Komentar

Demokratični standardi?! Kaj je že to?

Standard kvalitete ni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči vsakokratnega odločevalca. Ne, standardi kvalitete so temelj človeške civilizacije, zapisujemo jih na vsako pločevinko hrane, so temelj vsaki gradnji, vsakemu skupnostnemu opravilu. In iz standardov kvalitete so izrastli tudi standardi demokracije.

29.03.2021 23:57
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   demokratični standard   birokratizacija   kvaliteta   ustava

Ker naš glas po formalno pravni poti obstoječega Sistema praktično nič ne šteje, imamo pravico utreti si novo pot do veljave našega glasu tudi s pomočjo demokratičnega standarda, ki nam ga omogoča naša ustava.

V svojem arhivu sem naletel na zapis koncepta predavanja o kvaliteti iz januarja leta 1990 in sicer v  nekaj kratkih alinejah – kako bodo ljudje na naših prvih, svobodnih, demokratičnih volitvah volili predvsem tistega, ki bo odgovarjal na vprašanja o kvaliteti; ki bo znal odgovoriti, kaj je kvaliteta; ki bo znal prepričati, kaj so demokratični standardi – in še najvažneje – ki jih bo znal uveljavljati in se jih tudi sam držati.

 

Za namen tega prispevka ni pomembno, kje, kako in za koga sem imel to predavanje (če pa bi slučajno koga to zanimalo, si lahko prebere v moji knjigi Saj se itak ne da nič narediti iz leta 1995, stran 50), ampak je pomen le v dejstvu, da tisti demokratični standardi, o katerih sem takrat sanjaril in poskušal prepričevati vse in vsakogar, tudi po tridesetih letih niso v veljavi, niso sprejeti ne med politično elito ne pri državljanih. Še več, o demokratičnih standardih kot da se ne želimo ali ne znamo pogovarjati! Kot da nikogar ne zanimajo, prednjačijo še vedno teme, kdo je koga kdaj po buči, kdo je koga prevaral, izigral, "nadmudril" ... Nikogar pa kot da ne zanima, kdo je kdaj poskušal in naredil kaj dobrega, lepega oziroma kvalitetnega.

 

Govoriti, kaj je kvaliteta, je moj poklic, moja poklicanost. To sem študiral, to počnem že vse svoje življenje, tudi sedaj, ko sem že v penziji. In o tem še vedno pišem, objavljam. Seveda se bo spet oglasil kakšen komentator, kako Burger že spet objokuje, česa vse mu ni uspelo. A dogodki v zadnjem času me prepričujejo, da smo za obstoječe pomanjkanje demokratičnih standardov še najbolj krivi mi sami, državljani te lepe domovine! Zato bom o tem še pisal in objavljal. 

 

Na fakulteti so nas učili, kaj je standard. Posebej, kaj je gradbeni standard, pa prostorski standard, kaj je kvaliteta, standard kvalitete, tudi standard lepote. Standard kvalitete ni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči vsakokratnega odločevalca. Ne, standardi kvalitete so temelj človeške civilizacije, jih zapisujemo na vsako pločevinko hrane, so temelj vsaki gradnji, vsakemu skupnostnemu opravilu. In iz standardov kvalitete so izrastli tudi standardi demokracije. So jedro ustave, temeljnega dokumenta vsake civilizirane skupnosti.

 

Spet se bom fokusiral predvsem v en demokratični standard, ki ima jasno podlago tudi v naši ustavi. A ne samo, da je pri nas, če se že kdaj pojavi, zelo omalovaževan, še huje je: tako politična kot medijska srenja ga večinoma ignorirata. Če bi imel kakšno večjo veljavo ali celo zavezo k spoštovanju, bi bilo preprosto več kvalitete. Več govora o boljšem, lepšem in pravičnejšem in predvsem manj o negativnostih, prevarah, da kaj hujšega niti ne omenjam, ker sem tega pri svojih letih resnično že sit.

 

Ta demokratični standard pomeni oziroma bi pomenil več kvalitetnih rešitev javnih problemov, če bi v resnici obstajal, ko se na katerikoli institucionalni, javni platformi pojavi rezultat, da se postopkovno določena večina udeležencev te platforme strinja, da se določena skupnostna, javna zadeva ali problem ne rešujejo dovolj prav. Prav tako se takšna večina trinja, da bi bilo to dobro popraviti, posebej ker se strinja tudi s podanim predlogom, kako to popraviti. V tem primeru imamo potem državljani res pravico zahtevati od odgovornih oziroma od tistih, ki lahko to popravijo, da to tudi storijo. Brez potrebe ali nuje, da bi morali po pravni poti dokazovati, da je bilo nekaj storjeno narobe ali celo protizakonito! Ali pa celo čakati na prihodnje volitve in upati, da bodo novi odgovorni to popravili. Ker imamo ustavno pravico to zahtevati, mi, državljani, ki damo svoj glas v zvezi z določeno javno zadevo. Ker naš glas po formalno pravni poti obstoječega Sistema praktično nič ne šteje, imamo zato pravico utreti si novo pot do veljave našega glasu tudi s pomočjo tega demokratičnega standarda, ki nam ga omogoča naša ustava.

 

Čisto sami smo si krivi, da si te poti še nismo utrli. Ker nas ni dovolj, da bi naredili kakšen korak na tej poti. Ker nas je preveč, ki samo čakamo na nekega junaka, na nekega odrešenika, ki bo namesto nas utrl to pot. A vsake toliko časa pa se le pojavi kakšna šansa za korak na tej poti. Skoraj v vsakem svojem prispevku na portalu+ pišem o kakšni šansi za ta korak. A komu se ljubi gledati nazaj. Ves tale prispevek do sedaj je le uvod v pojav ene nove šanse in predloga kako to šanso zagrabiti: debirokratizacja.

 

Pojavil se je predlog vladnih ukrepov za debirokratizacijo. Ker vemo, da je ta razpasena birokratska žival velika cokla pri reševanju javnih problemov, poskusimo pomagati tudi s pomočjo predlaganega demokratičnega standarda. Ki sicer še ni uradno oziroma postopkovno določen, a k vragu formalnosti. Delajmo se, kot da obstaja, vzemimo kakšen manjši predlagani ukrep iz celotnega paketa. Recimo enega na videz smešno majhnega, da se ukine absurd, da mora vsak prejemnik priporočene pošiljke podpisati poštarju datum prejema v besedni obliki (npr. devetindvajseti marec), ne pa v številčni obliki (npr. 29.3.). Podprimo ta vladni predlog tako, da predlagamo vladi oziroma odgovornemu ministrstvu, da odpre institucionalno platformo na svojem spletnem portalu, ter povabi državljane, da dajo svoj glas ZA ali PROTI temu predlogu ukrepa. Kako se državljan prijavi, kako se zagotovi načelo "en državljan en glas" itd., so tehnikalije, v katere se res ne bi spuščal.

 

Vse je izvedljivo. Morda se na ta način naposled pride do kakšnega večjega koraka k temu demokratičnemu standardu, morda pa vsaj k ureditvi standardov doslej anarhičnega kolesarjenja po Ljubljani ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
13
26.09.2021 10:00
Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Se strinjam, če se uvajajo počasi in s sočutjem do ... Več.
Piše: Paul A. Nuttall
Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža
4
25.09.2021 22:40
Skupina KOD-a je izhajala iz velikega zavračanja, ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
10
23.09.2021 22:10
Četrti val niti še ni dosegel vrha, pa je zdravstveni sistem že začel razpadati. Če kdo misli, da pretiravam, se na žalost moti. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
10
22.09.2021 21:00
V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorjaFursa, čeprav sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
24
21.09.2021 21:00
Vsakodnevno prejemam grozilna pisma od neznanih ljudi, ki mi grozijo, ker vabim ljudi na cepljenje in ker javno povem, da je ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
11
20.09.2021 21:30
Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
16
19.09.2021 11:00
Zoran Stevanović je nevaren človek. Izraža nadpovprečno samozavest, moč in samoljubje. Tako si konservativno patriarhalen del ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Misliti umetniško delo je podobno vstopanju v svet umetne inteligence
3
18.09.2021 23:58
Leto dni pred nastopom virusne resničnosti sem bil na obisku pri prijazni družini v zamejstvu, ki ima na svojih zidovih izjemno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
How realistic are China's plans in Afghanistan?
4
17.09.2021 23:36
Chinas newly-found enthusiasm to replace the United States in Afghanistan is not without some bluster. Contrary to the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
12
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.191
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.328
03/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.726
04/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.552
05/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.406
06/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.068
07/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 874
08/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 685
09/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 878
10/
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
Uredništvo
Ogledov: 576