Komentar

Slovenija, dežela svobodnih množičnih medijev ... in nezakonitega financiranja, ki ga nihče noče preganjati

Kako se financirajo mediji pri nas? Kako pomembnen podatek za oglaševalce so gledanost, poslušanost, branost oziroma spletni obisk? Domen Savič je v svojih raziskavah prišel do šokantnih ugotovitev. Podrobno je analiziral zlasti tisti medij, ki ga je imenoval "tovarna sovraštva". Da bi nam pojasnil, za kak fenomen pravzaprav gre, smo ga prosili za komentar. Če bodo Savičeve ugotovitve glede nedvomno nezakonitega medijskega financiranja, zlorab javnih sredstev in manipulacij s statističnimi podatki sprožile ustrezen odziv medijev in javnosti, lahko računamo, da se bodo zganili tudi NPU, KPK in Specializirano državno tožilstvo. To, kar razkriva Domen Savič, je namreč kriminal.

17.03.2021 22:00
Piše: Domen Savič
Ključne besede:   mediji   Slovenija   financiranje   oglasi   Nova24TV   TVBeat   TV Pink   MMS   SMM

Fotomontaža: portal+

SMM predpostavlja simulacijo popolnega medijskega trga, kjer medij živi od trgovanja z informacijami. Včasih določene skupine plačajo, da se določena tema znajde v medijih, včasih določene skupine plačajo, da določene teme v medijih ni.

Če ste v zadnjih letih spremljali probleme množičnih medijev in novinarstva, potem veste: medijski model financiranja vsebin prek oglasnih sporočil je v krizi. Padec potrošniške kupne moči zaradi permanentne krize s spreminjajočim se imenom, pritiski s strani politike in zasebnega kapitala, splošna apatija ... vse to so razlogi, da medijska podjetja in novinarstvo (pozor, ne gre za isto stvar!) nimajo več idej, kako rešiti to potapljajočo se barko. To dejstvo permanentne krize skrbi skoraj vse. Skrbi novinarje, ki z namenom zagotavljanja socialnega varstva bežijo v druge panoge – od politike do marketinga do turizma. Da je kriza v novinarstvu res velika, govori dejstvo, da imamo v Sloveniji vsaj eno osebo, ki bi raje pet let v Bruslju nastopala kot evropska poslanka, kot da bi se naslednjih pet let kot novinarka pogovarjala z evropskimi poslanci. Moramo ji dati prav – pogovori s slovenskimi evropskimi poslankami in poslanci so ponavadi res muka za novinarje. 

 

Permanentna kriza skrbi medijske lastnike, ki kar naenkrat ugotavljajo, da so investicije v medijsko industrijo vnaprej izgubljen denar in da ne pomagajo niti promocijski intervjuji, v katerih lastniki medijev kramljajo z javnostjo in si tako zdravijo manjvrednostni kompleks.  

 

Skrbi aktivne državljane, ki v propadajoči medijski industriji ne vidijo drugega kot boje različnih interesnih skupin za čim večji kos pogače, medtem ko se določene teme le redko znajdejo na naslovnicah (te so rezervirane za prikrito oglaševanje, če si tako zaželi najboljši sosed). 

 

Skrbi politike, ki kar naenkrat izgubljajo platforme za širjenje svojih idej in prepričanj. Četudi gre v večih primerih za bivše novinarje, lahko na domačem in evropskem političnem parketu vidimo politike, ki ob opozorilom na krize v medijih in novinarstvu doma skomignejo z rameni, naredijo selfie na Instagramu in podpišejo pobudo za "lgbtq freedom zone". Karkoli že to pomeni.

 

 

Rešitev je na dlani – iz MSM v SMM

 

Na drugi strani nastajajo novi medijski modeli. Če ste za trenutek pomislili, da bomo na tem mestu naštevali družabne medije, Youtube kanale, influencerje in ostalo navlako industrije, ki temelji na zbiranju in preprodajanju vaših osebnih podatkov, se motite. Govorimo o t.i. Slivnikovem medijskem modelu (SMM), ki obstaja že več deset let, a je bil dosedaj označen kot anomalija in ne sistemska rešitev. 

 

SMM za razliko od MSM (mainstream mediji) predpostavlja simulacijo popolnega medijskega trga, kjer medij živi od trgovanja z informacijami. Včasih določene skupine plačajo, da se določena tema znajde v medijih, včasih določene skupine plačajo, da določene teme v medijih ni. Medij tako postane zvest četrti alineji gesla "medij" v Slovarju slovenskega knjižnega jezika:

 

"4. kdor je, bo hipnotiziran: izbrati medija iz občinstva; uspavati medija // v okultizmu kdor je v transu primeren za posredovanje med resničnostjo in svetom duhov: medij v transu / biti dober medij."

 

Če ste ob temu predlogu začutili slab občutek v trebuhu – pijte donat. Piscu tega prispevka je namreč negativni prizvok tega medijskega modela nerazumljiv. Če so mediji že od nekdaj delovali kot podaljšek te ali one politike, če so mediji že od nekdaj prevzemali nalogo širjenja te ali one ideološke interesne skupine … zakaj se potem tega ne lotimo sistematsko in transparentno? Mar ne bi bilo za vse nas boljše, če bi si enkrat končno pogledali v ogledalo in si priznali: "Nisi najlepši človek na svetu. Še več – grd si kot smrt."

 

Slivnikov medijski model tudi razreši eno glavni problemov medijskega posla – ugotavljanja, kaj ljudi zanima z namenom čimboljše prodaje. Problemi občinstva enostavno odpadejo, medij se mora ukvarjati samo s tem, da dobi za objavo plačilo. Oziroma da dobi plačilo zato, da nečesa ne objavi. Če bo kdo objavljene zgodbe dejansko bral, je čisto vseeno, tistih neobjavljenih pa tako ali tako nihče ne more brati.

 

 

Prototip SMM že obstaja

 

Če ste ob razlagi modela SMM zamahnili roko, da tega v današnjih časih nihče ne bo kupil, potem naj vam pojasnim, da SMM v tem trenutku odlično deluje na portalu in v etru Nova24TV. V modelu SMM tako ni pomembno, kako dobre novinarje zaposlujete. Lahko so bivši stranski sodniki prve medobčinske nogometne lige, ki so jih morali vsaj v enem primeru odstraniti iz igrišča, ker so "zaudarjali po opojnih pijačah", lahko so bodoči poslanci v državnem zboru, lahko pa sploh ne obstajajo

 

Hkrati ni pomembno, koliko obiskovalcev oziroma gledalcev ima vaš medij. Z raziskavo gledanosti in analizo obiska lahko vidimo, da tega ne gleda in ne bere skoraj nihče. Gledanost Nova24TV je po podatkih raziskave TVBeat na nivoju TV Pink, pri analizah obiskanosti spletnega kanala se kažejo manipulacije (!) s statistikami. Še enkrat – v modelu SMM to res ni pomembno.

 

 

SMM: Šteje oglaševalski denar

 

V SMM je pomembno samo to, da znate dobro trgovati z informacijami in da vam objavljanje ter neobjavljanje nekdo plačuje. Najlažje boste denar za obstoj takega SMM dobili iz oglaševanja, saj je to eno najbolj netransparentnih področji v Sloveniji, tudi ko gre za oglaševalske pogodbe javnega sektorja. 

 

Saj veste – to je tisti sektor, ki je prereguliran, kjer morajo zaposleni za vsako kuverto in svinčnik izpolniti deset obrazcev. V primeru oglaševalskih pogodb se krasno vidi lepi novi svet deregulacije – denar leti v črne luknje skoraj brez papirne sledi, pa to nikogar ne zanima. Nikogar ne zanima, da Ministrstvo za obrambo ne zna pojasniti, kako zapravlja naš denar in kako je mogoče, da oglase zakupuje na mediju, ki je lastniško povezan s koalicijskimi strankami. Nikogar ne zanima, da za to ni nikakršnega tržnega razloga. Nikogar ne zanima, da to nikogar ne zanima. Kar je sploh zanimivo!

 

 

Odstranjevanje administrativnih ovir za korupcijo

 

SMM poskrbi tudi za odstranjevanje administrativnih ovir za korupcijo. Saj veste – v preteklosti so jih lovili na vnose koledarjev, ki so se sinhronizirali med telefoni in računalniki, pa sumljivimi sestanki s sumljivimi ljudmi. V modelu SMM vsi ti problemi odpadejo, oglaševalske pogodbe poskrbijo, da je vse formalno, podpisano, pa čeprav brez razlogov in brez smisla. Javni uslužbenec za stanje, v katerem davkoplačevalski denar financira strankarsko propagando brez jasno določenih tržnih ciljev in brez formalno zapisanega dogovora, enostavno okrivi oglaševalsko agencijo oziroma koronavirus. In vse je v najlepšem redu. 

 

Hkrati je oglaševanje idealno področje za tako poslovanje – stvar je navidez komplicirana, splošna javnost ne razume postopkov, problem je težko spraviti v dvominutni prispevek na televiziji. Hkrati v resnici nihče nima interesa za prekinitev takih praks. Zakaj le? V igri je javni denar.

 

 

Kje so reakcije?

 

Če ste od oglaševalske stroke pričakovali, da bo enotno napadla zlorabo oglaševalskega posla za financiranje politične korupcije – no, tega filma pač ne bomo videli. Ne zaradi koronavirusa, ampak zato, ker je korupcija del posla in brez nje pač ne gre. Če ste od politike pričakovali, da se bo resno pogledala v ogledalo in prekinila s praksami zlorabe davkoplačevalskega denarja – tudi ta film je odpovedan. Prakse so namreč tako razširjene, da nihče čisto zares ne ve, kdo vse bo kolateralna škoda, ko se bomo enkrat začeli resno pogovarjati o tem problemu. 

 

In če ste od javnosti pričakovali, da bo od stroke in politike zahtevala rešitev – zaradi apatije, nerazumevanja in začaranosti nad mediji, na žalost odpade tudi ta filmska produkcija. Skratka – vse je v najlepšem redu. 

 

 

Na samotnem otoku

 

Na Filipinih sta leta 2005 iz gozdov na otoku Mindanao zakorakala dva japonska vojaka, stara več kot osemdeset let. Želela sta se predati filipinskim oblastem, misleč, da druga svetovna vojna še vedno traja, saj sta bila dalj časa odrezana od vseh komunikacijskih kanalov. Primer je postal simbol moči množičnih medijev, ki skrbijo za informirano javnost, pomagajo pri razreševanju problemov sveta in osmišljajo okolje, v katerem živimo. 

 

V Sloveniji se kaj takega ne bi moglo zgoditi. Ne zato, ker Slovenija skorajda nima otokov, temveč zato, ker nas SMM prepričujejo, da druga svetovna vojna še traja. In da nihče ne ve, kdaj se bo končala.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
34
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.450
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.310
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.489
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.362
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.136
06/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.041
07/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.117
08/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 815
09/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 633
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.092