Komentar

3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!

To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato bodo čez dva ali tri tedne, ko bodo bolnišnice spet pokale po šivih, prisiljeni zaostrovati ukrepe. Kot že večkrat doslej od oktobra lani. Kot da se niso ničesar naučili. Polovičarski ukrepi ne zaležejo. Nihče ne bo zadovoljen, ljudje bodo spet noreli, potihem kršili omejitve in prepovedi, zato bo zmagoval edinole virus, ki lahko v tretjem valu mirno paralizira državo vse tja do začetka poletja ...

 

28.03.2021 22:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   epidemija   lockdown   Slovenija   covid-19   Janša   NIJZ   opozicija

Foto: Posnetek zaslona / TV Slovenija

Osebno mislim, da polovični ukrepi nikoli ne delujejo in da bi bilo pač potrebno stisniti zobe 2 tedna in s popolnim lockdownom ustaviti epidemijo. Toda nisem politik, še manj pa premier. 

Ni mi jasno, zakaj vlada po vseh teh mesecih, ko je postalo očitno, da se proti epidemiji novega koronavirusa in njegovim mutacijam ne da boriti s polovičnimi ukrepi, ampak zgolj in samo na vse ali nič, še vedno sledi vzorcu, ki se je od lanske jeseni izkazal kot neučinkovit. Zakaj tudi tokrat sprejemajo le na videz rigorozne ukrepe, govorijo o popolnem zaprtju, če pa v resnici sploh ne bo tako strogo in hudo, saj ostaja veliko izjem in tudi diskrecija delodajalcev, da sami odločijo o tem, kje bodo delali njihovi zaposleni. Po izkušnji prvega vala (ki ga je Slovenija zelo dobro premagala) in bridki statistiki drugega (ko je umrlo več kot 3500 ljudi), se zdaj pomankljivo oboroženi in pripravljeni podajamo v tretji val, ki bo, kot kažejo izkušnje od drugod, spet drugačen od drugega oziroma prvega. Tokrat "pride na vrsto" mlajši del populacije, tisti med 30. in 50. letom, ki ne spadajo niti v kategorijo kroničnih bolnikov niti v eno izmed rizičnih skupin. Referenčni primer je ta hip Brazilija (o čemer bomo na portalu+ objavili prispevek v prihodnjih dneh).

 

Po jesenski-zimski izgubljeni vojni z virusom bi od vlade pričakovali doslednost glede ukrepov, s spoštovanjem katerih se politiki in vladniki doslej niso ravno izkazali (prleški sendviči, frizerske storitve za ministrice ipd.), kar je pripeljalo do erozije zaupanja v vse državne institucije. Ni samo opozicija tista, ki dokazuje, da v tej državi nihče več nikomur ne zaupa, pač pa je tudi že večina javnega mnenja (okoli 60 %) do vlade negativno nastrojena. Opozicija je seveda vredna svojega denarja in po mojem mnenju ne bi smela priti na oblast le na račun napak te vlade, vendar je dejstvo, da Slovenci enostavno ne verjamejo več ne vladi, ne NIJZ, ne nadškofu, ne predsedniku republike. Niti infantilni opoziciji s kamniškim doživljenjskim klovnom na čelu.

 

Simptomatično je vlada od oktobra lani vsakič delala isto napako pri uveljavljenju "restriktivnih" ukrepov (ki jih je potem tik pred prazniki nekoliko "razrahljala", s čemer se je izgubil njihov učinek), zato si upam staviti, da tokrat ne bo nič drugače.

 

Zakaj ne zmorejo enkrat za spremembo toliko doslednosti, da bi ljudstvu povedali:

 

"Naslednjih 14 dni bo popoln lockdown, takšen, kakršnega Slovenija še ni videla. Ljudje boste morali ostati doma, izjeme bodo redke in strogo določene, kazni primerljve tistim v Italiji v času najstrožjih ukrpeov."

 

Samo na ta način bi verjetno prisilili ljudi, da dva tedna pod grožnjo kazni dejansko ostanejo doma in na ta način ustavijo 3. val. 

 

To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato bodo čez 2 ali 3 tedne, ko bodo bolnišnice spet pokale po šivih, prisiljeni zaostrovati ukrepe. In ljudstvo bo spet norelo, protesti se bodo ponovno začeli in okrepili. Nihče ne bo zadovoljen, zmagoval bo edinole virus, ki v tretjem valu lahko paralizira državo vse tja do začetka poletja.

 

Na tehtnici imamo torej dva tedna popolnega zaprtja in tri mesece improvizacij. Prvo je seveda šok, politično izjemno tvegano dejanje, ki lahko pomeni celo poraz na volitvah. Toda na drugi strani imamo umiranje na obroke, ki bo v končni fazi še bolj izčrpalo - fizično in duševno - ljudi. Politika se odloča po liniji najmanjšega odpora, kar je oportuno in racionalno. Vprašanje pa je, če je tudi pravilno. Osebno mislim, da ni in da bi bilo pač potrebno stisniti zobe dva tedna in s popolnim lockdownom ustaviti epidemijo. Toda nisem politik, še manj premier. Če bi bil, bi svojo politično prihodnost  žrtvoval za splošno korist, zdravje in varnost državljanov. Ne rečem, da si Janša tega ne upa, vendar se mi zdi, da si je z nespodobnim obnašanjem na tviterju in neprimernim komuniciranjem tako nažagal vejo, na kateri sedi, da je njegov manevrski prostor za odločanje precej manjši, kot bi lahko bil. In kdor ga je v nedeljo pozorno poslušal, mu ni ušlo, s kakšnim skrhanim glasom je na konferenci za medije sporočal sklepe vlade.

 

Janše še nisem slišal takšnega. Niti med osamosvojitveno vojno ne. Škoda, da svojih čustev ne ubesedi in ljudem pove, da je tudi on samo človek in da je v teh dneh sprejemal najtežje odločitve v svojem življenju. Na ta način bi vsaj tisti, ki niso zapriseženi "antijanšisti", razumeli, da je tudi Janši težko in da mu ni vseeno za ljudi, pa naj kot očetovska figura deluje še tako avtoritativno. Angela Merkel je to vedno znala odlično ubesediti. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.188
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.152
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.702
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.551
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.223
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.831
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.084