Komentar

3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!

To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato bodo čez dva ali tri tedne, ko bodo bolnišnice spet pokale po šivih, prisiljeni zaostrovati ukrepe. Kot že večkrat doslej od oktobra lani. Kot da se niso ničesar naučili. Polovičarski ukrepi ne zaležejo. Nihče ne bo zadovoljen, ljudje bodo spet noreli, potihem kršili omejitve in prepovedi, zato bo zmagoval edinole virus, ki lahko v tretjem valu mirno paralizira državo vse tja do začetka poletja ...

 

28.03.2021 22:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   epidemija   lockdown   Slovenija   covid-19   Janša   NIJZ   opozicija

Foto: Posnetek zaslona / TV Slovenija

Osebno mislim, da polovični ukrepi nikoli ne delujejo in da bi bilo pač potrebno stisniti zobe 2 tedna in s popolnim lockdownom ustaviti epidemijo. Toda nisem politik, še manj pa premier. 

Ni mi jasno, zakaj vlada po vseh teh mesecih, ko je postalo očitno, da se proti epidemiji novega koronavirusa in njegovim mutacijam ne da boriti s polovičnimi ukrepi, ampak zgolj in samo na vse ali nič, še vedno sledi vzorcu, ki se je od lanske jeseni izkazal kot neučinkovit. Zakaj tudi tokrat sprejemajo le na videz rigorozne ukrepe, govorijo o popolnem zaprtju, če pa v resnici sploh ne bo tako strogo in hudo, saj ostaja veliko izjem in tudi diskrecija delodajalcev, da sami odločijo o tem, kje bodo delali njihovi zaposleni. Po izkušnji prvega vala (ki ga je Slovenija zelo dobro premagala) in bridki statistiki drugega (ko je umrlo več kot 3500 ljudi), se zdaj pomankljivo oboroženi in pripravljeni podajamo v tretji val, ki bo, kot kažejo izkušnje od drugod, spet drugačen od drugega oziroma prvega. Tokrat "pride na vrsto" mlajši del populacije, tisti med 30. in 50. letom, ki ne spadajo niti v kategorijo kroničnih bolnikov niti v eno izmed rizičnih skupin. Referenčni primer je ta hip Brazilija (o čemer bomo na portalu+ objavili prispevek v prihodnjih dneh).

 

Po jesenski-zimski izgubljeni vojni z virusom bi od vlade pričakovali doslednost glede ukrepov, s spoštovanjem katerih se politiki in vladniki doslej niso ravno izkazali (prleški sendviči, frizerske storitve za ministrice ipd.), kar je pripeljalo do erozije zaupanja v vse državne institucije. Ni samo opozicija tista, ki dokazuje, da v tej državi nihče več nikomur ne zaupa, pač pa je tudi že večina javnega mnenja (okoli 60 %) do vlade negativno nastrojena. Opozicija je seveda vredna svojega denarja in po mojem mnenju ne bi smela priti na oblast le na račun napak te vlade, vendar je dejstvo, da Slovenci enostavno ne verjamejo več ne vladi, ne NIJZ, ne nadškofu, ne predsedniku republike. Niti infantilni opoziciji s kamniškim doživljenjskim klovnom na čelu.

 

Simptomatično je vlada od oktobra lani vsakič delala isto napako pri uveljavljenju "restriktivnih" ukrepov (ki jih je potem tik pred prazniki nekoliko "razrahljala", s čemer se je izgubil njihov učinek), zato si upam staviti, da tokrat ne bo nič drugače.

 

Zakaj ne zmorejo enkrat za spremembo toliko doslednosti, da bi ljudstvu povedali:

 

"Naslednjih 14 dni bo popoln lockdown, takšen, kakršnega Slovenija še ni videla. Ljudje boste morali ostati doma, izjeme bodo redke in strogo določene, kazni primerljve tistim v Italiji v času najstrožjih ukrpeov."

 

Samo na ta način bi verjetno prisilili ljudi, da dva tedna pod grožnjo kazni dejansko ostanejo doma in na ta način ustavijo 3. val. 

 

To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato bodo čez 2 ali 3 tedne, ko bodo bolnišnice spet pokale po šivih, prisiljeni zaostrovati ukrepe. In ljudstvo bo spet norelo, protesti se bodo ponovno začeli in okrepili. Nihče ne bo zadovoljen, zmagoval bo edinole virus, ki v tretjem valu lahko paralizira državo vse tja do začetka poletja.

 

Na tehtnici imamo torej dva tedna popolnega zaprtja in tri mesece improvizacij. Prvo je seveda šok, politično izjemno tvegano dejanje, ki lahko pomeni celo poraz na volitvah. Toda na drugi strani imamo umiranje na obroke, ki bo v končni fazi še bolj izčrpalo - fizično in duševno - ljudi. Politika se odloča po liniji najmanjšega odpora, kar je oportuno in racionalno. Vprašanje pa je, če je tudi pravilno. Osebno mislim, da ni in da bi bilo pač potrebno stisniti zobe dva tedna in s popolnim lockdownom ustaviti epidemijo. Toda nisem politik, še manj premier. Če bi bil, bi svojo politično prihodnost  žrtvoval za splošno korist, zdravje in varnost državljanov. Ne rečem, da si Janša tega ne upa, vendar se mi zdi, da si je z nespodobnim obnašanjem na tviterju in neprimernim komuniciranjem tako nažagal vejo, na kateri sedi, da je njegov manevrski prostor za odločanje precej manjši, kot bi lahko bil. In kdor ga je v nedeljo pozorno poslušal, mu ni ušlo, s kakšnim skrhanim glasom je na konferenci za medije sporočal sklepe vlade.

 

Janše še nisem slišal takšnega. Niti med osamosvojitveno vojno ne. Škoda, da svojih čustev ne ubesedi in ljudem pove, da je tudi on samo človek in da je v teh dneh sprejemal najtežje odločitve v svojem življenju. Na ta način bi vsaj tisti, ki niso zapriseženi "antijanšisti", razumeli, da je tudi Janši težko in da mu ni vseeno za ljudi, pa naj kot očetovska figura deluje še tako avtoritativno. Angela Merkel je to vedno znala odlično ubesediti. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
6
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.547
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.738
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.694
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.839
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.550
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.161
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.050
08/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 629
09/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.844
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 454