Komentar

Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.

Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: "Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen." Slišal in prebral sem, da je ta isti pravni subjekt dopolnil izjavo s pojasnilom, "da ima policija taka navodila." Ta, ki je to izjavil, se ni šalil. Za tega, ki je to izjavil, sem skoraj že verjel, da je sicer dokaj bister, samo "malo poseben". Skoraj "posrečeno" poseben. S tem je – po moji subjektivni pravni presoji – tudi storil kaznivo dejanje; zlasti s tem, da je "dal navodilo" uradnim osebam, da naj v teh primerih ravnajo tako – in s tem same storijo kaznivo dejanje. Če je to dejansko storil. Ker po moji subjektivni pravni presoji takšno ravnanje je kaznivo dejanje. To je moja subjektivna pravna ocena.

01.04.2021 23:00
Piše: Andraž Teršek
Ključne besede:   Andraž Teršek   kolumna   pravo   nepravo   oblast   koronavirus

Empty Heads, London (Wikimedia)

Ste prepričani, da smete objemati drevesa? Zakaj ste prepričani, da jih smete? Morda kdo ni prepričan o tem? Zakaj ni prepričan? Kaj misli? Kaj bodo storili ljudje, če tiranska Oblast prepove objemanje dreves? Kaj pa, če prepove dotikanje dreves?

To ni ena od pripovedk Frana Milčinskega – o ljudeh, ki so posrečeno posebni, štorkljavo šegavi in zafrkljivo razposajeni. To je samo en mali, majceni, majcenasti delčič surrealne neganijalnosti ozke skupinice pravnih subjektov, ki se niso že neizbrisljivo zapisali v zgodovino in njeno oprs … opisje, ker se je zgodovino-o-opisje-pisje zapisalo vanje. Pravzaprav drugače, Oni SO Zgodovino-pišje.

 

Iz pripovedke, ki sledi, bo izluščeno, izsesano, izvzeto in očiščeno vse nepreštevno, osupljivo, srhljivo, groteskno, strašljivo, manipulativno, sprenevedavo, lažnivo, skorumpirano, bolno in brezmejno zavržno OBSTOJEČE, ker je za kratko, skromno in nezahtevno berilo vsega tega preveč. Od vsega tega preveč je bilo veliko, morda preveč vsega tega preveč že popisanega (za to sem poskrbel moja malenkostnost – prav ta, ne malenkost). Hkrati pa je tega toliko in to toliko vsak dan znova dosega take presežke toliko tega, da je tematska omejitev postala zadeva prisiljujoče nujnosti. Ne nujno samoumevnosti, nujno pa prisiljujoče. To prisiljujoče sicer ni nujno, je pa vsiljeno. In ker je vselej znova tako izrazito nelogično, je nelogičnost postala zadeva logične predvidljivosti. S poudarkom, da je predvidljivost logična, nelogičnost pa predvidljiva. Zato je vse hkrati: logična nelogičnost, nelogična logičnost, nujna nenujnost, prisilna neprisiljujočnost in nepredvidljivo predvidljiva predvidljivost. Logično. Nujno.   

 

Pripovedka gre takole. Maršal Nepolitik, Kategorično Odstopljeni in skupinica svetovalcev, ki SO znanost, se je dogovorila in brez soočenja z uporom sklenila, da bo 1.4. (to je "prvi april") poseben dan. Ker to JE poseben dan. A ta dan bo še bolj poseben od njegove posebnosti. Na ta dan se bo organizirano, množično, odrejeno, ukazano in vsiljeno nad Človekom, Pametjo, Intelektom, Umom in Dostojanstvom zgodil nov Zločin. Po vsebini bo ta Zločin norčav, šegav, zafrkljiv in tragično hilaričen. A prav zares ne bo tak. Čisto zares bo povsem resen. V tem je njegova nenadgenijalnost. Esponiral in hiperventiliral bo v to, kar datumu pritiče, le da bo to, kar datumu pritiče, čisto in povsem resno, torej za-res, kulminacija tega, kar JE in BO, s tistim, kar NI in NE BO: hilaričen Dogodek bo to, a resen. Šlo bo zelo zares, a hilarično. Resnična zares hilaričnost bo vse hkrati, kar je lahko. Istočasno ne bo prav nič od tega. Samo BO. A tudi to je hkrati res, zares in hilarično. In je, a tudi ni. In dan bo pravi. Ustvarjen za to. Vsi smo ustvarjeni za to, ker bomo z doživetjem tega doživeli ustvarjenost za tisto, kar bomo doživeli. To pa bomo.

 

Morda bo dan izrisal smeh na obraze tistih, ki jim uspe biti samo nori. Tisti, ki se jim je že upravičeno utrgalo, se ne bodo smejali. Marsikdo bo hlinil režanje, našli pa se bodo tudi tisti in takšni, ki se bodo pretvarjali, da jim ne gre na smeh. Na začetku se ne bo režal nihče. Na koncu nikomur ne bo šlo več na smeh. Vmes pa bomo doživeli, kar je mogoče samo doživeti, ni si pa tega mogoče izmisliti. Zato si tudi tega nihče ni izmislil. In ne gre za izmišljotino. To samo JE in BO. Pok. Vrh. Dogodek. Skrajnost. Breztežnost. Brezčasnost, bojda. Četudi hudo obremenjujoča oteženost – življenja brez živeti. Ker bo šlo za Zločin. A le epizodni. Vzporedno bodo obstajali in se redili, bohotili in raztezali drugi Zločini. Istih Zločincev. Ali vemo, ali pa ne vemo, kaj je prvo in kdo so drugi, to ni odločilno. Odločilno je samo to, da nekaj je. Da je, kar JE. In to JE.

 

Nekje za smetnjakom pa bo začasno le navidezno odložen drugi Zločin med Zločini. Nov predlog sprememb in dopolnitev ZNB. Zločin nad Človekom in Človečnostjo. Pravim, popisujem le drobce peska na vzponu proti Everestu Neumnosti, Patološkosti, Toksičnosti in Zločinskosti.

 

K jedru pripovedke, ki to NI. Pripovedka ima samo eno vprašanje. To vprašanje ima samo nekaj podvprašanj. Izhodiščna točka je nov ukaz oblasti: "ZUNAJ (op.: na vseh javnih površinah – tako so pojasnili Oblast in po Oblasti so tako povzeli mediji in posamezniki, ki so poslušali in slišali, brali in razumeli Oblast) BO NOŠENJE MASKE OBVEZNO. Nošenje mask bo ZUNAJ OBVEZNO TUDI v primeru, ČE OKROG ČLOVEKA, ki to še je, ali pa to ni več, zato morda raje OSEBE…, če torej tudi DALEČ OKROG OSEBE, ne le v V NEPOSREDNI BLIŽINI OSEBE (tudi ta beseda je uporabljena pogojno, ker morajo zanjo biti izpolnjeni določeni, četudi "fiktivni" pogoji) NE BO NOBENE DRUGE OSEBE, tudi NOBENEGA DRUGEGA ČLOVEKA.

 

O razlogih, ki so kristalno jasni in prozorni, ne gre izgubljati časa, prostora in besed. Tudi o stvarni podlagi ne, ker je onkraj NEPOLITIKE ni. Besede "znanost" pa ne gre tako nemarno in žaljivo uporabiti, da bi jo vpletli v pripoved, ki to ni. Ne bo šlo niti za poigravanje z vprašanjem, "kako povrniti zaupanje v obljube znanosti", ker to temo obravnava pravkar izdana knjiga v slovenskem prevodu, niti s ponavljanjem teze, ki je dejstvo, o "popolnem polomu znanosti", niti o "zločinski brezbrižnosti" do znanosti. To je že bilo storjeno, se počne in se bo še počelo. Do konca. Ker ne bomo živeli, da bi životarili, umirali in umrli, ampak bomo živeli, da bi živeli. Bomo? Res? Ne vem, če … Hm. 

 

O tem, da takrat, ko vse postane nepomembno, prav vse postane maksimalno pomembno, pa je že stekla in se iztekla beseda. Izhodiščna točka, ki je UKAZ Oblasti, ima nadaljevanje: maske ni treba nositi, če se zunaj kolesari, teče ali drugače ŠPORTNO VADI / GIBLJE. Kar je logično. Razumljivo. Nujno. Priporočljivo. A dejansko ni logično, ni razumljivo in ni nujno; ostane le priporočljivo. A tudi o "priporočljivosti" obstaja resen, preresen, logičen, četudi ne nujen, DVOM.

 

Kričači besed "bodi tiho, nam bodo še to UKAZALI", naj pač kričijo. Ne bodo dolgo, se bodo izkričali. Pa še za neumnost gre in za te nimamo časa, ker čas namenjamo večjim, pravim, največjim neumnostim. A prav TO bi lahko postala in morda bo postala največja neumnost od vseh dosedanjih največjih neumnosti. In sprevženosti. In zavržnosti. In NEprava. In tiranizma. In diktatorstva. In neofašizma. Pa idiotizma, kretenizma in debilizma – v pogovornem, ne strokovno-medicinskem pomenu izrazov. Veliko več od ščitničarstva. Za tak bedakizem si bo treba izmisliti novo presežno BESEDO.

 

Tudi to bo, če bo, ali ko bo, ZLOČIN. Uvod v ta zločin bo kaznivo dejanje: neposredna grožnja, zapoved in ukaz Oblasti, da ljudje MORAJO (ne le sprejeti, priznati in pristati na absolutno in totalno odpoved vsemu, kar je neposredno ali posredno v zvezi s pametjo, inteligenco in mišljenjem, ampak tudi) neposredno in zelo ogrožati svoje zdravje in mu škodovati. 

 

Zločin zoper človeka in človečnost. Nov. Še vedno le den od. A na višji ravni. ČE SE LJUDJE TEMU – V PRIMERU, DA SE ZGODI TUDI IN ŠE TO – NE BODO TAKOJ, NEOMAJNO, AKTIVNO IN VSI UPRLI, NE BODO VEČ LJUDJE.

 

 

1. Prvo vprašanje (ne, ne bom pisal o zločinsko zavržni in ščitničarski domislici glede prepovedi izstopa iz države) se mora glasiti (a ga verjetno ne bo nihče postavil): kako gre to skupaj?

 

2. Drugo vprašanje se mora glasiti: če je maska obvezna, četudi v bližini ni drugega človeka, ALI TO POMENI, DA JE SMRTONOSNI VIRUS PRISOTEN V ZRAKU IN POTUJE?

 

3. Tu nastopi teza: če to pomeni TO, ker mora to logično pomeniti prav TO, ali ni logični naslednji korak; da se prepove katerokoli in kakršnokoli početje, tudi sam OBSTOJ zunaj, ki ne vključuje maske čez nos in usta?

 

Želim odgovor. Vsi želimo odgovor. Domnevam. Zahtevamo ga. Ga? Potem ga zahtevajmo. Ker ga moramo zahtevati. Ker imamo do njega PRAVICO, Oblast pa DOLŽNOST (četudi to sodišč, tudi ustavnega sodišča, več kot očitno niti malo ne zanima – samo povem, že ponovljeno in ponavljano povedano).

 

4. Potem nastopi naslednja teza: če to pomeni TO, kar TO logično pomeni, ali moramo potem imeti odprta okna zaprta in odprta vrata zaprta? Ali drugače, ali smemo puščati zrak od zunaj notri v prostor?

 

5. Naslednja teza: če to pomeni TO, to pa mora logično pomeniti tudi TO, kako gre TO skupaj s "priporočilom" o "čim pogostejšem prezračevanju zaprtih prostorov" – odpiranju oken in vrat?

 

6. Sledi nasprotna teza: če vse TO NE POMENI TEGA, na čem temelji ZAPOVED nošenja maske zunaj, v vsakem primeru, ne glede NA VSE?

 

Ali drugače: kaj to ZAPOVED, ki je UKAZ, dela za nekaj drugega, ne za očitno, golo in izključno norčevanje, poniževanje, zasmehovanje, zasužnjevanje, trpinčenje, mučenje in izživljanje nad ljudmi, od Oblasti?

 

7. Naslednja teza, blizu sklepa: če to ZAPOVED, ki je UKAZ, nič ne dela in naredi za karkoli drugega, kot očitno, golo in izključno norčevanje, poniževanje, zasmehovanje, zasužnjevanje, trpinčenje, mučenje in izživljanje nad ljudmi, od Oblasti, ali potem TA Oblast ni zato –po definiciji- TIRANSKA oblast: po pravni poti je prišla na oblast, na oblasti pa deluje NEpravno. Ker ja taka zapoved/ukaz Nepravo?

 

8. Odgovor na vprašanje pod tč. 7 je DA: to je TIRANSKA Oblast, ki deluje Nepravno, po definiciji, oboje. Pravo je postalo samo gola tehnika Gospodovanja, ni pa pravo več Pravo.

 

Prava ni več. So samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni. Ni pa to PRAVO.

 

9. Neprava ljudstvo NI DOLŽNO spoštovati. NEpravu se ima ljudstvo, po definiciji, ne le PRAVICO upreti, ampak se mu MORA upreti – gre za moralno in naravno-Pravno dolžnost Človeka-kot osebe, državljana, politične živali, političnega subjekta.

 

 

***

 

Sklenem z vprašanjem: ALI LAHKO KDO VSAKO URO, VSAK DAN, ves čas, PONAVLJA TO VPRAŠANJE IN GA NASLAVLJA NA VODJO STROKOVNE POSVETOVALNE SKUPINE VLADE, na MINISTRA ZA ZDRAVSTVO, na Maršala Nepolitika, na Kategorično Odstopljenega in na skupinico pravnih subjektov, katerih odobravanje je predpogoj in pogoj za obstoj in nadaljnji obstoj, s tem pa delovanje te in take TIRANSKE Oblasti?

 

Mislim "na smrt" resno. Sam teh vprašanj tem pravnim subjektom ne morem postaviti, ne neposredno. Jih lahko postavijo in postavljajo tisti, ki to lahko storijo in počnejo, tudi in predvsem po "službeni dolžnosti"? Vsak dan, vsako uro, ves čas?! Lahko kdo od tisočerih pravnikov in pravnic odgovori na ta vprašanja? Ali na eno od teh vprašanj? Se to vprašanje lahko postavi VSEM prepoznavnim, bolj ali manj, pravnikom in pravnicam? Ali lahko tudi in zares ODGOVORIJO? Ne le zdravniki in epidemiologi, PRAVNIKI IN PRAVNICE?

 

Seveda poznam odgovor na to vprašanje. A ZAKAJ DOVOLITI IN DOPUSTITI TIRANSKI OBLASTI, DA JI NI TREBA VSAK DAN, VSAKO URO, VES ČAS ODGOVARJATI SAMO NA TO, ENO IN ISTO VPRAŠANJE? Samo odgovora bi si želel. Vi si ga ne?

 

In če sledi odgovor, ponoviti vprašanje – do odgovora NA vprašanje?! In če se odgovor pojavi – naj takoj sledi vprašanje, kakšna je strokovna, znanstvena podlaga za odgovor na to vprašanje in na podvprašanja temu vprašanju?

 

Ste prepričani, da smete objemati drevesa? Zakaj ste prepričani, da jih smete? Morda kdo ni prepričan o tem? Zakaj ni prepričan? Kaj misli? Kaj bodo storili ljudje, če tiranska Oblast prepove objemanje dreves? Kaj pa, če prepove dotikanje dreves?

 

Kaj bodo… Ne, drugače: boste policisti in policistke, redarji in redarke, inšpektorji in inšpektorice, sodnice in sodniki RES, POVSEM ZARES, ČISTO ZARES IN RES SODELOVALI PRI TEM? PRI ČEM BOSTE SODELOVALI? ZAKAJ?

 

Slišal in prebral sem, da je nekdo – seveda vem, kdo – izjavil: "Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen." Slišal in prebral sem, da je ta isti pravni subjekt dopolnil izjavo s pojasnilom, "da ima policija taka navodila." Ta, ki je to izjavil, se ni šalil. Za tega, ki je to izjavil, sem skoraj že verjel, da je sicer dokaj bister, samo "malo poseben". Skoraj "posrečeno" poseben. S tem je – po moji subjektivni pravni presoji – tudi storil kaznivo dejanje; zlasti s tem, da je "dal navodilo" uradnim osebam, da naj v teh primerih ravnajo tako – in s tem same storijo kaznivo dejanje. Če je to dejansko storil. Ker po moji subjektivni pravni presoji takšno ravnanje je kaznivo dejanje. To je moja subjektivna pravna ocena.

 

Vračam se k prvoaprilskosti, dopolnjeni z zgornjimi dejstvi in okoliščinami – če so res taka in take. Morda bi podobno organizirali proteste: pobirali bi vstopnino. Vstopnica bi bila odločba, lahko tudi samo sklep o globi za pravno prepovedano ravnanje, višina vstopnine pa bi bila višina Nepravno zapovedane / ukazane / določene globe.

 

Je možno, je res možno in mogoče, da še nimate dovolj? Je res možno in mogoče, da policisti in policistke, redarji in redarke, inšpektorji in inšpektorice še nimajo dovolj? Ja, očitno je. Prav? Seveda ni prav. Ampak ok.

 

Ali obstajata PREVEČ in DOVOLJ? Ali še obstaja karkoli drugega? Ali sploh še kaj obstaja? Ali še obstaja Kdo in Nekdo? Ali to sploh še KOGA ZARES ZANIMA? Ali sploh še koga KARKOLI ZARES ZANIMA? ALI ŠE SPLOH OBSTAJAMO? NAS MORDA NI VEČ?

 

Samo vprašam. Samo povem. Samo sprašujem.

 

Ampak, pa konec koncev, če – na primer – določena živalica izgleda kot RACA, se vede kot raca, se oglaaša kot raca, se spotika kot raca, plava kot raca, se prehranjuje kot raca in jo dobri poznavalci rac kličejo RACA, srokovna literatura pa jo obravnava in opisuje kot raco … , gre zelo verjetno za LABODA.

 

Dr. Andraž Teršek je profesor prava in filozof.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
37
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.831
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.553
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.617
04/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.588
05/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 1.260
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.470
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.409
08/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.084
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 532
10/
Če vam IPF ali SAZAS izstavita za 200 evrov previsok mesečni račun, bo na koncu Mojca Mlakar iz SAP zahtevala 15.000 evrov zgolj za stroške postopka, če boste hoteli oporekati
Boris Meglič
Ogledov: 21.017