Komentar

Slovenska osamosvojitev v prazni pobeljeni sobi Muzeja svobode

Za prikaz slovenske svobode bi predlagal tri prostore. Prvega za predstavitev slovenskih idej o svobodi v preteklosti, drugega za predočitev slovenskih idej o svobodi v sedanjosti, tretjega za eksponatno konkretizacijo poskusov udejanjenja slovenske svobode kadarkoli. Za prvi prostor bi predlagal prazno prebeljeno sobo, za drugi prostor prav tako prazno prebeljeno sobo, za tretjega pa razstavo fotografskih posnetkov skeletov iz Hude jame.

12.03.2021 22:15
Piše: Andrej Lokar
Ključne besede:   Andrej Lokar   Delo   Alenka Puhar   Muzej slovenske osamosvojitve   Aleš Gabrič   Muzej svobode

"Kdor nadzoruje preteklost, nadzoruje prihodnost: kdor nadzoruje sedanjost, nadzoruje preteklost." (George Orwell)

Bolj ali manj pristransko besedovanje v zvezi z načrtovanim (zdaj že z vladnim odlokom odobrenim) Muzejem slovenske osamosvojitve samodejno vzpostavlja prisporeditev s kolumno gospe Alenke Puhar, ki je decembra 2020 z naslovom Prostor in čas (vir) izšla v ljubljanskem Delu. Tisti prispevek je avtorica zaključila z namigom na morebitno ustanovitev neobstoječih "muzeja Udbe", "muzeja književnosti" ter "muzeja samostojnosti". Ker se je v našem dokaj premaknjenem času težko izogniti najbolj slovenski izmed vseh obrambnih potez našega vrojeno rodovnega imunskega sistema - cinizmu, mi je ob branju omenjene kolumne samoohranitveni demon notranjega narcizma zavratno prišepnil sarkastično nedostojnost retoričnega vprašanja: zakaj ne Muzeja svobode?

 

Za prikaz slovenske svobode bi predlagal tri prostore: prvega za predstavitev slovenskih idej o svobodi v preteklosti, drugega za predočitev slovenskih idej o svobodi v sedanjosti, tretjega za eksponatno konkretizacijo poskusov udejanjenja slovenske svobode kadarkoli: za prvi prostor bi predlagal prazno prebeljeno sobo, za drugi prostor prav tako prazno prebeljeno sobo, za tretjega pa razstavo fotografskih posnetkov skeletov iz Barbara rova v Hudi jami.

 

Kaj pa sodobni slovenski kulturniki? Med njimi še najbolj bijejo v oči izjave dr. Aleša Gabriča, predstavnika Inštituta za novejšo zgodovino. In to iz dveh razlogov: zaradi njih samih in zaradi njegove funkcije predsednika druge najstarejše slovenske založbe, za katero mi je sedanji urednik enega njenih najelitnejših odsekov pred nedavnim zaklinjajoč se zagotavljal, da zavrača kakršnokoli obliko kulturnega boja ter si želi biti samo eno: odraz celotne nacionalne kulturne tradicije.

 

Že sam izrazni razpon, ki ga dr. Gabrič uporablja v svojih javnih izjavah, postavlja namreč tista zaklinjanja pod velikanski vprašaj. Zamisel o Muzeju slovenske osamosvojitve se dr. Gabriču zdi " … eden tipičnih rokohohitrskih pripravljenih odlokov in zakonov institucije, ki naj bi poudarjala naš pogled na preteklost; naš z vidika vladajočega režima …", novonačrtovani muzej se mu ob vseh ideoloških pomislekih zdi škodljiv tudi z vidika " … kulturnega turizma (sic!!!) … ", saj z njim " … razbijamo, eno bomo imeli tu, drugo tam, tretje nekje drugje. To je popolno rušenje enega celovitega koncepta muzejske predstavitve naše države … ", glede zgodovinskega vidika predsednik druge najstarejše slovenske založbe uporabi sledeče besede: " … že v utemeljitvi najdemo floskule, ki so presežene v zgodovinopisju. To dokazuje rokohitrstvo predloga, da naj bi bil narativ (sic!!!) tovrstnega muzeja natanko predpisan … «, zaključi pa v zarotitvenem tonu, naj ne ponavljamo preteklih napak, kakršna je bila " … pod prvo Janševo vlado ustanovljen študijski center za narodno spravo … "

 

Če te besede ocenjevalno povzamemo in iz kontinuitetniškega novo(staro)reka poskušamo prevesti v kolikor toliko razumljivo slovenščino, je slika, ki se nam razgrne, približno takale: predsednik druge najstarejše slovenske založbe, ki naj bi bila nepristranski varuh našega skupnega izročila, z utečeno tehniko medijskega zavajanja demagoške govorice poskuša:

 

a) s stališča svoje nesporne strokovnosti diskreditativno oblatiti pobudnike neke bolj ali manj primerne/potrebne kulturne pobude;

 

b) uvajati fantazmatiko sodobnega kontinuitetniško/kulturnolevičarsko/svobodomiselnega sociopatizma;

 

c) idejno podkrepiti kolektivnonezavedno potrebo po kulturnem monolitizmu tistih, ki še vedno izvajajo hegemonistično dominacijo na edinem viru slovenskega duha.

 

 

Toda vse to zna dr. Gabrič začiniti tudi z intelektualnimi vložki, ki bolj kakor o njegovi strokovni podkovanosti (o kateri si ne drznem soditi) nedvomno govorijo o instrumentalni naravnanosti tovrstnega pisanja; sem sodijo besede o spornosti, da bi muzej predstavljal pogled na preteklost (le kateri drug pogled lahko predstavi muzej?) in o "narativu", ki naj bi bil natanko predpisan (le kakšen naj bo narativ nekega muzeja – joyceovski work in progress?).

 

Toda morda držo slovenskega emancipatorično kontinuitetniškega zgodovinopisja najzgovorneje izražajo znane Orwellove besede: "Kdor nadzoruje preteklost, nadzoruje prihodnost: kdor nadzoruje sedanjost, nadzoruje preteklost", pri tem pa so omenjeni trije nadzori natanko tisto, kar se najmilitantnejše slovensko zgodovinopisje boji izgubiti. Odtod njegovo pouličarstvo, odtod pristranskost, odtod preračunana demagogija.

 

Z vsem tem seveda ne mislim kratiti svobode dr. Gabriča, da govori in piše, kar ga je volja, pač pa izraziti globoko zaskrbljenost (in v tem je navsezadnje poanta tega zapisa) nad neokrnjenostjo celostnosti slovenskega izročila, katere varuh naj bi bila druga najstarejša slovenska založba (prva najstarejša ne kaže več zanimanja za kulturo) in nad katero se je s tolikšno vzhičenostjo pred nekaj tedni v zasebni izmenjavi besed pridušal eden od njenih najuglednejših urednikov.

 

Komentar Andreja Lokarja je bil pod naslovom Hoja po robu objavljen na portalu KUD-KDO.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.016
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.564
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.982
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.726
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.348
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.136
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.078
08/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.322
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 398
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 436