Komentar

Slovenija, dežela svobodnih množičnih medijev ... in nezakonitega financiranja, ki ga nihče noče preganjati

Kako se financirajo mediji pri nas? Kako pomembnen podatek za oglaševalce so gledanost, poslušanost, branost oziroma spletni obisk? Domen Savič je v svojih raziskavah prišel do šokantnih ugotovitev. Podrobno je analiziral zlasti tisti medij, ki ga je imenoval "tovarna sovraštva". Da bi nam pojasnil, za kak fenomen pravzaprav gre, smo ga prosili za komentar. Če bodo Savičeve ugotovitve glede nedvomno nezakonitega medijskega financiranja, zlorab javnih sredstev in manipulacij s statističnimi podatki sprožile ustrezen odziv medijev in javnosti, lahko računamo, da se bodo zganili tudi NPU, KPK in Specializirano državno tožilstvo. To, kar razkriva Domen Savič, je namreč kriminal.

17.03.2021 22:00
Piše: Domen Savič
Ključne besede:   mediji   Slovenija   financiranje   oglasi   Nova24TV   TVBeat   TV Pink   MMS   SMM

Fotomontaža: portal+

SMM predpostavlja simulacijo popolnega medijskega trga, kjer medij živi od trgovanja z informacijami. Včasih določene skupine plačajo, da se določena tema znajde v medijih, včasih določene skupine plačajo, da določene teme v medijih ni.

Če ste v zadnjih letih spremljali probleme množičnih medijev in novinarstva, potem veste: medijski model financiranja vsebin prek oglasnih sporočil je v krizi. Padec potrošniške kupne moči zaradi permanentne krize s spreminjajočim se imenom, pritiski s strani politike in zasebnega kapitala, splošna apatija ... vse to so razlogi, da medijska podjetja in novinarstvo (pozor, ne gre za isto stvar!) nimajo več idej, kako rešiti to potapljajočo se barko. To dejstvo permanentne krize skrbi skoraj vse. Skrbi novinarje, ki z namenom zagotavljanja socialnega varstva bežijo v druge panoge – od politike do marketinga do turizma. Da je kriza v novinarstvu res velika, govori dejstvo, da imamo v Sloveniji vsaj eno osebo, ki bi raje pet let v Bruslju nastopala kot evropska poslanka, kot da bi se naslednjih pet let kot novinarka pogovarjala z evropskimi poslanci. Moramo ji dati prav – pogovori s slovenskimi evropskimi poslankami in poslanci so ponavadi res muka za novinarje. 

 

Permanentna kriza skrbi medijske lastnike, ki kar naenkrat ugotavljajo, da so investicije v medijsko industrijo vnaprej izgubljen denar in da ne pomagajo niti promocijski intervjuji, v katerih lastniki medijev kramljajo z javnostjo in si tako zdravijo manjvrednostni kompleks.  

 

Skrbi aktivne državljane, ki v propadajoči medijski industriji ne vidijo drugega kot boje različnih interesnih skupin za čim večji kos pogače, medtem ko se določene teme le redko znajdejo na naslovnicah (te so rezervirane za prikrito oglaševanje, če si tako zaželi najboljši sosed). 

 

Skrbi politike, ki kar naenkrat izgubljajo platforme za širjenje svojih idej in prepričanj. Četudi gre v večih primerih za bivše novinarje, lahko na domačem in evropskem političnem parketu vidimo politike, ki ob opozorilom na krize v medijih in novinarstvu doma skomignejo z rameni, naredijo selfie na Instagramu in podpišejo pobudo za "lgbtq freedom zone". Karkoli že to pomeni.

 

 

Rešitev je na dlani – iz MSM v SMM

 

Na drugi strani nastajajo novi medijski modeli. Če ste za trenutek pomislili, da bomo na tem mestu naštevali družabne medije, Youtube kanale, influencerje in ostalo navlako industrije, ki temelji na zbiranju in preprodajanju vaših osebnih podatkov, se motite. Govorimo o t.i. Slivnikovem medijskem modelu (SMM), ki obstaja že več deset let, a je bil dosedaj označen kot anomalija in ne sistemska rešitev. 

 

SMM za razliko od MSM (mainstream mediji) predpostavlja simulacijo popolnega medijskega trga, kjer medij živi od trgovanja z informacijami. Včasih določene skupine plačajo, da se določena tema znajde v medijih, včasih določene skupine plačajo, da določene teme v medijih ni. Medij tako postane zvest četrti alineji gesla "medij" v Slovarju slovenskega knjižnega jezika:

 

"4. kdor je, bo hipnotiziran: izbrati medija iz občinstva; uspavati medija // v okultizmu kdor je v transu primeren za posredovanje med resničnostjo in svetom duhov: medij v transu / biti dober medij."

 

Če ste ob temu predlogu začutili slab občutek v trebuhu – pijte donat. Piscu tega prispevka je namreč negativni prizvok tega medijskega modela nerazumljiv. Če so mediji že od nekdaj delovali kot podaljšek te ali one politike, če so mediji že od nekdaj prevzemali nalogo širjenja te ali one ideološke interesne skupine … zakaj se potem tega ne lotimo sistematsko in transparentno? Mar ne bi bilo za vse nas boljše, če bi si enkrat končno pogledali v ogledalo in si priznali: "Nisi najlepši človek na svetu. Še več – grd si kot smrt."

 

Slivnikov medijski model tudi razreši eno glavni problemov medijskega posla – ugotavljanja, kaj ljudi zanima z namenom čimboljše prodaje. Problemi občinstva enostavno odpadejo, medij se mora ukvarjati samo s tem, da dobi za objavo plačilo. Oziroma da dobi plačilo zato, da nečesa ne objavi. Če bo kdo objavljene zgodbe dejansko bral, je čisto vseeno, tistih neobjavljenih pa tako ali tako nihče ne more brati.

 

 

Prototip SMM že obstaja

 

Če ste ob razlagi modela SMM zamahnili roko, da tega v današnjih časih nihče ne bo kupil, potem naj vam pojasnim, da SMM v tem trenutku odlično deluje na portalu in v etru Nova24TV. V modelu SMM tako ni pomembno, kako dobre novinarje zaposlujete. Lahko so bivši stranski sodniki prve medobčinske nogometne lige, ki so jih morali vsaj v enem primeru odstraniti iz igrišča, ker so "zaudarjali po opojnih pijačah", lahko so bodoči poslanci v državnem zboru, lahko pa sploh ne obstajajo

 

Hkrati ni pomembno, koliko obiskovalcev oziroma gledalcev ima vaš medij. Z raziskavo gledanosti in analizo obiska lahko vidimo, da tega ne gleda in ne bere skoraj nihče. Gledanost Nova24TV je po podatkih raziskave TVBeat na nivoju TV Pink, pri analizah obiskanosti spletnega kanala se kažejo manipulacije (!) s statistikami. Še enkrat – v modelu SMM to res ni pomembno.

 

 

SMM: Šteje oglaševalski denar

 

V SMM je pomembno samo to, da znate dobro trgovati z informacijami in da vam objavljanje ter neobjavljanje nekdo plačuje. Najlažje boste denar za obstoj takega SMM dobili iz oglaševanja, saj je to eno najbolj netransparentnih področji v Sloveniji, tudi ko gre za oglaševalske pogodbe javnega sektorja. 

 

Saj veste – to je tisti sektor, ki je prereguliran, kjer morajo zaposleni za vsako kuverto in svinčnik izpolniti deset obrazcev. V primeru oglaševalskih pogodb se krasno vidi lepi novi svet deregulacije – denar leti v črne luknje skoraj brez papirne sledi, pa to nikogar ne zanima. Nikogar ne zanima, da Ministrstvo za obrambo ne zna pojasniti, kako zapravlja naš denar in kako je mogoče, da oglase zakupuje na mediju, ki je lastniško povezan s koalicijskimi strankami. Nikogar ne zanima, da za to ni nikakršnega tržnega razloga. Nikogar ne zanima, da to nikogar ne zanima. Kar je sploh zanimivo!

 

 

Odstranjevanje administrativnih ovir za korupcijo

 

SMM poskrbi tudi za odstranjevanje administrativnih ovir za korupcijo. Saj veste – v preteklosti so jih lovili na vnose koledarjev, ki so se sinhronizirali med telefoni in računalniki, pa sumljivimi sestanki s sumljivimi ljudmi. V modelu SMM vsi ti problemi odpadejo, oglaševalske pogodbe poskrbijo, da je vse formalno, podpisano, pa čeprav brez razlogov in brez smisla. Javni uslužbenec za stanje, v katerem davkoplačevalski denar financira strankarsko propagando brez jasno določenih tržnih ciljev in brez formalno zapisanega dogovora, enostavno okrivi oglaševalsko agencijo oziroma koronavirus. In vse je v najlepšem redu. 

 

Hkrati je oglaševanje idealno področje za tako poslovanje – stvar je navidez komplicirana, splošna javnost ne razume postopkov, problem je težko spraviti v dvominutni prispevek na televiziji. Hkrati v resnici nihče nima interesa za prekinitev takih praks. Zakaj le? V igri je javni denar.

 

 

Kje so reakcije?

 

Če ste od oglaševalske stroke pričakovali, da bo enotno napadla zlorabo oglaševalskega posla za financiranje politične korupcije – no, tega filma pač ne bomo videli. Ne zaradi koronavirusa, ampak zato, ker je korupcija del posla in brez nje pač ne gre. Če ste od politike pričakovali, da se bo resno pogledala v ogledalo in prekinila s praksami zlorabe davkoplačevalskega denarja – tudi ta film je odpovedan. Prakse so namreč tako razširjene, da nihče čisto zares ne ve, kdo vse bo kolateralna škoda, ko se bomo enkrat začeli resno pogovarjati o tem problemu. 

 

In če ste od javnosti pričakovali, da bo od stroke in politike zahtevala rešitev – zaradi apatije, nerazumevanja in začaranosti nad mediji, na žalost odpade tudi ta filmska produkcija. Skratka – vse je v najlepšem redu. 

 

 

Na samotnem otoku

 

Na Filipinih sta leta 2005 iz gozdov na otoku Mindanao zakorakala dva japonska vojaka, stara več kot osemdeset let. Želela sta se predati filipinskim oblastem, misleč, da druga svetovna vojna še vedno traja, saj sta bila dalj časa odrezana od vseh komunikacijskih kanalov. Primer je postal simbol moči množičnih medijev, ki skrbijo za informirano javnost, pomagajo pri razreševanju problemov sveta in osmišljajo okolje, v katerem živimo. 

 

V Sloveniji se kaj takega ne bi moglo zgoditi. Ne zato, ker Slovenija skorajda nima otokov, temveč zato, ker nas SMM prepričujejo, da druga svetovna vojna še traja. In da nihče ne ve, kdaj se bo končala.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
34
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.079
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.783
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 912
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 914
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.849
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 688
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.248