkim zaključena in rezultati oziroma to, kako bo ta oblika delovanja 150 državljanov upoštevana, bodo znani te dni.

 

Sprašujem vas, ali ste za to, da bi na podoben način naredili preizkus ravno na primeru, ki so ga pohvalili v omenjenem pismu več deset slovenskih intelektualcev: da na primer ministrstvo za javno upravo, ki je zadolženo za obravnavani primer, poleg vseh običajnih postopkov organizira in izpelje, da denim 50 slučajno izbranih državljanov, skozi dve- ali trimesečno argumentacijo sporočijo svoje mnenje glede predlaganih ukrepov na področju debirokratizacije, izoblikujejo še kak svoj dodaten predlog. Vse to ob predpostavki, pogoju, da bi se slovenska vlada že v naprej zavezala, da to uresniči! Ste za to? In, nenazadnje, ali je vlada za to?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.003
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.421
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.959
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.705
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.299
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.312
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.121
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.066
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 418
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.153