Komentar

KPK je končno razkrila korupcijska tveganja v FIHO, grešni kozel bo zdaj direktor Vladimir Kukavica, ki pa je že nepreklicno odstopil!

Nedavno je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru razdeljevanja sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) zaznala vrsto korupcijskih tveganj in konfliktov interesov. Poročilo na kar 130 straneh opisuje nepravilnosti pri razdeljevanju sredstev v FIHO, dobili so ga tudi že kriminalisti. Že 10. marca, praktično takoj po objavi poročila, je zaradi "objektivne odgovornosti" po treh letih vodenja fundacije nepreklicno odstopil njen direktor Vladimir Kukavica, ki pa je bil, pravijo dobro obveščeni, ves čas le priročen strelovod za vse, česar Svet FIHO ni storil, pa bi moral.  Njegov odstop je tudi znak obupa, saj mu v tem času ni uspelo obvladati organizacije, ki je z leti postala sinonim netransparentnega, s korupcijo in klinetelizmom prežetega načina delovanja "v imenu invalidov". Zanimivo je, da agencijske novice o njegovem odstopu, ki jo je objavila STA, ni zaznal noben medij. Kaj šele da bi jo pokomentiral.

18.03.2021 22:00
Piše: Elena Pečarič
Ključne besede:   FIHO   KPK   Fundacija   Vladimir Kukavica   Breda Oman   korupcija   invalidi   Mirjam Kanalec   Božo Oman   IT Group   Računsko sodišče

Vladimir Kukavica, ki ga je triletno vodenje fundacije FIHO vidno izčrpalo, je v znak protesta in obupa, ker mu ni uspelo obvladati "invalidske mafije", odstopil in odšel na bolniško.

Kot jara kača se vleče zgodba o korupciji javnih sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in z njimi povezani t.i. invalidski mafiji. Povprečno se na leto razdeli med 18 in 20 miljonov evrov, kar pa invalidi v javnosti predstavljajo še vedno kot nezadostno. V FIHO je bilo denarja vedno preveč, prav zato je bojno polje številni kvazihumanitarcev, dobrodelnežev, invalidskih povzpetnikov in karieristov zelo kruto in neizprosno. Praktično že 25 let opozarjamo na krajo namenskih javnih sredstev, ki so izvzeta iz proračuna. Celoten gnil sistem smo natanko opisali v knjigi Invalidski Catch The Cash, vendar brez kakršnega koli odziva pristojnih odgovornih institucij. 

 

S pretvezo financiranja invalidskih in humanitarnih organizacij, kljub številnim konkretnim dokazom, opozarjanjem Računskega sodišča, večkratnih opozoril KPK, sklepom parlamentarnih odborov, nenazadnje pa tudi razkritih medijskih škandalov se v tej državi, predvsem zaradi oportunističnih politikov in odločevalcev nič ne zgodi. "Invalidi" so občutljiva politična tema. Nekakšna "človeška podskupina s posebnimi potrebami", saj že sami po sebi vzbujajo usmiljenje ter sočutje, čeprav to nikakor ni utemeljeno, kaj šele upravičeno. Veljajo namreč kot ubogi in zato se jim tolerirata tudi morebitni kriminal ter kraja. 

 

V tem kontekstu je dosedanji direktor FIHO Vladimir Kukavica, ki je poizkušal uveljaviti načrt intregritete, pripravljen s strani KPK, naletel na minsko polje samih invalidov in njihovih pajdašev. S strani predstavnikov invalidskih organizacij znotraj Sveta FIHO je bil takšen poskus vzpostavitve transparentnosti in zakonitosti predstavljen kot pravi kriminal, saj bi s tem bili prikrajšani za številne privilegije in (ne)namenska sredstva. Navadli so se - ali bolje: navadili ste jih -, da jim vse to avtomatično pripada po nekakšni naravni, zgodovinski poti, ki ne pozna transparentnosti, se požvižga na kolizijo interesov ter zanje običajni zakoni ne veljajo. "Nič o invalidih brez invalidov!" se glasi slogan, pa naj stane, kar hoče. Z vsemi topovi so direktorja Kukavico skušali diskriminirati in mu onemogočiti, da bi zakonito izvajal svojo funkcijo. To jim je končno tudi uspelo, saj je podal svojo odstopno izjavo in od vsega šikaniranja, groženj in pritiskov pristal na bolniški.

 

To, da je kot direktor končno odpustil Bredo Oman, poslovno sekretarko že od leta 1996, ko je ugotovil, da za svojo funkcijo nima nobene strokovne izobrazbe, a ima kar 49. plačilni razred, je le majhna zmaga. Še več, na podobnem mestu je bila zaposlena tudi njena hčerka zgolj z osnovnošolsko izobrazbo, obe sta si vpisovale delovne ure (nagrade in krizne dodatke, dodatno pokojninsko zavarovanje) kljub temu, da nista bile na delu. FIHO je očitno z leti postal "družinsko podjetje" Omanovih, o čemer smo na portalu+ pisali že lani (vir). Začelo se je leta 2013, ko FIHO prvič predstavi in drago plačal t.i. spletno aplikacijo za prijavo na razpis. Takrat so Peter Tomažič, Štefan Kušar in pokojni Boris Šustaršič za to aplikacijo oblikovali "kriterije in merila" (pri tem je bilo veliko arbitrarnih točkovanj, ki so omogočala končne rezultate, kot so si jih želeli prav oni sami). To velja še danes. Aplikacijo je po naročilu izdelalo podjetje It Group, za katerim stoji Božo Oman, drugi mož Brede Oman, in opravlja storitve za Fundacijo. Podatki na Erarju (aplikacija za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji) pa zgovorno pričajo, da je to podjetje zgolj v zadnjih petih letih s strani FIHO prejelo 231.338,10 evrov. Pri vsem skupaj je prav bizarno, da ima podjetje IT Group precej neugledno spletno stran; edini podatek na njej je kontakt oziroma elektronski naslov.

 

V prvi polovici 2019 smo v upanju, da naredimo premik v smeri iskanja odgovornih oseb znotraj FIHO, podali tudi kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. V njej smo podrobno opisali modus operandi korupcije FIHO in z njo povezanih akterjev, predvsem iz vrst predstavnikov invalidskih organizacij oziroma svetnikov v FIHO. Naj poudarimo, da zgolj nekaj od njih dejansko do obisti obvlada in razume sistem točkovanja in prilagajanja, da se številka izide za posamezne organizacije. Tako bolj ali manj dobijo zahtevano ali željeno vsoto, seveda ne glede na kakovost in količino storitev oziroma prgramov, ki jih izvajajo za svojo ciljno skupino, uporabnike.

 

15. septembra 2020 smo na podlagi preiskave suma storitve kaznivega dejanja v zadevi glede ocenjevanja in priprave predlogov za razporeditev sredstev FIHO (z dne 18.2.2020) na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani v skladu z 10. odstavkom 184. člena Zakona o kazenskem postopku podali Poročilo št. D3472320/K1941649.

 

"Zadeva je v fazi predkazenskega postopka, odločitev o utemeljenosti zahteve za uvedbo kazenskega postopka oziroma utemeljenosti zaključka policistov, da v zadevi ni podanega utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, pa še ni bila sprejeta", so nam odgovorili na Okrožnem državnem tožilstvu in dodali, da so jo dopolnili tudi s Poročilom o sistemskih korupcijskih tveganjih postopka razdeljevanja sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in v njem identificirali številna tveganja.

 

Višek celotne farse vseh fars pa je dejstvo, da je najbolj koruptivno osumljena odgovorna oseba Mirjam Kanalec, ki je bila na pobudo KPK tudi v Svetu FIHO razrešena kot predsednica Komisije za razdeljevanje sredstev invalidskim organizacijam s strani istih svetnikov, ki so jo sedaj imenovali za predsednico Sveta FIHO! Nihče se temu ne čudi, še huje, le redki si upajo temu oprekati. Dobila je 11 od 23 glasov. 

 

Tako je korupcija znotraj FIHO še naprej legalizirana in zagotovljena, še nekaj časa jim nihče ne bo mogel nič oporekati ali očitati. Sedaj si morajo poiskati le ustreznega novega direktorja, ki jim bo zagotovil, da se še dolgo nič ne bo spremenilo.

 

Zakaj bi se, ko pa vse tako lepo štima?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Udarna pest (mehke) diplomacije
13
05.02.2023 20:00
Obstaja več razlag, zakaj je novica o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji prišla v javnost. V obdobju, ko se Zahod združuje in ... Več.
Piše: Anže Logar
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
11
03.02.2023 20:00
Antijanšizem, Borut Pahor, civilna družba, človekove pravice, depolitizacija, ekstremizem, fašizem, heroji osamosvojitve, Milan ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
37
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
16
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
13
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.288
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.374
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.409
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.322
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.290
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.742
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 652
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 622
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.918