Komentar

Zakaj ni bilo lustracije? Ker ste zbežali v Argentino, komunist Janša pa raje tvita

"Kaj pa komunisti? Kaj pa povojni poboji? Kaj pa lustracija? Ana, zakaj ne pišeš o tem?" so vprašanja, ki jih kar naprej prejemam tako od frendov kot neznancev, ki se gnetejo pod teksti. Morda sem že duhec, da se ljudje več ne spomnijo številnih spisov izpred let. Bralci so očitno pozabili, jaz pa nisem zmožna pisati o stokrat prežvečeni temi, ker me deprimira. Zato danes še zadnjič. V treh točkah fakti in dileme o lustraciji. Ki je ni bilo.

11.03.2021 23:08
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   lustracija   komunisti   Janez Janša   SDS   NOB   Argentina   Hitler   desnica

V njegovi stranki ne smeš misliti. Stranka misli namesto tebe. Janši se pozna, da je bil v partiji.

Pregovor pravi, da kdor hoče nekaj narediti, bo vedno našel pot, kdor noče ničesar narediti, pa bo vedno našel izgovor. Desničarji hitro sklonijo glave in jadikujejo, da lustracija v komunizmu ni bila možna, ker so bili tod samo komunisti. Ni res. Večina slovenskega prebivalstva je katoliška in pred leti sva s turistom z Irske pred stolnico še razmišljala, kako zanimivo, da tukaj komunisti niso maščevalno rušili cerkva, čeprav je RKC paktirala (tudi) s kljukastim križem. Če so v državah bivšega vzhodnega bloka ob padcu Sovjetske zveze uzakonili lustracijo, bi jo lahko tudi v Sloveniji. Dve majhni civilni iniciativi sta sicer poskušali v parlamentarno proceduro vložiti predlog zakona o lustraciji, a ju nihče ni jemal resno.

 

Prvič: idealen čas za lustracijo je bil spomladi 1945, ko so okupatorji kapitulirali. Poleg NOB - ki so jo komunisti zlorabili za lastno revolucijo -, je na tukajšnjem ozemlju vzporedno tekla še državljanska vojna med partizani in domobranci. Ko so Nemci, Italijani, Madžari odvrgli orožje, zakaj ste ga odvrgli tudi vi, domobranci, in se ponižno predali? Morda zato, ker ste bili samo satelit nacističnih zločincev, ki je na ljubljanskem nogometnem stadionu vdano prisegel Hitlerju?

 

Med mularijo, ki je prisegla firerju, je bil tudi tedaj komaj 15-letni psihoanalitik Silvin Eiletz. Pred leti mi je na Dunaju pripovedoval, da je med prisego držal fige. Recimo, da mu verjamem. Čeprav je prisega potekala z iztegnjeno roko, okrog in okrog pa so bili nemški vojaki. Dvomim, da si je, v milo rečeno neprijetni situaciji, kdo upal držati fige.

 

Saj res, kam se je izgubil pogum? Zakaj ste pobegnili v Argentino, od koder ste se malo javljali, pa še to v navezi z ustaši - kar vam tudi ni v prid -, ki so s terorističnimi akcijami sicer ohranjali boj proti komunizmu. Sredi 70-ih let prejšnjega stoletja ste slovensko emigrantsko diasporo razveselili s knjižico Teharje so tlakovane z našo krvjo. Avtor pod psevdonimom Matjaž Klepec nazorno opisuje povojne poboje, kjer se je dogajal celo kanibalizem. Med pisanjem epiloga sem se skoraj skregala s frendom, novinarjem, ker sem trdila, da je dotična knjigica verodostojno gradivo, on pa je trdil, da je larifari ali vsaj pretiravanje, polno mitov.

 

No, miti so vedno del zgodovine. O grško-perzijskih vojnah vemo veliko od zgodovinarjev, ki so jim prisostvovali, a so pisali za današnji čas tudi manj verjetne zgodbe, recimo, kako je vojak tekel iz Aten v Sparto po pomoč in na poti srečal boga Pana, ki mu je pomoč obljubil. Ne želim se prepirati, kakšne so bile jame, iz katerih se je parim ljudem dejansko uspelo rešiti, med tistimi tremi ali štirimi tudi očetu Janeza Janše, kot premier zadnja leta pripoveduje podložnikom, pa čeprav ima njegova zgodba več nedoslednosti kot ementalec lukenj. 

 

Drugič: krasen čas za lustracijo je bila tudi maršalova smrt leta 1980. Nekateri so dejali, da se je tistega lepega dne svet ustavil. Drugi so rekli, da je bil tisti dan res lep za smrt. Kot pojejo Niet. Če se vsi strinjamo, da je bil to en prav zares lep dan, bi bilo zanimivo slišati, kaj ima o njem za povedati Janša, ki je v partijo vstopil že leta 1975, z rosnimi 17 leti. Tako kaže originalna pristopna izjava, ki jo je objavila Mladina. Čeprav mu vstopa v partijo ne moremo očitati. Najstniki ušpičijo marsikakšno oslarijo in enako kot se pri 17-ih sploh še ne zavedajo spolne identitete, enako niso dovolj zreli za tehtne politične odločitve. Kot moški ne more že pri 17-ih zagotovo trditi, da je gej, enako ne more poba reči, da je komunist. V življenju si lahko še stokrat premisli.

 

Vseeno pa je težko razumljivo, da je Janša vstopil med komuniste, ko pa mu je ata doma zagotovo pravil, kako so ga partizani že kanili do smrti ustreliti in je v nogo ranjen padel v jamo, iz katere je kasneje zlezel ven, a je kmalu zopet padel v roke komunistom, ki pa so ga na njegovo srečo potem izpustili na prostost. To je zgodba, ki jo je Janša povedal liku in delu prijaznim medijem. Ni pa razložil podrobnosti. Lahko špekuliramo, recimo, kako, da je Komunistična partija očeta pustila živega, čeprav so njegovi krvniki vedeli, da bi jim kot pričevalec škodoval? Praktično nemogoče, da bi komunisti človeka pustili živega, če so ga imeli na spisku likvidiranih. Komunisti so bili degutantni, a sledi so - v primerjavi s Črno roko -, raje zabrisali. Enako težko je verjeti, da bi človek gol in ranjen noč preživel v jami, kjer se temperatura ponoči spusti na 10 stopinj Celzija. Zanimivo, da ni umrl od podhladitve, šoka ali izgube krvi.

 

Podobna vprašanja je Janši med afero Patria zastavljala tudi parlamentarna komisija, a se je branil z molkom. Oseba, ki je kandidirala na listi SDS, mi je povedala, da v njegovi stranki ne smeš misliti. Stranka misli namesto tebe. Kot je partija razmišljala namesto ljudi. In Janši se pozna, da je bil v partiji. Skrbeti bi nas moralo, da premier, ki štiri ure dnevno tvita, obuja domobranstvo, se brezsramno povezuje z ustaši, in pričakuje, da bo lustracija sama od sebe padla z neba, še vedno pa se ni opravičil za pakt prednikov z nacizmom.

  

Tretjič: z osamosvojitvijo pred 30 leti smo Slovenci izgubili še zadnjo lepo priložnost za lustracijo, ko bi se komunistov lahko znebili za vekomaj. Pomislite, kako fino bi bilo danes, če bi se v preteklosti znebili dveh muh na en mah: komunistov in Janše. Najprej bi pustili, da Janša med osamosvojitveno vojno na hitro uredi še likvidacije starih komunistov, nato pa bi Haagu dovolili, da ga aretira. (Sam se zagotovo ne bi predal.) Slovenijo bi vmes pohopsali Avstrijci, ne pa kot sedaj, ko vse mrgoli od šiptarjev in čefurjev, Madžarom in Italijanom pa se spet kolca po obmejnem ozemlju. No offense taken.

 

Desnica v celih 30 letih ni bila sposobna skupaj spraviti spodobnega predloga zakona o lustraciji in ga vložiti v parlamentarno obravnavo, zato danes nam, Slovencem, ne preostane drugega, kot da se naučimo s komunisti živeti v sožitju. Nobene nuje ni, da se ljubite in da skupaj jeste in spite. Dovolj je, da se ne sovražite. In da vsaj mene ne gnjavite več: "Ana, ti nimaš pojma! Kakšno skropucalo si napisala! A ti sploh veš, kaj vse so počeli prekleti komunisti?! Pa koliko nedolžnih ljudi so pobili!" Zgodovinarji so povojne poboje dokaj dobro raziskali, saj vemo skoraj za vsak primer. Našteli so natanko 13.781 žrtev.

 

Zdaj grem pa živet. Srečno!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Goerge Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
0
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
19
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
15
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
12
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
16
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
18
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
"Čim bolj totalitarna je narava nekega režima, tem bolj bo poskušal prisiliti ljudi, da pozabijo na svoj kulturni spomin"
7
04.07.2021 11:00
V prihajajočem tednu bo Slovenijo obiskal Rod Dreher, ameriški novinar, urednik, kritik in pisatelj, ki ga uvrščajo med ... Več.
Piše: Rod Dreher
Spoznanje! Upor! Reakcija! Svobode ni mogoče prodati za nič na svetu
5
03.07.2021 18:00
Svobode ni mogoče prodati za nič na svetuje bilo že zdavnaj vklesano v zidove renesančnega Dubrovnika. Slaven Tolj trmasto ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
Zoran Leban Trojar
Ogledov: 1.609
02/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.254
03/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.176
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.408
05/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.291
06/
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.543
07/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 918
08/
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
Miha Burger
Ogledov: 955
09/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 796
10/
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
Lucija Mulej
Ogledov: 849