Komentar

Koprive v mestu Gogi

Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst podpisal. Nek politik je po telefonu narekoval članek novinarju. Drugi je članke pisal na roko, na liste papirja, ki jih je nato uredniku izročal na kavi. Alenka Jeraj je močna oseba, ki napako prizna, napade prenese stoično in se ne prepira. Koliko jih je sposobnih enake drže?

02.03.2021 23:28
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Kopriva   Twitter   Alenka Jeraj   mediji   SDS

Foto: Demokracija

Obstaja kopica drugih politikov, novinarjev, urednikov, lobistov in ostalih kalibrov, ki objavljajo pod psevdonimi, bodisi v časopisih bodisi na družbenih omrežjih ali raznih portalih, kjer pljuvajo čez drugače misleče.

Pisunka je dolgo časa omahovala. Bi ali ne bi? Biti ali ne biti? Na glavi ji je sedel Hamlet, misli pa je okupiralo praktično vprašanje: naj objavlja besedila pod psevdonimom ali naj se podpisuje s pravim, v zgodovini že ničkolikokrat kompromitiranim imenom? Uredniku je napovedala, da bo pisala kot pravi partizan. Psevdonim je že izbrala. Naslednjega dne je srečala psihiatra, h kateremu zahaja redno. To je pač edini način, da zmore živeti in preživeti v zmešanem svetu, polnem norcev. Psihiater je bil popolnoma drugačnega mnenja češ, ljuba duša, to je tvoje ime, to si ti, tvoje delo, ničesar se ti ni treba sramovati. Ah, Ana Karenina - ničesar se ji ni bilo treba sramovati. Zamislila se je. Psihiater ima prav. On ima vedno prav. Resda je malo čuden, a kdo pa dandanes ni? Če je dobršen del življenja poslušala prišepetovalce, med katerimi so tudi eminentna novinarska in druga imena, ter tako končala na obrobju, zakaj ne bi enkrat končno in odkritosrčno prisluhnila sama sebi?

 

Spoštovanja si človek ne prisluži s kimanjem in klanjanjem. V javnosti cenjena imena pa sploh niso tako napokana z znanjem, kot jih pogosto predstavljajo. Predvsem mladim. Tistim, ki še ne vedo, v kakšno godljo so zašli, ko se odločijo za novinarstvo, kjer jih najprej pitajo z "modrostmi" kot je Pazi na ime! Ko dobrohotne nasvete delijo ljudje, ki so sodelovali v medijskih linčih nedolžnih, je čas, da se vprašaš o ceni imena? Sorry, ljubše mi je opljuvano z mirno vestjo kot cenjeno s kupom masla na glavi.

 

 

***

 

V medijih so psevdonimi dokaj pogosti. Le redki so nastali iz hudomušne zafrkancije. Ali iz nuje, ker je avtor pisal o tako delikatni temi, da bi izpostavljenost lahko resno ogrozila njegovo eksistenco ali celo življenje. Novinarji in uredniki so psevdonime v večini primerov ustvarili, ko so želeli koga še posebej izdatno popljuvati, pa nihče ni premogel dovolj poguma, da bi se pod tekst podpisal. Pred kakšnimi 15 leti je bilo tako. Očitno se ni veliko spremenilo. Če se je sploh kaj. Nisem prisotna, pa ne vem veliko. A kdor je šel v knjižnico in malo brskal med knjigami, ki so jih grobo želeli zataškati, dobro ve, da so nekaterim novinarjem članke pisali politiki (in drugi vplivneži) kar sami. Imena so bila že stokrat objavljena. Dandanes tu in tam še kdo spomni na posamezni primer, a previdno, kajti to je tema, v kateri ni nedolžnih. Ni herojev. Vsi mediji imajo roke do komolcev v marmeladi. Levi, desni in tisti vmes.

 

Tako je nek politik kar po telefonu narekoval članek novinarju, ki ga je ta objavil v naslednji številki časopisa. Nek drug politik je članke pisal na roko, vsakega na list papirja, ki ga je nato uredniku dal na kavici, kjer sta izmenjala sveže trače iz najlepšega mesta. Ta je članek pretipkal, se podpisal in novinarsko delo je bilo opravljeno. Primerov je še pa še. Dokler takšnih stvari ne doživite osebno, najbrž ne verjamete, da je Slovenija kot Grumova drama Dogodek v mestu Gogi, kjer so skoraj vsi liki primerni za dolgotrajno obravnavo na zaprtem oddelku primerne ustanove. Zgodba se je iz knjige prelila na gledališki oder, nato pa preroško v realnost. Ločnico med sprejemljivim in zavrženim je včasih težko potegniti.

 

Na internetu je samo več sproščenosti. Vse, kar se dogaja na internetu, se je dogajalo že prej, le da na druge načine. Na internetu pa so ljudje lahko takšni, kot so v resnici. Skrijejo se za lažno ime in pišejo … karkoli že. Lahko živijo dvojna ali trojna življenja. Številni živijo kopico življenj naenkrat. Za njih je vse skupaj samo igra in ples na večih odrih hkrati. So takšni, ki si ustvarijo vrsto spletnih identitet in postanejo mojstri preobrazb ter strupenih mrež. Kar dojemete šele, ko se zapletete. Včasih boli, včasih je samo smešno. Na srečo.

 

Sredi totalne norosti v Gogi se slednje zgodi ravno poslanki SDS, ki napiše daljši status in en del objavi na njenem uradnem Twitter profilu, drugi del statusa pa štorasto prilepi v status alter-ega Kopriva. Nemudoma postane tarča huronskega posmehovanja, razumljivo, nasprotniki aktualne oblasti pa vidijo celo zaroto. Toda Alenka Jeraj je močna oseba, ki napako prizna, se opraviči, napade pa prenese stoično. Se ne prepira in ne kaže s prstom na druge. Zamočila je ona sama. Je lojalna stranki in želela ji je pomagati. Lepo, a narobe. Cilj lahko opravičuje sredstva, a ne vedno in ne za vsako ceno. Zato se Alenka posuje s pepelom. Edino pošteno.

 

Moj zapis ne služi opravičevanju neprimernosti njenega dejanja in tudi oblasti ne lezem v anale, ker mi to nikoli ni šlo dobro od rok, pa tudi nobene koristi nimam od korita, povedati pa želim, da je gospa takoj prevzela odgovornost in predvidevam, da napake več ne bo ponovila. Vsi smo ljudje, vsi kdaj brcnemo mimo in vse to je človeško.

 

Povedati pa želim tudi, da obstaja kopica drugih politikov, novinarjev, urednikov, lobistov in ostalih kalibrov, ki objavljajo pod psevdonimi, bodisi v časopisih bodisi na družbenih omrežjih ali raznih portalih, kjer pljuvajo čez drugače misleče. V predvolilnih kampanjah stranke ter razne piar agencije celo najemajo študente, ki za nekaj evrov na uro ždijo na računalnikih in po vseh možnih forumih agitirajo - za tiste, ki jih plačujejo. Po onih drugih pa zlivajo gnojnico. Bodo stranke in agencije kdaj priznale, da to počno? Je kdo drug sposoben pokončne drže? Nihče. Jasno. Dokler človeka ne zalotijo s komolcem v marmeladi, ne bo priznal. Fake it till you make it.

 

Pisunka je v zgodovini dovolj vrtov obredla in zato lahko mirne vesti trdi, da na vseh rastejo koprive. Čisto na vseh. Ponekod se konkretno bohotijo čez stezice, drugod so krmežljave, kot bi jim bilo malce nerodno, da sploh obstajajo in povzročajo nevšečnosti. Nekateri bogato skrbijo z njih. Jih obilno gnojijo. Drugod jih samo kdaj pa kdaj zalijejo. Ko človeka opečejo tiste z njegovega vrta, je slabe volje, a preživi. Če ožgejo sosedove, je ogenj v strehi. Vojna pred vrati. 

 

Ko človek pogleda čez ograjo, se mu vsakič zazdi, da na sosedovem vrtu raste bolj zelena trava. Normalno, da v takšnih pogojih dobro poganjajo tudi koprive.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.754
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.735
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.163
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.017
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.201
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 944
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.964