Komentar

Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.

Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: "Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen." Slišal in prebral sem, da je ta isti pravni subjekt dopolnil izjavo s pojasnilom, "da ima policija taka navodila." Ta, ki je to izjavil, se ni šalil. Za tega, ki je to izjavil, sem skoraj že verjel, da je sicer dokaj bister, samo "malo poseben". Skoraj "posrečeno" poseben. S tem je – po moji subjektivni pravni presoji – tudi storil kaznivo dejanje; zlasti s tem, da je "dal navodilo" uradnim osebam, da naj v teh primerih ravnajo tako – in s tem same storijo kaznivo dejanje. Če je to dejansko storil. Ker po moji subjektivni pravni presoji takšno ravnanje je kaznivo dejanje. To je moja subjektivna pravna ocena.

01.04.2021 23:00
Piše: Andraž Teršek
Ključne besede:   Andraž Teršek   kolumna   pravo   nepravo   oblast   koronavirus

Empty Heads, London (Wikimedia)

Ste prepričani, da smete objemati drevesa? Zakaj ste prepričani, da jih smete? Morda kdo ni prepričan o tem? Zakaj ni prepričan? Kaj misli? Kaj bodo storili ljudje, če tiranska Oblast prepove objemanje dreves? Kaj pa, če prepove dotikanje dreves?

To ni ena od pripovedk Frana Milčinskega – o ljudeh, ki so posrečeno posebni, štorkljavo šegavi in zafrkljivo razposajeni. To je samo en mali, majceni, majcenasti delčič surrealne neganijalnosti ozke skupinice pravnih subjektov, ki se niso že neizbrisljivo zapisali v zgodovino in njeno oprs … opisje, ker se je zgodovino-o-opisje-pisje zapisalo vanje. Pravzaprav drugače, Oni SO Zgodovino-pišje.

 

Iz pripovedke, ki sledi, bo izluščeno, izsesano, izvzeto in očiščeno vse nepreštevno, osupljivo, srhljivo, groteskno, strašljivo, manipulativno, sprenevedavo, lažnivo, skorumpirano, bolno in brezmejno zavržno OBSTOJEČE, ker je za kratko, skromno in nezahtevno berilo vsega tega preveč. Od vsega tega preveč je bilo veliko, morda preveč vsega tega preveč že popisanega (za to sem poskrbel moja malenkostnost – prav ta, ne malenkost). Hkrati pa je tega toliko in to toliko vsak dan znova dosega take presežke toliko tega, da je tematska omejitev postala zadeva prisiljujoče nujnosti. Ne nujno samoumevnosti, nujno pa prisiljujoče. To prisiljujoče sicer ni nujno, je pa vsiljeno. In ker je vselej znova tako izrazito nelogično, je nelogičnost postala zadeva logične predvidljivosti. S poudarkom, da je predvidljivost logična, nelogičnost pa predvidljiva. Zato je vse hkrati: logična nelogičnost, nelogična logičnost, nujna nenujnost, prisilna neprisiljujočnost in nepredvidljivo predvidljiva predvidljivost. Logično. Nujno.   

 

Pripovedka gre takole. Maršal Nepolitik, Kategorično Odstopljeni in skupinica svetovalcev, ki SO znanost, se je dogovorila in brez soočenja z uporom sklenila, da bo 1.4. (to je "prvi april") poseben dan. Ker to JE poseben dan. A ta dan bo še bolj poseben od njegove posebnosti. Na ta dan se bo organizirano, množično, odrejeno, ukazano in vsiljeno nad Človekom, Pametjo, Intelektom, Umom in Dostojanstvom zgodil nov Zločin. Po vsebini bo ta Zločin norčav, šegav, zafrkljiv in tragično hilaričen. A prav zares ne bo tak. Čisto zares bo povsem resen. V tem je njegova nenadgenijalnost. Esponiral in hiperventiliral bo v to, kar datumu pritiče, le da bo to, kar datumu pritiče, čisto in povsem resno, torej za-res, kulminacija tega, kar JE in BO, s tistim, kar NI in NE BO: hilaričen Dogodek bo to, a resen. Šlo bo zelo zares, a hilarično. Resnična zares hilaričnost bo vse hkrati, kar je lahko. Istočasno ne bo prav nič od tega. Samo BO. A tudi to je hkrati res, zares in hilarično. In je, a tudi ni. In dan bo pravi. Ustvarjen za to. Vsi smo ustvarjeni za to, ker bomo z doživetjem tega doživeli ustvarjenost za tisto, kar bomo doživeli. To pa bomo.

 

Morda bo dan izrisal smeh na obraze tistih, ki jim uspe biti samo nori. Tisti, ki se jim je že upravičeno utrgalo, se ne bodo smejali. Marsikdo bo hlinil režanje, našli pa se bodo tudi tisti in takšni, ki se bodo pretvarjali, da jim ne gre na smeh. Na začetku se ne bo režal nihče. Na koncu nikomur ne bo šlo več na smeh. Vmes pa bomo doživeli, kar je mogoče samo doživeti, ni si pa tega mogoče izmisliti. Zato si tudi tega nihče ni izmislil. In ne gre za izmišljotino. To samo JE in BO. Pok. Vrh. Dogodek. Skrajnost. Breztežnost. Brezčasnost, bojda. Četudi hudo obremenjujoča oteženost – življenja brez živeti. Ker bo šlo za Zločin. A le epizodni. Vzporedno bodo obstajali in se redili, bohotili in raztezali drugi Zločini. Istih Zločincev. Ali vemo, ali pa ne vemo, kaj je prvo in kdo so drugi, to ni odločilno. Odločilno je samo to, da nekaj je. Da je, kar JE. In to JE.

 

Nekje za smetnjakom pa bo začasno le navidezno odložen drugi Zločin med Zločini. Nov predlog sprememb in dopolnitev ZNB. Zločin nad Človekom in Človečnostjo. Pravim, popisujem le drobce peska na vzponu proti Everestu Neumnosti, Patološkosti, Toksičnosti in Zločinskosti.

 

K jedru pripovedke, ki to NI. Pripovedka ima samo eno vprašanje. To vprašanje ima samo nekaj podvprašanj. Izhodiščna točka je nov ukaz oblasti: "ZUNAJ (op.: na vseh javnih površinah – tako so pojasnili Oblast in po Oblasti so tako povzeli mediji in posamezniki, ki so poslušali in slišali, brali in razumeli Oblast) BO NOŠENJE MASKE OBVEZNO. Nošenje mask bo ZUNAJ OBVEZNO TUDI v primeru, ČE OKROG ČLOVEKA, ki to še je, ali pa to ni več, zato morda raje OSEBE…, če torej tudi DALEČ OKROG OSEBE, ne le v V NEPOSREDNI BLIŽINI OSEBE (tudi ta beseda je uporabljena pogojno, ker morajo zanjo biti izpolnjeni določeni, četudi "fiktivni" pogoji) NE BO NOBENE DRUGE OSEBE, tudi NOBENEGA DRUGEGA ČLOVEKA.

 

O razlogih, ki so kristalno jasni in prozorni, ne gre izgubljati časa, prostora in besed. Tudi o stvarni podlagi ne, ker je onkraj NEPOLITIKE ni. Besede "znanost" pa ne gre tako nemarno in žaljivo uporabiti, da bi jo vpletli v pripoved, ki to ni. Ne bo šlo niti za poigravanje z vprašanjem, "kako povrniti zaupanje v obljube znanosti", ker to temo obravnava pravkar izdana knjiga v slovenskem prevodu, niti s ponavljanjem teze, ki je dejstvo, o "popolnem polomu znanosti", niti o "zločinski brezbrižnosti" do znanosti. To je že bilo storjeno, se počne in se bo še počelo. Do konca. Ker ne bomo živeli, da bi životarili, umirali in umrli, ampak bomo živeli, da bi živeli. Bomo? Res? Ne vem, če … Hm. 

 

O tem, da takrat, ko vse postane nepomembno, prav vse postane maksimalno pomembno, pa je že stekla in se iztekla beseda. Izhodiščna točka, ki je UKAZ Oblasti, ima nadaljevanje: maske ni treba nositi, če se zunaj kolesari, teče ali drugače ŠPORTNO VADI / GIBLJE. Kar je logično. Razumljivo. Nujno. Priporočljivo. A dejansko ni logično, ni razumljivo in ni nujno; ostane le priporočljivo. A tudi o "priporočljivosti" obstaja resen, preresen, logičen, četudi ne nujen, DVOM.

 

Kričači besed "bodi tiho, nam bodo še to UKAZALI", naj pač kričijo. Ne bodo dolgo, se bodo izkričali. Pa še za neumnost gre in za te nimamo časa, ker čas namenjamo večjim, pravim, največjim neumnostim. A prav TO bi lahko postala in morda bo postala največja neumnost od vseh dosedanjih največjih neumnosti. In sprevženosti. In zavržnosti. In NEprava. In tiranizma. In diktatorstva. In neofašizma. Pa idiotizma, kretenizma in debilizma – v pogovornem, ne strokovno-medicinskem pomenu izrazov. Veliko več od ščitničarstva. Za tak bedakizem si bo treba izmisliti novo presežno BESEDO.

 

Tudi to bo, če bo, ali ko bo, ZLOČIN. Uvod v ta zločin bo kaznivo dejanje: neposredna grožnja, zapoved in ukaz Oblasti, da ljudje MORAJO (ne le sprejeti, priznati in pristati na absolutno in totalno odpoved vsemu, kar je neposredno ali posredno v zvezi s pametjo, inteligenco in mišljenjem, ampak tudi) neposredno in zelo ogrožati svoje zdravje in mu škodovati. 

 

Zločin zoper človeka in človečnost. Nov. Še vedno le den od. A na višji ravni. ČE SE LJUDJE TEMU – V PRIMERU, DA SE ZGODI TUDI IN ŠE TO – NE BODO TAKOJ, NEOMAJNO, AKTIVNO IN VSI UPRLI, NE BODO VEČ LJUDJE.

 

 

1. Prvo vprašanje (ne, ne bom pisal o zločinsko zavržni in ščitničarski domislici glede prepovedi izstopa iz države) se mora glasiti (a ga verjetno ne bo nihče postavil): kako gre to skupaj?

 

2. Drugo vprašanje se mora glasiti: če je maska obvezna, četudi v bližini ni drugega človeka, ALI TO POMENI, DA JE SMRTONOSNI VIRUS PRISOTEN V ZRAKU IN POTUJE?

 

3. Tu nastopi teza: če to pomeni TO, ker mora to logično pomeniti prav TO, ali ni logični naslednji korak; da se prepove katerokoli in kakršnokoli početje, tudi sam OBSTOJ zunaj, ki ne vključuje maske čez nos in usta?

 

Želim odgovor. Vsi želimo odgovor. Domnevam. Zahtevamo ga. Ga? Potem ga zahtevajmo. Ker ga moramo zahtevati. Ker imamo do njega PRAVICO, Oblast pa DOLŽNOST (četudi to sodišč, tudi ustavnega sodišča, več kot očitno niti malo ne zanima – samo povem, že ponovljeno in ponavljano povedano).

 

4. Potem nastopi naslednja teza: če to pomeni TO, kar TO logično pomeni, ali moramo potem imeti odprta okna zaprta in odprta vrata zaprta? Ali drugače, ali smemo puščati zrak od zunaj notri v prostor?

 

5. Naslednja teza: če to pomeni TO, to pa mora logično pomeniti tudi TO, kako gre TO skupaj s "priporočilom" o "čim pogostejšem prezračevanju zaprtih prostorov" – odpiranju oken in vrat?

 

6. Sledi nasprotna teza: če vse TO NE POMENI TEGA, na čem temelji ZAPOVED nošenja maske zunaj, v vsakem primeru, ne glede NA VSE?

 

Ali drugače: kaj to ZAPOVED, ki je UKAZ, dela za nekaj drugega, ne za očitno, golo in izključno norčevanje, poniževanje, zasmehovanje, zasužnjevanje, trpinčenje, mučenje in izživljanje nad ljudmi, od Oblasti?

 

7. Naslednja teza, blizu sklepa: če to ZAPOVED, ki je UKAZ, nič ne dela in naredi za karkoli drugega, kot očitno, golo in izključno norčevanje, poniževanje, zasmehovanje, zasužnjevanje, trpinčenje, mučenje in izživljanje nad ljudmi, od Oblasti, ali potem TA Oblast ni zato –po definiciji- TIRANSKA oblast: po pravni poti je prišla na oblast, na oblasti pa deluje NEpravno. Ker ja taka zapoved/ukaz Nepravo?

 

8. Odgovor na vprašanje pod tč. 7 je DA: to je TIRANSKA Oblast, ki deluje Nepravno, po definiciji, oboje. Pravo je postalo samo gola tehnika Gospodovanja, ni pa pravo več Pravo.

 

Prava ni več. So samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni. Ni pa to PRAVO.

 

9. Neprava ljudstvo NI DOLŽNO spoštovati. NEpravu se ima ljudstvo, po definiciji, ne le PRAVICO upreti, ampak se mu MORA upreti – gre za moralno in naravno-Pravno dolžnost Človeka-kot osebe, državljana, politične živali, političnega subjekta.

 

 

***

 

Sklenem z vprašanjem: ALI LAHKO KDO VSAKO URO, VSAK DAN, ves čas, PONAVLJA TO VPRAŠANJE IN GA NASLAVLJA NA VODJO STROKOVNE POSVETOVALNE SKUPINE VLADE, na MINISTRA ZA ZDRAVSTVO, na Maršala Nepolitika, na Kategorično Odstopljenega in na skupinico pravnih subjektov, katerih odobravanje je predpogoj in pogoj za obstoj in nadaljnji obstoj, s tem pa delovanje te in take TIRANSKE Oblasti?

 

Mislim "na smrt" resno. Sam teh vprašanj tem pravnim subjektom ne morem postaviti, ne neposredno. Jih lahko postavijo in postavljajo tisti, ki to lahko storijo in počnejo, tudi in predvsem po "službeni dolžnosti"? Vsak dan, vsako uro, ves čas?! Lahko kdo od tisočerih pravnikov in pravnic odgovori na ta vprašanja? Ali na eno od teh vprašanj? Se to vprašanje lahko postavi VSEM prepoznavnim, bolj ali manj, pravnikom in pravnicam? Ali lahko tudi in zares ODGOVORIJO? Ne le zdravniki in epidemiologi, PRAVNIKI IN PRAVNICE?

 

Seveda poznam odgovor na to vprašanje. A ZAKAJ DOVOLITI IN DOPUSTITI TIRANSKI OBLASTI, DA JI NI TREBA VSAK DAN, VSAKO URO, VES ČAS ODGOVARJATI SAMO NA TO, ENO IN ISTO VPRAŠANJE? Samo odgovora bi si želel. Vi si ga ne?

 

In če sledi odgovor, ponoviti vprašanje – do odgovora NA vprašanje?! In če se odgovor pojavi – naj takoj sledi vprašanje, kakšna je strokovna, znanstvena podlaga za odgovor na to vprašanje in na podvprašanja temu vprašanju?

 

Ste prepričani, da smete objemati drevesa? Zakaj ste prepričani, da jih smete? Morda kdo ni prepričan o tem? Zakaj ni prepričan? Kaj misli? Kaj bodo storili ljudje, če tiranska Oblast prepove objemanje dreves? Kaj pa, če prepove dotikanje dreves?

 

Kaj bodo… Ne, drugače: boste policisti in policistke, redarji in redarke, inšpektorji in inšpektorice, sodnice in sodniki RES, POVSEM ZARES, ČISTO ZARES IN RES SODELOVALI PRI TEM? PRI ČEM BOSTE SODELOVALI? ZAKAJ?

 

Slišal in prebral sem, da je nekdo – seveda vem, kdo – izjavil: "Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen." Slišal in prebral sem, da je ta isti pravni subjekt dopolnil izjavo s pojasnilom, "da ima policija taka navodila." Ta, ki je to izjavil, se ni šalil. Za tega, ki je to izjavil, sem skoraj že verjel, da je sicer dokaj bister, samo "malo poseben". Skoraj "posrečeno" poseben. S tem je – po moji subjektivni pravni presoji – tudi storil kaznivo dejanje; zlasti s tem, da je "dal navodilo" uradnim osebam, da naj v teh primerih ravnajo tako – in s tem same storijo kaznivo dejanje. Če je to dejansko storil. Ker po moji subjektivni pravni presoji takšno ravnanje je kaznivo dejanje. To je moja subjektivna pravna ocena.

 

Vračam se k prvoaprilskosti, dopolnjeni z zgornjimi dejstvi in okoliščinami – če so res taka in take. Morda bi podobno organizirali proteste: pobirali bi vstopnino. Vstopnica bi bila odločba, lahko tudi samo sklep o globi za pravno prepovedano ravnanje, višina vstopnine pa bi bila višina Nepravno zapovedane / ukazane / določene globe.

 

Je možno, je res možno in mogoče, da še nimate dovolj? Je res možno in mogoče, da policisti in policistke, redarji in redarke, inšpektorji in inšpektorice še nimajo dovolj? Ja, očitno je. Prav? Seveda ni prav. Ampak ok.

 

Ali obstajata PREVEČ in DOVOLJ? Ali še obstaja karkoli drugega? Ali sploh še kaj obstaja? Ali še obstaja Kdo in Nekdo? Ali to sploh še KOGA ZARES ZANIMA? Ali sploh še koga KARKOLI ZARES ZANIMA? ALI ŠE SPLOH OBSTAJAMO? NAS MORDA NI VEČ?

 

Samo vprašam. Samo povem. Samo sprašujem.

 

Ampak, pa konec koncev, če – na primer – določena živalica izgleda kot RACA, se vede kot raca, se oglaaša kot raca, se spotika kot raca, plava kot raca, se prehranjuje kot raca in jo dobri poznavalci rac kličejo RACA, srokovna literatura pa jo obravnava in opisuje kot raco … , gre zelo verjetno za LABODA.

 

Dr. Andraž Teršek je profesor prava in filozof.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
37
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
37
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.557
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.714
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.622
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.294
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.281
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.382
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.037
08/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 766
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.211