Komentar

Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami

Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan časnikarček. Iz vsakega kanala se sliši javkanje enega nevladnega aktivista. Vsakdo, ki ima pet minut časa, računalnik ali pametni telefon, povezan s svetovnim spletom in njegovimi številnimi aplikacijami, lahko davi vesoljno občestvo s svojimi povečini skrajno bolnimi, a tudi sovražnimi, hudobnimi in podobne sorte idejami, rešuje svet pred temnimi silami iz podzemlja, vesolja in oceanov.

02.03.2021 05:46
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   Bosch   Dante   blaznost   pekel   Slovenija   Cankar   Kocbek   Šalamun   Milan Jesih

Hieronymus Bosch, Pekel

K slovenskemu kozolcu, slovenski harmoniki, slovenski potici in slovenskemu teranu bomo kmalu lahko dodali še en proizvod z zaščitenim poreklom: slovensko blaznost.

Epidemija je, tako se vedno bolj kaže, prizadela ljudi ne le telesno, ampak marsikoga tudi umsko. Nikoli še ni bilo toliko "izboljševalcev sveta", vsakovrstnih "prerokov", "odrešenikov", "jasnovidcev", "političnih analitikov", "borcev za podnebje in druga ekološka področja", "varuhov javnega zdravja", "nasprotnikov diktature" in še in še bi lahko izbirali posebej hudo prizadete posameznike iz množice osebkov obeh spolov, ki zadnje mesece krošnjarijo po Sloveniji s svojimi bizarnimi idejami, projekti, napovedmi in miselnimi konstrukti.

 

Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan časnikarček. Iz vsakega kanala se sliši javkanje enega nevladnega aktivista. Vsakdo, ki ima pet minut časa, računalnik ali pametni telefon, povezan s svetovnim spletom in njegovimi številnimi aplikacijami, lahko davi vesoljno občestvo s svojimi povečini skrajno bolnimi, a tudi sovražnimi, hudobnimi in podobne sorte idejami, rešuje svet pred temnimi silami iz podzemlja, vesolja in oceanov.

 

A to ni dovolj. Rabijo realistično sceno slovenskih trgov in ulic. Kar naprej plešejo svoje nore piruete pred vsemi, ki skušajo v nenormalnih in izrednih razmerah ohraniti kolikor se da normalnosti in vsakdanje trezne, racionalne funkcionalnosti. Prebral sem veliko leposlovja, tudi znanstveno-fantastičnega, utopičnega in nadrealističnega, a tega, kar se danes dogaja po Sloveniji, dogaja dan za dnem, podnevi in ponoči, v tej literaturi komajda najdeš v drobcih in odkruških. Literatura, ki naj bi bila bolj fantastična od resničnosti, je v Sloveniji 2020/21 povsem izginila v mraku idej in zloveščih napovedi, ki jih noč in dan producirajo bolj ali manj retardirani "odrešitelji", nadomestili so jo poulični izgredi in provokacije.

 

V drugih deželah so tudi obdarjeni s takimi faktotumi, a so v manjšini in javna sfera jih bolj ali manj prizanesljivo ignorira. Tu pa se pojavljajo preroki in oznanjevalci večnih resnic, ki svoje ideje prodajajo kot granitne, nepremakljive monolite v vseh mogočih medijih, posebej tistih, ki so uradno "ogroženi" in "ustrahovani". In ko človek, utrujen od tega ponavljajočega se cirkusa, ki je bolj semenj ničevosti in parada blaznosti, govorica ali bolje blebetanje umsko prizadetih, izrečeno ali zapisano v najbolj pritlehni, robati in okorni slovenščini, pomisli, da smo prišli do dna, do zadnje temačne globine nerazsodnosti, se pojavi nov lik, nova prikazen, novo oné, s še bolj norimi idejami, s poslanicami, ki jih ni več mogoče razločiti od zmedenega blebetanja in kričanja ubogih pacientov, ki prebivajo v psihiatričnih ustanovah.

 

In še malo, pa bo res uresničena tista šala, da so na zaprtih oddelkih teh ustanov prisilno pridržani še zadnji razumni osebki tega naroda, vsi drugi pa prostovoljno ali na silo pričenjamo postajati del te blaznice, ki se performativno razkazuje po slovenskih trgih in ulicah, najraje pred t.i. hramom demokracije, saj tista kocka z nagci okoli vhodnih vrat nikoli ne bo postala normalen, demokratičen evropski parlament. In tudi sto, tisoč ali več detet, ki bi skupaj, v en glas zakričala, da so ti pocestni burkeži nagi navzven in še bolj navznoter, da je njihova dvojna nagota enako nagnusna kot njihove blebetave besede, stavki in parole, da med razkazovanjem, ki si ga dan za dnem privošči sam presvetli predsednik te države, specialist za asfalt, nogavice in fitnese in razkazovanjem nekih prikazni, ki so se priklatile v mesta, pa še same ne vedo, kje so in zakaj so tam, ni nobene usodne razlike.

 

Iz čistega miru se začnejo dreti na ves glas, kako jih fantomska diktatura stiska za vrat in moda, kako ne morejo več, ker je vse, kar jih obdaja, zarota temnih vladnih sil na poti v pekel, pa se pri tem ne zavedajo, saj se ne morejo, da so sami sebi in na žalost tudi drugim postali najstrahotnejši pekel, kakršnega ni znal upesniti niti veliki Dante. V tej paradi najvišje mogoče debilnosti je vse mogoče in vse se postavi na ogled, kot na kakšni Boschevi sliki, na kateri je genialni slikar upodobil vse mogoče in nemogoče spake, vse gnusobe tega sveta, kako rajajo in se veselijo, misleč, da je svet nastal zaradi njih in bo z njimi tudi izginil.

 

Cankarjevo očiščenje in pomlajenje in Kocbekova sprememba narodovega značaja sta se v teh mesecih pred našimi začudenimi in zgroženimi očmi spremenila v Šalamunovo ostudo, ki zasmraja sleherni kotiček slovenske dežele, saj se ti čudakarji, kot bi jih imenoval Milan Jesih, z bliskovito naglico spreminjajo v narodove ikone, množijo se kot neprijetni glodavci, muhe ali podobne nekoristne živali, ki so prodrle v zadnji kotiček naše fizike in metafizike.

 

In tako iz dneva v dan, nasilno, vsiljivo, strašljivo prazno in brez trohice duhovitosti posiljujejo vse, ki bi radi normalno živeli, kljub ne najbolj prijaznim razmeram, ki so, kot bi rekli Rimljani, posledica višje sile in ki jih lahko spremeni samo trezno, solidarno in kolektivno sodelovanje.

 

A to je, kar se dogaja v Sloveniji 2020/21 nič več in nič manj kot u-topos, tj. kraj, ki ga ni. K slovenskemu kozolcu, slovenski harmoniki, slovenski potici in slovenskemu teranu bomo kmalu lahko dodali še en proizvod z zaščitenim poreklom: slovensko blaznost. In ko bodo nekoč kozolec, harmonika, potica in teran izginili, bo norost še vedno tu, bolj mlada in bolj sveža kot kdaj koli prej.

 

 

Prispevek Denisa Poniža je bil izvirno objavljen na portalu KUD-KDO pod naslovom Slovenska blaznost.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.562
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.717
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.623
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.312
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.282
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.384
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.039
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 767
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 782
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.211