Komentar

Koprive v mestu Gogi

Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst podpisal. Nek politik je po telefonu narekoval članek novinarju. Drugi je članke pisal na roko, na liste papirja, ki jih je nato uredniku izročal na kavi. Alenka Jeraj je močna oseba, ki napako prizna, napade prenese stoično in se ne prepira. Koliko jih je sposobnih enake drže?

02.03.2021 23:28
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Kopriva   Twitter   Alenka Jeraj   mediji   SDS

Foto: Demokracija

Obstaja kopica drugih politikov, novinarjev, urednikov, lobistov in ostalih kalibrov, ki objavljajo pod psevdonimi, bodisi v časopisih bodisi na družbenih omrežjih ali raznih portalih, kjer pljuvajo čez drugače misleče.

Pisunka je dolgo časa omahovala. Bi ali ne bi? Biti ali ne biti? Na glavi ji je sedel Hamlet, misli pa je okupiralo praktično vprašanje: naj objavlja besedila pod psevdonimom ali naj se podpisuje s pravim, v zgodovini že ničkolikokrat kompromitiranim imenom? Uredniku je napovedala, da bo pisala kot pravi partizan. Psevdonim je že izbrala. Naslednjega dne je srečala psihiatra, h kateremu zahaja redno. To je pač edini način, da zmore živeti in preživeti v zmešanem svetu, polnem norcev. Psihiater je bil popolnoma drugačnega mnenja češ, ljuba duša, to je tvoje ime, to si ti, tvoje delo, ničesar se ti ni treba sramovati. Ah, Ana Karenina - ničesar se ji ni bilo treba sramovati. Zamislila se je. Psihiater ima prav. On ima vedno prav. Resda je malo čuden, a kdo pa dandanes ni? Če je dobršen del življenja poslušala prišepetovalce, med katerimi so tudi eminentna novinarska in druga imena, ter tako končala na obrobju, zakaj ne bi enkrat končno in odkritosrčno prisluhnila sama sebi?

 

Spoštovanja si človek ne prisluži s kimanjem in klanjanjem. V javnosti cenjena imena pa sploh niso tako napokana z znanjem, kot jih pogosto predstavljajo. Predvsem mladim. Tistim, ki še ne vedo, v kakšno godljo so zašli, ko se odločijo za novinarstvo, kjer jih najprej pitajo z "modrostmi" kot je Pazi na ime! Ko dobrohotne nasvete delijo ljudje, ki so sodelovali v medijskih linčih nedolžnih, je čas, da se vprašaš o ceni imena? Sorry, ljubše mi je opljuvano z mirno vestjo kot cenjeno s kupom masla na glavi.

 

 

***

 

V medijih so psevdonimi dokaj pogosti. Le redki so nastali iz hudomušne zafrkancije. Ali iz nuje, ker je avtor pisal o tako delikatni temi, da bi izpostavljenost lahko resno ogrozila njegovo eksistenco ali celo življenje. Novinarji in uredniki so psevdonime v večini primerov ustvarili, ko so želeli koga še posebej izdatno popljuvati, pa nihče ni premogel dovolj poguma, da bi se pod tekst podpisal. Pred kakšnimi 15 leti je bilo tako. Očitno se ni veliko spremenilo. Če se je sploh kaj. Nisem prisotna, pa ne vem veliko. A kdor je šel v knjižnico in malo brskal med knjigami, ki so jih grobo želeli zataškati, dobro ve, da so nekaterim novinarjem članke pisali politiki (in drugi vplivneži) kar sami. Imena so bila že stokrat objavljena. Dandanes tu in tam še kdo spomni na posamezni primer, a previdno, kajti to je tema, v kateri ni nedolžnih. Ni herojev. Vsi mediji imajo roke do komolcev v marmeladi. Levi, desni in tisti vmes.

 

Tako je nek politik kar po telefonu narekoval članek novinarju, ki ga je ta objavil v naslednji številki časopisa. Nek drug politik je članke pisal na roko, vsakega na list papirja, ki ga je nato uredniku dal na kavici, kjer sta izmenjala sveže trače iz najlepšega mesta. Ta je članek pretipkal, se podpisal in novinarsko delo je bilo opravljeno. Primerov je še pa še. Dokler takšnih stvari ne doživite osebno, najbrž ne verjamete, da je Slovenija kot Grumova drama Dogodek v mestu Gogi, kjer so skoraj vsi liki primerni za dolgotrajno obravnavo na zaprtem oddelku primerne ustanove. Zgodba se je iz knjige prelila na gledališki oder, nato pa preroško v realnost. Ločnico med sprejemljivim in zavrženim je včasih težko potegniti.

 

Na internetu je samo več sproščenosti. Vse, kar se dogaja na internetu, se je dogajalo že prej, le da na druge načine. Na internetu pa so ljudje lahko takšni, kot so v resnici. Skrijejo se za lažno ime in pišejo … karkoli že. Lahko živijo dvojna ali trojna življenja. Številni živijo kopico življenj naenkrat. Za njih je vse skupaj samo igra in ples na večih odrih hkrati. So takšni, ki si ustvarijo vrsto spletnih identitet in postanejo mojstri preobrazb ter strupenih mrež. Kar dojemete šele, ko se zapletete. Včasih boli, včasih je samo smešno. Na srečo.

 

Sredi totalne norosti v Gogi se slednje zgodi ravno poslanki SDS, ki napiše daljši status in en del objavi na njenem uradnem Twitter profilu, drugi del statusa pa štorasto prilepi v status alter-ega Kopriva. Nemudoma postane tarča huronskega posmehovanja, razumljivo, nasprotniki aktualne oblasti pa vidijo celo zaroto. Toda Alenka Jeraj je močna oseba, ki napako prizna, se opraviči, napade pa prenese stoično. Se ne prepira in ne kaže s prstom na druge. Zamočila je ona sama. Je lojalna stranki in želela ji je pomagati. Lepo, a narobe. Cilj lahko opravičuje sredstva, a ne vedno in ne za vsako ceno. Zato se Alenka posuje s pepelom. Edino pošteno.

 

Moj zapis ne služi opravičevanju neprimernosti njenega dejanja in tudi oblasti ne lezem v anale, ker mi to nikoli ni šlo dobro od rok, pa tudi nobene koristi nimam od korita, povedati pa želim, da je gospa takoj prevzela odgovornost in predvidevam, da napake več ne bo ponovila. Vsi smo ljudje, vsi kdaj brcnemo mimo in vse to je človeško.

 

Povedati pa želim tudi, da obstaja kopica drugih politikov, novinarjev, urednikov, lobistov in ostalih kalibrov, ki objavljajo pod psevdonimi, bodisi v časopisih bodisi na družbenih omrežjih ali raznih portalih, kjer pljuvajo čez drugače misleče. V predvolilnih kampanjah stranke ter razne piar agencije celo najemajo študente, ki za nekaj evrov na uro ždijo na računalnikih in po vseh možnih forumih agitirajo - za tiste, ki jih plačujejo. Po onih drugih pa zlivajo gnojnico. Bodo stranke in agencije kdaj priznale, da to počno? Je kdo drug sposoben pokončne drže? Nihče. Jasno. Dokler človeka ne zalotijo s komolcem v marmeladi, ne bo priznal. Fake it till you make it.

 

Pisunka je v zgodovini dovolj vrtov obredla in zato lahko mirne vesti trdi, da na vseh rastejo koprive. Čisto na vseh. Ponekod se konkretno bohotijo čez stezice, drugod so krmežljave, kot bi jim bilo malce nerodno, da sploh obstajajo in povzročajo nevšečnosti. Nekateri bogato skrbijo z njih. Jih obilno gnojijo. Drugod jih samo kdaj pa kdaj zalijejo. Ko človeka opečejo tiste z njegovega vrta, je slabe volje, a preživi. Če ožgejo sosedove, je ogenj v strehi. Vojna pred vrati. 

 

Ko človek pogleda čez ograjo, se mu vsakič zazdi, da na sosedovem vrtu raste bolj zelena trava. Normalno, da v takšnih pogojih dobro poganjajo tudi koprive.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.558
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.623
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.305
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.281
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.383
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.039
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.211