Komentar

Zakaj ni bilo lustracije? Ker ste zbežali v Argentino, komunist Janša pa raje tvita

"Kaj pa komunisti? Kaj pa povojni poboji? Kaj pa lustracija? Ana, zakaj ne pišeš o tem?" so vprašanja, ki jih kar naprej prejemam tako od frendov kot neznancev, ki se gnetejo pod teksti. Morda sem že duhec, da se ljudje več ne spomnijo številnih spisov izpred let. Bralci so očitno pozabili, jaz pa nisem zmožna pisati o stokrat prežvečeni temi, ker me deprimira. Zato danes še zadnjič. V treh točkah fakti in dileme o lustraciji. Ki je ni bilo.

11.03.2021 23:08
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   lustracija   komunisti   Janez Janša   SDS   NOB   Argentina   Hitler   desnica

V njegovi stranki ne smeš misliti. Stranka misli namesto tebe. Janši se pozna, da je bil v partiji.

Pregovor pravi, da kdor hoče nekaj narediti, bo vedno našel pot, kdor noče ničesar narediti, pa bo vedno našel izgovor. Desničarji hitro sklonijo glave in jadikujejo, da lustracija v komunizmu ni bila možna, ker so bili tod samo komunisti. Ni res. Večina slovenskega prebivalstva je katoliška in pred leti sva s turistom z Irske pred stolnico še razmišljala, kako zanimivo, da tukaj komunisti niso maščevalno rušili cerkva, čeprav je RKC paktirala (tudi) s kljukastim križem. Če so v državah bivšega vzhodnega bloka ob padcu Sovjetske zveze uzakonili lustracijo, bi jo lahko tudi v Sloveniji. Dve majhni civilni iniciativi sta sicer poskušali v parlamentarno proceduro vložiti predlog zakona o lustraciji, a ju nihče ni jemal resno.

 

Prvič: idealen čas za lustracijo je bil spomladi 1945, ko so okupatorji kapitulirali. Poleg NOB - ki so jo komunisti zlorabili za lastno revolucijo -, je na tukajšnjem ozemlju vzporedno tekla še državljanska vojna med partizani in domobranci. Ko so Nemci, Italijani, Madžari odvrgli orožje, zakaj ste ga odvrgli tudi vi, domobranci, in se ponižno predali? Morda zato, ker ste bili samo satelit nacističnih zločincev, ki je na ljubljanskem nogometnem stadionu vdano prisegel Hitlerju?

 

Med mularijo, ki je prisegla firerju, je bil tudi tedaj komaj 15-letni psihoanalitik Silvin Eiletz. Pred leti mi je na Dunaju pripovedoval, da je med prisego držal fige. Recimo, da mu verjamem. Čeprav je prisega potekala z iztegnjeno roko, okrog in okrog pa so bili nemški vojaki. Dvomim, da si je, v milo rečeno neprijetni situaciji, kdo upal držati fige.

 

Saj res, kam se je izgubil pogum? Zakaj ste pobegnili v Argentino, od koder ste se malo javljali, pa še to v navezi z ustaši - kar vam tudi ni v prid -, ki so s terorističnimi akcijami sicer ohranjali boj proti komunizmu. Sredi 70-ih let prejšnjega stoletja ste slovensko emigrantsko diasporo razveselili s knjižico Teharje so tlakovane z našo krvjo. Avtor pod psevdonimom Matjaž Klepec nazorno opisuje povojne poboje, kjer se je dogajal celo kanibalizem. Med pisanjem epiloga sem se skoraj skregala s frendom, novinarjem, ker sem trdila, da je dotična knjigica verodostojno gradivo, on pa je trdil, da je larifari ali vsaj pretiravanje, polno mitov.

 

No, miti so vedno del zgodovine. O grško-perzijskih vojnah vemo veliko od zgodovinarjev, ki so jim prisostvovali, a so pisali za današnji čas tudi manj verjetne zgodbe, recimo, kako je vojak tekel iz Aten v Sparto po pomoč in na poti srečal boga Pana, ki mu je pomoč obljubil. Ne želim se prepirati, kakšne so bile jame, iz katerih se je parim ljudem dejansko uspelo rešiti, med tistimi tremi ali štirimi tudi očetu Janeza Janše, kot premier zadnja leta pripoveduje podložnikom, pa čeprav ima njegova zgodba več nedoslednosti kot ementalec lukenj. 

 

Drugič: krasen čas za lustracijo je bila tudi maršalova smrt leta 1980. Nekateri so dejali, da se je tistega lepega dne svet ustavil. Drugi so rekli, da je bil tisti dan res lep za smrt. Kot pojejo Niet. Če se vsi strinjamo, da je bil to en prav zares lep dan, bi bilo zanimivo slišati, kaj ima o njem za povedati Janša, ki je v partijo vstopil že leta 1975, z rosnimi 17 leti. Tako kaže originalna pristopna izjava, ki jo je objavila Mladina. Čeprav mu vstopa v partijo ne moremo očitati. Najstniki ušpičijo marsikakšno oslarijo in enako kot se pri 17-ih sploh še ne zavedajo spolne identitete, enako niso dovolj zreli za tehtne politične odločitve. Kot moški ne more že pri 17-ih zagotovo trditi, da je gej, enako ne more poba reči, da je komunist. V življenju si lahko še stokrat premisli.

 

Vseeno pa je težko razumljivo, da je Janša vstopil med komuniste, ko pa mu je ata doma zagotovo pravil, kako so ga partizani že kanili do smrti ustreliti in je v nogo ranjen padel v jamo, iz katere je kasneje zlezel ven, a je kmalu zopet padel v roke komunistom, ki pa so ga na njegovo srečo potem izpustili na prostost. To je zgodba, ki jo je Janša povedal liku in delu prijaznim medijem. Ni pa razložil podrobnosti. Lahko špekuliramo, recimo, kako, da je Komunistična partija očeta pustila živega, čeprav so njegovi krvniki vedeli, da bi jim kot pričevalec škodoval? Praktično nemogoče, da bi komunisti človeka pustili živega, če so ga imeli na spisku likvidiranih. Komunisti so bili degutantni, a sledi so - v primerjavi s Črno roko -, raje zabrisali. Enako težko je verjeti, da bi človek gol in ranjen noč preživel v jami, kjer se temperatura ponoči spusti na 10 stopinj Celzija. Zanimivo, da ni umrl od podhladitve, šoka ali izgube krvi.

 

Podobna vprašanja je Janši med afero Patria zastavljala tudi parlamentarna komisija, a se je branil z molkom. Oseba, ki je kandidirala na listi SDS, mi je povedala, da v njegovi stranki ne smeš misliti. Stranka misli namesto tebe. Kot je partija razmišljala namesto ljudi. In Janši se pozna, da je bil v partiji. Skrbeti bi nas moralo, da premier, ki štiri ure dnevno tvita, obuja domobranstvo, se brezsramno povezuje z ustaši, in pričakuje, da bo lustracija sama od sebe padla z neba, še vedno pa se ni opravičil za pakt prednikov z nacizmom.

  

Tretjič: z osamosvojitvijo pred 30 leti smo Slovenci izgubili še zadnjo lepo priložnost za lustracijo, ko bi se komunistov lahko znebili za vekomaj. Pomislite, kako fino bi bilo danes, če bi se v preteklosti znebili dveh muh na en mah: komunistov in Janše. Najprej bi pustili, da Janša med osamosvojitveno vojno na hitro uredi še likvidacije starih komunistov, nato pa bi Haagu dovolili, da ga aretira. (Sam se zagotovo ne bi predal.) Slovenijo bi vmes pohopsali Avstrijci, ne pa kot sedaj, ko vse mrgoli od šiptarjev in čefurjev, Madžarom in Italijanom pa se spet kolca po obmejnem ozemlju. No offense taken.

 

Desnica v celih 30 letih ni bila sposobna skupaj spraviti spodobnega predloga zakona o lustraciji in ga vložiti v parlamentarno obravnavo, zato danes nam, Slovencem, ne preostane drugega, kot da se naučimo s komunisti živeti v sožitju. Nobene nuje ni, da se ljubite in da skupaj jeste in spite. Dovolj je, da se ne sovražite. In da vsaj mene ne gnjavite več: "Ana, ti nimaš pojma! Kakšno skropucalo si napisala! A ti sploh veš, kaj vse so počeli prekleti komunisti?! Pa koliko nedolžnih ljudi so pobili!" Zgodovinarji so povojne poboje dokaj dobro raziskali, saj vemo skoraj za vsak primer. Našteli so natanko 13.781 žrtev.

 

Zdaj grem pa živet. Srečno!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
14
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.751
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.235
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.382
04/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.233
05/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.029
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 868
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.987
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 911
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 527
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.133