Komentar

Slovenija, dežela svobodnih množičnih medijev ... in nezakonitega financiranja, ki ga nihče noče preganjati

Kako se financirajo mediji pri nas? Kako pomembnen podatek za oglaševalce so gledanost, poslušanost, branost oziroma spletni obisk? Domen Savič je v svojih raziskavah prišel do šokantnih ugotovitev. Podrobno je analiziral zlasti tisti medij, ki ga je imenoval "tovarna sovraštva". Da bi nam pojasnil, za kak fenomen pravzaprav gre, smo ga prosili za komentar. Če bodo Savičeve ugotovitve glede nedvomno nezakonitega medijskega financiranja, zlorab javnih sredstev in manipulacij s statističnimi podatki sprožile ustrezen odziv medijev in javnosti, lahko računamo, da se bodo zganili tudi NPU, KPK in Specializirano državno tožilstvo. To, kar razkriva Domen Savič, je namreč kriminal.

17.03.2021 22:00
Piše: Domen Savič
Ključne besede:   mediji   Slovenija   financiranje   oglasi   Nova24TV   TVBeat   TV Pink   MMS   SMM

Fotomontaža: portal+

SMM predpostavlja simulacijo popolnega medijskega trga, kjer medij živi od trgovanja z informacijami. Včasih določene skupine plačajo, da se določena tema znajde v medijih, včasih določene skupine plačajo, da določene teme v medijih ni.

Če ste v zadnjih letih spremljali probleme množičnih medijev in novinarstva, potem veste: medijski model financiranja vsebin prek oglasnih sporočil je v krizi. Padec potrošniške kupne moči zaradi permanentne krize s spreminjajočim se imenom, pritiski s strani politike in zasebnega kapitala, splošna apatija ... vse to so razlogi, da medijska podjetja in novinarstvo (pozor, ne gre za isto stvar!) nimajo več idej, kako rešiti to potapljajočo se barko. To dejstvo permanentne krize skrbi skoraj vse. Skrbi novinarje, ki z namenom zagotavljanja socialnega varstva bežijo v druge panoge – od politike do marketinga do turizma. Da je kriza v novinarstvu res velika, govori dejstvo, da imamo v Sloveniji vsaj eno osebo, ki bi raje pet let v Bruslju nastopala kot evropska poslanka, kot da bi se naslednjih pet let kot novinarka pogovarjala z evropskimi poslanci. Moramo ji dati prav – pogovori s slovenskimi evropskimi poslankami in poslanci so ponavadi res muka za novinarje. 

 

Permanentna kriza skrbi medijske lastnike, ki kar naenkrat ugotavljajo, da so investicije v medijsko industrijo vnaprej izgubljen denar in da ne pomagajo niti promocijski intervjuji, v katerih lastniki medijev kramljajo z javnostjo in si tako zdravijo manjvrednostni kompleks.  

 

Skrbi aktivne državljane, ki v propadajoči medijski industriji ne vidijo drugega kot boje različnih interesnih skupin za čim večji kos pogače, medtem ko se določene teme le redko znajdejo na naslovnicah (te so rezervirane za prikrito oglaševanje, če si tako zaželi najboljši sosed). 

 

Skrbi politike, ki kar naenkrat izgubljajo platforme za širjenje svojih idej in prepričanj. Četudi gre v večih primerih za bivše novinarje, lahko na domačem in evropskem političnem parketu vidimo politike, ki ob opozorilom na krize v medijih in novinarstvu doma skomignejo z rameni, naredijo selfie na Instagramu in podpišejo pobudo za "lgbtq freedom zone". Karkoli že to pomeni.

 

 

Rešitev je na dlani – iz MSM v SMM

 

Na drugi strani nastajajo novi medijski modeli. Če ste za trenutek pomislili, da bomo na tem mestu naštevali družabne medije, Youtube kanale, influencerje in ostalo navlako industrije, ki temelji na zbiranju in preprodajanju vaših osebnih podatkov, se motite. Govorimo o t.i. Slivnikovem medijskem modelu (SMM), ki obstaja že več deset let, a je bil dosedaj označen kot anomalija in ne sistemska rešitev. 

 

SMM za razliko od MSM (mainstream mediji) predpostavlja simulacijo popolnega medijskega trga, kjer medij živi od trgovanja z informacijami. Včasih določene skupine plačajo, da se določena tema znajde v medijih, včasih določene skupine plačajo, da določene teme v medijih ni. Medij tako postane zvest četrti alineji gesla "medij" v Slovarju slovenskega knjižnega jezika:

 

"4. kdor je, bo hipnotiziran: izbrati medija iz občinstva; uspavati medija // v okultizmu kdor je v transu primeren za posredovanje med resničnostjo in svetom duhov: medij v transu / biti dober medij."

 

Če ste ob temu predlogu začutili slab občutek v trebuhu – pijte donat. Piscu tega prispevka je namreč negativni prizvok tega medijskega modela nerazumljiv. Če so mediji že od nekdaj delovali kot podaljšek te ali one politike, če so mediji že od nekdaj prevzemali nalogo širjenja te ali one ideološke interesne skupine … zakaj se potem tega ne lotimo sistematsko in transparentno? Mar ne bi bilo za vse nas boljše, če bi si enkrat končno pogledali v ogledalo in si priznali: "Nisi najlepši človek na svetu. Še več – grd si kot smrt."

 

Slivnikov medijski model tudi razreši eno glavni problemov medijskega posla – ugotavljanja, kaj ljudi zanima z namenom čimboljše prodaje. Problemi občinstva enostavno odpadejo, medij se mora ukvarjati samo s tem, da dobi za objavo plačilo. Oziroma da dobi plačilo zato, da nečesa ne objavi. Če bo kdo objavljene zgodbe dejansko bral, je čisto vseeno, tistih neobjavljenih pa tako ali tako nihče ne more brati.

 

 

Prototip SMM že obstaja

 

Če ste ob razlagi modela SMM zamahnili roko, da tega v današnjih časih nihče ne bo kupil, potem naj vam pojasnim, da SMM v tem trenutku odlično deluje na portalu in v etru Nova24TV. V modelu SMM tako ni pomembno, kako dobre novinarje zaposlujete. Lahko so bivši stranski sodniki prve medobčinske nogometne lige, ki so jih morali vsaj v enem primeru odstraniti iz igrišča, ker so "zaudarjali po opojnih pijačah", lahko so bodoči poslanci v državnem zboru, lahko pa sploh ne obstajajo

 

Hkrati ni pomembno, koliko obiskovalcev oziroma gledalcev ima vaš medij. Z raziskavo gledanosti in analizo obiska lahko vidimo, da tega ne gleda in ne bere skoraj nihče. Gledanost Nova24TV je po podatkih raziskave TVBeat na nivoju TV Pink, pri analizah obiskanosti spletnega kanala se kažejo manipulacije (!) s statistikami. Še enkrat – v modelu SMM to res ni pomembno.

 

 

SMM: Šteje oglaševalski denar

 

V SMM je pomembno samo to, da znate dobro trgovati z informacijami in da vam objavljanje ter neobjavljanje nekdo plačuje. Najlažje boste denar za obstoj takega SMM dobili iz oglaševanja, saj je to eno najbolj netransparentnih področji v Sloveniji, tudi ko gre za oglaševalske pogodbe javnega sektorja. 

 

Saj veste – to je tisti sektor, ki je prereguliran, kjer morajo zaposleni za vsako kuverto in svinčnik izpolniti deset obrazcev. V primeru oglaševalskih pogodb se krasno vidi lepi novi svet deregulacije – denar leti v črne luknje skoraj brez papirne sledi, pa to nikogar ne zanima. Nikogar ne zanima, da Ministrstvo za obrambo ne zna pojasniti, kako zapravlja naš denar in kako je mogoče, da oglase zakupuje na mediju, ki je lastniško povezan s koalicijskimi strankami. Nikogar ne zanima, da za to ni nikakršnega tržnega razloga. Nikogar ne zanima, da to nikogar ne zanima. Kar je sploh zanimivo!

 

 

Odstranjevanje administrativnih ovir za korupcijo

 

SMM poskrbi tudi za odstranjevanje administrativnih ovir za korupcijo. Saj veste – v preteklosti so jih lovili na vnose koledarjev, ki so se sinhronizirali med telefoni in računalniki, pa sumljivimi sestanki s sumljivimi ljudmi. V modelu SMM vsi ti problemi odpadejo, oglaševalske pogodbe poskrbijo, da je vse formalno, podpisano, pa čeprav brez razlogov in brez smisla. Javni uslužbenec za stanje, v katerem davkoplačevalski denar financira strankarsko propagando brez jasno določenih tržnih ciljev in brez formalno zapisanega dogovora, enostavno okrivi oglaševalsko agencijo oziroma koronavirus. In vse je v najlepšem redu. 

 

Hkrati je oglaševanje idealno področje za tako poslovanje – stvar je navidez komplicirana, splošna javnost ne razume postopkov, problem je težko spraviti v dvominutni prispevek na televiziji. Hkrati v resnici nihče nima interesa za prekinitev takih praks. Zakaj le? V igri je javni denar.

 

 

Kje so reakcije?

 

Če ste od oglaševalske stroke pričakovali, da bo enotno napadla zlorabo oglaševalskega posla za financiranje politične korupcije – no, tega filma pač ne bomo videli. Ne zaradi koronavirusa, ampak zato, ker je korupcija del posla in brez nje pač ne gre. Če ste od politike pričakovali, da se bo resno pogledala v ogledalo in prekinila s praksami zlorabe davkoplačevalskega denarja – tudi ta film je odpovedan. Prakse so namreč tako razširjene, da nihče čisto zares ne ve, kdo vse bo kolateralna škoda, ko se bomo enkrat začeli resno pogovarjati o tem problemu. 

 

In če ste od javnosti pričakovali, da bo od stroke in politike zahtevala rešitev – zaradi apatije, nerazumevanja in začaranosti nad mediji, na žalost odpade tudi ta filmska produkcija. Skratka – vse je v najlepšem redu. 

 

 

Na samotnem otoku

 

Na Filipinih sta leta 2005 iz gozdov na otoku Mindanao zakorakala dva japonska vojaka, stara več kot osemdeset let. Želela sta se predati filipinskim oblastem, misleč, da druga svetovna vojna še vedno traja, saj sta bila dalj časa odrezana od vseh komunikacijskih kanalov. Primer je postal simbol moči množičnih medijev, ki skrbijo za informirano javnost, pomagajo pri razreševanju problemov sveta in osmišljajo okolje, v katerem živimo. 

 

V Sloveniji se kaj takega ne bi moglo zgoditi. Ne zato, ker Slovenija skorajda nima otokov, temveč zato, ker nas SMM prepričujejo, da druga svetovna vojna še traja. In da nihče ne ve, kdaj se bo končala.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
34
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.557
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.621
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.291
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.280
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.380
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.037
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 780
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.210