Komentar

KPK je končno razkrila korupcijska tveganja v FIHO, grešni kozel bo zdaj direktor Vladimir Kukavica, ki pa je že nepreklicno odstopil!

Nedavno je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru razdeljevanja sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) zaznala vrsto korupcijskih tveganj in konfliktov interesov. Poročilo na kar 130 straneh opisuje nepravilnosti pri razdeljevanju sredstev v FIHO, dobili so ga tudi že kriminalisti. Že 10. marca, praktično takoj po objavi poročila, je zaradi "objektivne odgovornosti" po treh letih vodenja fundacije nepreklicno odstopil njen direktor Vladimir Kukavica, ki pa je bil, pravijo dobro obveščeni, ves čas le priročen strelovod za vse, česar Svet FIHO ni storil, pa bi moral.  Njegov odstop je tudi znak obupa, saj mu v tem času ni uspelo obvladati organizacije, ki je z leti postala sinonim netransparentnega, s korupcijo in klinetelizmom prežetega načina delovanja "v imenu invalidov". Zanimivo je, da agencijske novice o njegovem odstopu, ki jo je objavila STA, ni zaznal noben medij. Kaj šele da bi jo pokomentiral.

18.03.2021 22:00
Piše: Elena Pečarič
Ključne besede:   FIHO   KPK   Fundacija   Vladimir Kukavica   Breda Oman   korupcija   invalidi   Mirjam Kanalec   Božo Oman   IT Group   Računsko sodišče

Vladimir Kukavica, ki ga je triletno vodenje fundacije FIHO vidno izčrpalo, je v znak protesta in obupa, ker mu ni uspelo obvladati "invalidske mafije", odstopil in odšel na bolniško.

Kot jara kača se vleče zgodba o korupciji javnih sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in z njimi povezani t.i. invalidski mafiji. Povprečno se na leto razdeli med 18 in 20 miljonov evrov, kar pa invalidi v javnosti predstavljajo še vedno kot nezadostno. V FIHO je bilo denarja vedno preveč, prav zato je bojno polje številni kvazihumanitarcev, dobrodelnežev, invalidskih povzpetnikov in karieristov zelo kruto in neizprosno. Praktično že 25 let opozarjamo na krajo namenskih javnih sredstev, ki so izvzeta iz proračuna. Celoten gnil sistem smo natanko opisali v knjigi Invalidski Catch The Cash, vendar brez kakršnega koli odziva pristojnih odgovornih institucij. 

 

S pretvezo financiranja invalidskih in humanitarnih organizacij, kljub številnim konkretnim dokazom, opozarjanjem Računskega sodišča, večkratnih opozoril KPK, sklepom parlamentarnih odborov, nenazadnje pa tudi razkritih medijskih škandalov se v tej državi, predvsem zaradi oportunističnih politikov in odločevalcev nič ne zgodi. "Invalidi" so občutljiva politična tema. Nekakšna "človeška podskupina s posebnimi potrebami", saj že sami po sebi vzbujajo usmiljenje ter sočutje, čeprav to nikakor ni utemeljeno, kaj šele upravičeno. Veljajo namreč kot ubogi in zato se jim tolerirata tudi morebitni kriminal ter kraja. 

 

V tem kontekstu je dosedanji direktor FIHO Vladimir Kukavica, ki je poizkušal uveljaviti načrt intregritete, pripravljen s strani KPK, naletel na minsko polje samih invalidov in njihovih pajdašev. S strani predstavnikov invalidskih organizacij znotraj Sveta FIHO je bil takšen poskus vzpostavitve transparentnosti in zakonitosti predstavljen kot pravi kriminal, saj bi s tem bili prikrajšani za številne privilegije in (ne)namenska sredstva. Navadli so se - ali bolje: navadili ste jih -, da jim vse to avtomatično pripada po nekakšni naravni, zgodovinski poti, ki ne pozna transparentnosti, se požvižga na kolizijo interesov ter zanje običajni zakoni ne veljajo. "Nič o invalidih brez invalidov!" se glasi slogan, pa naj stane, kar hoče. Z vsemi topovi so direktorja Kukavico skušali diskriminirati in mu onemogočiti, da bi zakonito izvajal svojo funkcijo. To jim je končno tudi uspelo, saj je podal svojo odstopno izjavo in od vsega šikaniranja, groženj in pritiskov pristal na bolniški.

 

To, da je kot direktor končno odpustil Bredo Oman, poslovno sekretarko že od leta 1996, ko je ugotovil, da za svojo funkcijo nima nobene strokovne izobrazbe, a ima kar 49. plačilni razred, je le majhna zmaga. Še več, na podobnem mestu je bila zaposlena tudi njena hčerka zgolj z osnovnošolsko izobrazbo, obe sta si vpisovale delovne ure (nagrade in krizne dodatke, dodatno pokojninsko zavarovanje) kljub temu, da nista bile na delu. FIHO je očitno z leti postal "družinsko podjetje" Omanovih, o čemer smo na portalu+ pisali že lani (vir). Začelo se je leta 2013, ko FIHO prvič predstavi in drago plačal t.i. spletno aplikacijo za prijavo na razpis. Takrat so Peter Tomažič, Štefan Kušar in pokojni Boris Šustaršič za to aplikacijo oblikovali "kriterije in merila" (pri tem je bilo veliko arbitrarnih točkovanj, ki so omogočala končne rezultate, kot so si jih želeli prav oni sami). To velja še danes. Aplikacijo je po naročilu izdelalo podjetje It Group, za katerim stoji Božo Oman, drugi mož Brede Oman, in opravlja storitve za Fundacijo. Podatki na Erarju (aplikacija za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji) pa zgovorno pričajo, da je to podjetje zgolj v zadnjih petih letih s strani FIHO prejelo 231.338,10 evrov. Pri vsem skupaj je prav bizarno, da ima podjetje IT Group precej neugledno spletno stran; edini podatek na njej je kontakt oziroma elektronski naslov.

 

V prvi polovici 2019 smo v upanju, da naredimo premik v smeri iskanja odgovornih oseb znotraj FIHO, podali tudi kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. V njej smo podrobno opisali modus operandi korupcije FIHO in z njo povezanih akterjev, predvsem iz vrst predstavnikov invalidskih organizacij oziroma svetnikov v FIHO. Naj poudarimo, da zgolj nekaj od njih dejansko do obisti obvlada in razume sistem točkovanja in prilagajanja, da se številka izide za posamezne organizacije. Tako bolj ali manj dobijo zahtevano ali željeno vsoto, seveda ne glede na kakovost in količino storitev oziroma prgramov, ki jih izvajajo za svojo ciljno skupino, uporabnike.

 

15. septembra 2020 smo na podlagi preiskave suma storitve kaznivega dejanja v zadevi glede ocenjevanja in priprave predlogov za razporeditev sredstev FIHO (z dne 18.2.2020) na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani v skladu z 10. odstavkom 184. člena Zakona o kazenskem postopku podali Poročilo št. D3472320/K1941649.

 

"Zadeva je v fazi predkazenskega postopka, odločitev o utemeljenosti zahteve za uvedbo kazenskega postopka oziroma utemeljenosti zaključka policistov, da v zadevi ni podanega utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, pa še ni bila sprejeta", so nam odgovorili na Okrožnem državnem tožilstvu in dodali, da so jo dopolnili tudi s Poročilom o sistemskih korupcijskih tveganjih postopka razdeljevanja sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in v njem identificirali številna tveganja.

 

Višek celotne farse vseh fars pa je dejstvo, da je najbolj koruptivno osumljena odgovorna oseba Mirjam Kanalec, ki je bila na pobudo KPK tudi v Svetu FIHO razrešena kot predsednica Komisije za razdeljevanje sredstev invalidskim organizacijam s strani istih svetnikov, ki so jo sedaj imenovali za predsednico Sveta FIHO! Nihče se temu ne čudi, še huje, le redki si upajo temu oprekati. Dobila je 11 od 23 glasov. 

 

Tako je korupcija znotraj FIHO še naprej legalizirana in zagotovljena, še nekaj časa jim nihče ne bo mogel nič oporekati ali očitati. Sedaj si morajo poiskati le ustreznega novega direktorja, ki jim bo zagotovil, da se še dolgo nič ne bo spremenilo.

 

Zakaj bi se, ko pa vse tako lepo štima?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.557
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.621
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.291
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.280
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.380
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.037
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 780
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.210