Komentar

3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!

To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato bodo čez dva ali tri tedne, ko bodo bolnišnice spet pokale po šivih, prisiljeni zaostrovati ukrepe. Kot že večkrat doslej od oktobra lani. Kot da se niso ničesar naučili. Polovičarski ukrepi ne zaležejo. Nihče ne bo zadovoljen, ljudje bodo spet noreli, potihem kršili omejitve in prepovedi, zato bo zmagoval edinole virus, ki lahko v tretjem valu mirno paralizira državo vse tja do začetka poletja ...

 

28.03.2021 22:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   epidemija   lockdown   Slovenija   covid-19   Janša   NIJZ   opozicija

Foto: Posnetek zaslona / TV Slovenija

Osebno mislim, da polovični ukrepi nikoli ne delujejo in da bi bilo pač potrebno stisniti zobe 2 tedna in s popolnim lockdownom ustaviti epidemijo. Toda nisem politik, še manj pa premier. 

Ni mi jasno, zakaj vlada po vseh teh mesecih, ko je postalo očitno, da se proti epidemiji novega koronavirusa in njegovim mutacijam ne da boriti s polovičnimi ukrepi, ampak zgolj in samo na vse ali nič, še vedno sledi vzorcu, ki se je od lanske jeseni izkazal kot neučinkovit. Zakaj tudi tokrat sprejemajo le na videz rigorozne ukrepe, govorijo o popolnem zaprtju, če pa v resnici sploh ne bo tako strogo in hudo, saj ostaja veliko izjem in tudi diskrecija delodajalcev, da sami odločijo o tem, kje bodo delali njihovi zaposleni. Po izkušnji prvega vala (ki ga je Slovenija zelo dobro premagala) in bridki statistiki drugega (ko je umrlo več kot 3500 ljudi), se zdaj pomankljivo oboroženi in pripravljeni podajamo v tretji val, ki bo, kot kažejo izkušnje od drugod, spet drugačen od drugega oziroma prvega. Tokrat "pride na vrsto" mlajši del populacije, tisti med 30. in 50. letom, ki ne spadajo niti v kategorijo kroničnih bolnikov niti v eno izmed rizičnih skupin. Referenčni primer je ta hip Brazilija (o čemer bomo na portalu+ objavili prispevek v prihodnjih dneh).

 

Po jesenski-zimski izgubljeni vojni z virusom bi od vlade pričakovali doslednost glede ukrepov, s spoštovanjem katerih se politiki in vladniki doslej niso ravno izkazali (prleški sendviči, frizerske storitve za ministrice ipd.), kar je pripeljalo do erozije zaupanja v vse državne institucije. Ni samo opozicija tista, ki dokazuje, da v tej državi nihče več nikomur ne zaupa, pač pa je tudi že večina javnega mnenja (okoli 60 %) do vlade negativno nastrojena. Opozicija je seveda vredna svojega denarja in po mojem mnenju ne bi smela priti na oblast le na račun napak te vlade, vendar je dejstvo, da Slovenci enostavno ne verjamejo več ne vladi, ne NIJZ, ne nadškofu, ne predsedniku republike. Niti infantilni opoziciji s kamniškim doživljenjskim klovnom na čelu.

 

Simptomatično je vlada od oktobra lani vsakič delala isto napako pri uveljavljenju "restriktivnih" ukrepov (ki jih je potem tik pred prazniki nekoliko "razrahljala", s čemer se je izgubil njihov učinek), zato si upam staviti, da tokrat ne bo nič drugače.

 

Zakaj ne zmorejo enkrat za spremembo toliko doslednosti, da bi ljudstvu povedali:

 

"Naslednjih 14 dni bo popoln lockdown, takšen, kakršnega Slovenija še ni videla. Ljudje boste morali ostati doma, izjeme bodo redke in strogo določene, kazni primerljve tistim v Italiji v času najstrožjih ukrpeov."

 

Samo na ta način bi verjetno prisilili ljudi, da dva tedna pod grožnjo kazni dejansko ostanejo doma in na ta način ustavijo 3. val. 

 

To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato bodo čez 2 ali 3 tedne, ko bodo bolnišnice spet pokale po šivih, prisiljeni zaostrovati ukrepe. In ljudstvo bo spet norelo, protesti se bodo ponovno začeli in okrepili. Nihče ne bo zadovoljen, zmagoval bo edinole virus, ki v tretjem valu lahko paralizira državo vse tja do začetka poletja.

 

Na tehtnici imamo torej dva tedna popolnega zaprtja in tri mesece improvizacij. Prvo je seveda šok, politično izjemno tvegano dejanje, ki lahko pomeni celo poraz na volitvah. Toda na drugi strani imamo umiranje na obroke, ki bo v končni fazi še bolj izčrpalo - fizično in duševno - ljudi. Politika se odloča po liniji najmanjšega odpora, kar je oportuno in racionalno. Vprašanje pa je, če je tudi pravilno. Osebno mislim, da ni in da bi bilo pač potrebno stisniti zobe dva tedna in s popolnim lockdownom ustaviti epidemijo. Toda nisem politik, še manj premier. Če bi bil, bi svojo politično prihodnost  žrtvoval za splošno korist, zdravje in varnost državljanov. Ne rečem, da si Janša tega ne upa, vendar se mi zdi, da si je z nespodobnim obnašanjem na tviterju in neprimernim komuniciranjem tako nažagal vejo, na kateri sedi, da je njegov manevrski prostor za odločanje precej manjši, kot bi lahko bil. In kdor ga je v nedeljo pozorno poslušal, mu ni ušlo, s kakšnim skrhanim glasom je na konferenci za medije sporočal sklepe vlade.

 

Janše še nisem slišal takšnega. Niti med osamosvojitveno vojno ne. Škoda, da svojih čustev ne ubesedi in ljudem pove, da je tudi on samo človek in da je v teh dneh sprejemal najtežje odločitve v svojem življenju. Na ta način bi vsaj tisti, ki niso zapriseženi "antijanšisti", razumeli, da je tudi Janši težko in da mu ni vseeno za ljudi, pa naj kot očetovska figura deluje še tako avtoritativno. Angela Merkel je to vedno znala odlično ubesediti. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Poziv k končanju vojne: "Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva."
13
19.04.2022 22:00
Jeffrey Sachs je prvopodpisani na pozivu vodilnih članov Mreže Združenih narodov za rešitve in trajnostni razvoj ter Mreže ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Na napačni strani zgodovine: Moralni kompas Putinovih apologetov leži zakopan globoko pod ruševinami Mariupola
28
18.04.2022 19:00
Antifašizem in antinacizem sta osnovni vrednoti vsakega demokrata. Tako kot antikomunizem. Putin s svojimi blodnjami o nekakšni ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.114
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.303
03/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.142
04/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.727
05/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.474
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.336
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.262
08/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 939
09/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.026
10/
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
Uredništvo
Ogledov: 1.777