Komentar

Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.

Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: "Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen." Slišal in prebral sem, da je ta isti pravni subjekt dopolnil izjavo s pojasnilom, "da ima policija taka navodila." Ta, ki je to izjavil, se ni šalil. Za tega, ki je to izjavil, sem skoraj že verjel, da je sicer dokaj bister, samo "malo poseben". Skoraj "posrečeno" poseben. S tem je – po moji subjektivni pravni presoji – tudi storil kaznivo dejanje; zlasti s tem, da je "dal navodilo" uradnim osebam, da naj v teh primerih ravnajo tako – in s tem same storijo kaznivo dejanje. Če je to dejansko storil. Ker po moji subjektivni pravni presoji takšno ravnanje je kaznivo dejanje. To je moja subjektivna pravna ocena.

01.04.2021 23:00
Piše: Andraž Teršek
Ključne besede:   Andraž Teršek   kolumna   pravo   nepravo   oblast   koronavirus

Empty Heads, London (Wikimedia)

Ste prepričani, da smete objemati drevesa? Zakaj ste prepričani, da jih smete? Morda kdo ni prepričan o tem? Zakaj ni prepričan? Kaj misli? Kaj bodo storili ljudje, če tiranska Oblast prepove objemanje dreves? Kaj pa, če prepove dotikanje dreves?

To ni ena od pripovedk Frana Milčinskega – o ljudeh, ki so posrečeno posebni, štorkljavo šegavi in zafrkljivo razposajeni. To je samo en mali, majceni, majcenasti delčič surrealne neganijalnosti ozke skupinice pravnih subjektov, ki se niso že neizbrisljivo zapisali v zgodovino in njeno oprs … opisje, ker se je zgodovino-o-opisje-pisje zapisalo vanje. Pravzaprav drugače, Oni SO Zgodovino-pišje.

 

Iz pripovedke, ki sledi, bo izluščeno, izsesano, izvzeto in očiščeno vse nepreštevno, osupljivo, srhljivo, groteskno, strašljivo, manipulativno, sprenevedavo, lažnivo, skorumpirano, bolno in brezmejno zavržno OBSTOJEČE, ker je za kratko, skromno in nezahtevno berilo vsega tega preveč. Od vsega tega preveč je bilo veliko, morda preveč vsega tega preveč že popisanega (za to sem poskrbel moja malenkostnost – prav ta, ne malenkost). Hkrati pa je tega toliko in to toliko vsak dan znova dosega take presežke toliko tega, da je tematska omejitev postala zadeva prisiljujoče nujnosti. Ne nujno samoumevnosti, nujno pa prisiljujoče. To prisiljujoče sicer ni nujno, je pa vsiljeno. In ker je vselej znova tako izrazito nelogično, je nelogičnost postala zadeva logične predvidljivosti. S poudarkom, da je predvidljivost logična, nelogičnost pa predvidljiva. Zato je vse hkrati: logična nelogičnost, nelogična logičnost, nujna nenujnost, prisilna neprisiljujočnost in nepredvidljivo predvidljiva predvidljivost. Logično. Nujno.   

 

Pripovedka gre takole. Maršal Nepolitik, Kategorično Odstopljeni in skupinica svetovalcev, ki SO znanost, se je dogovorila in brez soočenja z uporom sklenila, da bo 1.4. (to je "prvi april") poseben dan. Ker to JE poseben dan. A ta dan bo še bolj poseben od njegove posebnosti. Na ta dan se bo organizirano, množično, odrejeno, ukazano in vsiljeno nad Človekom, Pametjo, Intelektom, Umom in Dostojanstvom zgodil nov Zločin. Po vsebini bo ta Zločin norčav, šegav, zafrkljiv in tragično hilaričen. A prav zares ne bo tak. Čisto zares bo povsem resen. V tem je njegova nenadgenijalnost. Esponiral in hiperventiliral bo v to, kar datumu pritiče, le da bo to, kar datumu pritiče, čisto in povsem resno, torej za-res, kulminacija tega, kar JE in BO, s tistim, kar NI in NE BO: hilaričen Dogodek bo to, a resen. Šlo bo zelo zares, a hilarično. Resnična zares hilaričnost bo vse hkrati, kar je lahko. Istočasno ne bo prav nič od tega. Samo BO. A tudi to je hkrati res, zares in hilarično. In je, a tudi ni. In dan bo pravi. Ustvarjen za to. Vsi smo ustvarjeni za to, ker bomo z doživetjem tega doživeli ustvarjenost za tisto, kar bomo doživeli. To pa bomo.

 

Morda bo dan izrisal smeh na obraze tistih, ki jim uspe biti samo nori. Tisti, ki se jim je že upravičeno utrgalo, se ne bodo smejali. Marsikdo bo hlinil režanje, našli pa se bodo tudi tisti in takšni, ki se bodo pretvarjali, da jim ne gre na smeh. Na začetku se ne bo režal nihče. Na koncu nikomur ne bo šlo več na smeh. Vmes pa bomo doživeli, kar je mogoče samo doživeti, ni si pa tega mogoče izmisliti. Zato si tudi tega nihče ni izmislil. In ne gre za izmišljotino. To samo JE in BO. Pok. Vrh. Dogodek. Skrajnost. Breztežnost. Brezčasnost, bojda. Četudi hudo obremenjujoča oteženost – življenja brez živeti. Ker bo šlo za Zločin. A le epizodni. Vzporedno bodo obstajali in se redili, bohotili in raztezali drugi Zločini. Istih Zločincev. Ali vemo, ali pa ne vemo, kaj je prvo in kdo so drugi, to ni odločilno. Odločilno je samo to, da nekaj je. Da je, kar JE. In to JE.

 

Nekje za smetnjakom pa bo začasno le navidezno odložen drugi Zločin med Zločini. Nov predlog sprememb in dopolnitev ZNB. Zločin nad Človekom in Človečnostjo. Pravim, popisujem le drobce peska na vzponu proti Everestu Neumnosti, Patološkosti, Toksičnosti in Zločinskosti.

 

K jedru pripovedke, ki to NI. Pripovedka ima samo eno vprašanje. To vprašanje ima samo nekaj podvprašanj. Izhodiščna točka je nov ukaz oblasti: "ZUNAJ (op.: na vseh javnih površinah – tako so pojasnili Oblast in po Oblasti so tako povzeli mediji in posamezniki, ki so poslušali in slišali, brali in razumeli Oblast) BO NOŠENJE MASKE OBVEZNO. Nošenje mask bo ZUNAJ OBVEZNO TUDI v primeru, ČE OKROG ČLOVEKA, ki to še je, ali pa to ni več, zato morda raje OSEBE…, če torej tudi DALEČ OKROG OSEBE, ne le v V NEPOSREDNI BLIŽINI OSEBE (tudi ta beseda je uporabljena pogojno, ker morajo zanjo biti izpolnjeni določeni, četudi "fiktivni" pogoji) NE BO NOBENE DRUGE OSEBE, tudi NOBENEGA DRUGEGA ČLOVEKA.

 

O razlogih, ki so kristalno jasni in prozorni, ne gre izgubljati časa, prostora in besed. Tudi o stvarni podlagi ne, ker je onkraj NEPOLITIKE ni. Besede "znanost" pa ne gre tako nemarno in žaljivo uporabiti, da bi jo vpletli v pripoved, ki to ni. Ne bo šlo niti za poigravanje z vprašanjem, "kako povrniti zaupanje v obljube znanosti", ker to temo obravnava pravkar izdana knjiga v slovenskem prevodu, niti s ponavljanjem teze, ki je dejstvo, o "popolnem polomu znanosti", niti o "zločinski brezbrižnosti" do znanosti. To je že bilo storjeno, se počne in se bo še počelo. Do konca. Ker ne bomo živeli, da bi životarili, umirali in umrli, ampak bomo živeli, da bi živeli. Bomo? Res? Ne vem, če … Hm. 

 

O tem, da takrat, ko vse postane nepomembno, prav vse postane maksimalno pomembno, pa je že stekla in se iztekla beseda. Izhodiščna točka, ki je UKAZ Oblasti, ima nadaljevanje: maske ni treba nositi, če se zunaj kolesari, teče ali drugače ŠPORTNO VADI / GIBLJE. Kar je logično. Razumljivo. Nujno. Priporočljivo. A dejansko ni logično, ni razumljivo in ni nujno; ostane le priporočljivo. A tudi o "priporočljivosti" obstaja resen, preresen, logičen, četudi ne nujen, DVOM.

 

Kričači besed "bodi tiho, nam bodo še to UKAZALI", naj pač kričijo. Ne bodo dolgo, se bodo izkričali. Pa še za neumnost gre in za te nimamo časa, ker čas namenjamo večjim, pravim, največjim neumnostim. A prav TO bi lahko postala in morda bo postala največja neumnost od vseh dosedanjih največjih neumnosti. In sprevženosti. In zavržnosti. In NEprava. In tiranizma. In diktatorstva. In neofašizma. Pa idiotizma, kretenizma in debilizma – v pogovornem, ne strokovno-medicinskem pomenu izrazov. Veliko več od ščitničarstva. Za tak bedakizem si bo treba izmisliti novo presežno BESEDO.

 

Tudi to bo, če bo, ali ko bo, ZLOČIN. Uvod v ta zločin bo kaznivo dejanje: neposredna grožnja, zapoved in ukaz Oblasti, da ljudje MORAJO (ne le sprejeti, priznati in pristati na absolutno in totalno odpoved vsemu, kar je neposredno ali posredno v zvezi s pametjo, inteligenco in mišljenjem, ampak tudi) neposredno in zelo ogrožati svoje zdravje in mu škodovati. 

 

Zločin zoper človeka in človečnost. Nov. Še vedno le den od. A na višji ravni. ČE SE LJUDJE TEMU – V PRIMERU, DA SE ZGODI TUDI IN ŠE TO – NE BODO TAKOJ, NEOMAJNO, AKTIVNO IN VSI UPRLI, NE BODO VEČ LJUDJE.

 

 

1. Prvo vprašanje (ne, ne bom pisal o zločinsko zavržni in ščitničarski domislici glede prepovedi izstopa iz države) se mora glasiti (a ga verjetno ne bo nihče postavil): kako gre to skupaj?

 

2. Drugo vprašanje se mora glasiti: če je maska obvezna, četudi v bližini ni drugega človeka, ALI TO POMENI, DA JE SMRTONOSNI VIRUS PRISOTEN V ZRAKU IN POTUJE?

 

3. Tu nastopi teza: če to pomeni TO, ker mora to logično pomeniti prav TO, ali ni logični naslednji korak; da se prepove katerokoli in kakršnokoli početje, tudi sam OBSTOJ zunaj, ki ne vključuje maske čez nos in usta?

 

Želim odgovor. Vsi želimo odgovor. Domnevam. Zahtevamo ga. Ga? Potem ga zahtevajmo. Ker ga moramo zahtevati. Ker imamo do njega PRAVICO, Oblast pa DOLŽNOST (četudi to sodišč, tudi ustavnega sodišča, več kot očitno niti malo ne zanima – samo povem, že ponovljeno in ponavljano povedano).

 

4. Potem nastopi naslednja teza: če to pomeni TO, kar TO logično pomeni, ali moramo potem imeti odprta okna zaprta in odprta vrata zaprta? Ali drugače, ali smemo puščati zrak od zunaj notri v prostor?

 

5. Naslednja teza: če to pomeni TO, to pa mora logično pomeniti tudi TO, kako gre TO skupaj s "priporočilom" o "čim pogostejšem prezračevanju zaprtih prostorov" – odpiranju oken in vrat?

 

6. Sledi nasprotna teza: če vse TO NE POMENI TEGA, na čem temelji ZAPOVED nošenja maske zunaj, v vsakem primeru, ne glede NA VSE?

 

Ali drugače: kaj to ZAPOVED, ki je UKAZ, dela za nekaj drugega, ne za očitno, golo in izključno norčevanje, poniževanje, zasmehovanje, zasužnjevanje, trpinčenje, mučenje in izživljanje nad ljudmi, od Oblasti?

 

7. Naslednja teza, blizu sklepa: če to ZAPOVED, ki je UKAZ, nič ne dela in naredi za karkoli drugega, kot očitno, golo in izključno norčevanje, poniževanje, zasmehovanje, zasužnjevanje, trpinčenje, mučenje in izživljanje nad ljudmi, od Oblasti, ali potem TA Oblast ni zato –po definiciji- TIRANSKA oblast: po pravni poti je prišla na oblast, na oblasti pa deluje NEpravno. Ker ja taka zapoved/ukaz Nepravo?

 

8. Odgovor na vprašanje pod tč. 7 je DA: to je TIRANSKA Oblast, ki deluje Nepravno, po definiciji, oboje. Pravo je postalo samo gola tehnika Gospodovanja, ni pa pravo več Pravo.

 

Prava ni več. So samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni. Ni pa to PRAVO.

 

9. Neprava ljudstvo NI DOLŽNO spoštovati. NEpravu se ima ljudstvo, po definiciji, ne le PRAVICO upreti, ampak se mu MORA upreti – gre za moralno in naravno-Pravno dolžnost Človeka-kot osebe, državljana, politične živali, političnega subjekta.

 

 

***

 

Sklenem z vprašanjem: ALI LAHKO KDO VSAKO URO, VSAK DAN, ves čas, PONAVLJA TO VPRAŠANJE IN GA NASLAVLJA NA VODJO STROKOVNE POSVETOVALNE SKUPINE VLADE, na MINISTRA ZA ZDRAVSTVO, na Maršala Nepolitika, na Kategorično Odstopljenega in na skupinico pravnih subjektov, katerih odobravanje je predpogoj in pogoj za obstoj in nadaljnji obstoj, s tem pa delovanje te in take TIRANSKE Oblasti?

 

Mislim "na smrt" resno. Sam teh vprašanj tem pravnim subjektom ne morem postaviti, ne neposredno. Jih lahko postavijo in postavljajo tisti, ki to lahko storijo in počnejo, tudi in predvsem po "službeni dolžnosti"? Vsak dan, vsako uro, ves čas?! Lahko kdo od tisočerih pravnikov in pravnic odgovori na ta vprašanja? Ali na eno od teh vprašanj? Se to vprašanje lahko postavi VSEM prepoznavnim, bolj ali manj, pravnikom in pravnicam? Ali lahko tudi in zares ODGOVORIJO? Ne le zdravniki in epidemiologi, PRAVNIKI IN PRAVNICE?

 

Seveda poznam odgovor na to vprašanje. A ZAKAJ DOVOLITI IN DOPUSTITI TIRANSKI OBLASTI, DA JI NI TREBA VSAK DAN, VSAKO URO, VES ČAS ODGOVARJATI SAMO NA TO, ENO IN ISTO VPRAŠANJE? Samo odgovora bi si želel. Vi si ga ne?

 

In če sledi odgovor, ponoviti vprašanje – do odgovora NA vprašanje?! In če se odgovor pojavi – naj takoj sledi vprašanje, kakšna je strokovna, znanstvena podlaga za odgovor na to vprašanje in na podvprašanja temu vprašanju?

 

Ste prepričani, da smete objemati drevesa? Zakaj ste prepričani, da jih smete? Morda kdo ni prepričan o tem? Zakaj ni prepričan? Kaj misli? Kaj bodo storili ljudje, če tiranska Oblast prepove objemanje dreves? Kaj pa, če prepove dotikanje dreves?

 

Kaj bodo… Ne, drugače: boste policisti in policistke, redarji in redarke, inšpektorji in inšpektorice, sodnice in sodniki RES, POVSEM ZARES, ČISTO ZARES IN RES SODELOVALI PRI TEM? PRI ČEM BOSTE SODELOVALI? ZAKAJ?

 

Slišal in prebral sem, da je nekdo – seveda vem, kdo – izjavil: "Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen." Slišal in prebral sem, da je ta isti pravni subjekt dopolnil izjavo s pojasnilom, "da ima policija taka navodila." Ta, ki je to izjavil, se ni šalil. Za tega, ki je to izjavil, sem skoraj že verjel, da je sicer dokaj bister, samo "malo poseben". Skoraj "posrečeno" poseben. S tem je – po moji subjektivni pravni presoji – tudi storil kaznivo dejanje; zlasti s tem, da je "dal navodilo" uradnim osebam, da naj v teh primerih ravnajo tako – in s tem same storijo kaznivo dejanje. Če je to dejansko storil. Ker po moji subjektivni pravni presoji takšno ravnanje je kaznivo dejanje. To je moja subjektivna pravna ocena.

 

Vračam se k prvoaprilskosti, dopolnjeni z zgornjimi dejstvi in okoliščinami – če so res taka in take. Morda bi podobno organizirali proteste: pobirali bi vstopnino. Vstopnica bi bila odločba, lahko tudi samo sklep o globi za pravno prepovedano ravnanje, višina vstopnine pa bi bila višina Nepravno zapovedane / ukazane / določene globe.

 

Je možno, je res možno in mogoče, da še nimate dovolj? Je res možno in mogoče, da policisti in policistke, redarji in redarke, inšpektorji in inšpektorice še nimajo dovolj? Ja, očitno je. Prav? Seveda ni prav. Ampak ok.

 

Ali obstajata PREVEČ in DOVOLJ? Ali še obstaja karkoli drugega? Ali sploh še kaj obstaja? Ali še obstaja Kdo in Nekdo? Ali to sploh še KOGA ZARES ZANIMA? Ali sploh še koga KARKOLI ZARES ZANIMA? ALI ŠE SPLOH OBSTAJAMO? NAS MORDA NI VEČ?

 

Samo vprašam. Samo povem. Samo sprašujem.

 

Ampak, pa konec koncev, če – na primer – določena živalica izgleda kot RACA, se vede kot raca, se oglaaša kot raca, se spotika kot raca, plava kot raca, se prehranjuje kot raca in jo dobri poznavalci rac kličejo RACA, srokovna literatura pa jo obravnava in opisuje kot raco … , gre zelo verjetno za LABODA.

 

Dr. Andraž Teršek je profesor prava in filozof.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
37
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
13
26.09.2021 10:00
Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Se strinjam, če se uvajajo počasi in s sočutjem do ... Več.
Piše: Paul A. Nuttall
Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža
4
25.09.2021 22:40
Skupina KOD-a je izhajala iz velikega zavračanja, ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
10
23.09.2021 22:10
Četrti val niti še ni dosegel vrha, pa je zdravstveni sistem že začel razpadati. Če kdo misli, da pretiravam, se na žalost moti. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
10
22.09.2021 21:00
V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorjaFursa, čeprav sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
24
21.09.2021 21:00
Vsakodnevno prejemam grozilna pisma od neznanih ljudi, ki mi grozijo, ker vabim ljudi na cepljenje in ker javno povem, da je ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
11
20.09.2021 21:30
Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
16
19.09.2021 11:00
Zoran Stevanović je nevaren človek. Izraža nadpovprečno samozavest, moč in samoljubje. Tako si konservativno patriarhalen del ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Misliti umetniško delo je podobno vstopanju v svet umetne inteligence
3
18.09.2021 23:58
Leto dni pred nastopom virusne resničnosti sem bil na obisku pri prijazni družini v zamejstvu, ki ima na svojih zidovih izjemno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
How realistic are China's plans in Afghanistan?
4
17.09.2021 23:36
Chinas newly-found enthusiasm to replace the United States in Afghanistan is not without some bluster. Contrary to the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
12
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.191
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.328
03/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.726
04/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.552
05/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.406
06/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.068
07/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 874
08/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 685
09/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 878
10/
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
Uredništvo
Ogledov: 576