Komentar

KPK je končno razkrila korupcijska tveganja v FIHO, grešni kozel bo zdaj direktor Vladimir Kukavica, ki pa je že nepreklicno odstopil!

Nedavno je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru razdeljevanja sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) zaznala vrsto korupcijskih tveganj in konfliktov interesov. Poročilo na kar 130 straneh opisuje nepravilnosti pri razdeljevanju sredstev v FIHO, dobili so ga tudi že kriminalisti. Že 10. marca, praktično takoj po objavi poročila, je zaradi "objektivne odgovornosti" po treh letih vodenja fundacije nepreklicno odstopil njen direktor Vladimir Kukavica, ki pa je bil, pravijo dobro obveščeni, ves čas le priročen strelovod za vse, česar Svet FIHO ni storil, pa bi moral.  Njegov odstop je tudi znak obupa, saj mu v tem času ni uspelo obvladati organizacije, ki je z leti postala sinonim netransparentnega, s korupcijo in klinetelizmom prežetega načina delovanja "v imenu invalidov". Zanimivo je, da agencijske novice o njegovem odstopu, ki jo je objavila STA, ni zaznal noben medij. Kaj šele da bi jo pokomentiral.

18.03.2021 22:00
Piše: Elena Pečarič
Ključne besede:   FIHO   KPK   Fundacija   Vladimir Kukavica   Breda Oman   korupcija   invalidi   Mirjam Kanalec   Božo Oman   IT Group   Računsko sodišče

Vladimir Kukavica, ki ga je triletno vodenje fundacije FIHO vidno izčrpalo, je v znak protesta in obupa, ker mu ni uspelo obvladati "invalidske mafije", odstopil in odšel na bolniško.

Kot jara kača se vleče zgodba o korupciji javnih sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in z njimi povezani t.i. invalidski mafiji. Povprečno se na leto razdeli med 18 in 20 miljonov evrov, kar pa invalidi v javnosti predstavljajo še vedno kot nezadostno. V FIHO je bilo denarja vedno preveč, prav zato je bojno polje številni kvazihumanitarcev, dobrodelnežev, invalidskih povzpetnikov in karieristov zelo kruto in neizprosno. Praktično že 25 let opozarjamo na krajo namenskih javnih sredstev, ki so izvzeta iz proračuna. Celoten gnil sistem smo natanko opisali v knjigi Invalidski Catch The Cash, vendar brez kakršnega koli odziva pristojnih odgovornih institucij. 

 

S pretvezo financiranja invalidskih in humanitarnih organizacij, kljub številnim konkretnim dokazom, opozarjanjem Računskega sodišča, večkratnih opozoril KPK, sklepom parlamentarnih odborov, nenazadnje pa tudi razkritih medijskih škandalov se v tej državi, predvsem zaradi oportunističnih politikov in odločevalcev nič ne zgodi. "Invalidi" so občutljiva politična tema. Nekakšna "človeška podskupina s posebnimi potrebami", saj že sami po sebi vzbujajo usmiljenje ter sočutje, čeprav to nikakor ni utemeljeno, kaj šele upravičeno. Veljajo namreč kot ubogi in zato se jim tolerirata tudi morebitni kriminal ter kraja. 

 

V tem kontekstu je dosedanji direktor FIHO Vladimir Kukavica, ki je poizkušal uveljaviti načrt intregritete, pripravljen s strani KPK, naletel na minsko polje samih invalidov in njihovih pajdašev. S strani predstavnikov invalidskih organizacij znotraj Sveta FIHO je bil takšen poskus vzpostavitve transparentnosti in zakonitosti predstavljen kot pravi kriminal, saj bi s tem bili prikrajšani za številne privilegije in (ne)namenska sredstva. Navadli so se - ali bolje: navadili ste jih -, da jim vse to avtomatično pripada po nekakšni naravni, zgodovinski poti, ki ne pozna transparentnosti, se požvižga na kolizijo interesov ter zanje običajni zakoni ne veljajo. "Nič o invalidih brez invalidov!" se glasi slogan, pa naj stane, kar hoče. Z vsemi topovi so direktorja Kukavico skušali diskriminirati in mu onemogočiti, da bi zakonito izvajal svojo funkcijo. To jim je končno tudi uspelo, saj je podal svojo odstopno izjavo in od vsega šikaniranja, groženj in pritiskov pristal na bolniški.

 

To, da je kot direktor končno odpustil Bredo Oman, poslovno sekretarko že od leta 1996, ko je ugotovil, da za svojo funkcijo nima nobene strokovne izobrazbe, a ima kar 49. plačilni razred, je le majhna zmaga. Še več, na podobnem mestu je bila zaposlena tudi njena hčerka zgolj z osnovnošolsko izobrazbo, obe sta si vpisovale delovne ure (nagrade in krizne dodatke, dodatno pokojninsko zavarovanje) kljub temu, da nista bile na delu. FIHO je očitno z leti postal "družinsko podjetje" Omanovih, o čemer smo na portalu+ pisali že lani (vir). Začelo se je leta 2013, ko FIHO prvič predstavi in drago plačal t.i. spletno aplikacijo za prijavo na razpis. Takrat so Peter Tomažič, Štefan Kušar in pokojni Boris Šustaršič za to aplikacijo oblikovali "kriterije in merila" (pri tem je bilo veliko arbitrarnih točkovanj, ki so omogočala končne rezultate, kot so si jih želeli prav oni sami). To velja še danes. Aplikacijo je po naročilu izdelalo podjetje It Group, za katerim stoji Božo Oman, drugi mož Brede Oman, in opravlja storitve za Fundacijo. Podatki na Erarju (aplikacija za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji) pa zgovorno pričajo, da je to podjetje zgolj v zadnjih petih letih s strani FIHO prejelo 231.338,10 evrov. Pri vsem skupaj je prav bizarno, da ima podjetje IT Group precej neugledno spletno stran; edini podatek na njej je kontakt oziroma elektronski naslov.

 

V prvi polovici 2019 smo v upanju, da naredimo premik v smeri iskanja odgovornih oseb znotraj FIHO, podali tudi kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. V njej smo podrobno opisali modus operandi korupcije FIHO in z njo povezanih akterjev, predvsem iz vrst predstavnikov invalidskih organizacij oziroma svetnikov v FIHO. Naj poudarimo, da zgolj nekaj od njih dejansko do obisti obvlada in razume sistem točkovanja in prilagajanja, da se številka izide za posamezne organizacije. Tako bolj ali manj dobijo zahtevano ali željeno vsoto, seveda ne glede na kakovost in količino storitev oziroma prgramov, ki jih izvajajo za svojo ciljno skupino, uporabnike.

 

15. septembra 2020 smo na podlagi preiskave suma storitve kaznivega dejanja v zadevi glede ocenjevanja in priprave predlogov za razporeditev sredstev FIHO (z dne 18.2.2020) na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani v skladu z 10. odstavkom 184. člena Zakona o kazenskem postopku podali Poročilo št. D3472320/K1941649.

 

"Zadeva je v fazi predkazenskega postopka, odločitev o utemeljenosti zahteve za uvedbo kazenskega postopka oziroma utemeljenosti zaključka policistov, da v zadevi ni podanega utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, pa še ni bila sprejeta", so nam odgovorili na Okrožnem državnem tožilstvu in dodali, da so jo dopolnili tudi s Poročilom o sistemskih korupcijskih tveganjih postopka razdeljevanja sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in v njem identificirali številna tveganja.

 

Višek celotne farse vseh fars pa je dejstvo, da je najbolj koruptivno osumljena odgovorna oseba Mirjam Kanalec, ki je bila na pobudo KPK tudi v Svetu FIHO razrešena kot predsednica Komisije za razdeljevanje sredstev invalidskim organizacijam s strani istih svetnikov, ki so jo sedaj imenovali za predsednico Sveta FIHO! Nihče se temu ne čudi, še huje, le redki si upajo temu oprekati. Dobila je 11 od 23 glasov. 

 

Tako je korupcija znotraj FIHO še naprej legalizirana in zagotovljena, še nekaj časa jim nihče ne bo mogel nič oporekati ali očitati. Sedaj si morajo poiskati le ustreznega novega direktorja, ki jim bo zagotovil, da se še dolgo nič ne bo spremenilo.

 

Zakaj bi se, ko pa vse tako lepo štima?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.188
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.152
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.702
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.551
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.223
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.831
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.084