Komentar

3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!

To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato bodo čez dva ali tri tedne, ko bodo bolnišnice spet pokale po šivih, prisiljeni zaostrovati ukrepe. Kot že večkrat doslej od oktobra lani. Kot da se niso ničesar naučili. Polovičarski ukrepi ne zaležejo. Nihče ne bo zadovoljen, ljudje bodo spet noreli, potihem kršili omejitve in prepovedi, zato bo zmagoval edinole virus, ki lahko v tretjem valu mirno paralizira državo vse tja do začetka poletja ...

 

28.03.2021 22:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   epidemija   lockdown   Slovenija   covid-19   Janša   NIJZ   opozicija

Foto: Posnetek zaslona / TV Slovenija

Osebno mislim, da polovični ukrepi nikoli ne delujejo in da bi bilo pač potrebno stisniti zobe 2 tedna in s popolnim lockdownom ustaviti epidemijo. Toda nisem politik, še manj pa premier. 

Ni mi jasno, zakaj vlada po vseh teh mesecih, ko je postalo očitno, da se proti epidemiji novega koronavirusa in njegovim mutacijam ne da boriti s polovičnimi ukrepi, ampak zgolj in samo na vse ali nič, še vedno sledi vzorcu, ki se je od lanske jeseni izkazal kot neučinkovit. Zakaj tudi tokrat sprejemajo le na videz rigorozne ukrepe, govorijo o popolnem zaprtju, če pa v resnici sploh ne bo tako strogo in hudo, saj ostaja veliko izjem in tudi diskrecija delodajalcev, da sami odločijo o tem, kje bodo delali njihovi zaposleni. Po izkušnji prvega vala (ki ga je Slovenija zelo dobro premagala) in bridki statistiki drugega (ko je umrlo več kot 3500 ljudi), se zdaj pomankljivo oboroženi in pripravljeni podajamo v tretji val, ki bo, kot kažejo izkušnje od drugod, spet drugačen od drugega oziroma prvega. Tokrat "pride na vrsto" mlajši del populacije, tisti med 30. in 50. letom, ki ne spadajo niti v kategorijo kroničnih bolnikov niti v eno izmed rizičnih skupin. Referenčni primer je ta hip Brazilija (o čemer bomo na portalu+ objavili prispevek v prihodnjih dneh).

 

Po jesenski-zimski izgubljeni vojni z virusom bi od vlade pričakovali doslednost glede ukrepov, s spoštovanjem katerih se politiki in vladniki doslej niso ravno izkazali (prleški sendviči, frizerske storitve za ministrice ipd.), kar je pripeljalo do erozije zaupanja v vse državne institucije. Ni samo opozicija tista, ki dokazuje, da v tej državi nihče več nikomur ne zaupa, pač pa je tudi že večina javnega mnenja (okoli 60 %) do vlade negativno nastrojena. Opozicija je seveda vredna svojega denarja in po mojem mnenju ne bi smela priti na oblast le na račun napak te vlade, vendar je dejstvo, da Slovenci enostavno ne verjamejo več ne vladi, ne NIJZ, ne nadškofu, ne predsedniku republike. Niti infantilni opoziciji s kamniškim doživljenjskim klovnom na čelu.

 

Simptomatično je vlada od oktobra lani vsakič delala isto napako pri uveljavljenju "restriktivnih" ukrepov (ki jih je potem tik pred prazniki nekoliko "razrahljala", s čemer se je izgubil njihov učinek), zato si upam staviti, da tokrat ne bo nič drugače.

 

Zakaj ne zmorejo enkrat za spremembo toliko doslednosti, da bi ljudstvu povedali:

 

"Naslednjih 14 dni bo popoln lockdown, takšen, kakršnega Slovenija še ni videla. Ljudje boste morali ostati doma, izjeme bodo redke in strogo določene, kazni primerljve tistim v Italiji v času najstrožjih ukrpeov."

 

Samo na ta način bi verjetno prisilili ljudi, da dva tedna pod grožnjo kazni dejansko ostanejo doma in na ta način ustavijo 3. val. 

 

To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato bodo čez 2 ali 3 tedne, ko bodo bolnišnice spet pokale po šivih, prisiljeni zaostrovati ukrepe. In ljudstvo bo spet norelo, protesti se bodo ponovno začeli in okrepili. Nihče ne bo zadovoljen, zmagoval bo edinole virus, ki v tretjem valu lahko paralizira državo vse tja do začetka poletja.

 

Na tehtnici imamo torej dva tedna popolnega zaprtja in tri mesece improvizacij. Prvo je seveda šok, politično izjemno tvegano dejanje, ki lahko pomeni celo poraz na volitvah. Toda na drugi strani imamo umiranje na obroke, ki bo v končni fazi še bolj izčrpalo - fizično in duševno - ljudi. Politika se odloča po liniji najmanjšega odpora, kar je oportuno in racionalno. Vprašanje pa je, če je tudi pravilno. Osebno mislim, da ni in da bi bilo pač potrebno stisniti zobe dva tedna in s popolnim lockdownom ustaviti epidemijo. Toda nisem politik, še manj premier. Če bi bil, bi svojo politično prihodnost  žrtvoval za splošno korist, zdravje in varnost državljanov. Ne rečem, da si Janša tega ne upa, vendar se mi zdi, da si je z nespodobnim obnašanjem na tviterju in neprimernim komuniciranjem tako nažagal vejo, na kateri sedi, da je njegov manevrski prostor za odločanje precej manjši, kot bi lahko bil. In kdor ga je v nedeljo pozorno poslušal, mu ni ušlo, s kakšnim skrhanim glasom je na konferenci za medije sporočal sklepe vlade.

 

Janše še nisem slišal takšnega. Niti med osamosvojitveno vojno ne. Škoda, da svojih čustev ne ubesedi in ljudem pove, da je tudi on samo človek in da je v teh dneh sprejemal najtežje odločitve v svojem življenju. Na ta način bi vsaj tisti, ki niso zapriseženi "antijanšisti", razumeli, da je tudi Janši težko in da mu ni vseeno za ljudi, pa naj kot očetovska figura deluje še tako avtoritativno. Angela Merkel je to vedno znala odlično ubesediti. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
13
26.09.2021 10:00
Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Se strinjam, če se uvajajo počasi in s sočutjem do ... Več.
Piše: Paul A. Nuttall
Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža
4
25.09.2021 22:40
Skupina KOD-a je izhajala iz velikega zavračanja, ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
10
23.09.2021 22:10
Četrti val niti še ni dosegel vrha, pa je zdravstveni sistem že začel razpadati. Če kdo misli, da pretiravam, se na žalost moti. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
10
22.09.2021 21:00
V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorjaFursa, čeprav sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
24
21.09.2021 21:00
Vsakodnevno prejemam grozilna pisma od neznanih ljudi, ki mi grozijo, ker vabim ljudi na cepljenje in ker javno povem, da je ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
11
20.09.2021 21:30
Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
16
19.09.2021 11:00
Zoran Stevanović je nevaren človek. Izraža nadpovprečno samozavest, moč in samoljubje. Tako si konservativno patriarhalen del ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Misliti umetniško delo je podobno vstopanju v svet umetne inteligence
3
18.09.2021 23:58
Leto dni pred nastopom virusne resničnosti sem bil na obisku pri prijazni družini v zamejstvu, ki ima na svojih zidovih izjemno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
How realistic are China's plans in Afghanistan?
4
17.09.2021 23:36
Chinas newly-found enthusiasm to replace the United States in Afghanistan is not without some bluster. Contrary to the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
12
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.191
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.328
03/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.726
04/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.552
05/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.406
06/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.068
07/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 874
08/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 685
09/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 878
10/
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
Uredništvo
Ogledov: 576