Komentar

Demokratični standardi?! Kaj je že to?

Standard kvalitete ni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči vsakokratnega odločevalca. Ne, standardi kvalitete so temelj človeške civilizacije, zapisujemo jih na vsako pločevinko hrane, so temelj vsaki gradnji, vsakemu skupnostnemu opravilu. In iz standardov kvalitete so izrastli tudi standardi demokracije.

29.03.2021 23:57
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   demokratični standard   birokratizacija   kvaliteta   ustava

Ker naš glas po formalno pravni poti obstoječega Sistema praktično nič ne šteje, imamo pravico utreti si novo pot do veljave našega glasu tudi s pomočjo demokratičnega standarda, ki nam ga omogoča naša ustava.

V svojem arhivu sem naletel na zapis koncepta predavanja o kvaliteti iz januarja leta 1990 in sicer v  nekaj kratkih alinejah – kako bodo ljudje na naših prvih, svobodnih, demokratičnih volitvah volili predvsem tistega, ki bo odgovarjal na vprašanja o kvaliteti; ki bo znal odgovoriti, kaj je kvaliteta; ki bo znal prepričati, kaj so demokratični standardi – in še najvažneje – ki jih bo znal uveljavljati in se jih tudi sam držati.

 

Za namen tega prispevka ni pomembno, kje, kako in za koga sem imel to predavanje (če pa bi slučajno koga to zanimalo, si lahko prebere v moji knjigi Saj se itak ne da nič narediti iz leta 1995, stran 50), ampak je pomen le v dejstvu, da tisti demokratični standardi, o katerih sem takrat sanjaril in poskušal prepričevati vse in vsakogar, tudi po tridesetih letih niso v veljavi, niso sprejeti ne med politično elito ne pri državljanih. Še več, o demokratičnih standardih kot da se ne želimo ali ne znamo pogovarjati! Kot da nikogar ne zanimajo, prednjačijo še vedno teme, kdo je koga kdaj po buči, kdo je koga prevaral, izigral, "nadmudril" ... Nikogar pa kot da ne zanima, kdo je kdaj poskušal in naredil kaj dobrega, lepega oziroma kvalitetnega.

 

Govoriti, kaj je kvaliteta, je moj poklic, moja poklicanost. To sem študiral, to počnem že vse svoje življenje, tudi sedaj, ko sem že v penziji. In o tem še vedno pišem, objavljam. Seveda se bo spet oglasil kakšen komentator, kako Burger že spet objokuje, česa vse mu ni uspelo. A dogodki v zadnjem času me prepričujejo, da smo za obstoječe pomanjkanje demokratičnih standardov še najbolj krivi mi sami, državljani te lepe domovine! Zato bom o tem še pisal in objavljal. 

 

Na fakulteti so nas učili, kaj je standard. Posebej, kaj je gradbeni standard, pa prostorski standard, kaj je kvaliteta, standard kvalitete, tudi standard lepote. Standard kvalitete ni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči vsakokratnega odločevalca. Ne, standardi kvalitete so temelj človeške civilizacije, jih zapisujemo na vsako pločevinko hrane, so temelj vsaki gradnji, vsakemu skupnostnemu opravilu. In iz standardov kvalitete so izrastli tudi standardi demokracije. So jedro ustave, temeljnega dokumenta vsake civilizirane skupnosti.

 

Spet se bom fokusiral predvsem v en demokratični standard, ki ima jasno podlago tudi v naši ustavi. A ne samo, da je pri nas, če se že kdaj pojavi, zelo omalovaževan, še huje je: tako politična kot medijska srenja ga večinoma ignorirata. Če bi imel kakšno večjo veljavo ali celo zavezo k spoštovanju, bi bilo preprosto več kvalitete. Več govora o boljšem, lepšem in pravičnejšem in predvsem manj o negativnostih, prevarah, da kaj hujšega niti ne omenjam, ker sem tega pri svojih letih resnično že sit.

 

Ta demokratični standard pomeni oziroma bi pomenil več kvalitetnih rešitev javnih problemov, če bi v resnici obstajal, ko se na katerikoli institucionalni, javni platformi pojavi rezultat, da se postopkovno določena večina udeležencev te platforme strinja, da se določena skupnostna, javna zadeva ali problem ne rešujejo dovolj prav. Prav tako se takšna večina trinja, da bi bilo to dobro popraviti, posebej ker se strinja tudi s podanim predlogom, kako to popraviti. V tem primeru imamo potem državljani res pravico zahtevati od odgovornih oziroma od tistih, ki lahko to popravijo, da to tudi storijo. Brez potrebe ali nuje, da bi morali po pravni poti dokazovati, da je bilo nekaj storjeno narobe ali celo protizakonito! Ali pa celo čakati na prihodnje volitve in upati, da bodo novi odgovorni to popravili. Ker imamo ustavno pravico to zahtevati, mi, državljani, ki damo svoj glas v zvezi z določeno javno zadevo. Ker naš glas po formalno pravni poti obstoječega Sistema praktično nič ne šteje, imamo zato pravico utreti si novo pot do veljave našega glasu tudi s pomočjo tega demokratičnega standarda, ki nam ga omogoča naša ustava.

 

Čisto sami smo si krivi, da si te poti še nismo utrli. Ker nas ni dovolj, da bi naredili kakšen korak na tej poti. Ker nas je preveč, ki samo čakamo na nekega junaka, na nekega odrešenika, ki bo namesto nas utrl to pot. A vsake toliko časa pa se le pojavi kakšna šansa za korak na tej poti. Skoraj v vsakem svojem prispevku na portalu+ pišem o kakšni šansi za ta korak. A komu se ljubi gledati nazaj. Ves tale prispevek do sedaj je le uvod v pojav ene nove šanse in predloga kako to šanso zagrabiti: debirokratizacja.

 

Pojavil se je predlog vladnih ukrepov za debirokratizacijo. Ker vemo, da je ta razpasena birokratska žival velika cokla pri reševanju javnih problemov, poskusimo pomagati tudi s pomočjo predlaganega demokratičnega standarda. Ki sicer še ni uradno oziroma postopkovno določen, a k vragu formalnosti. Delajmo se, kot da obstaja, vzemimo kakšen manjši predlagani ukrep iz celotnega paketa. Recimo enega na videz smešno majhnega, da se ukine absurd, da mora vsak prejemnik priporočene pošiljke podpisati poštarju datum prejema v besedni obliki (npr. devetindvajseti marec), ne pa v številčni obliki (npr. 29.3.). Podprimo ta vladni predlog tako, da predlagamo vladi oziroma odgovornemu ministrstvu, da odpre institucionalno platformo na svojem spletnem portalu, ter povabi državljane, da dajo svoj glas ZA ali PROTI temu predlogu ukrepa. Kako se državljan prijavi, kako se zagotovi načelo "en državljan en glas" itd., so tehnikalije, v katere se res ne bi spuščal.

 

Vse je izvedljivo. Morda se na ta način naposled pride do kakšnega večjega koraka k temu demokratičnemu standardu, morda pa vsaj k ureditvi standardov doslej anarhičnega kolesarjenja po Ljubljani ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.557
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.622
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.294
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.281
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.382
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.037
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.211