Komentar

Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine

Politični in medijski prostor v Sloveniji v času, ki ga živimo, vsem na očeh ali v zakulisju, čisto vseeno, obvladujejo takšne sile, ki jim polarizacija odgovarja! Spraševati in prepirati se, ali je temu res tako, je popoln nesmisel. Tako pač je. Verjamem in vedno znova upam, da nisem edini, ki misli, da je smisel življenja - pot k boljšemu in pravičnejšemu za človeško civilizacijo, utemeljena na sodelovanju in spoštovanju različnosti. To je možno samo pod pogojem, da se zmanjša pomen in vpliv polarizacije. In smiselno je poskušati narediti karkoli v tej smeri. Pa če me bodo še toliko obkladali z nekakšnim vsegliharstvom.

04.03.2021 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   polarizacija   komunizem   antikomunizem   Dejan Pušenjak   Francija   Macron   vlada   aktivno državljanstvo   Mark Boris Andrijanič

"Spopad dveh sistemov,  ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje  svojih pristašev - spopad  modificiranega  komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

Pred kakšnim mesecem dni je bilo tudi na portalu+ objavljeno pismo večje skupine dobromislečih slovenskih intelektualcev. Občutek imam, da je hitro utonilo v pozabo. Prvopodpisani pod tem pismom ... (Miha Burger se ga ni spomnil, zato ga je dodalo uredništvo: Mark Boris Andrijanič) ... je dan kasneje pri Urošu Slaku na Pop TV ponovil nekaj najboljših stavkov iz tega pisma. Vsak, ki želi dobro Sloveniji, bi se strinjal z  njegovimi besedami. Najbolj pa sem si zapomnil stavek, ki se je nanašal na enega od ključnih javnih problemov Slovenije, to je, razpredena birokratska žival, ki se je glasil, citiram po mojem spominu: 

 

"Predlagani ukrepi na področju debirokratizacije so korak v pravo smer, a za njihovo uresničitev bi se morale  zbrati politične in vse druge sile in v minimalnem soglasju oblikovati konkretne rešitve, ki bodo preživele menjavanje politične barve vlad ..."

 

Tudi Andrijanič pa ni spregovoril, o kakšnem novem orodju, KAKO to narediti, KAKO določiti, organizirati in upoštevati te druge sile, ki jih je omenil. Ker verjamem, da je to sploh edina možnost KAKO prebiti ta politični in medijski prostor, ki je dobesedno zabetoniran z obstoječo polarizacijo, ki politični eliti - vseeno ali levi ali desni ali sredinski - popolnoma odgovarja. Ta polarizacija je po mojem še hujša kot je bila na primer pred volitvami leta 1996, ko novinar Dejan Pušenjak, novinar Dela, v Sobotni prilogi 4. novembra 1995 napoveduje pred bližajočimi volitvami:

 

"Spopad dveh sistemov, ki sta obdržala notranjo skladnost in okrepila zaupanje svojih pristašev - spopad  modificiranega komunističnega sistema in novim časom prilagojenega antikomunizma."

 

V  nadaljevanju članka sledi, da obstoj enega in drugega obema koristi in je njun cilj predvsem "uničenje ali  vzpodbujanje samouničevanja vzporednih sistemov in ohranjanje koncentracije na soodvisnost samo dveh". Članek zaključuje: " To je dokaj preprosta formula za zgodbo o političnem uspehu, ki za nameček celo deluje."

 

Po več kot petindvajsetih letih, spoštovani bralci, trdim, da še vedno deluje

 

A ne se ustrašiti, predvsem mislim na že običajni komentarje na moje prispevke, ne bom že sedeminpetdesetič ponovil svojega predloga orodja iz arzenala aktivnega državljanstva za prebitje tega zabetoniranega prostora polarizacije  (čeprav me mika). Ne, danes se mi zdi primerneje, da navedem eno orodje aktivnega državljanstva, ki se je pred kratkim zgodilo v Franciji in enostavno povprašam bralce in seveda predvsem komentatorje portala+, ali bi bili za tak preizkus v Sloveniji ali ne.

 

Naj ga na kratko opišem.

 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je podelil mandat posebni obliki aktivnega državljanstva, Convention Citoyenne pour le Climat. Izžrebanih je bilo 150 državljanov po posebnem protokolu, ki je upošteval vso raznolikost francoske družbe; seveda se je moral vsak izžrebani tudi strinjati, da sodeluje. Ti državljani so na določeni obliki argumentacije, ki je trajala celo leto, debatirali in naredili zaključke glede vladnih ukrepov, ki naj omogočijo zmanjšanje toplogrednih plinov za najmanj 40 %. Predsednik francoske republike se je zavezal, da bo te predloge direktno implementiral. Argumentacija je bila pred kratkim zaključena in rezultati oziroma to, kako bo ta oblika delovanja 150 državljanov upoštevana, bodo znani te dni.

 

Sprašujem vas, ali ste za to, da bi na podoben način naredili preizkus ravno na primeru, ki so ga pohvalili v omenjenem pismu več deset slovenskih intelektualcev: da na primer ministrstvo za javno upravo, ki je zadolženo za obravnavani primer, poleg vseh običajnih postopkov organizira in izpelje, da denim 50 slučajno izbranih državljanov, skozi dve- ali trimesečno argumentacijo sporočijo svoje mnenje glede predlaganih ukrepov na področju debirokratizacije, izoblikujejo še kak svoj dodaten predlog. Vse to ob predpostavki, pogoju, da bi se slovenska vlada že v naprej zavezala, da to uresniči! Ste za to? In, nenazadnje, ali je vlada za to?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
18
08.12.2022 23:59
Bili bi naivni, če bi mislili, da bo pod Golobom kaj bolje, reče sogovornik iz centra t.i profesionalne državne uprave, za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
20
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.023
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.949
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.362
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.365
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.322
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.246
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 820
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 543