Komentar

Koprive v mestu Gogi

Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst podpisal. Nek politik je po telefonu narekoval članek novinarju. Drugi je članke pisal na roko, na liste papirja, ki jih je nato uredniku izročal na kavi. Alenka Jeraj je močna oseba, ki napako prizna, napade prenese stoično in se ne prepira. Koliko jih je sposobnih enake drže?

02.03.2021 23:28
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Kopriva   Twitter   Alenka Jeraj   mediji   SDS

Foto: Demokracija

Obstaja kopica drugih politikov, novinarjev, urednikov, lobistov in ostalih kalibrov, ki objavljajo pod psevdonimi, bodisi v časopisih bodisi na družbenih omrežjih ali raznih portalih, kjer pljuvajo čez drugače misleče.

Pisunka je dolgo časa omahovala. Bi ali ne bi? Biti ali ne biti? Na glavi ji je sedel Hamlet, misli pa je okupiralo praktično vprašanje: naj objavlja besedila pod psevdonimom ali naj se podpisuje s pravim, v zgodovini že ničkolikokrat kompromitiranim imenom? Uredniku je napovedala, da bo pisala kot pravi partizan. Psevdonim je že izbrala. Naslednjega dne je srečala psihiatra, h kateremu zahaja redno. To je pač edini način, da zmore živeti in preživeti v zmešanem svetu, polnem norcev. Psihiater je bil popolnoma drugačnega mnenja češ, ljuba duša, to je tvoje ime, to si ti, tvoje delo, ničesar se ti ni treba sramovati. Ah, Ana Karenina - ničesar se ji ni bilo treba sramovati. Zamislila se je. Psihiater ima prav. On ima vedno prav. Resda je malo čuden, a kdo pa dandanes ni? Če je dobršen del življenja poslušala prišepetovalce, med katerimi so tudi eminentna novinarska in druga imena, ter tako končala na obrobju, zakaj ne bi enkrat končno in odkritosrčno prisluhnila sama sebi?

 

Spoštovanja si človek ne prisluži s kimanjem in klanjanjem. V javnosti cenjena imena pa sploh niso tako napokana z znanjem, kot jih pogosto predstavljajo. Predvsem mladim. Tistim, ki še ne vedo, v kakšno godljo so zašli, ko se odločijo za novinarstvo, kjer jih najprej pitajo z "modrostmi" kot je Pazi na ime! Ko dobrohotne nasvete delijo ljudje, ki so sodelovali v medijskih linčih nedolžnih, je čas, da se vprašaš o ceni imena? Sorry, ljubše mi je opljuvano z mirno vestjo kot cenjeno s kupom masla na glavi.

 

 

***

 

V medijih so psevdonimi dokaj pogosti. Le redki so nastali iz hudomušne zafrkancije. Ali iz nuje, ker je avtor pisal o tako delikatni temi, da bi izpostavljenost lahko resno ogrozila njegovo eksistenco ali celo življenje. Novinarji in uredniki so psevdonime v večini primerov ustvarili, ko so želeli koga še posebej izdatno popljuvati, pa nihče ni premogel dovolj poguma, da bi se pod tekst podpisal. Pred kakšnimi 15 leti je bilo tako. Očitno se ni veliko spremenilo. Če se je sploh kaj. Nisem prisotna, pa ne vem veliko. A kdor je šel v knjižnico in malo brskal med knjigami, ki so jih grobo želeli zataškati, dobro ve, da so nekaterim novinarjem članke pisali politiki (in drugi vplivneži) kar sami. Imena so bila že stokrat objavljena. Dandanes tu in tam še kdo spomni na posamezni primer, a previdno, kajti to je tema, v kateri ni nedolžnih. Ni herojev. Vsi mediji imajo roke do komolcev v marmeladi. Levi, desni in tisti vmes.

 

Tako je nek politik kar po telefonu narekoval članek novinarju, ki ga je ta objavil v naslednji številki časopisa. Nek drug politik je članke pisal na roko, vsakega na list papirja, ki ga je nato uredniku dal na kavici, kjer sta izmenjala sveže trače iz najlepšega mesta. Ta je članek pretipkal, se podpisal in novinarsko delo je bilo opravljeno. Primerov je še pa še. Dokler takšnih stvari ne doživite osebno, najbrž ne verjamete, da je Slovenija kot Grumova drama Dogodek v mestu Gogi, kjer so skoraj vsi liki primerni za dolgotrajno obravnavo na zaprtem oddelku primerne ustanove. Zgodba se je iz knjige prelila na gledališki oder, nato pa preroško v realnost. Ločnico med sprejemljivim in zavrženim je včasih težko potegniti.

 

Na internetu je samo več sproščenosti. Vse, kar se dogaja na internetu, se je dogajalo že prej, le da na druge načine. Na internetu pa so ljudje lahko takšni, kot so v resnici. Skrijejo se za lažno ime in pišejo … karkoli že. Lahko živijo dvojna ali trojna življenja. Številni živijo kopico življenj naenkrat. Za njih je vse skupaj samo igra in ples na večih odrih hkrati. So takšni, ki si ustvarijo vrsto spletnih identitet in postanejo mojstri preobrazb ter strupenih mrež. Kar dojemete šele, ko se zapletete. Včasih boli, včasih je samo smešno. Na srečo.

 

Sredi totalne norosti v Gogi se slednje zgodi ravno poslanki SDS, ki napiše daljši status in en del objavi na njenem uradnem Twitter profilu, drugi del statusa pa štorasto prilepi v status alter-ega Kopriva. Nemudoma postane tarča huronskega posmehovanja, razumljivo, nasprotniki aktualne oblasti pa vidijo celo zaroto. Toda Alenka Jeraj je močna oseba, ki napako prizna, se opraviči, napade pa prenese stoično. Se ne prepira in ne kaže s prstom na druge. Zamočila je ona sama. Je lojalna stranki in želela ji je pomagati. Lepo, a narobe. Cilj lahko opravičuje sredstva, a ne vedno in ne za vsako ceno. Zato se Alenka posuje s pepelom. Edino pošteno.

 

Moj zapis ne služi opravičevanju neprimernosti njenega dejanja in tudi oblasti ne lezem v anale, ker mi to nikoli ni šlo dobro od rok, pa tudi nobene koristi nimam od korita, povedati pa želim, da je gospa takoj prevzela odgovornost in predvidevam, da napake več ne bo ponovila. Vsi smo ljudje, vsi kdaj brcnemo mimo in vse to je človeško.

 

Povedati pa želim tudi, da obstaja kopica drugih politikov, novinarjev, urednikov, lobistov in ostalih kalibrov, ki objavljajo pod psevdonimi, bodisi v časopisih bodisi na družbenih omrežjih ali raznih portalih, kjer pljuvajo čez drugače misleče. V predvolilnih kampanjah stranke ter razne piar agencije celo najemajo študente, ki za nekaj evrov na uro ždijo na računalnikih in po vseh možnih forumih agitirajo - za tiste, ki jih plačujejo. Po onih drugih pa zlivajo gnojnico. Bodo stranke in agencije kdaj priznale, da to počno? Je kdo drug sposoben pokončne drže? Nihče. Jasno. Dokler človeka ne zalotijo s komolcem v marmeladi, ne bo priznal. Fake it till you make it.

 

Pisunka je v zgodovini dovolj vrtov obredla in zato lahko mirne vesti trdi, da na vseh rastejo koprive. Čisto na vseh. Ponekod se konkretno bohotijo čez stezice, drugod so krmežljave, kot bi jim bilo malce nerodno, da sploh obstajajo in povzročajo nevšečnosti. Nekateri bogato skrbijo z njih. Jih obilno gnojijo. Drugod jih samo kdaj pa kdaj zalijejo. Ko človeka opečejo tiste z njegovega vrta, je slabe volje, a preživi. Če ožgejo sosedove, je ogenj v strehi. Vojna pred vrati. 

 

Ko človek pogleda čez ograjo, se mu vsakič zazdi, da na sosedovem vrtu raste bolj zelena trava. Normalno, da v takšnih pogojih dobro poganjajo tudi koprive.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
21
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.526
02/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.391
03/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.398
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.554
05/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.308
06/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.409
07/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.008
08/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.160
09/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.139
10/
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
Dragan Živadinov
Ogledov: 758