Komentar

Zakaj ni bilo lustracije? Ker ste zbežali v Argentino, komunist Janša pa raje tvita

"Kaj pa komunisti? Kaj pa povojni poboji? Kaj pa lustracija? Ana, zakaj ne pišeš o tem?" so vprašanja, ki jih kar naprej prejemam tako od frendov kot neznancev, ki se gnetejo pod teksti. Morda sem že duhec, da se ljudje več ne spomnijo številnih spisov izpred let. Bralci so očitno pozabili, jaz pa nisem zmožna pisati o stokrat prežvečeni temi, ker me deprimira. Zato danes še zadnjič. V treh točkah fakti in dileme o lustraciji. Ki je ni bilo.

11.03.2021 23:08
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   lustracija   komunisti   Janez Janša   SDS   NOB   Argentina   Hitler   desnica

V njegovi stranki ne smeš misliti. Stranka misli namesto tebe. Janši se pozna, da je bil v partiji.

Pregovor pravi, da kdor hoče nekaj narediti, bo vedno našel pot, kdor noče ničesar narediti, pa bo vedno našel izgovor. Desničarji hitro sklonijo glave in jadikujejo, da lustracija v komunizmu ni bila možna, ker so bili tod samo komunisti. Ni res. Večina slovenskega prebivalstva je katoliška in pred leti sva s turistom z Irske pred stolnico še razmišljala, kako zanimivo, da tukaj komunisti niso maščevalno rušili cerkva, čeprav je RKC paktirala (tudi) s kljukastim križem. Če so v državah bivšega vzhodnega bloka ob padcu Sovjetske zveze uzakonili lustracijo, bi jo lahko tudi v Sloveniji. Dve majhni civilni iniciativi sta sicer poskušali v parlamentarno proceduro vložiti predlog zakona o lustraciji, a ju nihče ni jemal resno.

 

Prvič: idealen čas za lustracijo je bil spomladi 1945, ko so okupatorji kapitulirali. Poleg NOB - ki so jo komunisti zlorabili za lastno revolucijo -, je na tukajšnjem ozemlju vzporedno tekla še državljanska vojna med partizani in domobranci. Ko so Nemci, Italijani, Madžari odvrgli orožje, zakaj ste ga odvrgli tudi vi, domobranci, in se ponižno predali? Morda zato, ker ste bili samo satelit nacističnih zločincev, ki je na ljubljanskem nogometnem stadionu vdano prisegel Hitlerju?

 

Med mularijo, ki je prisegla firerju, je bil tudi tedaj komaj 15-letni psihoanalitik Silvin Eiletz. Pred leti mi je na Dunaju pripovedoval, da je med prisego držal fige. Recimo, da mu verjamem. Čeprav je prisega potekala z iztegnjeno roko, okrog in okrog pa so bili nemški vojaki. Dvomim, da si je, v milo rečeno neprijetni situaciji, kdo upal držati fige.

 

Saj res, kam se je izgubil pogum? Zakaj ste pobegnili v Argentino, od koder ste se malo javljali, pa še to v navezi z ustaši - kar vam tudi ni v prid -, ki so s terorističnimi akcijami sicer ohranjali boj proti komunizmu. Sredi 70-ih let prejšnjega stoletja ste slovensko emigrantsko diasporo razveselili s knjižico Teharje so tlakovane z našo krvjo. Avtor pod psevdonimom Matjaž Klepec nazorno opisuje povojne poboje, kjer se je dogajal celo kanibalizem. Med pisanjem epiloga sem se skoraj skregala s frendom, novinarjem, ker sem trdila, da je dotična knjigica verodostojno gradivo, on pa je trdil, da je larifari ali vsaj pretiravanje, polno mitov.

 

No, miti so vedno del zgodovine. O grško-perzijskih vojnah vemo veliko od zgodovinarjev, ki so jim prisostvovali, a so pisali za današnji čas tudi manj verjetne zgodbe, recimo, kako je vojak tekel iz Aten v Sparto po pomoč in na poti srečal boga Pana, ki mu je pomoč obljubil. Ne želim se prepirati, kakšne so bile jame, iz katerih se je parim ljudem dejansko uspelo rešiti, med tistimi tremi ali štirimi tudi očetu Janeza Janše, kot premier zadnja leta pripoveduje podložnikom, pa čeprav ima njegova zgodba več nedoslednosti kot ementalec lukenj. 

 

Drugič: krasen čas za lustracijo je bila tudi maršalova smrt leta 1980. Nekateri so dejali, da se je tistega lepega dne svet ustavil. Drugi so rekli, da je bil tisti dan res lep za smrt. Kot pojejo Niet. Če se vsi strinjamo, da je bil to en prav zares lep dan, bi bilo zanimivo slišati, kaj ima o njem za povedati Janša, ki je v partijo vstopil že leta 1975, z rosnimi 17 leti. Tako kaže originalna pristopna izjava, ki jo je objavila Mladina. Čeprav mu vstopa v partijo ne moremo očitati. Najstniki ušpičijo marsikakšno oslarijo in enako kot se pri 17-ih sploh še ne zavedajo spolne identitete, enako niso dovolj zreli za tehtne politične odločitve. Kot moški ne more že pri 17-ih zagotovo trditi, da je gej, enako ne more poba reči, da je komunist. V življenju si lahko še stokrat premisli.

 

Vseeno pa je težko razumljivo, da je Janša vstopil med komuniste, ko pa mu je ata doma zagotovo pravil, kako so ga partizani že kanili do smrti ustreliti in je v nogo ranjen padel v jamo, iz katere je kasneje zlezel ven, a je kmalu zopet padel v roke komunistom, ki pa so ga na njegovo srečo potem izpustili na prostost. To je zgodba, ki jo je Janša povedal liku in delu prijaznim medijem. Ni pa razložil podrobnosti. Lahko špekuliramo, recimo, kako, da je Komunistična partija očeta pustila živega, čeprav so njegovi krvniki vedeli, da bi jim kot pričevalec škodoval? Praktično nemogoče, da bi komunisti človeka pustili živega, če so ga imeli na spisku likvidiranih. Komunisti so bili degutantni, a sledi so - v primerjavi s Črno roko -, raje zabrisali. Enako težko je verjeti, da bi človek gol in ranjen noč preživel v jami, kjer se temperatura ponoči spusti na 10 stopinj Celzija. Zanimivo, da ni umrl od podhladitve, šoka ali izgube krvi.

 

Podobna vprašanja je Janši med afero Patria zastavljala tudi parlamentarna komisija, a se je branil z molkom. Oseba, ki je kandidirala na listi SDS, mi je povedala, da v njegovi stranki ne smeš misliti. Stranka misli namesto tebe. Kot je partija razmišljala namesto ljudi. In Janši se pozna, da je bil v partiji. Skrbeti bi nas moralo, da premier, ki štiri ure dnevno tvita, obuja domobranstvo, se brezsramno povezuje z ustaši, in pričakuje, da bo lustracija sama od sebe padla z neba, še vedno pa se ni opravičil za pakt prednikov z nacizmom.

  

Tretjič: z osamosvojitvijo pred 30 leti smo Slovenci izgubili še zadnjo lepo priložnost za lustracijo, ko bi se komunistov lahko znebili za vekomaj. Pomislite, kako fino bi bilo danes, če bi se v preteklosti znebili dveh muh na en mah: komunistov in Janše. Najprej bi pustili, da Janša med osamosvojitveno vojno na hitro uredi še likvidacije starih komunistov, nato pa bi Haagu dovolili, da ga aretira. (Sam se zagotovo ne bi predal.) Slovenijo bi vmes pohopsali Avstrijci, ne pa kot sedaj, ko vse mrgoli od šiptarjev in čefurjev, Madžarom in Italijanom pa se spet kolca po obmejnem ozemlju. No offense taken.

 

Desnica v celih 30 letih ni bila sposobna skupaj spraviti spodobnega predloga zakona o lustraciji in ga vložiti v parlamentarno obravnavo, zato danes nam, Slovencem, ne preostane drugega, kot da se naučimo s komunisti živeti v sožitju. Nobene nuje ni, da se ljubite in da skupaj jeste in spite. Dovolj je, da se ne sovražite. In da vsaj mene ne gnjavite več: "Ana, ti nimaš pojma! Kakšno skropucalo si napisala! A ti sploh veš, kaj vse so počeli prekleti komunisti?! Pa koliko nedolžnih ljudi so pobili!" Zgodovinarji so povojne poboje dokaj dobro raziskali, saj vemo skoraj za vsak primer. Našteli so natanko 13.781 žrtev.

 

Zdaj grem pa živet. Srečno!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.558
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.623
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.305
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.281
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.383
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.039
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.211