Komentar

Temnopolti revizionizem: Prihaja čas globalnega kaosa, ko bo histerija preglasila razum in zgodovinska dejstva

V drugi svetovni vojni so milijoni belopoltih Judov, Slovanov in drugih, ki so jih nacisti in fašisti razglasili za manjvredne, suženjske rase, umirali  v delovnih taboriščih in grozovitih koncentracijskih taboriščih. Temnopoltim, ki jih takrat v Evropi skoraj ni bilo, se to ni dogajalo. Ameriški Demokrati sedaj v Kongresu to problematiko nadgrajujejo z začetkom razprave o reparacijah za suženjstvo, čeprav je od takrat minilo že poldrugo stoletje. Skrbi tudi dejstvo, da so take napete notranje razmere v zahodnih demokracijah voda na mlin trših, avtoritarnih sistemov in celo diktatur. 

05.03.2021 23:22
Piše: Ferdinand Blaznik
Ključne besede:   EU   ZDA   Slovenija   Coca Cola   Nemčija   Francija   Joe Biden   Trump   Barack Obama   WikiLeaks   Evropska komisija   Mark Avrelij

Zaposleni Coca Cole morajo skozi treninge, kako biti manj belski, kar naj bi pomenilo biti manj zahteven, aroganten in bolj ponižen. Javne šole ponekod že načrtujejo nauk, da imajo vsi belci vlogo pri ohranjanju sistemskega rasizma.

Žalostno je spoznanje, da so Rimljani pred 2000 leti vedeli več o mnogih življenjsko pomembnih pravnih načelih, kot danes bruseljski birokrati. Velike vladarje nikoli ni mučil dvom o razumevanju bistva pojmov, kot so javno dobro, javni interes, nacionalni interes. Niti v večnacionalnih imperijih (npr. rimskem, britanskem, avstro-ogrskem) s tem ni bilo težav. Ne s tem ne s pomembnimi drugimi vrednotami in pravnimi načeli. Veliki rimski cesar Mark Avrelij je v svojem Dnevniku izpričal veliko spoštovanje do dane besede, pravičnosti, poštenja. Njegov mnogo kasnejši naslednik na bizantinskem prestolu cesar Justinijan I. je v svoj izjemni zakonik iz okoli leta 530 vpeljal močno regulativo, ki je ščitila ljudstvo pred samovoljo oblastnikov. Danes ni malo predpisov na državni ali evropski ravni, ki so prava sramota, če jih primerjamo z vizionarskimi določbami tega davnega kodeksa, saj ne ščitijo ljudstva, ampak omogočajo multinacionalkam in bančnemu-finančnemu sektorju ali prikritim izbrancem v ozadju brezobzirno uveljavljanje njihovih interesov. Vlade pa niso le pasivne, pač pa neredko tudi servilno pomagajo pri udejanjanju teh strategij in z izmuzljivo retoriko prikrivajo nepoštene prakse.

 

Človek se intenzivno spreminja v neke vrste "interesno žival", ki se zaradi preračunljive udobnosti neaktivno varno, čim manj izpostavljeno giblje v krdelu skupin, ki jim pripada - stranki, društvu, delovni skupnosti - in se kot  posameznik čedalje redkeje izpostavlja z  dobronamerno kritično besedo, ki bi javno opozorila na napačne in nepoštene prakse, ki so tudi v najbolj demokratičnih sistemih vedno bolj dnevni pojav.

 

Neoliberalna ideologija, začeta z reaganomiko oz. thacherizmom, je razvila celo vrsto zamaskiranih konceptov, ki ne slabijo le vloge posameznika v družbi, ampak tudi gospodarstva malih držav, in se potencirala v razrast plenilnega bančno-finančnega kapitala in skoraj nadnacionalno nedotakljivost multinacionalk. Še vedno dnevno, čeprav že precej bolj prikrito, poslušamo gesla o nujni totalni konkurenci, popolnoma svobodnem, prostem trgu, kjer nevidna roka trga samodejno uravnava vse. Nujna je popolna deregulacija, totalna privatizacija, državnih ukrepov gospodarstvo ne potrebuje ...

 

Sedanja pandemija novega koronavirusa in pred tem že globalna finančna kriza (2008) sta te poglede že v precejšnji meri omajali, postavili pod vprašaj. Naenkrat je državna pomoč ne le dobrodošla, ampak kar nujna. Velike sile svoje interese zaščitijo vselej, ko so ogroženi njihovi interesi ne glede na siceršnje razglašene politično-ekonomske doktrine in podpisane konvencije. Dokazov o tem mrgoli. Samo še najbolj naivni verjamejo, da v meddržavnem pravu pogodbe obvezujejo.

 

 

Barack Obama in Angela Merkel

 

Sloveniji v vsej njenem tridesetletnem obstoju - razen večine lastnih vlad - nihče ni povzročil toliko direktne in posredne škode, kot sta jo bivši ameriški predsednik Barack Obama in odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel. Vsi veliki tuji in domači mediji že leta pretirano hvalijo oba in minimizirajo njune največje grehe, ki jih ni malo. O "nobelovcu" Obami le to, da se je zlagal glede Guantanama in pognal pravo vojno požigalništvo na Bližnjem vzhodu, kar je pognalo milijone beguncev proti Evropi. Škandal Watergate, ki je odplaknila predsednika Richarda Nixona, je dejansko le bleda senca novodobne afere Snowden - WikiLeaks. O odgovornosti predsednika Obame pa nič.

 

Gospa Merkel, ki je s kopičenjem svojih mandatov bolj podobna vladarjem centralnoazijskih držav kot zahodni demokraciji, pa je s svojo gospodinjsko logiko primarno kriva za porazne rezultate EU na področju migracij, varnostne politike in prezadolženosti mnogih držav. Velik greh Nemčije je izredno sebična ekonomska politika, ki ves čas v prvi plan agresivno postavlja  lastne interese.

 

Naivneži so dolgo pričakovali, da bo Nemčija, ki mnogim članicam EU -  in tudi nam - še vedno veliko dolguje, končno vendarle solidarno in širokopotezno poravnala svoje dolgove iz časov, ko je dvakrat brutalno razsula kontinent v dveh svetovnih vojnah. Dejansko pa je naivnim članicam, ki so prevzele evro, elegantno odvzela monetarno suverenost in ošibila njihov finančni položaj. Da je Slovenja postala tretja najbolj policijska država v EU, je prav tako znatna zasluga Merklove, ki je s svojim abotnim vabilom Arabcem izzvala neprekinjen migrantski pritisk na naše meje in s tem na povečano zaposlovanje v policiji, državi pa ogromne nepotrebne stroške. 

 

Naslednji nič manjši greh Nemčije, ki je tehnološko inventivna velesila, je ta, da na celi črti odpoveduje na vojaško- obrambnem področju in prevejano že dolga leta prepušča težje breme šibkejšim ekonomijam Francije in Italije, ki imata že zdaj močnejši armadi, pa tudi Grčiji, Španiji in Poljski, ki jim je dejansko bolj primerljiva. Britanije, ki bi še dajala resno vojaško težo EU, pa tako ali tak ni več v Uniji. Glede na čedalje večja mednarodna zaostrovanja in konfrontacije v odnosih med ZDA, Rusijo, Kitajsko in Indijo, glede na konflikte na Bližnjem vzhodu in okoli njega ter nepredvidljive Severno Korejo, Iran in celo Turčijo, takšno sebično ravnanje Nemčije izstopa kot neodgovorno.

 

Nemčija, podobno kot inventivni Japonska in Južna Koreja, slabo skrbi za lastno varnost in se preveč zanaša na ZDA in NATO, kar je doslej edini jasno in glasno povedal predsednik Donald Trump. Japonski vsaj ni mogoče oponesti, da nima močne klasične vojne mornarice, medtem ko Nemčija ne premore niti ene podmornice ali letalonosilke. Pa bi najbrž lahko pričakovali, da bo sposobna vsaj pomagati postaviti za ozemlja EU bolj učinkovit obrambni protiraketni sistem, kot so ameriški patrioti. Mnogi menda že razpolagajo z visoko lasersko obrambno tehnologijo, Nemci pa udobno - nič.

 

 

Po odhodu Britancev ...

 

EU je vso dobo našega članstva dejansko popoln talec nemško-francoske naveze. Menim, da je bilo prav trdovratno izključevanje Britanije iz kroga te "ekskluzivno prisrčne zveze dveh prepomembnih" ključni razlog za Brexit. Nič resnično važnega se ne zgodi brez volje in pristanka nemško-francoskega vlaka. Evropska komisija kot krovni izvršni organ Unije že po imenu zveni čudaško in bolj spominja na nek partijski organ (komite) kot na vlado, ki bi imela moč, da tudi Nemčiji ali Franciji naloži nekaj, kar morda ni v njunem interesu, pač pa je v interesu EU kot celote. Naj se ve, kaj je vlada in kaj komisija. Komisija se tega tudi zaveda in zato učinkovito uporablja svoje pristojnosti predvsem v razmerju do majhnih članic, kot je Slovenija, ki jo je vzorčno disciplinirala pri prisilni prodaji bančnega sektorja in kot skuša z nedavno tožbo za nezadostno čiščenje kanalizacijskih odplak v Ljubljani, Trbovljah in Kočevju, čeprav odstopanja praktično ni.

 

Spet se kaže napadalna aroganca oblastnega drobnjakarstva in totalno nepoznavanje širokogrudnih rimskih načel, ki že dva tisoč let terjajo dobrohotnost pri odločitvah tistih, ki imajo veliko politično moč (t.i. Marcelinovo načelo). Če k temu dodamo še znane razvpite odločbe najvišjih nemških sodišč, ki nediplomatsko jasno sporočajo, da pri vitalnih zadevah Nemčije dokončno odločata le njihov parlament in najvišja nemška sodna instanca - in torej ne Strasbourg, Luksemburg ali Bruselj -, so stvari jasne. Vse to vpije po novih, jasno in ozko definiranih pristojnosti Komisije in ne po sedanjem arbitrarnem širjenju na vse, česar se domisli. Kot da nihče v Bruslju ne pozna načela zakonitosti. Mi pa se dobro spominjamo, ne le na hitro podtaknjenih garancij za francosko nemške kredite državam PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) ali slaboumnih pravil za pridelavo kumaric, ampak še marsičesa zelo problematičnega.

 

 

Volitve, ki so spremenile - vse ...

 

Svet je po ameriških predsedniških volitvah čedalje bolj nestabilno nepredvidljiv. Nestabilne so tudi izjemno razdeljene Združene države Amerike. O teh volitvah gotovo še ni rečena zadnja beseda. Nedvomno bo čez čas kak neodvisni pravni specialist ali raziskovalni novinar z zajetno knjižno ekspertizo pojasnil mnoga vprašanja, na katera še niso bili dani zadovoljivi odgovori. Predsednik Joe Biden v zadnjih dneh precej jasno kaže, da bo v marsičem skušal biti podoben Trumpu, najbrž mu mora biti, če bo želel biti konkurenčen kandidat v drugem mandatu. Sploh, če ima pred očmi pred očmi Gallupovo anketo s konca lanskega leta, po kateri Američani bolj občudujejo Trampa (18 %) kot Bidena (6 %). Dokaj zgovorno, mar ne.

 

Ameriška vrenja raznih gibanj in iskanja neke popolne pravičnosti se utegnejo sprevreči v politiko identitete, ki belce postavlja na zatožno klop, slikovito pravi Barbara Kremžar v nedavni Sobotni prilogi časnika Delo. In niza vznemirljive primere pretiravanja s politično korektnostjo, ki postajajo že kar absurdne. Tako morajo uslužbenci Coca Cole skozi treninge, kako biti manj belski, kar naj bi pomenilo biti manj zahteven, aroganten in bolj ponižen. Javne šole ponekod že načrtujejo nauk, da imajo vsi belci vlogo pri ohranjanju sistemskega rasizma.

 

Drugje obračunavajo z matematiko, ki naj bi bila predstavljena v znamenju rasizma in imperializma. Mnogi smo pri filmu že zdavnaj zaznali pretirano nasilno vključevanje temnopoltih igralcev tam, kjer se to dejansko ne spodobi, ker gre v bistvu za čisto potvarjanje zgodovine ali starodavnih legend, npr. ko se v nanizanki Merlin, angleški mitski kralj Artur poroči s temnopolto Guinevere ... Lekcije nove dobe kažejo, da bodo te domislice kmalu pljusknile v Evropo. V Britaniji menda šolski sistem že pozna poizkuse obračunavanja z mrtvimi belopoltimi moškimi od Williama Shakespeara dalje.

 

Kaj nas sploh še čudi. Lani smo bili priče kriminalne nasilne eskalacije po ZDA in Evropi, ko so besne tolpe temnopoltih in skrajnih levičarjev v Londonu odstranile kip najbolj zaslužnega borca proti nacizmu v 2. svetovni vojni, Winstona Churchilla - in ga vrgli v Temzo. Ironično, spravili so se na mža, ki se je dve leti z britanskim imperijem osamljeno in silovito boril proti nacistični Nemčiji, fašistični Italiji in vichiyevski Franciji za dobro vsega demokratičnega sveta in še posebej temnopoltih, ki bi najbolj trpeli pod nacizmom. Churchillova Britanija je trpela, ko so Rusi in Američani dokaj preračunljivo čakali, da Britanci opravijo sami najtežji začetni del vojne in bistveno oslabijo Hitlerja.

 

 

Suženjske plantaže in zgodnji kapitalizem v Evropi

 

Je razlog za vso to histerijo dejstvo, da imamo opravka s popolnimi zgodovinskimi ignoranti, ki so jih naščuvali proti "krivicam"? Kajti tisto kar upravičeno iritira, ni to, da se temnopolti upirajo krivicam in policijskemu nasilju (kar je zagotovo njihova legitimna pravica), ampak to, da je njihovo nasilje usmerjeno vsevprek, proti vsem. Temnopolti so požigali, razbijali in uničevali trgovine, izložbe, avtomobile, naprave in ameriške simbole po vsej Ameriki. Delali so škodo ljudem, ki niso imeli nobene zveze s policijskim nasiljem.

 

Prišleki, ki so jim bivše kolonialne metropole na čelu z Britanijo zaradi nekakšnega občutka krivde velikodušno dale državljanstva in potne liste, so predrzno besneli tudi po Evropi in jo poučevali o pravicah, ki jih je Evropa (Britanija) zagotovila vsemu svetu, predvsem pa njim samim, saj je kot edina takratna supersila prva na svetu ukinila suženjstvo in prisilila Francijo in tudi ZDA, da sta ji sledili (Amerika sicer z močnim zamikom), ter tudi druge države. Ironično je tudi to, da Evropa formalno že dolgo ni imela več niti tlačanstva, kar pa niti približno ne pomeni, da so bile delovne razmere v času industrijske revolucije in zgodnjega kapitalizma v angleških, francoskih, nemških ali belgijskih rudnikih, železarnah ali celo na poljih kaj boljše oziroma znosnejše kot na ameriških plantažah.

 

Mar kdo sploh še ve, kako so v prvih letih industrijske revolucije v angleških rudnikih in industrijskih obratih garali celo otroci in ženske po dvanajst ur na dan? Zdi se, da razbijači, ki jih mediji za razliko od Trumpovih pristašev, ki so januarja vdrli v Kapitol, nikoli niso upali imenovati mob (sodrga, drhal), nimajo niti najmanjšega pojma o obsežni literaturi svetovnega slovesa, ki te razmere opisuje. Charles Dickens v Oliverju Twistu, Victor Hugo v Nesrečnikih, Ivan Cankar v Hlapcu Jerneju, ruski klasiki … Še naši stari starši bi znali povedati, kako se je delalo npr. v Porurju, Posarju in avstro-ogrskih železarnah in rudnikih pred 120 leti, pa tudi v Kraljevini Jugoslaviji, povojnih rudnikih in železarnah, v gozdarstvu in hribovskem kmetijstvu.

 

George Orwell je v nekem članku iz leta 1942, torej sredi vojne, zapisal:

 

"Kdo bi si lahko pred dvajsetimi leti predstavljal, da se bo suženjstvo vrnilo v Evropo … Delovna taborišča po vsej Evropi in severni Afriki, kjer za skromen obrok hrane garajo Poljaki, Rusi, Židje, politični zaporniki, niso nič drugega kot sodobna oblika tradicionalnega suženjstva … prihaja do razdiranja družin in razmere so verjetno slabše, kot so bile na ameriških bombažnih plantažah."

 

 

Ko demokracija začne gristi svoj rep

 

Verjetno se bo dobro pogosteje spomniti stavka indijskega nobelovca Tagoreja, da tisti, ki predobro dela, ne utegne biti dober. V politiki pa se še posebej ne obnese biti preveč dober, zgledov namreč kar mrgoli. Naj bodo torej nekoliko bolj tiho ti "zatirani" in naj nam ne predavajo o suženjstvu, ker imamo svojih historičnih frustracij v Evropi dovolj in preveč. V drugi svetovni vojni so milijoni belih Židov, Poljakov in drugih Slovanov umirali ne le v delovnih taboriščih, ampak - kar je bilo še mnogo huje - tudi po grozovitih koncentracijskih taboriščih nacistov in fašistov.

 

Temnopoltim, ki jih takrat v Evropi skoraj ni bilo, se to ni dogajalo. Demokrati sedaj v Kongresu to problematiko nadgrajujejo z začetkom razprave o reparacijah za suženjstvo, čeprav je od takrat minilo že poldrugo stoletje. Skrbi tudi dejstvo, da so take napete notranje razmere v zahodnih demokracijah voda na mlin trših sistemov in diktatur. Naše televizije ne kažejo mnogih posnetkov divjih protestov militantnih islamistov in drugih skrajnežev, ko s skrajno predrznimi napisi korakajo po Londonu mimo policije, ki to le mirno opazuje, in po drugih zahodnih prestolnicah in neprikrito grozijo deželam, ki jim dajejo gostoljubje.

 

Že starim komunistom med obema vojnama je bilo znano, da je treba spoštovati liberalne institucije meščanske družbe ne zaradi nje same, ampak zaradi "akcijski možnosti", ki jih daje. Očitno je to znano tudi vsem vrstam predrznih prišlekov, ki si domišljajo, da imajo pravico postavljati vse vrste zahtev in grobo spreminjati kulturo, tradicijo in navade naših očetov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Poziv k končanju vojne: "Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva."
13
19.04.2022 22:00
Jeffrey Sachs je prvopodpisani na pozivu vodilnih članov Mreže Združenih narodov za rešitve in trajnostni razvoj ter Mreže ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Na napačni strani zgodovine: Moralni kompas Putinovih apologetov leži zakopan globoko pod ruševinami Mariupola
28
18.04.2022 19:00
Antifašizem in antinacizem sta osnovni vrednoti vsakega demokrata. Tako kot antikomunizem. Putin s svojimi blodnjami o nekakšni ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.114
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.303
03/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.142
04/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.727
05/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.474
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.336
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.262
08/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 939
09/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.026
10/
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
Uredništvo
Ogledov: 1.777