Komentar

Slovenska osamosvojitev v prazni pobeljeni sobi Muzeja svobode

Za prikaz slovenske svobode bi predlagal tri prostore. Prvega za predstavitev slovenskih idej o svobodi v preteklosti, drugega za predočitev slovenskih idej o svobodi v sedanjosti, tretjega za eksponatno konkretizacijo poskusov udejanjenja slovenske svobode kadarkoli. Za prvi prostor bi predlagal prazno prebeljeno sobo, za drugi prostor prav tako prazno prebeljeno sobo, za tretjega pa razstavo fotografskih posnetkov skeletov iz Hude jame.

12.03.2021 22:15
Piše: Andrej Lokar
Ključne besede:   Andrej Lokar   Delo   Alenka Puhar   Muzej slovenske osamosvojitve   Aleš Gabrič   Muzej svobode

"Kdor nadzoruje preteklost, nadzoruje prihodnost: kdor nadzoruje sedanjost, nadzoruje preteklost." (George Orwell)

Bolj ali manj pristransko besedovanje v zvezi z načrtovanim (zdaj že z vladnim odlokom odobrenim) Muzejem slovenske osamosvojitve samodejno vzpostavlja prisporeditev s kolumno gospe Alenke Puhar, ki je decembra 2020 z naslovom Prostor in čas (vir) izšla v ljubljanskem Delu. Tisti prispevek je avtorica zaključila z namigom na morebitno ustanovitev neobstoječih "muzeja Udbe", "muzeja književnosti" ter "muzeja samostojnosti". Ker se je v našem dokaj premaknjenem času težko izogniti najbolj slovenski izmed vseh obrambnih potez našega vrojeno rodovnega imunskega sistema - cinizmu, mi je ob branju omenjene kolumne samoohranitveni demon notranjega narcizma zavratno prišepnil sarkastično nedostojnost retoričnega vprašanja: zakaj ne Muzeja svobode?

 

Za prikaz slovenske svobode bi predlagal tri prostore: prvega za predstavitev slovenskih idej o svobodi v preteklosti, drugega za predočitev slovenskih idej o svobodi v sedanjosti, tretjega za eksponatno konkretizacijo poskusov udejanjenja slovenske svobode kadarkoli: za prvi prostor bi predlagal prazno prebeljeno sobo, za drugi prostor prav tako prazno prebeljeno sobo, za tretjega pa razstavo fotografskih posnetkov skeletov iz Barbara rova v Hudi jami.

 

Kaj pa sodobni slovenski kulturniki? Med njimi še najbolj bijejo v oči izjave dr. Aleša Gabriča, predstavnika Inštituta za novejšo zgodovino. In to iz dveh razlogov: zaradi njih samih in zaradi njegove funkcije predsednika druge najstarejše slovenske založbe, za katero mi je sedanji urednik enega njenih najelitnejših odsekov pred nedavnim zaklinjajoč se zagotavljal, da zavrača kakršnokoli obliko kulturnega boja ter si želi biti samo eno: odraz celotne nacionalne kulturne tradicije.

 

Že sam izrazni razpon, ki ga dr. Gabrič uporablja v svojih javnih izjavah, postavlja namreč tista zaklinjanja pod velikanski vprašaj. Zamisel o Muzeju slovenske osamosvojitve se dr. Gabriču zdi " … eden tipičnih rokohohitrskih pripravljenih odlokov in zakonov institucije, ki naj bi poudarjala naš pogled na preteklost; naš z vidika vladajočega režima …", novonačrtovani muzej se mu ob vseh ideoloških pomislekih zdi škodljiv tudi z vidika " … kulturnega turizma (sic!!!) … ", saj z njim " … razbijamo, eno bomo imeli tu, drugo tam, tretje nekje drugje. To je popolno rušenje enega celovitega koncepta muzejske predstavitve naše države … ", glede zgodovinskega vidika predsednik druge najstarejše slovenske založbe uporabi sledeče besede: " … že v utemeljitvi najdemo floskule, ki so presežene v zgodovinopisju. To dokazuje rokohitrstvo predloga, da naj bi bil narativ (sic!!!) tovrstnega muzeja natanko predpisan … «, zaključi pa v zarotitvenem tonu, naj ne ponavljamo preteklih napak, kakršna je bila " … pod prvo Janševo vlado ustanovljen študijski center za narodno spravo … "

 

Če te besede ocenjevalno povzamemo in iz kontinuitetniškega novo(staro)reka poskušamo prevesti v kolikor toliko razumljivo slovenščino, je slika, ki se nam razgrne, približno takale: predsednik druge najstarejše slovenske založbe, ki naj bi bila nepristranski varuh našega skupnega izročila, z utečeno tehniko medijskega zavajanja demagoške govorice poskuša:

 

a) s stališča svoje nesporne strokovnosti diskreditativno oblatiti pobudnike neke bolj ali manj primerne/potrebne kulturne pobude;

 

b) uvajati fantazmatiko sodobnega kontinuitetniško/kulturnolevičarsko/svobodomiselnega sociopatizma;

 

c) idejno podkrepiti kolektivnonezavedno potrebo po kulturnem monolitizmu tistih, ki še vedno izvajajo hegemonistično dominacijo na edinem viru slovenskega duha.

 

 

Toda vse to zna dr. Gabrič začiniti tudi z intelektualnimi vložki, ki bolj kakor o njegovi strokovni podkovanosti (o kateri si ne drznem soditi) nedvomno govorijo o instrumentalni naravnanosti tovrstnega pisanja; sem sodijo besede o spornosti, da bi muzej predstavljal pogled na preteklost (le kateri drug pogled lahko predstavi muzej?) in o "narativu", ki naj bi bil natanko predpisan (le kakšen naj bo narativ nekega muzeja – joyceovski work in progress?).

 

Toda morda držo slovenskega emancipatorično kontinuitetniškega zgodovinopisja najzgovorneje izražajo znane Orwellove besede: "Kdor nadzoruje preteklost, nadzoruje prihodnost: kdor nadzoruje sedanjost, nadzoruje preteklost", pri tem pa so omenjeni trije nadzori natanko tisto, kar se najmilitantnejše slovensko zgodovinopisje boji izgubiti. Odtod njegovo pouličarstvo, odtod pristranskost, odtod preračunana demagogija.

 

Z vsem tem seveda ne mislim kratiti svobode dr. Gabriča, da govori in piše, kar ga je volja, pač pa izraziti globoko zaskrbljenost (in v tem je navsezadnje poanta tega zapisa) nad neokrnjenostjo celostnosti slovenskega izročila, katere varuh naj bi bila druga najstarejša slovenska založba (prva najstarejša ne kaže več zanimanja za kulturo) in nad katero se je s tolikšno vzhičenostjo pred nekaj tedni v zasebni izmenjavi besed pridušal eden od njenih najuglednejših urednikov.

 

Komentar Andreja Lokarja je bil pod naslovom Hoja po robu objavljen na portalu KUD-KDO.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.557
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.622
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.294
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.281
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.382
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.037
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.211