Komentar

Koprive v mestu Gogi

Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst podpisal. Nek politik je po telefonu narekoval članek novinarju. Drugi je članke pisal na roko, na liste papirja, ki jih je nato uredniku izročal na kavi. Alenka Jeraj je močna oseba, ki napako prizna, napade prenese stoično in se ne prepira. Koliko jih je sposobnih enake drže?

02.03.2021 23:28
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Kopriva   Twitter   Alenka Jeraj   mediji   SDS

Foto: Demokracija

Obstaja kopica drugih politikov, novinarjev, urednikov, lobistov in ostalih kalibrov, ki objavljajo pod psevdonimi, bodisi v časopisih bodisi na družbenih omrežjih ali raznih portalih, kjer pljuvajo čez drugače misleče.

Pisunka je dolgo časa omahovala. Bi ali ne bi? Biti ali ne biti? Na glavi ji je sedel Hamlet, misli pa je okupiralo praktično vprašanje: naj objavlja besedila pod psevdonimom ali naj se podpisuje s pravim, v zgodovini že ničkolikokrat kompromitiranim imenom? Uredniku je napovedala, da bo pisala kot pravi partizan. Psevdonim je že izbrala. Naslednjega dne je srečala psihiatra, h kateremu zahaja redno. To je pač edini način, da zmore živeti in preživeti v zmešanem svetu, polnem norcev. Psihiater je bil popolnoma drugačnega mnenja češ, ljuba duša, to je tvoje ime, to si ti, tvoje delo, ničesar se ti ni treba sramovati. Ah, Ana Karenina - ničesar se ji ni bilo treba sramovati. Zamislila se je. Psihiater ima prav. On ima vedno prav. Resda je malo čuden, a kdo pa dandanes ni? Če je dobršen del življenja poslušala prišepetovalce, med katerimi so tudi eminentna novinarska in druga imena, ter tako končala na obrobju, zakaj ne bi enkrat končno in odkritosrčno prisluhnila sama sebi?

 

Spoštovanja si človek ne prisluži s kimanjem in klanjanjem. V javnosti cenjena imena pa sploh niso tako napokana z znanjem, kot jih pogosto predstavljajo. Predvsem mladim. Tistim, ki še ne vedo, v kakšno godljo so zašli, ko se odločijo za novinarstvo, kjer jih najprej pitajo z "modrostmi" kot je Pazi na ime! Ko dobrohotne nasvete delijo ljudje, ki so sodelovali v medijskih linčih nedolžnih, je čas, da se vprašaš o ceni imena? Sorry, ljubše mi je opljuvano z mirno vestjo kot cenjeno s kupom masla na glavi.

 

 

***

 

V medijih so psevdonimi dokaj pogosti. Le redki so nastali iz hudomušne zafrkancije. Ali iz nuje, ker je avtor pisal o tako delikatni temi, da bi izpostavljenost lahko resno ogrozila njegovo eksistenco ali celo življenje. Novinarji in uredniki so psevdonime v večini primerov ustvarili, ko so želeli koga še posebej izdatno popljuvati, pa nihče ni premogel dovolj poguma, da bi se pod tekst podpisal. Pred kakšnimi 15 leti je bilo tako. Očitno se ni veliko spremenilo. Če se je sploh kaj. Nisem prisotna, pa ne vem veliko. A kdor je šel v knjižnico in malo brskal med knjigami, ki so jih grobo želeli zataškati, dobro ve, da so nekaterim novinarjem članke pisali politiki (in drugi vplivneži) kar sami. Imena so bila že stokrat objavljena. Dandanes tu in tam še kdo spomni na posamezni primer, a previdno, kajti to je tema, v kateri ni nedolžnih. Ni herojev. Vsi mediji imajo roke do komolcev v marmeladi. Levi, desni in tisti vmes.

 

Tako je nek politik kar po telefonu narekoval članek novinarju, ki ga je ta objavil v naslednji številki časopisa. Nek drug politik je članke pisal na roko, vsakega na list papirja, ki ga je nato uredniku dal na kavici, kjer sta izmenjala sveže trače iz najlepšega mesta. Ta je članek pretipkal, se podpisal in novinarsko delo je bilo opravljeno. Primerov je še pa še. Dokler takšnih stvari ne doživite osebno, najbrž ne verjamete, da je Slovenija kot Grumova drama Dogodek v mestu Gogi, kjer so skoraj vsi liki primerni za dolgotrajno obravnavo na zaprtem oddelku primerne ustanove. Zgodba se je iz knjige prelila na gledališki oder, nato pa preroško v realnost. Ločnico med sprejemljivim in zavrženim je včasih težko potegniti.

 

Na internetu je samo več sproščenosti. Vse, kar se dogaja na internetu, se je dogajalo že prej, le da na druge načine. Na internetu pa so ljudje lahko takšni, kot so v resnici. Skrijejo se za lažno ime in pišejo … karkoli že. Lahko živijo dvojna ali trojna življenja. Številni živijo kopico življenj naenkrat. Za njih je vse skupaj samo igra in ples na večih odrih hkrati. So takšni, ki si ustvarijo vrsto spletnih identitet in postanejo mojstri preobrazb ter strupenih mrež. Kar dojemete šele, ko se zapletete. Včasih boli, včasih je samo smešno. Na srečo.

 

Sredi totalne norosti v Gogi se slednje zgodi ravno poslanki SDS, ki napiše daljši status in en del objavi na njenem uradnem Twitter profilu, drugi del statusa pa štorasto prilepi v status alter-ega Kopriva. Nemudoma postane tarča huronskega posmehovanja, razumljivo, nasprotniki aktualne oblasti pa vidijo celo zaroto. Toda Alenka Jeraj je močna oseba, ki napako prizna, se opraviči, napade pa prenese stoično. Se ne prepira in ne kaže s prstom na druge. Zamočila je ona sama. Je lojalna stranki in želela ji je pomagati. Lepo, a narobe. Cilj lahko opravičuje sredstva, a ne vedno in ne za vsako ceno. Zato se Alenka posuje s pepelom. Edino pošteno.

 

Moj zapis ne služi opravičevanju neprimernosti njenega dejanja in tudi oblasti ne lezem v anale, ker mi to nikoli ni šlo dobro od rok, pa tudi nobene koristi nimam od korita, povedati pa želim, da je gospa takoj prevzela odgovornost in predvidevam, da napake več ne bo ponovila. Vsi smo ljudje, vsi kdaj brcnemo mimo in vse to je človeško.

 

Povedati pa želim tudi, da obstaja kopica drugih politikov, novinarjev, urednikov, lobistov in ostalih kalibrov, ki objavljajo pod psevdonimi, bodisi v časopisih bodisi na družbenih omrežjih ali raznih portalih, kjer pljuvajo čez drugače misleče. V predvolilnih kampanjah stranke ter razne piar agencije celo najemajo študente, ki za nekaj evrov na uro ždijo na računalnikih in po vseh možnih forumih agitirajo - za tiste, ki jih plačujejo. Po onih drugih pa zlivajo gnojnico. Bodo stranke in agencije kdaj priznale, da to počno? Je kdo drug sposoben pokončne drže? Nihče. Jasno. Dokler človeka ne zalotijo s komolcem v marmeladi, ne bo priznal. Fake it till you make it.

 

Pisunka je v zgodovini dovolj vrtov obredla in zato lahko mirne vesti trdi, da na vseh rastejo koprive. Čisto na vseh. Ponekod se konkretno bohotijo čez stezice, drugod so krmežljave, kot bi jim bilo malce nerodno, da sploh obstajajo in povzročajo nevšečnosti. Nekateri bogato skrbijo z njih. Jih obilno gnojijo. Drugod jih samo kdaj pa kdaj zalijejo. Ko človeka opečejo tiste z njegovega vrta, je slabe volje, a preživi. Če ožgejo sosedove, je ogenj v strehi. Vojna pred vrati. 

 

Ko človek pogleda čez ograjo, se mu vsakič zazdi, da na sosedovem vrtu raste bolj zelena trava. Normalno, da v takšnih pogojih dobro poganjajo tudi koprive.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
0
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
16
22.10.2021 21:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
17
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.322
02/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.478
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.253
04/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.464
05/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.565
06/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.291
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.465
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.065
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 955
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 827